Захарова: САЩ провокират продоволствена криза в Украйна

Захарова: САЩ провокират продоволствена криза в Украйна

Вашингтон сам провокира продоволствена криза на територията на Украйна, лишавайки я от зърнените й запаси. Това заяви официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова, съобщава ТАСС.

„Изявлението на президента на САЩ Джо Байдън от 10 май за необходимостта от намиране на възможности за износ на 20 милиона тона зърно от Украйна съвпадна с подписването на закона за украинския ленд-лизинг. Оказва се, че Киев ще плаща за оръжие с пшеница. Всъщност самите американци провокират продоволствена криза в Украйна, като я лишават от зърнени резерви“, каза дипломатът, коментирайки ситуацията с продоволствената сигурност в контекста на изявления на официални представители на чужди държави за предполагаемото „блокиране“ на Черно море“.

Тя подчерта, че САЩ и ЕС говорят за намерения да изнесат 20 милиона тона зърно от Украйна в рамките на 2,5 месеца, уж за транспортирането им до африканските и близкоизточните страни, за да се предотврати продоволствена криза. "В действителност обаче зърното се транспортира до складове в Европа. Организирани са железопътни, шосейни и речни маршрути за доставката му до дестинации в Германия, Полша, Литва, Румъния и България", допълни представителят на МВнР.

Ситуацията на хранителния пазар

Руската страна отбелязва, че в момента на световния пазар на храни се развива „тревожна ситуация“ поради проблеми с доставките на селскостопански продукти, заявява Захарова. „Ние, като най-големият доставчик на пшеница на международните пазари, сме изключително притеснени. Опитите на Запада да приписва всички проблеми на специална военна операция и да обвини Русия, че блокира чужди кораби в пристанищата на Черно и Азовско море, са абсолютно безпочвени", продължи тя. „Скокът на цените на зърното започна още през 2020 г. и в никакъв случай не е резултат от специална военна операция. Пандемията доведе до сериозно прекъсване на веригите за доставки и значително увеличение на цената на услугите за транспортиране на храни."

Според дипломата експертите на ФАО многократно са отбелязвали, че цените са достигнали рекордно високо ниво до февруари 2022 г. "Така че от 2019 г. до февруари 2022 г. индексът на цените на храните се е увеличил с почти 50%. Това се случи не по вина на Русия, а поради пандемичната парична емисия, високите цени на енергията, торовете и други селскостопански ресурси", добави тя.

Катализатор на кризата

Както подчерта представителят на външното министерство, антируските санкции на Запада, довели до разкъсване на връзките в областта на глобалната логистика и транспортна инфраструктура, се превърнаха в „основен катализатор“ за съществуващите негативни тенденции. „САЩ и ЕС забраниха на кораби под руски флаг да използват бреговата им инфраструктура. Най-големите каргопревозвачи в света се присъединиха към санкциите срещу Русия, техните кораби не посещават руски пристанища. Морското търговско пристанище Новоросийск е включено в ЕС списък на санкциите, чрез който се доставя до 50% от руското зърно. ЕС въведе квотен режим за внос на торове", каза тя. "Всичко това, заедно със санкциите за транспорт на стоки от Русия, трудности при заплащането на доставки, забранени транзакции и митнически проблеми, доведоха през март до намаляване на доставките на руски торове в страните от ЕС с 40%.“

В резултат на това цените на пшеницата, царевицата и ечемика, които вече бяха рекордно високи, се повишиха още повече. „Според ООН през март 2022 г. цената на хранителните продукти надвишава миналогодишната цифра с 24%, а в страните от ЕС цената на пшеницата скочи със 70% за този период“, припомни Захарова.

Неоснователни обвинения

Дипломатът коментира и изявленията, направени предния ден от официални представители на чужди държави за предполагаемото "блокиране" на чужди кораби от руски военни във водите на Черно и Азовско море. Тя подчерта, че съответните изявления "не отговарят на действителността".

„Пристанището в Мариупол поднови работа, след като военните на Русия и Донецката народна република получиха контрол над него, фарватерът беше деблокиран, бяха създадени условия за напускане на корабите“, отбеляза тя. Руските въоръжени сили ежедневно от 8.00 до 19.00 часа откриват два морски хуманитарни коридора. В черно море има изход от пристанищата Херсон, Николаев, Черноморск, Очаков, Одеса и Южен в югозападно направление от териториалното море на Украйна, като е открит коридор с дължина 80 мили и широчина 3 мили.  От 25 май функционира и коридор в Азовско море. Дължината му е 115 морски мили, ширина за движение – 2 мили“.

В същото време властите в Киев, според Захарова, отказват да си сътрудничат с представители на чужди държави и корабособственици, за да осигурят безопасното излизане на блокираните кораби, всъщност „вземайки тях и техните екипажи за заложници“.

Съвестен партньор

На фона на настоящата ситуация Русия, както отбеляза дипломатът, продължава да бъде „отговорен участник в световния пазар на храни“. „Възнамеряваме да продължим да изпълняваме добросъвестно задълженията по международни договори по отношение на експортните доставки на селскостопанска продукция, торове, енергийни носители и други критични продукти. Ние добре осъзнаваме важността на подобни доставки за осигуряване на социално-икономическата стабилност на различните региони на света“, в заключение казва Захарова.

 

 

 

 

Коментари

 • Уилт

  28 Май 2022 14:03ч.

  Айде САЩ провокира, защото те са си изпечени мръсници, но защо и Китай прави такива мизерии? --- "МОСКВА, 27 мая. /ТАСС/. Китай закрыл свое воздушное пространство для самолетов Boeing и Airbus некоторых российских авиакомпаний."

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  28 Май 2022 14:08ч.

  Фактът, че Китай не допуска Боинги и Еърбаси, как се включва в темата на матряла? Как горният факт опровергава казаното от Захарова?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • пак не си разбрал

  28 Май 2022 15:55ч.

  Ти разбра ли, че този ход на Китай всъщност помага руските власти. Става дума конкретно за самолети с неуточнена регистрация, например регистриран на някоя офшорка на Каймановите острови.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Майна

  28 Май 2022 19:55ч.

  ти не си разбрал, това са лизингови самолети за които Матушката ти не плаща лизинг. Между другото за тия дето стават и лягат с РусКит се оказва, че полети от и до Китай от Русия почти няма.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • bodar4uk

  28 Май 2022 15:17ч.

  Китай затваря въздушното си пространсво само за самолети с неуредена досега собственост по документи ! И приятели на тоя свят няма ! Всеки те използва, само докато си му необходим, ако му позволиш де, но и това е до време.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Маша по-добре

  28 Май 2022 18:21ч.

  да изтанцува нещо

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тихомир Томов

  02 Юни 2022 14:27ч.

  Веднага след изказването на Захарова Вулканът Улавун в североизточната част на Папуа Нова Гвинея изригна и хвърли Националното канибалско Събрание в тревога !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Я я

  29 Май 2022 7:55ч.

  Сахарова, я буду любить тебя в жопу! Такая красота!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Китай си играе неговата игра

  29 Май 2022 10:30ч.

  за да се усложнява все повече кризата с доставките. Неотдавна въведоха т.н. "Zero CovID" и локдаунваха многомилионен Шанхай само заради 17 безсимптомни "заразени" защото искат да срутят долара и сащ. За жалост глобалистите използват абсолютно всички средства, и особено медийни атаки за да дискредитират Русия...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Китайците имат дорти поговорка за това си състояние...

  29 Май 2022 10:32ч.

  "Седейки на върха на планината наблюдава как тигрите се бият"...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хайде сега нов "Голодомор" ... Пак "раша-бад-гай" им е виновна...

  29 Май 2022 10:45ч.

  Както пандемията беше етап от обезлюдяването на света, така предстоящият Глад е просто следващата фаза... И наш'та про100 гарга се прави на ястреб... Оставя корабите ни неприбрани в Мариупол, а се включва да помага на Zеленски за износа на жито от Украйна през Полша...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Украйна е свикнала на Голодомор

  29 Май 2022 17:45ч.

  Има опит...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Иванов

  30 Май 2022 11:21ч.

  Колкото и да приказвате,Марче,накрая пак вие ще я храните.Стягайте се,че освен укронацистки,ви чакат и гладни укробунтове.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • николов-

  31 Май 2022 9:03ч.

  нападаш друга държава и очакваш благодарности? тия наистина не са добре с главата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи