Сглобката показа крайно невежество и нахлу от кесаревото в Божието като изгони руските свещеници и затвори Руската църква

Сглобката показа крайно невежество и нахлу от кесаревото в Божието като изгони руските свещеници и затвори Руската църква

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Главата на духовната власт в древен Рим – люлката на цивилизацията и първообраз на съвременния свят – е носил титлата Pontifex Maximus, тоест Най-големия строител на мостове. Тази титла носят и днес папите заради универсалистичната доктрина на папа Григорий Хилдебранд, известна като Res publica christiana. Тази доктрина прилича на Юстиниановата симфония на властите и почива върху убеждението, че на едно небесно царство отговаря само едно земно като негова проекция. За да съществува такова утопично царство, са нужни мостове.

Опит за подобно единение, макар и без Бог поне официално, е ООН. Тя също е универсалистична организация. И никому не е хрумнало да изгони Русия от Съвета за сигурност на ООН, въпреки нейните многобройни черни точки и отрицателните настроения, които успя да създаде към себе си у останалия свят. Никому не хрумва да я изгони, защото ООН и нейният Съвет за сигурност са мост. Мост, по който народите могат да намерят път един към друг, дори и след като между тях са се случили ужасни неща.

Друг класически мост е Църквата, поне за своите членове. Да се руши този мост е точно толкова безумно, колкото да се руши всеки друг.

Докато пиша този текст (22 септември 2023 – честит празник, между другото!), българската държава все още не е излязла с информация за изгонването на свещениците от руската църква (пишем „църква“ с малка буква, когато става дума за храм, и с главна, когато става дума за Богочовешки организъм, за Едната, свята, съборна и апостолска) – информацията ни е единствено от руски източници: извикали свещениците във Външно, казали им, че имат 24 часа да се махнат, и после с арестантска камионетка (от онези в напушените кошмари на Евгени Дайнов) ги закарали до сръбската граница и ги зарязали там.

А щеше да е много полезно, ако българската държава беше излязла с информация. Добре щеше да е да знаем каква точно шпионска дейност е развивал Змеев, как са го разкрили, какви вреди е нанесъл, колко хора е вербувал, колко агенти е координирал и прочее. Така щяхме да знаем с какво е предизвикал тези драстични и безпрецедентни мерки срещу себе си. Само ген. Атанасов от „градската десница“ горестно проплака, че е срамота, толкова време след като Македония е изгонила Васиан, да направим същото и ние. Даже и Македонците ни изпревариха по комитска доблест! Обаче църковните проблеми на РСМ нямат нищо общо с нашите. Там се борят за автокефалия, което естествено сблъсква Московската и Вселенската патриаршия в Константинопол, пардон – Истанбул.

Екатерина Захариева каза: „Руската православна църква прокарва геополитическите интереси на Русия“ и това е точно така, писали сме за него още през 2014 в статията „Долу ръцете от Православието“. Но трябва ли заради това моментно състояние да се удря 20-вековната Църква? Трябва ли заради мимолетната политическа конюнктура да се насажда в сърцата на хората омраза към Едната свята, съборна и апостолска Църква, която е била тяхна опора през много по-мрачни от днешните времена? Това е непростим грях. Последиците от такова поведение ще ни тровят, дълго след като сме забравили причините за него.

Ако са разкрили шпионин, който руши националната сигурност, да се обадят в съответното посолство и да кажат: „Приберете си го тихо и кротко, за да не стават цигании“. Начинът, по който изгониха тримата заподозрени за шпионаж свещеници, не говори за някаква грижа за националната сигурност, а е само шоу. Кой знае за пред каква публика.

Ако нашата държава ни беше разказала в какво точно е виновен Васиан и ако ни беше убедила, че точно това провинение заслужава точно тази реакция, сигурно щяхме да я разберем. Но така не спираме да се питаме коя вреда е по-голяма – подривната дейност на един вече разобличен и следен от службите шпионин, или затварянето на храм с опасност за влошаване на връзките между две поместни църкви с всичко произтичащо от това. И тук няма място за русофилия или русофобия, защото картинката щеше да е същата, ако бяха затворили гръцките или арменските църкви, католическата „Св. Йосиф“ или Синагогата. Или (Боже, опазѝ!) някоя джамия!

Така поставени нещата, излиза, че нашата държава прогони не шпионина Васиан Змеев, а свещеника Васиан Змеев. Много пъти сме говорили, че човешките личности са сложни и всеки човек може да бъде описан и етикетиран по различни начини. Например: ватманът Петров е вещ филателист. В депото не се интересуват особено от това, че е филателист, както и във филателния клуб не се интересуват особено от това, че е ватман. Точно така постъпи и нашето несръчно правителство, подкокоросвано или пък търсещо да се хареса по своя инициатива един Господ знае на кого – искаше да накаже ватмана, обаче наказа филателиста; искаше да събере овации, но сега ще събере не малко освиркване и още повече тежки, мълчаливи укорителни погледи.

Не знаем каква е вредата от шпионската дейност на руските свещеници, защото никой не си направи труда да обясни. За съжаление обаче вредата от затварянето на руската църква е очевидна от първия момент и това не е цялата вреда. Тепърва ще научаваме за нови и нови както вътрешни, така и международни последици.

Да проследим логиката на нашето контраразузнаване, стига такава логика да съществува, стига да съществува и такова контраразузнаване. То казва, че един чужд шпионин е особено опасен, ако действа под формата на свещеник и най-вече на православен. Но защо е така? Защото Русия неуморно инструментализира Православието за нуждите на своята международна политика ли? Да, това също. Но ако приемем, че шпионинът-свещеник е много по-опасен от обикновения шпионин, то е защото зад втория не стои този авторитет, който стои зад първия. Зад първия, за добро или за лошо, стои авторитетът на Църквата, която във всички социологически проучвания показва рейтинг много по-голям от този на партиите и институциите, и всяко средно интелигентно контраразузнаване е длъжно са се съобрази с това. С това трябва са се съобрази и всяко мимолетно правителство, колкото и да е аматьорско, колкото и да е идеологически пренатегнато. Защото да удряш някого по религиозната му принадлежност е точно толкова тъпо и същевременно подло, колкото да го удряш и по националната му принадлежност. Не че не се правят систематични опити и в тази посока…

Сякаш искат (Господи, прости им!) да сложат знаци на равенство там, където не им е мястото – православен=русофил=путинист. Путин управлява ужасно дълго – цели 23 години. Църквата обаче съществува непроменена (поне в Православието) в продължение на 1990 години. И ще съществува дълго, след като Путин бъде забравен. Преживяла е много по-страшни времена и пак е оцеляла, защото „портите адови няма да ѝ надделеят“ (Мат. 16:18). Със затварянето на храма „Св. Николай Мирликийски“ ротационното правителство на Сглобката нито с прашинка не допринесе за световното тържество на демокрацията срещу силите на мрака, но пресече пътя на десетки хиляди богомолци към чудотворните мощи на св. Серафим Софийски. Забележете: софийски, а не московски, руски, съветски или путински.

Серафим Соболев е свещеник, служил в продължение на 12 години – от 1908 до 1920 – в Русия и Украйна. През 1908 преподава в Житомирското богословско училище, открито от Киевския митрополит Антоний, а за епископ е ръкоположен от същия митрополит през 1920 в столицата на Крим – Симферопол. През същата година бяга от съветската власт в Турция. От 1921 е предстоятел на храма „Св. Николай“ в София от Руската задгранична църква в изгнание. Автор е на много книги.

Нещо много важно, което от доста време не се разбира не само от правителствата, но и от по-голямата част от политическата класа. Международното положение на България е по-сложно от средно статистическото. Политически ние принадлежим на Запада и изповядваме неговите светски ценности. Духовно обаче си оставаме Изток и слава Богу! Пречи ли едното на другото? Със сигурност. Но в модерния секуларен свят очевидно може да се живее и така. Спасява ни отново Евангелието, което казва: „отдайте, прочее, кесаревото кесарю, а Божието Богу“ (Мат. 22:21).

С това свое „дипломатическо“ действие, елегантно като слон в стъкларски магазин – да изгониш по брутален начин предстоятел на храм и официален представител на друга поместна църква – ротационното правителство на Сглобката показа крайно невежество и нахлу от кесаревото в Божието. Тези двете чудесно съжителстват заедно, върнете се по-нагоре и си спомнете ватмана-филателист. Просто правителството трябва да миряса и да ограничи действията си в кесаревото. Но нашето правителство не мирясва. Нашето правителство трябва денонощно да се пъчи, непрестанно да се чуди какво да измисли, за да се хареса на батковците си.

Все повтарям, че „Промяната“ е катастрофа, ама никой не чува. За съжаление репутацията на ГЕРБ, които не само подариха властта на „Промяната“, но и очевидно я насърчават в нея, също страда. Сега вдигат електорална подкрепа, защото хората все още смятат, че са опозиция на „Промяната“ и нейна алтернатива, но ще стане различно, когато осъзнаят, че всъщност са неин съучастник. И когато това се случи, вече един Господ знае кой ще дойде на власт в нашата клета татковина. Не че в другите страни на бившата християнска цивилизация ще се случи нещо различно. И не че вече не се случвало след Първата световна война, когато паднаха монархиите и отвориха историческо място на тоталитаризмите и на световните войни. Ще се случи и тогава ще е късно за покаяние. И никой няма да се обърне назад и да каже на такива като нас, обвинявани днес в крайна консервативна закостенялост, реакционизъм и мракобесие: прави бяхте! Освен това мисля, че Картаген трябва да бъде разрушен.

За в. „Труд„

Източник: sulla.bg

 

 

Коментари

 • Ина

  24 Sep 2023 18:00ч.

  най-после нещо стойностно по въпроса

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • без име

  24 Sep 2023 18:17ч.

  а ,бе сусула, какво ще кажеш за тютюневия патриарх ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Война е

  24 Sep 2023 19:00ч.

  Сульо, явно и ти не си разбрал.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • война и мир

  24 Sep 2023 19:49ч.

  Война или мир, християнските принципи, норми, идеали (или, хайде, да използвам някое клише, което ще ти прозвучи по-близко, та нека ги нарека "ценности"), са си все едни и същи. Няма десет (според един бивш министър-председател, върл християндемократ и много ревностен християнин били седем) мирновременни божи заповеди и десет други за война. Не е като в политиката, днеска ще четем евангелие от Йоана и ще му ръкопляскаме, а утре като се смени властта ще викаме "Ууууу, долу русофила Йоан!" Сульо, като теолог, цяла статия е написал, за да го разясни на такива пишман християни, запенени от омраза, ама май няма големи шансове. Все пак, браво за опита, харесвам статията. Не вярвах, че ще напиша такова нещо за Сульо, ама ей на, по конкретния въпрос е написал това, което и аз мисля, но не бих могъл по никакъв начин да го изразя като него. А с Картаген-да си се оправя сам или да проси оръжие от американците ако ще. Само още война с Картаген ни липсва.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Няма нужда от такъв ферман

  24 Sep 2023 21:32ч.

  Видях снимка как кагебиста Гундяев калесва руски танкове преди битка и това ми стига.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Аз пък видях снимка

  24 Sep 2023 23:26ч.

  Как фашиста Тагаренко калесва натовски танкове във украйна ,преди да бъдат изгорени от Руската армия . А аз съм радостен ,като гледам как натовските танкове горят като кибритени клечки .Прехвалените Чаланджъри ,леопарди ,тигри ,котки и рисове .Стотици и хиляди са вече тези картонени кутии и Русия десетки години ще прави от тях леките си коли ,комбайни и трактори и камиони .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • русский "освободитель"

  24 Sep 2023 19:40ч.

  блажени са верующите като Сула, които си мислят как ще се каже на РПЦ и как те ще вземат мерки, ще си приберат агента и покрият скандала. Хайде пак да се върнем на случая от 2012 година, когато руският игумен Филип в Руската църква изгонва единия и премества другия от българските свещеници, гони българите енориаши обяснявайки, че те си имат други църкви в София, служенията започват да се провеждат само на църковно-славянски(до тогава е имало и на църковно-славянски и на български), не допуска БТА до църквата, закача редовно в църквата политическия вестник "ЗЕМЯ" издаван от шефа на Шесто Уравление на ДС Димитър Иванов, кани само архонти (с техните типични дрехи и символи и разбира, пари, много пари) и когато се раздухва това, с фотошоп премахва от снимките тези символи...с писмо 132 миряни, руснаци и българи, се обръщат към всички институции за тези зулуми. БПЦ, все още с Патриарх Максим(той почива по-късно същата година на 98 години) не реагира, Светият Синод не реагира(същата година се оказва, че 11 от неговите 15 членове са агенти от ДС!). Реагира РПЦ, като повишава игумен Филип в архимандрит. Решението идва от светските власти в БГ, които през 2013г не подновяват документите за престой на Филип и в срок от 30 дни той е принуден да напусне БГ. През това време, 2012-2013, българските товаришчи в БПЦ не смеят дори да противоречат на руските товаришчи в РПЦ. Хайде слезте на земята и малко по-скромно в очакванията как руската страна ще си признае, че имала агенти в църква в БГ и ще ги отзове, имало ли е досега случай шпионин да бъде изгонен в коя да е страна и съответната страна да се съгласи, че това лице действително е било шпионин?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • неблагодарник грантаджийски

  24 Sep 2023 19:49ч.

  Тебе явно 5-вековен поробител те е освобождавал, не вечният руски освободител. затуй си и толкоз "свободен", цял евреоатлантик...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Простак, написал си пълни глупости!

  24 Sep 2023 21:27ч.

  Пълен малоумник, не те ли е срам?!? Явно си агетна от ДАНС съчинил цялата дивотия под влияние на началника ти, клатимъдник от ДАНС!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Оле Отвори Очички

  25 Sep 2023 15:33ч.

  Основния проблем е, че службите са се озгаврили със свещениците без да посочат никакви обосновани причини. Точка. Само: "Вервайте ни, те са много лоши шпиони"?!? Това не е анимационен филм. Не може с кални ботуши да се влиза в Църквата. Болшевики #2 ! Същото богоборство и безродничество в угода на външни господари. Дори да приемем, че този игумен Филип е сторил всичко в което го обвиняват, това по никакъв начин не засяга сегашните свещеници. Или да предявят обосновани обвинения или Оставка! Веднага. И извинение към Църквата, че по политически причини и прекомерно раболепие са нагазили с мръсни ботуши там където нямат работа.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • русский "освободитель"

  24 Sep 2023 20:00ч.

  до "неблагодарник грантаджийски 24 Sep 2023 16:49ч".-смотаняк, теб "вечният руски освободител" все още не те е освободил, защото никога не е била такава целта му. Кръстил си се неблагодарник грантаджийски, но си си дебил грантаджийски(аз имам достатъчно средства, за да си казвам мнението безплатно и да не завися от такива, които плащат)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • жалък посредственяк

  24 Sep 2023 21:01ч.

  Тъкмо за тия "средства" киснеш тука по 24 часа да повтаряш опорките на колониалистите от Наглосаксия. А че са жалки средства, няма съмнение, както си жалък техен роб и ти.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ти си роб бе

  24 Sep 2023 23:30ч.

  Каакъв освободител си ти бе да те еба във безродника долен . Ти освен роб друг неможеш да бъдеш . Роб на англосаксонските сатани . И като роб ще си умреш .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • русский "освободитель"

  25 Sep 2023 3:19ч.

  типичните фенове на руските окупатори, Путин и Гласове-искат факти, а като им ги дадеш, те засипват с обиди, лъжи и дори псуват-рашистки недоносени дебили сте, нищо не става от вас. Последният екземпляр с псувните, ако си мръднеш мързеливия гъз, можеш да намериш в интернета и списъка на някои от тези 132 миряни с оплакването от руския игумен през 2012, има много статии от онова време. Но това е сложна задача за мързеливия ти гъз, по-лесно е да влезеш във форума и да се насереш. Само 1 месец в Рашистка Фашагия ще ви излекува от дебилщината, ако изобщо оцелеете 1 месец.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Оле Отвори Очички

  25 Sep 2023 15:35ч.

  Мръсните думи и личните обиди са признак на ниска култура и слабост в спора. Освен това миришат лошо.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Стефан

  24 Sep 2023 20:10ч.

  Браво на автора. Каквото и да направи нашето правителство от него силно мирише на тотална глупост, некомпетентност и слугинаж.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • хамалин

  24 Sep 2023 20:58ч.

  похвално. (те са толкова безмозъчни, че съм безпомощен. разчитам на Господа-Бога да ги "реееемонтирт". вчра не беше Събота, нито Почивник.днес не е Неделя или Излетник,днес е бг Уйййййкиндъ. сменихме кимането, подменяме езикъ майчин. опитват се и да сменимЕее и кръстачката и да се свиемЕЕЕ до една православна секта. шизофриния някаква сме .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Баба Попадия

  24 Sep 2023 21:05ч.

  Атеизмът на русофобите във форума е гнусен. Срань господня!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Комунетата

  24 Sep 2023 21:31ч.

  Кат почнете да се правите на християни...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ти за аристократ ли се мислиш бре, жалък бацилен буржоазен плебей такъв

  24 Sep 2023 21:37ч.

  Християнството тръгва от комуни бе, плазмодий атлантофилски.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ние нее см,е комунета

  24 Sep 2023 23:33ч.

  А антифашисти и безпартиини . И нашата цел е да бием такива безродни уроди като теб и да ги пращаме във ада скоропостижно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • old_beggar

  24 Sep 2023 22:12ч.

  Бисмарк: „Глупостта, разбира се, е Божи дар, но не трябва да се злоупотребява с нея.“

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Помнещ

  24 Sep 2023 22:36ч.

  Всичката тази помия, която сътвориха нашите управници ме кара да се замисля за новоговора нахлул в нашето общество. Всяка църковна дейност извън границите на една държава се нарича МИСИЯ, оттам и определеието "мисионери" заменено в нашия случай с "шпиони". Да си припомним: Кирил и Методий са мисионери изпратени от императора си ( Хазарска, Великоморавска мисии). Те осъществяват "хибридно прокарване на визнтийските интереси". Някой да е против тази формулировка? Методий е назначен за епископ във Великоморавия от Римският папа след смърта на Кирил, но след смърта на княз Ростислав по "сигнал" на баварските епископи е хвърлен в затвора и осъден. След неговата смърт са прогонени неговите ученици. Всички знаем този исторически факт. Та те "шпиони" ли са или мисионери? Интересното е, че през 1980 г. св. св. Кирил и Методий са обявени за едни от покровителите на Европа от папа Йоан Павел II. Опазил ме е Бог да правя паралел между светите братя за нас и изгонените свещеници. Но повтарям, това са мисионери на Руската църква, а тя е православна като нашата. Следователно в много аспекти сме духовни единомишлемици.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • haho

  24 Sep 2023 22:52ч.

  Не винаги текстовете на Сула стават, но този е добър. "Начинът, по който изгониха тримата заподозрени за шпионаж свещеници, не говори за някаква грижа за националната сигурност, а е само шоу. Кой знае за пред каква публика." - как за каква, предназначен е за деби*ил

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Минчо

  24 Sep 2023 23:38ч.

  Гледам снимката на бай Иван С. - ми той се разхубавил.. Е те потвърждение на поговорката: Истината/полуистината,даже/ краси човека!! ППП Накрай може да завършва: Керпеден за Картаген.. Още по-загадъчно е!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • viva

  24 Sep 2023 23:34ч.

  Всъщност ето какво е направил Васин: https://www.youtube.com/watch?v=v3RQ6x9qD8w

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Цоко

  25 Sep 2023 1:04ч.

  Странно от седерунгел. Хареса ми.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гост

  25 Sep 2023 3:21ч.

  А сега де. И Сула не им харесва на Костовистите от не зная коя тяхна секта!? И на новите им адепти от ПП.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Лудия кон

  25 Sep 2023 14:55ч.

  Винаги ми е било забавно опитите на подобните на Сула, или лицето Калин Янакиев, или другия фронт мен Горан Благоев, да съчетават русофобията си с християнството и православието си. Веднага си личи, че "набожността" им е в главата, не в сърцето и е интелектуална поза на егото откъдето шепти Оня. Слаби и неубедителни да. Или служиш на демокрасито, ЛГТБ, гей парадите, джендър пропагандата сред децата, ГМО и всичко останало или си за Църквата. Не можеш да служиш на двама господари. Синьо знаме с непречепен кръст, прашки с цвят дъга и православен кръст в едно е или сатанизъм, или цирк в по-добрия случай. Хау!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Маги

  25 Sep 2023 21:06ч.

  Правдива публикация, браво на Автора! И Картаген ще бъде разрушен...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Споко

  26 Sep 2023 2:07ч.

  Това не е сглобка а сбирщина.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Православен

  27 Sep 2023 9:26ч.

  А кога ще изгоним американските секти ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи