"Ройтерс": "Старите кучета" в украинската армия имат нужда от подкрепата на млади бойци

"Ройтерс": "Старите кучета" в украинската армия имат нужда от подкрепата на млади бойци

Спотайвайки се в мрака, прегърнал своя автомат, 50-годишният украински войник с позивна "Бел" казва, че би искал повече от неговите млади сънародници да участват в битката с руската инвазия.

Изправени пред по-многочислен и по-добре оборудван противник, украинските сили разчитат в голяма степен на "старите кучета" като него да защитят страната от нестихващите руски атаки. "Те (младите) трябва да осъзнаят, че никой друг освен нас и тях няма да направи това", казва старият войник в учебен център на украинската армия в Източна Украйна, като се представя само с позивната си.

Украйна е притисната от необходимостта да набира още военнослужещи за бойните действия, които продължават вече 27 месеца, като желаещите наборници са по-малко, отколкото бяха в първите месеци на руското настъпление. Наскоро украинските власти въведоха по-строги правила за мобилизация и свалиха долния праг на възрастта на подлежащите на набор мъже на 25 години. Горната възрастова граница е 60 години. Някои украински представители изчислиха, че средната възраст на украинския военнослужещ в момента е над 40 години.

Ройтерс получи достъп до учение на 33-та механизирана бригада в Донецка област, където силите на Москва бележат лек напредък в няколко района. Войниците са обучавани в редица умения - от разчистване на траншеи до картечна стрелба от камион. Някои вече са мобилизирани за бойните действия, докато други още просто се обучават.

Старшината на бригадата с позивна Заместника казва, че много от мъжете, които в момента минават през обучението, са на възраст над 50 години, но са по-мотивирани от младите. "Те знаят защо са тук: в името на децата и внуците си", заявява 44-годишният Заместник.

Силите на Москва, поела инициативата след опита на Киев за контранастъпление миналата година, постепенно навлизат в територии, откъдето могат да застрашат стратегически градове и пътища.

Украинските представители обявяват, че искат руските войски да се изтеглят изцяло и Киев да си възвърне международно признатата територия - нещо, което мнозина експерти определят като трудна задача, като се има предвид, че конфликтът изтощава Украйна и изчерпва все повече ресурсите ѝ.

Друг командир на 33 механизирана бригада - с позивна Канада, който е и на 40 години - отбелязва, че старите войници може да бъдат обучавани в отбрана на позициите, докато Украйна се стреми да укрепи армията си.

"Става въпрос обаче и за други бойни задължения - да се превземат територии, окопи, да се върнем нашата земя - за това, разбира се, ти трябват млади бойци, които са по-издръжливи", казва той. Наборните усилия на Украйна бяха активизирани от пи ар кампаниите на правителството и армията за привличане на доброволци, на които се дава право на избор къде и как да служат.

50-годишният пехотинец Бел отправя призив към семейните си сънародници: "Имаме нужда от защита сега, а не чак когато дойде повиквателната".

 

Коментари

 • Заград отряд

  19 Юни 2024 8:09ч.

  Много ясно, че им трябват новобранци. Зад чии гъпбове ще се крият нациките.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • блокиран

  19 Юни 2024 8:11ч.

  зачетох... и се разрИвах от умиление. спрях да чета. а ако сериозно - от такива партенки гласовете немат нужда, чини ми се.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • и аз

  19 Юни 2024 9:02ч.

  така мисля, аре няма нужда от пропаганда на война и тук! Всичкото останало медия е залято реклама на тая война!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Необичаен

  19 Юни 2024 8:26ч.

  Да попитам - когато десетина животни от съответния ТЦК влачат един човек за връпване на мобилизационно съобщение, за ПР ли го броим? Защото тогава държава 404 ще е на първо място по специалисти в тази област ...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Георги Ат.

  19 Юни 2024 8:45ч.

  Жуков беше рекъл, че женорята ще народят още, а сега в Украйна стана тъй, че дедовците ще наловят още ...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  19 Юни 2024 9:20ч.

  Тц. Не е Жуков, а Александра Фьодоровна - императрицата на Николай II.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не знам за царицата, но в по-ново време Чубайс е документиран да го казва

  19 Юни 2024 10:54ч.

  И става дума не за военни загуби, а за последствията от приватизацията и пазарната икономика.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • логото

  19 Юни 2024 9:00ч.

  Никога Ройтерс не е бил критерий за истината. Напротив, Ройтерс е заинтересован от подобни изсмукани от пръстите на желаещото мислене репортажи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • джиджи

  19 Юни 2024 9:00ч.

  това реутерс бетер заприлича на съветски вестник. Направо са разрИвах, "имаме нужда от защита сега, не чакай повиквателната". Дет се вика , ма не чакай САЩ да направят нещо за теб, ти веднага направи нещо за Щатите. Примерно по съвета на малоумния цървул, "прегърнал автомата си", ходи умри за тях.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мунчо

  19 Юни 2024 9:01ч.

  Този препечатан от ,,Ройтерс" ПАСКВИЛ е, еб@ти лозунгаската простотия. Лозунги за наивници. Ми, като нещете мирния план на Владимир Владимирович- навИ секира, пардон, Искендер, Кинжал, Оникс, ФАБ 1500, Солнцепек, Тюлпан и т.н и т.н

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Cicero

  19 Юни 2024 9:20ч.

  Има един млад левент и бивш президент на Украйна, който е крайно подходящ да подкрепи лични "старите кучета."🤣

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • тео

  19 Юни 2024 9:47ч.

  Съжалявам искрено тези хора. На 50+ години вместо да се радваш на внуци, да си живееш живота се биеш за кауза, която се изпари още през далечната 2014 и даже по-отдавна. Вероятно част от тях са скачали и са се радвали на умело организирания Майдан, на великите евро-атлантически обещания за Велика Украйна; вероятно огромна част от тях са псували руснаците, радвали се на Пропагандата; мнозина вероятно са участвали над терора на рускоезичното население в Донбас... и какво ще получат. В най-добрия случай поради негодност и пълно изтощение отзоваване от фронта и мизерен живот, в най-лошия вражески (руски) куршум. Кому беше нужно. Не и на двата - руски и украински народ ! НЕ знам как не им проблясва, че ЕС и САЩ единствено и само ще ги използват (Украйна) и така обещаваното бляскаво бъдеще е всъщност бъдещето на слуга... но всеки сам си кове съдбата. ... И все пак техните внуци имат нужда от тях.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • бай Бай

  19 Юни 2024 13:49ч.

  просто не си наясно каква пропаганда се води над Украйна последните 30 години от вътрешния враг - разни хора които искат да стават господари с помощта на външния враг - запада. Има достатъчно исторически предпоставки за създаване на омраза, особено в младото поколение на Украйна. Това е държава тлеещо буре с барут. Но така се пада на Русия щот някои хора от ЦК на КПСС не разсъждаваха, а искаха да станат собственици на държава!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хм...

  19 Юни 2024 10:41ч.

  Класика...старите кучета им трябват новобранците, за да ги пускат на "месни атаки"

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Закриване на Запада

  19 Юни 2024 10:55ч.

  Туй предстои

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  19 Юни 2024 11:26ч.

  Да си ги купят от Алиекспрес... кво ни занимавате? 🤣

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Минчо

  19 Юни 2024 13:11ч.

  По Швейк :: Аз за Ройтерс хич не хая, Ройтерс Мойтерс баш ме брига откъм края...Откъм края, откъм Хая...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • sof

  19 Юни 2024 13:18ч.

  Там ги обучават много "добре"за 1-2 месеца и на фронта.......

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пешо

  19 Юни 2024 21:40ч.

  Точно тия "стари кучета", като се разбягат по Европа ще я запалят. Изнасилваия, грабежи, наркотици, побоища, трафик на органи и хора, кражби, проституция и т.н. всичко ще правят и с бойния опит дето имат едва ли някой ще ги спре.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нашите млади войнолюбци

  20 Юни 2024 0:22ч.

  Да готови, безработни и само чакат повиквателни, Мирчев, Арабаджиев, и много други млади мъже с високи идеали.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи