"Йени Шафак": Терористичният акт над „Северен поток“ стана нов 11 септември за Европа

"Йени Шафак": Терористичният акт над „Северен поток“ стана нов 11 септември за Европа

Последвайте ”Гласове" в Телеграм

Автор: Неджметин Аджар, inosmi.ru

Саботажът над „Северен поток“ утежни и без това тежката енергийна криза и стана за Европа нов 11 септември, пише "Йени Шафак". Най-много от всички ще пострада Германия, но тя има два изхода от създалата се ситуация.

От началото на руско-украинския военен конфликт европейските страни се сблъскаха със сериозен проблем за обезпечаването на енергийната сигурност. Пробивите на тръбопроводите „Северен поток 1“ и „Северен поток 2“ миналата седмица утежниха този проблем не само от гледна точка на играчите, нуждаещи се от тази енергия, но в същото време и за тези, които доставят енергията. А твърдото убеждение, че пробивите са предизвикани от акт на саботаж, още повече усложни ситуацията.

Фактът, че в резултат на пробивите подаването на природен газ по „Северните потоци“ напълно се прекрати и в зависимост от мащабите на нанесените щети, тези маршрути може да бъдат окончателно преустановени, ще има много сериозни последствия за Германия – страната с най-голяма икономика в Европа, която е и една от най-гъсто населените и най-зависимите от руския газ страни. Заради военния конфликт на Русия и Украйна бездруго възможностите на Германия за доставяне на газ по суша се намалиха, а това, че последните събития я лишават от шанса да получи синьото топливо и по море, извиква въпросът: „Настъпи ли 11 септември за Германия?“

Кого безпокоят „Северните потоци“?

Днес можем да разделим европейските държави на три групи: високозависими от руския природен газ, ограничено зависими и изцяло зависими. Зависимостта на страните от Южна Европа, като Италия, Испания, Португалия и Франция, от руското синьо топливо е доста ограничена. Някои страни от Балтика и Източна Европа, като Финландия, Латвия, Литва, Чехия и Словакия, зависят от руския газ почти на 100 процента. Накрая, зависимостта на страните от Централна Европа, като Германия, Полша и Унгария, съставлява от порядъка на 40-50 процента.

Европа обезпечаваше повече от 30% от своите нужди от природен газ за сметка на Русия. Около 60% от руското синьо топливо се предаваше по тръбопроводите, минаващи през територията на Украйна. В тази връзка тя бе ключова транзитна страна за обезпечаването на енергийните потребности на Европа. Газопроводите „Северен поток 1“ и „Северен поток 2“, предназначени за пренасяне на руския природен газ директно за Европа, бяха най-важният маршрут за транзит за Европа, след Украйна. Сумарната мощност на тези две линии, които започнаха да се изграждат в 2010-те години, съставляваше 110 милиарда кубични метри на година.

Основната цел на „Северните потоци“, които бяха изградени за отстраняване на рисковете от гледна точка на безопасността на цяла Европа и особено на Германия във връзка с напрежението, възникнало между Русия и страните от Източна Европа в началото на 2000-те години, беше транспортирането на природен газ направо от Русия за Германия. В процеса на строителството на тези линии от водещи страни от Западния блок и на първо място от САЩ, постъпваха остри изявления по адрес на немското ръководство. Нещо повече, лондонската администрация в този период наричаше зависещите от руския природен газ страни „неверници“.

Идват трудни времена

Днес Германия преживява вероятно най-тежкия период от времето на Втората световна война. Дефицитът на енергия в Европа поради руско-украинския конфликт ще удари най-вече по икономиката на Германия. Към днешния ден почти половината от целия природен газ, внасян в Европа от Русия (100 милиарда кубически метри), се потребява от Германия. По този начин заплахата за енергийната сигурност, възникваща в Европа, ще удари най-вече по тази страна.

Във връзка с последните събития Германия, която е четвъртата икономика в света, с БВП в размер на 4,2 трилиона долара и лидер на Евросъюза в икономическата сфера, в условията на приближаващата зима се лиши от надежден източник на енергия, необходима както за удовлетворяване потребностите на собствените си граждани, така и за поддържане на икономическия потенциал на страната. В това отношение, ако диверсията засегна най-важния маршрут за транспортиране на руски природен газ, то пълното закриване на тази магистрала ще нанесе непоправими щети на Германия.

Напрежението на пазарите на природен газ може да се запази и през 2023 година

Що се отнася до въпрса кой може да е извършил това нападение, очевидно е, че Кремъл не е заинтересован от събития, които ще прекратят потока на природен газ и това снижава вероятността за извършването на тази атака от негова страна. За целите на ефективната външна политика на Русия е важно подаването на синьо топливо да не бъде напълно прекратено, а да бъде използвано в качеството му на лост за натиск. Докато извършената диверсия направи този лост нефункционален.

Сложен избор, очакващ Берлин

Днес руско-украинският военен кофликт, макар и да се случва на територията на Украйна, със своите последствия нанася дълбоки рани на Германия. Да се лиши от надежден и непрекъснат доставчик на енергия в допълнение към икономическите разходи, предизвикани от конфликтите в съседната география, за такава страна-локомотив на ЕС като Германия ще означава най-голямата заплаха за сигурността от времето на Втората световна война. И съдейки по всичко, възможно е такива съюзници като САЩ дори умишлено да не защитават Германия, също както и такива организации като НАТО, на които Берлин довери своята сигурност след 1945 година.

Саботажът над „Северните потоци“ нагледно демонстрира нуждата от нови механизми и структури, които да гарантират сигурността както на Европа, така и на Германия. В частност Германия, чието икономическо благополучие и промишлен потенциал зависят от запазването на най-важните търговски и енергийни пътища – при това страната няма възможност да защити тези значими пътища със собствени средства – след диверсията може да се окаже пред радикален избор. Тук можем да говорим за два различни сценария за Германия: преход към по-уравновесена политика в отношенията с Русия, което ще създаде пукнатина в антируския западен блок, или придобиване на способност за обезпечаване на собствената сигурност, за сметка на въоръжаването. И двата варианта предполагат значителни рискове и възможности за Германия и за целия свят.

Източник: inosmi.ru

Превод за "Гласове": Екатерина Грънчарова

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • Мимето

  07 Окт 2022 9:52ч.

  Така, както Хитлер подчини Европа да работи за него във войната със СССР, САЩ нацитата я подчиняват да работи за тях не само срещу Русия, но и в по-глобален мащаб.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • много го превъзнасят този сп

  07 Окт 2022 10:14ч.

  А същественият удар идва от друго място. Като се хванат журналистите за нещо по-фрапиращо и като почнат да теглят едни локуми. СП е много повече от терористичен акт. Но си остава тактически ход. А германия отдавна не е част от западния свят. и ес няма отдавна. сащ се оттеглят от европа и великобритания също загуби контрола над нея.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • всички тези писъци и хленчене за германия са оптическа илюзия

  07 Окт 2022 10:17ч.

  Няма западен свят, няма ес, няма еврозона, няма евроатлантически ценности, каквото и да е означавало това. Гледаме светлината на отдавна загинала звезда само защото светлината пътува във времето.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Когато настъпи мозъчна смърт, практически останалото от тялото все още е живо. Само където в съвкупността от все още живи клетки вече са всяка сама за себе си, не е част от цялостна система

  07 Окт 2022 10:49ч.

  Така и с погиващата пред очите ни "Западна" цивилизация

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Поздравления за това сравнение!

  07 Окт 2022 14:09ч.

  Наистина - наблюдаваме светлината на угаснала звезда, заради факторът /измерението/ - време. Перфектно сравнение!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Eisblock - "Терористичният акт над „Северен поток“ стана нов 11 септември за Европа"

  07 Окт 2022 10:58ч.

  И след като си спомним масивните съмнения, че САЩисания паразит сам си нанесе "удара" от 11 сеп. и добавим масивните предпоставки-свидетели, че те отново извършиха държавен тероризъм, трябва да си припомним и истинските причини за двете световни войни до сега: - разгром на германската икономика и разделяне на два естествени съюзника!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • bodar4uk

  07 Окт 2022 11:26ч.

  Май тоя път 0-левият меридиан ще трябва да се премести по-назапад в неутрални води на Атлантика, за по-голяма сигурност.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • лалю

  07 Окт 2022 11:30ч.

  Държавите не са зависими от руската газ. Просто управляващите елити са зависими от Русия, за това и купуват газ от там. Примерно България - 100% зависмост. Протсто такова е разпределенитето на властта в тука - енергетиката е на 90% под Русия и никой не смее нищо да променя. Механичното подменяне надоставчиците не дава и няма как да даде никакъв резултат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Читател

  07 Окт 2022 12:13ч.

  Ето, сега ще има пълна независимост. Ще се чака Уестингхаус да възкръсне, за да направи нова прескъпа атомна централа (кога последно са завъшвали обект ?), и ще се чака демократичен американски газ, на петорна цена. Никой не пипа това което е евтино и работи. Само някой злобар отвън с други интереси би го разрушил.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ГАРВАНЪ

  07 Окт 2022 19:56ч.

  Ушко, защо лъжеш? Управляващите "елити" в България изтъркаха праговете на "Козяк" и не спряха да получават големи парични "поощрения" от уж неПравителствени организации, финансирани от правителството на ФАЩ. Колко такива НПО има в България, колко медии и вестници парадират със субсидии от Русия? А бре, ушат?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Минчо

  07 Окт 2022 13:09ч.

  Неджметин аби... иска да отвори очите на дойчетата... ама нафиле , юбердойчетата са американски кератйй

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • айде стига сълзи и сополи

  07 Окт 2022 14:05ч.

  Нали това искахте - прекратяване на енергийната зависимост от Русия? Е, вече сте напълно независими! Защо ревете? Радвайте се! Знаеш ли колко е гот да се окъпеш локално с мокри кърпички в студената баня на гладно? Здравословно отвсякъде! Я по-весело!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Е, как ще сме напълно независими,

  07 Окт 2022 14:12ч.

  нали сега зависим напълно пък от САЩ. А тяхната газ е някак си ... такава една .... чиста, неопетнена и най-важното - демократична газ. Ето такава газ ни трябва на нас и да пеем всички дружно във захлас.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Путин на 70 години

  07 Окт 2022 14:08ч.

  Вова, честит рожден ден наборе! Жив и здрав!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи