ТАСС: За какво си говориха външните министри на Русия и Германия

ТАСС: За какво си говориха външните министри на Русия и Германия
Външните министри на Русия и Германия Сергей Лавров и Аналена Бербок проведоха разговори в Москва във вторник. Министрите потвърдиха, наред с другото, готовността на страните за диалог и търсене на решения на натрупаните двустранни проблеми, обобщава ТАСС.

 

Това посещение за Бeрбок, която е известен критик на Русия още преди назначаването й за министър на външните работи, е първото й в Руската федерация в новото й качество. Тя пристигна в Москва от Киев, където обсъди перспективите за "съживяване" на „Нормандския формат“.

 

Разговорите продължиха около 2,5 часа, което е много по-дълго от обичайната продължителност на двустранните срещи на Лавров в Москва. ТАСС събра основните изявления на министрите след нейното приключване.

 

За "Нормандския формат"

 

Германия е убедена във важността на "съживяването" на „Нормандския формат“, за да продължи напред с изпълнението на Минските споразумения и разрешаването на конфликта в Украйна, каза Бербок. Лавров подчерта, че основното за Руската федерация не е „кога да се срещнем“, а „защо да се срещнем“.

 

Руският министър отбеляза, че украинската страна все още не е направила нищо за изпълнение на решенията на срещата на върха на Нормандската четворка (Германия, Русия, Украйна и Франция), която се проведе в Париж през 2019 г.: „Ние нямаме никаква надежда за Киев. Надяваме се, че Берлин и Париж ще принудят г-н Зеленски да направи това, което многократно е обещавал да направи."

 

В същото време Русия и Германия са съгласни с разбирането, че няма алтернатива на пакета от мерки от Минск.

 

Относно гаранциите за сигурност

 

Лавров каза, че е обсъдил подробно с германския си колега инициативите на Руската федерация за споразумение за "надеждни, законови, правно обвързващи гаранции за сигурност". На свой ред Бербок подчерта, че Германия е готова да води сериозен диалог с Русия за укрепване на общата европейска сигурност. Германският министър също така оцени положително разговорите от миналата седмица в рамките на Съвета Русия-НАТО и ОССЕ, като отбеляза, че те са първата полезна стъпка към диалога по сигурността.

 

Русия повтори, че все още очаква отговори от САЩ и НАТО на своите предложения и се надява, че разговорът със Запада за гаранции за сигурност ще продължи без забавяне.

 

Лавров обясни на Бербок и неприемливостта на исканията на НАТО за „извеждане на руски части в казармите“, тъй като става дума за действията на руските въоръжени сили на територията на страната. Той подчерта, че самият Северноатлантически алианс твърди, че движението на войски на негова територия не засяга никого.

 

Относно преодоляването на проблемите

 

В началото на преговорите Бeрбок подчерта, че няма алтернатива на стабилните връзки между Москва и Берлин, въпреки разликата в мненията между двете страни по много въпроси. Германия е изключително заинтересована от стабилни отношения с Русия и вижда потенциал за сътрудничество. По-специално, Германия възнамерява да си сътрудничи в областта на възобновяемата енергия, енергийната сигурност и „има нужда от Русия“, за да преодолее климатичната криза, каза Бeрбок.

 

Лавров потвърди интереса на Москва към сътрудничество по тези теми, като добави, че страните могат да разширят сътрудничеството си в такива перспективни области като здравеопазване, енергийна ефективност, водородни и екологични технологии.

 

Той посочи готовността на Руската федерация за цялостно сътрудничество с новосформираното германско правителство за преодоляване на натрупаните проблеми в отношенията между двете страни, каквито според него има „много“ между Москва и Берлин.

 

Относно „Северен поток-2“

 

По време на разговорите Русия отново привлече вниманието на германската страна към контрапродуктивността на опитите за политизиране на ситуацията с пускането в експлоатация на газопровода „Северен поток-2“. Сега сертифицирането му от германския регулатор е спряно.

 

Бербок в Москва акцентира върху политическия аспект на ситуацията с газопровода: „Нашето правителство подчерта, че ако енергията се използва като оръжие, това ще има съответните последици, включително и за този газопровод“.

 

За руските журналисти

 

Русия има основание да смята, че именно германското федерално правителство е замесено в ситуацията с възпрепятстването на работата на телевизионния канал RT DE, каза Лавров. Бeрбок от своя страна заяви, че официален Берлин не се меси в работата на телевизионния оператор.

 

„Очакваме конкретни действия от нашите германски партньори, <…> основното за нас е руските журналисти да се чувстват комфортно и да не бъдат дискриминирани“, подчерта Лавров. Москва би искала да избегне ответни действия срещу германски журналисти, отбеляза министърът, но „ако е необходимо“ тя ще бъде „просто принудена“ да предприеме контрамерки.

 

В края на пресконференцията Съюзът на журналистите на Русия връчи на Бербок апел във връзка с ограниченията за работа на руски журналисти в Германия. „Надяваме се, че това няма да утежни много вашата папка с документи (в началото на пресконференцията министърът спомена, че е пристигнала в Руската федерация с „дебела папка“ с документи за обсъждане – бел. ТАСС), с което дойдохте в Москва“, каза ръководителят на международния отдел на съюза Тимур Шафир, предавайки документа на германския министър.

 

Източник: Агенция "Фокус"

 

 

 

 

Коментари

 • Flick

  19 Яну 2022 10:48ч.

  Сякаш е традиция всеки следващ германски министър да е все по-некадърен. Не очаквам нещо различно от АНАЛена.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • От 1944-1945 г. мина доста време

  19 Яну 2022 11:10ч.

  Тази женичка явно не е в час.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Керпеден

  19 Яну 2022 11:20ч.

  РФ няма как да бъде принудена да смекчи тона! НАТО ще прави 6-месечни Учения в Ново село, а баба Меца да си затваря очите. Циганските номера на англосаксите са ясни. Германия обаче някак им играе курвачката!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Капитан Кук

  19 Яну 2022 13:01ч.

  Няма как да са разговаряли по нещо съществено - една жена и един алкохолизиран кон нямат много общо теми!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • наморник

  20 Яну 2022 15:41ч.

  това с наморника не може да си говори за нищо и да решава нищо, защото е едно огромно нищо и досега винаги нищото се е въздържало!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • наморник

  20 Яну 2022 15:44ч.

  това с наморника не може да си говори за нищо и да решава нищо, защото е едно огромно нищо и досега винаги нищото се е въздържало!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи