Проверка на фактчекърите показва, че лъжат и за бежанците. България е подписала допълнително споразумение за прием в замяна на Шенген

Проверка на фактчекърите показва, че лъжат и за бежанците. България е подписала допълнително споразумение за прием в замяна на Шенген

Автор: Виктор Блъсков в "Труд"

Новата изява на factcheck.bg "оборва" твърдение на Корнелия Нинова, че България ще приеме неограничен брой афганистанци и сирийци, в замяна на Шенген. Служейки си с креативен език и изпускане на ключови факти, те всъщност променят думите на Нинова, за да може да ги оборят впоследствие.

Освен това, статията на factcheck.bg отново включва открита лъжа, която се вижда черно на бяло в документа, за който говорят. Те пропускат една от политиките, по които България се задължава да действа, бъдещият регламент по миграцията и лъжливо заключват, че България се задължава да действа единствено по Дъблинското споразумение.

Твърдение:

Factcheck.bg твърди, че България не е поела ангажимент да приеме мигранти в замяна на прием в шенгенското пространство. Те също така твърдят, че единствените ангажименти за България са за Дъблинското споразумение.

Проверка:

Твърдението на Нинова, че България е приела допълнителен протокол в замяна на прием в Шенген е вярно. Нинова никъде не споменава, че става въпрос за "допълнителни бежанци", а само за афганистанци и сирийци, без да уточнява, че са различни от тези, за които сме отговорни.

Също така, Шенгенското пространство включва вдигане на границите по въздух, вода и суша. Още в член 1-ви от регламента за премахване на вътрешните граници в ЕС (уреждащ Шенгенското пространство) се попределя ясно, че вътрешни граници означават общите сухопътни, летищата и морските граници. От спазването на допълнителния протокол зависи дали ще се обсъди България да влезе по суша. Твърдението на factcheck.bg, че оборват допълнителни споразумения за Шенген като посочват, че в решението на Съвета не е включено условието на Австрия е дезинформация, тъй-като приемането на България в Шенген е решението на Съвета за морските и въздушни граници и ангажимента на Австрия за обсъждане на сухопътните граници.

Твърдеието на factcheck.bg, че България се задължава да спазва единствено Дъблинското споразумение е лъжа, тъй-като България се задължава да спазва и бъдещия регламент за миграцията. 

Твърдението на Нинова

Условието България да влезе в Шенген по суша срещу изпълнение на споразумението се вижда от комуникацията на Европейската комисия, в която се описва, че с преговорите на 30-ти декември делегациите на България, Румъния и Австрия са се съгласили да приемат документа, съдържащ споразумение за охрана на външните граници, както и ограничение на вторичните движения. Този документ също съдържа решението за вдигане на ветото на Австрия и изрично пише, че страните приемат да обсъдят влизането на България и Румъния в Шенген по суша, в зависимост от изпълнението на приетите ангажименти. 

Решението на Съвета за приемането на България и Румъния в Шенген не съдържа пълното приемане на България и Румъния в Шенген. Според регламента за Шенген, който урежда премахването на граничен контрол на лица, които пресичат вътрешните граници между държавите членки на съюза, "вътрешни граници" (както е описано в член 2, т. 1) означават:

а) общите сухопътни граници, включително реки и езера, на държавите членки;

б) летищата на държавите членки за вътрешни полети;

в) морски, речни и езерни пристанища на държавите членки за редовни вътрешни фериботни превози;

В този смисъл решението на Съвета не е приемането на България в Шенген. Приемането на България в Шенген е решението на Съвета за морските и въздушни граници И ангажимента на Австрия, според писмената процедура от 30-ти декември, да обсъди сухопътните граници.

Относно ангажиментът за прием на бежанци, той е точка 3-та от споразумението. В него се казва:

"Да работят заедно за да ограничат вторичните движения в съответствие с Европейското право, особено с ангажиране за бързото и прилежно прилагане на Дъблинския регламент в неговата цялост, чрез незабавно обратно приемане на всички бежанци, за които България и Румъния са отговорни според Дъблинския регламент (и бъдещата Политика за убежище и управление на миграцията), без ограничения (особено що се отнася до бройката хора, които да бъдат приети обратно в рамките на един месец), чрез обратно приемане на бежанци с международна закрила в България и Румъния, както и чрез гарантиране на бърз (максимум 3 работни дни) отговор за изисквания за връщане/поемане на отговорност. Това е особено релевантно за афганистански и сирийски бежанци"

Както се вижда, твърдението на Нинова, че става въпрос за прием на бежанци без ограничение в бройката е напълно вярно. Креативният език на factcheck.bg, при който се оспорва, че се приемат бежанци различни от тези, за които сме отговорни, изопачава думите на Нинова, която не споменава допълнителни бежанци или такива, за които не сме отговорни. Фактчек заключва, че не е упоменат "задължителен брой хора, които да бъдат приети обратно", въпреки, че Нинова никъде не е споменала за такъв.

Factcheck.bg лъжат със своето твърднеие, че България е поела ангажимент само за Дъблинското споразумение. В документът ясно пише "според Дъблинския регламент (и бъдещата Политика за убежище и управление на миграцията). 

 

Новата политика,според НПО-то за човешки права Амнести Интернешънъл, новото споразумение може да постави допълнителна отговорност на външните граници (като България). Директорът на офисът на Амнести Интернешънъл за Европейските институции Ийв Геди заявява в статията, че новият регламент ще доведе до това да има масово задържане на бежанци по граинците на Европейския съюз.  

Регламентът, който представлява съвкупност от споразумения по миграцията, може да бъде приет още през 2024 година. Той дори включва механизъм за солидарност, при който трябва да бъдат подкрепени външните граници на Европейския съюз. Това значи, че България може да приеме и по-малко от 100 бежанци от Австрия. Но нито factcheck.bg, нито Нинова, нито дори Австрия, имат някаква представа колко точно ще бъдат връщанията през идната година и по новия регламент.

Знаем само, че няма ограничение в бройката им, както е записано в протокола с Австрия.

Проверено:

Твърдението на factcheck.bg, че България не е поела ангажимент да поема мигранти в замяна на прием в шенгенското пространство е дезинформация. Тъй-като според подписания протокол, България е поела ангажимент да поема мигранти, за които сме отговорни, в замяна на прием в шенгенското пространство по суша. 

Твърдението на factcheck.bg, че България се задължава единствено да спазва Дъблинското споразумение е лъжа, тъй-като в анексът изрично се споменава, че България е приела да спазва и бъдещия регламент по управление на убежището и миграцията.

Източници:

PolitiCheck: Не, България не е подписала протокол за приемане на неограничен брой мигранти -https://factcheck.bg/politicheck-ne-balgariya-ne-e-podpisala-protokol-za-priemane-na-neogranichen-broj-migranti/

Council of the European Union Communication CM 5950/23 - https://data.consilium.europa.eu/doc/document/CM-5950-2023-INIT/en/pdf

Нов регламент за управление на убежището и миграцията - https://www.consilium.europa.eu/bg/policies/eu-migration-policy/eu-migration-asylum-reform-pact/asylum-migration-management/

EU: Migration Pact agreement will lead to a “surge in suffering” - https://www.amnesty.org/en/latest/news/2023/12/eu-migration-pact-agreement-will-lead-to-a-surge-in-suffering/

Регламент (ЕС) 2016/399 на Европейския парламент и на Съвета от 9 март 2016 година относно Кодекс на Съюза за режима на движение на лица през границите (Кодекс на шенгенските граници) - https://eur-lex.europa.eu/legal-content/BG/TXT/?uri=CELEX:32016R0399

 

 

Коментари

 • Василий Ф.

  20 Фев 2024 10:02ч.

  Браво Нинова, така требе! Хора, интернета е голям и дълбок, затова търсете и не вярвайте на нехранимайковците, които са обсебили с измама властта. Живеем в лъжовно време, лъжците трябва да се наказват жестоко.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тихомир Томов

  20 Фев 2024 13:51ч.

  Политика без лъжи не може да се прави .............................

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Сава

  20 Фев 2024 14:16ч.

  А политика само от лъжи е още по добре, нали?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • roso

  20 Фев 2024 21:17ч.

  не е в замяна нашенген, а в замяна на собствените си болни задници, поради липса на глави.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тома

  20 Фев 2024 10:32ч.

  Статията чудесно набива наглите канчета (разбирай, лишени от мозък кратуни) на платените от ново-пръкналото се министерството на истината пикльовци, които едва ли проумяват степента на отвратителност на работата, която вършат в името на ''истината''. Чия истина, е същественият въпрос.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Мигрант от Африка...

  21 Фев 2024 7:26ч.

  ... е нанесъл жесток побой на служителка във влак в Германия, след като опитала да провери билета му. Не само - той е унижил жертвата си, като е уринирал върху нея. Всичко това пред погледите на свидетели, съобщи вестник „Билд“."

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • онуфри

  20 Фев 2024 10:33ч.

  Лъжейки ни заличават. Някой да вижда поне една жена на снимката?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Каква жена, социалните инженери-глобалисти вкарват тия незаменими специалисти от снимката

  20 Фев 2024 12:34ч.

  като бойци за окончателно разрушаване на бялата християнска култура. Младежи на казармена възраст, настръхнали и възпитани в жестокостта присъща на родово-общинния строй в който са израсли.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ??...

  20 Фев 2024 10:43ч.

  Колко още ѝ е необходимо на БГ-овцата, за да се събуди и да излезе на улицата?... Явно много още. Жалко!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • онуфри

  20 Фев 2024 11:08ч.

  Платените протестъри могат за отрицателно време да напълнят площадите. Особено ако има протест в подкрепа на ППДБ+. Имат доста добре изградена мрежа от поръчкови протестъри, но никъде не е правено дори журналистическо разследване по въпроса. Колко удобно. ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • По-лошо е, че 168 000 украинци

  20 Фев 2024 12:36ч.

  колкото са в България, не улиците да напълнят, Майдан ще направят и нашите светли гъзове Манол Пейковци, Терзиеви и пр с цветя и килимче ще им предадат властта.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • германец

  20 Фев 2024 10:46ч.

  Когато тия "мигранти", започнат да бият и колят децата ви, да ограбват възрастните и безпомощните ви пенсионери и да изнасилват жените и сестрите ви, ЩЕ РАЗБЕРЕТЕ!... Но вече ще е късно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Чий са те

  20 Фев 2024 11:01ч.

  Чекърите нямат никаква връзка и отношение с и към ФАКТИТЕ и ИСТИНАТА! Нито повече, нито по-малко - това е просто една поредна ПРОПАГАНДНА СТРУКТУРА, която служи на ... Хайде сега наострете си вниманието и се мобилизирайте за да дефинираме по възможно най-прецизен начин: Кои са чекърите и Кому служат те? В сайта си гордо заявяват, че платформата е инициатива на Асоциацията на европейските журналисти - България (АЕЖ). Гръмкото заглавие не трябва да ви заблуждава - това е едно най-обикновено НПО. Така е модерно сега - за всичко си измислят някакви гръмки брандове, че да звучат солидно и да излъчват смазваща "обективност" и "респект". Сигурно сте забелязали, че често по студиата на медиите шестват хора, които биват представяни като представители на "Институт за ...". Чувайки това, обкновеният човек си представя една респектираща, дори държавна организация, която излъчва достоверност и темелност. Истината е, че при Институтите най-често става дума за ЕООД, където дефилиращият е едновременно собственик на капитала, управител и фактически единствен "служител", нещо като one man show или stand-up comedy! И не са нищо повече от рупори за облъчване! ЗА ТЯХНА ЛИЧНА УГОДА или за ... КОЙТО СИ ПЛАТИ! Чекърите са същата работа, без оглед на брой на дефилиращите лица. Видях им една напълно идиотска изява, която касаеше темата с еврото. В тази област никой не е в състояние да ми внуши и най-малката неточност или поредна дивотия. С преки лъжи, смесване на лъжи с полуистини или открити манипулации, ПРОПАГАНДИРАХА си за заплатеното им хората. Пропагандираха неща, от които видимо не разбират, но им е платено богато! Постоянно смесваха ЕС и ЕЗ - твърде различни неща! Връщаме се на чекърите! Препоръчвам ви да проверите ПАРТНЬОРИТЕ им - гордо са посочени! Почти без изключение става дума за грантаджийски структури, на хранилна на либералните мрежи за натиск и въздействие! Доста категорично и гордо е индикирано в сайта им: "Асоциацията предоставя на своите членове възможността да участват в националната и международната ѝ мрежи. Асоциацията е официален наблюдател в управителния комитет за медиите на Съвета на Европа. " Лъжи, манипулации и пропаганда, гарнирани с Лъжи, манипулации и пропаганда! А пък за медийните им партньори, ... човек остава безмълвен! Неизбежно заключение: заслужават ПЪЛНО ИГНОРИРАНЕ! Индиректно отговорих на един поставен по-горе въпрос, но вероятно си заслужава да се посочи и нещо по-конкретно. Това са слуги на измамните шарлатани и техните международни вдъхновители, покровители и финансиращи структури!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Това, което казвате, е ясно на всеки що-годе информиран психически нормален човек.

  20 Фев 2024 12:41ч.

  Колкото Св Европа е "независима радиостанция финансирана от Конгреса на САЩ", толкова и тия мошеници от безбройните "институти", "асоциации", "фондации", "работилници", "инициативи" и какви ли не още кавички, обикновено с прикачената празна тенекия да гърми - "европейски", "международни""независими" и пр.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Всяко нещо с времемто си!

  20 Фев 2024 11:22ч.

  Софиянките да му мислят, при нас в Северозапада нема да дойдат! Ма нищо, те нали са модерни, европейки и космополити а и "София не е Москва"!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Contra

  20 Фев 2024 11:39ч.

  Ще отидат където ги тропосат, а като нищо ще е масово в малките общини.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Оле

  20 Фев 2024 13:01ч.

  Ми и у нас, у Трънско нема да дойдут.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Fuck-нещо си са продукт на ...

  20 Фев 2024 11:22ч.

  Правилно! На ляволибералната сволочь и има за цел да "избелва" сал онова, дето е угодно на евроджендърската измет! Но! Всуе се морите, fuckерчета, Истината ще изплува, рано или малко по-късно! Но! За люде, гледащи "Новините" по казионните ТВ, всичко е ОК, оти коги си немаш мозъчец, "ИИ"? ще го замени! Дали? И, козяк, галя, опорките на fucк-нещо си, много нефелни! Дайте им нещо по-така, че бактън от Идиотизмите им! Анадънму?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Сабрутко Сабрутев от сабрутковците на Киро и Кокоро

  20 Фев 2024 11:34ч.

  Fuck чекърите!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Викт

  20 Фев 2024 11:35ч.

  И сега Дафи да я разжалват ли, дали ще вземе хонорар, или ще и се наложи да го заработва по друг начин. Предложете и работа в Труд, ще попадне на хора и ще прогледне.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Заглавието

  20 Фев 2024 11:39ч.

  Няма да посетя парцала на фамилия Блъскови! Не знам каквото точно пише там и не ме интересува! П. Блъсков и компания пораждат само повици за повръщане и не ме интересува, че в отделни случаи те могат да говорят дори истината. Съжалявам, г-н Виктор, никой не избира родителите си! Настоящото е предназначено за да обърне внимание на Гласове. Не искам да знам, дали сте препечатали заглавието на статията или си е ваше. Просто предлагам да го прочетете, ама много бавно и внимателно и да си отговорите на един простичък въпрос? Вкарва ли се двусмислие? Който няма време да прочете статията и коментарите, ще си рече: Ей, какви добри и хубави хора са тези фъкчекърчета, какви добри дела творят! Иначе, с уважение, Гласове!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • future Asylum without any limitations

  20 Фев 2024 11:59ч.

  Горният израз се превежда по два начина: 1) Бъдещ приют без каквито и да било ограничения. 2) Бъдеща лудница без каквито и да било ограничения. >>>> Трудно е да си представим какво точно са имали предвид в Съвета на ЕС. А може би са имали предвид едновременно и двата варианта на превода на "Asylum" и за това са използвали точно тази думичка. Истината е, че американо-еврогейското правителство на коалицията ППДБ+ГЕРБсдс+ДПС ("некоалиция" тип "сглобка") закопа България и направи членството на България в ЕС (еврогейския съюз) не само непоносимо, но и самоубийствено. Изходът е само с краката напред, в болничната количка и в легнало положение или изправени и с бутонките напред - ритник в задника на скапания ЕС! BULEXIT!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Contra

  20 Фев 2024 13:39ч.

  Определено ЕС вече не е на далавера. Ама за да стане това, трябва и да се гласува!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Факт-чекърите като мръсен клозетен парцал на правителството

  20 Фев 2024 12:09ч.

  и на БНТ на американското мекере Кошлуков, с който последният забърсва телевизионните екрани. А ние, данъкоплатците, му плащаме тлъстите заплати, за да лъже, маже и заблуждава населението в Р. България.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Какво се изненадваме?

  20 Фев 2024 12:29ч.

  Миналата година течеше по БНТ рекламна кампания как трябва да сме толерантни към бежанците/мигрантите. Всичко си тече по план.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Абе, сред тези инженери, лекари и ядрени физици няма ли жени?

  20 Фев 2024 12:32ч.

  Това като гледам си е армия, но цивилна все още.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Замъсяват и оцапват духовно и физически цяла Европа

  20 Фев 2024 13:31ч.

  Това на картинката не се интегрира! Макрон вкара закон забраняващ на РОДНИНИТЕ на тази паплач да идва и да се настанява безпрепятствено из Франция! ..... Прочее в момента ЗАРАДИ ОЛИМПИАДАТА във ФРАНЦИЯ се прави невиждана ЧИСТКА на социално слабите маргинални елементи из Париж - всичко това се изнася далече в съседните малки селища, за да се ИЗЧИСТИ ИМИДЖА НА ПАРИЖ като културна европейска столица. Гротеска, спазване на човешките права, толератност ... лъжа и измама. Липсата на Морал разрушава човешките общества.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Подвеждащо заглавие, Гласове!

  20 Фев 2024 13:39ч.

  както отбеляза някой по-горе. ''Факт-чекърите са хващани в безочливи лъжи, а сега проверка ги хвана да лъжат и за бежанците'' би звучало много по-ясно за случайния читател, който набързо минава само по заглавията на статиите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • баба мара

  20 Фев 2024 14:06ч.

  тези на снимката като се надушат с нашите индиици гледаите какво става всички бежанци обратно в турция тука да не остане нито един

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Леля

  20 Фев 2024 16:38ч.

  Нашите индийци вярно не могат да ги траят и ги бият, където сварят.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ghost

  20 Фев 2024 14:11ч.

  Финансиране https://factcheck.bg/transparency-of-funding/ Без коментар

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ghost

  20 Фев 2024 14:16ч.

  Бях пропуснал Нинова за споразумението с Австрия. Ако не бяха тръгнали да я мачкат нямаше да чуя. Както и мнозина други

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Леля

  20 Фев 2024 16:37ч.

  Винаги четете и се интересувайте какво ви казват факт-чекърите и знайте, че истината е точно противоположна на онова, което говорят.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • CMEXXX

  20 Фев 2024 17:37ч.

  Каквото им е заглавието на тия с фактите, такава им е й работата ... В крайна сметка са си платени лъжци и нищо повече!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • русский "освободитель"

  20 Фев 2024 21:23ч.

  Другаре, аз вЕрвам само на В.В.Путьо и на платените от него медии(вкл. в БГ): https://e-vestnik.bg/?s=%D0%BF%D1%83%D1%82%D0%B8%D0%BD+%D0%BB%D1%8A%D0%B6%D0%B5&sa=%D0%A2%D0%AA%D0%A0%D0%A1%D0%95%D0%9D%D0%95

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Всеки заслужава политиците си

  22 Фев 2024 2:25ч.

  Свърши разходката в Карлуково. Отивай при Наполеон и Елвис Пресли и продължавай да вярваш!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи