Никой не е предлагал България да напуска НАТО

Никой не е предлагал България да напуска НАТО
Вацев: Водени от желанието да се престараем, българският политически елит скочи и заяви разплакан, че никой не може да ни отнеме смисълът на живота, който е НАТО. Възможни са различни изходи от преговорите, които се водят не между Москва и София, а между Москва и Вашингтон - възможно най-високото равнище на преговорен процес в света. Един от възможните изходи към този етап от тези преговори е САЩ да напуснат Източна Европа и Балканите, като в замяна на това Русия се откаже да сключва формализиран военнополитически договор с Китай.

 

Желанието на Москва САЩ да изтеглят своите техника и въоръжения от цяла Източна Европа и от Балканите е формулирано в проекта за договор от 17 декември 2021 г. Твърдението, че Москва иска България да напусне НАТО заедно с Румъния е израз на дълбоко неразбиране на същината на процеса. Изведнъж българските нотабили от президента до Карадайъ решиха в един и същи ден да скочат като ужилени и да се надвикват на тема „Ние сме суверенна страна, ние ще решим дали да сме в НАТО“.

 

Уважаеми дами и господа, никой не е предлагал България да напуска НАТО. Според Сергей Лавров България, Румъния и всички останали страни, които са влезли в НАТО след 1997 г. могат да си останат членки на НАТО, само дето на тяхна територия не бива да има американски въоръжени сили. Става дума за диалог между Москва и Вашингтон. А на София никой нищо не е предлагал и това трябваше да бъде ясно от вечерта на 17 декември, когато стана нещо много важно.

 

Тогава започна новата геополитическа епоха на света, включително на Източна Европа и на Балканите. Първо, Русия публикува проект за договор, което абсолютно не е прието в дипломатическите кръгове. И първият въпрос, който наблюдателите трябваше да си зададат бе защо Русия публикува все още неприет проект? Това бе израз на волята на Москва да се разговаря със САЩ и да не се разговаря в същия момент с НАТО.

 

Аз разбирам защо, водени от желанието да се престараем, българският политически елит скочи и заяви разплакан, че никой не може да ни отнеме смисълът на живота, който е НАТО. Възможни са различни изходи от преговорите, които се водят не между Москва и София, а между Москва и Вашингтон - възможно най-високото равнище на преговорен процес в света. Един от възможните изходи към този етап от тези преговори е САЩ да напуснат Източна Европа и Балканите, като в замяна на това Русия се откаже да сключва формализиран военнополитически договор с Китай.

 

Между Русия и Китай действа реална договореност за военнополитическо съдействие, но договор още не е подписан и не е ратифициран. Договореността се държи на думата на Си Дзинпин и Владимир Путин. Тази договореност предполага, ако Китай започне да решава тайванския въпрос, Русия да не пречи, а да помага. И съответно, ако Русия започне да решава украйнския въпрос, Китай да не пречи, а да помага. Тази военнополитическа договореност се очаква да бъде формализирана и така да стане договор. На 4 февруари Путин ще бъде в Пекин на откриването на Зимните олимпийски игри и там окончателно ще се разберат със Си да се подписва ли договор или да си стоят на нивото на лична договореност между първите ръководители на двете страни.

 

Във Вашингтон знаят това, разбира се, и на тях това им е главната грижа. И напълно е възможно например Източна Европа и Балканите да бъдат освободени от американско военно присъствие срещу това Путин да се съгласи да не ратифицира договора с Китай. Такава размяна е възможна и във Вашингтон много активно я обсъждат. Всъщност главният американски проблем не е кога Путин ще нахлуе в Украйна, а какво ще правят с Русия и Китай, ако сключат договор за военнополитическа подкрепа. Ако това стане, светът ще се върна в епохата преди Кисинджър. Епохата на Кисинджър е, когато той успя да сключи договор с Китай и да разбие руско-китайските отношения. Ако Путин и Си Дзинпин успеят с ратификацията на договора за военнополитическа подкрепа, няма да има просто Русия, а ще има Русия плюс Китай. И за да не стане това ще се плаща с изтеглянето на всички американски войски от Източна Европа и Балканите. Няма значение колко ще плаче Соломон Паси.

 

Американските медии успяха да наложат по света разбирането, че Путин ще нахълта в Украйна. В Москва обаче основният проблем е съвсем друг - кога Зеленски, който абсолютно не желае да воюва, ще бъде принуден да издаде заповед украйнските войски да нахълтат в Донецк и Луганск.

 

В петък следобед комунистическата фракция в руската Дума излезе с предложение Президентът да признае Донецката и Луганската народни републики като независими държави. Председателят на Думата поздрави комунистическата фракция и ги увери, че тяхното предложение ще бъде разгледано приоритетно. Светът предпочете да не забележи това.

 

Това, което става обективно в Москва е следното - ако са налице необходимите предпоставки, предстои Русия да признае Донецк и Луганск като независими държавни образувания. След което може да се окаже, че е сключен договор за военнополитическо съдействие. Напълно е възможно руските войски, които сега са на руско-украинската граница да влязат по силата на междудържавния договор за военнополитическа подкрепа на територията на новопризнатите независими републики Донецк и Луганск. Аз подозирам, че точно този вариант имаше предвид президента Байдън, който каза, че „нашите реакции спрямо Русия ще бъдат различни в зависимост от това дали Русия ще нахлуе напълно в Украйна или ще направи частично нарушение“. Байдън бе критикуван отвсякъде за това, че не си мери приказките и не внимава какво говори. Всъщност, той вече е бил информиран за възможността руските войски да влязат на територията Донецк и Луганск, като се има предвид, че това ще са две независими държави. И тогава няма да има обвинения за нарушаване на международно призната държавна граница.

 

В Русия станаха изключително важни, даже съдбовни неща. Там започна един процес от 2007 година с Мюнхенската реч на Путин и руско-грузинската война следващата 2008 г. Същият този процес завърши на 17 декември 2021 г., когато официално от руската военнополитическа администрация бяха отстранени привържениците на идеята Русия да гледа на НАТО като на партньор. НАТО вече е потенциален противник и за това се говори официално.

 

През 2007-2008 г., когато започна този процес, в руската военнодържавна администрация можеха да се намерят привърженици на комитета „Русия-НАТО“, които вярваха, че колкото повече бивши социалистически страни влязат в НАТО, толкова по-добре ще бъде за Русия. През 2004 г. същите хора, не само че не бяха „против“, а бяха „за“ влизането на България в НАТО. Елцин беше категоричен, че България трябва да стане член на НАТО. И когато това стана, в Москва не криеха своето задоволство. Путин пренесе част от елциновата инерция през първите 3-4 години на своя първи мандат. Истинската промяна настъпи през 2007 г., когато Путин се озъби на НАТО и на Америка в Мюнхен.

 

Хората виждат, че Путин е президент и си викат, че властта е същата. Нищо подобно. В Русия се смени управленската върхушка и това е радикална, съществена промяна.

 

Източник: epicenter.bg

 

 

 

 

Коментари

 • Радон Керанов

  28 Яну 2022 14:31ч.

  Този жалък проповедник на руското великодържавие явно не разбира, че няма как да се случи това, за което мечтае! Просто няма място за руска великодържавна лирика! Лириката на Вацев, Христов, Кеворкян е едно, реалността е друго!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • NO COMMENT

  28 Яну 2022 14:33ч.

  Който разбрал, разбрал...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Последно повикване за Радон

  28 Яну 2022 14:36ч.

  Вълнени чорапи, ватено бельо и захар на бучки за хладните нощи в окопите на Донецк.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Една неистина в иначе интересната информация

  28 Яну 2022 14:37ч.

  "В Москва обаче основният проблем е съвсем друг - кога Зеленски, който абсолютно не желае да воюва, ще бъде принуден да издаде заповед украинските войски да нахълтат в Донецк и Луганск." Зеленски няма да бъде преизбран ако нищо не направи по Донбас. Ако приложи Минските споразумения, трябва да променят конституцията и да му дадат специални "Права и свободи", националистите никога няма да се съгласят с това. Ако нищо не направи, губи втори мандат. Затова Зеленски упражнява военна подготовка по границата с Донбас, трупа войски, купува или му подаряват оръжие за което посещава Англия и други страни, критикува тези които нищо не му дават като Германия. В нашите медии само се повтаря колко войски е струпала Русия до (на 200 км) границата с Украйна, а нищо не се казва за повечето по брой украински войски до линията на съприкосновение с Донбас. Това е нарушение на Минските споразумения, но те са невидими за Запада. Ако Зеленски искаше да направи нещо за Украйна трябваше да съдейства не за военното, а за икономическото й усилване, но тогава щеше да удари по интересите на Запада. Колко познато за нас е това. За да станеш силен икономически трябва да имаш нужната свобода, показаха го най-вече Китай, Турция и други държави.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До Радон Керанов Кадмий Техеранов

  28 Яну 2022 14:40ч.

  Човекът оповестява факти и е доста добре информиран, ама ний трудно понасяме истината, да не кажем никак.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • на 28.01.2022 в 14:31 Лириката на Вацев, Христов, Кеворкян е едно, реалността е друго!

  28 Яну 2022 14:45ч.

  И каква е реалността?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ето и Вацев омекна ! А ние се бяхме настроили да дадем отпор на прогнилия Запад !

  28 Яну 2022 14:59ч.

  Живеем в исторически невероятно време, до оня ден бяхме готови да им пуснем нашите ракети и който е за рая - отива, а който не е - да се пържи в ада ! За съжаление разбрахме, че гнусната Америка не е чак толкова прогнила. Вместо да ги шашнем, какво направихме, накарахме ги да извадят тяхното си НАТО от "мозъчната смърт", както ни казваше другаря Омикрон, пардон Макрон. Сега и Лавров омекна, даже и Жириновски - вчера говориха пред Госдумата, не можем да ги познаем, все есно нищо не е било. Искат мир и никакви нападения срещу предателската Украйна. Даже и местните путинисти се омиротвориха, изглежда им пуснаха тайно новите опорки - атаката се отлага минаваме в епохата на мирното съвместно съществуване. Чакай, ама това Брежнев го беше измислил !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • топ 10

  28 Яну 2022 15:09ч.

  Лириката е нещо много интимно, не е като епиката - да е свързана само с духа на масите. Това, което е собствено интимно, руско, то не само че ще се случи, то се случва, индикирайки будност на духа и творчески пориви. До първия писал: съжалявам за еснафските Ви и мизантропски мечти, издаващи такава искрена омраза. Но в неприкосновени области като тази, просто нямате думата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ...........

  28 Яну 2022 15:20ч.

  много точен коментар

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Селски комунист

  28 Яну 2022 15:26ч.

  Самият Пионтковски отговорил на Вацев, ти да видиш: https://www.kasparov.ru/material.php?id=61F3E5793C417. Сега на кого да вярваме?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мечо Кух

  28 Яну 2022 15:32ч.

  Лека-полека , Украйна се превръща в половинка хляб. Накрая Киев може да се окаже обикновен изсъхнал краешник подходящ за храна единствено от прасетата...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Добре,

  28 Яну 2022 15:32ч.

  че е Вацев, та да ни се свеждат истински геополитически анализи, а не вече втръсналите ни русофобски клишета на платените отрепки от разни "институти" у нас, хрантутени от запада. Елитът ни трябва особено да внимава и да е способен на висока степен на въображение, в което се съмнявам. Истинската заплаха за нас е и винаги е била - Турция, а истински съюзник - Русия. Такава е реалността, колкото и някои да се опитват да отменят земното притегляне.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Иво МОЧА-та

  28 Яну 2022 15:42ч.

  Какво става сега? Ще идват ли руснаците или спокойно да ходя нощеска да им драскам по паметника?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Стефан Петров

  28 Яну 2022 15:48ч.

  Вацев рядко се изказва, за разлика от други "политолози", но мнението му обикновено е по-правилно, по-добре обмислено и по-добре аргументирано. В Донецк и Луганс има над 350 000 човека с руски паспорти. Ако Украйна нахлуе ще стане касапница, защото още от сега, и това се потвърждава от техни нормативни актове т.н. "десен сектор" се готвя за тотална чистка, концлагери и ликвидиране на всички хора, говорещи руски и с руско самосъзнание,Украинският национализъм е доста стар, но днес, подхранван от запада, се е превърнал в национализъм, доста близък до хитлеризма.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не е ли време някой от укрофилите...

  28 Яну 2022 15:53ч.

  ...да ни светне каква е числеността на струпаните на линията на съприкосновение украински войски в разрез с Минските споразумения с благословията и въоръжението на просветения Запад?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • на 28.01.2022 в 15:32 Истинската заплаха за нас е и винаги е била - Турция, а истински съюзник - Русия.

  28 Яну 2022 15:58ч.

  Тъжна за майцепродавците констатация, но исторически факт. За съжаление ще трябва за трети път да разчитаме на Русия за запазване на държавността ни, но дано поне сега си научим урока, че срещу кръв и вяра не се върви. Интересно дали господинът за един ден - Майната му на православието, няма да се покръсти и да стане пръв православен, ако гео-политическата обстановка го наложи?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Икономическата зависимост на България от Русия е тотална !

  28 Яну 2022 16:17ч.

  Газ,мед,паладиум,никел, алуминий,нефт,ядрено гориво ,само без тези суровини от Русия, за седем дни Европа Рухва. Малка България не може да устои на ценовия удар. Няма ресурс да заплаща новите непосилни цени за всичко това. Остава на тъмно,студено и без продоволствие,а доколкото ще може да си го позволи цените ще са непосилни за народа. Функционирането на държавата ще започне да се срива.. Тогава се сбъдват най лошите предчуствия на натовската върхушка и американската пета колона в България. Народа излиза на улицата. Беззаконие и престъпност ще се развихрят.Смъртността главоломно ще се увеличава. Здравеопазването изпада в колапс. Кой ще носи отговорността ? Нато няма да плати сметката на лоялните маломници . Народа доколкото е останал ще изпадне в гняв и ще задава въпроси ! И тогава всеки евроглупак може да си пусне одата на радостта,но това няма да го спаси !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • CMEXXX

  28 Яну 2022 16:20ч.

  Жалкото е, че нямаме държавници, а гъзолизци! Анализът е точен, но едва ли някой "политически" фактор ще го прочете, камо ли да се замисли. В крайна сметка са заети да обслужват чужди иинтереси, а не да управляват държавнически България! А най-лошото е,че не му се вижда края!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Радон Керанов на 28.01.2022 в 14:31

  28 Яну 2022 16:20ч.

  "Ти, моме Керанке, луда ли си?" - припев от народна песен.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Селски комунист на 28.01.2022 в 15:26

  28 Яну 2022 16:29ч.

  На членовете на НПО-та на Чичко Шорош, така ли им/се викате вече? Каспаров е гениален шахматист, но проводник на политиката на Елцин / Медведев, Чубаис, Березовски,... /. Не ни го хвали вашият колега Пионтковски. Анализът на Вацев е точен за българите. Каквито нямаме в управляващите и на двата номера на Дондуков и на площад" Народно събрание" .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Добре че има все още хора като Вацев

  28 Яну 2022 16:31ч.

  Добре, че има все още хора като Вацев, които по един много деликатен, дипломатичен, леко саркастичен, но винаги точен и необорим начин поднасят истината, такава каквато е. За съжаление, умственият и интелектуален капацитет на тези към които е обръщението, е на толкова ниско ниво, че дори не мога да кажа, че трябва да се сравнява с туземци или както казва Вацев - с племената по долното поречие на Амазонка!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Живка Павлова

  28 Яну 2022 16:33ч.

  А дано, но те нашите политици ще циврят не само за НАТО, а и за американските бази, ако им се наложи да прекратят договорите и американските военни си оберат крушите оттук. Преди два дни имаше брифинг на „Възраждане“ в НС точно по тази тема, който комай само една-две медии отразиха, останалите бяха улисани да не пропуснат някой нов бисер на Кирчо.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • на 28.01.2022 в 16:17 Кой ще носи отговорността ?

  28 Яну 2022 16:36ч.

  НАТО-вското Мончо НГВС-то и Еленчето с кремчето?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Селски комунист на 28.01.2022 в 15:26

  28 Яну 2022 16:36ч.

  По-голяма нъпня отдавна не бях чел. :)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Аз така и не видях

  28 Яну 2022 16:44ч.

  къде точно Пионтковски е "отговорил" на Вацев.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До Живка

  28 Яну 2022 16:51ч.

  Ц. Според мен по-голямата част май се пули на "Черешката на тортата". Големо важно, големо нещо бе! Не знам, но за мен има нещо дълбоко цинично в това предаване - на фона на тая мизерия, да гледаш кухни оборудвани като зъболекарски кабинети, ястия и специалитети със скъпи продукти и свръх-велики подправки като чия, куркума, киноа, миноа и боза - все неща, дето бабите ни едно време правеха, а ние си облизвахме пръстите... . И 4-5 величия седят, примлясват, възклицават колко вкусно било това, каква феерия от вкусове опитали .... и т.н. Грозна работа.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ю.И. МУХИН

  28 Яну 2022 16:55ч.

  И когато режимите на Кремъл и Киев дадат на хората оръжие, тогава във войната между Русия и Украйна ще се появи трета сила – въоръженият руско-украински народ, който иска да живее в една държава със справедливи порядки. И тогава ще има риск мечтата на украинските глупаци да се сбъдне и танковете наистина да влязат в Москва, само че това няма да са украински танкове, а танкове на Червената армия. http://www.ymuhin.ru/node/2525/russko-ukrainskaya-voyna-kak-zavershenie-afery-koronavirusa

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тук е публикувана част от

  28 Яну 2022 17:02ч.

  анализа на Вацев - както винаги, на базата на много добро познаване и с присъщите иронични нотки в стила му. Доста още интересни неща са казани за отношенията с Китай например. Пълн вариант: https://www.youtube.com/watch?v=EHcFDVxnuXs (първа част) https://www.youtube.com/watch?v=KicCbOFxd60 (втора част)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Wizz

  28 Яну 2022 17:04ч.

  Интересен анализ, звучи добре обоснован. Все пак се съмнявам че е само това цената за несключване на договор между китай и русия. Изнасяне на американците е добро начало но какво би решило? Какво пречи на американците да продадат техника и оръжие за милиарди на украйна и да ги струпат на границата? Пазарлъка в момента е насочен към някакви военни проблеми което не решава проблемите на Русия - изтласканото и от нейни пазари и зони в които развиваха политически, културни и икономически връзки, пропагандата по нейното непрекъснато хулене и очерняне и израстването на поколения които живеят с мисълта за това какъв кошмар е Русия. Несключването на договор с китай трябва да струва много повече на американците - изнасянето и от Европа би имало смисъл...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Американските медии успяха да наложат по света разбирането, че Путин ще нахълта в Украйна.

  28 Яну 2022 17:07ч.

  Интересното е, че в Средиземно море чича им Сам има един самолетоносач - Harry S. Truman, а край КНР цели три? Говорим за нападението на Русия на Украйна - готвим се за битката за Тайван с Китай. https://pbs.twimg.com/media/FJ5syylaMAAkdK8?format=jpg&

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Д-р Илко Семерджиев, зъболекар-импресионист

  28 Яну 2022 17:13ч.

  „Ако два съседа се карат, значи вечерта са имали гост англичанин/американец.”, казват арабите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Клил Бинтън

  28 Яну 2022 17:36ч.

  Твърде лекомислено е да се заявява, че няма да има война. Лавров ако се не лъжа каза, че голяма част от украинската армия не се контролира от Зеленски и правителството, т.е. че е възможно да се изпълняват чужди заповеди от други страни например Англия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Sin

  28 Яну 2022 17:43ч.

  Лавров е невменяем от твърде много баярищник, тавариш Бинтън, не се надайте на него. Гледай само след години да няма преговори на полски-китайската граница!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Клил Бинтън

  28 Яну 2022 17:56ч.

  Не бих определил Лавров, като "баярищник". Според мен, а и не само според мен, Лавров е сред най-добрите Външни министри в Света!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Голяма грешка допускат

  28 Яну 2022 18:17ч.

  някои, като подценяват руснаците. Те може да са всякакви. Сред народът им да видите всякакви ... коя държава или народ нямат особености и спесифика. НО! През цялата им история, ако не друго, то елитът им е бил винаги на брилянтно ниво. И за това и винаги ще се съобразяват с тях, дори и ще им се възхищават. Преди години влязох в сайта на Економист и прегледах една статия - относно бежанците и въобще - чужденците в Англия изповядващи исляма. Зачетох се в коментарите под статията и поне половината коментари бяха, че искат и те да имат държавник като Путин. Не си го измислям.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Селски комунист

  28 Яну 2022 18:20ч.

  Аналитиците в нашия селски клуб по интереси 'Асо Спатия' към читалището твърдят, че тов. Путин е много уважителен човек. Когато др. Си го помолил да се изнесе от Казахстан, тов. Путин начаса го сторил, барабар с танкове, хеликоптери, и зелени миротворци. Аналитиците твърдят, че сега др. Си помолил др. Путин да стои далеч от Украйна, и тов. Путин веднага се съобразил, но др. Вацев разбрал друго и задал наклон на запад.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Желев Желязко-често

  28 Яну 2022 18:27ч.

  Ако не винаги зад държавни действия се крият часни интереси.Украйна е по-голяма държава от Франция.И би могла да бъде по-богата??Когато бомбиха Сърбия и Косово получи независимост познайте кой получи мините в Трепча?Сорос!!! И защо му е на най-информирания човек фабрика на 9.09.44г.Въглищни мини в Европа?Само за миналата година Русия е продала на Украйна въглища за над 1 млрд$.При това има ограничения по видове които Русия е въвела!Ами ако има само Виртуален зелен свят.Временно.Като виртуалния ковид19.От виртуалния ковид19 последствията са за 10ки трильони.Вече е видно кой спечели -тясно свързаните с хедж фондовете.Хедж фондовете боравят с горещи пари по големи от БВП на САЩ ако не и на САЩ + Китай.Ами ако Украйна се дестабилизира именно с техни пари?Какво искал Байдън?Какво искал Путин?Майната им.Вече света е глобален .Утре в 5 сутринта може да има 10млрд налични в Украйна.Помните Наполеон и парите.Но може утре и да няма лев в Украйна.Нашите глашетаи затуй пеят с продрани гласове.Знаят къде са парите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Kubis

  28 Яну 2022 18:32ч.

  Вацев доста реалистично описва нещата при това с ясни и разбираеми факти. Дали се харесват или не фактите са такива! Ако САЩ имат малко разум ще бъде по лесно, но до сега рядко са били достатъчно раумни. Всички /дори Sin-ковеца/ знаят, че “лошия “ Путин мисли с два хода напред. Де да имахме и ние политик като него, звиждам им!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • гербераст

  28 Яну 2022 18:44ч.

  За Вацев Студената война още не е свършила. А всъщност Русия я загуби окончателно, а САЩ я спечели.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • гербераст на 28.01.2022 в 18:44

  28 Яну 2022 19:03ч.

  Вай за теб не е свършило туй, дето дойде след Студената. Сесетки години минаха вече, нещата се промениха, развитието не спира, няма окончателни победители, особено мними, какъвто бе Западът.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • поправка

  28 Яну 2022 19:04ч.

  *Май, Десетки

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • observer

  28 Яну 2022 19:11ч.

  Вацев и той е гласувал навремето да влезем в НАТО, а сега ни обяснява, какво ни позволявал Лавров и какво не, приемайки го за господар без уговорки.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • чугун

  28 Яну 2022 19:19ч.

  Брилянтен Вацев. Браво.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Както винаги Вацев е прав

  28 Яну 2022 19:33ч.

  Путин каза две важни неща: 1. Русия никога повече няма да води война на собствена територия. 2. Защо да съществува свят, в който я няма Русия? Накратко това означава, че актуалният военен статус на Русия й позволява да приключи всяка война, още преди да е започнала, на територията от която идва заплахата. И ако недай Боже агресията е ядрена, системата "Периметър" ще сложи край на всичко. Американците не са глупави хора и знаят, че той не блъфира. Имат достатъчна информация от своите 17 различни разузнавателни агенции, за да анализират шансовете си за война с Русия. Медийният балон на истерията около Украйна е паравана зад който САЩ се опитват да скрият собственото си безсилие и да покажат правдоподобност на титаничните си усилия за "сдържане на руската агресия". Медийната мантра, повтаряна ежедневно от Байдън е, какви зловещи санкции ще наложи на Русия и персонално на Путин, в случай на нахлуване в Украйна. Путин няма никакво намерение да го прави и за това мълчи и ги оставя великодушно да се возят на това весело влакче, за да могат в крайна сметка да се измъкнат от ситуация без изход, запазвайки формално някакво достойнство (когато притискаш някого до стената, остави му шанс да се измъкне). Така тоталния дипломатически провал на САЩ може да бъде представен като голям успех (ето на, уплашихме Русия и тя не нападна Украйна и засега това ни стига). За това тях (за САЩ), Украйна е изведена на преден план като "важното", за да скрият "главното" (както би казал уважаемият Вацев). А главното е, че те нямат адекватен отговор на руските предложения за буферна зона на безопасност между НАТО и Русия. На този етап, няма и как да имат, защото военно-техническият паритет е нарушен асиметрично в полза на Русия. САЩ не разполагат с високоточни хиперзвукови оръжия с голям обсег на действие и скоро няма да разполагат. За това не могат да се откажат от разширяване на НАТО на Изток. Единствено тази позиция все още им дава реален шанс да застрашат Москва със своите високоточни, но бавни и с малък обсег ракети, разположени на територията на Източна Европа, в непосредствена близост до руските граници. А Русия няма никакво намерение да напада нито Украйна, нито Европа. От военно-техническа гледна точка и двете са без значение, защото не разполагат с оръжия, които биха сериозно застрашили Русия. Путин ясно съзнава, че американците ще отхвърлят предложенията които прави, защото към този момент те нямат друг избор. Това е план "А", на който той не разчита особенно, но иска задължителен писмен отговор, за да бъдат изчерпани всички възможности и да има повод реално (без всякакви притеснения) да пристъпи към изпълнението на план "Б". Всяко следващо предложение от страна на Русия ще е по-лошо от предходното и ще накара САЩ да се почувстват толкова застрашени, колкото се чувства Русия в момента. Ракетни бази на Камчатка и Чукотка и разрешение за пребиваване в териториалните води на Куба, Венецуела и Никарагуа на корабите и подводниците на Северния руски флот дават обещания от Кужугетович военно-технически отговор на този въпрос, а може би и завръщане на САЩ по трудния начин към план "А". Независимо каква е цената и кой ще я плати, Русия е решена (както никога досега) да получи това, което иска. Подкрепят я Китай, Индия и Иран - най-големите армии в света (само до тук, това е 2/3 от населението на Планетата).

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Необичаен

  28 Яну 2022 20:12ч.

  Чуйте анализите на Боян Чуков и проф.Христов. И там говорят за същото.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Въкар

  28 Яну 2022 20:17ч.

  А ти, гербераст на 28.01.2022 в 18:44,какво спечели?Кокал?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • непрекъснато се говорят глупотевини от професори и генерали

  28 Яну 2022 21:13ч.

  Много прости хорица управляват България. Много. А началника на отбраната успокоява ,че нямало опасност за България,щото поискал чужди самолети да охраняват българското небе. С тях щял да възпира руснаците срещу България. Говорят глупости и се надпреварват един друг.Очевидно е,че освен неприятности,тези самолетчета нищо не могат да направят освен да създадат повод за конфликт. И тогава какво, няма да има време да си обуе панталоните адмирала. Глупотевини колкото щеш, а цените на ток,газ нефт изобщо не се съобразяват нито с генерали , нито с адмирали, нито с натовци ! Явно генералите са загубили връзка с реалностите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Господин Вацев, недейте така, имайте малко милост

  28 Яну 2022 21:19ч.

  Ако американците напуснат Източна Европа, как нашите русофоби ще вземат завоя? Оминчев ще заприлича на новия Пеевски (200 кила надолу).

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ами да

  28 Яну 2022 21:22ч.

  Сумати народ са на американска хранилка. Цели партии от там захлебват “ДАй България” (на американците). Генерал Наско съвсе ще се смали горкия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • задунајска уфсъ с евразијски манталитет

  28 Яну 2022 22:13ч.

  "...България трябва да стане член на НАТО. И когато това стана, в Москва не криеха своето задоволство". Да, заштото в Москва знајат колко е добре БГ, пълна с Вацевци, да стане Тројанското магаре на РФ в НАТО, за којато РФ вече се знаеше, че нјама да бъде пусната в НАТО. Точно както при образуването на НАТО, когато брацкија СССР помоли да влезе у НАТО -то, и като не го пуснаха, НАТО-то стана лошо. Ама мноооого лошо НАТО, така ни учеха в училиштата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Вацев,

  28 Яну 2022 22:15ч.

  крайно време ти е да се пенсионираш. Вземете да се съберете с Дърева па си стойте до печката и си хортувайте. Нищо ново не можеш да кажеш от 20 години все едно и също. А какво е то също е известно. Просто остани си в миналия век. Където ти е мястото. Напиши една антология на СССР и колко хубаво е било всичко. Да си запълваш времето.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • terrarium

  29 Яну 2022 0:46ч.

  Вацев е прав. Москва пише на Вашингтон, не на София или Брюксел. И заявява, че с отстъпките - дотук, Заявява, че ще има военни и военно-технически последствия. Сега остава да започне да ги прилага. Най-ефективният отговор би бил нанасяне на мощен удар върху страна членка на НАТО и ще се види, че САЩ няма да воюват, а само словесно и със санкции ще отговорят. Тогава обаче НАТО рухва бързо и окончателно. Затова отстъпки ще прави Вашингтон, но не веднага.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кака Милка , бивш рехабилитиран асистент хигиенист от БАН VIII степен, член кореспондент на Иапанската Сорбона, почетен хонорариус кауза пердута на Североюжния Университет в Полски Тръмбеж Сити, Трънски окръг

  29 Яну 2022 1:51ч.

  Чудя се и се мая, защо цяла камарила от близо стотина слагачи и суетни връзкари, службогонци, пишман-самодейци се самопроизведоха, със скороста на хлебарките с титли на псевдо професори, а някои циркаджии , прЕдуценти и преподобни политолози се самоиздигнаха и в олекналата от съдържание титлата академици, а Валентин Вацев, дето има акъл по-голям от общия акъл на последните четри редовни и пет служебни правителства, все така си е низвергнат доцент , от повече половин век??? Та баш на Вацев ли намерихте махна? Ясе вижте вие професорите и академиците какви са ви научните и професионални заслугите и какви са ви рехаблитациите???

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кака Милка , бивш рехабилитиран асистент хигиенист от БАН VIII степен, член кореспондент на Испанската и Немските Сорбони, почетен хонорариус кауза пердута на Североюжния Университет в Полски Тръмбеж Сити, Трънски окръг

  29 Яну 2022 1:54ч.

  Испанската Сорбона

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • професори на килограм

  29 Яну 2022 6:07ч.

  - Здравей професоре! - От къде разбрахте, че съм професор? - Чиста логика професоре. В България всеки втори е професор. Аз не съм, значи вие сте……та Вацев професор скоро няма да стане. Той ще е все първи. Такива стават вторите - Буруджиева, Коларова, Антоанета Христова, Сашо Маринов. Нали няма да ме питате защо.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • няма пълно щастие, но Вацев си го знае

  29 Яну 2022 6:11ч.

  По социалистическо време за такива като Вацев казваха: “Остави го тоя, дето много знае”. И тогава не ги долюбваха. Истината винаги е болезнена.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • e хубу де

  29 Яну 2022 10:52ч.

  Деменция.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кака Милка архиварка, клас любител

  29 Яну 2022 11:20ч.

  Навремето бях чела, как Господ Бог е наказал цялото човечество, още от Ева и Адам, заради първородния грях, основно породен от буквално нездравословното любопитство на Ева , пряко свързано с първата и хапка от ''ябълката'' от дървото на мъдростта. Бог е изгонил Адам и Ева от ''рая'' и наказал всички следващи човеци, да станат смъртни, а на всичкото отгоре и им е ''заключил'' с 90% възможността да ползваме пълния мисловен капацитет на нашите мозъци. Все пак се е смилил и ни е оставил само около 10% от пълния работен капацитет на мозъците ни . Случая с ''вечния доцент Валентин Вацев'' е малко по-специален. Имам усещането, че Господ Бог, да се изразя по-деликатно, е Проявил известно чувство за ирония в случая с вечния доцент Вацев. Господ Бог леко да го е ощетил по отношение на физическата му външност или визия, както сега е модерно да се казва. Но за сметка на това, мило Го е ''погалил'' по главата и го е надарил чрез отключването на още едни 30% от мозачния му капацитет. Така че ''вечния доцент Валентин Вацев'' еднолично да може да използва мозъка си, за разлика от всички нас, с около 40 % от първоначално предвидения за всички човеци капацитет. За тези проценти за използване на нашите мозъци, имам друга своя теория. Дълбоко съм убедена, че работния капацитет на възможности да ползваме мозъците си, от последните около 20 години, по-точно от както се появиха мобилните телефони и другите подобни ''благини'', драстично спадна. Днес е голяма радкост някой да ползва повече от 5% от заложените Божествено в мозъка му 100% . А в много случай някои наши съвременици , сами си ''преценят'' и си се справят, според тах самите, прекрасно, само и под 2 % самостоятелна мозъчна деятелност.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Flick

  29 Яну 2022 13:44ч.

  Основното в тази статия е какво ще решат американците: 1. Ще се опитат да тупат топката с надеждата Путин да не бърза с подписване на военен съюз с Китай. 2. Ще дадат необходимите гаранции на Русия съгласно проектодоговора от 17.12.2021. Вариант едно е лош както за САЩ, така и за Русия, изгоден е само за Китай. Дано разумът надделее над политическото пожелателно мислене.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • задунайска уфсъ с евразийски манталитет

  29 Яну 2022 14:08ч.

  военният съюз на РФ с Китай ще бъде както беше военния съюз на СССР с Германия, единственото неизвестно ще бъде кой ще нападне пръв. Въпреки, че аз с десетината % от възможностите на мозъка ми "преценям", че ще е от страната със 150 каскета на 1км2 към онази територия директно до нея, където население е с гъстота 3 ушанки на 1км2

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Идеалист

  29 Яну 2022 16:19ч.

  За Русия е по-перспективно да сключи твърд военно-политически съюз с Китай, отколкото да се надява на Източна Европа. която е разединена м/у русофили и русофоби. За нас е най- добре да не сме в нито един военно-политически съюз - например като Сърбия. .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Радон Керанов

  29 Яну 2022 20:07ч.

  Реалността драги вацевчета и путинофилчета е, че Съветският съюз, т.е. Руската империя, претърпя безвъзвратно поражение в Студената война! Напъните на Путин за реванш са смешни и няма да доведат до нищо! На второ място, за Русия откъсването на Украйна от нейната орбита е следваща геополитическа катастрофа! За това е виновен Путин и неговата шайка, с безумната окупация на Крим! Вече цяла Украйна мрази Русия! До окупирането на Крим украинците не мразеха Русия! Сега това е факт! Не е важно какво правят САЩ, НАТО, Германия и т.н. Важно е какво мислят и правят 40 милиона украинци! Тъпата руска политика погреба братството между двата народа! За това не говорят псевдоанализатори и пишман геополитици като Вацев и подобните нему Христов, Волгин и т.н.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Никой не е предлагал България да напуска НАТО

  29 Яну 2022 21:28ч.

  Ето, аз предлагам! Направете референдум, да се изкаже народа по този въпрос.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ех, разгуляли казаки по турецкой земле!

  30 Яну 2022 9:44ч.

  Радончо, колко руснаци има в Украйна? Трябва да се учи руски език и първи ще започнат мизерниците като Радон Керанов.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Радон Керанов

  30 Яну 2022 11:53ч.

  Крякай, крякай руско пропагандно папагалче! Брътвенето е безплатно!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ех, разгуляли казаки по турецкой земле!

  30 Яну 2022 12:11ч.

  Керанов, зомбиран неграмотнико, статистиката, това са цифри - 15-20 на сто руснаци в Украйна. Ако не ти харесват руските сайтове, виж украинските. И почвай да учиш руски!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • задунайска уфсъ с евразийски манталитет

  30 Яну 2022 18:49ч.

  棲息地 Защо е това глобално затопляне? Кинезите са готови, само чакат температурата в Сибир да се повиши до нормалната за отглеждане на ориз;-)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • софиянец

  30 Яну 2022 22:52ч.

  Кака Милка архиварка, клас любител на 29.01.2022 в 11:20 Може би грешите, единственият път когато съм го виждал на живо беше в Лозенец, предполагам там живее. Доц. Вацев е много-висок и снажен мъж, освен това когато погледите ни се срещнаха се усмихна и си кимнахме за поздрав, сякаш видя негов студент - не е далеч от истината - с удоволствие чета всичко което пише, както и го следя във всички телевизионни изяви, и да - на живо изглеждаше по-добре. Тогава за съжаление, най-малкото защото ми беше неудобно не го спрях за да му стисна ръката, един от малкото останали големи Хора!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Капитан Блъд

  31 Яну 2022 10:48ч.

  На 28 януари т.г. външният министър на Русия обяви, че ще изпрати официални искания до всички страни, чиито лидери са подписали Истанбулската декларация от 1999 г. и Декларацията от Астана от 2010 г., приети от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. В Декларацията от Астана ясно се казва, че правото на избор на съюзи трябва да отчита сигурността на всички останали държави от ОССЕ и че всяка страна е длъжна "да не укрепва своята сигурност за сметка на сигурността на другите". От това следва, че разширяването на НАТО противоречи на посочените декларации и поставянето на този въпрос е подчертаване политиката на НАТО като некоректна, нечестна и неспазваща международните споразумения.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мики Рурк

  01 Фев 2022 13:04ч.

  Искам да попитам Вацев,малкия слон на Странджа планина и нашенския Хаусхофер не допуща ли в договора РФ -КИТАЙ да има СЕКРЕТЕН ПРОТОКОЛ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Никой не е предлагал България да напуска НАТО

  01 Фев 2022 17:41ч.

  Засега

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • баба мара

  02 Фев 2022 16:01ч.

  референдум за излизане или оставане в нато и ес никои не ме е питал искам ли нато и аз не съм направила никакъв цивилизационен избор от къде на къде ще ме правят мишена на чужди воиски заради украина която не е член на нато и не важи никакъв член 5 хаиде идете в сев кипър и ги освобождаваите

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • един дедо

  04 Фев 2022 11:25ч.

  Поредната /четвърта/ национална катастрофа на България се дължи на членството в НАТО и ЕС .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи