Слави засега изчегърта само думата "коалиция"

Слави засега изчегърта само думата "коалиция"
В дома на парламента всичко се обърка. Новият стопанин на старата къща спря да се отнася уважително към доскоро близките до сърцето му “партии на промяната“, обяви се за несистемен играч и рече, че е задължен да ощастливи Отечеството със собствен кабинет. Особено се начумери, когато жълтопаветните му приятели намекнаха, че е турчин с фес. Социалистите от другия край на дома също се разсърдиха - затова че някакви хора по улицата им викали “статукво“.

 

Това положение продължи повече от десет дни след големите нови избори и за всички в парламента вече бе напълно ясно, че във всеки крайпътен вертеп съвсем случайно събралите се хора са повече свързани помежду си, отколкото депутатите ни. Най-накрая парламентът съвсем заприлича на разпадналото се българско общество, в което трудно може да намериш двама души с едно мнение.

 

Така е в “Ана Каренина”, така е и в 46-ия български парламент, който започна работата си след рекордно непредставителни избори. Вместо обединение за промяна новият парламент започна със сепариране, което няма как да не вдъхне нов живот за статуквото. Във времена на прокламирана прозрачност днес никой не знае дали 46-ият парламент ще изкара повече от 45-ия си побратим, който преживя, макар в бури и страсти, малко по-малко от месец.

 

 

Слави влезе в политиката, но политика още не е започнал да прави

 

 

200% отговорността за случващото се в парламентарния дом носи Слави Трифонов

 

През април в НС влязоха 5 парламентарни сили, които искаха да изчегъртат шестата - ГЕРБ. Тогава всички искаха Трифонов да вдигне търкалящата се по улицата власт. С малко разговори можеше да има правителство, можеше да има мнозинство, което да промени всичко, вкл. конституцията в частта й за съдебната власт.


Вместо да тръгне по този път, Слави направи точно обратното. Първо зачеркна категорично две от партиите, обявявайки ги за чумави - така от хоризонта и аритметиката отпаднаха БСП и ДПС. След изборите през юли пак 5 партии искат да изчегъртат ГЕРБ, но Слави отлюспи още две - побратимите ИМВ (сега ИБНИ) и "Демократична България". Сам състави някакъв забавен проектокабинет, а дясната му ръка Тошко Йорданов рече, че ИТН никога не се е наричала “партия на промяната”, защото тя е “несистемна партия”.


Така се стигна до старта на 46-ия парламент, при който

 

силите са позиционирани, както следва -
 

Слави не иска да играе с никого, край него се навъртат само бившите “Мутри”, ДБ седи отстрани, ГЕРБ е в изолатора, ДПС не мърда рязко в очакване на вятъра, а БСП е на границата между двата свята, недоумявайки какво трябва да направи - дали да се спомине или дали да не изчака евентуалния трети проучвателен мандат, който може да й вдъхне някаква нова форма на живот.

 

Проблемите на парламента се мултиплицират от непредсказуемостта на ИТН. В един момент първата политическа сила декларира ясно, че приоритет й е изчегъртването на наследството на Борисов, а в следващия момент тя не търси парламентарно мнозинство за постигането на тази цел, лансира собствен кабинет, на който възлага приоритети, които са различни от предизборните, и не желае преговори с никого. В следващия момент проектокабинетът е оттеглен по същия нелеп начин и е обявен курс към диалог с приятелите. Следва нова абракадабра - имаме си втори проектокабинет, ще говорим с вас само за програмата му, а не за състава му. Сега, при старта на 46-ия парламент, ситуацията е:

 

подкрепяйте, но без да участвате
 

Ако някой все още иска разговори и коалиция, ако някой дава подкрепа, но иска участие в изпълнителната власт (най-нормалното нещо на света), той е обявяван от хората на Слави за мрачен тип, ламтящ за постове.

 

При тази ситуация има два бързи изхода.

И те не зависят от Слави.

 

Първият е - “Демократична България” и „Изправи се.бг! Ние идваме!“, внасят леки корекции в програмата на още необявеното второ правителство на ИТН и заедно с ДПС подкрепят състава му. Защо с ДПС? Защото при избора на Ива Митева за председател на НС ДПС дадоха да се разбере, че ще подкрепят важните за Слави теми. Липсващите 9 гласа на евентуално правителство ще дойдат от ДПС. Така правителство ще има, то ще бъде с къс хоризонт и ще бъде зависимо от волята на всяка една от подкрепящите партии. Такова правителство

 

може да падне, преди да паднат есенните листа


 

Вторият вариант е по-ясен - отиваме пак на избори. Този вариант продължава да е актуален просто защото много партии продължават да имат интерес от още една изборна проверка. Хората на Слави още вярват, че биха постигнали по-добър резултат на нов вот, че вятърът на промяната още духа в платната им. Социолозите започнаха активна кампания в тази посока и по адрес на “Демократична България” - най-бързо прогресиращата политическа структура вероятно ще спечели повече, ако отиде на избори сега. ГЕРБ и БСП имат нужда от нови избори, за да променят тенденциите, които са негативни за тях.
На практика в момента дали ще има избори, или няма да има зависи не от линията “за” и “против” ГЕРБ, а от чисто партийните сметки и от размера на изпосталелите партийни бюджети.
Очакваното мощно

 

анти-ГЕРБ обединение не се случва заради партийни сметки,

 

свързани с позиционирането.

 

За съжаление, другото възможно обяснение е, че тази мощна и естествена коалиция не става, защото някой я саботира. ИТН иска да слушаме внимателно какво говори Слави. Това е ок, но бе приоритет за нас само до изборите. След изборите е по-важно не какво говорят, а какво вършат Слави и ИТН.


А на практика, волно или неволно, ИТН прави всичко възможно и този парламент да се провали. Слави се държи като Бойко - реди от дома си кабинет и го обявява по телевизора с тона на диктор от “Приказки под шипковия храст: ”Сега ще ви кажа състава на правителството, а после ще ви кажа и приоритета му“. Цялата структура на партията му се изчерпва от “експертни съвети” и “ръководство”, което взема решенията някъде и когато му дойде времето. Откъм партиен живот положението в ИТН е “Темна е мъгла паднала”. Също като в ГЕРБ - там структура има, ама това няма никакво значение, защото над нея е Той. Бог! Лидер! Отечество!

 


На терена подтичват Тошко и още едно-две момчета, които трябва да превеждат мнението на Лидера, което за зла беда постоянно се мени - тази работа при ГЕРБ я вършеше Цветанов, сега Митов, Биков и все още Деси Атанасова.

 


ИТН-ейци обличат партията с неработещи тези от типа “наша отговорност е да направим сами правителство”, при положение че ИТН има едва 65 депутати, които

 

могат да напълнят автобус, но не и кворум

 

Забележете - преди три месеца същите хора бяха на мнение, че без мнозинство не трябва да има кабинет, защото ще има “зависимост”.

 


Вместо да изчегърта ГЕРБ ИТН засега е изчегъртала единствено думата “коалиция“.

 


Отбягвайки всички други парламентарни партии, които искат да сменят модела, Слави сам си навлича резонния въпрос: “Наистина ли искаш промяна?” Ако през последните три месеца някой реално е направил нещо по въпроса за изчегъртването на ГЕРБ, това е служебното правителство, а ИТН отвори фронт и срещу него. Т.е. ИТН вече е във война и с хората, които изчегъртват Борисов - това е положението. Въобще няма да се учудя, ако точно ИТН тури прът и в кандидатурата на Румен Радев след няколко месеца. Имат си и доводи - ще обяснят научнопопулярно, че са първа политическа сила и Бог им е казал да издигнат собствен кандидат, който да бъде роб на парламента, т.е. на суверена, и т.н., и т.н.

 


Мнозина - политици, политолози, анализатори, зоват за нормализиране на политическата ситуация. Поне те са наясно, че нещата днес са ненормални. 

 

 

Дори и да излъчи правителство, 46-ото НС ще има ограничен хоризонт

 

 

 

Източник: segabg.com

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • 200% отговорността за случващото се в парламентарния дом носи Слави Трифонов

  23 Юли 2021 8:55ч.

  Съгласна. Ще допълня само, че битката с простотията е неравна. Простият и нахален човек (групата от ИТН) ще продължава да нанася невероятна бели на държавата, докато съществува. За съжаление упоменатата сбирщина има немалко последователи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • UfO

  23 Юли 2021 10:19ч.

  Капитан Кук, внушавате неистини. При диктатурата действа законът на Силата. При демокрацията силата на Закона. В соца, социалистическата диктатура, се издигаха УЖ най-способните, но всъщност най-силните в Партията. Девизът беше "От всекиго според възможностите, всекиму според потребностите". След 10-ти живеем в преходен строй, посттоталитарна УЖ демокрация, т.е. извратена форма на демокрацията, наречена охлокрация. В охлокрацията (на старогръцки οχλοκρατία, от οχλος – тълпа и кρατος – сила, власт) властва тълпата/тълпите, водени от демагози. Демагози, предимно популисти, излъчени от олигархията. Тълпи, не просто отделни групи в обществото с различни интереси, което е нормалното, а тълпи от корумпирани малцинства. Продължава да действа насилието и беззаконието, породено от прекалената слободия. Една партия от демагози измества друга и дава власт на известен брой други в коалиция, с явна или неявна. Може да е интересно да ги менкаме, но не ние избираме какво да има в менюто, а задкулисието и олигархията. В резултат липсва компетентно управление, но имаме зависимо от задкулисието такова, което узаконява и изпълнява поръчките им, защитаващи интересите на порочни лобита. По време на охлокрацията не се защитават интересите на държавата, а запазването на властта. Т.е. не се управлява с мисъл за бъдещите поколения, а овладяването на държавата се прави с цел оставяне на власт и след така наречените свободни избори. Всичко това не е демокрация, а ЗЛОУПОТРЕБА с демокрацията. Т.е. живеем в криза. А лекарството е РЕД, ЗАКОННОСТ, СВОБОДА. Оторизираните държавни органи трябва да се противопоставят в определени законови граници на корумпираните тълпи и всеки индивид да е равен пред Закона и свободен, т.е. отговорен да понесе последствията от своите дела.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Атанасов

  23 Юли 2021 10:27ч.

  Поздравления, "Капитан Кук на 23.07.2021 в 09:24"! Българският парен локомотив стои винаги "на място", защото всичката пара отива в свирката му.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Атанасов

  23 Юли 2021 10:33ч.

  Поздравления за коментара, "UfO на 23.07.2021 в 10:19"! "Оторизираните държавни органи трябва да се противопоставят в определени законови граници на корумпираните тълпи и всеки индивид да е равен пред Закона и свободен, т.е. отговорен да понесе последствията от своите дела" - почитател на Т. Мор ли сте?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "обединение за промяна"

  23 Юли 2021 10:35ч.

  Каква топно промяна, господин Цеков, очаквате и от кого - от селските чалгаджии тука има, тука нема с фейсбучния им фантом начело; от изправи се - наведи се, вън - вътре, дето сега пък били идвали; от да - не; щото от гражданите-ерб едва ли... Че то това не са партии, ако бяха партии, щяха по друг начин да се наричат, за да е що-годе ясно чии интереси представляват. Освен собствените си и дневния ред на Посолството, разбира се.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • зелен чорап от НАТО

  23 Юли 2021 11:10ч.

  Парламент, избран само от 42% от българите, няма право да съществува. Правителство, избрано с гласове на БСП или ДПС, ще е обречено, а тези две партии измамили избирателите си. Единственият вариант е разпускане на НС, много по- токсично от предишното, и избори 2 в 1. Всичко друго е политическо порно!!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Helleborus

  23 Юли 2021 11:16ч.

  България не може да се освободи от комунизма, Слави е ултра ляв. Винаги има един правилен модел, не е важно по какъв начин ще го счупиш този модел, ако до сега си го чупил чрез пренатягане, не е спасителен план, да преминеш към пълно разглобяване. Както доброто семейство няма да се оправи, ако замениш властната жена тиранин с лека жена проститутка. Това са два вида комунизъм, които по два различни начина отнемат държавата от народа, държавата, която със своите институции, власт и работа, е единствения представител на народа като общност със своите интереси имоти и бизнес. Всички системи, организации, партиен живот, представляват силата, властта, мощта на един народ. Чрез тях народът раздава правосъдие, защитава се, пази своето, налага се навън. Американците и руснаците чрез кого реализират своята сила, чрез своите държави, всеки индивид по отделно е слаб. Затова либертарианството, което се преструва и предрешава на дясна политика в България, на запад си е добре познато като бездържавен социализъм и анархизъм. Това са хора, които винаги ощетяват народа, макар да се борят на теория за свобода на народа, но те са винаги против държавата. В миналото са обсебвали държавата и забранявали партиите, за да управляват от името на народа, това го правеше нашата БКП, като не им се получи, сега пък разрушават държавите, за да имат пак цялата власт. Слави е такъв, аз ви го казах отдавна, той е вируса, който влиза в държавата, за да разруши държавата, такава, която може да работи в интерес на всички. Не случайно не иска да се държи като част от системата. Разрушаването на държавата дава власт на акулите сред самия народ, премахва се звероукротителят и дресьорът, който ги удържа. Новият комунизъм и неомарксизъм казва така, не ни трябва полиция, тя е лоша, бие ни, не ни трябват политици, те са корумпирани, не ни трябва държава, тя ни харчи парите за неща, които не ни интересуват. Ние, хората, можем да се самоуправляваме. Странно е как толкова много хора не могат да зацепят, че точно в общата група гласът им НЕ може да бъде чут. Като на голямо парти, на което половината никога не може да вземат думата и никога не става каквото искат, понеже са невидими. Колкото повече се превръщат хората в тълпа, толкова повече ще бъдат удавени в рева на тълпата, който ще се яви за тях като потоп. Това анархистко либертарианско учение е сляпо, бездуховно, проповядва пълно освобождение, което не е нищо повече от робство на похоти и егоизъм, които те правят безполезен за околните. Самата личност на Трифонов е такава, играе го свободен и мъжкар, но цени само лекото поведение и мръсотията, вдъхновява се от рушенето и омразата и е дошъл „да освободи“ българския народ от и без друго болнавата държава, която има нужда от спешно изцеление, а не от ритуално самоубийство.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • зелен чорап от НАТО

  23 Юли 2021 11:31ч.

  Цеков май недоволства, че ИТН слагали прът в каруцата на радев.Ами че това е прекрасно, осъзнават, че той е фундамент на престъпната система, а не борец срещу нея. И най- естественото нещо на света е да си издигнат свой кандидат, както и ДБ. При избори 2 в 1 Зеления чорап ще изгуби, а това е най важното, този борец за синергия с дневния ред на САЩ да бъде свален от власт

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Капитан Кук

  23 Юли 2021 11:39ч.

  UFO, прочети внимателно какво си написал и се замисли над това, което си написал. И ще установиш с изненада, че зад мъглата от изсипани думи си отрекъл самата демокрация. Било "охлокрация". Ами, нали за това става дума? Демокрацията е власт на тълпата, която тълпа решава кой да управлява държавата. А тълпата достатъчно грамотна ли е да решава кой да управлява държавата? Отделен въпрос е, че зад днешната демокрация се крият действителните кукловоди на демократурата - но ние говорим за истинската демокрация, за която още Платон е казал, че винаги води до тирания. "Гласове" за съжаление са изтрили коментара ми, не знам защо, изглежда и те толкова много държат на демокрацията, че в нейно име забраняват свободата на словото.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • “коалиция не е мръсна дума”, а коалиционните партньори са на висотата на ангажимента си

  23 Юли 2021 11:46ч.

  Ако ИТН не престанат да се държат като членове на улична банда ("Синовете на анархията) и не станат една нормална партия, нищо добро не ни очаква. Не били “Партия на протеста”, а били “антисистемна партия”. Партия, която иска да унищожи другите партии, това е безобразие. Това, дори ГЕРБ не го направиха. Дали са играли някакъв театър, не зная, но е факт, че повече от месец водиха преговори с патриотите, докато постигнат споразумение за правителство. Тези не искат да водят разговори, не искат да преговарят, не искат да направят коалиция с други партии, не искат да обсъждат програми, приоритети, политики и министри. Нищо не искат, освен другите да им гласуват правителството, на което Николай Василев остава в качеството на съветник. Това е безпардонна наглост. При тая ниска избирателна активност и тоя мижав резултат за ИТН, те нямат политическата легитимност да се държат по тоя начин. Те не представляват интересите на целия народ. На следващи избори ще се роди политическо чудовище

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Коалиция могат да направят само политици. Слави не е политик и очевидно никога няма да стане

  23 Юли 2021 11:49ч.

  Най-успешният шоумен на България е един несъстоял се човек. Неженен, без деца, егоцентрик с много комплекси, тръгнал от село да завладява големия град, човек полуграмотен, полупевец, полумузикант, телевизионен водещ със съмнителна репутация, без собствени мисли и идеи, силно зависим от екипа сценаристи, съчинители на скечове с дебелашки, клозетен хумор със сексуален подтекст, човек със силно разклатено здраве, сърдит и озлобен плешив чичка в напреднала възраст на който всичко и всички му пречат, 7/8 Ку-ку феодал с крепостни селяни - чалга музиканти и клоуни смешници. Човекът в живота си не е поемал отговорност за семейство, а иска да управлява цялата държава. Иска да счупи "статуквото", а всъщност чупи държавата. Той не желае да говори с никого, мисли че си е самодостатъчен. Не търпи възражения и се мисли за последна инстанция. Гешев мисли, че е "инструмента на Господ", а тоя се мисли за самия Господ. Знае ли някой всъщност какво е истинското здравословно състояние на "Господаря на Вселената", физическо и психическо? Думите на журналиста от "Монд" са малко стряскащи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Капитан Кук на 23.07.2021 в 09:24

  23 Юли 2021 11:59ч.

  "Ама все още ли не разбирате, че демокрацията е НАЙ-КАЛПАВАТА система за управление на една държава? Причината е много проста: при диктатурата (както и да се нарича тя - еднопартийна система, хунта, монархия) властта се взема от НАЙ-СПОСОБНИЯ ДА ДЕЙСТВА - той именно затова я взема и става диктатор (шеф на хунта, цар, крал, главатар, генерален секретар и т. н.), защото е НАЙ-СПОСОБЕН ДА ДЕЙСТВА. При демокрацията властта се взема от НАЙ-СПОСОБНИЯ ДА ПРИКАЗВА (най-красноречивия, най-добрия оратор, най-умеещия да обещава и пр.) - той именно затова я взема, защото е НАЙ-СПОСОБЕН ДА ПРИКАЗВА, с което омайва тълпата да гласува за него. Хайде сега, преценете сами: кой ще управлява по-добре една държава: най-способния да действа или най-способния да приказва?"

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • whit

  23 Юли 2021 12:07ч.

  единственото обяснение за поведението на итн в 45 нс е, че трябваше да дадат възможност на президента Радев да назначи служебното си правителство, с чиито състав беше готов преди повече от година. за да могат "протестърите" да сложат ръка на очакваните възстановителни фондове за свои проекти, а не за проектите на герб. видяха, че отидоха много далече. или пък получиха достатъчно власт и могат да минат в диалогов режим. или пък Слави Трифонов най-сетне се убеди, че не е представител на суверена, няма да получи заветното абсолютно мнозинство и се опитва да излезе от кашата, коятяо забърка. не гласувам за герб, но в герб има достатъчно способни професионалисти, които да бъдат включени в общата работа, а не да бъдат отхвърляни, за да могат невежи личности със самочувствие до небето да заемат местата им.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До капитан Кук!

  23 Юли 2021 12:36ч.

  Капитане, този път няма да се съглася 100% с Вас! Нищо и няма на демокрацията, докато някой не я яхне и не я използва като инструмент за налагане на недемократични промени с демократични средства. Много неща на този свят са се случвали и продължават да се случват. Нищо ново под слънцето, но ние хората продължаваме да преоткриваме топлата вода, обявявайки се за пионери в тази област. Известната истина, че историята се повтаря един път като трагедия, а следващият път като фарс - все още не е оспорена. И диктатурата, и демокрацията си имат своите силни и слаби страни. Проблемът е, че у нашенско те са част от една и съща монета! Мазохизмът е втората природа на човека, но у българина тя е неотменна част от неговото ежедневие! У нашенско всичко добро се изражда! Получава се вид хермафродит! Въобще източнославянската традиция: "хотели как лучше, а получилось как всегда." важи в пълна сила на територията и сега!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мильо Лудия

  23 Юли 2021 12:56ч.

  Янлъш си Петьо - Козяк и Радев ще ги принудят да се коалират в противен случай изчезват от хоризонта.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • МММ

  23 Юли 2021 12:57ч.

  Нещо бъркаш, Всъщност, Чалгарят се готви да управлява в петорна коалиция...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Капитан Кук

  23 Юли 2021 14:25ч.

  "... докато някой не я яхне и не я използва като инструмент за налагане на недемократични промени с демократични средства". Приятели-любители на демокрацията! АМИ, НАЛИ ЗА ТОВА СТАВА ДУМА??? Че тя за това е предназначена изобщо и въобще ИЗНАЧАЛНО! Разбирам наивния ви идеализъм, аз съм бил същият, и аз съм подскачал по площадите и се тупахме с жан-виденовата полиция пред парламента - но време е за ОТВАРЯНЕ НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ ОЧИЧКИ! Демокрацията по начало е ПРЕДНАЗНАЧЕНА да бъде "яхната" и да бъде "ИЗПОЛЗВАНА като инструмент за налагане на недемократични промени с демократични средства" - тоест, за да се достигне до диктатура, до деспотизъм, до ТИРАНИЯ (както го е проумял Платон още в зората на демокрацията). Помислете си следното, ако желаете: коя организация започва прехода към глобална демокрация през 18-ти век чрез т. нар. "велика френска революция"? Става дума за съвсем конкретна и доста могъща организация, ама няма да ви кажа, защото ще ме обвините в конспирология - в интернет има предостатъчно информация, само погуглете на "Велика френска революция". И хайде сега да мислим: кому е било притрябвало след 2000 години да възстановява един архаичен модел, взет от Древна Гърция? И защо да го възстановява? Значи е имал някаква изгода от това (иначе трябва да допуснем, че е решил да възстановява този модел, без да има никаква изгода, което е просто нелогично)? А каква му е била изгодата? В тези процеси изгодата е единствена: ВЗЕМАНЕТО И ЗАДЪРЖАНЕТО НА ВЛАСТТА, сиреч, установяването на диктатура, без значение с какви красиви думички е замаскирана. Тоест, демокрацията се оказва именно перфектният инструмент за вземане и задържане на властта, тоест - за установяване на диктатура; при това като се внуши на тези, върху чиито гърбове се установява диктатурата, че те САМИ СИ Я ИЗБИРАТ. Перфектно, нали? Ами, вгледайте се дори само в процесите в България, за да видите как безотказно действа този механизъм! Само се постарайте да свалите идеологическата завеса пред очите си, иначе, ако вярвате в някаква идеология - без значение дали комунистическа, демократична или друга бля-бля-бля, нищо няма да видите! Тя, завесата, е затова, за да крие какво става зад кулисите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Да свикваме

  23 Юли 2021 15:55ч.

  Вече ще го избираме и по пощата - него и върховният глава, стига са си играли на избори, работата е редена, прокурори, корупция, ала бала. Външната политика е фокусът и докато ни подхвърлят разни дъвки външната политика се пече - оправят се "проблемите" от предишното управление.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи