Вацлав Клаус: Не се нуждаем от еврото, това с нищо не може да ни помогне

Вацлав Клаус: Не се нуждаем от еврото, това с нищо не може да ни помогне

Автор: Вацлав Клаус, бивш президент на Чехия 

Президентът Павел, а няколко дни преди него и министърът по европейските въпроси Дворжак (напълно излишен пост, създаден единствено да удовлетвори петорната коалиция), и двамата без икономическо образование, с напълно неподготвени и неквалифицирани твърдения, се опитаха да лобират за възможно най-бързото приемане на еврото. Със сигурност външни интереси, отчасти и вътрешни, подкрепят тази идея. Те искат да проверят дали чешкото общество е дотолкова съсипано и провалено, че да се откаже без никакъв протест от чешката крона. 

В тази връзка трябва да бъде припомнено ясно, че ние не приехме нито райхсмарката като основна валута при Протектората по време на Втората световна война, нито приехме съветската рубла след 1945-та година, както и след Пражката пролет през 1968-ма. В тези два периода имахме протекторатска крона, печатана от Народната банка на Чехия и Моравия, а след това имахме чехословашка крона. 

Неикономистът Милан Книжак, също като огромния брой хора, които ми пишат тези дни, казва в своя блог, че приемането на еврото е огромен политически ход, при който ние трябва да се откажем от части от нашата история, от нашата независимост и гордост. Министър Дворжак и президентът Павел нито разбират, нито искат да се съобразят с тази банална истина. Липсва им уважението към фундамента на нашата държава и нашето общество. 

На нас обаче това уважение не ни липсва. В позицията на Института Вацлав Клаус от 4-ти януари тази година това сме и написали -  че смяната на чешката крона с еврото е фундаментално решение за бъдещето на Чешката република за десетилетия напред. Да, точно така го чувстваме. 

Трябва да се подчертае дебело, че днешният изкуствен дебат за влизането в еврозоната е икономически напълно неактуален и ненужен. Приемането на еврото не е пътят да излезем от тази наша, за съжаление станала вече хронична, икономическа стагнация, която се е превърнала във водеща характеристика на съвременната чешка република. Президентът Павел очевидно не осъзнава това, превръщайки еврото в основна тема на своята като цяло безсмислена новогодишна реч. 

Блестящият икономически анализатор Павел Кохоут озаглави своята статия в „Лидове новини“ „Евро в море от демагогия“ (от 5-ти януари 2024-та). Съгласен съм, че имаме задължението да се пазим от демагогията, дори бих казал от демагогията и на двете страни по темата. Нужно е съвсем стриктно да разграничим аргументацията от демагогията, и също така да разграничим икономическата аргументация от политическата. Присъединяването към еврото ще бъде огромна стъпка към подчиняване на днешните космополитни, прогресивистки европейски елити, които искат пълна политическа и икономическа унификация на Европа. Това би означавало залез на чешката държавност и превръщане на Чешката република в една от провинциите на европейската „супердържава“. Бихме се разтопили като бучка захар в чаша чай. Този пример го дадох още в далечната 1992-ра и още важи с пълна сила. 

Огромното мнозинство чешки граждани – с изключение на министър Дворжак и президентът Павел – не иска това. До това заключение водят всички социологически проучвания, анкети в медиите, както и ежедневният контакт на всеки от нас с нашите съграждани, съседи, колеги, случайни хора по улиците. Абсолютно фалшив аргумент е този, който ползват лобистите за бързото влизане в еврозоната, че на практика сме се съгласили да приемем еврото още с влизането си в ЕС. Това е само половината истина. След като сме пожелали да се присъединим към ЕС по онова време (а пък да не се присъединим беше политически и социално невъзможно), то приемането на еврото беше условие за нашето членство. Ние обаче се съгласихме с приемането на еврото единствено от гледна точка на това, че не ни беше определена датата, на която да го направим. Това беше ключов аспект от нашето съгласие. Възражението, че не изпълняваме своите задължения, е абсолютно неадекватно. 
Имаме редица икономически аргументи, че еврото е спорен и дори утопичен проект. Общата валута не може да бъде подходяща за изключително различните държави в Европа и едните ще трябва да доплащат за другите. Единният валутен курс на еврото (вместо десетки курсове на различни валути) ще устройва едни, докато разрушава други. Икономически по-слабите страни от европейския юг и изток плащат повече за еврото, при това плащат повече, отколкото получават под формата на субсидии от ЕС. От създаването на еврозоната икономическите различия на страните членки се увеличиха (ножицата се разтвори) и има държави, които от дълги години нямат никакъв икономически растеж, като например Италия. В своята столетна история чешката крона също никога не е била така близо до пропадане в бездната, което не може да се каже за еврото. То беше много близо до колапс след кризата от 2008-2009-та година. 

Изключително фалшив аргумент е, че вероятно още тази година бихме могли да изпълним т.нар. маахстрихтски критерии, които изпълнявахме до пандемията от ковид. Винаги съм считал тези критерии за майтап – за първи път ги видях през 1991-1992-ра година като тогавашен министър на финансите и, махайки с ръка, отбелязах, че въпросните критерии, създадени, за да включат Гърция, Италия, Франция и Испания, са толкова широки, толкова свободни, толкова умерени, че не бихме могли да не ги изпълним. 

Тъкмо на тези критерии сега ще се спра по-подробно (както знаем, редица държави не могат да ги изпълнят и днес, а Франция никога не успя да изпълни един от тях). Наричат ги маахстрихтски критерии, но през 2006-та година публикувах статия, която редакцията на “Лидове“ новини озаглави „Критерии на Клаус за приемане (или не) на обща европейска валута (20.01.2006). Моята идея беше съвсем различна, а именно, че на нас ни трябват не чужди критерии, не маахстрихтски критерии, а именно чешки. В статията написах, че след като маахстрихтските критерии са формулирани от страните с обща европейска валута към страните, които искат да се присъединят, тогава това са техните критерии. Тези критерии би трябвало да им помогнат да решат дали някоя нова страна няма да застраши тяхната обща валута с влизането си в еврозоната. Т.е. това не са нашите критерии. 

Добавих, че нашият интерес в логиката на нещата е съвсем различен. Нас трябва да ни интересува имаме ли изгода да приемем еврото като основна или резервна валута. Тук трябва да доминира обратното разбиране: дали приемането на обща валута ще бъде предимство за нас, дали тя ще стабилизира нашата икономика, дали приемането няма да предизвика ненужни икономически шокове и дали ще допринесе за икономическия ни растеж. Не искам да повтарям оригиналната статия, но ще повторя структурата на чешките критерии, които предложих по онова време. Трябва да се запитаме:

- превърна ли се еврозоната в място на бърз и динамичен икономически растеж, гарантира ли фискална и монетарна стабилност и дали страните членки изпълняват собствените си правила. Обобщено – необходима ли е една-единствена валута- успя ли тя да подпомогне икономически въпросните страни;

- има ли съвместимост на чешката икономика с икономиката на еврозоната, не от гледна точка на икономическа система, а на икономически параметри, основно цени и заплати;

- искаме ли монетарният съюз да привлича нови страни членки или не?

Тези критерии ги формулирах преди 18 години. Разликата с днес е това, че тогава еврото съществуваше от седем години. Днес то навърши 25 години, опитът ни с него е много по-голям и не е в негова полза. Написах статията си преди голямата криза от 2008-2009-та година, днес вече не ние, а привържениците на еврото би трябвало да са станали по-мъдри. 

 

Превод за "Гласове": Юлия Семир Ел-хаким

 


 

Коментари

 • бензинджия

  21 Фев 2024 15:53ч.

  "Те искат да проверят дали чешкото общество е дотолкова съсипано и провалено, че да се откаже без никакъв протест от чешката крона." -- очевидно популацията е докарана до състояние на съсипия и провала. маа му!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тихомир Томов

  21 Фев 2024 17:37ч.

  Учете се от Българските планетоатлантици !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Огромното мнозинство чешки граждани – с изключение на министър Дворжак и президентът Павел – не иска Евро. До това заключение водят всички социологически проучвания, анкети в медиите,...

  21 Фев 2024 16:07ч.

  В.Клаус: Абсолютно фалшив аргумент е този, който ползват лобистите за бързото влизане в еврозоната, че на практика сме се съгласили да приемем еврото... още с влизането си в ЕС. Това е само половината истина! След като сме пожелали да се присъединим към ЕС по онова време (а пък да не се присъединим беше политически и социално невъзможно), то приемането на еврото беше условие за нашето членство. Ние обаче се съгласихме с приемането на еврото единствено от гледна точка на това, че НЕ НИ БЕШЕ ОПРЕДЕЛЕНА ДАТАТА, на която да го направим. Това беше ключов аспект от нашето съгласие. Възражението, че не изпълняваме своите задължения, е абсолютно неадекватно."

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Значи навсякъде едно и също - народите НЕ ИСКАМЕ ЕВРО!

  21 Фев 2024 16:10ч.

  Но натискът е колосален за заличаване на националните валути и на националните държави. БЕЗ ИКОНОМИЧЕСКИ РАСТЕЖ за всички държави прецакали се да заличат държавните си валути и да въведат еврото. Защото валутата е начин за принуда и контрол. Всички в еврозоната държавици кротуват в килийките си и каквото им капне мадам бившата шефка на МВФ, днес шефка на ецебето...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Никой няма нужда от еврото в България, освен желаещите да усвоят резерва на валутния борд. Ще го опапат за отрицателно време

  21 Фев 2024 16:10ч.

  Само дето за да им утвърдят подобно нещо, ще трябва да дадат ⅔ на началниците.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Съгласен

  21 Фев 2024 16:38ч.

  Резервът е една от основните причини за напористия ентусиазъм на сглобкаджиите - и един от основните рискове за всички нас.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ценител на смислени текстове

  21 Фев 2024 16:13ч.

  Без коментар. Равнище, което респектира: компетентност, аргументация, национална отговорност!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тотален разпад

  22 Фев 2024 8:31ч.

  Да се изкажа в качеството си на втори ценител на смислени текстове: Представете си (в смисъл на "Imagine"-който се сеща за Ленън) 10 човека като този на ръководни постове в държавата (държавата?) България! Мечти ....!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  21 Фев 2024 16:24ч.

  Ако не приемем еврото, няма как да ни вкарат електронния концлагер... затова, след този шум, България ще бъде вкарана по бързата процедура!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • >>>

  21 Фев 2024 16:34ч.

  Познато, а?... Така е, 'щото Планът е един и същ и за нас и за тях и за другите балъци!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Kubis

  21 Фев 2024 16:59ч.

  Ние българите също не се нуждаем от еврото, но никой не ни пита! А обратното, забраниха Референдум и налагат еврото съз заповед на фалшивия и корумпиран ЕС, за да може съюза да ни мачка, лъже , краде от нас, да ни налага каквото им изнася! Това си е фашизъм, но управляващите ги удовлетворява! А народа, кучета го яли!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ghost

  21 Фев 2024 17:08ч.

  То ЕС не ни искат, ние се натискаме. Или поне няколко политика и банки.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Вие не сте Ghost. Той такова не може да напише

  21 Фев 2024 17:35ч.

  Това, че ЕС не ни искат не е вярно. Все едно, вълкът да не иска да хапне някоя овчица.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бай Иван

  21 Фев 2024 21:20ч.

  Те се правят, че не ни искат, защото така ще ни накарат да влезем в еврозоната със силно притегнати колани ( за да остане повече за крадене и да няма големи претенции след това)! Този номер го направиха с приемането ни в ЕС! В резултат на това нашите алчни иидиоти се съгласиха на всякакви унизителни условия и унищожаване на българското селско стопанство и промишленост! Особенно големи щети нанесоха на Българската атомна енергетика, като бяха затворени 4 броя атомни реактори от общо 6 броя, за да могат собсттвениците на АЕЦ Черна вода да си изплатят дълговете към "Париба"! Не случайно онази кривоустата Кунева започна работа там, за да бъде възнаградена за предателството на Родината си( между другото само да припомня, че на западд я наричаха "Г-жа ЕСТ" - Госпожа "ДА", защото се съгласяваше с всяко европедалско изискване!)!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • длагнест

  21 Фев 2024 17:32ч.

  Никой не иска да губи, затова и народът в Чехия е против. С разликите в спекулативния курс и новите номинали на цените в евро (които само ден преди това са били в лева или крони) се цели да се плати донякъде масрафа на еврочиновниците, които печатат милиарди необезпечени евро, за да плащат оръжия, които да избиват славяни в Украйна. А че отказът от собствена валута и унификацията на валутите е смела стъпка напред към доброволно съучастие във финансовия концлагер, изграждан в Европа чрез една съюзна структура, която се ръководи фактически от неевропейци, това е друга бира. И бившият президент добре е обяснил какво губят доскоро независимите европейци, съгласявайки се на такъв недалновиден ход.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Викт

  21 Фев 2024 17:32ч.

  То и ние не се нуждаем, но няма и да ни питат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • при демокрацията няма такова нещо да решават през главата на народа

  21 Фев 2024 17:40ч.

  Да не мислиш, че някой тях ще ги пита? Като не искат да ни чуят, ще усетят дебелия край на тоягата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Аргумент срещу демагогията за приемане на еврото

  21 Фев 2024 18:10ч.

  " Ние обаче се съгласихме с приемането на еврото единствено от гледна точка на това, че не ни беше определена датата, на която да го направим. Това беше ключов аспект от нашето съгласие. Възражението, че не изпълняваме своите задължения, е абсолютно неадекватно." >>>>> Този аргумент важи с още по-голяма сила за България, защото на практика България е приела еврото в паричното си обращение, чрез приетия механизъм на Валутния борд (контрол), според който обменният курс на еврото към лева е фиксиран на 1е = 1,95583 лв. В същото време Валутният борд ограничава БНБ да печата повече левове и да напомпва инфлацията към галопираща и хипер инфлация (както беше до неговото приемане през 1997 г.); печатане на левове до не повече от размера на валутния резерв (в лв, в евро, долари, злато, швейцарски франкове и др. валути) на Р. България. Алчните банкстери и техните лобисти искат да набутат България в Еврозоната (а не приемане на еврото, което на практика сме приели чрез Валутния борд), за да ограбят валутния резерв на България в размер на около 18 милиарда лв. Освен това, със загубата на Валутния борд и вкарването ни в кошарата на Еврозоната, от Еврозоната директно ще диктуват паричната ни политика, като на европейска колония и периферия, и на българите ще ни нареждат като на слабоумни от помощно училище: Прави 1; прави 2; прави 3 и т.н. В същото време валутният ни резерв, който е и буфер на банките за тяхната ликвидност ще е окраден и банките ще се върнат към времената от 1990-1997 г. - висок риск от фалити. Някои дърти и по-млади, но много алчни ламтурници се правят, че не са били свидетели на банковите фалити от началото на 90-е години...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • И още...

  21 Фев 2024 18:17ч.

  По-лесно е да се цифровизира еврото и всичките народи в кюпа на еврозоната да попаднат едновременно в цифровия еврогейски концлагер, отколкото да се цифровизират една по една европейските валути на нациите, последните от които като усетят дебелия край на тоягата, ще започнат да се съпротивляват...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Само да вметна

  21 Фев 2024 18:13ч.

  Икономиката на Чехия е много по-добре интегрирана в тази на ЕС от нашата. И щом там са си направили сметката и не са влезли в "зоната", и нямат и намерение да влизат, смятайте за какъв погром иде реч. Няма нужда да си го представяте, имахме възможност да го видим в южната ни съседка съвсем скоро. При това гръцката икономика беше и продължава да бъде по-добра от нашата. Ние се крепяхме на една завещана от комуниста енергетика, и вече висим на косъм.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • old_beggar

  21 Фев 2024 19:00ч.

  чехи, унгарци, поляци, шведи, датчани не искат и да чуят за еврото (бившата дойчемарка) и си запазиха собствените валути. а защо ли - защото собствената валута е един от задължителните атрибути на нацията (наред със собствена територия; общ език; обща религия /идеология/)... а безродниците у нас (пардон, евро-атлантиците) отдавна са се продали за 30 сребърници на сатанистите - и дано Господ да удари по тях и по семействата им до 9-то коляно!...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Отровно евро

  21 Фев 2024 19:27ч.

  Когато четете тази информация и мнението на В. Клаус, направете си труда да погледнете в неговата биография и си отговорете - кой е той и от какви позиции защитива националния (през валутния) сувренитет на Чехия и е изявен критик на еврото. Той е изявен макроикономист, дисидент и антикомунист, привърженик на Австрийската школа (либертарианци, апропо), ученик на известния Ото Шик - ярък противник на комунистическата икономическа система и участник в Пражката пролет. С времето стана ярък противник на лъжите и лицемерието на либералните глобалисти, новокомунисти, стана им неудобен и намериха формален повод да му спретнат импийчмънт няколко дни преди да му изтече мандатът. Ярък патриот на Чехия, така че не може по никакви причини да се съмнявате нито в експертизата му, нито в мотивите му! Ще повторя за сетен път: Еврото е отровата на либералните, антинационални глобалисти! Реалистично е оставането в лева да има отделни негативни последици, ако се стигне до отвързване и събаряне на Борда! Бордът може да падне поради предателство, саботаж, но и по обективни причини. За България и лева след Борда няма да е виновен левът, а слабостта, глупостта, посредствеността, съглашателството, лакомията и грабителския, антинационален манталитет на политическите ни елити. В дългосрочна перспектива ЛЕВЪТ е безалтернативен! Не разрешавайте да ви приспиват с глупави приказки за ползите от еврото.- При колективна валута, нискотехнологичните и бедни стопанства са осъдени на ВЕЧНА МИЗЕРИЯ! Ще разширя една кратка алегория на Сарийски! Представете си някаква "модерна" болница на сто етажа, където се събира цялото население от евросъюза, страдащо от сърдечни проблеми и на кръвообращението! Има професионални спортисти, пострадали от сърдечен арест, също такиви, но с изненадваща аритмия, граждани нападнати изненадващо от предкамерно мъждене, граждани с различни форми и стадии на сърдечна недостатъчност, възрастни хора с високо кръвно, анемичми мадамчета с ниско кръвно и т.н. ВСИЧКИ СЪРДЕЧНИ СТРАДАНИЯ, КОИТО ИМА ОПИСАНИ В медицинската практика. Сутрин се прави визитация в болницата и Главният кима на гл. сестра: Пак същото! И СЕТРАТА ДАВА НА СТОТЕ ЕТАЖА ПО ЕДНО, НАПЪЛНО ИДЕНТИЧНО ХАПЧЕ! И така всеки ден! ЕЦБ и ЕВРОТО правят за европа СЪЩОТО! У нас се създаде измамно впечатление, че това е кауза на Възраждане. |Не, това е кауза на НАРОДА НИ. Имаме подкрепата на истинските експерти на БНБ, които застрашавайки собствените си кариери, застанаха срещу съглашателския, глобалистичен и антипатриотичен Управителен съвет. Банката вече година и половина КРИЕ собствения си ДОКЛАД. Срам и потрес! Нали видяхте как Костов мънкаше като първокурсник в Парламента, щяли да се спестят транзакционни разходи! Имаме подкрепа и от Икономическия институт на БАН, в колектив с външни експерти, които не правят компромис със съвестта си! Радетели за еврото са само едрият капитал, предателската глобалистична политическа клика и клакьопите от платените НПО и предвзети, грантови медии! Сложете ги на "теглилката" и ги премерете внимателно!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пане Клаус, вие не се нуждаете от еврото, ама то се нуждае от вас!

  21 Фев 2024 19:27ч.

  Всяка пирамида се нуждае от свежа кръв, иначе се сурва! Такава е логиката на пирамидите, умен мъж сте, знаете го!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нямате предвид египетските пирамиди за свежата кръв

  21 Фев 2024 19:53ч.

  Става въпрос за финансовите пирамиди и схемата на Понци. Те се нуждаят от измамници и балъци.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Еврокомисар

  21 Фев 2024 19:48ч.

  Много обичам безличните српски хартии, а курса на кроната едно към гьотере така и не го научих. Унгарския форинт отдавна не струва колкото хартията, на която е отпечатан. Отделно местните се набълбукаха с кредити в швейцарски франкове преди 2005 и сега им съдират ...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • д-р Гилотен

  21 Фев 2024 22:09ч.

  Някой пречи ли ви да използвате българския лев?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Георги Димитров

  22 Фев 2024 10:18ч.

  Към всичко написано от В. Клаус и от мислещите във форума, искам да добавя още един аргумент. Няма вечни съюзи, вечни междудържавни образования - какво правим в недалечното бъдеще, когото ЕС се разпадне, как ще връщаме лева? Защото без ЕС какъв е смисълът от еврото?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Точен

  22 Фев 2024 11:14ч.

  Думите на бившия чешки президент и още по-бивш финансов министър Вацлав Клаус само потвърждават тезите на Възраждане. Видно е, че спрямо чехите /и не само/ се осъществява неистов натиск да бъдат вкарани в дигиталния евров концлагер.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Точен

  22 Фев 2024 11:19ч.

  Единственият изход е създаване на здравомислещ отбор от истински национални партии, спечелване от тях на националните и европейски избори, разкарване на Лайен, Борел, Мишел и останалите слуги на задкулисния глобален интернационал и преформатиране на ЕС.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи