„Тренд” при избори днес: ПП-26.4%, ГЕРБ-22.3%, БСП-11.5%, ДПС-10.9%, ИТН-8.1%, ДБ-6.8%, „Възраждане“-5.9%

„Тренд” при избори днес: ПП-26.4%, ГЕРБ-22.3%, БСП-11.5%, ДПС-10.9%, ИТН-8.1%, ДБ-6.8%, „Възраждане“-5.9%
Повишаването на цените се явява основно предизвикателство пред новата власт. Половината от българите смятат, че поскъпването на цените е с над 20%. Сходни стойности на положителна и отрицателна оценка за кабинета на Петков. Запазва се електоралната структура от последните избори. Това показва проучване на „Тренд“ по поръчка на вестник "24 часа", посветено на нагласите на българите спрямо основните институции, партии и актуални проблеми. Изследването е реализирано в периода между 12 и 19 януари 2022 г. чрез пряко полустандартизирано интервю "лице в лице" чрез таблет сред 1004 души на възраст 18+.

 

Традиционно изборите презареждат основните институции с определена доза доверие. Това се регистрира и в първото национално представително проучване на „Тренд“ за тази година. 

 

 

През 2021 г. оценката за работата на парламента падна на критично ниски нива, най-вече заради невъзможността да излъчи кабинет. Положителните оценки се движиха около 15%, като дори през септември стигнаха до 12%. Отрицателните пък отбелязаха нива от 77%. Изборите за 47-то Народно събрание и успехът му в съставянето на правителство водят до ръст в подкрепата към парламента до 29%, а отрицателните оценки падат до 51%. 

 

 

Новият кабинет на Кирил Петков се ползва с подкрепата на 39% от всички запитани, като почти толкова (40%) са и тези, които са на противоположнатапозиция. Стойностите са напълно сходни с тези, с които започна и първото служебно правителство на Стефан Янев през май миналата година. Симпатизантите на „Продължаваме промяната“ почти единодушно изразяват подкрепа към кабинета, докато тези на БСП, „Има такъв народ“ и „Демократична България“ са по-колебливи – около две трети от тях дават положителна оценка, а около една пета отрицателна. 

 

 

През втората половина на 2021 г. президентът Радев беше влязъл в тенденция на повишаване на отрицателните оценки за неговата работа. Това се дължеше най-вече на отговорността, която той носеше за служебното правителство. Неминуемо част от социалното недоволство спрямо властта, рефлектираше и върху оценките за работата на президента. Президентските избори през ноември успяха да презаредят в определена степен доверието към президента и да го възстановят на нива от преди назначаването на служебния кабинет. През януари положителната оценката за неговата работа е 49%, а отрицателната 36%. 

 

 

Зададохме и отворен въпрос (без предварително зададени опции) към респондентите да посочат кой според тях е най-големият проблем пред България в момента. Като открояващ се лидер се очертава проблемът с високите цени (44 процентни пункта) с три пъти повече посочвания от втория – пандемията от COVID-19 (12 процентни пункта). На трето място се нарежда корупцията с 11 процентни пункта. По-надолу продължават да доминират социалните проблеми – повишаване на доходите, обедняването и здравеопазването. 

 

 

На въпрос с предварително зададени опции за това кой е първият проблем, с чиито решаване трябва да се заеме приоритетно новото правителство, отново с огромна преднина пред всички останали се нарежда овладяването на цените (58%). Второто място се дели от овладяването на пандемията от COVID-19 и мерки срещу корупцията с по 15%. Съдебната реформа остава на 4-то място с 4%. 

 

 

Тествахме и оценката на респондентите за това с колко са се повишили цените на стоките, които обикновено пазаруват. Половината от тях (50%) заявяват, че поскъпването на цените е с над 20%. Близо една трета (30%) са на мнение, че повишаването е между 10 и 20%. Опцията, че поскъпването е между 5 и 10% е посочена от една десета от запитаните, а само 1% заявяват, че покачването на цените е под 5%. 

 

 

Само два месеца след последните предсрочни парламентарни избори, очаквано електоралната картина е структурно идентична с изборния резултат. „Продължаваме промяната“ е първа политическа сила с 26.4% от заявилите, че ще гласуват на евентуални избори. ГЕРБ остават близко до изборния си резултат с 22.3%. БСП и ДПС са сходни като резултат съответно с 11.5% и 10.9%. Правим уточнението, че проучването се провежда на територията на страната и не се отчита потенциалът на формациите от чужбина, което може да размести позициите на БСП и ДПС.  Пета политическа сила остава „Има такъв народ“ с 8.1% от заявилите, че ще гласуват, а шести остават „Демократична България“ с 6.8%. Регистрираме лек ръст при „Възраждане“ в сравнение с изборния им резултат, като партията се ползва с подкрепата на 5.9% от заявилите, че ще упражнят правото си на глас при нови избори. Под парламентарната бариера остават „Изправи се БГ! Ние идваме“ с 1.9% и ВМРО с 1.1%. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • ха ха ха

  26 Яну 2022 9:56ч.

  Тръц, тръц... харесват ги на 100%, а са избрани с 20 има няма - БОКОви жални страсти :DDD

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Оплювания от некои ,Андрешко

  26 Яну 2022 9:59ч.

  категорично пренебрегва опасността от супер страшния вирус. Ковид 19 се счита за проблем от едва 15% от населението, Горе-доле толкова е и процента на евроатлантиците-хипохондрици..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Helleborus

  26 Яну 2022 10:12ч.

  Изглежда са взели предвид машинния вот и възможностите за фалшифициране.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нацията не върви на добре, според така изнесените данни

  26 Яну 2022 10:12ч.

  Поне от една четвърт от нея симпатизира на билингуъл и бисекшуъл ориентираните...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Местен изрод-пишман социолог

  26 Яну 2022 10:17ч.

  Колегите изглежда имат специални взаимоотношения с Кирчовците, поне ако се съди по изказванията на шефовете на агенцията...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Sin

  26 Яну 2022 10:25ч.

  За съжаление в Булгаристан няма достойнство сред така наречените „политически мъже“, които ни управляват и назначени от амбасадата на Козяк 16!!! Познаваме си ги от 33 години, тотални лакеи на евроатлантизма и абсолютно не съобразяващи се с въжделенията на народа и бъдещето на Булгаристан !!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ниво на р.Дунав в см.

  26 Яну 2022 10:27ч.

  Сон шон жмо!! А дали е така? Коой ще ми кажее? Аз вървя по света И подсвирквам си даже...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Лъчо Мозъка

  26 Яну 2022 10:48ч.

  Нацията не върви на добре, според така изнесените данни и категорично пренебрегва опасността от супер страшния вирус Ковид 19, който се счита за проблем от едва 15% от населението, Горе-долу толкова е и процента на евроатлантиците-хипохондрици в кочината Булгаристан !!! “Слава Американу, слава Булгаристану, героям слава!" И накрая - АМИН !!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Виктор

  26 Яну 2022 10:58ч.

  След гей изцепката с гриндера мисля, че нещата ще се променят, освен ако 26 процента от местната популация не е гейска и упадъчна... Отвратен съм от вчера, но най много ме е яд на мен, хем ми приличаше на Джон Траволта(който е ноторен гей) и не се усетих, че държавата е яхната от едно лъжливо педерастче... полъгах се по Линда лесбийката, някак не мога да си представя, жена да се дигне от другият край на света за да живее с един гей, ама ето на, модерни времена! Обаче от вчера нещата не са същите, оставка на педерастите и да вървите по дяволите, от вас нищо не става, сухи пръчки за огрев на дявола!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "ТРЕНД"

  26 Яну 2022 11:12ч.

  не се ли разбира"Демократична България".На умните,красивите,изучените жълтопаважници.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дони

  26 Яну 2022 11:14ч.

  Какъв е смисъла някой си от извън класацията по горе да изпада в истерия срещу мнозинството.Това е положението и говори за посока коалиция ПП-ГЕРБ.Явно си има причина и тя е описана по горе в коментариите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Уилт

  26 Яну 2022 12:02ч.

  Коцето със сигурност вече е пред ДПС.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Sin

  26 Яну 2022 13:05ч.

  При една нормална избирателна активност, рубладжийските подлоги на Костя остават извън парламента! Но предвид пиенето на белина от русофилска страна, електоратът му ще намалее по естествен път!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Са

  26 Яну 2022 13:12ч.

  Процентите на Възраждане са 11.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • При една нормална избирателна активност,

  26 Яну 2022 13:13ч.

  Според фантазиите на синковеца, жълтопаветниците ще спечелят абсолютно мнозинство, Ама в щата Вашингтон, не и в България

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Галев

  26 Яну 2022 13:49ч.

  Изследването е поръчково и преди гриндера. Сега какво ще става с децата на кики? При тази неясна ориентация няма ли хелзинския комитет да се разтревожи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Берия

  26 Яну 2022 13:54ч.

  52.8% предпочитат по-високите цени, сертификати, война с Русия, джендаризма и се отказват от историята в полза на Македония. Няма никакви противоречия с други социологически изследвания.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Иван Иванов

  26 Яну 2022 14:04ч.

  Пичове, имам един приятел, дето смята мандати. Та той вика, че при тези проценти би се получил почти същият парламент. ИТН падат малко, Копейкин леко вдига. Общата гледа изпод опашката на Коня, освен ако с Пеканов не спретнат нова бутафория. А иначе до 20 февруари Путя ще пази поведение, за да не развали на приятелчето си Си двете Олипиади. След това - кой откъде, а ние на дървото.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • нещо му се размъти мозъка

  26 Яну 2022 15:19ч.

  Ххахаха щом взеха да излизат пак социологически картинки, значми положението е сложно и леко тръгнало към разпад! БСП едва и ще изпревари ДПС, по вероятно ДБ да се изравни със БСП! Възраждане както всимкиказваха няма да влезе, на миналите избори, а те влезнаха че и сега може и аха аха да се изравнят със ДБ!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До Sin на 26.01.2022 в 13:05

  26 Яну 2022 15:25ч.

  хехехе драги, селяните не гласуват за Възраждане щото са си по залюхани, но гласуват за ГЕРБ и БСП, а и за ДПС! Няма да е лошо да видиш че 2/3 от гласувалите за Възраждане са от градовете и още по -интересно е че са основно активното население на България! Та при една по висока активност Възраждане може да прескочи ДБ и тогава генерала Гном ще вземе да се пръсне от яд! Н еси наясно със изборите драги, не си мисли че хората то градовете харесват демократизма по български!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ивайло

  26 Яну 2022 15:31ч.

  На тия социолози ли да вярвам, дето даваха на боку , и ГЕРБ сигурна победа ???????

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • мунчо спасов

  26 Яну 2022 17:59ч.

  възраждане на " волен". тия ги бива само в скандалите. за няколко рубли продават България. подобно е положението и с правителството. не се притесняват от ескалация на конфликта. та руската армия е тяхната армия. например янев. беше на протест с/у нато.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • От село

  26 Яну 2022 19:34ч.

  Мунчо, я дай някое доказателство за рублите!Нали виждаш за грайндера веднага всичко излиза, ама като няма за рубли, няма. Кой идиот би повярвал на тази стъкмистика! ПП-26%. Едва ли има толкова идиоти. Ако им вземат машините са изгоряли.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Сон шон жмо ?

  27 Яну 2022 8:47ч.

  Но, па дю ту ! Ще има подмяна на подмяната , иначе за какво Козяк пускат графики и рейтинги посред януари ? Кир-Кокорчовците имат кратък хоризонт и конкретни задачи за изпълнение. После козяк ще си избърше ... и ще дръпне синджира. Потникът със Синергиите вече е подготвил следващият Проект , разбира се одобрен от Големия Бял Баща.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Възраждане"

  28 Яну 2022 12:27ч.

  "Възраждане" със сигурност биха имали минимум двойно повече проценти, от горе цитираните. И онези, които се опитват да разберат нагласите на обществото, разбира се, че знаят това.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи