Цензурата на Байдън: 37 хил. журналисти са загубили работата си или са преминали на по-ниска заплата в САЩ

Цензурата на Байдън: 37 хил. журналисти са загубили работата си или са преминали на по-ниска заплата в САЩ
Американските либерали нарекоха 2020-а „година на криза за добрата журналистика“. Уволненията на журналисти достигнаха рекордно ниво, увеличавайки се почти с 200% в сравнение с предходната година. По данни на "Ню Йорк Таймс", през 2020 г. 37 хил. журналисти са загубили работата си или са преминали на по-ниска заплата. Най-много от всички пострада индустрията на либералната американска преса, в това число и "Ню Йорк Таймс". Сега това издание уверява, че американските медии страдат от пандемията.

Джо Байдън със съпругата си Джил и дъщеря им Ашли Байдън

 

В ранното утро на 6 ноември агенти на ФБР нахлуват за обиск в офиса на Джеймс О‘Кийфи, основателят на косервативната група на разследващите журналисти Project Veritas. Федералните си изяснявали по какъв начин независимите журналисти са получили дневника на дъщерята на президента на САЩ Ашли Байдън. Дневникът на Ашли, която дълго време е страдала от наркотична зависимост, е публикуван отдавна, в него са описани романтичните ѝ увлечения, страданията от нейния разпадащ се брак, има и редица, да кажем, съмнителни, епизоди, които касаят самия Джо Байдън.
 

Джеймс О‘Кийфи твърди, че журналистите от Project Veritas са получили дневника на Ашли Байдън напълно легално, от самата нея, съобщава "Ню Йорк Таймс", но в Министерство на правосъдието на САЩ смятат друго и започват разследване за кражба на дневника срещу журналистите, разобличавали неведнъж неблаговидни действия на Хилари Клинтън.

 

Дневникът на Ашли Байдън беше публикуван през есента на 2020 г., преди президентските избори. Година по-късно американските правоохранители са осенени от „внезапно прозрение“ и предприемат обиски на журналисти, които някога са получили дневника на Ашли, а след това доброволно са го предали на ФБР.

 

Целта на закъснялото разследване е очевидна – да се компрометира популярния източник. Производството по делото за кражба на дневника бързо е прекратено, но агентите на ФБР, претърсили офиса на Project Veritas, предават лични данни на журналистите и данни от техните компютри на в. "Ню Йорк Таймс".

 

Флагманът на либералната преса, с който сега се съдят от Project Veritas, веднага публикува снесените от федералните сведения за вътрешната кухня на разследващите журналисти, включително тяхна кореспонденция с юристи, която, съгласно американските закони, не подлежи на разгласяване.

 

Скандалът се оказва толкова резонансен, че Федералният съд на САЩ разпорежда на Министерство на Правосъдието да прекрати предаването на лични данни на сътрудниците на Project Veritas в пресата.

 

Натискът на Байдъновата администрация над медиите ще продължава и даже ще нараства, но това няма да спре падането на популярността на либералните медии. Сред антилидерите при рейтинговите загуби се озова и телевизионният канал CNN, чиято обща дневна аудитория в момента наброява 480 хил. души, което е със 76% по-малко, отколкото през януари. През октомври нито една програма на CNN не е набирала повече от милион зрители. „Това представлява исторически минимум за така наречения бранд, ползващ се с най-голямо доверие в новините“, иронизира Фокс Нюз.

 

Президентът Байдън се опита да спаси потъващия медиен съюзник, като хвърли на CNN „спасителен пояс“ под формата на лично участие в директен ефир в телевизионния канал. Но от това начинание не произлезе нищо, защото американците предпочетоха да гледат поддържащия републиканците канал "Фокс Нюз".

 

Причините за провала на тази пропагандна акция, както и на другите програми на либералните медии, са в мълчанието по горещите теми на деня – скандалното оттегляне на САЩ от Афганистан, растящата инфлация и стоков дефицит, опитите на властите във Вирджиния да прикрият изнасилвания в училищата в областта Лоудън, преследването на протестиращи против преподаването на „расовата критическа теория“ в училищата и така нататък.

 

В CNN решиха да прекроят информационния поток, поставиха акцент върху „ваксинацията на всеки американец и удържане на пандемията от коронавирус“ и... се провалиха. Най-популярното предаване на CNN, водено от Крис Куомо, по-малък брат на ексгубернатора на Ню Йорк, се намира едва на 30-то място в общия рейтинг на кабелните телевизии. Предаването на Куомо се гледа от около 740 хил. американци, а в същото време предаването на Тъкър Карлсън има повече от 3 млн. зрители.

 

Популярността на Карлсън пък се вдигна, след като Агенцията за национална сигурност (АНС) организира незаконното му следене. Както и в случая с нахлуването на федералните в офиса на Project Veritas, АНС предаде информация от личната кореспонденция на Карлсън на журналисти от свързания с Демократическата партия портал Axios, където веднага се появи статия за това, че Карлсън е искал да организира интервю с Владимир Путин. Тази акция предизвика възмущение дори сред сътрудници на АНС, един от които позвънил на Карлсън и споделил с него информация за личната му кореспонденция, до която АНС е получила достъп. Предаването, в което най-популярният телевизионен водещ в Америка разказа как „администрацията на Байдън го следи“, набра 3 милиона гледания.

 

Тъкър Карлсън разказа също, че по думите на неговия информатор от АНС, ръководството на това разузнавателно ведомство смята, че изтичането на информация за намеренията на Карлсън да вземе интервю от президента на Русия може да навреди на репутацията на телевизионния водещ в очите на американците. Друг „компромат“ в дейността и личния живот на Карлсън не е бил намерен. В резултат, популярността на тв-водещия само нарасна, а генералният инспектор на АНС Робърт Сторч беше принуден да започне „разследване за установяване на незаконно следене на Тъкър Карлсън.

 

Преследвайки журналисти само заради намерението им да вземат интервю от чуждестранен лидер, американските медии си затварят очите за прегрешенията на други. Споменатият Крис Куомо се оказа в центъра на скандали, разкриващи кухнята на либералните медии. Позиционирайки се като „независим журналист“, той участва активно в пиар-кампанията в защита на своя брат, кмета на Ню Йорк, обвинен за смъртта на възрастни жители на града и в сексуални домогвания. А в разгара на „пандемията“ се е ползвал с преференциални медицински услуги, предназначени за тесен кръг VIP-персони.

 

Във връзка с падащите рейтинги и мрачните перспективи пред CNN, ръководството на медиахолдинга Warner Media, който е собственик на телевизионния канал, взе решение да изключи от мрежата непопулярните програми и да се съсредоточи върху новинарските предавания, признавайки по този начин загубата си в конкуренцията с "Фокс Нюз".

 

В CNN се очакват масови уволнения, които вече се случиха в други медии, проповядващи „новата нормалност“. В Huffington Post една трета от сътрудниците са уволнени, а в цифровата медийна компания Buzzfeed на улицата са изхвърлени две трети от журналистите.

 

Случаят с Huffington Post е симптоматичен. Още през есента на 2020-а това издание беше смятано за потенциален лидер сред американските либерални медии и купуването му от Buzzfeed беше на стойност няколко милиона долара. А сега, на фона на загуби в размер на 20 млн. долара, собствениците на холдинга тръгват по пътя на масовите уволнения.

 

Американските либерали нарекоха 2020-а „година на криза за добрата журналистика“. Уволненията на журналисти достигнаха рекордно ниво, увеличавайки се почти с 200% в сравнение с предходната година. По данни на "Ню Йорк Таймс", през 2020 г. 37 хил. журналисти са загубили работата си или са преминали на по-ниска заплата. Най-много от всички пострада индустрията на либералната американска преса, в това число и Ню Йорк Таймс. Сега това издание уверява, че американските медии страдат от пандемията.

 

Източник: fondsk.ru

Превод за "Гласове": Екатерина Грънчарова

 

 

 

 

Коментари

 • дааа

  22 Ное 2021 16:10ч.

  Неолиберали, демек новите розови комунисти. Комунизмът се завръща, спете спокойно, деца.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Цензура? Глупости! Това са ценности!

  22 Ное 2021 16:26ч.

  "Носителите на демокрацията" нямат цензура! Питайте комодор-а.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Това, което ни стовариха на главата,

  22 Ное 2021 16:32ч.

  няма нищо общо с медицината. Въпросът е чисто политически и засега е най-успешният инструмент за тоталитарен контрол.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Демокрацията

  22 Ное 2021 17:12ч.

  Успешно бе заменена с медиокрация

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • observer

  22 Ное 2021 19:12ч.

  Да се осведомяваш за Америка от руски източници е като да правиш същото за България от македонски такива. Тоест безполезна загуба на време.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Източникът е без значение

  22 Ное 2021 19:47ч.

  Стига да е правдив. Да се осведомяваш от CNN и The New York Times за Америка, трябва да не си си изпил сутрешното кафе и да си още сънен.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Желев Желязко-Гласове

  22 Ное 2021 20:24ч.

  Прочетохте ли статията?Изводите направихте ли? Да Ви подскажа;Уволнете цензорите и началника им.Ако началника да е самият Явор Дачков! Ще спасите медията,а Дачков може да получи дивидент в края на годината. А ако продъжавате с цензурата ще има "'Гласове'' ако спонсори го издържат!Обаче що да го издържат ако няма читатели?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Желев Желязко - ваксиниран

  23 Ное 2021 10:30ч.

  И задължително се ваксинирайте!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Stoyan

  23 Ное 2021 10:31ч.

  https://www.facebook.com/watch/live/?ref=comet_rhc_widget&v=647267002943734&t=279

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До Желев Желязко - ваксиниран на 23.11.2021 в 10:30

  23 Ное 2021 16:04ч.

  Защо, Желязко, защо да се ваксинираме? За да увеличим вероятността да умрем, ли? Не виждаш ли от данните на НСИ катастрофалното увеличение на умиранията тази година, вследствие на ваксинирането?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ваксинирания Желязко е обикновен мизантроп

  23 Ное 2021 16:16ч.

  Понеже вече се е прецакал ваксинирайки се, желае и другите да се прецакат...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • баба мара

  02 Дек 2021 15:29ч.

  толкова много уволнени ами да гледат гмо говеждо и соя и те като нашите псевдожурналисти са гола вода

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи