САЩ не могат да нанесат стратегическо поражение на Русия

САЩ не могат да нанесат стратегическо поражение на Русия

За целите на руската специална военна операция (СВО), а именно денацификация и демилитаризация на Украйна, е писано и говорено много, както и за това, че година и половина след началото ѝ те не са постигнати. Целите на САЩ също са известни, но нека ги напомня. Отначало беше заявено, че целта е стратегическо поражение на Русия. След година стана ясно, че това е непостижимо и тя беше променена – икономическо и военно изтощаване на страната, в резултат на което трябва да се създадат условия за вътрешно напрежение и смяна на властта в Кремъл. За да се разбере, че САЩ не могат да постигнат целите си в предизвиканата от тях война в Украйна, е необходимо да се проследи, макар и накратко, нейното развитие и действията на страните, участващи в нея.

Руската СВО започна с изпреварващ удар по готовата за настъпление в Донбас 120-хилядна групировка на украинските въоръжени сили (ВСУ), чиято идея бе ликвидиране на ДНР и ЛНР и пренасяне на бойните действия на руска територия. СВО започна на 24 февруари 2022 г. със замисъл за постигане на бърз ефект чрез завземане на значителна украинска територия, като се разчита и на смяна на държавното и военно ръководство на Украйна на основата на съществуващи противоречия в тях. За кратко време са превзети 20% от територията на страната, а десантни части са около Киев. Украинският президент се изнася в Лвов. Въпреки че осем години се води гражданска война в Донбас, ВСУ се оказаха неготови за война с Русия. В резултат започват преговори за мирно уреждане на конфликта.

На 28 февруари 2022 г. двете страни се срещат в Белорус, след което следват още две срещи също на нейна територия. В процеса се намесва и бившият канцлер на Германия Герхард Шрьодер, по инициатива на наскоро назначения нов министър на отбраната на Украйна Рустем Умеров, тогава участник в преговорите. Срещата между двамата е в Истанбул, след която Герхард Шрьодер се среща в Москва с Владимир Путин. В същото време в Турция се провежда и среща между министрите на външните работи на Русия и Украйна, а Герхард Шрьодер провежда втора среща с Рустем Умеров в турския мегаполис. Резултат от интензивните срещи е парафиране на предварително мирно споразумение. Един от поетите в него руски ангажименти е изтегляне на войските, заели околностите на Киев, което се осъществява като знак на добра воля. В този момент изглежда, че руският замисъл ще успее и конфликтът ще приключи с мирно споразумение..

От парафираното предварително мирно споразумение крайно недоволни са САЩ и Великобритания, защото то осуетява плана им за разгром на Русия. След него, като минимум, тя трябва да остане неутрална спрямо Китай, а като максимум да стане техен съюзник в предстоящата борба с него. Не е ясно как САЩ и Великобритания са въздействали на украинския президент и с какви аргументи са го убедили, че ВСУ може да победи руската армия, но в Киев отхвърлят постигнатото споразумение.

Започва втори етап на СВО, по време на който САЩ обявяват, че на Русия трябва да се нанесе стратегическо поражение. САЩ/НАТО започват мащабни доставки на въоръжение на ВСУ и непрекъснато осигуряват разузнавателна информация в реално време. Украинската система за ПВО получава информация от Пентагона и, тъй като неговите средства фиксират всяко излитане на руски бойни самолети, то повечето сигнали за въздушна тревога се подават от него – украинците само включват сирените. Същевременно Пентагонът започва активно да участва в планирането на бойните операции.

До 25 август т.г. САЩ са предоставили на ВСУ помощ в размер на повече от 46 млрд. долара. Тези средства не отиват в Украйна, а с тях те захранват собствения си ВПК за производство на ново въоръжение. С него се заменя старото, предоставяно на ВСУ, т.е. на практика

САЩ развиват военно-промишления си комплекс и активизират промишлеността си, а украинските бойци загиват с по-старото американското оръжие за американските интереси, свързани с Русия.

Така САЩ налагат на Русия водене на война с Украйна, изчистват старото си въоръжение, предавайки го на ВСУ, финансират производство на ново и използват Украйна като полигон за проверка на своите схващания за водене на съвременна война. Тази политика не е изненада, а традиционна за САЩ, които с подопечните си постъпват така, че никога да не губят. След време, тези, които защитават интересите им, трябва да се спасяват самостоятелно, доколкото могат. На Украйна се отпускат и кредити, които след време тя ще трябва да връща, а ако не може, ще се разплаща с активите си, т.е. страната може да бъде изкупена на безценица. В медиите се появи информация, че

лихвите по кредитите, отпуснати от ЕС, ще се поемат от страните-членки – сумата, която ще поеме България е 13.7 млн. евро.

Оказаната помощ, качествата на украинските бойци и грешките на руското командване позволиха на ВСУ през 2022 г. да постигнат успех в Харковска и Херсонска области. Той обаче съвсем не е достатъчен, за да се говори за стратегическо поражение на Русия.

Русия също се оказа неготова за продължителна война със силен противник, при това активно подпомаган от САЩ/НАТО. Нейната грешка е, че започна СВО с недостатъчна сухопътна групировка и не използва предимството на ВВС за ликвидиране още в началото на украинската авиация и система за ПВО. СВО наложи редица смени във висшия команден състав и показа наличие на съществени проблеми във въоръжените сили, в системата за мобилизация, във ВПК и в осигуряване с нови оръжия. Въпреки отдавна очерталата се роля на БЛА, не са взети мерки за масовото им производство и внедряване във войските.

Тези и други проблеми наложиха вземане на енергични мерки за преодоляването им. ВПК беше приведен във военно положение, а значителна част от икономиката се приспособи за функциониране в условията на всевъзможни санкции, наложени от САЩ, ЕС и други страни. Това трябваше да се направи, защото отдавна е доказана истината, че

победител в една война е икономиката, а не оръжията – те са само средство, което реализира възможностите на икономиката.

Превъзходството на ВСУ в личен състав, достигащо до 5-7 пъти на отделни участъци от фронта, беше компенсирано с частична мобилизация, започнала впрочем твърде късно. Убедили се в неефективността на бригадните бойни групи, ГЩ ги преструктурира в дивизии и възприема тактика на активна отбрана. През февруари т.г. войсковата ПВО отново беше подчинена на Главното командване на Въздушно-космическите сили, с което се възстанови централизираното управление на всички сили и средства за ПВО. Предприетите промени и стабилизацията на 1000-километровия фронт към края на м.г. принудиха САЩ/НАТО да забравят за стратегическо поражение на Русия и да заложат на нейното икономическо и военно изтощаване. В отговор на това

Русия прие стратегия на постепенно и методично изтощаване потенциала на ВСУ, а заедно с него и този на НАТО,

като едновременно дозирано използва бойните възможности на войските и запазва личния състав. Така не се дава повод на САЩ/НАТО за пряка намеса и се изчаква текущите в тях политически процеси да наложат промяна в тяхната политика.

Същевременно Русия бързо да поправи допуснатите пропуски. Започна модернизация на редица образци бойна техника, показали недостатъчна бойна ефективност, както и експериментиране с нови. За първи път свърхзвуковият изстребител-бомбардировач Су-34 е използван като носител на ракетата от „Кинжал”, което рязко увеличава възможностите за използване на този ракетен комплекс, чийто носител досега са само малобройните МиГ-31К. С използване за тази цел на стотиците Су-34 ударният потенциал на ВВС става застрашаващ както за ВСУ, така и за НАТО. Привеждат се в готовност и оръжия, намиращи се на склад. Например към намиращата се на въоръжение една бригада, въоръжена с 203 мм САУ и 240 мм минохвъргачка, се развръщат още пет въоръжени със същите артилерийски системи. Това е добро решение, тъй като използваната досега артилерия не показва добра ефективност в контрабатарейната борба с натовските 155 мм гаубици.

Внедряването на нови оръжия налагат използване на нови форми и методи за водене на бойните действия.

Това особено важи за разузнавателните и ударни БЛА, като първите коренно промениха бойното използване на полевата артилерия, а вторите се превърнаха в мощно огнево средство за поразяване на обекти както на фронта, така и на важни инфраструктурни в тила. Вече се създават специални подразделения с вертолети за борба с БЛА и се внедряват леки преносими лазерни и електронни средства със същата цел. Твърде ефективно се използват и средствата за РЕБ за противодействие на БЛА, на доставените високоточни снаряди и ракети на ВСУ, за заглушаване на свързочната му система и на средствата за управление на високоточните оръжия.

В хода на противоборството САЩ-Русия настъпват и важни политически промени. НАТО реши да приеме Швеция и Финландия за свои членове, на което през юни т.г. Русия отговори с решение за създаване на два нови военни окръга, общовойскова армия, корпус и Азовски военно-морски район. Към началото на септември т.г. вече са развърнати армейски корпус и пет танкови полка, като три армейски корпуса се преобразуват в общовойскови армии, а две бригади в дивизии. За комплектоване на тези формирования са подготвени 3800 единици бойна техника и вече са приети около 300 000 професионални войници.

САЩ поощряват Полша за мащабно въоръжаване и за подготовка на евентуален съюз между Полша, Украйна и Литва, насочен срещу Русия. В отговор тя предприе стъпки за сближаване с КНДР, потвърдено на срещата между лидерите на двете страни в космодрума „Восточный”. Това е

първата стъпка към формиране засега на неформален съюз между Русия, КНДР и Китай.

Той е отговор на създавания от САЩ, Япония и Република Корея. Военното сътрудничество между Русия и КНДР има значение и за войната в Украйна, защото ще затвърди нежеланието на НАТО за пряк сблъсък с Русия. Впрочем то ще охлади и желанието на Полша да има по-активна роля във войната с Русия – едва ли във Варшава ще бъдат във възторг от евентуална среща с бойци от КНДР.

Походът на антантата „Рамщайн” срещу Русия изисква предприемане на ответни действия. Такива не закъсняха в Африка и дори в Латинска Америка – през август президентът на Никарагуа разреши създаване на руска военна база, в т.ч. за разполагане и на крилати ракети. Изграждането на такава база в Латинска Америка за втори път след Карибската криза ще създаде неприятно усещане в САЩ, т.е. такова, каквото те създават на Русия.

Няколко страни в Африка отхвърлиха неоколониалната политика, например на Франция, с което създават икономически проблеми и на ЕС. Има признаци, например посещението на генерал Сергей Суровикин в Алжир и на генерал Юнус-Бек Евкуров в Либия, които показват, че в Африка се разгръща въоръжено противопоставяне между страните, контролирани от Запада, и отхвърлилите неоколониализма. Ролята на Русия в него никак не е второстепенна, което означава, че

войната в Украйна е само епизод от зараждащата се вече глобална схватка на планетата за нов световен ред.

Приведеното дотук показва, че след година и половина СВО целта на САЩ не е постигната. Нещо повече. Русия укрепва и чрез извършване на сериозни вътрешни промени. Известно е, че през 90-те години на ХХ век беше ѝ наложен, чрез отгледаната от Запада финансово- икономическа либерална прослойка, западен модел на развитие на икономиката. Той изисква нейното развитие да става само с инвестиции от Запада, като социалната сфера ще се финансира от продажбите на суровини. Съвместните действия между МВФ и СБ и руската либерална прослойка десетилетия наред не позволяваха никаква промяна. Едва през настоящата година руският президент обяви нов модел на икономическо  развитие – финансиране чрез собствени финансови ресурси. Яростната реакция на Запада е обяснима – Русия се измъква от хватката му и поема развитието на икономиката по собствен модел. Това става благодарение именно на СВО, показала истинската същност и обслужващата роля на руските либерали.

Не по-различна е ролята и на нашите либерали, които стриктно следват икономическата политика на ЕС.

Тя не разрешава държавно участие в икономиката, като развитието ѝ трябва да се базира само на инвестиции отвън. Това е гарантирана икономическа зависимост на страната, гарантирано изоставане на науката и икономиката и гарантирано бетониране бедността на преобладаващата част от населението.

В тази обстановка, вместо търсене на вариант за подобряване на икономическия модел, в началото на септември беше публикувано писмо, подписано от няколко светли български умове. Те предложиха членството на България в ЕС и НАТО да бъде разписано в Конституцията и така вредния модел за икономическо развитие да се направи необратим. Освен това да се забрани провеждане на референдуми за напускане на евроатлантическите структури. Последното е чудесно измислена формула за демокрация без присъствието на демоса, т.е. на народа!

Има още един момент. Навярно тези наши светли умове са забравили, че на този свят „всичко тече, всичко се променя”. Значи напълно е възможно в недалечно бъдеще да се открият нови възможности за развитие на страната. Дори само от тази гледна точка е недопустимо, защото е вредно, да закрепостиш народа си към каквато и да е международна структура. Нима не е по-достойно да си членуваме, където сме започнали, да се държим достойно като суверена държава и да отстояваме икономическите си интереси. Или авторите му не искат да сме такава, страхуват се народът да не изправи могъща снага и поради това бързат да го обвържат с конституционна верига.

Наскоро прозвуча и една великолепна мисъл – да сменим рождената дата на страната си, защото руската посланичка г-жа Метрофанова казала нещо си. Много ми допадна тази чудесна логика и затова предлагам да сменим и името на държавата. Защо да се казва „България”, след като прабългарите са преминали и през безбрежните руски простори? Този факт е достатъчен тези светли наши умове да измислят и ново име на страната. Всички тези недомислия се предлагат от хора, които не се интересуват от проблемите, вълнуващи хората и разтръсващи вече държавата.   

Може би си мислят, че така ще помогнат на САЩ да постигнат целта си, която впрочем била и наша. Това обаче може да стане само ако 3-милионната армия на НАТО пряко се намеси във войната, но при условие, че тя не прерасне в ядрена. Във Вашингтон много добре знаят, че ако се намесят, войната ще стане точно такава и в нея ще изгорят и те, т.е. тогава също няма да постигнат целта си. Затова няма да допуснат такова развитие на сблъсъка и ще търсят приличен вариант за излизане от него. Най-вероятно за сметка на тези, които най-настървено им помагат.

Западът вече разбира, че с течение на времето руската армия все повече укрепва и става все по-силна, икономиката не рухва, а се развива, народът на Русия не желае майдан и подкрепя политиката на президента и правителството. В сблъсъка със Запада Русия все още не е започнала истинската битка – тя ще започне тогава, когато я принудят отново да прозвучи призива “Вставай страна огромная”. Вече дори и без него, Западът започва да проявява колебливост и неувереност, защото усеща, че в резултат на този сблъсък, рано или късно, ще загуби авторитет и влияние и ще получи крупни политически и  икономически проблеми.

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

 • САЩ в момента много увлечено и с голямо старание нанасят стратегическо поражение на самите себе си

  20 Sep 2023 12:08ч.

  Защото са управлявани от една криминална клика от няколко престъпни клана, чиито интереси са перпендикулярни на тези на държавата САЩ. Прав им път. Не бива да пречим на враговете ни да грешат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • САЩ не могат да нанесат стратегическо поражение на Русия? МОГАТ! Отварят НОВА голяма война в Кавказ!

  20 Sep 2023 12:35ч.

  "ТРЕТА ВОЙНА" в Нагорни Карабах, десетки убити, миротворци евакуират стотици, сблъсъци в Ереван. Това от вчера! ........ Сблъскват Армения и Азербайджан, като САЩ прави учения с Армения, а Израел въоръжава Азербайджан за да атакува Иран. Тези две държави сащ и израел имат голяма нужда от войната в Кавказ. Ще изтласкат Русия от Кавказ, ще отслабят позициите й в Украйна. .... Това НЕ са човеци от човешката цивилизация 2023 години след Христа. .... ето тук ... https://dnes.dir.bg/svyat/treta-voyna-v-nagorni-karabah-desetki-ubiti-mirotvortsi-evakuirat-stotitsi-sblasatsi-v-erevan

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • хахаха

  20 Sep 2023 15:39ч.

  голяма война? Кои ще се бият там? 10-милионен Азербайджан срущу двумилионната Армения? Азербайджан срещу 88 милиона иранци? Това е локален конфликт, в който Азербайджан си оправя вътрешния двор. Армения в лицето на Пашинян миналата година призна Арцах за част от Азербайджан.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Оказа се, че арменците са по-тъпи и от българите

  20 Sep 2023 17:26ч.

  Опитват се да седят на два стола и не знаят, че така си отварят задника и азърите ще … Армения съществува благодарение на царска Русия и след това на СССР, а те провеждат военни учения със САЩ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • baba Pena

  20 Sep 2023 17:41ч.

  Официальное заявление пресс-службы президента непризнанной Республики Арцах: — При посредничестве командования российского миротворческого контингента, дислоцированного в Нагорном Карабахе, была достигнута договоренность о полном прекращении боевых действий с 13:00 20 сентября 2023 года;

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "...а Израел въоръжава Азербайджан за да атакува Иран."

  21 Sep 2023 1:34ч.

  Дали азерите са толкова глупави, колкото израелците очакват?!?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Азербайджан и Армения - Започна се! Стана ясно защо Израел изнася оръжия в Баку!

  20 Sep 2023 12:38ч.

  Тази война заплашва сигурността на Иран, тъй като Турция и Израел очевидно ще дестабилизират минимум ситуацията в тази страна и най-много ще прехвърлят военни действия на нейна територия. От друга страна, Армения, страна, за чиято сигурност Иран направи много, почти предателски, обявява военни учения съвместно със САЩ. Като цяло Ереван изпраща много прозападни сигнали наведнъж, което не може да не тревожи Техеран. САЩ по свои собствени причини СЕ СТРЕМЯТ да предизвикат война в региона, насочена директно срещу интересите на Русия, Иран и Турция. ............ Интересите на Израел са очевидни. Целта му не е Армения, а Иран. Израел отдавна смята Азербайджан за основен плацдарм за война срещу Иран. От много години активно се говори, че Тел Авив може да използва, наред с други неща, военни летища в Азербайджан, за да атакува ирански ядрени съоръжения. Израел е заинтересован да има конфликт. Да се въвлече Иран в това. Този конфликт ще даде на Израел основание да се намеси и да започне открита война с Иран. ЕТО ТУК .... https://pogled.info/svetoven/azerbaidzhan-i-armeniya-zapochna-se-stana-yasno-zashto-izrael-iznasya-orazhiya-v-baku.160510

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • А нещо да си чул за една 150 000 армия на Иран там долу, че и преговорите на Шойгу с иранските му колеги?

  20 Sep 2023 13:54ч.

  Светът ВЕЧЕ се променя - Иран е в БРИКС+ , а военният му капацитет надхвърля този на Германия... И Азербайджан го държат за "топките" - Азерския газ за Европа, включително и за нас идва от ...Газпром, и може като нищо ДА СПРЕ! За пушкалата от Израел и от Турция - ТРЯБВАТ ПАРИ! А войната в Карабах е като СВО на Русия в Донбас - за изчистване на въоръжените арменски отцепници, които така и не сложиха оръжие по договора от преди 2 години, а се занимават с пречене на охраната си - руската миротворческа бригада.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • И след голямата война в Кавказ ще заселят България

  20 Sep 2023 13:02ч.

  ще заселят България с няколко милиона бежанци - израелци, или иранци?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Много точно и добре казано

  20 Sep 2023 13:13ч.

  Без разтягане на локуми,всичко е написано сбито кратко и по същество.Браво на автора/рите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • viva

  20 Sep 2023 15:22ч.

  Наричате това "без локуми"? :)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Минчо

  20 Sep 2023 13:53ч.

  Можеше и по накратко: За кой ли път англо американо изроди почнаха война срещу Русия.. па сега въвлякоха и братя срещу братя, и чакалчетата около себе си!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Споко! всичко върви към правилната посока - "Пролив Имени Сталина" между Мексико и Канада...

  20 Sep 2023 13:57ч.

  А до тогава ще търпим "collateral damages"...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пак си се събудил

  20 Sep 2023 14:01ч.

  завит с мокри вестници.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пролив имени

  20 Sep 2023 14:41ч.

  ...Путина ще е ;-)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • САЩ не могат да нанесат стратегическо поражение на Русия

  20 Sep 2023 14:23ч.

  Това е поредната доза успокоително представена от др. о.з. п-к, доцент, д-р Гергин Гергинов на разтревожените български граждани живеещи в Русский Мир. Руската армия окончателно изгуби своя настъпателен потенциал. Россия започва да губи и отбранителния потенциал на окупинарите В Украйна територии.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Двама души гледат един и същи предмет.

  20 Sep 2023 17:40ч.

  И виждат съвсем различни неща. Та и при вас е така - приемате желаното за действителност.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • д-р Косев

  20 Sep 2023 14:24ч.

  Това безмозъчно ретранслиране на телеграмски опорки взе да става досадно. От един доцент и о.з. полковник се очаква да измисли поне нещичко оригинално.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • масу

  20 Sep 2023 15:13ч.

  А от теб, докторе, се очаква да не се бъркаш в работата на военните и да си гледаш докторуването.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Какво докторуване,

  20 Sep 2023 16:37ч.

  той работи по кофите за смет.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рис

  20 Sep 2023 14:29ч.

  Правилна статия. Макар да е личен поглед на автора към събитията, той е съвсем близо до моя и други сродни. Дано повече хора прочетат това, преодолявайки досадата от дългия текст. За съжаление така се получи, че болшинството хора се поддават на крясъците от зомбиращи медии и търсят истини в кратки твърдения, като остават неспособни за по-дълбок анализ на политическите явления.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ./.

  20 Sep 2023 14:44ч.

  Така е. Факт. Простия и необразован човек се впечатлява само от кратки гръмки лозунги и демагогски постулати. На простия човек, всичко му е просто и ясно. За простия човек, всеки който се опитва да му обясни нещо с повече от три изречения, всъщност е глупак и нищо не разбира... И тук идва кардиналния въпрос за Мат'ряла и всяка надежда се изпарява... Карма, к'во да се прави! Остава ни само да констатираме със съжаление, защото Простотията трудно може да се пребори, особено, когато е национална черта и генетично заложена в болшинството биологични единици на популацията. Единственото успокоение остава, че все пак не сме само ние така, а има и други овце, освен нас населяващи други територии по земното кълбо... ;-)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Жълт котарак

  20 Sep 2023 23:22ч.

  Не съм русофоб, но е дразнещо това ваше "болшинство" вместо българското "мнозинство". Бъди здрав!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ами

  27 Sep 2023 13:35ч.

  Все ми се струва, че по-голямата част от този народ е от правилната страна на нещата - докъде с мислене, докъде по каквито и да било други причини (исторически, идеологически и т.н.) В този смисъл, основният проблем, както е написал колегата по-долу, е от коя страна сме като държава, а там вече става тъжно...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • >>>

  20 Sep 2023 14:35ч.

  Най-малко две неща вече са ясни. 1/ Украинската война наистина е само прелюдията глобалния сблъсък на титаните. 2/ Ако България отново играе с губещи карти и на време не се ориентира на къде духа вятъра, за пореден път ще се окаже в клуба на губещите и за пореден път ще скочи в Пропастта... Изгледите за нас към момента изобщо не са добри, защото за съжаление, към днешна дата, ни управляват отявлени идиоти, продажници и национални предатели и ако най-накрая плебсът не се събуди, не се осъзнае и не изчисти този токсичен боклук, единствената светлина в тунела ще бъде тази от фара на задаващият се насреща бърз влак!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • „Отивайте си в Америка“:

  20 Sep 2023 14:47ч.

  https://obektivno.bg/otivajte-si-v-amerika-moldovski-fermer-otkri-amerikanski-vojniczi-v-gradinata-si-video/

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ...отдавна е доказана истината, че победител в една война е икономиката, а не оръжията – те са само средство, което реализира възможностите на икономиката...

  20 Sep 2023 14:51ч.

  Интересно как е доказано това очевидно невярно твърдение. Щото ако го приемем за вярно, при това отдавна доказано, то излиза, че икономиката на варварските орди е била по-голяма от тази на римската империя; турските орди са имали в пъти по-голяма икономика от българската;, да не говорим за икономиката на Чингиз хан. Или за аспаруховата икономика, сравнена с византийската. А ако приложим това "доказано" твърдение ктм статията, то излиза, че руската икономика е по-голяма от икономиките на САЩ и западна Европа, взети заедно. Което е възхитително :)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Интересно как е доказано това ..."

  20 Sep 2023 16:44ч.

  Доказано е теоретически и практически. Да се чете трябва, да се чете повече.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • джони инглиш

  20 Sep 2023 20:51ч.

  Много грешиш. Става дума за военна икономика, което няма нищо общо със социална икономика. Казано накратко ресурси и войници. В разглезения запад войници няма.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Прав е, чак стратегическо поражение САЩ не могат да нанесат на рсия, а "само да й нанесат вреда" (по Дж.Фридман)

  20 Sep 2023 14:58ч.

  2015 г. Джордж Фридман: "Русия мисли, че САЩ възнамеряват да разгромят Руската федерация. Аз мисля, че ние не искаме да я унищожим, а само малко да я нараним, респ. да ѝ нанесем вреди." .......... ЗАЩО И ДОКОГА САЩ ЩЕ ИСКАТ ДА НАНАСЯТ ВРЕДИ НА ДРУГИ ДЪРЖАВИ, които нищо лошо не са им направили?! Това е въпросът, на който не дават или не искат да дадат отговор американските "стратези"!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Прав е, чак стратегическо поражение САЩ не могат да нанесат на РУСИЯ, а "само да й нанесат вреда" (по Дж.Фридман)

  20 Sep 2023 15:00ч.

  ето повече: .... https://glasove.com/na-nov-glas/dzhordzh-fridman-prez-2015-g-obedineni-rusiya-i-germaniya-sa-edinstvenata-zaplaha-za-sasht-i-ukrayna-shte-ni-posluzhi-tova-da-ne-se-sluchi-video

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ретранслатора

  20 Sep 2023 15:12ч.

  Предложенията за конституционно промени и вписването на НАТО и ЕС, като неотделимо бъдеще за България касаят вътрешната политика, а не толкова външната, защото на армията на РФ много и пука, че в Конституцията ни пише, че членство в НАТО и ЕС е "като Слънцето и въздуха"! Чрез наложените промени ще се преследва всеки един човек, колектив или партия, които ще искат Референдуми за промяна в ориентацията на България и/или преразглеждане на вече подписани договори! Така на практика ще се установи авторитарно управление по-нищо не отличаващо се от управлението на Тодор Живков! Явно Поптодорова и сие не могат да излязат от вменената им матрица на начин на мислене и съответно на действие!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Sheitan

  20 Sep 2023 15:18ч.

  Комсотолски да се чете комсоМолски ...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Sheitan

  20 Sep 2023 15:25ч.

  Нанасят се удари , вредѝ ... Обаче поражения , загуби и прочее не се нанасят. Те могат само да бъдат претърпени... ( Това е само за аудиторията извън 80-те процента дебилизирани неокортексови инсуфициенти).............................

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Sheitan

  20 Sep 2023 15:26ч.

  Нанасят се удари , вредѝ ... Обаче поражения , загуби и прочее не се нанасят. Те могат само да бъдат претърпени... ( Това е само за аудиторията извън 80-те процента дебилизирани неокортексови инсуфициенти).............................

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Честито!

  20 Sep 2023 15:48ч.

  нана̀сяш, несв. и нанеса̀, св.; Какво. 1. Внасям голямо количество от нещо. 2. За вода — донасям твърди вещества (пясък, кал и др.). 3. Означавам, отбелязвам върху модел или карта. 4. Причинявам, правя, сторвам. Нанасям поражения. 5. Покривам с тънък слой повърхността на нещо. Нанесох внимателно боята. нанасям се/нанеса се. — Внасям багаж и мебели, за да живея някъде.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • viva

  20 Sep 2023 15:33ч.

  Всъщност няма защо да четем каква е целта на САЩ в тази война /не може му извърти езика и да го нарече това, което е - война, а не СВО/ от дописката на о.з. полк. Гергинов. Достатъчно е да прочетем речта на г-н Блинкен в университета "Джон Хопкинс": "Заради таза забележителна смелост и устойчивост на украинския народ и на нашата подкрепа, войната на Путин продължава да бъде стратегически провал за Русия. Нашата цел е да гарантираме, че Украйна не само оцелява, но и процъфтява като жизнена, просперираща демокрация, така че украинците да могат сами да пишат бъдещето си - и да се изправят на крака."

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • kiki

  20 Sep 2023 18:00ч.

  Веднага повярвах на цитираните от вива демагогско-пропагандни клишета на Блинкен, те са истината. Ние, умнокрасивите, знаем, че американците са честни и винаги говорят точно това, което мислят. Сигурен съм, че САЩ ще гарантират, че Украйна ще процъфтява и ще просперира демократично. При това най-безкористно и жертвоготовно ще го гарантират - готови са на всякакви жертви от страна на Украйна. Такова гарантиране ще падне, че камък върху камък няма да остане от нея.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Десислава

  20 Sep 2023 18:00ч.

  Колкото ние в момента сами си пишем бъдещето, толкова и украинците ще го пишат в бъдеще. Празни евроатлартически приказки.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Моите имена

  20 Sep 2023 18:00ч.

  Абе, Шейтанов, вземи се поограмоти малко по българска лексика (думите с техния правопис и значение) и си вдигни пръста от бутона "ИЗПРАТИ"! Не можело да се нанасят поражения и загуби! Аман от самоуверени илитерати!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Sheitan

  20 Sep 2023 18:40ч.

  Ей,бълха без подкови , строй се мирно сред тролеатариата и марширувай към светлото бъдеще ! Не перфидствай в подмолието на септичните ями(гдето плужеци пълзят) ! Излез на слънце , пий малко бистра вода от извора ! Ако не знаеш-изворите са обикновено на високото,ще трябва да катериш нагоре ! Дерзай с новокомсомолска дързост , вашто знаме е сухата пачка ! Едва лѝ подобен неокортексов инсуфициент бѝ асимилирал абстракната мисъл на по-въздигнати хомениди от нивото на своята собствена генетична детерминираност и епигенетична същностна обусловеност. С думи прости-всяка жаба в гьола сѝ ! Привет !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Западни издания: Войната в Украйна ще продължи още 7 години!

  20 Sep 2023 18:51ч.

  Западът трябва да вземе това предвид, когато планира по-нататъшна финансова и военна подкрепа за Киев, смятат експерт. ХАХАХА - кого ще занулят Русия с ресурсите или Западът ще се втечнява все повече. .... Освен ако САЩ не извадят пак машината за печатане на пари.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хахаха

  20 Sep 2023 20:00ч.

  Ссср 1 след един Афганистан го занулиха, та Путинова Русия след 600 дни война с Украйна няма.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Георги Шейтанов (Sheitan )

  20 Sep 2023 19:16ч.

  Привет на всички дебили и самодоволни тролоподобни плужеци ! Тролетарии от всякъде-под общото знаме на сухата Пачка (Дачка ) Заедно да съградим един по-добър свят ! С методите на Макиавели , чрез тоталното облъчване на същисания и втрещен от невежество плебс - да не позволѝм тази човекоподобна гмеж дорѝ и да сѝ помисля за едно по-светло бъдеще ! Да папкаме трохите(подхвърлени от "елита" ) и ден и нощ да бдим да не бѝ нЕкоя биологична единица да се освестѝ и поиска своето сѝ (демек свобода ) Най-добрите роби са тези , които се мислят за свободни ! Нека държим народонаселението затънало до върха на собствените сѝ носове затънало в собствените сѝ клоакоизлияния-така ще сме вечно нахранени ! Малкото, прогледнали отвъд метафориката на актуалния спуснат свише наратив -да гѝ замерим с фекалоподобна смес , да гѝ задушим ! Ако може въобще да гѝ анихилираме ! Така ще перпетуираме собственото сѝ егоистично блаженство ,ще бъдем себе сѝ-истинските нищожества и изчадия адови ! Дерзайте ,символни манипулаторчета , пълзете плужеци-къмто септичната яма на историята ! Вашата самодоволност е измамна , вашата съдба е неизбежна ! На пангара на Демиурга сте ! Очаква вѝ великата пречистваща сила на божествения компост ! Амин !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Лидия

  22 Sep 2023 0:01ч.

  Отличен анализ на Гергинов - чистата истина за тези, които още не са я прозряли. Няма нужда от коментари, препрочетете я внимателно и дано ви се изясни какво става и какво следва за тъпите българи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • без име

  24 Sep 2023 13:01ч.

  напротив ,сащ нанесоха стратегически удар по целия свят. стана така , че всеки трябва да се определи и отдели. русия имаше желание да прави бизнес с ес и сащ ги удариха. и русия страда и ес също. . русия отива при китай. също така все още сащ печатат доларите. ....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бай Райчо

  25 Sep 2023 0:07ч.

  А бе Гергинов, да вземеш да си наместиш малко ума и да се скъсаш дипломите, че се занимаваш само с руска пропаганда. А се имаш малко за учен.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи