Путин: Санкциите на Запада са заплаха за целия свят. Никакъв газ, петрол или мазут

Путин: Санкциите на Запада са заплаха за целия свят. Никакъв газ, петрол или мазут

Руският президент Владимир Путин каза, че западните санкции са недалновидни и застрашават целия свят, който, по думите му, се обръща все повече към Азия. 

В реч, произнесена пред участниците в Източния икономически форум в град Владивосток, Путин заяви, че Западът е подкопал глобалната икономика с "агресивен" опит да наложи доминацията си в целия свят. 

Руският държавен глава допълни, че за Запада ще бъде "невъзможно" да изолира Русия и че Москва ще се противопостави на опитите страната да бъде свалена от международната сцена. 

След налагането на санкциите, Русия започна да вижда повече възможности в пазарите на Близкия изток и Иран, каза още Путин. 

 

 

Руският президент също така заяви, че може да се стигне до ограничаване на износа на зърно от Украйна за Европа. Споразумението за възобновяване на износа на зърно от Украйна беше подписано на 22 юли в Истанбул от представители на воюващите Украйна и на Русия и на посредниците за постигане на договореността – ООН и Турция.

Путин изтъкна още, че почти всичкото зърно, изнесено от Украйна, е отишло в страните от ЕС, а не в най-бедните държави, където са изпратени “само два кораба от 87“. 

"Ако изключим Турция като страна посредник, тогава всичкото, почти всичкото зърно, изнасяно от Украйна, се изпраща не в развиващите се и най-бедните страни, а в страните от ЕС“, каза руският президент. 

"По Световната продоволствена програма, която предвижда подпомагане на нуждаещи се страни, бяха натоварени само два кораба. Подчертавам: само два от 87. С тях бяха изнесени 60 000 тона храни от два милиона тона. Това са само 3 процента, които бяха изпратени в развиващите се страни", добави руският държавен глава.

 

 

ТАСС обобщи ключовите послания на Путин: 

За събитията в Украйна 

Руската операция в Украйна е огледален отговор на това, което ставаше там от 2014 г: "Ние нищо не сме започвали от гледна точка на военните действия, опитваме се просто да ги завършим". 

"Смятам, че с началото на военната операция нищо не сме загубили и нищо няма да загубим. От гледна точка на придобиването, мога да кажа, че главната ни придобивка - това е укрепването на нашия суверенитет и това е неизбежният резултат от случващото се сега." 

При това "определена поляризация" в света и вътре в страната ще бъдат само от полза за Русия: "Всичко ненужно, вредно и всичко, което ни пречи да вървим напред, ще бъде отхвърлено, ще намерем обороти, темпове на развитие". 

За зърнената сделка 

Зърнената сделка, сключена в Истанбул, се оказа "поредната нагла измама" - почти всичкото изнесено от Украйна зърно отиде в страните от Европейския съюз, а Русия и най-бедните страни, "както казва народът, просто ги измамиха". 

Русия може да ограничи износа на украинско зърно за ЕС: "Аз задължително ще се посъветвам на тази тема с президента на Турция Ердоган". Заедно с това Москва ще продължи да работи в рамките на сделката "с надеждата, че целите, заради които това мероприятие бе организирано, все пак ще бъдат постигнати". 

Световните цени на храните продължават да растат заради ограниченията върху руския износ, които остават, независимо от формалното вдигане на санкциите над продуктите и торовете: "Това е хитро направена, сложна конструкция, когато уж преки санкции няма, но има ограничения, свързани с логистиката, с фрахтоването на плавателни съдове, с паричните преводи, със застраховките". 

"Очевидно е, че при такъв подход мащабът на проблемите с продоволствието в света ще расте, което може да доведе до невиждана хуманитарна катастрофа". 

За газа 

Обсъжданият в ЕС таван на цените на руския газ е "поредната глупост, поредното непазарно, лишено от перспективи решение", което ще доведе само до поскъпването на това гориво. Русия няма никакви проблеми с износа на енергийни ресурси, а нейният тръбопроводен газ за Европа е "неколкократно по конкурентоспособен от втечнения природен газ, превозван отвъд океана".

Русия ще спре доставките на нефт и газ за страните, които въвеждат ценови ограничения, заяви президентът Владимир Путин.

"Ние няма да доставяме нищо, ако това противоречи на нашите интереси, в този случай на икономическите", каза той. "Никакъв газ, никакъв петрол, никакви въглища, никакъв мазут, нищо." 

В петък индустриализираните сили от Г-7 обещаха спешно да пристъпят към въвеждане на ценови таван върху вноса на руски петрол в опит да прекъснат основния източник на финансиране на военните действия на Москва в Украйна. 

Путин заяви, че Русия ще спазва договорните си задължения, и изрази надежда, че и други държави ще направят същото. 

"Онези, които се опитват да ни наложат нещо, днес не са в състояние да ни диктуват волята си", каза Путин. 
"Те трябва да се вразумят." 

Посочвайки повишаването на цените на енергията в Европа в навечерието на зимата, Путин настоя, че Русия няма да доставя нищо извън съществуващите договори.

Обвиненията в употреба на "енергетично оръжие" заради ситуацията със "Северен поток" са "поредната глупост и бълнуване": Русия е готова да пусне "Северен поток - 1" още утре, но "не позволяват", за включването на "Северен поток - 2" е достатъчно "натискането на едно копче". 

Русия залага на "разумното усвояване на природните богатства": добиваните в страната суровини ще бъдат използвани преди всичко за укрепване на нейния суверенитет, а добивната сфера вече е защитена "от неприятелски действия".

За "санкционната пещ" 

Катализатор за "санкционната треска" на Запада, която днес заплашва целия свят, станаха "залязващата доминация" на САЩ и неспособността на западните елити да признаят обективните факти. В резултат нивото на развитие на Европа и качеството на живота на хората там се хвърлят в огъня на "санкционната пещ, принасят се в жертва заради съхраняването на диктатурата на Съединените щати в световните дела". 

Конкурентоспособността на европейските предприятия намалява включително и заради скъсването на отношенията с Русия: "Не е за чудене, че в крайна сметка мястото на европейския бизнес както на континента, така и на глобалния пазар, ще бъде заето от техните американски покровители. Именно те, преследвайки собствените си интереси, никога не се ограничават в нищо и не се притесняват от нищо за постигането на собствените си цели". 

Освен това, страните от Запада, "в опит да противостоят на хода на историята" подкопаха опорите на световната икономическа система - доверието към долара и другите западни валути е изгубено, а инфлацията в развитите държави вече надмина дългогодишни рекорди. 

За суверенитета 

"Русия е суверенна държава и ние ще защитаваме своите наионални интереси, провеждайки самостоятелна политика, и ценим същите тези качества у своите партньори . Разбира се, имам предвид нашите колеги от страните от Азиатско-Тихоокеанския регион". Тук не приемат "разрушителната логика на санкциите", а в центъра на деловите отношения стоят принципите на взаимната изгода и в това е "огромното конкурентно преимущество на региона, залог за неговото динамично и долгосрочно развитие". 

За многополярността и "правилата" 

"Представата на Русия за многополярността е, че светът трябва да бъде много по-справедлив, не може да бъде основан на диктата на една страна, която се е провъзгласила за представител на Господ Бог на Земята, че и отгоре, и да основава своята политика на своята въображаема изключителност". 

Обвиненията по адрес на Москва, че уж нарушавала международното право, са неосновательни, нарушават го онези, които нахлуха в Либия и Ирак, а сега говорят за някакви измислени правила: "Какви правила, кой ги измисли? Откъде ги измъкнаха тези правила? Нека сами живеят по тях". 

За новия британски премиер 

Смяната на главата на правителството в Обединеното кралство е "далечна от демократичните принципи процедура": "Народът на Великобритания в случая не участва в смяната на правителството". 

Как Лондон ще строи отношенията с Москва при новия премиер Лиз Тръс, е дело на управляващите елити в страната: "Нашата работа е да защитим своите собствени интере. И ще го прави последователно, нека никой няма съмнения в това". 

За ситуацията в икономиката 

"Русия се справя с икономическата, финансовата и технологичната агресия на Запада" - икономическата ситуация в страната се стабилизира, въпреки че отават проблеми "в редица отрасли и региони, в отделни предприятия, особено тези, които бяха свързани с доставки от Европа или доставяха там своята продукция". 

Нивото на безработица е на исторически минимум - под 4%, а инфлацията продължава да спада. Към края на годината тя може са достигне около 12%, в първото-второто тримесечие на следващата може да стигне 5-6%, "а някои говорят, че може да падне и до 4%". 

Заедно с това ще бъде продължена и прецизната подкрепа за проблемните отрасли: "Важно е заедно с бизнеса да продължим да приемаме оперативни решения и да осъществяваме ефективни механизвми за подкрепа". 

Превод и редакция: Епицентър.БГ

 

 

Коментари

 • Краят е близо

  07 Sep 2022 23:46ч.

  Вовата изпадна в позицията на плъха, притиснат в ъгъла. Това беше най-големият му страх и той се материализира. Западът трябва да внимава. Натискът трябва да стане по-перфиден, като се избягва публичното унижение. Въоръжаването на Украйна - да продължи при спазване на максимална дискретност.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наше дело правое .Враг будет разбит. Победа будет за нами.

  08 Sep 2022 0:08ч.

  Края Незалежная ВЕРНО е близо... А в Париж, Лайпциг, Прага, Молдова, Хага започна началото на края и на ЕС....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До психотерапевта, който знае страховете на Путин

  08 Sep 2022 0:20ч.

  Колко рубли му взимаш на сеанс? Смешник, но перфиден.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Психотерапевтът

  08 Sep 2022 0:28ч.

  Че той Вовата сам си разказа за случката от своето детство с плъха в ъгъла. Това е запомнил, защото от това най-много се е страхувал.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Петър

  08 Sep 2022 0:35ч.

  Ти нещо нямаш връзка с главния мозък? Какъв натиск към Вовата? ЕС са чао. САЩ и те, но малко по-късно. Просто сте изумителни олигофрени, ама наистина. Перфиден натиск? Направо ще умра от смях :)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Да, гледах го и не помня да е използвал думата "страх"!

  08 Sep 2022 0:35ч.

  «Если драка неизбежна - бить надо первым!» В.В.Путин....................... МНОГО страхливо звучи, нали?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • като говорите за санкции и перфидност

  08 Sep 2022 1:42ч.

  чуйте равносметката от перфидната акция на колективния Запад срещу СССР, улеснена от Горбачов (началото на видеото): https://www.youtube.com/watch?v=Sk-nR6vn2yA

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • загубите на СССР от горбачовата "Перестройка"

  08 Sep 2022 1:53ч.

  благодарение на перфидните взаимоотношения на ЩАС със Саудитска Арабия са 12 трилиона $...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • И твоят край е близо

  08 Sep 2022 13:57ч.

  Ако се разкаеш /защото си плъх/ , може да те пратим на АЕЦ "Белене" с кирка и лопата да изкупваш греховете си.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 08 Sep 2022 0:08ч. Края Незалежная ВЕРНО е близо... А в Париж, Лайпциг, Прага, Молдова, Хага започна началото на края и на ЕС....

  08 Sep 2022 15:05ч.

  В Париж, Лайпциг, Прага, Молдова, Хага няма протести, катализиращи разпада на ЕС, след като пресститутките от синия екран не ги отразяват, не ли? Какво казва по въпроса невчесаната помощничка на заместника на секретаря?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Врачката от Кокаляне

  08 Sep 2022 15:09ч.

  Сигурно си започнал вече да учиш руски.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • малее, Путин се е развихрил

  07 Sep 2022 23:49ч.

  Въпросите, които задава, са повече от логични, но отговор няма да получи. Кофтито в тази ситуация, че ние сме от страната на булката, която вече не се знае от какъв пол е. Знае се единствено, че няма газ, петрол и дори мазут. Очаквам фон дер Лайненката да ме спасява, защото съм много зиморничав. Колко ли милиарда ще ми напечата?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тихомир Томов

  08 Sep 2022 18:26ч.

  Таван на цените ще има, но върху НИЩО !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • обзор

  07 Sep 2022 23:57ч.

  Обзорът, който прави Епицентър пропуска основното, което каза президентът Путин относно специалната военна операция и аналогията, която направи с Косово за двете републики ДНР и ЛНР, както и цялата хронология на специалната военна операция,основана на договори на Русия с ДНР и ЛНР. Случаят с Косово е идентичен, тогава САЩ и НАТО бомбардираха Белград, но ЕС не реагира по същия начин.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Марк МЕТА Шикългрубер

  08 Sep 2022 0:03ч.

  Точно. 51 член от устава на ООН

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Защо наричате войната в Украйна специална военна операция

  08 Sep 2022 0:17ч.

  Страхувате се от руските служби, защото живеете или имате бизнес в Русия, или просто по убеждение смятате, че започнатата от Путин война е нещо толкова хубаво, че не бива да се назовава с такава грозна дума.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • до 0:17ч. ........... Що, какво значение има за теб как ще бъде наречена?

  08 Sep 2022 0:23ч.

  .........

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ще ти отговоря защо

  08 Sep 2022 0:24ч.

  В Украина се води гражданска война. Донбас воюва със Зеленски за свободата си. Русия само помага. Ще има референдуми в Донбас за присъединяване към Русия. Присъединят ли се, тогава ще видиш истинска война с участието на Русия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Какво се промени в изказванията на Путин

  08 Sep 2022 0:20ч.

  Няма го вече дипломатическият подход към “партньорите” от Запад. Вече е: Право куме та у очи. Директно казва, че Запада повече не го интересува. Всичко се насочва на Изток. Факт е, че най-натоварено руско пристанище е Владивосток. Усилено се строят железници в източна посока.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Катализатор за "санкционната треска" на Запада, която днес заплашва целия свят, станаха "залязващата доминация" на САЩ и неспособността на западните елити да признаят обективните факти.

  08 Sep 2022 0:26ч.

  Западните елити пропадат и повличат всички след себе си. Това е от чиста злоба и фанатизъм. Едно време изостаналите племена, като не могат да разививат култура, са нападали напредналите и са унищожавали всичко, дори животните и посевите, за да не ги конкурира никой, защото сами не могат да си произвеждат. Е западните елити не са мръднали и милиметър от тази философия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не е съвсем така

  08 Sep 2022 0:33ч.

  Написаното от теб се отнася за политиците. Те живеят в имагинерен свят, откъснати от народа. Това важи за всяка държава, включително и за България. Обикновените хора мисля трезво и виждат нещата както са. Затова се стига до протести, които за съжаление не довеждат до нищо. Между “елити” и политици има огромна разлика.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Би трябвало да четете по-внимателно

  08 Sep 2022 0:47ч.

  И каква е разликата между илюзионисти и артисти казвате?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Коломор

  08 Sep 2022 0:29ч.

  "Никакъв газ, никакъв петрол, никакви въглища, никакъв мазут, нищо." Това! Загаси им лампите, Вова!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "почти всичкото зърно, изнасяно от Украйна, се изпраща не в развиващите се и най-бедните страни, а в страните от ЕС"

  08 Sep 2022 0:33ч.

  Типично западно, типично "демократично"............. и все пак, виновен е Путин! Ако няма зърно за Мадагаскар - виновна е Русия, нищо, че зърното отива в Англия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Едва ли Путин можеше да каже по-добре нещата, които всички ние вече усетихме. Едва ли има по-логично обяснение за събитията в света от думите на Путин. Едва ли ще мине много време преди и последния враг на Русия да започне да рецитира думите на Путин.

  08 Sep 2022 0:38ч.

  Тъжно е, че европа не разбира от добро, а греховете са нейно верую. Срамувам се от тази европа.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Възторжените приказки

  08 Sep 2022 0:55ч.

  за великия ръководител руснаците слушаха три поколения назад по времето на култа към Сталин. Както е казал мъдрият Карл Маркс, историята се повтаря – първо като трагедия, после като фарс.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • определено злобните забележки вече не вършат работа

  08 Sep 2022 8:10ч.

  Хората отдавна са си направили същия анализ като Путин. Е поне мислещите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 08 Sep 2022 0:55ч. за великия ръководител руснаците слушаха три поколения назад по времето на култа към Сталин. Както е казал мъдрият Карл Маркс, историята се повтаря – първо като трагедия, после като фарс.

  08 Sep 2022 15:10ч.

  Каквото и да е казал Маркс, положението е както е казал Коломор в 08 Sep 2022 0:29ч.: "Никакъв газ, никакъв петрол, никакви въглища, никакъв мазут, нищо." Това! Загаси им лампите, Вова!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Стратег

  08 Sep 2022 0:58ч.

  Самият факт, че Путин казва всички тези неща, които са точно в десятката, говори, че някаква критична точка е премината и оттук нататък връщане назад няма. Промените са на ход, идат, харесва ли се това на нагаждачите или не.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Разбира се, че е премината критична точка

  08 Sep 2022 1:02ч.

  Путин е разбрал, че Русия вече не може да спечели войната. И тъй като не е предвидил план Б, паниката му преминава в истерия. Четете за последните дни на Хитлер в бункера и ще разберете какво се случва.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Иран живее със санкции

  08 Sep 2022 2:27ч.

  вече толкова години и продължава да е суверенен. Платиха висока цена, защото им бяха спрели дори лекарствата за болни деца, но не се пречупиха. Няма да се пречупи и Русия, а после ще има и много други страни. Лавината не може да бъде спряна и е жалко че ние сме на страната на колонизаторите и лицемерите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нищо не е преминато,

  08 Sep 2022 2:36ч.

  още си си в критичната и там ще си останеш. И така си се родил явно!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ами като е в паника що злобеете?

  08 Sep 2022 8:05ч.

  Май май сами не си вярвате на глупостите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Иран и Русия не могат да бъдат пречупени

  08 Sep 2022 8:08ч.

  Изолираните англосакси вече не могат да припарят никъде. Останалия свят прогресира, бавноразвиващите се да си стоят на острова.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  08 Sep 2022 9:40ч.

  Критична е затова плаче кагебиста. Срутва се Матушката, там еволюция няма, всичко се срутва изведнъж.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Срутва се САЩ

  08 Sep 2022 10:35ч.

  март месец догодина Тексас ще е отделна държава..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател 08 Sep 2022 9:40ч. Критична е затова плаче кагебиста. Срутва се Матушката, там еволюция няма, всичко се срутва изведнъж.

  08 Sep 2022 15:14ч.

  Тоест, ако всичко върви по план, то тогава би трябвало в Париж, Лайпциг, Прага, Молдова, Хага да има манифестации и прайдове, а не протести, не ли?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • malart

  08 Sep 2022 7:27ч.

  Oтчаяните вопли на един обречен диктатор

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • отчаяни друг път

  08 Sep 2022 8:03ч.

  Това си е чиста декларация на победата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Трябваше да пише

  08 Sep 2022 7:41ч.

  “Платена публикация”

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • и що?

  08 Sep 2022 8:02ч.

  Щото човека казва истината и тя не ви се харесва?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Браво ВВ!

  08 Sep 2022 9:10ч.

  Кратко, точно и ясно. Макар и доста късно. Кой разбрал - разбрал. Успех братя руси!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  08 Sep 2022 9:39ч.

  Боже, боже, на събитието присъствали президента на Армения, президента на хунтата в Мианма и представител на талибаните.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  08 Sep 2022 10:34ч.

  Ти кажи. що изядохте житото за малките негърчета. Пак.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдателю, посочил си си

  08 Sep 2022 10:38ч.

  държавни ръководители с политически хоризонт по-дълъг от този на Байдън...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • В Мианмар разстрелваха протестиращия народ по улиците

  08 Sep 2022 19:41ч.

  докато в двореца се водеха преговори за купуване на руско оръжие.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Викт

  08 Sep 2022 10:42ч.

  Как така никакъв газ, нали преговаряме с Газпром и чакаме отговор от една - две седмици!?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • задунајска уфсъ с евразијски манталитет

  08 Sep 2022 17:55ч.

  чакаме, но “надежднијат“ партнер за газ РФ дори не отговарја. И дори не се знае коѝ преговарја. Накраја ште бъде засекретено. Беге газпромаджиите вдигнаха лозунгите за “евтинија руски газ“, а сега се ослушват и не искат да си признајат, че са стигнали до под кривата круша.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • С ботоксовото джудже

  08 Sep 2022 17:20ч.

  е нехигиенично да си имаш работа.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Беден Бохем

  08 Sep 2022 19:23ч.

  "Войната се води от всяка управляваща група срещу собствените ѝ поданици, а целта на войната не е да се направят или предотвратят завоевания на територии, а да се запази структурата на обществото непокътната"

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  08 Sep 2022 21:18ч.

  Смъртта на Елизабет 2 е знак свише за неминуемата победа на Руската Империя в новата Студена война! :)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Да умре на 96 години

  08 Sep 2022 22:42ч.

  Голям знак, няма що. Историята не помни нещо такова. Русия със сигурност ще победи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Той ССССР не победи в Студената война,

  08 Sep 2022 22:56ч.

  че окрадената остатъчна Русия да успее?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • карамфила

  10 Sep 2022 9:58ч.

  И Владимир Владимирович Путин ще го докара до 96 години а може и повече но тогава червеното знаме ще е забито на хълма Капитолия,ако не е превърнат в стъклено огледало,на Райхстага,на Биг Бен и на Айфеловата кула.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи