Западни медии: „Ислямска държава“ продава нефт в заговор с НАТО

Западни медии: „Ислямска държава“ продава нефт в заговор с НАТО
Най-евтиният газ в света се продава, естествено, в Близкия изток. Има една държава, която с лекота продава барел черно злато на цена, почти три пъти по-ниска от реалната. Държавата е „Ислямска държава“. Световните медии са писали за това нееднократно. Никой обаче не казва на кого продава нефта ИД, в какви количества и с чия помощ.

 

И ето че завесата се вдигна, тайното стана явно. Но състоялото се откритие не учуди никого: всички изчисления на многобройните анализатори отдавна сочат, че зад източниците на „Ислямска държава“ стоят Съединените щати. Би било странно да се откажат от печелившото си начинание, след като „детето“ не просто вече е започнало да ходи самичко, но и се е научило нелошо да се справя със стрелковите оръжия.

 

Ако отдръпнат ръка от пулса на терористичната организация, не се знае накъде ще поеме тя. А рефинансирането на ИД означава за САЩ с един куршум да уцелят два заека – намаляват разходите по поддръжката й и ограничават посредническите сделки.

 

САЩ и Великобритания тайно финансират „Ислямска държава“, а НАТО не само че е в курса на случващото се, но и е в заговор с терористите. Цитат от германското издание DWN и испанското La Republica.

 

Според информация на двата вестника правителството на Кюрдистан и турските спецслужби не просто знаят за търговията с петрол на ИД на север от Ирак, но и я подкрепят, прикривайки контрабандните доставки на нефт срещу оръжие и защитни снаряжения на салафитите.

 

Терористичната групировка контролира 60% от нефтодобивните райони в Сирия и вече разполага със седем собствени кладенци в Ирак.

 

„Ислямска държава“ не просто използва капацитета на нефтените сондажи, но и успя да увеличи обема на всекидневния им добив. Днес той е 45 000 барела на ден. За едно денонощие доходът от тези операции е 3 милиона долара. Войната е скъпо удоволствие – затова трябва да се работи много добре, за да се печели добре.

 

В Кюрдистан никой не пречи на случващото се – съобщава DWN. – Съпротивата може да струва твърде скъпо, а виж, печеленето от препродажба на нефт на ниски цени, е къде-къде по-приятен стимул.

 

Официалните турски и кюрдски власти не само че не потвърждават изнесената в германското издание информация, но и заявяват, че по никакъв начин не участват в трафика на нефт, осъществяван от „Ислямска държава“. Нещо повече – твърдят, че заедно със САЩ и Великобритания полагат максимум усилия, за да пресекат контрабандата с черното злато.

 

Ролята на последните две държави в този процес съвсем ясно проличава в репортажите на журналиста Нафиз Ахмед, които той прави в региона специално за интернет портала Middle East Eye:

 

Подкупните чиновници свеждат до нулата всички усилия, за които говорят и англосаксонските, и иракските, и турските политици.

 

Анонимен източник от управляващата в Ирак Партия на справедливостта и развитието е съобщил на журналиста, че членовете на иракското регионално правителство на Кюрдистан си затварят очите пред продажбата на нефт от „Ислямска държава“ на черния пазар, а Турция и САЩ просто пазят мълчание по този повод.

 

Американците знаят много добре какво се случва, но Ердоган и Обама поддържат много добри отношения помежду си – коментира източникът на Нафиз Ахмед. – Тази дружба позволява на Ердоган да прави всичко, което му е изгодно, а на Обама не му остава друго, освен да приеме ситуацията такава, каквато е.

 

Испанският вестник La Republica отбелязва също така, че съществува информация за участието на някои британски компании в сделките на салафитите чрез използването на трансакции.

 

Както се съобщава, англо-турската нефтена компания Genel Energy, която има връзки в британския парламент, е получила заповед за транспортирането на нефт от „Ислямска държава“ до преработвателните заводи, намиращи се на територията на кюрдската фирма Group Nokan. Последната контролира незаконната продажба на нефт, собственост на салафитите, в Турция.

 

Превод от руски: Елена Дюлгерова

 

 

 

 

 

Коментари

 • Емил

  23 Авг 2015 1:15ч.

  На прекалено ниско ниво е руската пропаганда. 24 години не са достатъчни за да се научат някои самозвани идеолози като Владимир Добринин на журналистика.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Имиле, Имиле...

  23 Авг 2015 2:01ч.

  Много слабо Имиле, подценяваш "врага", което само показва слабия интелектуален потенциал. Трудно ще ви бъде да се борите с толкова малко възможности...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • евроатлантик

  23 Авг 2015 2:08ч.

  Емилчо, руската пропаганда може да е на ниско ниво, ама по мерзост, гьонсуращина и наглост отдавна е надмината от стожерите на "обективната" журналистика у нас - хранениците на "Америка за България".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Красимир

  23 Авг 2015 2:24ч.

  Емилчо, Емилчо какво ще правиш кратуно проста, след като твоите господари в най - скоро време самозатрият. Какво ще ядеш? То бива да си прост ама трябва да помислиш за нови господари, тъй като гладен ще си умреш. А да не говорим за бежанците в следствие на кого са.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Злобна пенсионерка

  23 Авг 2015 2:34ч.

  Аз, че съм проста, проста съм! Ама туй сичкото европейско политик по-бетер и от мен. Кьорави ли са, малоумни ли са, че не разбират какъв ги чака, че и ний барабар с тях Имиле, Имиле, бабин и глупав!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Емил Вагин(а)щайн

  23 Авг 2015 3:54ч.

  Хей сега е момента всички вие — гоите — да се обрежете и да станете ИСЛЯМИСТИ (горди граждани на Ислямска Държава). Не искате да ставате израелити — хубаво! Въпрос на избор… Но тъй като така или иначе ще се наложи да ви обрежем (и всичко излишно от вас да отрежем), то поне приемете Исляма, че да разберете какво е да живеете охолно и безгрижно до края на дните си. А и след това — в Едема (сред хуриите)!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не съм робот — ислямист съм!

  23 Авг 2015 4:00ч.

  Но то е горе-долу същото…

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • немският оригинал

  23 Авг 2015 6:07ч.

  http://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/2015/08/15/usa-und-tuerkei-dulden-oel-schmuggel-des-islamischen-staats/

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • иии

  23 Авг 2015 6:35ч.

  При добро желание можете да намерите в западната преса и кой стои зад ислямската държава - ще се изненадате, че не е точно държава, а е Инвестиционен фонд!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • коментар

  23 Авг 2015 17:12ч.

  На Имейлчо господарите му американушки обещават, че ще поемат на своя територия всичките бежански потоци, които по геополитически предварителен план насочиха срещу континетална Западна Европа, за да я насъскат срещу Русия. Демек, повече нямало да спасяват собствения си задник. А Имейлчо щял да се включи в мероприятието по спасяването на удавници, тоя път по средата на атлантическата локва.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • georgieff/vienna

  23 Авг 2015 17:44ч.

  e-eh!bingo!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дачков, много ниско падаш!

  23 Авг 2015 23:32ч.

  Като печелят американци и британци, защо Путлер сложи вето на навлизането на сухопътните войски в Сирия? Червено-кафявата агитка се развихри с вносния си антисемитизъм. Има на какво да се научи новото поколение комундери. Дачков, чуденса публика си си отгледал!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ДЯСНОТО НА ПЕПЕЛ - РЕВОЛЮЦИЯ

  24 Авг 2015 2:52ч.

  Трябва всички кладенци и книги на мюсюлманите - хората на книгата четящи сатанински строфи, да се запалят. Но капиталистическата върхушка - финансовият интернационал предпочита сатанински строфи пред левите прогресивни - човечни справедливости.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • висок

  24 Авг 2015 3:10ч.

  Не разбрах газ продават на ниска цена или нефт .... другото е бъркано ако със захар. На кофа лайна 5 кофи захар и получаваме нещо като съветската пропаганда навремето! Не мога да повярвам, че на един нормален прочел и писал в този маргинален сайт ще има 10-тина мурзилки. Не го вярвам, това са много постове от един-двама дежурни кутевчена.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Панайотис

  24 Авг 2015 21:00ч.

  Не, бе. Русия купува нефта от Ислямска държава. Така добре ли е, за стожерите на демокрацията?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Bumerang

  26 Авг 2015 5:28ч.

  Атомна бомба ще оправи нещата навсякъде:-)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • анонимен

  21 Sep 2015 2:06ч.

  на нас пенсионерите ще обясняват зап журналисти кой продава петрола нали това велико преселение на народите е заради този петрол краварите и ид са на кранчето и изведнъж русия след като ги чака години да се разберат влезе в сирия о ужас и започнаха совалките ама путин ще говори в оон сега какво ще правим а за меркел и оланд забравиха да се оправят както могат ние каквото трябваше го направихме отслабихме европа и затрихме християнството сауд арабия дава пари за 200 джамии ами да ги построи в пустинята защо в европа сега е времето да се появи новият хитлер

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Сенкко

  24 Окт 2015 0:10ч.

  Преди седмици Петър Волгин, в предаването "Деконструкция" , чрез правилно подбран "събеседник" подхвърли друга "опорна точка". ИДИЛ , чрез система от турски мафиотски прекупвачи, продава нефт на УКРАЙНА . (За тези които не се сещат, в Киев има "Фашистка хунта"). Сега кукловодите са сменили "опорното точка". Вероятно това се дължи на последната "валдайска" реч на Путин където не се споменава нито една дума за Украйна.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Koejex

  26 Окт 2015 4:57ч.

  An answer from an expert! Thanks for cointibutrng.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Barai

  26 Окт 2015 5:13ч.

  You're on top of the game. Thanks for shrniag.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Jodie

  26 Окт 2015 5:20ч.

  Oh yeah, falbuous stuff there you!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи