"Тренд": ГЕРБ - 23,6%, ПП - 20,1%, "Възраждане" - 9,3%. Близо 60% не харесват правителството

"Тренд": ГЕРБ - 23,6%, ПП - 20,1%, "Възраждане" - 9,3%. Близо 60% не харесват правителството

„Продължаваме промяната“ бележи нов спад в подкрепата, което позволява ГЕРБ да ги изпревари. „Възраждане“ регистрира ръст за втори пореден месец. Над половината българи са на мнение, че правителството няма да изкара пълен мандат. 47% са на мнение, че не сa необходими предсрочни парламентарни избори. Това показва проучване на „Тренд“ по поръчка на вестник "24 часа", посветено на нагласите на българите спрямо основните институции, формации и актуални теми. Изследването е реализирано в периода между 6 и 13 април 2022 г. чрез пряко полустандартизирано интервю "лице в лице" чрез таблет сред 1004 души на възраст 18+. 

 

И този месец продължава ерозията в подкрепата към „Продължаваме промяната“ - от 22.9% сред заявилите, че ще гласуват през март, до 20.1% през април. Този спад при формацията на Петков и Василев води до структурна промяна на електоралните нагласи, като през този месец основният им опонент в лицето на ГЕРБ вече е първа политическа сила с 23.6% от гласуващите. ДПС и БСП задържат сходни нива в сравнение с предишния месец съответно с 11.1% и 10.5% от гласуващите. Регистрираме втори пореден месец на ръст при „Възраждане“ – от 7.3% през март до 9.3% през април, което нарежда партията на Костадинов като пета политическа сила в страната, в близки стойности до третата и четвъртата. Демократична България задържа позиции на 7.1% от гласуващите, а „Има такъв народ“ този месец са с 6.9% от всички заявили, че ще гласуват на евентуални избори.

След съществения отлив на подкрепа през миналия месец спрямо основните институции, при настоящето проучване регистрираме известна стабилизация с продължаваща минимална ерозия. 

 

Положителната оценка за работата на парламента се задържа на 24% от всички интервюирани, докато отрицателните оценки се покачват до 66%. 

 

При правителството регистрираме също лек спад на положителни оценки за работата - от 29% през миналия месец до 27% през този, а отрицателните бележат също минимален ръст от 56% през март до 58% през април.

Отчитаме съществени различия в отношението към работата на правителството сред различните партийни електорати. Симпатизантите на „Продължаваме промяната“ стоят най-убедени в подкрепа си спрямо кабинета. Останалите три партньора имат доста по-нюансирано отношение. Сред привържениците на Демократична България съотношението положителна-отрицателна оценка е в пропорция 5 към 3. Симпатизантите на БСП са разделени на две равни части в тази си оценка, докато тези на „Има такъв народ“ в по-голямата си част имат отрицателно отношение към работата на кабинета. 

 

При президента не се наблюдава съществена промяна този месец, като положителните оценки за неговата работа са 50%, а отрицателни 38%.  

 

Близо половината българи (47%) са на мнение, че предсрочни парламентарни избори не сa необходими. 37% са на обратното мнение. Сред разбивките по групи прави впечатление, че единствено сред симпатизантите на ГЕРБ и Възраждане доминира позицията, че са необходими предсрочни парламентарни избори. 

 

Малко над половината (52%) смятат, че правителството няма да изкара пълен мандат. 28% са на противоположното мнение.

 

 

Димитър Ганев, "Тренд": Предсрочен вот? Избирателите уморени, а ГЕРБ има интерес да чака

Кога ще е точката на пречупване в коалицията? Когато някой от партньорите изчисли, че събаряне на кабинета ще му вдигне процентите. Неспирните разпри между коалиционните партньори в последните седмици върнаха разговора за нови избори.

 

 

Нужно е само да хвърлим поглед върху основните казуси, пред които се изправиха управляващите в последния месец, и да установим, че по нито един от тях нямаше консенсус между 4-те участника в коалицията – БНБ, ветото ни за Северна Македония, подпомагането с въоръжение на украинската армия и исканите промени в изборното законодателство. Изключение прави само гласуването за закриването на специализираното правосъдие. По всичко личи, че навлизаме в период на ситуационни мнозинства в това Народно събрание, като не се вижда как ще се излезе от него. По всеки един от изброените по-горе казуси имаме различни конфигурации, коя от коя по-странна.

Поставя се логичният въпрос – има ли въобще обособено мнозинство в Народното събрание?

Така или иначе в последните седмици чуваме много повече за “червени линии” на едни или други, на упорство докрай, на публични конфликти между партньори, стигайки до ситуации, в които отношенията между участниците в управлението изглеждат дори по-лоши, отколкото тези между управляващи и опозиция.

Но дали ще има действително предсрочни парламентарни избори?

Отговорът е “по-скоро да”. Отношенията между коалиционните партньори 4 месеца след началото на мандата далеч не предполагат, че това управление може да издържи 4 години.

Тук идва обаче по-трудният въпрос. Предсрочни избори, но кога?

Краткият отговор тук е “не веднага”.

Въпреки разправиите в коалицията, червените линии и прочее има няколко фактора, които стабилизират кабинета.

Първо – България е гранична натовска държава на войната в Украйна. В този смисъл нито Вашингтон, нито Брюксел, нито която и да е влиятелна европейска столица не иска политическа нестабилност тук в разгара на военен конфликт.

Второ – нито една от политическите формации, съставляващи управляващата коалиция, не иска предсрочни парламентарни избори. Всяка от тях добре си дава сметка, че при ново раздаване на картите всяка една от тях ще е с по-малко депутати (ако въобще има такива) и по-слабо представена в изпълнителната власт (ако въобще бъде във властта). В този ред на мисли, колкото и да се карат помежду си, те ясно съзнават общия си интерес от това да крепят тази правителствена конфигурация.

Трето – опозицията също не иска избори. Колкото по-ниско пада доверието в този кабинет, толкова по-добре за ГЕРБ, които няма да спрат да повтарят, че са били по-добри от сегашните. Колкото повече ерозира “Продължаваме промяната”, толкова повече ГЕРБ ще са уверени в победата си. Колкото повече време минава, толкова повече ГЕРБ ще излиза от политическата изолация и ще става допустим партньор. “Възраждане” също продължава да расте, което ги поставя в по-изгодна позиция при избори след месеци, а не днес.

Четвърто – има умора в обществото от избори. Само миналата година проведохме 3 парламентарни вота. Данните на “Тренд” по последното проучване само констатират тази умора – 47% от интервюираните са на мнение, че предсрочни парламентарни избори не се необходими, а 37% са на обратното мнение.

Стигаме до третия въпрос: “Щом ще има предсрочни избори, но няма да са веднага, то кога ще са?”.

Инфлацията е огромен генератор на социално напрежение. Не се виждат на хоризонта добри новини за управляващите. Не можем да очакваме трендът на намаляваща подкрепа в кабинета да спре. Това неминуемо ще доведе до точка на пречупване.

Тази точка на пречупване е моментът, в който някой (или някои) от партньорите ясно си дадат сметка, че оставането им в едно много непопулярно управление ги тегли като воденичен камък към дъното на политическата маргинализация и изчезването им от политическия живот на страната. В този смисъл, ако управлението стане много непопулярно, този, който го събори, недвусмислено ще има определен бонус – “ето, ние ви отървахме от това правителство”, “за нас властта не е на всяка цена”, “това повече не можеше да продължава така” и прочее позиции, които може лесно да отгатнем и днес. Простата сметка ще им сочи, че събарянето на много непопулярен кабинет може да донесе определен политически капитал, който те да използват при задаващи се избори.

Кога ще дойде тази точка на пречупване, е въпросът, на който надали някой може да отговори с точност.

 

Източник: "24 часа"

 

 

 

Коментари

 • "Тренд": ГЕРБ - 23,6%, ПП - 20,1%, "Възраждане" - 9,3%. Близо 60% не харесват правителството

  19 Апр 2022 9:26ч.

  Дайте да видим кой плаща на "Тренд"? Щом на Коцето са му дадени само 9,3%, значи са поне двойно повече.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кой плаща? -

  20 Апр 2022 2:53ч.

  Който държи печатницата на долари без покритие. Печатат - купуват правителства, продажници, политолози - всичките мастии по света.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Vlfazg

  12 Май 2022 10:14ч.

  buy bactrim generic - <a href="https://xsildenafil.store/">order sildenafil 150mg generic</a> sildenafil 150mg over the counter

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Syzrnx

  20 Юни 2022 12:10ч.

  order viagra for sale - <a href="https://rtadalafil.com/">cialis 10mg canada</a> tadalafil 40mg us

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Oezvxo

  25 Юни 2022 9:34ч.

  oral flexeril - <a href="https://rcyclobenzapri.com/">buy flexeril 15mg generic</a> purchase inderal without prescription

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Iswtlb

  22 Авг 2022 13:46ч.

  sulfasalazine 500 mg for sale <a href="https://verapamilr.com/">order calan 240mg pill</a> buy generic depakote 500mg

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Yujewi

  23 Авг 2022 9:26ч.

  imdur online <a href="https://atorvastatini.com/">order atorvastatin 40mg pill</a> buy tenormin 50mg without prescription

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Спокойно

  19 Апр 2022 9:37ч.

  да мине третата задачка - промяна на Конституцията за гей-бракове, джендъри и пр. Тогава Момчетата си отиват.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  19 Апр 2022 9:44ч.

  Няма как да се случи, ПП няма да постигнат нито една от заложените им задачи, по-простата причина, че се оказаха мега, гига, хипер тъпи! БОГ е българин! 😁

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Жоро

  19 Апр 2022 13:11ч.

  хич не са тъпи те!! Щом излъгаха българите значи има нещо в тях! А виж, Бог не е българин!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  19 Апр 2022 13:31ч.

  Никой не са излъгали, всичко беше нагласено от козяк с машините. Аз не познавам никой да е гласувал за тях.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Може с машините, а най-вероятно без тях.

  19 Апр 2022 18:30ч.

  Познавам много наивници, които гласуваха за тях, без дори да си помислят: Аве, от къде излазоха тзи симпатяги, без никакви изяви в миналото, само една снимка на Кирчо с Р. Плевналиев; как успяха да се разхождат по цялата държава с яки автобуси и... с една трапчинка (К. Кеворкян) да завладеят с оптимизма си всички...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  19 Апр 2022 9:42ч.

  Реално - ГЕРБ 13 % ПП (-125 %) Възраждане 80 % 😆

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Майна

  19 Апр 2022 9:57ч.

  Няма толкова много пропаднали хора в България.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • сашо

  19 Апр 2022 11:41ч.

  Много точно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • бандеровка

  19 Апр 2022 9:50ч.

  БСП пак е четвърта в резултат на престоя си в коалицията и дори вече е пета, а изпреварването й от копейкиновците ще е абсолютното й дъно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • бандеровки и майни,

  19 Апр 2022 10:02ч.

  ще духате супата барабар с Просто Киро и новият проект на Радев - Янев, все натовци анти българи сте...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • бандеровка

  19 Апр 2022 10:07ч.

  От 7-те партии в НС само копейките не осъждат руската агресия и те са антибългарите, защото 61% от хората не одобряват Путин, а само 15% го одобряват. Огромен брой хора одобряват Русия, но не Путин, те са нормални русофили, другите като копейките са путинофили.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Партиите в НС се явяват представители само на една трета от българското общество

  19 Апр 2022 10:13ч.

  останалите 2/3 не одобряват нито сащисаните, нито жалките им назначенци провеждащи антибългарска политика..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  19 Апр 2022 10:14ч.

  "а само 15% го одобряват". Всъщност 25%, като се опираме на Алфа-Рисърч, одобряват Путин. Що лъжеш, ама кажи честно, без да лъжеш. Сигурен съм, че понякога можеш и да не лъжеш. Както и вчера отбелязах, Путин е одобряван повече, от който и да е наш политичар.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • бандеровке

  19 Апр 2022 10:18ч.

  и по чие "проучване", по вашето джендърско краваро натовско ли? Ще има референдум и за НАТО и за ЕС! А Путин ще смачка отровната глава на либерастката змия и в самата Русия и по този начин най-накрая истинсите християни, а това са православните, ще бъдат обединени завинаги!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  19 Апр 2022 10:41ч.

  Тц. Няма да има референдум за ЕС и НАТО. Или ако има, ще са в един въпрос. Спецялно за НАТО - преди около 20 години, Соломон каза: "Абе, къв референдум?! Вий знайте ли къв ще бъде резултатът?" Ето и оня ден, гражданинът Иванов от ДБ - никви предсрочни избори, ще ги спечели Путин. Следователно, избори няма да има.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Жоро

  19 Апр 2022 13:12ч.

  хехеххе и как го разбра това?? Възраждане осъждат всякоя агресия особенно тая на САЩ спрямо другите народи и държави!! Хехехе я кажи сега САЩ агресори ли са или не??

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Doktor

  19 Апр 2022 9:57ч.

  Само Възраждане!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 19 Апр 2022 9:44ч. ...ПП няма да постигнат нито една от заложените им задачи, по-простата причина, че се оказаха мега, гига, хипер тъпи!

  19 Апр 2022 10:14ч.

  Това не е добра новина! Обикновено кураторите на марионетките ги избират по свой образ и подобие, което значи ли, че и те са "...мега, гига, хипер тъпи!"? защото, ако така жална ни майка. Обикновено "...мега, гига, хипер тъпи"-те са упорити и праволинейни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Непобликуваната част от проучването

  19 Апр 2022 10:15ч.

  82% от българите НЕ одобряват Байдън и провежданата от САЩ външна политика

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  19 Апр 2022 10:31ч.

  Ся, аз харесвам добрия старец-куку. Миличък ми е някак. Весело ми е като го гледам. Не одобрявам охраната му. Оставят го да ходи без да го държат под ръка. Ми, ако се загуби, ако не уцели правилната врата, ако падне? Остаят некви птички да се изцъкват отгоре му. Човекът протяга ръка за здрасти - there is no one around.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не си сам

  19 Апр 2022 10:33ч.

  18% сте..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  19 Апр 2022 10:34ч.

  Или върви сам, отваря вратата на асансьора, а него го няма! Не може така!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Непубликуваната част"

  19 Апр 2022 20:04ч.

  Точно заради тях генерал Дейвид П. закупи неотдавна Nova TV и енергично се грижи за правилната информация за тв-зомбитата, а сега започват съвместен проект с CNN... (които си загубиха 90% от зрителите ЗАРАДИ перманентните си лъжи от екрана). Фондацията пък се настани и в НС и в МС...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  19 Апр 2022 10:19ч.

  Досега три агенции публикуват пресни изследвания. Само една от тях пусна резултати, споменаващи Украйна. Просто я споменават, в смисъл, следим ли новините около нея.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Отечествен фронт

  19 Апр 2022 10:22ч.

  Затова трябва да има общ фронт срещу продажните отрепки от Израждане! Арест на подлогата Копейкин е едно добро начало!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Абе сульо Отечествен фронт!

  19 Апр 2022 10:32ч.

  Твоето и вашето мина и умря, още 46-47 година на миналия век! Вие комунистите окончателно оставате в историята и на гъза на географията - и ти, и майната, и джендъра Бандеровка: и майната на майните ви...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Отечествен фронт

  19 Апр 2022 12:34ч.

  Рашистанец, почвай да тренираш висене от самальот, скоро ще ти се наложи!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  19 Апр 2022 10:55ч.

  Иначе по вътрешното положение, то е "гъз-коприва", шахматистите му викат цугцванг - ни напред, ни назад. В матряла, младото момче Д. Ганев казва, че ГЕРБ имали интерес да чакат. Кво или кого да чакат - Годо? Без коалиция никой не може да мине. А с кого ще се коалира Баце? Е, ако Възраждане дръпнат до втора сила - би било интересно. Ако има избори, де. Станаха две "ако"-та.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • j.jelevban-НЕ ЗНАМ

  19 Апр 2022 11:14ч.

  Да Ви плаша или не.Но личносните характеристики на К.Петков са такива,че много по-трудно ще сдава власта от Б.Борисов.И на повече мерзости ще е склонен.От друга страна е с ''широк мироглед'' т.е. няма нищо против да харчи откраднатото в САЩ.От трета САЩ трябва да му дадат свободно.То 5те тунела и 10те моста ясно.Само да не поръчаме 20 подводници.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  19 Апр 2022 11:57ч.

  „Възраждане“ 9.3%. Толкова набираше Атака, преди да влезе в коалиция с ГЕРБ и напълно да се компрометира. „Възраждане“ трябва да са по-умни и да водят последователна политика.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Костадинов

  19 Апр 2022 12:46ч.

  не е глупак, досега няма грешен ход. Едва ли ще направи нещо толкова глупаво като безпринципна коалиция.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Неизбежни

  19 Апр 2022 21:06ч.

  Процентите на Възраждане трябва да се умножават по 2 . Затова никой от останалите лапацала панически не иска нови извънредни избори. Нооо... когато инфлацията през м. август-септември мине 50% същите ще станат неизбежни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • дреалист

  19 Апр 2022 12:32ч.

  "което позволява ГЕРБ да ги изпревари" .... Да. И така ще е, докато криминалната партия Герб не е осъдена за криминалните си престъпления, докато беше на власт. .............. Мълчанието по въпроса на практика ги легитимира като редовна политическа партия, която така получава право спокойно да си участва в политическата надпревара. ....... А тя е ОПГ. ...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не партиите са проблемът, а простотията

  19 Апр 2022 13:43ч.

  защото които и да дойдат на власт показват такава простотия и некадърност, че всичките им прехвалени образования, качества и постижения досега се оказват чиста пропаганда и измислици за наивния електорат. Хитреците в партиите и около партиите са наясно с това и се стремят да крадат докато са на власт, народа е отново омерзен, нищо под Слънцето в България.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Радой Ралин го изразил накратко

  19 Апр 2022 13:49ч.

  така: "Не се боя от министъра на културата, боя се от културата на министъра". Той не е жив за да види поредното доказателство на думите си, ние го видяхме. Обикновените хора от времето на дядовците ни го изразяваха с "Прост народ, слаба държава". А щом стане още по-прост съответно и държавата още повече отслабва, това наблюдаваме вече 33 години.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Майна

  19 Апр 2022 20:58ч.

  Поредните тенденциозно поднесени данни...правителството е на Радев, нищо, че се води от Киро. Ако има промени те ще доведат до ново правителство на Радев, в нова конфигурация, но това е без значение. Радев никога няма да допусне Боко Тиквата и Копейкин до властта.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Защо

  20 Апр 2022 0:51ч.

  Нашият Копейкин и говорителят на Военно-космическите сили Копрошенков си приличат толкова много?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи