Владимир Винников: Сценарият за Украйна не предвижда загуба за НАТО

Владимир Винников: Сценарият за Украйна не предвижда загуба за НАТО

Автор: Владимир Винников, apn-spb.ru Следвайте "Гласове" в Телеграм

Няколко общи тези относно Специалната военна операция за денацификация и демилитаризация на Украйна – размисли на заместник-редактора на вестник „Завтра“ Владимир Винников. Един от влиятелните говорители на руския оръжеен комплекс.

Първо, в строго военно отношение поражението на Украйна и победата на Русия бяха очевидни още в края на март - началото на април 2022 година.

Второ, въпреки това, Русия не започна да развява военните си успехи, а спря настъплението и започна преговори в Истанбул, на които, както е известно, присъства Роман Абрамович.

Трето, преговорите бяха прекъснати, защото украинската страна се отказа от вече постигнати договорености и издигна нови, неприемливи за Русия условия.

Четвърто, въпросните действия бяха предприети от украинска страна по искане на „демократичния алианс“ начело със САЩ и Великобритания, в замяна на обещаната комплексна подкрепа за официален Киев, в режим „толкова, колкото е нужно“.

Пето, в резултат на това линията на бойните стълкновения се стабилизира, а впоследствие се изменяше (при Харков и Херсон) в полза на украинската страна, с оттегляне на руските войски.

Шесто, след провеждане на частична мобилизация през есента на 2022 г., въоръжените сили на Русия не са провеждали пълномащабна настъпателна военна операция.

Седмо, едновременно беше осъществено приемането като съставни части на Донецката и Луганската народни републики в състава на Руската Федерация, а също така и на Запорожката и Херсонската области.

Осмо, от самото начало на СВО се забелязваше крайно рязка финансово-икономическа реакция срещу нея от страна на „демократичния алианс“ („адски санкции“, взривяване на Северен поток, разширяване на НАТО и т.н.), която придоби характер на „глобална хибридна война“ срещу Русия.

Девето, Русия в това време не е прекъсвала доставките на енергоносители за страните от „демократичния алианс“, включително през територията на Украйна, на 22 юли 2022 г. подписа и до 18 юли 2023 г. изпълняваше условията на „черноморската продоволствена инициатива“, запази и не ограничава експорта за САЩ на редица суровини, необходими за американската промишленост, включително за нейния военно-промишлен комплекс.

Какви изводи могат непротиворечиво да се направят от изложените тези?

Първо. СВО беше започната и до този момент се води не срещу Украйна и не с цел военна победа над тази държава (или псевдодържава). Като пример в Украйна бяха демонстрирани в работен режим военно-техническите възможности на Русия, които могат да бъдат използвани, ако опитите на глобалния финансов елит да лиши системния постсъветски елит от правото на управление, разпореждане и владение на неговите задгранични активи не бъдат прекратени (замразени от „демократичния алианс“ са 300 милиарда долара, което представлява само част от тези активи, при това не най-голямата част).

Второ. Тази демонстрация не принуди глобалния финансов елит да се откаже от предприетите от него опити да „продаде“ своите стратегии (частично представени в различни вариации на концепцията за „Великото зануляване“ на Клаус Шваб) – най-малкото да ги трансформира в приемливи за постсъветския елит параметри, които непрекъснато се коригират в зависимост от текущата ситуация, не толкова по линия на военните действия на територията на Украйна, колкото по линия на финансово-икономическата конюнктура в световен мащаб.

Трето. Тъй като доминирането на „демократичния алианс“ в информационно-финансовата сфера засега не може да бъде преодоляно или оспорено, Русия е провокирана чрез методите на хибридната война да използва по-широко своите предимства  във военно-техническата сфера, но по предкризисен начин, тоест без използването на оръжия за масово поразяване, преди всичко ядрени, които ще бъдат представени на света като „нови, нечовешки актове на руска агресия“, но без риск от ядрен Армагедон.

Четвърто. Описаният по-горе сценарий в огромното си мнозинство от „дълги“, 3-5 и повече години, варианти изглежда печеливш за лидерите на „демократичния алианс“ (нелидерите в този случай са само излишен материал, чиито интереси или изобщо не се вземат предвид от световния финансов елит, или се вземат предвид на остатъчен принцип), тъй като военните действия всъщност се водят на територията на бившия СССР и между части на бившия СССР.

Пето. Вероятността за доброволен отказ на глобалния финансов елит от реализацията на този сценарий клони към нула, включително според текущата динамика на ключовия за този елит показател за печалба/риск. Следователно изходът от тази ситуация е в рязката промяна на динамиката на конфликта – било вследствие намаляването на очакваната печалба, било вследствие лавинообразното нарастване на рисковете, било вследствие комбинацията между тези два фактора.

Дали тези изводи имат отношение към прекратяването на участието на Русия в „зърнената сделка“ (и същевременно даването на 90-дневен срок на ООН за изпълнение на руските условия), а така също и към едновременното нападение на Кримския мост с военно-технически средства на НАТО – ще покаже по-нататъшното развитие на събитията.

Източник: apn-spb.ru

Превод за "Гласове": Екатерина Грънчарова

 

 

 

 

Коментари

 • знаете ли че

  02 Авг 2023 12:03ч.

  Виетнамската война е най-спечелената от САЩ. Тя война за работни места и стопиране на левите в САЩ. С това нарастна икономическата и военна мощ на САЩ, и агентура. Което уплаши червената буржоазия, червената олигархия в Източна Европа. Но всъщтност от 160 години няма държави врагове, а само театър. Цялата опозиция в САЩ и ЕС, навсякъде, като партии и медии е измислена опозиция за да не дойде истинската. Така и със страните, държавите, опортюнисти, са измислена опозиция. Путин, Ким, Садам, Кадафи... всички са техни агенти. Жертваха Ирак за да направят скрито кейнсиянство - копаеш дупки и заравяш дупки, работни места и потребление - каквото е войната. Така и с Либия.. За да съществува НАТО, МВФ, ЕС, трябва конфликтни и кризисни точки. САЩ става първа икономика след Гражданската Война. И след ПСВ се засилва, и след ВСВ.. Тези войни и революцията в Русия - убийството на царя, са за златна ликвидност, спасяване на капитализмът и банковата система - която пък спасява капитализмът и доларът. После златният борд на доларът в чужбина се клати още 1958г., Кенеди иска сребърен сертификат. Но война е трудна има силен СССР. Тменят златният борд към долърът в чужбина, и въвеждат дяволската везна - долар срещу йена и марка, паунд.. Едното е злато на другото, едното е измерител на другото. Сега е евро срещу долар. Затова съществува ЕС и еврото. Печатиш и евро и долари, едното ако е в повече - тогава правиш и от другото. ВСИЧКО Е ПОД КОНТРОЛ. Всяка опозиция е измислена опозиция. Костадинов и Волгин работят като опозиция в името на статуквото. И Путин и Ким. Ким страхува Азия и САЩ им "помагат" с ново НАТО. Афганистан, Ирак, са спечелени начинания, търсеният резултат е постигнат на 100%. "Пустинна буря" 1991г. бе за снижение на златото и петролът, и да се покаже на Русия и Източна Европа кой е силният, победителят..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • >>>

  02 Авг 2023 14:07ч.

  А знаеш ли, че тази жалка и смехотворна демагогия (не знам, от къде си я копирал), всъщност е причината днес, за очевидния и вече очертаващият се ясно неизбежен залез и колапс на колективния Запад? Просто, явно си объркан и неспособен да видиш и още по-малко да осъзнаеш причинно-следствените връзки, поради податливостта ти да бъдеш лесно манипулиран... Ще ти подскажа лекичко, като тема за размисъл, напомняйки ти един от четирите основни философски закона: "Количествените натрупвания, неимоверно водят до качествени промени". Колкото до цитираното есе, то е само ярък пример на принципа, че всяко идиотско деяние, има своето философско оправдание... Жалко за теб.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Знаете ли че, НАТО ще се саморазпусне

  02 Авг 2023 14:40ч.

  Веднага след катастрофическото паническо бягство на Пиндостан от т.нар. "Европа" и Близкия Изток. След което във ВСИЧКИ насилствено поробени в НАТО държави ще има серия от съдебни процеси.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • viva

  02 Авг 2023 16:43ч.

  Странно равенство между направление във философията с философията изобщо. Ясно кой учил диалектически материализъм...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Виетнамската война

  02 Авг 2023 17:16ч.

  Завърпши със крах за американските терористи . Те впрочем нямат спечелена война извън границите на САЩ .И от цялата си 140 години като държава имат само 16 мирни години. Другите са войни ,войни за заграбване на чужди територии .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ПРАВИТЕЛСТВОТО, РОЖБА НА ПОСОЛСТВОТО, Е СКАЛЪПЕНО САМО И ЕДИНСТВЕНО ЗАРАДИ УКРАЙНА И ИНТЕРЕСИТЕ НА САЩ И НЯМА НИЩО ОБЩО С БЪЛГАРИЯ И БЪЛГАРСКИЯ НАРОД. ЖИВОТЪТ НА КАБИНЕТА ЗАВИСИ ОТ СИТУАЦИЯТА НА ИЗТОЧНИЯ ФРОНТ. ВЛЕЗНАТ ЛИ ТАНКОВЕТЕ В КИЕВ…

  02 Авг 2023 17:18ч.

  Австрийският министър на вътрешните работи Герхард Карнер потвърди позицията на Австрия срещу влизането на България и Румъния в Шенген. Как смее! Това бе една от дъвките на ротационния министър-председател и подкрепящата го нечистоплътна коалиция! Сега Кирчо и теляка на Борисов – Бойкикиев какво ще плещят на зомбирания си електорат? В крайна сметка дори и индоктринираните получовеци, които продължават да напират да гласуват за т.нар. „промяна“, ще осъзнаят, че относно Шенген ги лъжат, защото влизането на България в това споразумение не зависи по никакъв начин от властите в София. Идиотското правителство на измамници и лъжци няма необходимия авторитет и никога не би могло да убеди абсолютно никой в Австрия и Нидерландия да си промени мнението по въпроса за българското членство в Шенеген. То си е правителство рожба на посолството и е скалъпено само и единствено заради Украйна и интересите на САЩ там, и респективно няма нищо общо с България и българския народ. Животът на кабинета Денков-Габриел изцяло зависи от ситуацията на Източния фронт! Влезнат ли танковете в Киев Кирчо си заминава за Канада, а Бойко за Банкя и от там, дай боже, на Г.М. Димитров. До тогава ще се любуваме на българофобските джендър-либерални представления и изстъпления на назначените от колониалната администрация мъпети/наместници и пригласящата им жълтопаветна грантаджийска креслива пасмина! Страхил Ангелов https://afera.bg/

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Фе, фе, фе! Тук мирише на кафе! Знаете ли, че

  05 Авг 2023 14:40ч.

  дяволът се кръсти с кьопавите пръсти...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • д-р Косев

  02 Авг 2023 13:43ч.

  Личи си сталинската матрица на мислене, иначе всъщност зеления чорап е прав в главния си извод - сегашното развитие на войната напълно устройва Запада. Разбира се, до това положение се стигна не заради добрите намерения на фашистка Раша, а заради слабостта ѝ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • моля те развий тезатата си

  02 Авг 2023 13:54ч.

  как случващото се 'устройва' запада! От цялото уравнение липсва една стойност, която не се променя и това е Китай, която се явява константа - втори задължителен фронт. Докато западът си мисли, че печели, се оказва, че губи. Губи Африка, губи Азия, губи Лат. Америка. Ще загубят всичко през следващите 5 години. Повече от очевидно е, че руснаците не бързат за никъде. За година 1/2 успяха да утилизират цялото пост съветско оръжие а както по всичко личи и вече НАТОвско такова.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ??...

  02 Авг 2023 14:09ч.

  Само не ми е ясно, по какво точно си "доктор"?... Вероятно имаш и титла "пръв дебил на Републиката".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • А твоята либерално фашистка матрица

  02 Авг 2023 17:13ч.

  Е още по вредна за хората .Твоите жълто паветни измисци граничат със шизофрения от най висока степен налудост . И пак казвам либарално фашистката матрица е виновна за твоята нелечима лудост .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Силите на Воржените в Украйна преминах половин пункт до линията на парвата за изтегляне на силите на Воржените в Руската федерация - Хайрулин

  02 Авг 2023 17:26ч.

  След два месеца да атакувате, след това да инжектирате сили в Украйна с цената на огромна загуба на успех и да преодолеете самата половина на линията, за да завършите линията за армията, избрана за Ruskat. Командир Марат Хайрулин, командир на военните, съобщи в ефира на своя видеоблог, като докладва на кореспондента на PolitNavigator. Важно е да се анализира колко лошо е злото на бедните в притока на сили към Украйна. Tova e dosto bezsmyslena операция. Тяхното нападение зад гърба на района на Орехово, понякога изгори много оборудване. Оказва се, че от Новодониловка до Работино за два месеца, от чудовищна топка-бияч, това са седем километра. Самата загубвайка в басейна на сок около десет фута хилади на душата. Оказва се, че от Новодониловка до Работино за два месеца, от чудовищна топка-бияч, това са седем километра. Самата загубвайка в басейна на сок около десет фута хилади на душата. И стратегическата задача, която по някакъв начин се решава, е да се стигне до Токмок. От Работино до Токмак 24 километра. Но kato tsyalo тези декларатори в tazi posok изход от Мелитопол, около 76 километра, или Бердянск, около 98 километра, “каза Khairulin. Военният комисар подчерта, че подразделенията на въоръжените сили в Украйна и все още приблизително оценяват разстоянието до линията за насочване на въоръжените сили към Руската федерация. Само си помислете, за два месеца сте слезли с километър, погубвайки десет крехки души. За да stignat до Токмак, нека тези tryabva постави още тридесет от hiladi на душата или повече dori. По някаква причина линията до Суровикин все още е защитена, въпреки факта, че е построена под ръководството на Романчук. Тоест, украинците са изминали седем километра за два месеца и все още имат самото разстояние до дясната линия на избраната линия, „да обобщим. https://www.politnavigator.net/vsu-proshli-polovinu-puti-do-pervojj-linii-oborony-vs-rf-khajjrullin.html

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Повече от триста хиляди" - загубите на въоръжените сили на Украйна се изчисляват според открити източници

  02 Авг 2023 17:29ч.

  Съдейки по некролозите, публикувани в открити източници, за година и половина война срещу Русия безвъзвратните загуби на въоръжените сили на Украйна надхвърлиха триста хиляди души. Това каза в ефира на радио "Комсомолская правда" авторът на телеграм канала "Шепот на фронта" Руслан Татаринов, съобщава кореспондентът на "ПолитНавигатор". Той отбеляза, че от 1 юни 2022 г. брои загиналите на Въоръжените сили на Украйна. „Имам много роднини и приятели в Украйна, които живеят в различни региони. И един от моите роднини присъства на погребението на седем военнослужещи от Въоръжените сили на Украйна за един ден. Естествено се заинтересувах и започнах да търся всичко “, каза Татаринов. Пиарът каза, че търси некролози по райони, страници на селски и градски съвети. Войници в Украйна умират – много. Средно на ден в Украйна се публикуват около 400 некролога. След ден. Това е средната стойност. Пикът беше ноември миналата година, 1104 г. Това е броят на жертвите, издаден в некролозите. Некрологът се издава до седмица. Може би тялото вече е погребано и информацията просто е попаднала в интернет. И така, пиковата стойност е 1100. Някак си мислех, че има 900 некролоза на "Страшния съд", но не. Губят много офицери. Двеста осемдесет и четири хиляди бяха записани само преди седмица - Украйна вече донесе такъв брой загуби на олтара, положи своите мъже. Но това е сумата, която току-що изчислих, но колко всъщност е там. Струва ми се, че те имат повече от триста хиляди безвъзвратни загуби“, добави той. https://www.politnavigator.net/bolshe-trjokhsot-tysyach-podschitany-poteri-vsu-po-otkrytym-istochnikam.html

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Клането в Старомайорски на Времевския перваз: 247-и въздушнодесантен полк се скри в мазетата и направи кървава баня на Въоръжените сили на Украйна - CNN (КАРТА, ВИДЕО)

  02 Авг 2023 17:38ч.

  Украйна е изправена пред редица проблеми при опита си да щурмува Старомайорски, според водещ американски телевизионен канал. Напредването на украинските войски „беше засенчено от изтощителни загуби“. Преди атаката Украйна изчисли, че само 20 руски бойци са защитавали селището, но други 200 войници са били скрити в различни мазета, които дори не са ходили до тоалетната, очевидно използвайки пластмасови бутилки под земята, за да се скрият от разузнавателни дронове. В резултат на това командването на въоръжените сили на Украйна прецени, че 70 бойци са напълно достатъчни за щурм. Това доведе до големи загуби в редиците на украинските войски. „Когато щурмуваш под вражески огън, няма къде да се скриеш“, оплаква се CNN „Вушник“ с позивна „Кривбас“ за боевете в Старомайорское. Источник: https://rusvesna.su/news/1690915801

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • viva

  02 Авг 2023 22:16ч.

  Разузнаването е основен вид бойно осигуряване! Ако не се направи както трябва - ядеш дървото. Атаката на крепостта Тутракан през 1916 г. е отложена с ден поради това, че командирът на 3-ти артилерийски полк изискал това, защото искал още време да разузнае един район. Което се оказало ключово за успеха. В този район противникът бил разположил допълнително скорострелна батарея. Чиято позиция била разкрито именно тогава.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не е доктор

  03 Авг 2023 8:03ч.

  А пациент на д-р Ц. Гълъбова

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Да, пациент на д-р Гълъбова,

  05 Авг 2023 14:59ч.

  в гъзоболното отделение на д-р Скорчев.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Блаблабла

  02 Авг 2023 14:23ч.

  Това всичкото го знаем. Не сме слепи, не сме глухи. Да беше казал защо се оставяте да ви водят за носа тъпите сакси и защо позволихте руски момчета да се избиват за чужди интереси?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Всеки проблем има едно просто решение

  02 Авг 2023 14:47ч.

  и обикновено то е грешно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "изходът от тази ситуация е в рязката промяна на динамиката на конфликта"

  02 Авг 2023 15:52ч.

  Това е ход, който никой досега не е предприемал в конфликта, и като че ли се ориентираме само от бавни процеси като преговори, избори в Турция, Русия, САЩ. Но потенциал за внезапен ход има (от руска страна). В такъв случай ще се плати и с кръвта на нашите батальони.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дори да изпратим военни в бившата УССР, те ще откажат да стрелят срещу руснаци

  02 Авг 2023 16:48ч.

  И поради тази причина няма да изпратим.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Никакъв батальон няма да пращаме

  02 Авг 2023 17:01ч.

  Ролята да ни е произвеждаме боеприпаси, с които украинците да утилизират колкото се може повече окупатори. Всъщност този път се оказахме в доста добра позиция, може би по случайност.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ми за тези боеприпаси

  02 Авг 2023 17:34ч.

  Украйнските фашисти вее нямат оръдия бе .Със газове от гъзовете ли ще стрелят по Руската армия .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Експертът обясни хитростта на въоръжените сили на РФ, които смазаха въоръжените сили на Украйна: Карта на военните действия в Украйна днес, до сутринта на 2 август 2023 г. - новини на фронта в Донбас, преглед на събитията, Карта на НВО, Новини на NWO

  02 Авг 2023 17:36ч.

  Карта на военните действия в Украйна днес, до сутринта на 2 август 2023 г.: Специална операция днес, ден 525. Преглед на събитията: Руската армия напредва в няколко посоки. Какво се случва в Артемовск и Авдеевка, където сега се водят боевете, 02.08.2023 г. В САЩ разказаха как руската армия успя да смаже Въоръжените сили на Украйна! Въоръжените сили на Полша ще увеличат групировката на войските на границата с Беларус. На Зеленски съобщиха ужасни новини от фронта и предрекоха смърт в ръцете на ЦРУ! Зеленски заплаши с нови удари на руска територия. Песков: връщане към зърнената сделка е възможно след изпълнение на всички условия на Русия. Командирът на батальона Ходаковски каза за най-трудното в NWO. САЩ се готвят да разочароват Украйна, пише GT. „Всички ще бъдат изселени“: В САЩ разкриха какво е намислила Полша в Украйна. Контранастъпление на Въоръжените сили на Украйна, последни новини за 2 август 2023 г. Новини от фронта на Донбас, преглед на събитията. Резултатите от NWO в Украйна на 08/02/2023, ден 525. Обобщение на бойните действия. SVO карта. Свежи новини SVO. Последният брифинг на Министерството на отбраната на Руската федерация. Последно видео на михаил онуфриенко. https://rsnnews.ru/2023/08/02/ekspert-obyasnil-hitrost-vs-rf-sokrushivshuyu-vsu-karta-boevyh-dejstvij-na-ukraine-segodnya-k-utru-2-avgusta-2023-novosti-fronta-donbassa-obzor-sobytij-karta-svo-novosti-svo-den-525-j/

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Личи си сталинската матрица на мислене,

  02 Авг 2023 16:30ч.

  До сега не знаех каква е сталинската матрица на мислене, но ако е това, то тя много ми харесва. Много добре изразени мисли, без излишни украси, само по същество и най-важното - логични. Това липсва на Русия днес. Нов Сталин. За това и на запад са толкова нагли и "безстрашни". Но, ще се появи. Това запада не е в състояние да го предотврати, но бързо ще смени и политиката си и риториката си спрямо Русия. Временно, разбира се. Докато не се отвори шанс отново да опитат, а до тогава ще дебнат. Такава е генетичната им природа. По същество те са си хищници и такива ще си останат. Не могат да бъдат други.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Михаил Делягин. Сталин вернется. Альтернатива между новым Сталиным и смертью.

  02 Авг 2023 16:52ч.

  https://youtu.be/ho1-sxol1ys

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • д-р Косев

  02 Авг 2023 16:52ч.

  Сталин винаги изразявал мислите с първо, второ и т.н. Явно тaka e по-лесно за примитивните умове.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Явно тaka e по-лесно за примитивните умове.

  02 Авг 2023 17:28ч.

  Напълно сте прав. Първо, второ, трето са немислими за "развитите" умове. Истински кошмар за глави, в които цари пълен хаос. Начинът на изразяване на Сталин не е само негов. Този начин на изразяване веднага прави впечатление, когато говорят хора, опознали максимално света, който ги заобикаля. А някои дори превръщат това и в изкуство - Хемингуей, например. Прочетете неговия "Един съвсем кратък разказ" /близо две страници/ и ще останете с усещането, че излизате от киното, след като сте гледал двучасов филм. Но, друго си е човек да слуша с наслада брюкселския пилешки език, на който говорят евросъюзните бюрократи. На всичко отгоре звучи и централно. Или пък витиеватото адвокатско ломотене на западни политици.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Поздравления за написаното, уважаеми

  03 Авг 2023 22:01ч.

  "Явно тaka e по-лесно за примитивните умове. "!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • SIMO

  08 Авг 2023 1:09ч.

  Я по-кротко, Хемингуей ще ми цитира, ами той е "кравар" джендър и "нагло-сакс"............

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи