Спрете да наричате Путин фашист

Спрете да наричате Путин фашист

Франк Фуреди, Stop Calling Putin 'Fascist' | Compact Mag

Едно време най-ненадминатите практици на политиката на страха бяха фашистите. Превъртайки времето бързо напред до наши дни, столетие след марша на Мусолини в Рим, вече антифашизмът е този, който е подчертано наситен с политиката на страха.

Антифашистката концепция за „фашистка нагласа“, с нейните патологични импулси и емоции, е перфектната илюстрация за пълзяща концепция: тя не само девалвира смисъла на фашизма, но и трансформира една политическа категория в психологическа такава, която сега рутинно се използва за третиране на популистите и консервативните опоненти като заразни.

Да разгледаме реториката в отговор на руската инвазия в Украйна. Самият британски секретар по отбраната Бен Уолъс заяви през май, че Владимир Путин е „огледално отражение“ на фашизма на нацистка Германия. Подобни пророчества обаче не са запазени само за неадекватните деятели на съвременната политика. Високо уважавани историци също се съревновават да правят тесни и наситени сравнения между Путинова Русия и историческия фашизъм. Така например, Йейлският историк Тимъти Снайдър заявява в текста си за New York Times: „Трябва да го кажем. Русия е фашистка.“ За да направи аргумента си валиден, Снайдър прибягва до идеята, че фашизмът е принципно дефиниран от „триумфа на волята над разума“, забравяйки, че с тази неисторична дефиниция буквално всяка неоправдана проява на насилие, от Испанската инквизиция до джихадизма в днешна Сирия, може да бъде окачествена като „фашистка“.

Оказва се, че пътешественик във времето, който има дори и най-скромна историческа осъзнатост, е наясно, че съвременна Русия няма връзка с фашизма от 30-те години на миналия век. И макар опитът да се подчертае, че „тя е точно като в 1930-те“ да е мотивиран от най-добри намерения, той произлиза от погрешно разбиране на уникалните и отличителни динамика и характеристики на зараждането на фашизма през 1920-те години.

В първия случай, фашизмът представлява отговор на това, което Мусолини възприема като изцяло вътрешна заплаха за Италия – нарастващата сила на социалистическата и комунистическата партии. Въпреки приликите с крайнодесните тенденции в Испания, Португалия и Германия, фашизмът е отличително италианско движение. Ето защо, когато Мусолини кани лидерът на Фаланга Еспаньола Хосе Антонио Примо Рибера да присъства на международния фашистки конгрес в Монтрьо през 1934 г., Рибера категорично отказва. Фалангата не е фашистка, протестира той, испанска е.

И така, ако е отхвърлен в началото от повечето крайнодесни, как впоследствие фашизмът става такова родово понятие? Отговорността за това носят неговите опоненти. През 1928 г. на Шестия световен конгрес на Коминтерна смисълът на фашизма е разпрострян до характеристика на всички опоненти на сталинисткото ляво. Изведнъж всяка капиталистическа партия е брандирана като фашистка, като дори социалистическите и социал-демократическите движения са отхвърлени като „социал-фашистки“. По време на изборите за президент в Съединените щати през 1932 г. Франклин Рузвелт е обвинен, че е фашистки кандидат, а социалистът Норман Томас е заклеймен като социал-фашист.

Почти столетие по-късно този сталинистки маниер на обвинения във фашизъм беше прегърнат не само от американската антифа, но и от уважавани учени. Но ако не искаме да използваме фашизма като родово понятие с всестранно приложение, с което да го обезсмислим, трябва да го използваме в минало време. За разлика от либерализма, социализма или комунизма, фашизмът не е бил съществуваща доктрина или идеология, проповядвана или практикувана от привържениците си. Той възниква в отговор на конкретна политическа криза. Още тогава една от най-характерните негови черти е хетерогенният му характер.

Днес фашизмът може и да се помни с паравоенните Черни ризи. Но той винаги е бил нещо повече от извънпарламентарна, паравоенна сила. Той възниква като масово движение, което успява да спечели влияние сред широки слоеве от елита, средната класа и плебейските маси. По онова време Лео Троцки изтъква способността на италианския фашизъм да обединява различни сектори от обществото в редиците си. През 1932 г. той забелязва, че „той е плебейско движение по произход, което се управлява и финансира от големи капиталистически сили. Той произлиза от дребната буржоазия, пролетариата от предградията и до някаква степен дори от пролетарските маси.“

Необичайното за италианския фашизъм е подкрепата, която той печели от част от италианския политически и бизнес елит, от армията и Църквата. Това са времена на политическа нестабилност и радикализация на хората от работническата класа. В отговор на това, традиционният италиански елит подкрепя Мусолини за възстановяването и поддържането на реда. И това е ключово: фашизмът, в крайна сметка, е военизирано плебейско движение, което успява да набере сила, само защото е подпомогнато от отзивчивия елит, който гледа на народния суверенитет с подозрение и страх.

Решаващо за днешните набедени антифашисти, фашизмът е също дълбоко враждебен на духа на популизма. В обясненията на доктрината си Мусолини заявява: „Фашизмът... отрича възможността едно мнозинство да управлява със средствата на периодични избори. Той утвърждава непоправимото, полезно и благоприятно неравенство на хората, което не може да бъде променено чрез такъв механичен и външен фактор, какъвто е всеобщото избирателно право.“

Също така, противно на широко споделяния възглед, който асоциира фашизма с консервативния копнеж по миналото, Мусолини и неговото движение са подчертано модерни и ориентирани към бъдещето. За разлика от традиционните десни движения – реакционистки и консервативни – фашизмът е далеч по-обсебен от новостите, отколкото от традициите. Италианските фашистки лидери непрестанно проповядват за своя цел Нова Ера и Нов Рим и създаването на Нов Човек.

Идеологията притежава отчетлива анти-традиционна ориентация. Както казва навремето Паоло Онаро, виден фашистки идеолог, фашизмът е обзет от „волята на всяка цена да премахне у нас останките от миналото, за да живеем само в бъдещето.“

Действително, Мусолини се опитва да отърве Италия от голяма част от миналото й наследство. През октомври 1926 г. той прокламира амбицията си „да промени до неузнаваемост както духовното, така и физическото лице на нацията“ в рамките на 10 години, да създаде „новият италианец“, който няма да прилича на този от миналото.“

Фашизмът, следователно, е модернистки проект, който е не просто анти-либерален, но подчертано анти-консервативен и анти-популистки. Свидетелство за историческа неграмотност, преобладаваща в западната култура днес, е така лесното забравяне на този факт. Но от тази историческа неграмотност е роден парадокс: днешните пророци на фашизма често имат повече общо с адресата на тревожната си полемика, отколкото подозират. Те притежават яростна омраза както към народа, така и към демократичните аспирации на популизма. Често анти-фашистите оправдават ограничаването на свободи с довода, че тези свободи облагодетелстват техните „фашистки“ противници.

Тези предложения са разпространявани главно в годините след Втората световна война. Но дори тогава са били отхвърляни като прекомерни. Така например, в 1946 г. против напълно разбираемия, но в крайна сметка заблуден, опит да се забрани антисемитизма в Британия, беше заета примерна позиция от Виктор Голанц, издателят на Left Book Club. Той пише:
„Викът е да се забранят фашизмът и антисемитизмът. Или, просто казано, да се направи изразяването на фашистко и антисемитско мнение незаконно и подлежащо на наказание. Комунистите поведоха инициативата, а Националният съвет за граждански свободи напоследък обезсмисли името и целите си, като подкрепи искането. Но много не-комунисти от ляво, както и някои, съжалявам да го кажа, мои приятели евреи, се включват във врявата.“

Голанц поддържа, че „ако заглушиш фашистите от страх, че фашизмът ще се установи, ти вече отчасти си го установил със самия факт на заглушаването му“. Повече от 70 години по-късно, все още съществува тази опасност от съживяване фантома на фашизма. Наречете войната на Путин в Украйна презряна, или жестока, или отвратителна. Но тя не е фашистка. Фашизмът е мъртъв от почти едно столетие и ще бъде най-разумно да го оставим такъв – закопан, погребан и победен.

Франк Фуреди е почетен професор по социология в Университета в Кент и е автор на книгата „Пътят към Украйна: как Западът се изгуби“, които предстои да излезе от печат.

 

Източник: compactmag.com

Превод за "Гласове": Екатерина Грънчарова

 

 

 

 


 

Коментари

 • Н.Н.

  19 Юли 2022 16:10ч.

  За мен, думата "фашист", както се използва от пропагандата, означава "Торбалан". Като видя някой да пише "Путин е фашист!", аз чета "Путин е Торбалан!"

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пламен

  21 Юли 2022 12:43ч.

  Путин е комунист, а не фашист.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗНАЕЩ

  21 Юли 2022 22:03ч.

  Ти у ред ли си

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ?????

  19 Юли 2022 16:26ч.

  Някой нещо разбра ли?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мимето

  19 Юли 2022 17:30ч.

  Ако си беше учил уроците в училище, щеше да разбереш.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Първо трябва да си усвоил елементарни понятия

  20 Юли 2022 9:07ч.

  от обществения живот (десен - ляв, консервативен - либерален, реакционен - модернистки, ретрограден - прогресивен - прогресистки и пр). Ако си на нивото: "Ти, бай Иречек, май-май че си консерва?" - може и да се чудиш толкова много букви на камара кой си е играл да ги напише.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Уилт

  19 Юли 2022 16:27ч.

  Хубу, не е фашист, ама е диктатор.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • логото

  19 Юли 2022 17:32ч.

  Тц. Пак не позна. С налучкване не става. Още по-малко - с предразсъдъци и емоционалщина. Апропо, Русия е единствената, която е запазила колективно несъзнаван архетип срещу фашизма, защото благодарение на нея и нейната саможертва той бе победен. Така бе вчера, така е и днес.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Уилт

  19 Юли 2022 18:18ч.

  Преди време се хванах да гледам руския сериал за ченгето Шилов. Доста ми хареса. Та там забелязах, че във всички канцеларии и обществени места има портрет на Путин. Ако не си някой младеж, сигурно това ти е познато. При диктатурата е така.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • критерият ти за диктатура е куц

  19 Юли 2022 18:35ч.

  Трябва да се следи изкъсо живота в Русия, и доколкото е възможно по-безпристрастно. Обаче някой друг силом трябва да ти помогне да излязат либералните бръмбари от главата. Защото с такова мантруване всякога ще си обитаваш паралелната демокЛатична реалност.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Коментар

  19 Юли 2022 18:55ч.

  Всъщност абсолютно също е положението в САЩ: в почти всяка обществена сграда - било на щатско или федерално ниво, присъства портретът на действащия американски президент.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • култовак

  19 Юли 2022 19:13ч.

  При всички случаи много по-хуманен е култът към личността, отколкото култът към пари и средства за удоволствия, както е на Запад чрез тая непрекъсната идеологическа и рекламна шумотевица.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • darkaveng

  19 Юли 2022 20:18ч.

  Баце, дай името не този сеиал - та и ние да видим Пути В. В.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • задунајска уфсъ с евразијски манталитет

  19 Юли 2022 22:49ч.

  до логото-не знаеш исоријата, СССР нјамаше НИКАКВИ проблеми с фашистите и нацистите, дори беше пријателче с Хитлер докато тој не ја захапа, изпреварвајки ја за захапването. А това, че сега разни се кријат зад портрети на дјадовците си по време на марша НЕ ЗНАЧИ, ЧЕ ТЕ ИМАТ НЕШТО ОБШТО С ТЈАХ

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Уилти. ти още малко ще речеш

  20 Юли 2022 11:59ч.

  че щом в България преди референтума портретът на НВ е висял по официалните места, и не е имало демокрация, а? Още малко и "монархо-фашистка диктатура" е имало... За какво спасявахме евреите, а?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Историкът Йотов,

  20 Юли 2022 13:21ч.

  нещо за Антикоминтерновския пакт да сте чули (във версиите си на уфсъ и на РИБЕНДРОБ)?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  20 Юли 2022 16:32ч.

  Американския президент е избран, бе Мунчо, а кагебиста не е. Затова американския президент ще си умре в леглото, а кагебиста - на бесилката.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗНАЕЩ

  21 Юли 2022 22:09ч.

  В Россия от 2002 са на власт хасидите во главе с Берл Лазар (най влиятелния, най могъщия человек в Рассията). Путин е слуга на Берл Лазар. Но въпреки всичко го уважавам. Защото показа, че има топки. Ако бях на мястото на Путин щях да отнеса Посрайна 2014 с поне 30 000 самолетни рейда и поне 20 000 ракети. И 2015 Посрайна щеше да бъде снова русская територия

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗНАЕЩ

  21 Юли 2022 22:13ч.

  Па зашто пишуваш со српски букви кои се користат во македонскиот язик

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • SIMO

  19 Юли 2022 16:28ч.

  Путин не е фашист, той просто е диктатор използващ инструментите на фашизма и нацизма........Всяко противно мнение се преследва от ..........Интересно ми е ако Петър Волгин беше в Москва и по радиото изказваше "различна гледна точка", колко ли време щеше да е на свобода????

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Какъв Волгин, България във война ли е

  19 Юли 2022 16:52ч.

  или във военна операция? Когато САЩ имаха такава в Ирак колко радиоводещи там я критикуваха? Дори преименуваха пържените картофи защото Франция не ги подкрепи. Някой да ги съди за престъпления по време на операцията? Забравихте ли всичко това?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Щяха да му лепнат

  19 Юли 2022 17:09ч.

  като на Навални един хубав срок.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Николай II

  19 Юли 2022 17:21ч.

  Какъв нацизъм в многонационална Русия, в която най-богатите и влиятелни хора не са руснаци? Отворете си очите и прогледнете за реалността най-сетне.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Те я знаят, но тролят за пари

  20 Юли 2022 10:03ч.

  с малки изключения.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • SIMO

  21 Юли 2022 21:24ч.

  Не знам дали "помните" ама Ирак първо окупира Кувейт за да го демилитаризира и денацифицира, а шейховете понеже нямаха армия платиха на САЩ да свършат "черната работа"........Същото прави Россия сега в Сирия, "помолена" от законното правителство......Ма Ердоганчо май е на друго мнение........

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗНАЕЩ

  21 Юли 2022 22:10ч.

  1 день

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • И почему?

  19 Юли 2022 17:08ч.

  Путин именно такой. все эти парады, деды воевали, ничего не меняют.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Спрете да наричате Путин фашист

  19 Юли 2022 17:10ч.

  Няна.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Отечествен фронт

  19 Юли 2022 17:13ч.

  Пудинг не е фашист,той е Рашист. Мусолини му е ментор. А путинопитеците са новите кафяви памперси ха ха ха

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Николай II

  19 Юли 2022 17:22ч.

  Дрън-дрън

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Н.Н.

  19 Юли 2022 17:28ч.

  Путин е Торбалан! Женен е за Баба Яга. Заедно събират евроатлантически деца и ги варят на супа. Важно е всички да сме единни, за да спрем Торбалан и Баба Яга! Единственият начин е като спрем да се къпем и си намалим парното с 2 градуса през зимата!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ако му видиш Гимнастичката

  19 Юли 2022 18:59ч.

  Така е.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • asd

  19 Юли 2022 17:23ч.

  Няма инструменти на фашизма. Има инструменти на тоталитаризма, които вашите любими демократи от САЩ използват безпощадно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • водерно робовладелство

  19 Юли 2022 17:36ч.

  Фашизъм е днешното коронабесно медико-антропологично подравняване, съчетано между другото с новата конюнктура - да се мрази и отхвърля Русия и руското не само на расово, но даже и на културно и метафизично ниво. Излишно е да казвам, че днешният фашизъм отново е дело и продукт на западната дебилна цивилизованост

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Съгласна -

  19 Юли 2022 21:25ч.

  и "западната дебилна" всъщност антицивилизованост използва клеймото "фашист" за Путин, за да отклони вниманието от собствения си либералфашизъм. Тя си позволява да заклеймява и други консервативни политици, но деградацията й е и в това, че политическите термини при нея са изгубили значенията си.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  19 Юли 2022 18:01ч.

  Реално погледнато "демокрация" почти никъде не остана.По целия свят се засилват "тоталитарни тенденции".ЕС иска "криминализиране" на "фалшивите новини" каквото и да значи тва.Чрез "тричане" по устав на Запад се заглушава различното мнение.Истинска демокрация има в Швейцария и някои републикански щати в САЩ...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • София

  19 Юли 2022 20:17ч.

  Путин е един от малкото достойни държавници в днешната епоха на пълен морален разпад!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Аманпурка

  19 Юли 2022 20:30ч.

  много съвецка пропаганга и защитници на рушняците тука. вие демократи ли сте бе или кремълски жужета. стесенаказваме

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Н.Н.

  19 Юли 2022 22:04ч.

  Ти от Добрите или Лошите си? Ако си от Добрите, браво, но ако си от Лошите, ще те бием! Надявам се да си от Добрите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Аманпурката

  19 Юли 2022 22:07ч.

  аз съм от правилните и удобните, дет' си знаят кяра и файдата. нъц.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • задунајска уфсъ с евразијски манталитет

  19 Юли 2022 20:34ч.

  иначе афффторъ нЕма никакви проблеми(и не го разглежда) когато в Рашистка Фашагија всеки, којто не е съгласен и пречи на окупационната дејност на путиновите главорези е наречен фашст, нацист и так далее...както бјаха наричани и всички западни държави до към 80-те години.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • А да се смята, че този свят е само за избран "златен милиард"

  19 Юли 2022 21:50ч.

  и всички останали са някакви "подхора", които трябва да бъдат утилизирани - какво е, не е ли фашизъм? И не се ли борят руснаците, доверили се на Путин, тъкмо срещу това? Руснакът е бил и си остава антифашист, тъкмо заради това борбата с фашизирания либерален Запад е за него кауза.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Лалю

  19 Юли 2022 22:13ч.

  Путин е нацист, руската държава е нацистко образувание, целта на което е да прогони несъгласните и избие всички, които им се противопоставят. Това и наблюдаваме в момента. Русия нападна суверенна държава, с която има официални дипломатически отношения, поради това, че държавата и народа и нямали право да съществуват, защото представлявали заплаха за Русия! Това си е дефиниция за нацизъм!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Лалювица

  19 Юли 2022 22:22ч.

  Моят пак е докопал шишето с козяшката пърцуца.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • CMEXXX

  19 Юли 2022 22:28ч.

  За;падът отдавна е загубил смисъл да съществува! Време е да спре с преяждането!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Толераст

  20 Юли 2022 7:58ч.

  То и от твойто съществуване няма голям смисъл, но нейсе, трябва да се търпим, живеем в цивилизация.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Общо взето, осмислен живот водят доста малко хора.

  20 Юли 2022 9:14ч.

  И на Запад, и на Изток.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пияния майстор

  20 Юли 2022 9:41ч.

  Къде са нацистите ги видяхме много добре. Чеченците и милиционерите от Донбас ги извадиха от дупките на Азовстал като плъхове. Тия юнаци беха като ходещи издания на Майн кампф и художествени албуми по нацистка символика. Тактиката на живите щитове от мирно население пак е нацистки опит от 2та Световна на Вермахта. Виждаме, виждаме къде са фашистите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Е, има и хора с широко затворени очи

  20 Юли 2022 10:05ч.

  Eyes wide shut, както казват по-висшите раси ;)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Виждаме, виждаме къде са фашистите.

  20 Юли 2022 10:13ч.

  да, в кремъла са

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Лалю 19 Юли 2022 22:13ч. Путин е нацист"

  20 Юли 2022 10:14ч.

  Я по-добре ни осведоми Путин в кома ли е, умрял ли е, възкръснал ли е, или това е петдесет и седмият му двойник. За разнообразие, вместо да повтаряш една и съща глупост, повредена винилова плоча досущ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Какъв Лалю, Лалю е българско име

  20 Юли 2022 13:25ч.

  тоя г-н е Сулю, но не знам защо комшиите му викат Пулю.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Путин фашист, Байдън педофил

  20 Юли 2022 10:27ч.

  трудно е да избереш страна..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • йаварь йа заклйучил Галйа Лазарува вмъзъта да ми трий постингити

  20 Юли 2022 14:00ч.

  а той са метат с Митруфанува на Златнити и мажи гъза брижнивишки с пичи въшки

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Сталин и Хитлир лъпаа Рибиндроб ут идин буркан с гулемата лъжитса

  20 Юли 2022 14:01ч.

  Па после са чуди Мовутув щто неговее гиноси Гудирйанката му иба мамката на мумето кат гу удуши и му удрупна тситската

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Особеностите на българското ибрикчйство

  20 Юли 2022 15:19ч.

  Спрете ве спрете. В. В. Путин е, най великият в слънчевата система. И е висок 1. 90 см. НО е скромен и се прави на нисък.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Диди

  20 Юли 2022 15:59ч.

  Фашистите викат "дръжте фашиста

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  20 Юли 2022 16:30ч.

  Освен, че е фашист съсипа Русия и Украйна, православието, славянството, превърна Русия в азиатска страна, бъдеща колония на Китай.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Kubis

  20 Юли 2022 20:30ч.

  Тук има невежи хора. Фашиста живее на улица Банковая в Киев! Успя разбира се с чужда помощ да съсипе цялата си държава и народ. Преди това цялата държава бе фашизирана и за нормалните хора нямаше място, смачкваха ги или ги убиваха! Но Бог постави задача на православна Русия д унищожи злото, въпреки че на страната на Злото се обърнаха “демократите“ от Западна Европа!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Спрете да наричате Путин фашист

  20 Юли 2022 23:46ч.

  Що? Той си е такъв. Някога бил комунист, после станало неизгодно, решил и станал демократ, после взел властта, усладила му се и за да не се разделя с нея, фашизирал се.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Много смешна снимка

  21 Юли 2022 11:25ч.

  Сякаш Путин се ослушва дали идва Ердоган, докато чака.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Големият въпрос е дали ще погребваме нашенските предатели. От вересиите на първия народен съд до поевропейчените еничерчета като днешните управляващи

  21 Юли 2022 23:27ч.

  Аз предлагам кремиране и прахът в отходната яма на някоя свинеферма.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Първо ги вкарваш в газовите камери

  22 Юли 2022 0:25ч.

  После ги изгаряш в пещите. За съжаление днес златните зъби са рядкост, та печалба оттам не се очаква.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи