Янис Варуфакис: Влизането на България в еврозоната би било грешка

Янис Варуфакис: Влизането на България в еврозоната би било грешка
Бившият финансов министър на Гърция пред "Капитал" за България в еврозоната: "Не го правете. Това е грешка. Ще имате фалшиво усещане за ръст заради надуването на балони. И после, ако не дай Боже, има финансова криза, лесните пари ще изчезнат, балоните ще се спукат, а вие ще сте в много сериозна драма."


Икономистът, писател и бивш финансов министър на Гърция пред "Капитал"
 

Янис Варуфакис е за първи път в София. "На 60 години пристигнах, никога не е твърде късно", казва гръцкият икономист, който е нещо като рок звезда, откакто изгря на световната сцена като финансов министър на фалиралата гръцка държава в лявото правителство на "Сириза". След краткия и бурен престой като министър, в който се сблъска челно с германското правителство на Ангела Меркел, Варуфакис стана популярен с книгите и статиите, в които критикува силно начина, по който работят еврозоната и ЕС. Той е в България за банковата конференция, организирана от "Капитал".

 


Да започнем с голямата тема при икономическото развитие на България сега - еврозоната. Сегашната ни дата за влизане е 2024 г. Вие сте известен като критик на зоната, да кажем така. Ако бяхте български политик сега, каква би била вашата позиция?

 

Не го правете. Това е грешка.

 

Защо?

 


Да имаш собствена валута е като да имаш застраховка за колата. Плащаш нещо за нея и го смяташ за чист разход до момента, в който катастрофираш. Същото е.


Правителството ви поддържа от години фиксиран валутен курс към еврото. Затова хората много лесно могат да бъдат накарани да повярват, че в такъв случай е по-добре да приемете еврото. Сега плащате риск премия за заемите, така че за какво ви е тази застраховка.

 

Представете си какво ще стане, когато се присъедините. Лихвите ще паднат. Ще има много повече риск в системата - поет както от българи, така и от чужденци. Ще има приток на пари в България. Ако сте Дойчебанк, имате много ликвидност и не знаете какво да правите с парите. Германците не искат да ги взимат назаем. Федералното правителство също е на излишък. Има излишък от пари във Франкфурт.


В момента заради малкия риск от обезценка, който има във вашата система, те не са толкова склонни да ви заемат пари. Но когато сте в еврото, това пада и парите потичат. Това стана в Гърция де факто.

 

Ще имате фалшиво усещане за ръст заради надуването на балони. И после, ако не дай Боже, има финансова криза, лесните пари ще изчезнат, балоните ще се спукат, а вие ще сте в много сериозна драма.

 

Това вече се е случвало. Ние имаме фиксиран курс, който не махаме и нямаме намерение да махаме. През 2008 г. имаше финансова криза, лесните пари изчезнаха, балоните се спукаха. Каква би била разликата?

 

Парите на западните банки ще потекат към вашите банки. Те ще почнат да отпускат още повече кредити, които ще предизвикат инфлация. Тя ще предизвика балони. И сами ще си създадете проблем.
Просто ще загубите огромен амортисьор, който ви трябва само когато има дупка на пътя. А такава ще има. И вероятността да срещнете такава нараства, когато влезете в еврозоната. Така че това ще бъде като да махнете амортисьорите и да влезете в дупките.

 

Няма съмнение, че има силни интереси тук, както имаше и в Гърция, които натискат за влизане в еврозоната. Те искат активите им да се оценяват в евро. Не искат българската валута.


Аз не съм против единната валута. Но ние нямаме банков съюз - има такъв само на хартия, т.е. банките ви ще дават депозитната гаранция, а правителството ще подкрепя банките. И в този случай е добре да имате отзад възможността за обезценка.

 

Ако имахме истински банков съюз и фискален съюз, тогава бих бил за. Аз съм федералист. Но нямаме. Да претендираме, че имаме, само защото имаме монетарен съюз, е обида за принципите на икономиката.

 

 

Две бележки по това. Не смятате ли, че еврозоната се е променила от 2008 г. насам? И второ - банковият съюз съществува. Да, казвате, че е слаб засега, но той съществува. И може да се засилва.


Това е тезата на "постепенниците" - че се движим бавно в правилната посока. Не, ние се движим в грешната посока доста бързо.


Да, доста неща се промениха - от 2010 г., когато Гърция фалира. Еврозоната и Еврогрупата, за която знам едно-две неща, въпреки че не ми се иска, имат огромния талант да променят всичко, така че нищо да не се промени. Давам ви примери.


Когато фалирахме, Меркел каза на тогавашния премиер Папандреу три неща, които бяха абсурдни. Не ви даваме да фалирате, не ви даваме да напуснете еврозоната и няма да ви дадем лихвени облекчения. Представете си, ако САЩ кажеха това на Lehman Brothers.

 

Естествено малко след това Меркел промени тона. Първото нещо, което се промени, беше механизмът за спасение, който след това стана ESM фонд (European stability mechanism - бел. ред.). Това е машина за криене на фалити, не за оправянето им. Ако например в САЩ през 2008 г. Невада нямаше достъп до Федералния резерв, до спасителния фонд, до социалните програми за храна и помощи за безработица. Щеше да е същото, което се случи с Гърция? Как щеше да бъде подпомогната Невада, ако САЩ бяха създали малко МВФ, което да им дава пари при строги условия, и то само назаем?

 

Фондът за спасение обаче беше безсмислен за страна като Италия с нейния огромен дълг. Последното нещо, от което имаш нужда, когато си фалирал, са още заеми. Дори с нулева лихва. Имаш нужда от преструктуриране на дълговете. Или имаш нужда от истински еврооблигации, които европеизират дълга.

 

Вижте какво стана в пандемията. 14-15 премиери поискаха еврооблигации, така че допълнителният дълг заради COVID-19 да не пада върху раменете на Италия, Испания, Гърция и т.н.


Меркел каза "не". Тя създаде Инструмента за възстановяване и устойчивост. Той е също така безсмислен, както беше ESM. Защото не помага по никакъв начин за италианския или гръцкия дълг например. Затова Кристин Лагард (директор на ЕЦБ - бел. ред.) сега има сериозен проблем - има вдигане на инфлацията, но тя трябва да рефинансира огромните задължения на членките на еврозоната.

 

И все пак този инструмент противоречи на тезата - която развивате в книгата си The weak suffer what they must - че Бундесбанката контролира Европа тайно...

 

Всъщност в книгата аз обвиних французите, които искат германските пари, за да продължат хегемонията си.


...е, казвате, че Бундесбанката наказва французите...


Това не е моя теория - Шойбле (бившият германски финансов министър - бел. ред.) ми го каза.

 

Добре. Но исках да посоча, че този инструмент за възстановяване и устойчивост всъщност е преломен момент, защото е първият път, когато Европа колективно поема дълг. Не е ли промяна?


Да, промяна е. Но вие пак защитавате подхода "стъпка по стъпка". Казвате, че е важно да сложиш крак във вратата, за да я отвориш. Не, аз казвам, че това, което стана, е, че изритаха вратата, за да се затвори.
Вижте новото германско правителство. Те имат едно голямо обещание - никога повече. Това е еднократно нещо, което няма да се повтори.

 

Това наистина е еврооблигация, но твърде малка като размер и направена по такъв начин, че австрийците, холандците и германците да кажат "никога повече".

 

Така че вие твърдите, че се движим бавно в правилната посока, аз казвам, че летим в грешната. Защото идеята за еврооблигации е мъртва. Именно заради начина, по който беше направена.

 

Аз от 2002 г. искам зелени еврооблигации, издавани от ЕИБ, подкрепени от ЕЦБ.

 

Цялото интервю с Янис Варуфакс може да прочетете на capital.bg

 

 

 

 

Коментари

 • ЛЯВО ИЛИ ДЯСНО

  04 Дек 2021 17:00ч.

  Варуфакис:"По същия начин не искам да живея в комунистически режим като този, който имахте тук, в България. Знам, че ако живеех в България през 70-те или 80-те години, щях да съм в ГУЛаг." ............................ ............................... Не, щеше да отвори отново Гулаг! ...................................... Десни мерки за леви резултати, че това е ала Горбачов и ала Живков ПРИКАЗКИ, И СЪДЪРЖАНИЕТО НА ПРЕХОДЪТ. https://www.youtube.com/watch?v=xpf9oMSHosw&t=230s .......................... Дясното е криптофашизъм. Либерализмът вкарва вълкът в кошарата, а консерватизмът запазва това статукво. ................... Тодор живков пред журналистите на 1 ноември 1989 г., която записана и размножена върху магнетофонни касети, заглавие “Лебедовата песен на Т.Ж.” в ноемрийския брой (1989) на списание “Бъдеще”. За да се разбере за "собственикът и стопанинът" кога и как и защо, речта "Приземяване" на Тодор Живков, 1987. Реч на Тодор Живков пред "Х конгрес на Българските професионални съюзи", 9 април 1987 г. След 2,5 години Живков е готов за пълен капитализъм - неолиберализъм. Китай има 70% държавни служители и държавна собственост. Тодор Живков почва планът РАН-ЪТ. .. ЖИВКОВ е като Хитлер, но и Хитлер не е ляв. Лявото защитава правдата на слабите, дясното защитава правдата на силните. Но светът винаги е правдата на силните, която е толкова и правда, щом те определят правилата. Дясното: Спасението на давещите се е дело на самите давещи се! Хитлер: "Правителството няма да защитава интереса на германският народ, чрез икономика, организирана от държавата, а ще подкрепя частното предприемачество" БКП смени Москва с Вашингтон, Маркс с Айн Ранд. т. ж: - Предстои цялото здравеопазване да мине на акционерен принцип. Сега годишно държавата отпуска за здравеопазване 1,2 милиарда лева, което е равно на по 140 лева на човек. Ние изчислихме, че ако здравеопазването премине на акционерен принцип може да стигнем до 1,7 милиарда лева. Ако желае, всеки гражданин или фирма може да се включи, давайки нещо над 140-те лева. Широко са отворени вратите за всички. Ако не го задоволява лекаря или менюто в болницата – ще си доплати. Свободно частната практика. Така ще постъпим и с пенсионния фонд. Всеки гражданин или фирма ще решава сам – държавата може да му даде толкова, той ако може, да си докара повече. Акционерната фирма ще обхване като ракови образования цялото общество. Видя се, че по друг начин не може да се реализира моята постановка за собственика и стопанина. - Нови промени предстоят в данъчната система. Ще въведем данък, какъвто не е имало в България. Просто е взето от западната система. Равенство в облагане във всички сфери. - От 1 Януари 1990 г. ще въведем конвертируем лев. Макар че известно време двете валути ще съществуват паралелно. Цялата тази система, която е взета от западната икономика, ще се адаптира към нашите условия, но това не значи побългаряване. Един другар, с който разговарях вчера по тия въпроси, ветеран, от моите години още се знаеме, ми вика: Другарю Живков, не вкарваме ли ние вълка в кошарата? А, викам много хубава метафора, ще ми позволиш ли да я употребя пред журналистите. Вярно е, вкарваме вълка в кошарата, но му казвам, той вълкът ще изяде мършата, а това което е здраво, то ще остане. Но що ни е мършата, що се плашиш ти от мършата, бе, ще раздвижим нещата. Шарани дето има, като пуснеш щуката всичко се раздвижва. Значи тия щуки са ни необходими, икономически щуки. Както щуката разсича водата и рибите изплуват на повърхността, така ще бъде и с вълка. https://youtu.be/1iAetX9_kIc?t=1228 ............... за живков и бкп-елит и червената буржоазия, решението е неолиберализъм и тачаризъм, деиндустриализация. мършата са артистите и висшистите, и бедните. щом социализмът не махна бедността - ще я махнат бедните чрез вълците.. (виж иван костов в работническо дело - без отсрочка) ............. БКП се уплашиха от Чехия и Китай, и подписаха хелзингските споразумения. .... Мао е съгласен с идеята на Сталин за увеличаването на класовата борба след събарянето на капитализма. Мао доразвива тази идея и стига до извода, според който в преходния период между събарянето на капитализма и окончателното въвеждане на комунистическото общество именно комунистическата партия и нейните кадри, функционери започват да играят ролята на буржоазия, която има интерес от възстановяване на капиталистическото общество. Целта на културната революция е именно това: сваляне от власт на комунистическата номенклатура, превърнала се в нова буржоазия. ................... Подчинените на СССР страни развиват Ленинизъм, а в Югославия и Скандинавиа, Виена, развиват марксизъм. Предприятия на работниците в тях. Пазарност в социализмът, а демокрацията е път към социализмът. Социализмът е път къ комунизмът. Частният капитализъм спестява пари, отнема от пазарът пари, и става капиталистическа криза - дефлация и депресия. Маркс обича капитализмът-инвестирането и разделението на трудът, но да не е частен. Пазарната сила за обществото. Дупчек е просто марксист.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • съждител

  04 Дек 2021 17:00ч.

  Изключително ценен материал, който трябва да се познава поне като заявени позиции. Браво на това момче - Огнян Георгиев, партнира в разговора много адекватно, просветено и същевременно деликатно на един силно посветен в тайнствата на ЕС и съвременната финансова система. Нито един финансов специалист не достатъчно навътре в тази тематика ако не е преминал през процедура на несъстоятелност. А г-н Варуфакис е преминал през неплатежоспособност на държава от ЕС, при това с евро. Задължително сега ще започнат дежурните приказки в България, че Варуфакис е комунист, плюс това данаец , че е притаен гръцки националист, който само декларативно се е писал за федералист, колкото да му се "купуват" приказките. Темата е прекалено специфична, определено сложна и не съм срещал постинги на колеги, които да ме карат да вярвам, че обсъжданията имат място в този форум. Никак не е сложно да се прогнозира, че в обозрима перспектива еврото ще доубие и погребе България, но аз вече съм си позволявал да споделя, че има и много силен аргумент в обратната посока. За огромно съжаление, нашата страна няма експертен, институционален, политически, морален а може дори да се обобщи, че нямаме КУЛТУРЕН и ОБЩЕСТВЕН РЕСУРС да управляваме суверенно, резултатно една емисионна политика, базирана на свободно плуващ български лев. Съжалявам, но това звучи много тежко, много обидно, ама това е положението. Няма как това да се случи, след като страната ни не е имунизирана от настъпване на събития, при което лица като Борисов, Горанов, сегашният Белчев, получават право да се разпореждат с финансите на държавата. Многократно съм се смял, дори си позволих поне два пъти да обясня тук за пълната несъстоятелност на приказките за гранДовете по механизма за Възст. и Устойч. (БХ им викаше гранДове, иначе си е най-обикновен grant). Много позитивно е, че Варуфакис убедително обявява и защитава тезата за НИКОГА ПОВЕЧЕ, която твърдо и убедено се защитава от спестовниците - Гер, Ав, Нидерл. Хайде стига съм писал, че пак ще скочат! Ако има убедени привърженици за превръщането на Европа в Гермаропа, да продължават да наблейват за евро, аз повече не мога да помогна, пък и не искам. Дори Варуфакис, който е изненадващо директен и откровен в това интервю, не си е позволил да изтъкне някой от най-тежките дефекти на общата валута, които в дълбочина облагодетелстват ... богатите държави (основно Германия), за сметка на бедните! Изненадани има ли?! Убеден съм в това!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Евгени

  04 Дек 2021 17:14ч.

  Умен мъж, но кой ли го разбира?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • софиянец

  04 Дек 2021 18:29ч.

  един умен мъж!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • либерална цензура

  04 Дек 2021 20:03ч.

  Само мъпети на пиндостанското посолство могат оттук нататък да си мечтаят да ни прецакат с еврозоната. Народът ще набучи на кол всеки, който се опита да ни пробутва тая калпава дяволска стока еврото, което автоматично заличава двойно спестяванията на хората, но най вече българската национална и културна памет.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мжкжкбкбкж

  04 Дек 2021 20:17ч.

  Умен мъж е Варуфакис , макар някои от тезите му да са малко наивни!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Митето

  04 Дек 2021 20:27ч.

  Така е,много хора го знаят,ама пусти заповеди,стиска ли ни да не ги изпълним!?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Виктор

  04 Дек 2021 20:30ч.

  Ако беше лято, Яни щеше да дойде с дзен мотора, Обаче е зима и идва само с рок репертоара който беше изключително образователен преди 10 години, сега вече Бундесите са сложили зелените униформи с черепите и не слушат аргументи, а само маршируват и повтарят "папире бите"! Ето и перфектната илюстрация на състоянието на Европа...от филмът Индиана Джоунс: https://www.youtube.com/watch?v=hl8e9i6YiA8 Урсула фон дер Лайнен кряска: АЛАРМММ

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мечо Кух

  04 Дек 2021 20:53ч.

  Варуфакис е пич. Болезнено откровен е. Което го прави неприемлив за голямата политика. Там е забранено да наричаш нещата с истинските им имена. :)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Отговорен

  04 Дек 2021 22:24ч.

  Защо чехи и поляци не въвеждат еврото ?!Тези централни банкери, икономисти и министри е добре да бъдат изслушани и нека видим как харвардската амбиция може да си защити декламациите. Истината е, че не може и никога няма да успее. Министър владко мечтаеше да е въвелият еврото. Не за друго, просто подпръцане и нарцисизъм. Се му е тая какво и защо следва. Сегашните мушмули са същите. Питам се тогава каква е разликата между диплома от Свищоф и от Харвард.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • чугун

  04 Дек 2021 23:15ч.

  Σας Χαιρετώ, κ. Βαρουφάκη, μαγγας είστε , αλλά πως και να σας καταλάβουν...αφού είναι η περισσοτερη οι βουλγαροι στη φτώχεια και στην άγραμαρτια

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • разликата е,

  05 Дек 2021 11:37ч.

  че в Свищов плащаш без да си слушал нищо, а в Харвард плащаш защото си слушал глупости.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • до съждител на 04.12.2021 в 17:00

  05 Дек 2021 13:38ч.

  Еми, има разлика дали си убил валутата си или си я оставил все пак жива като възможност за бъдещо развитие! Освен това в света вече съществуват или се пораждат съюзи и монетарни системи, които ще се окажат далеч по-интензивни, по-модерни, по-мощни, по-надеждни, по-ресурсообезпечени и по-приемливи от ЕС и еврото. Процесът на заличаване на собствената валута е НЕОБРАТИМ ! Липсата на собствена валута е най-видимият признак, че една държава е престанала да съществува. А какво се случва с народите, които са загубили своята държава - виж в букварите или питай децата от детската градина.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 1978

  06 Дек 2021 10:18ч.

  За тези, които не са чели книгите на Варуфакис, основната му теза (хич не без основание е), че валутен съюз без механизъм за рециклиране на излишъците води до постоянно нарастващи дисбаланси и в крайна сметка, до разпадане на съюза (без да броим последствията най-вече за страните с дефицит). С такъв механизъм част от излишъците трябва да се инвестират обратно (в предприятия или някакво производство) обратно в дефицитните страни - за намаляване на дисбалансите, т.е. поне част от парите да се връщат там, откъдето са дошли. Тези пари не трябва да се "връщат" обратно като кредити (както това става е Европа, най-вече във "фискалния" съюз), защото това води само до увеличаване на дисбалансите. В една от книгите му също примерът е с Невада; и специално за САЩ, които са му модел за федерализация, ако някой военен (примерно) правителствен контрактор получи голяма поръчка, трябва да строи завод за нея в някой от дефицитните щати.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Помнещ

  07 Дек 2021 0:23ч.

  Варуфакис е гръцкия Гечев ! Нека си запази съветите за Сириза !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Анонимен робот

  07 Дек 2021 19:53ч.

  Ей, тая супа в БГ как не изстина най-накрая, та да спре духането и?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи