Украинци с ампутирани крайници се връщат на фронта: За държавата е приоритет да те изпраща да умираш, но не и да се възстановиш

Украинци с ампутирани крайници се връщат на фронта: За държавата е приоритет да те изпраща да умираш, но не и да се възстановиш

"За държавата е приоритет да те изпраща да умираш, но не и да се възстановиш след нараняване", каза Найем. "Всички ранени го чувстват". Според него броят на хората с ампутирани крайници само ще нараства, докато войната продължава, без изгледи да приключи.

Автор: Томас Питър, Ройтерс. Превод: "Дневник"

Имах възможност да преподавам в университета или да работя в офис в Одеса, но отказах", разказва 32-годишният Один от 28-ма механизирана бригада от бункера на фронтовата линия в Донецк.

Манго, 28-годишен танков стрелец, е загубил част от ръката си, разкъсана от шрапнел преди две години при обстрел на Мариупол, след което е бил пленен от руснаците. Манго също се върна на фронта като командващ логистиката на отряд в "Азов", удържал месеци отбраната на южния град.

 

"Когато се върнах от плен, ми беше ясно, че войната няма да свърши," каза Манго, който, подобно на Один и повечето украински войници, се представя от съображения за сигурност само с кодовото си име за военни комуникации.

"Въпреки че вече не мога да седна в танка, ще съм полезен по друг начин и ще се включвам в боевете поне отчасти.", споделя Манго.

Один и Манго са сред хилядите украински воини, които загубиха крайници от началото на военната инвазия на Русия срещу Украйна през 2022 г. Правителството в Киев реши да не обявява броя на жертвите от съображения за сигурност. "Принцип", водеща военна правозащитна организация, смята, че броят на хората с ампутации от войната е между 20 хил. и 50 хил. души.

Бойните полета са осеяни с мини, а артилерийските и атаките с дронове непрекъснато увеличават броя на пострадалите.

Ройтерс интервюира 20 войници с ампутирани крайници, седем от които се завърнаха на фронтовата линия, а други обмислят да го направят, за да подкрепят бедстващите си събратя.

Според Маси Найем, съосновател на "Принцип", завръщането на украински войници с ампутирани крайници на фронта е често явление, въпреки че няма точна информация колко са останали в цивилния живот.

 

Най-честите ампутации на крака на украинските войници заради мини и артилерийски обстрел.

Естеството на тяхната роля ще се определи от степента на нараняванията, каза Найем, който е загубил едното си око в битка през юни 2022 г. Войниците с ампутации под коляното, например, често са годни за служба в помощни части, но не за свръх мобилни или специализирани операции, коментира "Принцип".

"Изключително рядко се случва военни, които са загубили крайник, да се върнат в конфликта, но това става в Украйна", каза Тони Блумфийлд, оперативен директор в британската военна благотворителна организация за инвалидизирани ветерани "Блесма".

"Спецификата на конфликта е такава, че оставя много войници без крайници", каза още Блумфийлд. Неговият екип е помогнал на украински войници да се адаптират по-лесно след нараняванията, при които артилерийските залпове са основната причина за случаите с такива наранявания.

"Някои от украинците, с които се срещнахме, са твърдо решени да се върнат на фронтовата линия и да се бият, ако могат", каза Блумфийлд. "За Украйна е в сила правилото, че дори да се завърнат у дома, войната е факт, и те пак рискуват да пострадат".

"Ръката ми изчезна"

Президентът Володимир Зеленски подписа законопроект за намаляване на наборната възраст от 27 на 25 години. В ход е и нов законопроект за мобилизация, насочен към набиране на още стотици хиляди войници.

Киев отчаяно иска да попълни редиците си с жива сила.

По данни на украински военни те са превъзхождани числено и като въоръжение от Русия по 1000-километровата фронтова линия в източната и южната част на Украйна. По време на продължилата месеци атака на Москва срещу Авдиивка някои украински войски са били числено превъзхождани в съотношение седем към едно.

Героите Один и Манго чувстват вина и отговорност към останалите войници, които са на предната отбранителна фронтова линия, докато те помагат в по-сигурни сектори.

 

Манго опитва да облече якето си, лявата му ръка е откъсната под лакътя.

Один не се е колебал да поиска от командния състав разрешение да се върне в боя, след като претърпява операция и рехабилитация с протезиран крайник.

В момента е на минохвъргачна позиция в Донецк и продължава да се движи из окопите, да дава заповеди в своята част. Въпреки това се много се страхува от повторно задействане на мина, когато се сражава с руските сили.

 

Командир Один

"Въпреки коментарите, че нормалният живот няма да е възможен, аз живея пълноценно", споделя Один, докато показва протезата си на единия крак, седнал на легло в бункера.

"По-различно е отпреди сутрин и вечер - когато поставям протезата и когато я свалям", добавя той.

Манго е един от стотиците украинци, защитавали стоманодобивния завод "Азовстал" в Украйна - в последната обречена битка за Мариупол, преди градът да падне окончателно през май 2022 г.

"Исках да видя колко е часът. Когато се опитах да вдигна ръка, видях, че часовникът ми вече го няма, а на мястото на ръката ми имаше разкъсано месо и стърчащи кости", украински военен,  с позивна "Манго".

За Манго не е било лесно да накара командния състав да го върне на фронта. Той убеждава командира си да представи доклад на висшето командване, потвърждаващ, че има подходяща позиция за него в поделението.

"При всеки медицински преглед хирург ме питаше дали съм размислил, на което всеки път отговарях - "Не", споделя Манго. Той се надява да му бъде поставена бионична протеза-ръка, за да използва изкуствени пръсти.

 

Александър Ревтюх произнесе през ноември слово при откриването на паметник на Олександър Матциевски, екзекутиран от руската армия през 2022 г. в първите дни на агресията.

Ново поколение бионични протези

Има случаи, при които ампутираните разкриват, че им е много по-трудно да се адаптират към живота като цивилни, отколкото на фронта. 

- Според пострадалите напускането на армията е свързано с нов тип предизвикателства - от придвижването в града до намирането на работа, както и в комуникацията с хората, които не винаги знаят как да се държат и как да помогнат на инвалидизираните.

- Правителството на Украйна осигурява висококачествени протези и рехабилитация, както и финансови компенсации в зависимост от степента на увреждането.

- В Украйна има налични фондове за протезиране, така че нуждаещите се могат да кандидатстват индивидуално или чрез благотворителни организации за протези-бионична ръка.

- Същевременно Найем от войнишката правозащитна организация "Принцип" обвини правителството, че не прави достатъчно в подкрепа на хората с ампутирани крака, които търсят работа. Според него иновативните протези са достъпни най-вече в големите градове.

"За държавата е приоритет да те изпраща да умираш, но не и да се възстановиш след нараняване", каза Найем. "Всички ранени го чувстват". Според него броят на хората с ампутирани крайници само ще нараства, докато войната продължава, без изгледи да приключи.

Украинското министерство по въпросите на ветераните отказа коментар на тези критики.

 

Рехабилитационен център, където се намира Александър Ревтюх.

Александър Ревтюх загубил лявата си ръка и почти целия си ляв крак при множество експлозии на мини в битка с руските сили по време на контранастъплението на юг през лятото на 2023 г., което прави връщането му в сражения невъзможно.

Въпреки травмите от войната 33-годишният герой вижда бъдещето си извън армията. Ревтюх е електротехник по професия и се включил в сраженията няколко месеца след инвазията на Русия през февруари 2022 г. Той възнамерява да разработи профил в социалните медии и да работи като мотивационен треньор по бокс за войници с ампутирани крайници.

"Не се страхувайте да правите грешки", каза той. "Винаги търсете решение, през тръните има път към звездите. Това е моето верую."

 

Бохдан Танчин, бивш картечар от 25 бригада на въздушно-десантна дивизия.

 

Източници: "Ройтерс", "Дневник"

 

 

 

Коментари

 • На вниманието на "служебното правителство":

  21 Апр 2024 13:03ч.

  Приветствахте отпускането на помощ от САЩ, за да продължи тази касапница. Вие хора ли сте изобщо?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ъхъ

  21 Апр 2024 13:33ч.

  В укра е имало небивала радост заради решението на Конгреса! Така, че никаква милост не трябва да има! Тотална денацификация !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Безочие и наглост !

  21 Апр 2024 15:15ч.

  "Правителството в Киев реши да не обявява броя на жертвите от съображения за сигурност" и съображения да не плаща компенсации на близките им. Даже тежко ранените ги убиват сами , а органите им използват за донорство. Зеленски кървавия клоун ще проклинат поколения наред.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Освен Зеленски и кликата му, никой не се радва на отпуснатите пари

  21 Апр 2024 15:32ч.

  Никой!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нов

  21 Апр 2024 18:42ч.

  Касапина Путин е създаде а Украинците си защитават родината ако Путин превземе части от Украйна тогава ще наистина голяма касапница и ужас за Путиновите варвари

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ако Путин превземе части от Украйна

  21 Апр 2024 19:08ч.

  Хубаво, че не считаш Крим, Донбас и Новоросия за части от Украйна.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Один"

  21 Апр 2024 19:12ч.

  Как хитро юдеите впрегнаха новоезичниците "арийци" да се избиват с други бели мъже, и то така надъхано, че и без ръце пак да се тикат на фронта.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бойчо Демирев

  21 Апр 2024 21:54ч.

  Е какво? Да се предадат ли е по добре.На фронта няма руснаци от Москва и Санкт Петербург, само бедняци от селата предимно

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Щото на фронта само киевчани!

  22 Апр 2024 7:29ч.

  Сега покрай последния закон за мобилизация иди и чети коментарите на украинците!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • бай Бай

  22 Апр 2024 9:06ч.

  по списването си личи че не ис българин! Да те питам коя точно родина защитаваш?? Родината на милиардера Порошенко или на милиардера зеленски?? На кой още олигарх защитаваш родината ??

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кольо

  22 Апр 2024 12:12ч.

  Ти си луд

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Лили

  23 Апр 2024 6:06ч.

  Категорично си родственик на украинеца , след като имаш такава специална информация ...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Лили

  23 Апр 2024 6:08ч.

  И ти ли Бруте ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нов

  23 Апр 2024 12:54ч.

  И още. Крайно време е да се обвием в жълтосиньото знаме на Победата и да тръгнем по улиците на Родината ни. Повече български земеделци, металурзи и механици да се пратят в помощ на братята ни украинци, че техните измряха простреляни и разложени по бойните полета!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Leto

  23 Апр 2024 13:42ч.

  Тъпанар или трол?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • УНИАН

  21 Апр 2024 13:05ч.

  При това положение, нищо чудно в скоро време укрите да тръгнат срещу наркомана Зеленски и евро гейовете на Европа !!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Аква

  21 Апр 2024 13:35ч.

  Нещастна Украйна, скоро ще почнат да играят хоро на гроба ти нашите министри след поздравителната част към американците.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бойчо

  21 Апр 2024 21:59ч.

  Ами нали и ти тогава си гей бе, европеецо.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • УНИАН

  21 Апр 2024 13:06ч.

  При това положение, нищо чудно в скоро време укрите да тръгнат срещу наркомана Зеленски и евро гейовете на Европа !!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Това са измислици

  21 Апр 2024 15:34ч.

  Статията е написана в някакъв офис. Целта е ясна

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Това са измислици

  21 Апр 2024 15:34ч.

  Статията е написана в някакъв офис. Целта е ясна

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • CMEXXX

  21 Апр 2024 13:27ч.

  Така е манго, като не убихте главатаря си, той ще убива вас!!! Простичко е! Ако нашата хунта ни вкара във война, първата ни задача е да я избием!!! Иначе, те ще избият нас!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хахаха

  21 Апр 2024 14:07ч.

  Въстание ли ще вдигате, бе копейка ? Със столица с. Борован където имате кмет - хахаха.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хахаха

  21 Апр 2024 14:32ч.

  Пия от сутринта.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рфйиъхуйико

  21 Апр 2024 14:40ч.

  Свиквай отсега с идеята, че ще има нов НАРОДЕН СЪД и доказаните ПРЕДАТЕЛИ като теб и господарите ти ще бъдат провесвани от ламбите за украса заедно със семействата си до 19-то коляно... спокойно, и козяшките ти господари ще висят на ламбите, няма да сте само вие...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хм...

  21 Апр 2024 14:46ч.

  Хахаха.....ти не бери грижа, мой човек. Гледай IP-то ти да не цъфне, че ще има утилизация на фашагите в БГ. Само да си помислят за мобилизация, ще има такъв цирк,че свят ще им се извие...на педерастите от ППДБЛГБТ+...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • old_beggar

  21 Апр 2024 14:04ч.

  назначените от Америка колониални власти у нас установиха фашистка диктатура: когато си на страната на мира срещу подпалвачите на войната - ти си престъпник (?), а подобно мислене е много опасно и ще изпращат в затвора всеки, които не приема НАТОвската политическа линия…

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • без имена

  21 Апр 2024 14:06ч.

  Как може ръката ти да е откъсната и да не почувстваш никаква болка? Май ще излезе вярно, че ги тъпчат с някакви препарати.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Капитан Кук

  21 Апр 2024 15:06ч.

  Винаги е така без никакви препарати първите 2-3 минути. Причината е болковият шок. Болката започва после.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хахаха

  21 Апр 2024 14:08ч.

  Мръсни американци - да инвалидизират момчетата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Спри се, бе изрод!

  21 Апр 2024 15:36ч.

  С какво си тъпчеш устата, че си станал изрод!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дивергент

  21 Апр 2024 14:30ч.

  Цената на лъскавите дрънкулки, стъклени сгради и бързи коли я плащат украинците с крайниците, живота си, близките си. Тъй става, когато се опиташ да спреш един постоянно растящ финансов тумор с груба сила. Проблема е, че зеленски онзи ден взе парите, взе милиардите, а те вървят с обещания за жива сила от страна на украинците. Без оглед на пол и възраст. Тъжно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Когато се опитах да вдигна ръка, видях, че часовникът ми вече го няма, а на мястото на ръката ми имаше разкъсано месо и стърчащи кости"

  21 Апр 2024 14:40ч.

  Типично описание на тежко дрогиран боец, нормалната реакция когато ти откъснат ръката е БОЛКА ! Ужасяваща болка, последвана от ШОК /рухване на циркулацията, кръвно налягане под 90/60 и силно ограничено съзнание - организмът преминава в авариен режим - циркулация само между мозък и сърце, шокът трябва незабавно да бъде овладян с осигуряване на венозни съдове, вливане на колоидни и водно-електролитни разтвори, кръвопреливане...хирургическа хемостаза/ . Това да ти откъснат ръката , а ти да си гледаш часа, показва че ПРЕДВАРИТЕЛНО СА ТЕ ДРОГИРАЛИ !!! Опиати , амфетамини , или смеска от двете...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тихомир Томов

  21 Апр 2024 20:32ч.

  Когато се събудих, видях че часовнико ми за 50 000 лв го няма " - Живко Коцев в ареста ..........

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  21 Апр 2024 14:46ч.

  Манго и Один. Тоест мангуста и "ариец" рамо до рамо без ръце. :) Касапницата ще продължи буквално до последния хохол.И от това Русия само печели. Лятната месомелачка ще бъде изключителна! :)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пешо от Банкя

  21 Апр 2024 14:47ч.

  Другия път в главата че си много тъп да се биеш за Америка.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мозъкът е част от човешкото тяло. Все по-малко хора го ползват.

  21 Апр 2024 14:47ч.

  Както е казал шопът: "Най мразим да мислим". Те така и тези украинци. На какво се надяват? Да унищожат Русия? Е мнозина пробваха, и си получиха заслуженото. Всекиму и т.н.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Чакат Русия да ги освободи от Зеленски

  22 Апр 2024 7:32ч.

  Кликата на Зеленски е на ръба на истерията, ни напред, ни назад!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • конникът без глава

  21 Апр 2024 14:51ч.

  Ще се бием до пълната победа над Русия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • аха

  21 Апр 2024 14:58ч.

  гледай да не уцелят коня

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Жълтохубавец

  21 Апр 2024 16:37ч.

  Какво е това? -повдигна вежди Мечо Пух? Глупост, глупост която е заразна- отвърна Йоги

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • баба мара

  21 Апр 2024 16:54ч.

  защо не отивате пред бункера в киев да искате спиране на воината родителите ви къде са украинската общност в българия мълчи и се пече на плажа всички мълчат и се радват на доларите от сащ ама те не са за вас а за наркоманите от бандата и за лобистите в сащ

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Това дори

  21 Апр 2024 17:44ч.

  Фашистите през ВСВ не са го правили но да не забравяме,че армията им е била много повече от украинската и пак не са успели да бият руснаците!!! Запада си прави некви илюзии и продължават да ни забатачват зорлин!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • знаещ

  21 Апр 2024 21:19ч.

  Не зная колко трябва да си тъп за да дадеш живота си за американските интереси Явно тотално народа се подава на промиването на мозъци

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 007

  21 Апр 2024 21:41ч.

  Не мога да ги понасям, но наистина започва да ми става жал за тях как ги използват само и само оръжейната индустрия на ФАЩ да процъфтява.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Украински американски щати

  21 Апр 2024 22:18ч.

  С най-продажното население, плъзнало по цял свят да живее на чужд гръб, докато чуждите войници им защитават грешната политика на един комедиант с еврейски произход. Също като при Хитлер. Малко преди да загубят, ще създадат фалшива теория за етнически геноцид. От тези може всичко да се очаква.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Руский

  21 Апр 2024 23:49ч.

  Вечна Слава руски братя . Вечна Слава украински братя . Украинските фашисти и американски наркомани и разни артисти вън от Европа !!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 404

  22 Апр 2024 14:09ч.

  Ако следващият път руският снаряд откърти тимберицата на мангау, ще му турят ли изкуствена тимберица с изкуствен интелект?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • DeD

  23 Апр 2024 1:42ч.

  До крак Ви е не същесвувате, послание.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  23 Апр 2024 17:53ч.

  “ Героите Один и Манго чувстват вина и отговорност към останалите войници”. Сърцераздирателно. Защо ще снижават възрастта за мобилизация и искат и инвалиди да воюват? Та нали жертвите са само 31 хиляди!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Минчо

  24 Апр 2024 13:54ч.

  Сърцераздирателно и отгоре!! Като при Долу вдясно имаше плакат: „Ценни образци на мъжество“. С подобни плакати, текстът на които заедно с измислените примери за подражание беше съчиняван в канцелариите на министерството на войната от мобилизирани журналисти немци, старата и оглупяла Австрия искаше да повдигне духа на войниците, които никога не ги четяха. Когато пък изпратеха на фронта такива образци на мъжество във вид на книжки, там употребяваха хартията им за свиване на цигари от тютюн за лула или я използуваха още по-рационално, за да съответствува това на високото качество и духа на съчинените ценни образци за смелост и мъжество. Докато фелдфебелът отиде да потърси някакъв офицер, Швейк прочете написаното на плаката: КАРУЦАРЯТ ЙОСИФ БОНГ Бойците от санитарния отред пренасяха тежко ранените към колите, които бяха приготвени в долчината. Щом напълнеха някоя кола, тя заминаваше за превързочния пункт. Русите откриха колите и започнаха да ги обстрелват с гранати. Конят на каруцаря Йосиф Бонг от трети на негово величество императора каруцарски ескадрон бе убит от шрапнел. Бонг заплака: „Клети мой Белчо, свърши се твоят земен живот!“ В тоя миг сам той бе засегнат от шрапнелен отломък. Въпреки това той изпрегна коня и закара тройката в сигурно закритие. След това се върна да прибере такъмите на убития кон. Русите продължаваха да стрелят. „Стреляйте, бесни проклетници, но аз няма да ви оставя такъмите!“ — и Бонг продължи да снема такъмите, като си повтаряше тия думи. Най-после той свърши работата си и запълзя към колата. Там върху него се изсипаха недоволството и упреците на санитарите, които бяха загубили търпение да го чакат. „Не исках да оставя такъмите, те са почти нови, помислих си, че е жалко за тях. Тия неща са ценни сега“ — така се извини храбрият воин и потегли към превързочния пункт, където едва сега показа раните си. По-късно неговият ротмистър декорира гърдите му със сребърен медал за храброст. Понеже фелдфебелът не се беше върнал още, Швейк се обърна към войниците от опълчението, които бяха в караулката: — Това е много хубав пример за мъжество. Така нашата армия ще разполага само с нови такъми. Докато бях в Прага обаче, аз прочетох в Пражкия официален вестник една още по-хубава история за някой си школник, доктор Йозеф Война. Той бил в Галиция в седми пехотен батальон и когато работата стигнала до бой с нож, един куршум го ударил в главата. Санитарите го понесли към превързочния пункт, но той извикал, че няма да позволи да го превързват заради някаква си незначителна драскотина. И поискал да продължи атаката със своя взвод, но една граната му отнесла ходилото до глезена. Пак се опитали да го пренесат в превързочния пункт, но той закуцал с една тояга към бойната линия и започнал да нанася удари на неприятеля с тоягата. Долетяла нова граната и му откъснала ръката, с която държал тоягата. Той преместил тоягата в другата си ръка, изревал, че няма да им прости никога и бог знае как е щяла да свърши работата, ако след малко един шрапнел не го довършил окончателно. Може би ако не са го очистили, накрая и той е щял да получи сребърен медал за храброст. След като шрапнелът му откъснал главата, тя, както се търкаляла, извикала: „На своя дълг докрай бъди ти верен, не бой се на смъртта от лика черен!“ — А-а-а, умеят да ги пишат те такива по вестниците — каза един от войниците,::

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Минчо

  24 Апр 2024 14:23ч.

  Чета Хашек, гледам старата пропаганда, и сегашната пропаганда... преди немци - журналисти, сега евреи - журналисти.. Да кажа отделно и за Нойзито, дето обяви Романа на Хашек, за антируски и пронатовски.. Не е чудно, не е чудно! Нойзи - българин, келепирджия, софянец, и други лоши съвпадения!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи