Стефан Янев: Позицията на Русия трудно може да се интерпретира като положителен сигнал

Стефан Янев: Позицията на Русия трудно може да се интерпретира като положителен сигнал
Министърът на отбраната във Фейсбук.

 

Позицията на руското външно министерство трудно може да се интерпретира като положителен сигнал в контекста на интензивните дипломатически усилия за деескалация на напрежението, възникнало по Източния фланг на НАТО. Изострянето на реториката идва в момент, когато е налице нова динамика в отношенията между НАТО и Руската Федерация. В условията на възобновения диалог в Съвета НАТО-Русия, респ. - когато вече имаме функциониращи канали за комуникация, е трудно да бъде рационализиран подобен тип говорене. Прагматичният подход предполага, че проблемите в двустранните и/или съюзни отношения следва да бъдат адресирани в съответните институционални формати. Ако Руската Федерация има притеснения за собствената си сигурност, които имат отношение към България, те следва да бъдат представени включително и на двустранно ниво. Към настоящия момент пред мен не са поставяни въпроси от подобно естество.

 

Успехът на прилаганите дипломатически средства за деескалация на напрежението и за разрешаването на възникналите конфликти зависи от волята и искреното желание на ангажираните страни да водят ефективен, прагматичен и смислен диалог. Ултимативният подход, от друга страна, не просто е неконструктивен, но би довел до последваща ескалация, от която никой в крайна сметка няма интерес. В този смисъл поведението, демонстрирано от Руската Федерация, трудно би могло да се впише в рамките на усилията за разрешаване на проблемите на сигурността по пътя на диалога и дипломацията.

 

България е суверенна държава, която сама решава как да дефинира и реализира своята вътрешна и външна политика, каква да бъде линията ѝ на поведение в международните отношения, респективно – в какви съюзи да участва. Ние сами избираме своето бъдеще. Решенията, които касаят България, се взимат от легитимните български власти в съответствие с Конституцията на страната и националната законодателна уредба. Националните ни интереси са и ще продължат да бъдат отправна точка за всяко наше решение и действие.

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • Брей, брей?!?

  21 Яну 2022 17:51ч.

  След всичките му "лични размисли" споделени във фейсбук очаквах да каже че ги чакаме с отворени обятия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • България е суверенна държава, която сама решава как да дефинира и реализира своята вътрешна и външна политика, каква да бъде линията ѝ на поведение в международните отношения, респективно

  21 Яну 2022 17:57ч.

  хубаво, няма лошо... само дето не е вярно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Я па тоя !

  21 Яну 2022 18:00ч.

  Др.генерал, теб някой да те пита ? Има си президент и премиер. И езуитите биха се изчервили от тези витиевати, нищо не значещи фрази !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Историкът професор Иван Илчев пак е актуален:

  21 Яну 2022 18:25ч.

  „Господи, какви нищожества стоят начело на българската държава!“.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Туземната на чичо Сам колониална администрация дори не си представя какво я чака в близко бъдеще, когато прогоним от „Земята на Ботев и Левски”американските колонизатори:

  21 Яну 2022 18:26ч.

  “Англичаните, когато бягаха от посолството на 15 август, забравиха или просто хвърлиха на територията му документи с личните данни на афганистанците, които са сътрудничили с тях или са кандидатствали за сътрудничество. Британски журналисти телефонираха с помощта на някои от тези документи, които просто лежаха около посолството, и установиха, че някои от хората в тези списъци все още са в Афганистан. Отличен подход за евакуация на вашите съучастници. Заслужава да се отбележи, че Съединените щати наскоро предадоха на талибаните личната информация на граждани, сътрудничили със САЩ, които не могат да стигнат до летището. Всъщност те бяха предадени на милостта на талибаните. Талибаните“““““““““““““““““““““‘‘‘‘‘‘‘‘‘‘ милостиво ги пуснаха на летището, за да ги зарежат. .”.” https://colonelcassad.livejournal.com/7013463.html Полша, след провала на САЩ в Афганистан, разработва „План Б“; неконтролираното изтегляне на САЩ от Афганистан показа, че „Съединените щати не са напълно надеждни“ и са способни да предприемат действия „в интерес на своите вътрешна политика, за която могат да плащат отделни държави, които са твърде тясно свързани с Вашингтон и смятат за съюз с него стабилен и сигурен. Това би могло да има големи последици за бъдещата политика на толкова много държави, които, така да се каже, „слагат всичките си яйца в една кошница“. Не казвам, че не трябва да се занимавате със САЩ, но трябва да имате „план Б“ в случай „ако“.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дали Стефан мУСТАФА Янев не е в US-програмата за защита на доверени политици, известна като “Strictly Protect”?

  21 Яну 2022 18:29ч.

  ВЕЛИЗАР ЕНЧЕВ Преди десетина години изтекли дипломатически документи в “Уикилийкс” показаха, че по предложение на посланик Байърли у нас има трима “стриктно защитени” по тази програма: зам.-министър на отбраната Соня Янкулова (вече инсталирана в Конституционния съд след като беше око и ухо на чичо Сам в МО и МВР), ген. Никола Колев (убиецът на момчетата ни в Кербала) и крадливата Елена Поптодорова. https://www.facebook.com/enchev.velizar/ карикатура https://ic.pics.livejournal.com/matveychev_oleg/27303223/12481449/12481449_900.jpg

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гражданин

  21 Яну 2022 18:29ч.

  А заслужават ли българските управници положителен сигнал? НЕ! Ето какво казват, онези, от които зависи крайният резултат: Блинкен: Разговорът бе "откровен и съдържателен". Лавров: Чакаме писмен отговор от САЩ за гаранциите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хвани Бойко Мустафа Борисов и удари Румен Мустафа Радев и Стефан Мустафа Янев!

  21 Яну 2022 18:32ч.

  На вниманието на предстоящия НАРОДЕН съд И янев, както и радев са били "ухо и око" на Портиера на американското посолство. „Бивoлъ“ цитирa нeпубликувaни дoceгa грaми нa бившия американски пocлaник в Coфия Нaнcи Мaкълдaуни, кoятo днec e cъвeтник пo cигурнocттa нa вицeпрeзидeнтa Кaмaлa Хaриc. WIKILEAKS: ОЩЕ ОТ 2009 -ТА РУМЕН РАДЕВ ПОСОЧЕН ОТ САЩ КАТО ТЕХЕН ЧОВЕК – „ЕДИН ОТ НАЙ-АНГАЖИРАНИТЕ КОНТАКТИ НА ПОСОЛСТВОТО“! Грaмитe oбхвaщaт oгрoмeн пeриoд oт някoлкo дeceтилeтия дo крaя нa 2010 г. зaceгa. Дo мoмeнтa нe e публикувaнo и рaзкривaнo, чe Румeн Рaдeв, зaeднo c кoлeгaтa cи o.з.гeн. Cтeфaн Янeв, ceгaшeн cлужeбeн Прeмиeр, ca били oбeкт нa нaблюдeниe, кoнтaкти и кoмуникaция c aмeрикaнcкaтa диплoмaция у нac. Документи: И т.н. ttps://bivol.bg/wp-content/uploads/2021/11/Cable01.pdf Пo тeмaтa рaбoти и: Никoлaй Мaрчeнкo, „Бивoлъ“ https://afera.bg/wikileaks-%d0%be%d1%89%d0%b5-%d0%be%d1%82-2009-%d1%82%d0%b0-%d1%80%d1%83%d0%bc%d0%b5%d0%bd-%d1%80%d0%b0%d0%b4%d0%b5%d0%b2-%d0%bf%d0%be%d1%81%d0%be%d1%87%d0%b5%d0%bd-%d0%be%d1%82-%d1%81%d0%b0%d1%89/

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Уилт

  21 Яну 2022 18:33ч.

  Ползвали сме съветите на руснаците доста години. Не ни се отразява добре.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 333

  21 Яну 2022 18:50ч.

  Виждам, че високомерната арогантност и насмешката на "Запада", включая и нас, полека лека се сменя с изтрезняване, фаза на отричане и нарастваща паника. Започваме да схващаме. Неприятно, но по същество : руснаците, а по своя си начин и китайците - ни казват: каквото беше досега , вече не е. Вече не сте едноличен господар. Ще се съобразявате и с нас. Да, знам, неприятно е, но е факт. А в цялото това нещо - България никой нито я пита, нито й поставя ултиматум, нито тя има нещо за решаване. Каквото се договорят или не руснаците и американците - това ще е и за нас.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • „Земята на Ботев и Левски”

  21 Яну 2022 19:14ч.

  Или „Земя-я-я-ята на Бо-о-о-отев и Ле-е-е-е-е-евски”. Та значи, случайно да знаеш на „ Ботев и Левски какво им е било отношението към политиката на Империята?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • София

  21 Яну 2022 19:42ч.

  Русия прояви много голямо търпение и дипломатичност , но за съжаление това беше изтълкувано като слабост от НАТО, които имат наглостта да й държат сметка къде и как да разполага войските си на собствена територия !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • хахаха

  21 Яну 2022 19:48ч.

  "напрежение, възникнало но Източния фланг на НАТО..." къде точно, че се не сещам коя точно натювска страна е заплашена от Русия....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • страхливци в/без униформа

  21 Яну 2022 21:13ч.

  Народ без Вяра е нещо по-долно от глутница вълци. Овцете си имат Пастир. Козите - сами си избират: при овцете или при вълците? Хилядагодишната служба на фарисеи, фанариоти и фашисти доведе единственото останало царство-ехо от най-древния народ на Земята, наричан с различни имена, до ПЪЛЕН КРАХ. Ще Го разпъвате, докато Той не ви посети Повторно и изгори с огнения си език! Амин.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • И този се явява български офицер от най-висок калибър

  21 Яну 2022 22:31ч.

  Боже, слез си прибери вересиите!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ето го и другият предател.

  21 Яну 2022 22:50ч.

  С Ру.Ра. са в надпревара кой е по-най най верен на Херо&Ким. Цяла България ви се подиграва.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дфр

  22 Яну 2022 2:43ч.

  Тоз пък господин къде се бута. Ясно е че путинист, русофил, затъпял военен и национален предател и като такъв трябва час по скоро да бъде сменен.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дфр

  22 Яну 2022 2:47ч.

  До Туземната на чичо Сам колониална администрация дори не си представя какво я чака в близко бъдеще, когато прогоним от „Земята на Ботев и Левски”американските колонизатори: на 21.01.2022 в 18:26 - пак мокри сънища а? И като ги прогоним ще поканим руснаците да се позабавляват малко с булките като през 1945 за пречистване на нацията демек.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дфр

  22 Яну 2022 3:33ч.

  До 333 на 21.01.2022 в 18:50. Русия винаги е искала да бъде господар и като така не разбира как я минават китайците. Китай има нужда от Русия срещу САЩ но в крайна сметка Русия е просто територия от която Китай се нуждае. И когато му дойде времето просто ще си я вземе. Да се мисли че страна с намаляващи 140 милиона и огромна територия ще си стои просто така недокосната от милиардите китайци е глупаво. Както винаги Китай играе умно - вижте какво прави с армията си. До няколко години руската армия ще изглежда смешна и тогава … но няма лошо какво мислите че е идеологията “един път” - просто значи китайска хегемония. Така че не се радвайте много а учете китайски и яжте ориз.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи