След сесията на МВФ: Компромиси за Еврозоната няма да има, членството ни се отлага за неопределено време

След сесията на МВФ: Компромиси за Еврозоната няма да има, членството ни се отлага за неопределено време

Нещо много важно се случи на пролетните срещи на Международния валутен фонд и Световната банка, които традиционно се провеждат през април и през есента. Всички послания, до едно, посочиха, че България няма да влезе в еврозоната в обозримото бъдеще. Оптимистите могат да кажат: няма да влезем от 1 януари 2025, но ще е възможно това да стане по-късно същата година. Те могат да се хванат за думите на управителя на Българската народна банка Димитър Радев, който в интервю за Българската телеграфна агенция посочи, че влизането на по-късен етап, но все пак през 2025 г., „е по-вероятен сценарий“.

Свързана статия: "Политико": По-вероятно е България да влезе в еврозоната през 2026 г.

По-вероятен спрямо кой? Спрямо 1 януари 2025 г. със сигурност е по-вероятен сценарий и всъщност е единственият възможен между тези две алтернативи. В „Гласове“ писахме още през декември миналата година, че януари 2025 г. е непостижима цел и от началото на тази година „Продължаваме промяната“ започнаха да подготвят обществото за провала на стратегическата цел януари 2025-а. Новата опорна точка е, „добре де, няма да е през януари, но ще стане няколко месеца по-късно“.

Доколко това е реалистично, изказванията, които БТА събра във Вашингтон показват, че шансът е максимум 50% и това в никакъв случай не означава сигурност. Точно обратното – неопределеността произтича както от работата, която предстои да се свърши в България, така и от волята на страните от Еврогрупата (еврозоната и тези в чакалнята). Коментарите показват, че е напълно вероятно България да се изправи пред неофициалното вето на страни, които не ни желаят по една или друга причина. Също като с влизането в Шенген и съпротивата на Холандия, Австрия и Унгария, които сами настроихме срещу себе си, като решихме да облагаме снабдяването ѝ с газ.

Директорът на Международния валутен фонд за Европа Алфред Камер посочи, че за България, при ограничаване на инфлацията през тази година, влизане по някое време догодина стои като възможност.

„Необходимо е темпът на инфлация да отговаря на изискванията за влизане в еврозоната и София може да има голям принос по отношение на фискалната политика. Да не се допуска експанзионистичен бюджет, който би създал инфлационен натиск. Така че това е важно политическо действие, което трябва да бъде предприето от България за по-нататъшно намаляване на инфлацията“, са думите на Алфред Камер. Прочитът между редовете показва, че най-малкото ще е необходимо да се види какъв бюджет държавата приема за 2024 г. за да е сигурно, че той няма да стимулира инфлацията. Тоест не инфлацията да спадне, примерно заради благоприятно международно положение през някой месец на тази година, и наесен отново да се приеме бюджет със дефицитно харчене, който отново да ускори поскъпването на живота.

На това бюрократичният език на Европейската централна банка и Европейската комисия казват „устойчиво изпълнение на критериите“, не за моментната снимка, а с перспектива поне в средносрочен план от следващите три години. Или правилната формула за приемане в еврозоната ще изисква бюджетът за 2025 г. да предвижда свиване на дефицита под 2% спрямо брутния вътрешен продукт, а средносрочната бюджетна прогноза да обещава ограничаването на дефицита под 1% спрямо БВП в обозримия хоризонт до 2027 г. За справка – в последната прогноза, базирана върху стратегията на Асен Василев, дефицитът се предвижда да бъде под 3% спрямо БВП от тази, до 2026 г. включително.

В ретроспекция, а и в перспектива се оказва, че никой не ни пази от еврозоната по-добре от Асен Василев с неговите политики.

Като човек, стигнал до извода, че влизане в еврозоната през това десетилетие ще навреди на България, мога само да благодаря на Василев за стореното, ако не беше притеснението, че може да ни тика към нещо друго. От две десетилетия България и Румъния са обект на натиск от страна на колективния Запад да вдигат данъците си и този натиск се избистри особено ясно през март, когато мисията на МВФ у нас ни призова да го сторим директно. Няма по-пряк път към високите данъци от едно рязко задлъжняване вследствие на петилетка или десетилетие с високи дефицити. Но на този риск ще обърна внимание в следващата статия.

Идва ред на най-хладните изказвания от Вашингтон по отношение на влизането ни в еврозоната. Отново пред БТА управителят на централната банка на Ирландия Гейбриъл Махлуф, който по право е част от Управителния съвет на ЕЦБ, заяви, че това зависи от изпълнението на условията.

Коментар по темата са отказали министрите на финансите на Франция и Германия Брюно Льо Мер и Кристиан Линднер. Германският представител посочил единствено, че в момента тече формална процедура – подготовка и изработване на конвергентни доклади за страните, които не са членове на еврозоната, дали отговарят на изискванията да станат част от валутния съюз и че "не трябва да се оказва влияние върху този процес".

Тази формална процедура се осъществява веднъж на две години с въпросните конвергентни доклади. Няма абсолютно никаква гаранция, че ако тази година докладът не препоръча да влезем в еврозоната (той се очаква през юни), ще можем да се надяваме на нов извънреден доклад през декември или примерно през март догодина. Формалната процедура за това е формална и точно въздържанието от извънредни намеси представлява липса на външно влияние.

Отказ да се назначи извънреден преглед със съответния ковергентен доклад в поискано от нас време през 2025 г., ще означава, че когато отново дойдат да съставят редовен конвергентен доклад през 2026 ., експертите на Европейската централна банка и на Европейската комисия няма да видят само обещанията, каквито ще се поместят в тригодишната макроикономическа прогноза към бюджета за догодина, а нещо повече. През 2026 г. ще се види дали държавата е спазвала поетите ангажименти през 2025 г. и как върви тяхното спазване след това. Това ще означава увереност за поне две трети от прогнозирания период и чак тогава би могло да става дума за устойчивост. 

Всичко по-различно, ще бъде отклонение от стремежа към устойчиво изпълнение на критериите и политически компромиси, каквито Кирил Петков каза, че е опитал да спазари с Урсула фон дер Лайен преди година, но каквито видяхме, че не се случват. Каквото и да си мислят феновете на еврозоната, които мечтаят за компромис с правилата, но си късат ризите у нас да се наложи тяхното разбиране що е „върховенство на закона“, опитът показва, че страните, приели еврото, без да са подготвени, свършват печално и макар да се намират в т. нар. клуб на богатите, се влачат по корем, вместо да просперират.

 

 

 

Коментари

 • понеделнишка

  22 Апр 2024 9:28ч.

  Най сетне една добра новина...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Всяко зло за добро?

  22 Апр 2024 9:57ч.

  Ще видим!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Митето

  22 Апр 2024 10:24ч.

  Не просто добра,а спасителна за държавата ни.Макар,че нашите майкопродавци са способни и на невъзможното ако получат заповед да ни затрият.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хахаха

  22 Апр 2024 11:00ч.

  Добра за вас ще е е ако България приеме рублата. Ама вие не сте толкова прости да я искате.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дельо хайдутин

  22 Апр 2024 11:19ч.

  Още по добра новина ще бъде ако няма и евродупедати / по малко разбойници с имунитет/

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Има Господ

  22 Апр 2024 13:08ч.

  Не им излиза пасианса на нашенските бандюги.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хах

  22 Апр 2024 13:10ч.

  Не бе, искаме я рублата, защото не сме прости. Това е една много сериозна валута, на фона на сриващия се долар и гаснещото евро.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • промит

  22 Апр 2024 15:22ч.

  Промит мозък, какво повече да се каже на такова недоносче като тебе...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • коментарът

  22 Апр 2024 15:23ч.

  Коментарът беше към хахаха, не занм защо се появи тук.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Али Луя

  22 Апр 2024 16:58ч.

  Очертава се приемане на еврото и излизане на свободния пазар на ел. енергия едновременно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Българин

  22 Апр 2024 18:24ч.

  Абдал по добре рубли ,отколкото аргати на тези които през кръстоносните походи са бесели Българските селяни с краката нагоре,а и помагаха на османците да ни подтискат 500г,айде опичай си тиквата ,че иначе отново ще си с чалма,ама то ти казваш си свикнал

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тъп

  23 Апр 2024 21:27ч.

  Как поне един път тролещите глупаци не попитахте защо британците не искаха “ еврото” и защо си тръгнаха от продънения и пропаднал ЕС, ами все тъпи опорки са ви в гладките мозъци! Нали сте англо- почитатели? Отрепки!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • не смея да се зарадвам на тази новина...

  22 Апр 2024 9:34ч.

  Всички (целият хищен съюз + МВФ) искат да ни прилапат за да ни дооглозгат, но се преструват на нерешителни, за да амбицират нашите сервилни имбецили (пЪрдон - нашият политически елит) така че ТЕ собственоръчно да ни натикат вътре с шмекеруване, уйдурми и фокуси а-ла-Асен Кокорчев, благодарение на болната си амбиция и глупост, и после да не им мрънкаме. Ясно е, че не сме за там. И поне 604 000 здравомислещи българи се противопоставиха с включването си в списъците за референдума... По същия този начин лъжат украинските комплексари за членството им в ЕС и нейто...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бай Иван

  22 Апр 2024 10:16ч.

  Абсолютно сте прав колега! Това са плоски игрички, как не ни искали и как трябвало още изисквания да изпълним за да благоволяли да ни приемат! Така направиха и с приемането ни в Евросъюза. Уж не ни искаха и трябваше да изпълним самоубийствени искания и накрая, като се надупихме към тях без гащи "благоволиха" да ни го набият. Нашите малоумници, след като унищожиха атомната енергетика на България (унищожиха 4 ядренни блока на АЕЦ Козлодуй и освободиха пазарния си дял на АЕЦ Негро вода, строена с пари на банка ПариБа), унищожиха промишлеността (военна и цивилна), унищожиха селското стопанство и какво ли още не, бяха много щастливи от приемането ни в ЕС за да можем да пътуваме в Европа с лична карта и да можем да им предоставим да експлоатират на воля нашите млади във фетилна възраст грамотни българи! Сега ще е същото. Само, че сега окончателно ще ни изхраносмелят и ние ще изчезнем, като държава и народ (то и сега сме на първо място в света като изчезваща народност). Затова нищо не може да ме зарадва, дори и такава радостна вест, че не искат да ни прилапат за сега!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хахаха

  22 Апр 2024 11:03ч.

  Другите страни от Източна Европа що са добре, бе? Що никой даже в Русия не ви ще миризливия соц ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Акаденков

  22 Апр 2024 11:23ч.

  ...имбецилче хахаво, къде точно става дума за соц?... още повече за миризлив... или миризмата идва от другаде?...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Миризмата идва ат вътрешността на главата му

  22 Апр 2024 11:53ч.

  Понеже е в мозъчна смърт, както подобава на прозападен групак.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • бай Бай

  22 Апр 2024 13:12ч.

  все соца ви е в главата!! Та това си е точно капитализъм в чиста форма, ограничение, заграбване и управление в полза на едни и в загуба на други!! Ужас напълно са ви промили!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • тоя

  22 Апр 2024 15:26ч.

  тоя хахаха е верно имцбецилчето, тролче нещастно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мунчо

  22 Апр 2024 9:43ч.

  Прекрасно!!!! Амин.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ура!

  22 Апр 2024 9:43ч.

  Слава на МВФ!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мдааа

  22 Апр 2024 9:44ч.

  Както вървят нещата на Източния фронт, по скоро ще приемем рублата, барабар с останалите гейове от от разпадналия се гейсъюз!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Като се има предвид, че 99% от гейовете не са такива по природа

  22 Апр 2024 9:58ч.

  Те просто ще изчезнат!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бай Иван

  22 Апр 2024 10:20ч.

  Руснаците няма да ни затрият лева! Няма да затрият и държавата ни, но с положителност в това ни е надеждата да не ни унищожат дори физически западните ни "приятели"!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Митето

  22 Апр 2024 10:28ч.

  Абе каква рубла ви се мотае из главите?Кой е чувал някоя от държавите в БРИКС дори да е споменавал за смяна на националната си валута?А това че се работи по изработването на "нещо" което да улесни разплащанията - ами работят хората,но въобще не бързат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мери

  22 Апр 2024 9:51ч.

  Антонов е умно момче и дай Боже да е прав! Между другото какъв им е проблемат на тези, които толкова искат евро, да си обръщат левовете и да си плащат в евро и без това и сега много сделки вървят по този начин. Например сърбите от години си плащат в долари, марки, сега в евро - кой каквото има, без да се навират в разни организации...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ами то акъл се иска за тази работа

  22 Апр 2024 9:59ч.

  Къде акъл сред тия прости мафиоти!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Щото

  22 Апр 2024 10:01ч.

  въпросът не е кой в какво плаща, а кой ти определя монетарната политика. И покрай нея /почти/ всичко останало.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Щото

  22 Апр 2024 10:27ч.

  въпросът не е кой в какво плаща, а кой ти определя монетарната политика. И покрай нея /почти/ всичко останало.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Това е краят

  22 Апр 2024 10:04ч.

  Преди години се консултирах с известен финансист по отношение на CBDC и цифровото евро. Отговорът му беше : "продават ви въздух" срещу материални активи. Ползите са за политиците, падат бариери за теглене на заеми и лихварите в ЕЦБ. Представете си Пеевски и Борисов теглят стотици милиарди евро заеми. Банкерите, освобождава се резерв, трупан с години за посрещане на кризи. Няколко "шефа" на транспортни фирми, държащи шофьорите с най-ниски възнаграждения от колегите им в ЕС, печалби от премахване на превалутиране. За 6 милиона българи ще бъде ад. Златният резерв около 48 тона в Банка Англия преминава под управление на ЕЦБ, не се знае какво количество. Независимо от подписано приложение в Закон за БНБ, за фиксиран курс и право на отказ от еврозона при промяна на курса от Горанов и Борисов 2020 г. с бивши служители на ЕЦБ. Едва ли ЕЦБ и останалите държави ще клекнат на България. В документите на ЕЦБ курсът варира с плюс минус 15%. ЕС и ЕЦБ са инструмент за политически и икономически натиск, пример Гърция и блокиране на банки с до 50 евро теглене на ден, обслужващи ТНК-тата и Биг Фарма. Цифровото евро обслужва бъдещите концлагери, тотален контрол. В България промениха ударно почти цялото законодателство, земеделие, финанси, здраве, дигитализация, транспорт, води, с цел обслужване на Глобалният Нов Световен Ред. Содом и Гомор. Този път "прочистването" на новия технобиологичен вид няма да е с потоп, а с огън и меч, според древните текстове.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бай Иван

  22 Апр 2024 10:25ч.

  Сега залъгват народонаселението, че курса щял да се запази такъв какъвто е, но това не е вярно! Истината е, че курсът ще се определи в последния момент от държавите, които са членове на Еврозоната и гласовете са пропорционални на тяхното население!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хахаха

  22 Апр 2024 11:00ч.

  Стига лъга, бе комуне.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • до "Хахаха"

  22 Апр 2024 13:02ч.

  На дебили и малоумни идиоти, като теб сега може и да ви е смешно, но написаното по-горе от "Това е краят" и от "Бай Иван" е напълно реалистично, логично и вероятно. Проблемът на Глупака, чийто представител си и ти, е това, че всичко ти изглежда лесно и просто, защото безмозъчната ти натура не може да осъзнае къде се намира, а и не е в състояние да изгради причинно-следствени връзки, поради липса на всякаква стойностна информация, която да съумее да анализира. Изобщо трагедия. За съжаление точно такива малоумни неадекватници управляват целия "колективен" ЗпадАЩ свят, в угода на шепа некрофилистични сатанисти, чиято основна цел е унищожението на човешката цивилизация, при това на ВСЯКА ЦЕНА!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хахаха

  22 Апр 2024 15:11ч.

  Кат сте толкова умни, що сте толкова бедни ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • до хахаха

  22 Апр 2024 15:33ч.

  Що, ти колко стотин милиона имаш и на кой частен остров живееш, недоносче?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Баба

  22 Апр 2024 10:10ч.

  Да благодарим на гей дружинката ПеПера100👨‍❤️‍👨ДеБерастю🌈К0к0р40

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ПеПера100👨‍❤️‍👨ДеБерастю🌈К0к0р40

  22 Апр 2024 10:13ч.

  Много добра новина!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Продължаваме промяната

  22 Апр 2024 10:22ч.

  Няма да има дълъг скок, а висок скок с препятствия. След като ни надуха главите с Шенген и "Еврозоната", поне второто да отпадне, а първото поне стигна до някакво дървено желязо. Аз предлагам и за еврото така: левът се запазва, но приемаме центовете. Цена 2 лв и 77 цента.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • баба мара

  22 Апр 2024 11:13ч.

  защо не се говори за референдум тази дума е табу в българия как може в нато и ес без референдум еврозоната сухопътен шенген какво ще настане тогава не искам да си го представя

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • никога с масонарията!

  22 Апр 2024 11:25ч.

  Забравете за подобно финансово робство с влизане в еврозоната. Който го направи, проклятието над него за цяла вечност като българоубиец ще е страшно. Запомнете тези думи!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Димитър Пеев

  22 Апр 2024 11:27ч.

  Референдум!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Това е краят

  22 Апр 2024 11:37ч.

  Мотивите на КС, лично за мен са нищожни. Те се позоваха, че не може да се провежда Референдум по вече сключени меж. договори. Не разбрах кой член, алинея са нарушени по меж. договор, не ги цитираха в мотивите. Защото няма срок за прием на еврото. Ако не греша Дания е над 21 г. в ERMII и предшественик ERMI, но след проведен референдум не е член на еврозоната. Въпросите са кое правителство и поеман ли е ангажимент за срокове? След това препратиха към законодателства за около 200 хиляди гласа, но признатите гласове бяха над 400 хиляди. По Закон НС трябваше да инициира референдум, с малка промяна във въпрос, без да се променя същността му. По закон трябваше да има официален доклад на БНБ, който да се обсъжда в НС. Изтече работен, законът е нарушен. Цялата афера е обвита в тайнственост, нещо упорито се крие. Държави отложили прием евро: Щвеция, Швейцария, Исландия, Дания, Норвегия, Румъния, Полша, Чехия, Унгария. Лихтенщайн там е по-особена ситуацията. Великобритания след "черната сряда" ERMI, когато Германия вдигна лихвите. В следствие Великобритания подписа специално споразумение за запазване на паричната си единициа, по-късно излезе от ЕС. Вероятно заради рестрикциите свързани със СЗО, лекарствена политика ЕС, и два здравни регламента на ЕП, ЕС4. Та затова е ударната промяна в нац. законодателство и Конституцията, синхронизиране с ЕС законодателство. Те предадоха България.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Това е

  22 Апр 2024 12:15ч.

  Най-добрата новина днес! За страната ни влизането ни в еврозоната щеше да е погребална музика за страната ни на фона на останалите, до това ни докараха нашите загрижени най-вече за себе си управници...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • >>>

  22 Апр 2024 12:49ч.

  Естествено, това, че еврото ще го отложим за момента е добра новина, но това не означава, че въпросът за нас е решен... Ако и след 9-ти юни, ЕС продължи да се управлява от сатанисти, глобалисти и американски агенти, като Фюрер Фон Дер ЛайНен, като градинаря Борел и като гъзоблизеца Шарл Мишел и останалите про-колониални васали на САЩ и нагло-саксонците шансове за единна и независима Европа няма да има. А колкото до бъдещето на България, такова просто не се предвижда...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • булгаропитек

  22 Апр 2024 12:53ч.

  някакъв евротарикат беше написал - ДУНАВ Е ЕСТЕСТВЕНАТА ГРАНИЦА МЕЖДУ АЗИЯ И ЕВРОПА....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дивергент

  22 Апр 2024 13:02ч.

  Това е чудесна новина.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Напиши Коментар

  22 Апр 2024 13:14ч.

  Не се радвайте на малко прасе и нов шеф, защото не се знае каква свиня ще стане! Не им вярвайте, не се отпускайте. Вън от еврозоната и запазване на националната ни валута!! Няма да е лошо и ние да си приемем един такъв закон като америчкия за чуждестранните агенти, че да блеснат като светулки българомразците до един.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Изходът

  22 Апр 2024 13:26ч.

  e Народът да изиска от управленците задължително вписване на Лев и Кеш в Конституцията. Някои държави го направиха. БНБ да печата български левове, а не да ги унищожава. Търсене на алтернативни системи за разплащане. Защото тоталният контрол, който се готви чрез цифровото евро, няма аналог в историята на човечеството. Здравен геноцид, камери за лицево разпознаване, електронни рецепти и глоби, изкуствена продоволствена криза. Синтетични храни, 90 бръмбара чакат одобрение от ЕС за консумация и храни геномни практики, без обозначаване на етикет. Договори с големи вериги. Жестока цензура. Съд и Затвор за учени оспорващи ваксини непреминали клинични изпитания. Производители, ЕС, спонсори и търговци не носят отговорност за причинени щети. Ще ваксинират и децата при Пландемия. Ген. директор на СЗО еднолично обявява пландемия. Мин. здравеопазване еднолично обявява Пландемия. Във Великобритания разрешиха комбинация между човешка и животинска ДНК. В Швеция чипирани хора. Водата, изключително важно водата да е в български ръце. Атали и Шваб си го написаха в прав текст. В цял свят вклч. САЩ има сериозна опозиция срещу CBDC и цифровото евро.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Неизненадан

  22 Апр 2024 13:41ч.

  Дано това да охлади евфоатлантическия устрем на родните мастурбиращи по темата....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • @ Хахаха 11:03ч. - "В миризливия ти соц" - СССР не ни изнудва да приемем съветската рубла = единна валута на 15 държави в Съветския съюз

  22 Апр 2024 13:59ч.

  Хахаха 22 Апр 2024 11:03ч. / Другите страни от Източна Европа що са добре, бе? Що никой даже в Русия не ви ще миризливия соц ? - ВСИЧКИ ИЗТОЧНОЕВРОЕЙСКИ ДЪРЖАВИ от соцлагера си ЗАПАЗИХМЕ НАЦИОНАЛНИТЕ ДЪРЖАВНИ ВАЛУТИ при СССР! Обаче по-късно демократичният ЕС - наложи задължението насилствено да се приеме единна валута уж за добро, ама за кого бе? Когато друг чужд ще ти печати банкнотите, а ти като държава ще дрънкаш стотинки. Ай сиктир и на малоумието! ........... СССР ще се окаже по-демократичен и свободен и полезен за националните народи, на които запази националната идентичност, култура, образование, икономика, природни и човешки ресурси за да се развиват възходящо всички национални държави. Не само европейските, ами и африканските. Затова Русия се връща, защото носи свободата и добрия живот на народите на Планетата! Господ да пази Русия и България!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Зелените чорапи

  22 Апр 2024 15:10ч.

  Най много лаят срещу еврото дето нямат 100 лв в банката

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • да зелените чорапи

  22 Апр 2024 15:41ч.

  нямаш си представа колко си зле...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Шарените чорапи на мосю Трюдо

  22 Апр 2024 20:09ч.

  Много добре си знае Зеленият колко е зле - нали затова работи наднормено по форумите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Зелените чорапи

  23 Апр 2024 11:47ч.

  И аз, като Водка Томова, така и не разбрах, че зелени чорапи в Армията ни няма от десетилетия. Но, нали съм прост джендър, простено ми е. Освен туй, пия яко.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дивергент

  22 Апр 2024 15:27ч.

  Между другото, да ви кажа една тайна. Незлатните пари работят, докато вярвате в тях. Не случайно ще се опитат да заменят Бог. Ако спрете да вярвате, и най-вече спрете да си продавате труда за тях, тяхнта стойност изчезва яко дим. Военизирането на валутата, което направиха САЩ, начело, ще доведе точно до това - останалият свят да спря да вярва на паричките им и ще се опита да се отскубне от задължителните разходи в техните валути.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Това са лъжи

  22 Апр 2024 17:33ч.

  Еврото ще се приеме до мах.средата на 25та година защото 2027 става дигитално,до тогава трябва да са ни налъгали 100кратно!!!! ЕВРОТО Е СМЪРТ ЗА БЪЛГАРИТЕ ЩЕ ГО ОСЪЗНАЕТЕ НО ЩЕ Е КЪСНО ВЕЧЕ!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Чочи

  22 Апр 2024 18:41ч.

  Няма значение на изборите българите ще гласуваме за против Евро,като гласуваме за партията ,която събра достатъчно подписа за референдум.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Една Прекрасна Новина

  22 Апр 2024 23:23ч.

  за България.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Лъжат както винаги

  23 Апр 2024 10:14ч.

  За да излезе така, че българите се натискат за еврозоната, но не ги пускат и най-накрая великодушно да кажат "хайде, от нас да мине". И капанът се затваря. После гръцки сценарий. И мърдане никакво! По никакви въпроси, щото пътят към еврозоната е еднопосочен, връщане назад няма, просто няма!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гражданска инициатива Народен референдум

  23 Апр 2024 22:46ч.

  Предстоят избори. Това е един добър момент да проведем народен референдум "не на еврото". Всеки да напише или разпечата на малък лист хартия "не на еврото" и да го загъне с официлната бюлетина без значение какво е отбелязал или не отбелязал в нея (така няма да се отчете като невалинда). Нека се чуе гласа на народа. Макар и неофициален начин на изразяване на мнение това би имало съкрушителен обществен отзвук! Споделяйте и разпространявайте!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи