Реформата на Денков: държавните вузове се закриват, частните се развиват

Реформата на Денков: държавните вузове се закриват, частните се развиват
Голям скандал е на път да се разяри в България. Готви го образователният министър Николай Денков. Предстои опит за мащабно ликвидиране на държавни университети под формата на сливане. Вълнението засега е мъртво, защото идеята е обсъждана откъслечно. Бурята ще се разяри около 22 февруари, когато с въпроса ще се занимае Съвета на ректорите.

 

 

Първоначално за “реформата“ писа сайта “Офнюз“. Той съобщи, че се предвижда държавните вузове от 38 да станат 16. Мигновено министерството на Денков реагира в стил “не врат, ами шия“. Оповести, че наистина се готви окрупняване, но “обсъжданите варианти“ нямали общо с числото 16. Нямат ли сочи фактът, че през 2017 г. доклад на ЕК препоръча университетите ни от 52 (държавни и частни) да се свият до 10. Опитите за сливания на държавни вузове са трайна правителствена политика, пробвана безуспешно 1-2 пъти през последните 20 години. Така че дали намалението ще е от 38 на 10, 15 или 18, няма особено значение.

 

Планира се сеч на институции с десетилетна история.

 

Ще се опита това да стане чрез обединяване на четирите медицински университета в мега структура, техническите също да минат под обща шапка, както и политехническите, икономическите да прераснат в един и т.н.

 

Независимо, че 52 университета в България са наистина много при непрекъснато намаляващи население и деца, трябва да бъдат казани няколко съществени неща:

 

Първо, фактът, че Денков опитва да направи нещо толкова мащабно и рисково, означава, че той лично е взел твърде сериозно себе си и т.нар. промяна.

 

Подобни “реформи“ се предприемат винаги в началото на мандата, когато се счита, че управлението има положителен рейтинг. Денков действа по учебник и явно мисли, че хората харесват властта и няма да я изгонят с камъни.

 

Второ, по-малко университети не означава по-добро качество на образованието.

 

Редуцирането ще повиши квалифицираността на кадрите толкова, колкото предприетото от Даниел Вълчев съкращаване на училищата вдигна нивото на учениците.

 

“Реформата“ цели единствено финансови ползи. Тоест, държавата да плаща по-малко. Тия дни Денков и компания ще кажат много други неща, но те ще бъдат лъжа. Парите са единствен мотив, а срещу него могат да се изкажат безброй други.

 

Трето, частните висши училища са 14. Тях обаче някой няма намерение да пипа, не му и минава на ум.

 

Така “реформата“ се превръща в услуга за частните вузове, съкращавайки конкурентните им държавни. Това е не просто неприкрит лобизъм в полза на частни бизнеси, ами и израз на най-извратеното идеологическо схващане за пазарната икономика и у нас.

 

В същността си пазарната икономика е стремеж за печалба и грижа за собствения интерес в конкурентна среда. На наша почва това важи за всички пазарни играчи, но не и за държавата, макар също да е участник на пазара. Тя, според извращението, следва не да защитава интереса си, развивайки собствените си структури, а да ги разрушава, освобождавайки терен за “частната инициатива“. Това е идейно-философската ядка на цялото българско “раздържавяване“. Видяхме го във всички сфери, а във висшето образование се изрази чрез 30-годишно стимулиране на разкриването на свободни, пернишки и всякакви други частни вузове. Те снижаваха качеството на образованието увеличавайки се, а успоредно като рецепта се предписваше  намаляването на държавните. Денков е продължител на тази славна традиция. А съзнанието на хората е толкова обръгнало от пропаганда, че никой не задава най-простия въпрос:

 

Абе, държавата що не свива частните университети, ами е тръгнала своите? Нали за едни и същи студенти се борят? Кой луд затрива нещо свое? Кой нормален мозък в пазарната икономика прави услуга на чужд бизнес?

 

Фактът, че тия най-елементарни питанки не хрумват на никого, показва степента на промиването на мозъци у нас – с пропаганда, която уж е пазарна, обаче не е такава, а просто цели да съсипе държавата в услуга на частните бизнеси.

 

Целият този процес 30 години бе съпроводен и с много корупция. Доста министри и депутати се уредиха в ръководствата на частните вузове. А след като стана дума за корупция, следва да се добави, че в момента някои вузове, като медицинските, са доста богати. Окрупняване означава централизирано да бъде сложена ръка на един доста солиден финансов ресурс.

 

Четвърто, ситуацията по света е много специфична. Ковид кризата от здравна, постепенно се изменя в политическа, свързана с ограничаване на правото на придвижване и достъп до обществени услуги. Разположена в периферията на Европа, България е с един от най-либералните режими. В ЕС сме, но практически с никакво ограничаване на права и свободи.

 

Ако проблемите в другите европейски държави се задълбочат, България може да стане притегателно място за чужди младежи. Пазарът се развиваше и до ковид кризата, като студенти от Турция, Индия и други неевропейски държави непрекъснато се увеличаваха.

 

Тъй че световната конюнктура може да повлияе положително на българските университети. Факт е, че ограниченията за пътуване през последните 2 години увеличиха кандидат-студентите. Вместо чуждите университети, българчетата предпочетоха родни – увеличението е малко, но е възможно да расте. И да направи на пух и прах всички досегашни изчисления.

 

Пето, всеизвестен факт е, че от 4 години Николай Денков и Кирил Петков развиват частен проект в СУ, наречен “Център за приложни изследвания и иновации“. Спонсориран е от “Америка за България“.

 

И ако някой провижда в университетската им “реформа“ дългата ръка на САЩ, целяща да преобърне всички традиционни ценности и структури из официално приятелската, но по същество русофилска държава България.... трудно може да бъде опроверган.

 

Ръката я виждахме много пъти и по други поводи. Странно е наистина, че при толкова много нерешени кризи – енергийна, Балканска, Украинска..., “правителството на промяната“ посяга към още един горещ картоф. Да не би друг да му пише дневния ред?

 

Какво все пак може да се направи? Университетите наистина са много. Има варианти. Например: да се намалят държавните вузове, примерно с 2-3, тоест да се окрупняват единствено най-неефективните. Или пък нещата да бъдат оставени на самотек, като се редуцират не цели структури, а специалности, докато тези структури окапят по естествен начин – това, в общи линии, означава да се следва съществуващата Стратегия за висшето образование. И, в крайна сметка, защо пък “реформата“ не бъде насочена към частните заведения.

 

Да се ликвидират със закон няма как, но пък е напълно възможно да им бъдат издигнати ред ограничения, което лека-полека ще ги изхвърли от играта.

 

Да, ще се вдигне неимоверна медийна съпротива. Да, настоящото прозападно правителство не може да си позволи това. Но що за безумие е да приемеш, че е в реда на нещата държавата да закрива свои университетите и нищо да не прави срещу конкурентните частни?

 

Каквото и да се измисли, ще е по-добро от секирата, която размахва Николай Денков.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • Реформата на Денков: държавните вузове се закриват, частните се развиват

  09 Фев 2022 10:01ч.

  Престъплението на века!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Денков

  09 Фев 2022 10:03ч.

  е рушител на българското образование.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Денков е рушител на българското образование

  09 Фев 2022 10:05ч.

  Не е Денков виновен, той е смокинов лист на управление на БСП ... разбирай сорос!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Иван

  09 Фев 2022 10:07ч.

  БГ е може би на първо място в света по брой на ВУЗ на глава от населението, по брой на хабилитирани полуграмотници и по най-лошо висше образование. Да бе, рейтингова система има, нали ? Смях и посмешище... В поток влизат 20 студенти, завъшват 25, като новите бакалаври, а и магистри си пишат заявление за започване на работа с по 5 грешки. Математиката и бълг. език за 5 клас са им чужди. Няма сдтуденти, прехвърлят задочници за редовно, за да започнат годината... Плащаш си и си взел дипломата. Дипломи, дипломи, дипломи... Всяка продавачка е магистър, инфлация някаква...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тиква

  09 Фев 2022 10:07ч.

  Суджуците наскочили веднага. Ами вуз в който по основната специалност се обучават 7 души за какво съществува ? Че има специалности и с по 2 души. Ама то селски пръчки като почнат да пишат за нещо, което не разбират е така.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • СРАМ!

  09 Фев 2022 10:10ч.

  Денков е срам за науката. Докато бе служебен министър се уреди с титлата "академик" в съветската организация БАН. БАНските старци гласуваха за него, къде ще ходят, нали е министър, той им е началник. Денков остави науката на произвола на съдбата, един даскал получава по-голяма заплата от доцента и дори от професора. Денков трябва да бъде изхвърлен, той е позор, срам, резил, поведението му е отвратително казионно, угодническо и изцяло в негова и някои среди угода.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не, ве, не е Денков, БСП е

  09 Фев 2022 10:11ч.

  Направо ти повервах, ка щяло Денков да е виновен, той е акадимик и изповядва всички евроатлантически ценности. Не че БСП са стока, и те са също толкова вредни, ма да им пришиваш Денков си е чиста проба дебилизъм

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • академик Мренков

  09 Фев 2022 10:14ч.

  Този министър вместо да се заеме със съществените неща, той тръгнал механично да слива университети. След 5-6 години няма да има годно професори, такива, придобили звания от ВАК. Доста си стягат куфарите за навън, други отиват на друга работа, трети се пенсионират, четвърти доброволно напускат, отвратени от несправедливото заплащане, мизерия ,погнуса от уравнивиловката- дали преподават на 500 студента или на 15, все тая.- дали си написал 15 книги или една брошурка- няма значение-еднакво мизерно заплащане, колкото за хляба и сиренето. Пълна мизерия, науката стигна дъното на социалната йерархия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • гербераст

  09 Фев 2022 10:15ч.

  академик Мренков на 09.02.2022 в 10:14 Явно хабер си нямаш, след няколко години студентите ще стават повече от професорите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • министър Калинков

  09 Фев 2022 10:17ч.

  Докато този псевдоминистър направи "реформата", правителството ще си е отишло- високи цени, неглижиране на науката и образованието, уреждане на "наши хора", хаос, нови калинки, гонене на служби, постове, облаги, липса на квалификация, лансиране на некадърността....До есента трудно ще изкарат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пак Иван

  09 Фев 2022 10:20ч.

  Извинявайте, забравих, но трябва да го кажа - виждали ли сте инжЕнер, който пише болт с Д накрая ? Виждали ли сте зъболекар, на когото зъботехника и сестрата дават съвети какво да прави ? Виждали ли сте студент по медицина в 4 курс, който казва за основната си теория "абе, това съм го учил, но не се сещам" ? Виждали ли сте друг инжЕнер, който гледа КАД/КАМ както "индианец - пишешеща машина" ? Виждали ли сте дипломиран учител по англ. език и в езикова гимназия, който влиза в час с речник на телефона си, защото учениците знаят по-добре езика от него ? Виждали ли сте... А виждали ли ссте как се взема изпит в, например холандски ВУЗ ? Е, аз съм виждал...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • до: тгербераст

  09 Фев 2022 10:20ч.

  И едните, и другите ще намаляват. Тези по закона "Игнатов" , ти за професори ли ги броиш? Произвеждат се на кило и пак не се занимават с преподаване, а се кичат с титлата. Намаляват.Чиновниците в един ВУЗ са повече от преподавателите, другарю гербераст.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Възхитен

  09 Фев 2022 10:30ч.

  Много правилно, само частни вузове, по възможност финансирани от Фондация Сорос и Америка за България, плюс колкото се може повече студенти в чуждестранни университети - защото и Харвард разчита на нашите пари... Така най-сетне ще се оформи споменатият от премиера 2% елит, който ще управлява останалите 98% дебили...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Двата процента илит

  09 Фев 2022 10:37ч.

  са стопроцентови илитерати..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • да запазим многообразието

  09 Фев 2022 10:38ч.

  Принципно положението е сложно - парите намаляват, държавата закрива икономически субекти, сега много спорно посяга и към културно-просветни институции, а посягането върху хляба и престижа на най-творческата част от интелигенцията е дотолкова болезнено, че е срамно да се нарича реформа. С някои от изводите на статията, направени твърде емоционално, няма как да се съгласим. Частното не винаги е синоним за ниско качество във висшето образование - съмненията трябва да се проверяват внимателно за всеки отделен случай, а не да се говори на ангро. Никъде в Европа и Северна Америка частното висше образование не е така охулвано и незаслужено ощетено, както у нас. Специално в Америка най-престижните ВУЗ, оглавяващи впрочем и световните класации, са частни. Берлинският свободен университет с академичните си ресурси и възможности е известен в цял свят. Така е и в Нидерландия, и в Британия и др. Да не забравяме, че частните ВУЗ също работят по разпоредбите на ЗВО и ЗРАС, само дето финансирането им е от такси, спечелени проекти, наеми от имоти, спонсорства, но не и от държавата. Самите университети и отделните специалности периодично преминават през акредитационни процедури на НАОА, а това са строги държавни изисквания за базово висше образование. Преподавателите се атестират за определените от закона срокове. Административното обслужване не се различава от нито едно държавно ВУ. Забележките към качеството на приема биха могли да се дължат на тенденциозна пропаганда и все още отрицателни нагласи сред обществеността, а не на ниски възможности или грешен избор. Ако ще говорим за конкуренция, би следвало управлението на процесите да се поема не само от държавата, но и от гражданското общество, доколкото образованието не е чисто държавен приоритет и наличието на частни и държавни структури във висшето образование е естествено съществуващ елемент от конкурентната среда и многообразието на гражданско-институционалните форми на обществена изява.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хикс

  09 Фев 2022 10:46ч.

  Одобрявам. В България има твърде много университети. В една 60 милионна франция, има в пъти по-малко универстети,. в една 6,7 милиона България има 52 университета, от които 38 - държавни. (за сравнение в Следосвобожденска България е имал само Софийският Университет, Свободният университет и БКД/БАН) Ред дублиращи дисциплини. икономика учат и в Икономическия, и в другите универстети. Медицина учат и в Медицинския и в други универстети. Армия от безработни. Много от университетите са бивши филиали на Софийският -напр. Великотърновският и Медицинският. Някои от учреждения допреди 10-ина година дори не бяха университети. Библотекарският бе колеж до Станишев. УАСГ преди бе ВИАС.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хикс

  09 Фев 2022 10:52ч.

  Всички престижни университети и научни центрове към университети в САЩ и Великобритания са частни- Харвард, Оксфорд, Итън, Пристън, Тринити Колидж... Частните унверситети имат по-добро оборудване, по-високо заплати привличат по-кадърни специалисти.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Боян Дуранкев

  09 Фев 2022 10:54ч.

  Много ли са университетите и студентите в България? https://pogled.info/avtorski/Boyan-Durankev/mnogo-li-sa-universitetite-i-studentite-v-balgariya.139080

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • в. Гласове:

  09 Фев 2022 10:55ч.

  "Кирил Петков и Николай Денков са в конфликт на интереси и в служебния, и в редовния кабинет. Денков отговаря за научните и приложни изследвания, както и за милиарден ресурс от европейски средства за иновации. Подобна е и ситуацията с Петков, който чрез оперативна програма Иновации и конкурентоспособност отговаря както за огромните средствата за насърчаването на предприемачеството, така и за иновациите. Именно тук се крият и интересите, зад които стои предложението на двамата служебни министри да преместят в тяхно пряко подчинение дейността на създадената от редовния кабинет Агенция за иновации, която към момента е на подчинение на министерския съвет. Видно от търговския регистър на 16 февруари 2018 г. със 100 лв. се учредява фондация “Център за приложни изследвания и иновации”. Учредители на фондацията са Кирил Петков Петков и Николай Денков Денков, които стават и членове на настоятелството є и действителни собственици. Представляващ директор е Кирил Петков. Дейността на фондацията e насочена към стимулиране развитието на биотехнологиите и приложната химия и утвърждаването на тяхната роля в икономическото развитие. Фондацията е създадена с основното партньорство Фондация “Америка за България” и Софийския университет, а през същата година се рекламира шумно във вестник “Капитал”. Биологическият факултет на Софийския университет предоставя безвъзмездно сграда с условието центърът да си поеме текущите разходи по обслужването u, а тя да е достъпна за всички студенти и преподаватели в учебното заведение. На 16 октомври 2018 г. вестник “Капитал” пише, че идеята за създаването на фондацията и центъра е на завършилия в Харвард сериен предприемач Кирил Петков, чиято фирма Proviotic продава продукти на основата на Lactobacillus bulgaricus на четири континента. Инвестицията в центъра била 800 хил. лв., от които 500 хил. лв. са дарение от компанията на Петков, а 300 хил. лв. - от фондация “Америка за България”. Проверка във финансовите отчети на фондацията обаче сочи, че през 2018 г. единствените приходи са точно 300 хил. лв. и никъде не се вижда допълнителна инвестиция от Петков, освен внесените от него 50 лв. при учредяването. Видно от интернет страницата на фондацията лектори в центъра освен учредителите Кирил Петков и Николай Денков, са Асен Василев, Евгени Ангелов, Лена Бориславова и Даниел Лорер. От публикуваните в търговския регистър финансови отчети за 2018 и 2019 г. не се вижда осъществяването на никаква дейност освен дарението от фондация “Америка за България”, което веднага е похарчено в някаква посока под формата на “друго плащане”. Така се стига до 2021 г. когато Петков и Денков са номинирани за министри в служебния кабинет на Радев и трябва да спазят изискванията за несъвместимост. Тогава юристката Лена Бориславова, която е и лектор в центъра, заявява поредица от вписвания за освобождаването на Петков и Денков от ръководството на фондацията. Процесът по отстраняване на несъвместимостта започва на 13 май 2021 г. и фактически приключва с вписване на 27 май 2021 г. Интересен е фактът, че Петков и Денков правят отказ от правата си в ръководството на фондацията с молби по подобие на отказа на Петков от канадско гражданство. Така се оказва, че обществения интерес към съдържанието на декларацията за несъвместимост, попълнена по чл. 313 от НК от Кирил Петков, става още по значим. В крайна сметка Петков и Денков са отписани от търговски регистър, но учредителят Кирил Петков де факто и де юре запазва част от правата си. По-конкретно в чл. 17, ал.1 от вписания актуален учредителен акт е записано че “Учредителят Кирил Петков си запазва правото да изменя и допълва учредителния акт и да взема решения за прекратяване на дейността на фондацията, в който случай той определя ликвидатора и взема решение за разпределение на имуществото на фондацията, останали след удовлетворение на кредиторите”. Така реално скрит управляващ остава Кирил Петков, защото може да променя чрез устава директора, респективно и настоятелството. Всъщност само привидно е прикрита наличната несъвместимост за заемане на поста министър. Независимо от всичко това и в момента Кирил Петков и Николай Денков са министри в служебния кабинет на Радев, като в ресорите им са поверени точно дейностите, с които се занимавала фондацията, независимо от очевадния конфликт на интереси. Денков отговаря за научните и приложни изследвания, както и за милиарден ресурс от европейски средства за иновации. Подобна е и ситуацията с Петков, който чрез оперативна програма Иновации и конкурентоспособност отговаря както за огромните средствата за насърчаването на предприемачеството, така и за иновациите. Именно тук се крият и интересите, зад които стои предложението на двамата служебни министри да преместят в тяхно пряко подчинение дейността на създадената от редовния кабинет Агенция за иновации, която към момента е на подчинение на министерския съвет. Нещо повече, предлага се по подобие на структурата на личната им фондация да се създаде консултативен съвет, който да бъде шапка на агенцията. Предлагат се и конкретни имена за консултативния съвет - това на Илиян Михов, чиито брат вече е назначен от Петков в надзорния съвет на ББР, както и на преподавателката в Харвард - Райна Фичерова, която Петков твърди че е поканил за гост лектор в личната си фондация. Значими постове в правителството на Радев и в структурите на държавата получават и всички харвардски лектори от фондацията на Кирил Петков и Николай Денков: Лекторът Асен Василев е назначен за служебен министър на финансите, който заедно със заместничката си Виолета Лорер (съпруга на лектора във фондацията Даниел Лорер), разработиха схемите във Фонда на фондовете и преструктурираха същия по аналогия структурата на фондацията на Кирил Петков. По-конкретно заместиха надзорния съвет с консултативен съвет със същите и по-широки функции, като в него включиха представители на съсловните асоциации въпреки явния конфликт на интереси. Така в консултативния съвет ще влезе чатната Българска асоциация за дялово и рисково инвестиране, чиито председател е Евгени Ангелов, лектор във фондацията на Кирил Петков. Асоциацията от една страна ще е в консултативния съвет на Фонда на фондовете, а от друга страна нейните членове ще получават средства от нея. Лекторът Даниел Лорер е назначен за консултант на Кирил Петков в Министерството на икономиката. Той е и член на консултативния съвет на Българската асоциация за дялово и рисково инвестиране, която ще влезе като член в органите на Фонда на фондовете. Едновременно той е партньор в “БрайтКап венчърс”, което управлява 39,1 млн. лв. рециклиран ресурс от програмата JEREMIE, разработена през 2013 г. от Асен Василев като министър на икономиката. Даниел Лорер е съпруг на Виолета Лорер, настоящ заместник-министър на финансите, отговаряща за Фонда на фондовете и бивш заместник-министър на икономиката в кабинета на Асен Василев. Тогава Виолета Лорер като член на съвета на директорите на Национална компания индустриални зони одобрява конкурсната процедура за сделката за терена в Божурище, чиито купувач е фирмата на Кирил Петков - “Волаком”. Тогава “Волаком” получава права върху терен чрез право на строеж при цена от 3.5 евро на ангажираната земя, при условие, че в същия период на немски инвеститор е продадена земя в зоната в Божурище на стойност от 15 евро на кв. м. Лекторът Евгени Ангелов е председател на Българската асоциация за дялово и рисково инвестиране, която ще бъде член на консултативния съвет на Фонда на фондовете. Той едновременно е управляващ партньор в Силвърлайн Партнърс ООД, което управлява 75,3 млн. лв. публичен ресурс, предоставени му от Фонда на фондовете и с източник Оперативна програма иновации и конкурентоспособност. Евгени Ангелов е завършил харвардското бизнес училище, а като съветник в президенството е лобирал за назначаването Асен Василев за служебен министър на икономиката през 2013 г. Лекторът Лена Бориславова, обслужвала и юридически фондацията на Кирил Петков е назначена чрез адвокатска кантора да обслужва ББР при месечно възнаграждение от 13 690 лв. или 164 289 лв. годишно без ДДС, без разноски и без допълнителните 274 лв. час. Договорът се оказа подписан на 01.07.2021 г. от изпълнителния директор Цанко Арабаджиев, който е вписан в Търговския регистър на 07.07.2021 г. Според информация в медиите, директорът подписал скандалния договор без да има право за това и назначен от Кирил Петков е член на “Зелено движение” и на изборите на 4 април е кандидат-депутат от “Демократична България”. Същият е уволнен от Обединена българска банка /ОББ/ заради “липса на умения да планира и организира работата си, както и да управлява и разрешава възникващи проблеми”. Ето така цялото финансово икономическо, иновационно и образователно управление на държавата e завладяно от една фондация учредена с по 50 лева от Кирил Петков и Николай Денков, както и на присъдружната им приятелска група. В сенките на тази кампания ясно се виждат силуетите на Прокопиев, Саша Безуханова и други фигури от кръга “Капитал”. Източник: Фейсбук"

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • на 09.02.2022 в 10:52 Всички престижни университети и научни центрове към университети в САЩ и Великобритания са частни

  09 Фев 2022 10:59ч.

  Хахахахахахаха, полезен идиот?! Такава беше мантрата и за частното здравеопазване, но както обикновено се оказва на теорията е едно, а на практиката друго. Дано те лекуват частна болница, умнико!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Грую

  09 Фев 2022 11:09ч.

  Денков е лизач на западноевропейски и американски задници. Американците са добри хора, които обаче гледат единствено и само своя интерес и то по начин, който те смятат за правилен. Не ги интересува някой, който е мек и безволев да му правят ихтибар. Западноевропйците са изкукали комундели, които си мислят че като са боядисали всичко в синьо не ги разпознаваме. Те са си комундели, които обслужват до някъде едрия индустриален капитал. Понеже Европа изостава във всичко спрямо Азия и Америка, иска да изстиска всичко от новите си малки колонии а именно балканските нови членове и донякъде вишеградите, но последните не се дават лесно. Допълнително Зпадна Европа има патологична ненавист към България от няколко века и за това по ключови въпроси или мълчи или гледа да ни настъпи и да лимитиа възможностите ни и конкурентноспособността ни. Дразни ги, че когато българина е добре организиран и мотивиран работи учудващо добре спрямо техните стандарти. Когато тази работа е за наши фирми или държавни предприятия се появява един неудобен и досаден конкурент. За това те желаят да сме нискообразовани и полуграмотни и да нямаме мнение.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тиква

  09 Фев 2022 11:31ч.

  Два университета са много за държава с 5 милиона население и 50 000 завършили средно от които 1/3 цигани. Друг е въпросът, че някои калинки тука ще си загубят безсмислената работа.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не университети трябва да се закриват

  09 Фев 2022 11:44ч.

  А неправителствени организации. Ако спрямо тях започнат да се прилагат законите за измяна на родината от времето на социализма поне половин милион души ще бъдат екзекутирани. При това напълно заслужено.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не университети трябва да се закриват на 09.02.2022 в 11:44 А неправителствени организации.

  09 Фев 2022 11:50ч.

  Браво!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  09 Фев 2022 11:58ч.

  Нали за това се борехте - КАПИТАЛИЗЪМ. Разделение не обществото на класи. Висшата класа, с парите, ще има възможност да подсигури образование на децата си, бедните - класата на простолюдието (простите люде) няма да има тази възможност и децата им ще си останат прости люде. И като цяло, България ще заприлича на България от 30-те години на миналият век, за която някои мечтаеха по времето на социализма. И каква перспектива ще имат децата на простите люде? Каквато и сега. Да работят в прицекланниците на Германия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До Пак Иван на 09.02.2022 в 10:20

  09 Фев 2022 12:16ч.

  Какъв ти е проблемът, драги, пише се инженер.... защо вдигаш "Е" -то. Неграмотни сте герберунгелите, до един.....! Министърът на образованието не е прав, много е деликатен даже! В България трябва да има не повече от 3 университета с няколко филиала, дипломите за висше образование трябва да се вземат след минимум 40-50 яки изпита, както ги вземахме ние преди 35 години. Затова сме грамотни, но за съжаление останахме единици! Гербаджийската неграмотна сган се е развихрила и дращи по сайтовете каквото й хрумне! Най-отвратителното е, че поне промиха мозъците на българите, което е много, много жалко! Виж, това няма оправяне!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ввв

  09 Фев 2022 12:48ч.

  По мое време (преди 15 години), частните си плащаш да завършиш, за съжаление държавните обучаваха частно студенти от турция и така си правеха парите. Само разбирате че за турците и в частните университети дипломите просто се купуваха - пишеха им се тройки и високи оценки без нищо да знаят, и без дори българки език да знаят много от студентите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До до

  09 Фев 2022 13:17ч.

  ти пък що реши, че "пак Иван" е герберунгел? Или просто за условен рефлекс става дума?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Да се вземат решения

  09 Фев 2022 13:27ч.

  в полза на частни структури, за сметка на държавните, си е чиста проба - фашизъм. Николай Денков е отявлен фашист. Кой въобще е упълномощил фашистът Денков да посяга на държавните университети? Те са на всички, независимо дали хората от народа са гласували или не. И това фашистът явно много добре го знае, но се прави на ударен с мокър парцал. Внимавайте, ей!!! Отново взимате страната на фашизма, но след това да не се чудите защо са ви осъдили да прекарате остатъкът от живота ви в лагери. Напълно ще сте си го заслужили, колкото и да ревете след това пред разни "правозащитни" организации. Образованието на България е на всички, а не на някакви си самозвани частници. Нищо против частниците, но, ако обичат, да съществуват в истинските условия на частна инициатива, а не да се възползват от финансовите ресурси на държавата, когато имат проблеми. Ако имат проблеми и не могат да ги решат - фалират и това е!!! Нали самите частници реват за това вече 33 години! Сега какво се правят на ударени и се жалват пак на държавата. Искахте пазар - осигурихме ви го. Ама да, ама видиш ли, ние губим. Ами ще губите. Държавата ли ви е вкарала в загуби?! Нали пищяхте, тя да стои далеч. Ами тя, съвсем дисциплинирано стои далеч и не ви се бърка вече години наред. Сега какво сте ревнали пак тя да ви финансира. Фалирате, имуществото ви се осребрява и разпределя между основните кредитори /няма да се учудя, ако това е пак именно държавата/ и насетне - пийте кафе по кафенетата и си разказвайте "велики" спомени. Няма лошо. Аман от фалшиви!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Днес ще закрием държавните вузове, а утре ще закрием самата държава.

  09 Фев 2022 14:34ч.

  Зер, за какво ви е държава — само да ти иска данъци за издръжката си! Нека да гледаме в бъдещето, в което няма да има държави, а само едно наднационално световно правителство (американско, разбира се — нали трябва да се равняваме по най-най-наите!). Всеки ще си живее в капсулата, която му е отредена, и няма да прави излишни телодвижения, зер излишните телодвижения ще бъдат интерпретирани като БУНТ срещу Новия Световен Ред.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • пълно е с чиновници

  09 Фев 2022 14:50ч.

  Вместо да намаляват чиновниците, излишните служби, агенции бюра, дирекции, ведомства, комисии, комитети, те тръгнали да закриват университети. За какво им е на прости и хитри хора като Кирето и Кокорчо университети ? Тях ги интересуват само парите и далаверите.И този мижав човечец Денков е на техния акъл.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Уилт

  09 Фев 2022 17:37ч.

  Закривай! Само така ще се повиши раждаемостта.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Какво все пак може да се направи?

  09 Фев 2022 17:44ч.

  Нещо много просто. Държавата да постави изисквания за знания и умения у завършващите. Отделно за бакалаври, отделно за магистри. По професионални направления и специалности. Изпити от държавна комисия, но не само от вуза, а с участие на потребителите и на държавата. Ясни критерии за оценка на абсолвента. И този процес да засяга всички субекти - и частни, и държавни. И да, един преподавател - един трудов договор в един вуз. Никакво участие в акредитацията на повече от един вуз. Да, но кой? Това иска ДЪРЖАВА. Която знае какво иска от бъдещите кадри. Както и стимули за обвързване с родната икономика. Бизнесмени може да пищят, ама друг начин няма. И да забравят, че вузът ще им достави обучени за конкретното работно кадри. Доучването до специфичните за фирмата условия е тяхно задължение. Да не се правят на улави. Вузът не ПУЦ. Ако искат такова и не могат или не искат да организират обучение, да си плащат допълнително. И да не реват пред държавата. А държавата много-много да не им се церемони. Да не се церемони и с вузовете, защото те уж са "автономни", ама плачат за държавната хранилка. Е, ако изпълняват това, което държавата иска от тях... Ако тя може да формулира образователна задача, разбира се. ПП. Както винаги, "кадры решают все". Кадрите ги няма. Камен Веселинов и оня хубавец от НБУ Сергей Игнатов направиха каквото можаха, за да развратят системата. Не се казва лошо за покойник, но истината е такава, куртоазията в случая е вредна. Наплодихме "доценти" и "професори", така че всеки студент стана с персонален доцент. После върви вкарвай системата в ред... И още нещо не разбраха тези "хубави" и "умни" хора. Образованието е продажба на знания, образованието е ВЪЗПИТАНИЕ на първо място. И като резултат имаме задници с много и големи дипломи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • дали преподават на 500 студента или на 15, все тая

  09 Фев 2022 17:49ч.

  Не, не е все тая. Има един минимум на студентите в групата, за да се смята, че един час, престоян в занятие пред студенти, трябва да се плати по ставката за един част. В противен случай, при маломерна група, отчиташ натоварване, пропорционално на недобора студенти. Пример, 12 студенти минимум група. Трима студенти магистри, да речем. И Хоп, в отчетните документи, вместо един част ти си работил 15 мин. Съответно толкова ти се плаща. Или трябва да вземеш още часове, за да изпълниш индивидуалния си годишен норматив. Е, кое магаре ще се върже да си върши съвестно работата при тези условия? И кадърните и отговорните рано или късно ще им писне и започната да си гледат работата през пръсти или ще хвърлят шапката. Не знам, кое е по-опасното за обществото.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Живка Павлова

  09 Фев 2022 18:05ч.

  Мисля, че авторът пропуска – не мога да преценя умишлено, или неволно - важен аспект на замислената от Денков реформа на висшето образование, а именно – идеологическата. Денков ще поореже, закрие или окрупни държавните вузове с оглед на възможностите в ръководствата им да се натаманят точните хора, които да въдворят новия неолиберален почин в науките и най-вече, неолибералните университетски абсурдни ценности, за които и тук, в „Гласове“, неведнъж са публикувани материали.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мамут

  09 Фев 2022 18:49ч.

  прави ми впечатление ,че частните вузове в България не наблягат на техническите науки, нещо инжинерните специалности и медицина се губят, изключвам информатиката, но и там може повече да се желае.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • настоящата наукометрия не създава условия за правилна оценка на творческите приноси и кариерно израстване на преподаватели-учени

  09 Фев 2022 19:39ч.

  Законът за развитие на академичния състав трябва да се преработи основно. Да се махне точковата система на наукометрия, която е безпринципна и създава условия за шуро-баджанашки измами и неуважение към тесните специалисти в науката. Да се изведат нови критерии за качество, които да уважават творческото начало и уникалностите, а не демократичното усредняване. Науката е аристократична дейност и например хуманитарното знание не се подчинява на средностатистически принципи на наукометрично отчитане.Така е и в други, силно специализирани области на науката. Настоящите журита от няколко члена (вътрешни и външни) и по-специално подборът на рецензенти в тях, е инкубатор на разни видове конфликти на интереси, за които понякога е срамно да се говори. Ако трябва под някаква нова форма да се върне ВАК с неговите специализирани научни съвети в съответната област от каталога на специалностите. Да се разкарат НПО-шапките от системата на рейтингуване на университетите, да се премахнат условията за клиентелизъм пред чуждестранни платформи за референтен индекс като Scopus и Web a Science, които по цял свят злоупотребяват с привилегированото си положение. Не може национална агенция по акредитацията да бъде клиент на такива частни структури, управлявани от НПО-макиажа на Сорос и да намесва идеологизирани и по същество корупционни критерии, обслужващи въпросния клиентелизъм. Оценката на качеството на обучение трябва да бъде въз основа на национални (местни) критерии, отговарящи на местни традиции и рецензенти, и количествената (екстензивна) точкова наукометрия да бъде сведена до минимум, за сметка на доказаните творчески приноси на претендента и обективна преценка на възможностите да бъде оценяван от по-широка аудитория (доколкото ученият е преди всичко тесен специалист и произвежда концептуално качество, не бройково количество).

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Вече ми се струва, че ПП "Продължаваме Промяната" е ... българският вариант на т.н. "The Great Reset"

  09 Фев 2022 20:29ч.

  организиран ни от полит. проект на Фондацията на приятелите на всички приятели. Явно геройски са си помислили, че заради типичното си уважение към учението, народът ни по-добре ще приеме екип от хора с дипломи от университети от т.н. "Брашлянена лига"...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Още по-страшнно ще стане, когато частник посегне и на сградите на държавните университети

  09 Фев 2022 21:10ч.

  Представете си новия "собственик" на Софийския университет. Такава сладка хапка, и ако не е българин собственика също не се учудвайте! ...... Това безумие трябва да се спре. Когато става въпрос за Харвард или Чикагския университет, никой не се замился, че реално това са частни университети, които образоват студентите си за частните си интереси. ......... Дано се преборите с това, как, незнам. Херо Мустафа се оказа голяма сврака, която избяга от келявото си щатче в което се е родила и дойде у нас да прави реформи. Докато не ни превърнат в голямо гето няма да се спрат! Унизително!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • А че всички престижни уноверситети са престижни, те са такива, защото те определят кой кой да е

  09 Фев 2022 21:13ч.

  Защото те възпитават и нашите деца за тяхната си политика, защото нашите деца с тяхното възпитание стават еничари. Това е целта, кой да възпитава децата на България.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "големите престижни университети"... голямата $$$ пералня

  09 Фев 2022 22:24ч.

  Всяка година нови скандали разтрисат точно тези университети... И винаги свързани с $$$. Военно Промишления им Комплекс им отпуска огромни средства, а някои богати хора нямат проблем да си купят "приема" на децата си в университета, след като диплома от тях отваря вратите на човека дори към Министър-Председателско място в държави от Третия свят, като нашата... https://en.wikipedia.org/wiki/2019_college_admissions_bribery_scandal Ако изкопираме и университетското образование от САЩисаните, както лекомислено пренесохме у нас тяхната обществена уредба на социално неравенство... ще самоунищожим нашата 1340 годишна култура.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • гербераст

  10 Фев 2022 9:51ч.

  Много отдавна трябваше да се направи. 3 университета вече са фалирали и я карат на държавни помощи - Свищов, В. Търново и Минно геоложкия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Re: настоящата наукометрия...

  10 Фев 2022 12:09ч.

  "и количествената (екстензивна) точкова наукометрия да бъде сведена до минимум, за сметка на доказаните творчески приноси на претендента и обективна преценка на възможностите ". И как, според Вас, ще се докажат тези "доказаните творчески приноси"? Като им назначат подходящи рецензенти, често самите те със съмнителни приноси? Наукометрията, поне в точните науки, но с по-прецизен техен анализ (съществени цитати, среден брой публикации в дадената обляаст и т.н.) , а не просто на килограм, дава достатъчно реална представа за международното (не)признание на работата на учените. Без съмнение старата система със специализирани съвети и ВАК беше много по-добра в оценката, допълваща наукометрията. В момента един директор в БАН може да ви блокира с години и дисертацията и хабилитирането, унищожението на ВАК им даде абсолютна власт.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ...е обикновена шуробаджанащина

  10 Фев 2022 13:09ч.

  Знаете сега как се трупат цитати - цели структурни звена (катедри, секции) се втурват специално за тоя или онзи колега да му помагат с набирането на точки, десетки цитирайки го в свои публикации само защото ги моли на по чашка в кръчмата или им дава нещо под масата. Този ли е евроамериканският прогресивен начин да правим модерна наукометрия? Такова ли е амплоато на отчитане на научно творчество и приноси? Да цитираш някого си по задължение, т.е. от немай къде??

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • и пак по казуса

  10 Фев 2022 13:14ч.

  Впрочем, какво правим с много тесните специалисти, от чиято проблемна област на изследване в страната разбират максимум още 3-4 души учени (може би останалите разбиращи вече са в пенсия)? Тях как ще ги снабдяваме с цитати, за да трупат точки за кариерно израстване? Кой ще ги разбере, за да тръгне да ги цитира, и особено "съществено", както казвате? Ето ви пример за пълен провал на количествения подход като наукометричен критерий.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • еее

  10 Фев 2022 16:20ч.

  Денков унищожава средното образование. Той няма никаква идея как да решава каквито и да било проблеми или да прави реформи някакви и поправки на старите грешки на объркания счетоводител Красимир Вълчев. На практика в момента още се управлява чрез продължаващо насилване да се кандидатсва за неща които се полагат без кандидатсвамне з аобезпечаване на учебния процес и по програми платени от Мария Габриел, Вълчев и Америка за България са реално управляващите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи