Сиймур Хърш: Герасимов и Залужни преговарят за мир. Американците са съобщили на Зеленски, че преговорите между военните ще продължат с него или без него

Сиймур Хърш: Герасимов и Залужни преговарят за мир. Американците са съобщили на Зеленски, че преговорите между военните ще продължат с него или без него

Автор: Сиймур Хърш, seymourhersh.substack.com

Последните месеци бяха трудни за президента Джо Байдън и неговия безпомощен външнополитически екип. Израел върви по своя път във войната си срещу Хамас, като подновява бомбардировките в Газа, а американската общественост е силно разделена, като всичко това се отразява на социологическите проучвания, които продължават да са неблагоприятни за Белия дом.  

Междувременно президентът и неговите външнополитически помощници също останаха настрана, тъй като сериозните мирни преговори между Русия и Украйна бързо набраха скорост.

"Всички в Европа говорят за това" - за мирните преговори - ми каза по-рано тази седмица американски бизнесмен, който години наред се е занимавал с украински дипломатически и военни въпроси на високо ниво в правителството. "Но между прекратяването на огъня и уреждането на конфликта има много въпроси." Журналистът ветеран Анатол Лиевен написа тази седмица, че ситуацията на бойното поле в Украйна и следователно "прекратяването на огъня и преговорите за мирно уреждане стават все по-необходими за Киев". Той заяви, че за украинското правителство, оглавявано от Володимир Зеленски, е "изключително трудно" да се съгласи на преговори, като се има предвид многократният му отказ да ги проведе с руския президент Владимир Путин.

Движещата сила на тези преговори не е Вашингтон или Москва, нито Байдън или Путин, а двамата високопоставени генерали, които ръководят войната - Валерий Герасимов от Русия и Валерий Залужний от Украйна.

Според различни източници Путин не би възразил срещу споразумение, което определя границите според мястото, където са били разположени войските в момента на приключване на мирните преговори. На Русия ще бъде оставен безспорен контрол над Крим и, до провеждането на избори при военно положение през март, съществен контрол над четирите провинции или области, които Русия анексира миналата година: Донецк, Луганск, Запорожие и все още размирния Херсон. В замяна на това - отстъпка, която не беше предвидена - Русия, т.е. самият Путин, няма да се противопостави на присъединяването на Украйна към НАТО.

В интервю за "Икономист" от 1 ноември: Валерий Залужний, главнокомандващ на украинската армия, шокира редакторите, като призна, че войната му с Русия е "в патова ситуация. Ще е необходим огромен технологичен скок, за да се излезе от задънената улица". Генералът разкри, че войските му са напреднали с по-малко от единадесет мили, откакто в началото на миналото лято започна широко рекламираната украинска контраофанзива срещу Русия. "Най-вероятно няма да има дълбок и красив пробив", каза Залужний. "Простият факт е, че ние виждаме всичко, което прави врагът, а той вижда всичко, което правим ние. За да излезем от тази безизходица, трябва да измислим нещо принципно ново. Както някога китайците са изобретили барута", заяви Залужни.

Интервюто се появи на първите страници на вестниците по целия свят - това е новина, когато генералът, който води войната, обяви, че тя е в задънена улица - и, разбира се, разгневи украинския президент Володимир Зеленски, а генералът публично се извини за думите си. 

Но Зеленски все още управлява страната, а в някои среди в Европа се знае, че Русия и Украйна вече водят сериозни мирни преговори. Зеленски им се противопоставя и казва, че ще се стреми към преизбиране с програма, която призовава за пълно изтегляне на Русия от Украйна, преди да бъдат възобновени каквито и да било мирни преговори. Понастоящем страната е във военно положение, така че избори не могат да се проведат. Зеленски продължава да мобилизира войници за украинската армия, като се съобщава за ново призоваване на хора на възраст между 17 и 70 години.

Трябва да има някаква предистория, когато един командващ генерал казва пред известно списание, че неговата и руската армия са в патова ситуация. И ето както ми я разказаха двама американци, пряко запознати с тези въпроси.

Интервюто с "Икономист" е било организирано (което не е било известно на редакторите на списанието), след поредица от комуникации между генерала с Валерий Герасимов, който от 2012 г. е началник на Генералния щаб на руската армия. Той е и първи заместник-министър на отбраната на Русия. Герасимов е особено близък с генерала от армията на САЩ Мартин Демпси, който от 2011 г. до 2015 г. беше председател на Обединения комитет на началник-щабовете при президента Барак Обама. Демпси и Герасимов първоначално се запознават преди много години на светски събития, когато и двамата са капитани и командват противоположни танкови части в Западна и Източна Германия.

Един американски служител от службите, който е участвал в началото на преговорите между генералите, ми каза: "Интервюто в "Икономист" не беше изненадващо събитие". То бе внимателно организирано от Залужний. Посланието беше, че войната е свършила и ние искаме да си тръгнем. Продължаването ѝ би унищожило следващото поколение граждани на Украйна".

Служителят признава, че няма съмнение, че Залужний е получил подкрепа при вземането на решение за публично оповестяване от някои ключови американци".

"Каква е била целта на интервюто? Да накара ръководството на Украйна (Зеленски и неговата котерия) да се съгласи на споразумение и да осъзнае, че продължаването на войната е самоунищожително". Информаторът ми добави, че има  по-голяма цел: да бъдат убедени украинските граждани, че трябва да се съгласят на преговори за прекратяването на войната.

Междувременно от руска страна, твърди информаторът, "Герасимов също осъзна, че от военна гледна точка войната в Украйна е разрушителна безизходица". Руският генерал "най-накрая убеди Путин, че няма как да се постигне победа. Руските загуби бяха огромни".

"Но как да се убеди Зеленски?", попита риторично моят информатор и добави:"Той е луд, който е заложил живота си на политическа и военна победа. Той е пречка за постигане на споразумение и има доста съюзници в украинската армия. Така че посланието, което беше изпратено на Зеленски, е, че ще водим разговори с руснаците със или без теб и те ще бъдат между военни и военни. На съседите ви им е писнало от вас, особено на Полша и Унгария, и те искат украинските бежанци да се върнат в една мирна страна."

Другият проблем, пред който е изправен Зеленски, според служителя, е икономически: "Как да управлявате държава без брутен вътрешен продукт?"

Според служителя сделката, която е на масата на Зеленски, предлага руско разрешение Украйна най-накрая да се присъедини към НАТО. Крим ще остане в руски ръце, а в четирите частично окупирани области, за които претендира Русия, ще има свободни руски президентски избори. Преди две седмици Путин подписа закон, който позволява гласуването в тези области да се проведе при военно положение.

"Белият дом е напълно против предложеното споразумение", каза информаторът ми,  но то ще се случи. Путин не е възразил." Смята се, че той "ще иска да го сключи". 

Остава още много работа по много детайли от предложеното споразумение, каза информаторът и изброи доста труден списък: Военнопрестъпниците и от двете страни, гражданството, компенсациите, утилизацията на боеприпаси, икономиката и най-важното - политическото брандиране на всичко това. Никоя от страните не иска да бъде обявена за губеща и търси мир с чест. Опитите да се върне пастата за зъби в тубата няма да са лесни, но най-важното е да се предотврати бъдеща ескалация. Разполагаме с цялата зима, за да го изработим с някои добри хора, които ни подават ръка".

Моят информатор разказа за един окуражаващ знак. Руският външен министър Сергей Лавров наскоро поиска да бъде поканен на международната конференция на ОССЕ по въпросите на сигурността, която се проведе тази седмица в Скопие. "Беше му отправена покана и той я прие", каза служителят. "Съединените щати бяха информирани, но не наложиха вето."

Втори американец, чиято информация идва от чужбина, потвърди, че Русия може да е склонна да "позволи на Украйна да се присъедини към НАТО", но добави важна уговорка. Съгласно предварителното споразумение НАТО ще трябва да се ангажира "да не разполага свои войски на украинска територия". Споразумението също така няма да позволи на НАТО да разполага нападателни оръжия в Украйна, но ще бъдат разрешени отбранителни оръжейни системи. 

Американският ми информатор добави, че ако предложените мирни преговори успеят, Русия ще се съгласи да се присъедини отново към Договора за всеобхватна забрана на ядрените опити, от който наскоро се оттегли. Тя също така ще се съгласи да изтегли военните си сили от районите в близост до балтийските държави и Молдова.

Той ми каза, че предложеното споразумение има вътрешна логика поради военните реалности на място. По думите му Русия, подобно на Украйна, не е в състояние да извършва пробивни атаки в дълбочина на сегашния фронт на войната. "Те се опитаха, но не успяха. Колкото и неефективна и разточителна да е нейната армия, Русия може да задържи териториите, които е завладяла в Източна Украйна. А ние навлизаме в зимните месеци, през които калта и снегът правят невъзможен какъвто и да е напредък".

Двамата генерали Герасимов и Залужни може да продължат да разговарят и Путин наистина да е заинтересован от споразумение, което да му даде постоянен контрол над Крим и четирите провинции, за които претендира, но Зеленски е непредвидим.

Американският служител заяви, че на Володимир Зеленски е било казано следното: това е проблем за решаване между военните и разговорите ще продължат с вас или без вас. Ако е необходимо, добави моят информатор от службите, можем да финансираме пътуването му до Карибите.

 

Източник: seymourhersh.substack.com

Превод: "Гласове"

 

Коментари

 • Този не е в час

  02 Дек 2023 11:05ч.

  Залужни отдавна хвърли топа.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • rusnak

  02 Дек 2023 11:06ч.

  А бе той не е но други 1 200 000 укрофашаги със сигурност.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Да бе

  02 Дек 2023 14:12ч.

  Абсолютен фейк на нацистките медии! Русия никога няма да се съгласи на подобни условия! Как си представяте Герасимов да преговаря зад гърба на Путин!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Еврокомисар

  02 Дек 2023 14:30ч.

  А колко от вашите подчовеци се преселиха при Кобзон?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Евроброяч

  02 Дек 2023 16:06ч.

  Отивай в укрия да броиш и едните и другите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Преговори или втори фронт

  02 Дек 2023 16:25ч.

  „Подготовката за ликвидирането на Приднестровието е в разгара си. За това е замесена петата колона вътре в Молдова, саботажни и терористични групи, които вече са действали в района на Брянск по време на специална военна операция“, каза професорът и политик Дмитрий Соин , говорейки по руски телевизионен канал . Първият министър на държавната сигурност на ДНР, пенсионираният полковник от ФСБ Андрей Пинчук , на свой ред уверено заяви, че „врагът ще подпали Приднестровието, ако Русия започне да се бие за Николаев и Одеса“. Подробнее: https://eadaily.com/ru/news/2023/12/02/vtoroy-front-na-dnestre-sandu-i-buharest-podozhgut-pridnestrove-po-komande-nato

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 404

  02 Дек 2023 19:40ч.

  "Еврокомисар", защо мислиш, че не може да те издирят по ай-пи адрес за тая дехуманизираща реч на омразата? Спокойно - в затвора може и да попаднеш на хора и да станеш човек.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • д-р Гилотен

  02 Дек 2023 20:40ч.

  Идеолозите на "подчовешли" класификации ги бесят некадърни палачи, да се мъчат повечко, докато идат при Хитлер, Айн Ранд и др., след което безжизнените им тела ги изгарят в пещите на някой комцлагер, оперирал с "под"човеци и прахта от изгорените им тела се изхвърля в река.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • roso

  02 Дек 2023 21:47ч.

  Що за жълта статия - една баба информатор му е казала. Кремъл никога няма да се съгласи на подобни условия. А това за приема на украйна в нато е върха на смешнорията.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Анонимен робот

  03 Дек 2023 5:05ч.

  Що пък зад гърба? Пригожин нали обвиняваше точно Герасимов в предателство. Наверно яе се окаже посмъртно прав!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Поп Вечерко

  02 Дек 2023 11:06ч.

  Ой, ой, започват плонжовете по наполеонки/или без?/. Каубойци и европитеци сгъват палатките, лекичко.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • бензинджия

  02 Дек 2023 11:39ч.

  не точно. но пробутват на стария човек партенки. изгодни на тях, разбира се. в това са майстори. информацията вероятно ще бъде приета от "общественото мнение" на запад. слава богу, не сме там.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Четящ

  02 Дек 2023 16:12ч.

  Това е стар похват за промиване на мозъци. Казваш, че Русия печели и ще иска да преговаря, а след това казваш, че ще това ще става по правилата на наглосаксонската сган.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Всеки заслужава политиците си

  02 Дек 2023 16:21ч.

  Русия ще раздаде справедливост на англосаксонците и глутницата, която те храниха - Медведев Подробнее: https://eadaily.com/ru/news/2023/12/02/anglosaksam-i-prikormlennoy-imi-svore-rossiya-otmerit-po-spravedlivosti-medvedev

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  02 Дек 2023 11:19ч.

  Украйна в НАТО - това е от сънищата на гладната кокошка.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Dimitrov

  02 Дек 2023 13:33ч.

  Точно така е! Путин категорично заяви няколко пъти, че Усрайна в НАТО е НЕМИСЛИМО!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Su38

  02 Дек 2023 11:21ч.

  И от какъв зор руснаците да се съгласяват на неизгодни условия, като виждат, че американците са готови да хвърлят кърпата?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ким Чен Ун

  02 Дек 2023 11:43ч.

  Копейкин как си я представяш Украйна, окупирана от Матушката ти ? Вдовици прегръщат руски солдати, сираци се кълнат във вярност към Русия...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • кимчо, мамин-сладък, евроджендърче недоклатено, жълтопаветниче некъпано!

  02 Дек 2023 12:31ч.

  Тези пинизи към зеления и разрошения! И, козяк, галя, незачет! Дайте на това бацко други опорки, не толкова нефелни, че бактън вече от идиотизмите му! И, кикич, хич и не се напиняй, козяшки лебец нема да има за тебе днес! Анадънму?😀

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Su38

  02 Дек 2023 13:49ч.

  Кимчо, пак нищо не си разбрал от това, което другите пишат. Така е, когато чукча е писатель, а не читатель...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Guest

  02 Дек 2023 16:09ч.

  Кимчо, ако беше използвал и двете гънки преди да се изходиш по темата, може би щеше да спреш вентилатора преди да се напънеш.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • д-р Гилотен

  02 Дек 2023 20:47ч.

  Киме, организира се публичма екзекуция на Смъркащия, Порошенко и т.н. като се събират вдовиците и сираците да гледат. нагледно се обяснява, че тези са виновни и те така. И не, че не е било.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Вие освен от екзекузии от друго не разбирате

  04 Дек 2023 23:35ч.

  Само екзекузии ехтят в празните ви кратуни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  02 Дек 2023 11:23ч.

  " На Русия ще бъде оставен безспорен контрол над Крим и, до провеждането на избори при военно положение през март, съществен контрол над четирите провинции или области, които Русия анексира миналата година: Донецк, Луганск, Запорожие и все още размирния Херсон". И кого ще трябва да пита Русия, че да контролира собствените си територии? Те, моля ви се, щели да "оставят"! «А вы кто такие вообще?» - Путин.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  02 Дек 2023 11:26ч.

  Аз като гледам, Путин вече няма планове за преговори... та с кого си преговарят краварите?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  02 Дек 2023 11:28ч.

  На този слуга соросоиден, аз отдавна спрях да вярвам 😉

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • разфасован западащ гмо-мозък

  02 Дек 2023 11:31ч.

  На кравистанци беше им казано: ще дойде ден, когато ще се наложи лично да ходите на килимчето при тов. Путин. Имаше едно предложение от декември 2021 г., те високомерно не го приеха. Казано е, че всяко следващо предложение на Путин се превръща в сурово мълчание и действие според изконните интереси на Русия, без по-нататъшни глезотии.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Алиса

  02 Дек 2023 11:36ч.

  Това „можем да финансираме пътуването му до Карибите.„ е нов израз на фразата „ можем да го пратим в отвъдното„? Защото всичко по горе написано само на тази мисъл навежда. Че Зеленски е неудобен и пречи на „мирният процес„ Ти да видиш. А на мен един информатор ми нашепна, че Русия на споразумение тип Хасавюрта няма да се сгласи. И там един ген. Лебед , английско протеже подписа едно споразумение, та после се наложи да се води Втора Чеченска война. И тук ако Залужни е английско протеже, що ще се натиска да се сношава с ген. Герасимов, който според Хирш имал американски приятел, и ние тряба да мислим, че е американско протеже. А дали е така, след като условията за Русия са нериемливи, а според Хирша, той се натискал да ги приема. С.Хирш е от стара коза яре, и майстор в създаването на информационно поле за нещо си. Единствената информация която отбирам от погоренаписаното е, че Зеля е неудобен англичанами. И че за неговата глава се наддава. Но на Уолстрийт наддават не само за неговата глава, но и за главата на Залужни. Кои ще са по бързи - англичаните или американците предстои да видим

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • OLD

  02 Дек 2023 11:39ч.

  Шегобиец? Или "просто британец"?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  02 Дек 2023 11:40ч.

  Аве пробва се човекът да отваря Овертонови джамове. А и да фъсне по президентските избори в Русия - то три месеца останаха. А руснаците, ако нещо може да ги изнерви, тва са преговори с хохлите. Народ сказал: "В морг!", значит в морг. Вчера Путин подписа указ за увеличаване на числеността на въоръжените сили със 170 000, основно контрактници. Пък пари нямал!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  02 Дек 2023 11:52ч.

  Този пак не си е пил гинкобилобата... :)) Един дядка на 86 години.Кой ще се занимава да му снася информация... :))

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ако наистина се търси примирие...

  02 Дек 2023 11:53ч.

  В тази ситуация е време да се намеси Китай, за да се търси мир. На това не са способни украинците (било генерали или Зеленски), защото са многостранно притиснати.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  02 Дек 2023 12:00ч.

  Китай да си гледа Тайваня.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Алиса

  02 Дек 2023 12:03ч.

  Китай има интерес колкото се може по вече да продължи украинският конфликт, за да задържа вниманието на американците от Тайван

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Маги

  02 Дек 2023 12:34ч.

  Това няма как да стане, или е партенка. Русия никога няма да се съгласи остатъчна Украйна да се включи към НАТО, това ще доведе до безсмисленост на войната, която се води сега и тя е именно затова - никакво НАТО на руска земя. Така че такива преговори, които се "водели" против националните руски интереси няма как да са резултатни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ретранслатора

  02 Дек 2023 12:34ч.

  Хършови мокри сънища според руската преса-https://military.pravda.ru/news/1917767-khershu_skarmlivajut_takie/

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • MMN

  02 Дек 2023 13:18ч.

  Не е Хърш виновен, той само е ретранслатор. Неговите информатори са със сънищата. "В НАТО ама не точно", при положение че Русия искаше НАТО в границите от 97ма. Болни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Преговори?

  02 Дек 2023 12:39ч.

  След толкова лъжи? Руснаци и украинци трябва да се разберат помежду си, без когото и да било отвън. Видя се външните до какво водят.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • MMN

  02 Дек 2023 13:16ч.

  Болни, болезнени фантазии на западни чиновници.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • без име

  02 Дек 2023 14:25ч.

  путин също ще иска споразумение. има много конфликти около русия. а китай чакат кротко отзад....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хайдукът Софиянски

  02 Дек 2023 14:26ч.

  След повече от 600 дни кървава баня между великоруси и малоруси, договорнякът Путин още не се е извинил за слугинажа си цели 23 години на еврейските олигарси и разгрома с помощта на продавача на мебели сердюков и еленовъда шойгу на Съветската армия!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Русия да е ОК "Украйна да се присъедини към НАТО"? МНОГО МАЛКО ВЕРОЯТНО!

  02 Дек 2023 14:27ч.

  Такива статии проверяват почвата, НО едва ли!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Путин не би възразил срещу споразумение, което определя границите според мястото, където са били разположени войските в момента на приключване на мирните преговори.

  02 Дек 2023 14:33ч.

  Ако това е така , то ПУТИН /или там каквото стои зад образа путинов/ Е ПРЕДАТЕЛ НА РУСИЯ , съизмерим с петнистата гнус Горбачов ! Путин би се изплюл върху смъртта на хиляди руски войници, патриоти, загинали за едни 19 % от територията на Украйна...Путин би плюл на собствените си президентски укази за присъединяване на 4-те нови области - Луганска, Донецка, Запорожка, Херсонска към територията на Русия ! /Нито една от 4-те области не е напълно контролирана от въоръжените сили на Русия, а две от тях - Запоржка и Херсонска, руснаците не контролират дори областните центрове/ . Не говорим за Николаев , Одеса, сухопътна връзка с Приднестровието ? Не говорим за "Измаил русский город" и излаз на Дунав ! Не говорим за Киев и Печорската лавра ! ПЪЛНО ПРЕДАТЕЛСТВО !!! Бандеровците ще имат големи основания да празнуват ПОБЕДА ! Ще запазят над 80 % от територията си ! Ще имат излаз на Черно Море ! Ще дерусифицират каквото си поискат , каквото още мърда и говори на руски ! И да, ще влезнат и в НАТО и в ЕС , защото никой няма да може да им попречи ! Това ще е по-зле от Минск 3 !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Евроатлантик

  02 Дек 2023 14:38ч.

  Дерусификацията никога не е отпадала от дневния ред и така до днешни дни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Su38

  02 Дек 2023 14:45ч.

  Дерусификацията е загинала в деня, в който Украйна подпише капитулацията си. Конфликтът е изкуствен. След това ще се зададе въпросът "Защо ги ядохме жабите?" И повярвай ми, няма начин да не се зададе този въпрос, когато почти милион осакатени мъже след войната, дори и тя да завърши победно за Украйна, ще останат сами в разрушената от тях и Зеленски страна, когато всичко ще е продадено на кредиторите... Кой ще им плаща помощи? Откъде ще дойдат тези пари? Така че, не лягай на тази кълка. Както украинците ги измамиха с европейската мечта за Майдан, така и сега ще прегърнат "руский мир"... Щото няма откъде другаде помощ да видят.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не говорим за украинците

  02 Дек 2023 15:03ч.

  Те се доказаха и сертифицираха като нация от идиоти. Които не са идиоти, те се махнаха от там... Говорим за Русия и "Путин". Примирие и граници там, където днес е руската армия, е равнозначно на руска капитулация ! Това е все едно декември 1941 - Сталин току що е отблъснал немците под Москва и хуква да подписва примирие с Хитлер ! И новата руско-немска граница минава южно от Тула...Абсурдно, нали ? Точно такъв абсурд би направил Путин днес ако подпише такова примирие.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Е хубаво де

  02 Дек 2023 21:03ч.

  Изнесеното от Хърш не е Светото Писание, че да му вярваме 100% и да се палим чак толкоз. Едни източници казали, други пошушнали. Руската армия не била способна в момента и пр и пр. Спокойно...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ким Чен Ун

  02 Дек 2023 22:45ч.

  Ми толкова може пропадналата ви армия, бе копейка - за 700 дни едно голямо нищо. А Украйна ще цъфне и върже ако Матушката ти я завладее

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Su38

  03 Дек 2023 10:44ч.

  Голямото нищо са около милион украинци, кой убит, кой без ръце и крака, кой болен, кой изперкал, предимно мнади хора... Кой ще я води тази война, кой ще побеждава? Вземането на села и градове е само шум. Украинската армия няма бойци, дори и дават Насила техника. Няма и индустрия. Селското стопанство и то отива на кино от шест до пет... Пак по същите причини. А вие се репчете, колкото си щете. Украйна е пълна катастрофа. Ние сме пълна катастрофа. А вашите погледи все в чуждите паници... Идиоти.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ракетчик

  02 Дек 2023 15:14ч.

  Ако новата руско-украинска граница минава там, където днес е фронтовата линия, то ВСУ с набора от ракети които притежава, ще държи под прицел поне 300 000 кв.км. руски територии. В т.ч. целите Донецка, Луганска, Херсонска и Запорожка област, и забележете - КРИМ ! Крим остава на мушката на украинските ATACMS , Стормшадоу, Нептун-и ... дори с "Хаймърс"-и могат да удрят по Перекоп. За торпедни атаки и дронове не говорим. В Кремъл трябва да са луди да приемат такова примирие. Но знае ли се ?...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Даам

  02 Дек 2023 16:14ч.

  Умният човек се учи от грешките на другите, а днешният глупак и от своите не се учи. Путин го каза още в началото: Приемайте условията сега, защото всяко следващо предложение ще бъде ХУЖЕ!!! Щом Сиймур Херш го казва, значи нещата са много зян!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тряс

  02 Дек 2023 16:50ч.

  Мокрите сънища на НАТО - загубиха войната, ама мноого искат никой да не разбере това...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Митето

  02 Дек 2023 17:27ч.

  Хърш е високоценен журналист и статията му явно преследва някакви цели,макар да е трудно да се възприеме като истина.И причината за това е само една:написания вариант от Хърш е равностоен на доброволна капитулация на Русия.За което там се заплаща със смърт.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ракетчик

  02 Дек 2023 18:12ч.

  Съгласен. Такова примирие е капитулация за Русия, но щом в момента има преговори, значи вървят пазарлъци. А при пазарлък винаги двете страни започват от крайни свои позиции. Ако не искат сделка - преговорите бързо ще се разсъхнат. Ако обаче се налага сделка, всяка страна ще мърда в посока на отсрещната. Колко ? Това е въпроса, щото преговорите може да са започнали сега. А да завършат примерно през април 2024 ! И за 5 месеца Русия /ако получи истинска ЗАПОВЕД/ може да стигне и до Одеса, и до Дунав, и до Полтава и Харков... Но без истинска Заповед, с продължаване на имитацията на война, руснаците няма да помръднат. Най-много да вземат руините, наричани преди Авдеевка. Голям праз... Прогноза. Тя се базира не на "шесто чувство" , по-скоро на дребни елементи, изпуснати думи, намеци последните седмици. Делба ще има и Русия ще вземе повече от това което контролира, колко повече, не мога да кажа. Възможно е вече да е нарисувано на някоя билдербергска салфетка. А може и да зависи до последно от телодвиженията на военните. За сметка на това остатъчна 404 няма да бъде неутрална. Ще стане част от Западния блок и ще дефинира точно къде пада Новата Желязна Завеса. Голямата цел на тази война като на епизод от Адженда 2030 и НСР не е да има "неутрални страни", гаранции за мир и др. подобни руски уишфули. Целта е Светът да се делне на зони на Контрол. И между зоните да има железни завеси.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • длагнест

  02 Дек 2023 19:48ч.

  Русия вече почна да взема. Американците харизаха на Лукойл най-голямото нефтено находище в окупирания от тях Ирак. Явно се върви към договорняк с далечни икономически изгоди. Големият пазарлък ще бъде за изтеглянето на НАТО до границите от 1997 г., ако все пак не искат да го закрият. Но това зависи от офертите на кандидатите за президент в САЩ. Според такива тенденции и Путин ще натиска по фронтове и фронтиери, или напротив, ще смекчава устрема на армията си.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ?????

  02 Дек 2023 18:29ч.

  Хърш безспорно е високоценен журналист, но ми се струва че този път специално са му подхвърлили партенка. Целта явно е да пробват ще се вържат ли руснаците на нов Минск еди кой си поред. Но ми се струва ми се че руснаците вече усетиха вкуса на победата и едва ли ще се вържат на това.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Баба

  02 Дек 2023 19:18ч.

  Мокри сънища на гладна кокошка. Путин никога няма да позволи която и да е част от Украйна да влезе в НАТО. НИКОГА! А по отношение на териториите - също има още изконно руски територии - Одеса, Николаев, Суми, Хаков, Киев... Русия все пак трябва да се обедини и с Приднестровието... Та статията си е просто една западна полюция.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Путин никога няма да позволи която и да е част от Украйна да влезе в НАТО. НИКОГА!

  02 Дек 2023 20:18ч.

  Стига ма ? Ти да не си Руска Врачка - Путин ли ти пошепна на ухо какво никога няма да позволи ? Кой Путин - №1 , №2, №3, № 4 ... Ногу сте убедителни вие с категоричните твърдения, какво мислел Путин ! Бляф... Ами ако няма Путин ? Ако Путин е образ, зад който управлява руската Мафия - 7-8 мега-милиардери, плътно в мрежата на Световната Дълбока Държава ? А какво ще позволи /няма да позволи Елвира Набиулина, а Герман Греф, Дерипаска, Абрамович, Потанин, Фридман... те какво мислят по въпроса ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ама му вярвахте

  04 Дек 2023 23:43ч.

  когато плещеше глупостите как САЩ и Норвегия cа взривили Nord Stream, нали?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • БПФ

  02 Дек 2023 19:43ч.

  Хахахах, тоя смeшник чичо наистина ли си мисли, че Русия ще допусне нацистка укропия да влезе в НАТО? Нали именно заради това започна конфликта? И никаква патова ситуация няма на фронта !!! Руснаците настъпват навсякъде, а най-важното е, че мобилизационният потенциал на укpoпия реално е изчерпан. В един момент ще е достатъчно Путин да прати 500 000 армия, за да я прегази като валяк вафла !!! Просто няма да има кой да спре руснаците.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ghost

  02 Дек 2023 21:13ч.

  Не знам за друго, но Хърш със сигурност ще отиде да препикае гроба на Кисинджър. Надживя го. Дори да не успя да изчука момичето на Бонд. За да станеш Институция не се иска интелект, а време.(макар че горните е трудно да се определят като тъпи)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Смях

  02 Дек 2023 23:30ч.

  Пълни глупости , Русия докато не вземе Одеса и Киев преговори няма да има .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Това

  04 Дек 2023 23:40ч.

  кога да го очакваме?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Анонимен робот

  03 Дек 2023 5:04ч.

  "На Русия ще бъде оставен безспорен контрол над Крим и, до провеждането на избори при военно положение през март, съществен контрол над четирите провинции или области, които Русия анексира миналата година: Донецк, Луганск, Запорожие и все още размирния Херсон. В замяна на това - отстъпка, която не беше предвидена - Русия, т.е. самият Путин, няма да се противопостави на присъединяването на Украйна към НАТО." Пар екселанс договорняк кон за кокошка. Явно на някои руснаци по върховете им е през грездея, че ако се съгласят на такива условия при това в момент когато побеждават само отлагат продължението на конфликта докато украйна пак бъде напомпана от запада (този път бидейки част от НАТО). Явно урока от Минските съглашения не е научен. Аз не мога да си представя по-голямо предателство от това!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател 13

  03 Дек 2023 7:05ч.

  Спокойно другари, никой не знае какво има в главата на кагебистта. Това което др. Хърш е публикувал е поредния метео балон пуснат да изследва стратосферата. Др. Путин владее до съвършенство айкидо и умело използва силата на удара на противника за да я пренасочи и да го извади от равновесие. Другарите на Запад се усетиха, че все падат в калта и този път не искат да удрят ургулешката и пускат балони. Това е положението.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Сиймур Хърш

  04 Дек 2023 23:38ч.

  От години не е спрял да приказва глупости и разнообразни конспиративни теории (често двете заедно). Жалко, някога беше сериозен журналист.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи