"Взгляд": ЕК направи реверанс към България със задълженията, наложени на "Газпром"

"Взгляд": ЕК направи реверанс към България със задълженията, наложени на "Газпром"
Антимонополното разследване на Европейската комисия срещу "Газпром" най-сетне е прекратено и руската компания вече не е застрашена от гигантски глоби за милиарди евро, обобщава "Взгляд" вчерашното решение на ЕК.

 

 

В замяна обаче ЕС задължи "Газпром" да доставя газ в Централна и Източна Европа на конкурентни цени и да разреши на клиентите си в ЕС реекспорт на руския газ, напомня електронният вестник, предаде БТА.

 

Освен това "Газпром" не бива да изисква от София обезщетения за анулирането на проекта "Южен поток", посочва вестникът, който нарича това условие "реверанс към България".

 

Според "Взгляд" проектът е бил спрян "по политически причини след посещение на американски сенатори в България. И Еврокомисията тогава се поддаде на влиянието на САЩ."

 

"Най-вероятно, когато Брюксел е принуждавал България да се откаже от "Южен поток", те са обещали да уредят въпроса с огромните загуби, да прикрият българите, оттук иде и това изискване към "Газпром", разсъждава руският анализатор Игор Юшков, цитиран в материала.

 

Прекратяването на делото срещу "Газпром" и изискванията по повод реекспорта, от една страна, са формалност, защото всички условия са вече изпълнени. От друга страна обаче са признание, че в дейността на "Газпром" няма политически подтекст, твърди същият експерт пред изданието "Икономиката днес".

 

Вчера ЕК обяви, че е постигнала споразумение с "Газпром" руското дружество да прекрати занапред налагането на по-високи цени в пет държави от ЕС - България, Естония, Латвия, Литва и Полша.

 

"Всички компании, развиващи бизнес в Европа, трябва да спазват нашите правила за конкуренцията. Няма значение откъде са дошли", цитира "Известия" коментар на еврокомисаря по конкуренцията Маргрете Вестагер.

 

"Газпром" капитулира безусловно и губи възможността да вдига цената спрямо пазарната за едни или други страни от ЕС по собствено усмотрение, заявява онлайн изданието "Ридус".

 

Според него руската компания е решила "възможно най-бързо да се помири с европейските купувачи, защото на хоризонта все по-ясно се очертава конкурент - американският втечнен природен газ".

 

Експертите виждат в самото "мирно споразумение" по-скоро добра новина, но не бързат да поздравяват "Газпром" като победител, отбелязва "Газета".

 

"Най-малкото публикуваната част от решението оставя един основен въпрос - дали новите изисквания обхващат договорите, влезли в сила?" - пита се бизнес консултантът Александър Базикин.

 

Обвиненията срещу "Газпром", че злоупотребява с доминиращото си положение на източноевропейските пазари, са били направени с цел да се постигне точно сегашният компромис. Иначе би била застрашена стабилността на европейския газов пазар, а ЕК не може да допусне това, коментира юрисконсултът Денис Фролов.

 

Постигнатият резултат може да свали цените на газа на ред пазари в Източна Европа. Той приближава и сбъдването на мечтата на Европейската комисия - да се формира единен газов пазар в ЕС, твърди "Комерсант".

 

"Цените ще паднат под натиска", прогнозира в заглавие и "Росийская газета".

 

Специализираният сайт "Център за енергийна експертиза" очаква след това споразумение "Русия и ЕС да стигнат до пълно взаимно разбирателство и в случаите със "Северен поток-2" и "Турски поток".

 

Източник: "24 часа"

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • ЙацкРоцк

  25 Май 2018 9:44ч.

  Значи какво, благодарение на ЕС и американските партньори, България е била заплашена да плаща гигантски неустойки? Кажи баба тенкю. ПП Да не забравяме да благодарим и на българското политически гюбре, което рече пред едни американски другари, че лично е спрял два руски проекта във България.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • хаха на онова, което смятате за коз

  25 Май 2018 10:21ч.

  Тука пък една друга, доста по-интересна (не за нашите извечни лакеи по върховете) гледна точка: https://cont.ws/@PetrovSerg/953998 Що се отнася за смешната теза на едно от цитираните издания от тази статия "Газпром капитулира безусловно"), това е наистина безкрайно смешно твърдение, защото ако това за капитулацията на Газпром беше вярно, като наказание последният щеше вече да ви е спрял газа, оставяйки ви на "милостта" на американския "сжижений".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  25 Май 2018 11:30ч.

  "ЕС задължи "Газпром" да доставя газ в Централна и Източна Европа на конкурентни цени" Това не го разбирам. ВСЕКИ по ВСЯКО време продава стоката си на конкурентни цени. А Газпром НЯМА конкуренция в Източна Европа. И как ще стане това, цената да е една и съща в България и в Германия? След като в Германия отива направо, а газ за България се натоварва от такси в Украйна и Румъния.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • между редовете

  25 Май 2018 19:26ч.

  Целта е германски компании да внасят руски газ в Източна Европа, от Германия. Разбирасе ще изнасят и за цяла ЕС. Ще купуват големи количества от Газпром. Сашо Дончев: Синята линия е газът за България, червената – за Германия. Вижда се, че само през един период през 2009-та година, газът в Германия е бил по-евтин и това е, защото тогава беше пикът на икономическата криза в Европа, в това число и в Германия и имаше огромни количества договорен газ, който нямаше как да бъде продаден, освен ако не му се намаляваше цената.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • между редовете

  25 Май 2018 19:30ч.

  и да разреши на клиентите си в ЕС реекспорт на руския газ,

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Името ми е Червен

  26 Май 2018 7:23ч.

  Ето, че стигнахме до нов връх на лицемерието и двойните стандарти!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кривим си душата

  26 Май 2018 8:28ч.

  по русотролски. Пишем на български, тревожим се за руските милиардери.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бай Иван

  26 Май 2018 9:08ч.

  Какво си кривим душата бе, когато най-видното, което губим от спирането на Южен поток през България е около 800 милиона $ годишно. Отделно губим влияние в Русия и Европа. Губим национална сигурност и куп други неща само, защото ни управляват страхливци!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пурко

  12 Юни 2018 7:48ч.

  @ Бай Иване, не са "страхливци", а са "разбойници от кварталната банда", чиято дейност се ръководи от тарторите на "голямата банда от разбойници" от другата страна на Локвата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи