Слободан Деспот и Александър дел Вал: Вкарват ни във войната с Русия, както се вари омар

Слободан Деспот и Александър дел Вал: Вкарват ни във войната с Русия, както се вари омар

Автор: Андре Беркоф, радио “Сюд”

"Познавате техниката на варене на омар или на други ракообразни. За да не го ужасят, в началото го слагат в много приятна хладка вода, която става все по-топла и накрая той умира, сварява се. Нещо подобно е. Няма да ни кажат веднага, че сме във война, защото ще има реакция, така че ни подготвят лека-полека. Също като с оръжията - преди шест месеца беше невъзможно да се доставят бойни танкове, днес това е реалност, вече се случва; преди шест месеца беше невъзможно, немислимо да се изпратят самолети, днес - “защо не?” според Макрон, според Полша, която без заобикалки казва, че това трябва да се направи, според Байдън, който казва “не е изключено”, и Макрон, който казва, че няма табу за това. В САЩ и Англия вече има тренировъчни програми за обучение на пилоти, по конкретно в САЩ за F-16. Франция говори с Полша за евентуално обучение на пилоти за “Мираж-2000”, а Полша е готова да достави изтребители на Украйна. Добре виждаме, че вървим право натам, но би било политически много непохватно да ни го признаят веднага, така че това е варене на омара, но, както казва Слободан Деспот, ние вече сме във война. Тук не става въпрос за заставане на страната на Русия, да съжаляваме или да бъдем доволни, това е просто констатация, освен че е обществено неприемливо. Това показва, че на Запад също има дезинформация, лъжат, но по-ловко, отколкото от другата страна", казва френският геополитолог Александър дел Вал в интервю за Андре Беркоф и радио "Сюд".

"Първо, ние на Запад имаме една визия за тази война, която е много опростенческа и широко наложена. Фразата, която се появява през цялото време, е, че на 24 февруари 2022 г. президентът Путин, без да е бил провокиран по никакъв начин, просто така реши да нахлуе в Украйна и да я унищожи. Ако се върнем малко по-назад в историята, войната в Донбас, в източната част на Украйна, не е започнала на 24 февруари 2022 г., тя започна през 2014 г., когато избраното правителство на Украйна, това на г-н Янукович, беше свалено с държавен преврат. Първото нещо, ако говорите за дезинформация, е, че беше невъзможно да се чуе в западните медии, у нас, във Франция, в Германия, думата “пуч” или “преврат”, за да бъде описан този преврат. Наричаха го “Евромайдан”. А всъщност наистина беше свалено със сила и хаос едно избрано правителство. Било корумпирано, некомпетентно, каквото щете, но то беше избрано. А клетият Янукович се опита да направи някаква еквилибристика между съюза със Запада и абсолютно ясната, очевидна и, бих казал, неумолима като закона за гравитацията зависимост от Русия - енергийна, индустриална и каквото щете. Така че той беше свален в полза на едно прозападно движение, което в крайна сметка искаше интеграция на Украйна в НАТО и Европейския съюз. Това ново правителство упражни репресия спрямо рускоезичната част на страната, тъй като руският език беше забранен", припомня Слободан Деспот, швейцарски писател и журналист от сръбски произход. 

7 март 2023 г.

- Вие сте с предаването “Лице в лице” на Андре Беркоф заедно с Александър дел Вал, геополитолог и съавтор на книгата “Опасната глобализация” (La Mondialisation dangereuse) заедно с Жак Сопeлса, която ще бъде издадена в джобен формат, и Слободан Деспот, писател, директор на antipress.net. Добър ден и на двамата!

Андре Беркоф: - Добър ден, Александър дел Вал! Добър ден на Слободан Деспот, който разговаря с нас от Швейцария. Ще говорим за това, което се случва днес. Всичко се променя извънредно много, говори се за Бахмут, градът в Донбас е обкръжен и не се знае какво точно става. Казват, че украинците изпращат още сили, докато градът е напълно обграден. Говори се за промяна на американската политика. Светът очевидно е напълно повлиян от това голямо паве, хвърлено на 24 февруари 2022 г. от Владимир Путин, което предизвика концентрични кръгове в целия свят. Така че къде сме днес, Александър дел Вал? Казват, че се приближаваме опасно към още по-голям конфликт с участието на Полша, Европа, НАТО и т.н. Извън ефир вие ми казахте, че между това, което се случва днес, и ядрения конфликт, има риск да се случат много други неща. Кои са те?

Александър дел Вал: - Ако руснаците използват тактическо ядрено оръжие в Украйна, има няколко сценария на големия специалист Жозеф Селин Шоун, дори да не удари страна от НАТО, Трябва да се знае, че употребата на тактическо ядрено оръжие върху страна член на НАТО, не включва непременно ядрена реакция.

- Какво означава тактическо ядрено оръжие?

Александър дел Вал: - Тактическо ядрено оръжие означава бомба от 10 до 15 килотона, еквивалентна на тази в Хирошима, малка бомба в сравнение с това, което може да се създаде днес. Неговото използване може да доведе до конвенционална реакция.

Ако руснаците направят това, което е много малко вероятно, вероятно и почти сигурно ще има масивен конвенционален отговор, което беше казано и от американски офицери, който да унищожи руския флот в Черно море и, защо не, да унищожи част от руската армия в Украйна. Преди всичко той няма да засегне руска територия. Не се знае как биха реагирали руснаците на такава масивна конвенционална реакция. Тук има една голяма въпросителна дори за големите специалисти как биха реагирали руснаците, ако бъде унищожено въоръжението им в Украйна.

- Преди да стигнем до този стадий - надявам се никога да не стигаме - вие говорехте за хакерска, за кибервойна. В какво се състои тя?

Александър дел Вал: - Състоянието на кибервойна означава изваждането извън строя на критични инфраструктури - например, може да се спре функционирането на една болница за известно време. Това вече съществува впрочем и нашите слушатели трябва да знаят, че много болници в различни страни по света плащат откуп на китайски, украински или руски хакери, най-добрите, за да не ги блокират. Но можем да си представим още по-лоши неща, например, да се спре електроснабдяването на цял град…

- Възможно ли е?

Александър дел Вал: - Технически е възможно. Париж, например, отказа преди няколко години да гласува бюджет за създаването на техническа оперативна клетка за кибервойна, която да защити града в случай на кибератака. Могат да оставят Париж на тъмно. Няма нужда от електромагнитно смущение с ядрена бомба. Така че това е нещо известно, знае се, че днес нито една западна държава няма възможност да устои на това. По време на срещата на върха на НАТО през юли 2021 г. страните от Алианса прецениха, че при атака от този тип, парализираща цял град, може да има до 70% мъртви. Ефектът от кибератака е толкова масивен върху критичните инфраструктури, че страните от НАТО решиха, че това е еквивалент на военна атака, едновременно конвенционална и ядрена. Това е атака, която може да предизвика тотален военен отпор.

- Значи казвате, че днес тази атака е технически възможна?

Александър дел Вал: - Да, тя е възможна, но руснаците и китайците, държавите, които имат най-добрите хакерски структури, най-вече Русия, Израел, Украйна и Китай, засега враговете на Запада - Русия и Китай - не са използвали такава масивна атака, защото знаят, че наказателните мерки ще бъдат масивни. И тъй като това се смята за еквивалент на конвенционална, дори тактическа ядрена атака, НАТО може да отговори по всякакъв военен начин. Засега това ги разубеждава. Но ако един ден тръгнем към ескалация и Русия се почувства екзистенциално застрашена, например, с доставките на изтребители, нищо не изключва този тип сценарий, въпреки че аз смятам, че е малко вероятно.

- А това може да парализира и цяла авиация, гражданската авиация, например?

Александър дел Вал: - Може да парализира болниците, гражданската инфраструктура и военната инфраструктура, но с кибератака може да бъдат парализирани и сателитите. Не е нужно непременно да се изпраща междуконтинентална ракета, за да бъде взривен един сателит, той може да бъде изваден от строя, без да бъде унищожен, като се попречи на функционирането му. А може да се атакуват също подводните междуконтинентални кабели, които осигуряват 99% от интернета. Това също не е правено, защото би било атака от типа на война. Но беше направено от хулигани и от ислямистки групи, например, в Африканския рог през 2016 г. беше нападнат кораб, който поставяше подводен кабел. Той беше атакуван и трябваше да дойдат американските специални сили SEAL, за да го защитят.

- Живеем в сянката на всичко това и трябва да го знаем. Продължаваме разговора с Александър дел Вал и Слободан Деспот след малка пауза.

- Слободан Деспот, вие отдавна следите това, бих казал почти отвътре. Говорехме си извън ефир за начина, по който тук, на Запад, и в частност в Европа, бе представена тази история. Говорехме за това, че вече няма реалност, а представа за реалността, която всеки манипулира, както си иска. Какъв извод си правите?

Слободан Деспот: - Предлагате ми широка философска дискусия.

- Абсолютно. Да, мисля, че тя има това измерение. Но как вие виждате днес ситуацията?

Слободан Деспот: - Въпросът очевидно е дали ще се сбъднат прогнозите, които направи моят приятел Александър, дали ще влезем във война, в която ще се намесят други военни фактори. Украйна има срещу себе си Русия, евентуално Беларус, ако това се промени. Но дали в играта ще влязат открито други сили, освен Украйна? Те вече са в играта със съучастие във военните действия, тъй като е очевидно, че без военните, логистични, разузнавателни и финансови системи на Запада, войната отдавна щеше да е приключила. Като пример за мащаба на това замесване на Запада във войната - с последната добавка от 10 милиарда, които наскоро бяха обещани от Байдън, от началото на конфликта САЩ са инвестирали над 120 млрд. долара в Украйна. 120 млрд. долара номинално са два пъти военния бюджет на Русия. Добре чухте - това е много повече от военния бюджет на Русия. Може да се спори дали е изкуствено надут, но това е повече от военния бюджет на Русия. Така че когато казват, че Иран доставя дронове или позволя на Русия да прави дронове, че е замесен във войната с доставките на дронове, представете си до каква степен са замесени западният блок, НАТО и САЩ - само Съединените щати вече са инвестирали 120 милиарда и ако всички военни запаси на страните от НАТО са изпразнени, благодарение на доставките на оръжие и боеприпаси на Украйна, де факто има война. А когато германската министърка на външните работи г-жа Бербок направи прословутия си гаф, казвайки “Ние сме във война с Русия” и всички ѝ се нахвърлиха, всъщност тя изпревари истината с няколко седмици, защото онзиден на конференцията по сигурността в Мюнхен една от нейните колеги, министър-председателката на Финландия, отново благодари на САЩ, че са се намесили във войната. С течение на времето накрая ще кажат, че са във война. Днес или вчера председателят на комисията по отбрана в британския парламент каза “трябва да се намесим фронтално срещу Русия”. Следователно има състояние на война или просто от страна на НАТО, украинската армия играе ролята на сухопътна войска, на гурки, както биха казали британците в колониалната епоха.

- Да, заедно с известен брой чужди войници, може би няколко батальона, които те са там.

Слободан Деспот: - Има поляци, западни представители, англосаксонци, французи, шведи, но всички те се смятат за доброволци.

- Но военна ситуация ли е това? Очевидно никой не иска да каже, че ние, Франция и останалите, сме във война с Русия, но от кой момент сме във война? Какво е това - неизказаност, лицемерие?

Слободан Деспот: - Вижте, вие сам казахте в началото, че това е война на представите поради тактически, стратегически, дипломатически съображения, западните представители предпочитат да казват днес, че не са във война с Русия. В замяна на това, същите западни представители, в частност САЩ, предупреждават Китай, че ако достави каквато и да е военна помощ на Русия, т.е. ако започне да доставя кутии с патрони, например, те също ще смятат, че Китай е съучастник във военните действия, т.е. че Китай влиза във война срещу Украйна и в по-широк смисъл срещу Запада. Следователно, според същите западни критерии, Западът днес е във война срещу Русия. Не трябва да имаме илюзии.

Аз съм швейцарски гражданин. Ние сме на Запад, ние сме във война срещу Русия, просто кръвта, която се пролива, е украинска кръв и кръвта на няколко доброволци. Но това е главно украинска кръв. Не смеят или не искат да изпратят свои войници.

- Съгласен ли сте, Александър дел Вал, във война ли сме?

Александър дел Вал: - Мисля, че това е очевидно. Познавате техниката на варене на омар или на други ракообразни. За да не го ужасят, в началото го слагат в много приятна хладка вода, която става все по-топла и накрая той умира, сварява се. Нещо подобно е. Няма да ни кажат веднага, че сме във война, защото ще има реакция, така че ни подготвят лека-полека. Също като с оръжията - преди шест месеца беше невъзможно да се доставят бойни танкове, днес това е реалност, вече се случва; преди шест месеца беше невъзможно, немислимо да се изпратят самолети, днес - “защо не?” според Макрон, според Полша, която без заобикалки казва, че това трябва да се направи, според Байдън, който казва “не е изключено”, и Макрон, който казва, че няма табу за това. В САЩ и Англия вече има тренировъчни програми за обучение на пилоти, по конкретно в САЩ за F-16. Франция говори с Полша за евентуално обучение на пилоти за “Мираж-2000”, а Полша е готова да достави изтребители на Украйна. Добре виждаме, че вървим право натам, но би било политически много непохватно да ни го признаят веднага, така че това е варене на омара, но, както казва Слободан Деспот, ние вече сме във война. Тук не става въпрос за заставане на страната на Русия, да съжаляваме или да бъдем доволни, това е просто констатация, освен че е обществено неприемливо. Това показва, че на Запад също има дезинформация, лъжат, но по-ловко, отколкото от другата страна. От другата страна понякога е малко вулгарно и много недодялано или брутално, или малко дебелашки, но ни лъжат чрез пропускане. Торквато Ачето, велик последовател на Макиавели, написа “За почтената притворност”. Ние на Запад лъжем по италианския йезуитски маниер на Торквато Ачето, на De l’honesta dissimulationne, т.е чрез пропускане, но това абсолютно се случва, защото не ни казват нещата и най-вече не са се допитали до народа - дали френският народ, например, или италианският - обикновено Швейцария е неутрална и знаем, че хората, които са привърженици на тази неутралност, са шокирани, защото не са се допитали до швейцарците, за да ги вкарат вече индиректно в тази война, а нас още по-малко. Не са питали народа дали е съгласен с това, което казваше Дьо Гол: “Ако водим война, тя трябва да е нашата”. Това нашата война ли е?

- Да бъдем сериозни, Александър, от 2005 г. не се допитват до народа!

- Да, така е.

- Това е неприлично…

- Това е вулгарно, понеже народът e прост, опасен…

- Няма да се допитат до народа: накъде отиваме ни? Ще продължим да говорим за дезинформацията и то точно за дезинформацията тук, при нас, със Слободан Деспот и Александър дел Вал.

- Слободан Деспот, Александър дел Вал засегна проблема за дезинформацията и “почтената притворност”. Как се извършва тази “почтена дезинформация”?

Слободан Деспот: - Първо, ние на Запад имаме една визия за тази война, която е много опростенческа и широко наложена. Фразата, която се появява през цялото време, е, че на 24 февруари 2022 г. президентът Путин, без да е бил провокиран по никакъв начин, просто така реши да нахлуе в Украйна и да я унищожи. Ако се върнем малко по-назад в историята, войната в Донбас, в източната част на Украйна, не е започнала на 24 февруари 2022 г., тя започна през 2014 г., когато избраното правителство на Украйна, това на г-н Янукович, беше свалено с държавен преврат. Първото нещо, ако говорите за дезинформация, е, че беше невъзможно да се чуе в западните медии, у нас, във Франция, в Германия, думата “пуч” или “преврат”, за да бъде описан този преврат. Наричаха го “Евромайдан”. А всъщност наистина беше свалено със сила и хаос едно избрано правителство. Било корумпирано, некомпетентно, каквото щете, но то беше избрано. А клетият Янукович се опита да направи някаква еквилибристика между съюза със Запада и абсолютно ясната, очевидна и, бих казал, неумолима като закона за гравитацията зависимост от Русия - енергийна, индустриална и каквото щете. Така че той беше свален в полза на едно прозападно движение, което в крайна сметка искаше интеграция на Украйна в НАТО и Европейския съюз. Това ново правителство упражни репресия спрямо рускоезичната част на страната, тъй като руският език беше забранен.

- Да, в Донбас.

Слободан Деспот: - Когато чуете днес украинските войници на фронта да говорят помежду си, те говорят на руски, но това е език, забранен от тяхното правителство. Така че това е нещо сюрреалистично. То започна през 2014 г. Тази война никога не е приключвала, имаше кървави сражения през 2014-2015 г., а след това в един момент имаше преговори, серия от споразумения, подписани в Минск, не между Русия и Украйна, а между Украйна и нейните рускоезични малцинства на Изток под патронажа на Франция и Германия, за да започне мирен процес. Русия беше много доволна от тези споразумения. Проблемът е, че те никога не бяха приложени и дори президентът Зеленски, който, както знаете, беше избран през 2019 г. с мирна програма за тези хора, веднага щом беше избран, промени мнението си и засили противопоставянето в страната, опитвайки се да превземе със сила тези региони. Впоследствие научихме от напълно ясните признания на г-жа Меркел…

- И на г-н Оланд.

Слободан Деспот: - И на г-н Оланд, които бяха двамата кръстници на тези Мински споразумения, от тях научихме, че от западна и от украинска страна не са вземали насериозно тези споразумения, подписали са парцали хартия, в които не са вярвали, само за да дадат време на Украйна да се организира, да се въоръжи и да превземе със сила тези региони. Тук имаме западно признание, това не е нещо, което Русия си измисля.

През 2019 г. човекът, който по онова време и доскоро беше комуникатор номер 1 на правителството на Зеленски, съветникът на президента г-н Олексий Арестович, в интервю за украинска телевизия каза през 2019 г. “ще трябва да започнeм война с Русия към 2022 г., това ще бъде нашият билет за влизане в НАТО и когато спечелим тази война, ще бъдем приети в НАТО”. Това го казва той, а не руснаците. През декември 2021 г., виждайки че напрежението в Донбас нараства и Минските споразумения не се прилагат, президентът Путин отправи ултиматум към западните страни, казвайки “искаме гаранции за неутралитета на Украйна”. Това щяха да направят САЩ, виждайки че Мексико, най-близкият им съсед, започне да се въоръжава срещу тях.

- Трябва да си припомним какво се случи по време на съветските ракети в Куба…

- Абсолютно!

- Кенеди отправи ултиматум на Хрушчов: “ако обичате изтеглете ги до 48 часа, или ще има война”.

Слободан Деспот: - Точно така, Хрушчов каза “Да, но вие имате ядрени ракети в Турция”. Тази криза впрочем беше разрешена чрез пряк контакт между двамата, но и двамата желаеха мир. Това е голямата разлика. Тези двама мъже преди всичко не искаха война, те знаеха какво означава ядрена конфронтация. Днес като че ли повечето хора не разбират какво означава ядрена конфронтация. Така че през декември 2021 г. Русия написа официално на НАТО и САЩ, казвайки “искаме договор за Украйна”. НАТО и САЩ буквално хвърлиха писмото в кошчето за боклук, нямаше отговор или имаше пълно пренебрежение. А след това, през февруари 2022 г., един от вашите гости - швейцарският полковник Жак Бо, който е човек от разузнаването и е много осведомен, обърна внимание, че от началото на 2022 г. има засилване на украинските бомбардировки над градовете в Донбас, констатирано от наблюдателите на ОССЕ, т.е. от чужденци. Феномен, предизвестяващ възможно нахлуване в Донбас на украинската армия…

- Донбас все пак е в Украйна.

- Донбас, както знаете, е регион с рускоезично мнозинство, чиято лингвистична идентичност, украинското правителство отрича, наред с други неща.

- Оттук, според вас, реакцията на Путин и руската инвазия?

Слободан Деспот: - Накратко, разбира се, това е инвазия, но трябва да се види предисторията. Аз не казвам, че трябва да одобряваме руската инвазия, това е нарушение…

- Все пак трябва да го припомним. Само едно нещо: когато казвате, че Украйна е абсолютно зависима от Русия, защо Украйна да е структурно, изначално зависима от Русия? Завинаги ли трябва да е зависима? Не.

Слободан Деспот: - Вижте, ако Русия спре енергийното кранче, Украйна ще умре от студ.

- А днес Русия не го ли е спряла?

Слободан Деспот: - Не, както знаете, газопроводите продължават да работят в Украйна. Има и нещо друго: преди започването на тази операция и дори след това, Украйна беше изключително бедна, дезорганизирана и бедна страна. Едва след като започна тази война, тя стана модел за демокрация и просперитет и Украйна на г-н Зеленски трябва абсолютно да се представя в най-добра светлина. Но преди това се знаеше, че това е дезорганизирана, корумпирана, бедна страна, която се обезлюдава. Това обезлюдяване се изразяваше в мощна емиграция, 30 до 50% от която се насочваха към Русия. От началото на този конфликт 3,5 млн. души намериха убежище в Русия, а освен това има 1,4 милиона в Полша, един милион в Германия и много по-малко в други страни. Това означава, че има пълно демографско, културно взаимопроникване между Русия и Украйна.

Превод от френски: Галя Дачкова

 

 

Коментари

 • недоинформирани общества

  12 Март 2023 18:11ч.

  Западът много го закъса по отношение на плуралистични гласове, въпреки че непрекъснато прокламира свобода и демокрация. Този въпрос на водещия е съвсем искрено и непринудено зададен: "- А днес Русия не го ли е спряла?" (става въпрос за газа). Хората там цели столетия са били възпитавани да вярват, че Русия е злодей.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Щото те щяха да го спрат без да им мигне окото

  12 Март 2023 18:46ч.

  Те всичките въпроси са странни. Не, че и с българи като говоря не чувам същите простотии.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • аненербе

  08 Апр 2023 9:44ч.

  Май ти си го закъсал с информацията... и то по рождение!?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Единственото хубаво нещо от цялата история е, че тя ще ни отърве едновременно и от ЕС, и от НАТО

  12 Март 2023 18:23ч.

  И от опеката на разни посолства. Много от държавите, чиито са тези посолства, просто няма да съществуват повеч. Като Френска Еврабия, Германска Кастратия...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Къде ги копате тия

  12 Март 2023 18:51ч.

  Газпромовски измамници ? По тяхната логика България трябва да нападне Македония.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • То няма да е зле, но нямаме с какво

  12 Март 2023 18:53ч.

  Поради членството си в НАТО сме скопени

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Николай II

  12 Март 2023 20:23ч.

  В Македония не убиват българите, не ги режат за органи и не ги бомбардират. Да, има натиск върху тези, които се определят за българи, но България - страна без армия и суверенитет - не е в състояние да направи нещо.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Демек ако имахме армия и тия

  12 Март 2023 21:20ч.

  Бяха убили българи трябваше да ги нападнем. Абе вие сте умствено увредени хора, бе. В страни като Македония се влиза само ако те посрещат с цветя или не се влиза изобщо.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • То май ти си умствено увреден

  15 Март 2023 19:46ч.

  Или си европеец нещо

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • руски "освободител"

  13 Март 2023 2:03ч.

  Слободан(чо) Деспот, като истински тарикат, се е изнесъл на запад и от там играе пропагандист на изтока...кой те спира, бра'чед, отивай в савецка Рашистка Фашагия и от там се изкажи след 1 месец:-) В Украйна официалният език е украински, а всички тези, които си имат друг език се организират и си го изучават/преподават. Чиста лъжа е, че руският е забранен в Украйна(преди няколко години имаше точно около 1 седмица забрана и бе отменена). Лесно проверим факт.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Руският е официално забранен със закон в Украйна

  13 Март 2023 7:32ч.

  Спри да лъжеш. Ако те хванат, че на официални места говориш руски, могат да те опандизят.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • !!?? до "освободителя"

  13 Март 2023 8:18ч.

  О, защо тъй прост си баЦе!?... Евтините ти пропагандни лъжи обаче, тук изобщо не вървят, така ще по-добре, ходѝ се мори другаде...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • руски "освободител"

  13 Март 2023 11:49ч.

  украинските новини на руски, разговорите на руски от украинци в тубата-има ли по-официални места? Тест с повишена трудност за рашистки дебили, които си разхождат главите като празни кофи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • руски "освободител"

  13 Март 2023 13:01ч.

  до мързеливите дебили-този руснаците искат да го арестуват, защото в Украйна говори на руски:-) https://www.youtube.com/watch?v=0En27IsHaL0

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Силверстър Вартанов

  13 Март 2023 6:05ч.

  Има удивителни сходства между манталитета на французи и българи, въпреки че на пръв поглед са различни хора. Става въпрос за исторически паралели, и едните и другите обичат много да се "снишават" пред опасностите. И българи и французи обичат да залягат пред Злото , а когато то ги навести имат сериозен човешки дял на "колаборация". Класически пример е ВСВ, когато по-голямата и по-добре въоръжена френска армия рухва и побягва под ударите на Вермахта и за 6 седмици е окупирана половината Франция. Другата половина става Франция на Колаборационизма - Виши на Петен...Българите посрещат германската армия като готов "съюзник" , с китки и цветя ! Има масово развквартировани немски войници в къщите на обикновени българи /които не са били непременно "фашисти"/. Българският колаборационизъм също е исторически факт. И французи и българи започват известна съпротива чак към средата на войната, когато негативите от окупацията и колаборацията с фашистите започва да става нетърпима. Френската съпротива става съществен фактор чак през 1943-1944. Българската съпротива също тогава. И в двете страни една подавляваща част от хората са пасивни, дефакто се ослушват. Една малка част са "резистанс" във Франция, още по-малка част са българските партизани, ятаци... Когато идват Освободителите - САЩ и съюзници за Франция, ЧА за България - те идват без да питат местните населения - "пихтията" която се ослушва ! Те идват с бойни действия ,впрочем ... У нас благодарение на комунистическия преврат на 09.09.44 са ни спестени военните действия ! България минава "метър" както при влизането на германцити, така и при влизането на руснаците - и в двата случая колаборационизмът ни реагира с китки ,цветя, хляб и сол ! При французите е малко по-грубо. Вермахтът предизвиква през 1940 пограм и суматоха в северна Франция и огромен поток от бежанци на юг... През 1944 с десанта в Нормандия американците / в типичния си брутално-дебилен стил/ бомбардират де що сварят, заедно с убитите германски войници са избити 30 000 /тридесет хиляди/ цивилни французи ! Това не пречи на Франция да чества с възпоминания и почит "освободителите" си САЩ. Както ние - ЧА. И французите и българите в крайната фаза на войната се извъртат на 180 градуса и вземат активно участие в бойните действия срещу Германия. Франция получава дори окупационна зона в Германия и постоянно място в СС на ООН. България получава за награда /от Сталин/ - да не бъде третирана като победен съюзник на нацистка Германия и да запази територията си. И французи и българи правят изящен исторически пирует, стараейки се да заличат вината си за сътрудничеството с Хитлер . И двата народа правят това не СПОНТАННО , не от вътрешна необходимост и убеждения, а го правят ПОД НАПОРА на историческите събития. От неизбежност. Хората са едни и същи, по дълбоко душевно усещане хората са колаборационисти. Те се събуждат чак тогава, когато вече няма как. Когато събитията не "потропат на вратата" , а направо разбият с взлом удобството им и променят напълно подредения им живот. Това все още не е станало за българите, още по-малко за французите. И двете страни са задрямали в дрямката на удобен колаборационизъм /със Злото/ , но това едва ли ще е за дълго. Гласовитата "съпротива" , резистанс, на българите - като сий форум , където се допуска глас /често дисфоничен/ срещу Злото, не е представителна за цебокупното българско население. Във Франция заспалостта на населението е още по-тежка, интелектуални дискусии като горната, са абсолютно ирелевантни към ежедневните мисли и страсти на французите... И двата народа не са субекти на историята си , а обекти на външни сили и процеси.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • отлична аналогия

  13 Март 2023 8:25ч.

  Браво- отлична аналогия ! Сравнението обаче е формално и не оправдава поведението на двата народа. Къде е Франция, къде е България ! Велика Франция и малка България. Докато Франция срамно се навежда на окупатора и дори колаборира, то България се „снижава“ (по политиката на Т. Живков). Днес такова „въртене“ не е възможно- „или си с нас, или си против нас“.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • >>>

  13 Март 2023 8:15ч.

  ...все пак е добре, че на запад все пак се чува и гласът на хора, които независимо от праволинейната демагогия и масова дезинформация на официалните власти, надигат глас и се опитват да обяснят фактите, такива, каквито са... Това означава, че формалната демокрация не си е отишла окончателно, мака и взимащите решения изобщо да се съобразяват с това и да управляват на практика авторитарно и в синхрон със спуснатите им задачи от върховния началник – Белият дом във Вашингтон. Това централизирано управление се нарича „сплотеност“ на колективния Запад… Чиста демагогия. Но на средния европеец започна да му писва да е колониален васал на САЩ. И това е развиващ се процес. Има някакъв бледен стремеж за обективност, макар и още много тих и слаб. Но тази тенденция ще се разраства. Неизбежно е, просто защото истината в крайна сметка винаги изплува на повърхността, рано или късно... Е, дано само не стане късно…

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • до 13 Март 2023 10:25ч.

  13 Март 2023 9:03ч.

  Това има своето обяснение и то е разминаването във времето. За сега то е в полза на България, но бързо се "топи". Става въпрос за образованието на една страна. За да скапеш "с перспектива" човешкия потенциал на една нация, трябва да скапеш децата й. А това става с унищожаване на (доброто) образование. В това отношение Запада и в частност французите, ни "водят" с поне две обиколки. Нашето минало образование , "соц" -образованието, всички родени преди 1980, са имали невероятен исторически шанс ! Соц.образованието беше солидно, евристично, хуманистично (по една хуманна, макар и дефектна идеология ) , задължително, егалитарно и БЕЗПЛАТНО ! Дори последният цървул имаше равен шанс с най-умното дете. Така само природните способности отсяваха способните от бездарните (малкото изключение бяха "номенклатурните деца") . Соц. образованието даде няколко поколения от грамотни , образовани и любознателни към света хора ! Късният соц. налагаше в училището "многостранно развитата личност" и дори мечтата за "всестранно развитата личност" ! Пълен противовес на западното образование , което налага строгата профилираност. ( Но както точно един западен хуманист е казал - "Тясната специализация в широкия смисъл на думата, води до широка идиотизация в тесния смисъл на думата" ) Тези соц.образовани поколения лека полека си отиват. След тях идва страшното и в България... Днес западното ( френското) общо образование е едно подобие на образование. Децата им ходят на училище 3-4 дни в седмицата, сряда, събота и неделя "си почиват" ! Имат 6 (шест) ваканции в годината. Учебните програми са опростени до комичност. Общо взето по цял ден се повтаря едно и също, едно и също, едно и също... папагалстване. Целта е поне да могат да чета и пишат (на френски не е лесно) , но сериозна част от децата са и формално полуграмотни . Огромната част излизат от "колежа" (прогимназията) функционално неграмотни - могат да прочетат текст, но не схващат смисъла ! Малцината деца които са успешни го постигат само заради родителите си , заради парите които хвърлят за да ги изучат в по-добри заведения. Прилично ниво поддържат католическите училища... Тази ситуация не е от вчера, а от много десетилетия, много преди нашата 1989. И става все по-зле и по-зле , което дава обяснение за невероятната ментална деградация на зпада (Франция вкл) , изпростяване на масите, елементарното им манипулиране от Властта ! Но не злорадствайте. Само до 10 години България ще бъде подобно, освен ако родителите не поемат сами образованието на децата си , и не се лиши системата (контролирана от сатанистите) да промива дестките глави...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Eisblock - "до 13 Март 2023 10:25ч. и 13 Март 2023 11:03ч."

  13 Март 2023 12:11ч.

  ... Както и до големият коментар по-горе. Много сте прави. Отделно е самият Материал на дискусията, любезно предложен от "Гласове". За което следва да се благодари. Пейзажът не е съставен само от кубчетата на Образованието, нито от Личностите на малкото хора осъзнаващи, имащи доблест и дори - смелост, за да се изправят и свързано да посочат какво точно става. Проблемът е именно в образованието налагано по калъп! То умишлено се манипулира, изпростява, отвиква младите да мислят, подпомогнато с технологии и перверзни внушения за разрушаване на Човека, на душите им. Самата Украйна я докараха след 1991 г. до това състояние, чрез промиване на междуушията на младежта им, та до сега. За "404" вече е късно да се спаси. Тя пада жертва именно на не доликвидираните УПА, Бандеровци и пр, национал-нацисти, пуснати на свобода още с "затоплянето" през 1956 г. Така те се вляха от лагерите на Сибир, постепенно, в местният елит на УССР! И по същество другите от Запада, т.нар. "свободен свят", бе истински подкаран към кланицата след 1991 г. след пировата победа на "Запада" срещу "Изтока" (в лицето на СССР). Чрез фактора и предателството на съветският елит, в лицето на Горбачов. ... Векторът на Разложението в младежта започна с т.н. "западна музика", индустриално и целенасочено продуцирана, направлявана и използвана. Срещу нея и тогава и сега, нямам нищо напротив, но тя бе канавата върху която започваше интереса към "запада" и превъзнасянето му. Недодяланата подкрепа на собствената култура от местните "кадри" бе също помощен фактор за Идеологическата диверсия. Самата закостенелост и липса на (или недопускане) към върха да се изкачват способни кадри с широк поглед, а не догматици, доведе до колапса на "Социализма". И едната система се оказа недоносче (по Т.Ж) и другата се оказа също пирамидална структура. Съществува докато има достатъчен приток от ограбване на чужди ресурси. И за да се задържи и трябва съответен слой от насилие и принуда. В момента това виждаме ясно пред нас! ... За да се задържи "Пирамидата" на западната система, трябва нова голяма Жертва за изсмукване. Русия. Да, ама не - оказва се, че тенджерата за сваряването 'и не е достатъчно голяма, а и щипците 'и са достатъчно здрави. И сега сме свидетели на паниката обхванала малката пирамидона на Пирамидата. Отделно пък, че той отчасти е инфициран с ... баш оригинални укри! Хаосът е пълен и би било чудо, ако поне България, за трети път мине между капките. Но с тези инсталирани управници, с технологичните средства за подправяне на какво ли не, с ослепени, видиотени от натиск и подкупване медии и самоназовал се "елит", то резултатите под черта ще са повече от плачевни. Огромен късмет би било да се запазят тези географски граници от момента, сега!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • глас на съвестта

  13 Март 2023 12:24ч.

  Интересни и ценни постове са се получили под темата тук. Приветствам всички сериозно включили се участници!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Свободният свят

  13 Март 2023 12:28ч.

  започва бавно да осъзнава, че Московската Федерация вече е започнала война срещу него. Заслуга на възраждащата се Украйна е, че тя спря първата вълна на нападението.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Eisblock - "$ Свободният свят"

  13 Март 2023 12:54ч.

  Да, да - така ги учат "умно-красивите" в школата: - Следствието да се обяви за Причина, Ултиматума от м. декември 2021 г. за Новогодишна картичка, а подкараната от Свинепасите зад Локвата - пропадаща Украйна от 2014 г. насам - за Възраждаща се?! Май е сбъркана думата - трябвало е да се напише ВЪЗНАСЯЩА СЕ. Щото просто повече няма да я има. Ако полците искат, след като върнат Шлезиен и Померания на собствениците, вероятно ще се смилят над тях и ще им дадат Лвов да се радват. И то, само ако са кротки, че инак ...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Вие говорите с езика на омразата.

  13 Март 2023 13:39ч.

  Това замъглява съзнанието и пречи на мисленето.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • руски "освободител"

  13 Март 2023 21:56ч.

  "Също като с оръжията - преди шест месеца беше невъзможно да се доставят бойни танкове, днес това е реалност, вече се случва; преди шест месеца беше невъзможно, немислимо да се изпратят самолети, днес - “защо не?” според Макрон, според Полша, която без заобикалки казва, че това трябва да се направи, според Байдън, който казва “не е изключено”, и Макрон, който казва, че няма табу за това". Явно двамата, поканени в студиото не са били в казарма или поне някакво военно обучение да са минали, затова не разбират какво точно се случи преди 6 месеца: до тогава украинците се отбраняваха, но само с отбрана не можеха да си отвоюват украинската земя, това става с танкове(нападателно оръжие).

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи