САЩ станаха най-големият купувач на руски рафиниран петрол през Индия

САЩ станаха най-големият купувач на руски рафиниран петрол през Индия

Автор: telegraphindia.com. Следвайте "Гласове" в Телеграм

Индия увеличи покупките си на руски суров петрол през януари от вече рекордните нива през предходния месец. И, което е учудващо, Съединените щати се превърнаха в най-големия купувач на рафинирани продукти, въпреки молбите на Вашингтон към останалия свят да не купува руско гориво.

Покупките на руски суров петрол от страна на Индия се изстреляха до 1,7 млн. барела дневно през януари, което е рязко увеличение спрямо 1,2 млн. бр. бр. дневно през декември 2022 г. - което дори тогава беше рекордно ниво на покупки.

"Хората се питаха къде може да отиде целият руски суров петрол Urals, ако Европа не го купува. Когато Индия взе 1,2 млн. барела дневно през декември, те казаха, че със сигурност Индия не може да купува повече. А през януари тя вече е на 1,7 млн. барела дневно", казва Виктор Катона, водещ анализатор на суров петрол в Kpler, фирма за данни и анализи.

САЩ традиционно са голям купувач на руски рафиниран продукт, наречен суров петрол (virgin gas oil - VGO). Сега, тъй като не могат да купуват VGO директно от Русия, те го купуват от индийски рафинерии, управлявани от Reliance Energy и Nayara Energy - а VGO от тези рафинерии е произведен от руски суров петрол. 

Reliance и Nayara са най-големите износители

САЩ купуват 200 000 барела дневно готови продукти, основно VGO, от Reliance.  "Най-голямата страна на местоназначение на индийските продукти изненадващо е САЩ. А най-големите износители в САЩ са Reliance и Nayara", казва Катона.

Reliance и Nayara са двамата най-големи купувачи на руски суров петрол, но големите гиганти от публичния сектор като IndianOil Corporation (IOC), Bharat Petroleum (BP) и Hindustan Petroleum (HP) също са се включили в играта. "Всички купуват. Това се е превърнало в национален спорт", казва Катона.

Този месец Reliance купува около 600 000 барела дневно от Русия, което е почти половината от общия капацитет на рафинерията. В момента рафинерията Nayara преработва почти изцяло руски суров петрол.

10 долара отстъпка за Индия

Около 68 танкера са акостирали в индийски пристанища или са на път да пристигнат тук. Смята се, че Индия получава приблизително 10 долара отстъпка на пазара. Ако Индия получава отстъпка от 10 долара, рафинериите биха могли да спестят по 10 млн. долара на танкер. Корабите кацат във всички големи пристанища, включително Сика (за Джамнагар), Парадип за МОК, Кочи за ВР. Няколко танкера също са акостирали или се насочват към Мумбай, Мангалор, Мундра, Ченай и Висакхапатнам.  

От началото на войната в Украйна преди близо година Индия, призовавайки към диалог, пренебрегва призивите на Запада да не купува руски петрол, заявявайки, че се нуждае от руски суров петрол, за да осигури енергийна сигурност за своето 1,4-милиардно население. В същото време САЩ се борят да възстановят стратегическите си резерви, след като те бяха изчерпани след въвеждането на руските санкции и усилията да се спре повишаването на цените на ОПЕК, което води до увеличаване на цените по американските бензиностанции.

"Графиките показват, че САЩ са дестинация номер едно през декември. На второ място са ОАЕ, а на трето място е Сингапур. САЩ изнасят безумно много VGO", казва Катона.

Разбиване на VGO

"Ако разполагате с усъвършенствана рафинерия, можете да разградите VGO до по-сложни въглеводороди. Това е полупродукт, който е идеален за производство на транспортни горива. Той е изключително добър за транспортни горива, по-специално за дизелово гориво", отбелязва Катона. "Може да се преработва и в бензин."

Общото месечно търсене на суров петрол в Индия е около 5,4 млн. барела дневно. Така че около 30 % от суровия петрол в момента идва от Русия. Други 15-20% са от местни източници, а още 50% - от други източници. Намалихме покупките от Саудитска Арабия.

Сега Индия е вторият по големина купувач на руски петрол в света след Китай - но ние сме най-големият купувач на корабни пратки. Китай получава голямо количество по тръбопроводи.

Заради санкциите Европа почти изцяло спря да купува руски суров петрол. Единствено България има изключение и ѝ е позволено да купува корабни товари с руски суров петрол.

 

Източник: Тelegraphindia.com

 

 

 

 

 

Коментари

 • Що тъй?

  31 Яну 2023 10:44ч.

  Най-голямата “Демокрация” в света купува недемократичен руски петрол през посредници и пълни джоба на Путин, а по-малките демокрации също. Това е същото като: “Нито един патрон не сме изпратили в Украйна”. Каква е разликата? Абсолютна перверзия!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мар МЕТА Шикългрубер

  31 Яну 2023 19:10ч.

  Миналата година "Малайзия" увеличи 20 пъти добива си на нефт...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ММ93

  31 Яну 2023 10:46ч.

  САЩ са играчи, тях да не ги мислим ... но, вижте, на бедна и глупава Европа жална и майка.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Абе ако САЩ не бяха опрели до консервата Европа, скоро нямаше да можем да се измъкнем от ЕС

  31 Яну 2023 11:21ч.

  Имаме късмет, че събитията този път съкратиха робството от векове на десетилетия. Че с тези управници и мисирки, дето са се налапали с глупости за "клуба на богатите"....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • И за какво умират глупавите хохли?

  31 Яну 2023 11:04ч.

  За двуличните западняци и насмърканото наркоманско джудже?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  31 Яну 2023 11:29ч.

  Те и най-големия продавач станаха ? на тъпи еврогейски тикви!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Корабите кацат..."

  31 Яну 2023 11:35ч.

  "Корабите кацат", камъните падат от небето. Каквато държавата, такива и преводачите - все чалга. "Гласовете", засрамете се вече или си наемете щатен редактор!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мхм

  31 Яну 2023 11:51ч.

  Нищо лично, просто бизнес..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • И защо им го продават руснаците?

  31 Яну 2023 12:03ч.

  Не им ли писна да се огъват и снишават ? Аман от тъпата им политика, дето докара дотам, че руски хора се избиват за щатски интереси!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Логиката е следната:

  31 Яну 2023 12:15ч.

  Руснаците продават на индийците, те от своя страна продават излишното на който иска. .........Иииииии........... Се оказва, че най-много искат американците, докато забраняват на другите също да искат!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • пп. А за огъването и снишаването си прав

  31 Яну 2023 12:19ч.

  Идва момент, когато това започва да работи против "снишаващият се".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Truman

  31 Яну 2023 12:19ч.

  Не се гледа в канчето на по-старшия!!! Ако все пак погледнеш и е свършила чорбата.. му доливаш да хапне добре... това е положението ..... всеки се спасява, само дебилите слушкат и НЕ ПАПКАТ!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Да, ама "старшият" вече хич не бива!

  31 Яну 2023 12:35ч.

  И му личи. С тази логика нямаше да си чувал думата "революция".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ким Чен Ун

  31 Яну 2023 12:33ч.

  На рубладжиите са им спестили цената и това, че всъщност продажби няма.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • за петрол са готови и Гайдата си да пробият

  31 Яну 2023 13:03ч.

  США тарикатите са винаги готови да купуват - ей го, на проруския Мадуро, за да купят, даже му разкараха конкурента, който години преди това му бяха изтипосали чрез демократично назначение. Хахаха, двугънков, много са хитри работодателите ти, ама накрая вкупом и с двата крака....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ким Чен Унчо, баце, евроджендърче недоклатено, смени си "ника"!

  31 Яну 2023 14:45ч.

  Щото твоят "съименник" стои плътно зад Русия! Пък ти ... жалка история! А, и Козяк, днес пак опорките изключително нефелни, бе! Незачет! А не може ли нещо по-така! Всъщност, за еврожендънарията от жълтопаветници некъпани са супер, че даже и дупер! А, и кимчо, и днес козяшки лебец нема да има за тебе! Анадънму?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • bodar4uk

  31 Яну 2023 12:37ч.

  Ей, не щат тия американци поне да умрат с достойнство! Все да има глупаци преди тях за харакири, като челниците от ЕС.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • old_beggar

  31 Яну 2023 13:10ч.

  стратегията на англо-американците във всички войни е да се бият чрез своите сателити, да изтощят главния враг, след което да влязат във войната с него и да спечелят лесна победа...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • И след тази дописка

  31 Яну 2023 13:24ч.

  Ако още не ви е ясно, че се води война на САЩ срущу Европа, значи сте с умствено изоставане, или форумно кимче...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Цинично като война

  31 Яну 2023 13:51ч.

  САЩ, чрез Русия, шиба брутално Европа без капка сантименти. Ама за какво САЩ потроши толкова долари за създаване на толкова полезни идиоти малки и големи в цяла Европа като Урсула, Борел, Боко Тиквата, Киро, Христо Иванов ? Точно за такива черни дни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • СВЕТЛЕТО

  31 Яну 2023 16:40ч.

  Санкции, а? "Демокрация и солидарност", а? Лицемери жалки. А ние в Европа лапаме мухи! И не само мухи...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Sin

  31 Яну 2023 16:50ч.

  Явно САЩ си доставят петрол за без пари. А не беше ли това целта ? Да накараш ватенките да ти даряват на практика петрол, вместо като БСП и ГЕРБ да им плащаш най-високи цени, за да краднеш повечко от комисионни ? Кое е по-доброто ? Аз казвам браво на САЩ !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Sin значи грях

  31 Яну 2023 19:00ч.

  Първо, не е явно - балами индийци няма. И второ, е конформно (демек неморално спрямо васалите) - уж санкции налагат и изискват изпълнение, а като жени си търсят вратички, за да ги таковат за кеф.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тъпак!

  01 Фев 2023 14:15ч.

  Иска ми се да те видя на фронта с памперси със звездички!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Да те разочаровам:

  01 Фев 2023 15:38ч.

  1. Изобщо не им излиза "без пари" руския петрол на хамерите; 2. На далавера са само руснаците и индийците; 3. А балъците, като теб, го духат...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • >>>

  01 Фев 2023 15:35ч.

  Демек, бедните го духат, а алъш-веришът си тече... Nice, a?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи