Тръмп ликува: от ФБР "изтече" информация, че Клинтън също е работила за Путин

Тръмп ликува: от ФБР "изтече" информация, че Клинтън също е работила за Путин
Американски медии съобщават, че отборът от агенти на Путин се е увеличил и вече можем да говорим за тотална „украинизация“ на американския политически живот, в който политическата борба се свежда до взаимни обвинения за тайна работа с Кремъл. Ако приемем на доверие всички обвинения, които в момента циркулират из медиите в САЩ, ще трябва да признаем, че в президентските избори през 2016 г. не са участвали двама американски кандидати, а „агент Тръмп“ и „агент Клинтън“.

 

В отговор на разследването за съвместна антиамериканска дейност на „руските хакери“ и Доналд Тръмп, а също така и на последвалата медийна клевета по адрес на президента Тръмп, ФБР организира симетрична медийна атака. Вече Хилари Клинтън е обвинена, че нейната благотворителна фондация е служила за трансферна връзка на „мръсните руски пари“ и непряко участие в подкупи и изнудване, които са били дадени за прокарване на руските икономически интереси в атомния отрасъл на САЩ. Привлича вниманието факта, че обвиненията се разпространяват чрез републиканските медии, такива като The Hill и Newsweek, с линкове към разследване на ФБР, което администрацията на Обама уж е засекретила.

 

Хилари Клинтън след речта си в Ню Йорк на 9 ноември 2016 г. / Свимка: Jewe Samad, AFR

 

Това, в което обвиняват руската страна е толкова необичайно, че ще бъде полезно да преведем основната теза от изданието The Hill, от което всъщност започна скандала:

 

„Правителствени документи потвърждават, че администрацията на Обама е одобрила сделка, която дава на Москва през 2010 г. контрол над значителна част от американския уран, а ФБР е събрало сериозни доказателства за това, че руски официални лица от атомния отрасъл са се занимавали с подкупи, изнудване и пране на пари, за да развият бизнеса на Владимир Путин в сферата на атомната енергетика… Следователите от ФБР са получили свидетелски показания, които са потвърдени с документи за това, че руски официални лица са насочили милиони долари към САЩ в полза на фондацията на бившия президент Бил Клинтън по времето, когато държавният секретар Хилари Клинтън е работила в държавна институция, която е вземала решения, изгодни за Москва, съобщава източник на The Hill".

 

В момента се наблюдава възкръсване на стария скандал, който Тръмп използваше срещу Клинтън още през 2016 г., но тогава „тръмпистите“ нямаха една важна съставка – нямаше разследване на ФБР, докато в момента вече има такива документи. Вероятно тези доказателства, уличаващи Клинтън и администрацията на Обама, са били предоставени на сподвижниците на Тръмп, работещи във ФБР – спецслужбата, която отдавна наричат „Тръмполандия“.

 

Това не означава, че твърденията в тези документи съответстват на реалността. Още повече, че не бива да се разчита на свидетелски показания от източници на ФБР, защото всички помним, че същите тези имаха „свидетелски показания“ и за скандала с руския допинг. На Тръмп не му и трябва свидетелските показания да съответстват на действителността – на него му трябва добър повод да изравни информационната битка и да намали токсичността на темата за предполагаемо сътрудничество с митичните „руски хакери“, които уж са обезпечили неговото избиране.

 

Независимо от факта, че голяма част от американските медии са на страната на Клинтън, в случая не е възможно просто да замълчат или да накарат скандала да изчезне. Както съобщава The Hill, комисията по правосъдие в Сената на САЩ вече започна „пълноценно разследване“ на обвиненията и се очаква председателят на комисията – републиканецът Чък Грасли да поиска публично от Главния прокурор на САЩ Джеф Сешънс да се яви на следващите сенатски изслушвания, които ще се проведат тази седмица.

 

Главният прокурор на САЩ Джеф Сешънс / Снимка: Joshua Roberts, AFR

 

Допълнителен бонус за Тръмп е, че с този корупционен скандал се занимава пряко спецпрокурора Мюлер, който водеше специалното разследване за връзката на Тръмп с Москва. Според версията на привържениците на Тръмп, именно Мюлер по време на работата си във ФБР, е засекретил разследването, свързано с „руската корупция в американската атомна енергетика“.

 

Какво би могло да бъде по-сладко за Тръмп от това да обвини своя главен обвинител в съучастие на престъпление, пряко свързано с Русия?

 

Междинният резултат от тази скандална история може да се превърне в парадоксална ситуация. Под сенатско разследване могат да се окажат едновременно и двамата кандидати за президент на САЩ. Съществува риск най-чувствителната част от американската публика да повярва, че цялата американска политическа класа е корумпирана и работи за руския президент. Разбира се, намеците на американските медии за това, че Владимир Путин има „бизнес в сферата на ядрената енергетика на САЩ“ и този бизнес процъфтява благодарение на протекции от страна на Хилари Клинтън и администрацията на Обама, представляват очевидна глупост и това е разбираемо за руския читател, но съвсем не е очевидно за средностатистическия американец, който няма да вникне в детайлите на обвинението.

 

Основният проблем за Хилари Клинтън в цялата тази история се състои в това, че тя не може да отрече получаването от нейния семеен фонд на пари, които действително биха могли да повлияят на вземаните от нея решения. Доколкото Държавният департамент на САЩ официално се е съгласил със сделката на канадската компания Uranium One, благодарение на която у „Росатом“ се оказаха 20%  от добива на американски уран, фондът на Клинтън е получил 2,35 милиона долара, като тези пари са постъпили не от „Росатом“, а от канадския собственик на компанията Uranium One. Ако целенасочено се търси зла умисъл в тези действия, то единственото логично обяснение е опит на канадската страна да плати своеобразен „данък за сътрудничеството си с руснаците“ и да обезпечи собствената си възможност да направи сделка, която иначе американските дипломати биха могли да торпилират по политически причини. За американските журналисти и политици това е типичен пример за лобизъм, който би могъл да се превърне едва ли не в заговор от световен мащаб и доказателство за това, че Държавният департамент от епохата на Клинтън, с пълното съдействие на администрацията на Обама и ръководството на ФБР, е подпомогнал опитите на Русия да подкопае националната сигурност на САЩ.

 

Хилари Клинтън в Сеул, 19 окномври 2017 г. / Снимка: Reuters, Yonhap

 

Може да ви звучи странно, но целият този скандал е много изгоден за Русия. Всяка пропагандистка тема, доведена до абсурд, се лишава от силата си и постепенно престава да бъде използвана. Обвиненията в работа с Кремъл е добър пиар ход до момента, в който тези предполагаеми агенти изпитват страх и шок от самата идея за възможно сътрудничество на американски политик с Путин. Но когато поредният рунд от взаимни обвинения от този род започнат да предизвикват скука и смях, вашингтонските пиари ще трябва да измислят нещо ново и да превключат вниманието на аудиторията върху други проблеми. А в САЩ има какво да се избере – като се започне от расовите конфликти и се свърши с икономическите проблеми, както и севернокорейската и иранската ядрени заплахи. Когато подобна смяна на фокуса на общественото и политическото внимание накрая се състои, ще се появи шанс за намаляване на токсичността на самата тема за руско-американските отношения, ще възникне възможност да се опитаме да се договорим по някои важни въпроси в международните отношения. А до тогава можем да опитаме да извлечем максимума за имиджа на нашата страна, която, оказва се, може да купи съдествието на държавния секретар на САЩ, да обезпечи мълчанието на ръководството на ФБР, а след това и да избере американския президент – всичко това за 100 000 долара. Колкото са по-силни тези митове, създавани от американските медии, толкова по-слаби изглеждат Съединените щати в очите на собствените си съюзници, толкова по-съблазнително започва да изглежда сътрудничеството с Русия.

 

 

 Източник: ria.ru

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • дядо Ванга

  20 Окт 2017 9:30ч.

  Къде е ШеЙкспир да напише една трагикомедия по темата, а какво каза чомски по дилемата?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тези хора са на път

  20 Окт 2017 10:14ч.

  да се прострелят не в крака, а в главата. Българска работа.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • логореята

  20 Окт 2017 11:03ч.

  Тия хора за пари и власт са готови и майките си да продадат. Самите те са глобалисти, т.е. не им пука за родината им. Предвид на техните идеологически и човешки слабости, защо пък Путин да не се е домогнал до услугите им в платената любов? Та това е напълно допустимо в американското законодателство - за тях корупцията е "американска мечта", имат си от две години и съвсем официално действащ закон за лобизма, иманентно прикриващ източниците на доходите им, както и задкулисните лица, от които са подкупени.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • observer

  22 Окт 2017 12:34ч.

  Абе Обама чмо, а #Трампнаш.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи