Сиймур Хърш: Зеленски лъже и заплашва в края на неуспешната контраофанзива

Сиймур Хърш: Зеленски лъже и заплашва в края на неуспешната контраофанзива

Автор: Сиймур Хърш, seymourhersh.substack.com

Следващият вторник ще се навърши една година от унищожаването на три от четирите тръбопровода на "Северен поток" 1 и 2 от администрацията на Байдън. Имам още какво да кажа по този въпрос, но ще трябва да почака. Защо? Защото войната между Русия и Украйна, в която Белият дом продължава да отхвърля всякакви разговори за прекратяване на огъня, е в повратен момент.

В американската разузнавателна общност има значителни елементи, които, опирайки се на полеви доклади и техническо разузнаване, смятат, че деморализираната украинска армия се е отказала от възможността да преодолее силно минираните тристепенни руски отбранителни линии и да пренесе войната в Крим и четирите области, завзети и анексирани от Русия. Реалността е такава, че разбитата армия на Володимир Зеленски вече няма никакви шансове за победа.

Служител, който има достъп до актуална разузнавателна информация, ми каза, че войната продължава, защото Зеленски настоява, че трябва да продължи. В неговия щаб или в Белия дом на Байдън не се обсъжда прекратяване на огъня и няма интерес към преговори, които биха могли да доведат до прекратяване на клането. "Всичко това са лъжи", казва служителят, говорейки за украинските твърдения за постепенен напредък в офанзивата, която понася зашеметяващи загуби, докато печели позиции в няколко разпръснати района, които украинските военни измерват в метри на седмица.

"Нека бъдем ясни", каза служителят. "Путин извърши глупав и саморазрушителен акт, като започна войната. Той си мислеше, че има магическа сила и че всичко, което иска, ще се получи". Първоначалната атака на Русия, добави служителят, е била лошо планирана, с недостатъчен персонал и е довела до ненужни загуби. "Той беше излъган от своите генерали и започна войната без логистика - без възможност да снабдява войските си". Много от провинилите се генерали са уволнени скоропостижно.

"Да - каза служителят, - Путин постъпи глупаво, без значение колко е провокиран, като наруши устава на ООН, както и ние" - имайки предвид решението на президента Байдън да води прокси война с Русия, като финансира Зеленски и неговите военни. "И затова сега трябва да го обрисуваме в черни краски, с помощта на медиите, за да оправдаем грешката си". Той имаше предвид тайната операция за дезинформация, която е имала за цел да дискредитира Путин, предприета от ЦРУ в координация с елементи на британското разузнаване. Успешната операция накара големите медии тук и в Лондон да съобщят, че руският президент страда от разнообразни заболявания, сред които кръвни разстройства и тежък рак. Според един от често цитираните разкази Путин се лекувал с големи дози стероиди. Не всички се заблудиха. През май 2022 г. "Гардиън" скептично съобщи, че слуховете "обхващат цялата гама: Владимир Путин страда от рак или болест на Паркинсон, твърдят непотвърдени и непроверени съобщения". Но много големи новинарски организации се хванаха на въдицата. През юни 2022 г. Newsweek разгласи това, което обяви за голяма сензация, позовавайки се на неназовани източници, според които Путин се е подложил на лечение два месеца по-рано от рак в напреднал стадий: "Властта на Путин е силна, но вече не е абсолютна. Борбата в Кремъл никога не е била по-интензивна. Всички усещат, че краят е близо."

"В първите дни на юнската офанзива имаше няколко ранни украински пробива", каза служителят, "в близост до първата от трите огромни бетонни защитни бариери на Русия, която беше в тежък капан, и руснаците се оттеглиха, за да ги засмучат. И всички те бяха убити." След седмици на големи загуби и малък напредък, заедно с ужасяващи загуби на танкове и бронирани машини, каза той, основни елементи от украинската армия, без да го обявяват, на практика отмениха офанзивата. Двете села, за които украинската армия наскоро заяви, че са превзети, "са толкова малки, че не биха могли да се поберат между две табели Burma Shave - имайки предвид билбордовете, които след Втората световна война покриваха всяка американска магистрала.

Страничен продукт на неоконсервативната враждебност на администрацията на Байдън към Русия и Китай - пример за това са изказванията на държавния секретар Тони Блинкен, който неведнъж е заявявал, че в момента няма да допусне прекратяване на огъня в Украйна - е значителното разделение в разузнавателната общност. Една от жертвите са секретните Национални разузнавателни оценки (НРО), които в продължение на десетилетия очертаваха параметрите на американската външна политика. Някои ключови служби в ЦРУ в много случаи отказаха да участват в процеса на НРО поради дълбоко политическо несъгласие с агресивната външна политика на администрацията. Един от последните неуспехи включваше планиран НРО, който се отнасяше до резултата от китайска атака срещу Тайван.

В продължение на много седмици съобщавах за дългогодишните разногласия между ЦРУ и други елементи на разузнавателната общност относно прогнозите за настоящата война в Украйна. Анализаторите на ЦРУ неизменно са били много по-скептични от колегите си от Агенцията за разузнаване на отбраната (АРО) по отношение на перспективата за успех в Украйна. Американските медии пренебрегнаха спора, но не и изданието Economist със седалище в Лондон, чиито добре информирани репортери не работят със спуснати отвън заглавия. Един от признаците за вътрешното напрежение в американската общност се появи в изданието на списанието от 9 септември, когато Трент Мол, директор на отдела за анализи на Военното разузнаване, даде извънредно интервю за Economist, в което защити оптимистичните доклади на агенцията си за войната в Украйна и нейното проблемно контранастъпление. Това беше, както отбелязва Economist в заглавието си, "рядко срещано интервю". То остана незабелязано и от водещите американски вестници.

Мол признава, че ЦРУ е "сбъркало" в доклада си за "волята за борба" на американските съюзници, когато обучаваните и финансирани от САЩ армии в Ирак и Афганистан "се разпаднаха почти за една нощ". Моул не се съгласи с оплакванията на ЦРУ - въпреки че агенцията не беше цитирана поименно - относно липсата на умения на украинското военно ръководство и неговата тактика в настоящата контраофанзива. Той заяви пред "Икономист", че неотдавнашните военни успехи на Украйна са "значителни" и дават на силите ѝ 40-50% вероятност да пробият тристепенните отбранителни линии на Русия до края на тази година. Той обаче предупреди, че "ограничените боеприпаси и влошаването на времето ще направят това "много трудно".

В интервю за "Икономист", публикувано седмица по-късно, Зеленски признава, че е забелязал - как да не забелязва? - нещо, което списанието цитира като "промяна в настроението на някои от партньорите му". Зеленски също така призна, че това, което той нарече "неотдавнашни трудности" на страната му на бойното поле, е било възприето от някои като причина за започване на сериозни преговори за прекратяване на войната с Русия. Той нарече това "лош момент", защото Русия "вижда същото". Но той отново даде да се разбере, че мирните преговори не са на дневен ред, и отправи нова заплаха към онези лидери в региона, чиито страни приемат украински бежанци и които искат, както ЦРУ е докладвало на Вашингтон, край на войната. В интервюто Зеленски предупреди, както пише Economist: "Няма как да се предвиди как милионите украински бежанци в европейските страни ще реагират на това, че страната им е изоставена." Зеленски заяви, че украинските бежанци "се държат добре... и са благодарни" на тези, които са ги приютили, но няма да е добре  за Европа, ако украинското поражение "натика хората в ъгъла". Това не е нищо по-малко от заплаха за вътрешно въстание.

Посланието на Зеленски тази седмица пред годишната Генерална асамблея на ООН в Ню Йорк не предложи нищо ново и, както съобщи "Вашингтон пост", той получи задължителното "топло посрещане" от присъстващите. Но, отбелязва "Пост", "той произнесе речта си пред полупразна зала, като много делегации отказаха да се явят и да изслушат това, което той имаше да каже". Лидерите на някои развиващи се страни, допълва докладът, са "разочаровани", че многобройните милиарди, които администрацията на Байдън харчи без сериозна отчетност за финансиране на войната в Украйна, намаляват подкрепата за собствените им усилия да се справят със "затоплянето на света, да се противопоставят на бедността и да осигурят по-сигурен живот за своите граждани".

В по-ранната си реч пред Общото събрание президентът Байдън не се занима с опасното положение на Украйна във войната с Русия, но поднови категоричната си подкрепа за Украйна и настоя, че "единствено Русия носи отговорност за тази война" - пренебрегвайки, както не правят лидерите на много развиващи се страни, три десетилетия на разширяване на НАТО на изток след и тайното участие на администрацията на Обама в свалянето на проруското правителство в Украйна през 2014 г.

Президентът може и да е прав по същество, но останалата част от света помни, а Белият дом, изглежда, не помни, че именно Америка избра да воюва в Ирак и Афганистан, без да се съобразява с основателността на своите аргументи за това.

Президентът не говори за необходимостта от незабавно прекратяване на огъня във война, която не може да бъде спечелена от Украйна и която допринася за замърсяването, предизвикало настоящата климатична криза, обхванала планетата. Байдън, с подкрепата на министъра Блинкен и съветника по националната сигурност Джейк Съливан - но с намаляваща подкрепа в други части на Америка - превърна безрезервната си финансова и морална подкрепа за войната в Украйна във въпрос на живот и смърт за преизбирането му.

В същото време неумолимият Заленски в интервю миналата седмица пред кореспондент на "60 минути", някогашния връх на агресивната американска журналистика, представи Путин като поредния Хитлер и лъжливо настояваше, че Украйна има инициативата в сегашната си нестабилна война с Русия. 

Запитан от кореспондента на CBS Скот Пели дали смята, че "заплахата от ядрена война е зад гърба ни", Зеленски отговори: "Мисля, че Путин ще продължи да заплашва. Той изчаква Съединените щати да станат по-малко стабилни. Той смята, че това ще се случи по време на изборите в САЩ. Той ще търси нестабилност в Европа и Съединените американски щати. Ще използва риска от използване на ядрени оръжия, за да подхрани това. Той ще продължи да заплашва."

Американският разузнавач, с когото разговарях, прекарал първите години от кариерата си в работа срещу съветската агресия и шпионаж, уважава интелекта на Путин, но презира решението му да започне война с Украйна и да инициира смъртта и разрушенията, които войната носи. Но, както ми каза той, "Войната свърши. Русия победи. Вече няма украинска офанзива, но Белият дом и американските медии трябва да поддържат лъжата.

"Истината е, че ако украинската армия получи заповед да продължи настъплението, тя ще се разбунтува. Войниците не желаят повече да умират, но това не се вписва в глупостите, които се пишат от Белия дом на Байдън."

 

Източник: seymourhersh.substack.com

 

 

Коментари

 • ЗИП

  21 Sep 2023 19:45ч.

  Руските фуражки получиха "нова играчка" от конструкторите.Управляеми ФАБ-ове от 1.5 тона.Идеални за мостове.Вчера с една такава бомба бе унищожен моста на изхода на Купянск.По него е минавала кола с шестима "доброволци" от Киев.Колата е на хармоника със стърчащи от нея крайници изхвърлена на брега от ударната вълна.Моста го няма.Видео: https://t.me/boris_rozhin/98156

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хърш

  21 Sep 2023 19:49ч.

  Хърш беше първият журналист, който разкри, че именно САЩ са спонсорирали взривяването на Северен Поток. Посолствените Плондирчета ореваха орталъка как бил сенилен, как нямал доказаталства, как бил и т.н. и т.н. После се оказа прав. Очаквам и сега да се повтори историята.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • forsvaret

  21 Sep 2023 20:02ч.

  Тоя за пари всичко ще напише..... а защо не казва какво гръмна снощи в Крим? А миналата вечер?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • деворализиран фейкомет

  21 Sep 2023 20:03ч.

  Какво гръмна бе, пак ли ще ни пускаш фейковете на издишащия отвсякъде режим?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Сподели ти, какво е гръмнало

  21 Sep 2023 20:03ч.

  щом си наясно

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хърш

  21 Sep 2023 20:09ч.

  Оп... не минаха и 20 минути, и историята се повтаря вече.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • стига робство и тиранство!

  21 Sep 2023 20:02ч.

  Сега предстои да им счупят главите на всичките лакеи на северноамериканския фаЩизъм по всичките земни кълбета. Сами си го направиха, денонощно си го просеха. Развръзката е близо.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  21 Sep 2023 20:59ч.

  Руският експедиционен корпус превзе пореден опорен пункт на украинците. Бяха открити мумифицирани тела на украински войници и части от ръце висящи по дърветата.Снимки от руската армия: https://t.me/boris_rozhin/98103?single

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не е Зеленски този, който настоява да се продължи войната

  21 Sep 2023 21:01ч.

  Айде холан! Зеленски е пионка, други са основните играчи!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • За година от началото на мобилизацията в Русия Украйна е освободила почти 12 пъти повече територии, отколкото е загубила

  21 Sep 2023 21:02ч.

  Точно преди година, на 21 септември 2022 г., руският диктатор обяви частична мобилизация. През това време Русия загуби повече от 8762 кв.км. окупирани преди това територии. Това е почти 12 пъти повече от териториалните загуби на Украйна за същото време - около 731 кв. км. По-голямата част от територията, която Украйна си върна, попада на десния бряг на Херсонска област. Вж.: https://t.me/Crimeanwind/43009

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • домачине

  21 Sep 2023 21:05ч.

  Какъв руски диктатор те подгони пак бе, я се връщай обратно на койката в лудницата!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Путлер отговаря напълно на характеристиките на диктатор

  21 Sep 2023 21:44ч.

  Путин е деспот с абсолютна/неограничена власт, самовластен/самодържец, който не се съобразява с чуждата воля, потисник на своя народ, управляващ го с укази (нали знаете кои управляват с укази?!), но и провеждащ асимилация/геноцид над чужди народи, каквато е традицията на Руската империя, Съветска Русия и днешна РПедерация на Путин. Не само заплашва/рекетира и всява страх с ЯО в днешния свят, и наруши еднолично всякакви международни договорености и международния правов ред, като налага правото на СИЛАТА, но и в самата Русия режимът му създаде атмосфера на страх и репресии към инакомислещи, пацифисти с антивоенни послания и критици на властта. Митингите са забранени, критиките към властите – също, има цензура, нарушава се конституцията и основните човешки права, за опозиционна реторика се издават присъди, по-тежки от тези за убийство. Да сте чували и виждали някога някъде Путин да се яви за предизборни дебати със свой опонент?! Изборите догодина щял да ги спечели с 95%, както се изпусна Песков:) След като Русия нахлу в Украйна, депутатът от "Единна Русия" Сергей Захаров, професионален пилот от гражданската авиация, командир на пътнически самолет Ту-134, през март 2022 г. публикувал своя рисунка в Инстаграм, символизираща мира - гълъб с маслинова клонка в човката. От Партията го заклеймили: "Депутатът Захаров се изказва против военните действия и вече е включен в черните списъци". След вклюването му в черните списъци, изключване от редица обществени съвети и комисии той напуска РФ и заминава в Германия. През есента на 2022 г. публикувал в Инстаграм снимка на маймуна с корона на главата и надпис: "Той можеше да бъде велик президент на велика държава, но ще остане в историята като ДРЕБЕН ДИКТАТОР НА НИЩОЖНА СТРАНА". А до същата снимка написал следното: "Диктаторите не убиват лично - ръцете на извършителите са оцапани с кръв до лактите. Затова всички, които подкрепят един диктаторски режим, са не по-малко отговорни от самия диктатор".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • седесарско гаменче

  21 Sep 2023 21:54ч.

  Ти си единственият индивид тук, който ни говори като диктатор. Всичко друго може да е хипотеза или илюзия, но твоето хулиганско поведение и приказки са реални. Така че крадецът при твоя случай крещи "Дръжте крадеца!". Първо си успокой нервите. И си смекчи езика, преди да се занимаваш с дежурните си проамерикански клиширани уродливи квалификации на здрави хора и държавници. Защото на всичкото отгоре си един изкукал дрът пръч.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Уау

  22 Sep 2023 2:08ч.

  Защото нашите “избрани” управници се съобразяват с мнението на народа????

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • БПФ

  22 Sep 2023 15:24ч.

  Тоест украйна вече е "освободила" територии до Москва? Ти си някакъв олигoфpeн, нали?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • мда

  23 Sep 2023 19:54ч.

  Олигофрен е този, който не разбира текст, въпреки че може да го прочете. Т.е. функционално неграмотен олигофрен.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Вижте диаграма за стандарта на живот в РФ (според покупателната способност)

  21 Sep 2023 21:16ч.

  Преди повече от 30 години, след разпадането на СССР, Русия беше по-богата от страните в Източния блок /СИВ/, когато бяха социалистически. Сега Русия е по-бедна. И има две причини за това: (1) - мащабът на икономическата катастрофа на социализЪма от съветски тип от 90-те години и (2) - провалът на растежа след кризата от 2009 г. И този провал е сред причините за войната. Путин първо провали икономическото развитие на РФ и след това започна войната, за да да продължи да управлява въпреки това и да се опита да компенсира икономическия си провал (това го каза и Пригожин, че основната причина Кремъл да започне войната е ГРАБЕЖ, а второстепенните - за задоволяване на медаломанията на Шойгу&обкръжение и за назначаване на кума на Путлер и кръстник на дъщерите му Медвенчук за президент-марионетка на Украйна). Вж. диаграмата за сравнение на стандартите на живот в Източния блок преди и сега: >>> https://t.me/Crimeanwind/43025

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • бензинджия

  21 Sep 2023 21:19ч.

  ти наистина ли мислиш, че някой приема насериозно и теб, и това, с което замърсяваш форума?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • БПФ

  22 Sep 2023 15:26ч.

  Затова ли по паритет на покупателната способност Русия изпревари Германия, а нито една от източноевропейските държави НЕ присъства в първите 20 ???

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • мда

  23 Sep 2023 19:55ч.

  Със скриване и манипулиране на реалните данни Рашата може да изпревари и извънземните по каквито си иска параметри:)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ами

  27 Sep 2023 12:42ч.

  Ти кога беше там последно, че толкова ги разбираш нещата, а?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • alecsander

  27 Sep 2023 16:24ч.

  Войната в Украйна започна агресивно и тихо преди много години. Тогава Руската федерация изтегли окупационния си корпус от победената Германия и войсковите си контингенти от други източноевропейски страни. Споразуменията тогава бяха САЩ да поддържа неутралитет на Източна Европа като буферна зона между НАТО и Русия. Миролюбивите САЩ, обаче, запазиха окупаионния си корпус в Германия и през следващите десетилетия, до днес включително. След това те нарушиха споразуменията и под името "НАТО" окупираха Източна Европа до границите на Русия. След проведеният от ЦРУ метеж “майдана” в Украйна те наложиха свое правителство с участие на нацистки паравоенни формации в държавната власт на Украйна. Започнаха усилена пропагандна обработка на украинците срещу руснаците. Ускориха подготовката на Украйна за приемане в НАТО с нагласи за разполагане там на американски военни бази и възстановяване на ядрения арсенал на Украйна. Едновременно украинските нацистки формации започнаха терористични нападки срещу рускоезичното население на украинските региони в югоизточната част на Украйна. Приемането на Украйна в НАТО и подготовката за съадаване на американските военни бази в непосредствена близост до руската столица е безусловно заплаха, ако се има предвид агресивната имперска политика на САЩ. Да си припомним, че след Втората световна война те водиха 32 локални воини срещу страни от цял свят. Как би реагирала САЩ, ако руската федерация започне да подготвя военна база на мексиканската граница. За доставените навремето руски ракети в Куба, САЩ реагираха с подготовка за Трета световна война.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гост

  21 Sep 2023 21:41ч.

  На който му е интересно да чете - "Зеленский оказался между жизнью и смертью: обложили со всех сторон Президент Украины никогда не будет способен на перемирие" - https://www.mk.ru/politics/2023/09/21/zelenskiy-okazalsya-mezhdu-zhiznyu-i-smertyu-oblozhili-so-vsekh-storon.html

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • The Man With No Name

  21 Sep 2023 22:10ч.

  Хърш е легенда в журналистиката. Не че всичко написано през годините е винаги на ниво, но да оспорваш коментар на носител на Пулицър е като да се гъбаркаш с Айнщайн във физиката. Трябват наистина железни аргументи, не " тоя не ме кефи".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • The Man With No Name

  21 Sep 2023 22:15ч.

  Но то фацебукето, екс , май спейс превърна всеки в автор. "Голата истина" onlyfans замести анализа

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 404

  22 Sep 2023 15:28ч.

  Изключителната низост и гнъс на антируската пропаганда не знае граници, но истината винаги възтържествува. Колкото и да не им се иска, Путин е в отлично здраве. За сметка на това сенилното чучуло се срива пред очите на цял свят и много скоро агентите ще го намерят озъбено и омазано в собствените си анaлни отпадъци в някоя хубава сутрин. Бих искал да го намерят в кeнефът на Белият дом - но чучулото не знае къде е той, защото си върши работата направо в гaщите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Радвам се

  23 Sep 2023 19:57ч.

  Путьо в пълно съзнание ще посрещне своя крах, падение и присъдата на Историята.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ами

  27 Sep 2023 12:40ч.

  Представи си, че не стане така, какво правим тогава, а? Хайде върви си друскай джендърския задник някъде другаде, никой не ти желае смешната пропаганда тук, нали ти казаха вече.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • alecsander

  27 Sep 2023 19:37ч.

  "Радвам се." Как си представяш победената Русия? Като от Наполеон? Като от Хитлер" Или от Японците? Как се окупира територия с десет часови зони? Какво ще стане със позиционираните на бойно дежурство 2000 ракети с ядрен заряд? С голям мерак си, с малък акъл.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи