Прогоненият о. Евгений Павелчук от Руската църква: Нямаме никаква вина. Служим на Бога и хората, не се месим в политиката

Прогоненият о. Евгений Павелчук от Руската църква: Нямаме никаква вина. Служим на Бога и хората, не се месим в политиката

Интервю с Отец Евгений Павелчук (Беларус) от Руската Църква, взето от Мариела Нордел на 28.09.2023:

- Нямахте време да се простите с Вашите енориаши. Какво бихте им казали, ако имахте тази възможност?

- Много е жалко, че не ни разрешиха да се сбогуваме с енориашите. За 4 години ние се сближихме и станахме, както се казва, близки. Аз познавам всички тях по имена, знам техните скърби, преживявания и радости. Искаше ми се, разбира се, заедно с тях да отслужа последната литургия, да се причастя от една чаша, да си кажем топли думи и да се прегърнем на прощаване. Жалко е че не ни разрешиха това да го направим и така грубо се отнесоха с православни свещеници в православна страна.

Относно тази ситуация с нашето екстрадиране искам да кажа на нашите енориаши: Не вярвайте на това, в което ни обвиняват българските специални служби. Ние нямаме никаква вина. Ние служим на Бога и на хората и никога не сме се намесвали в политиката. Ние сме работили за укрепване на братските отношения между Руската и Българсата православни църкви. Нашата екстрадация от страната е изгодна за тези, които искат да усложняват тези наши братски отношения и да скарат руският и българският народ. За това аз моля нашите енориаши да направят всичко това да не се случи. Аз моля да приемат тези събития като свършен факт и да не допускат в своята душа злоба, гняв, отчаяние. Правете си правилните изводи. Помнете че всичко е по промисъл Божий.

- Има едно лице Слава Янакиева. Тя твърди, че Ви познава доста добре, че е Ваша енориаша. Госпожа Янакиева в интервю за българското национално радио твърди, че използвате религията, за да прокарвате други интереси, различни от Православието и че създавате "православни еничари". Познавате ли госпожа Слава Янакиева? Как бихте коментирали нейните обвинения?

- Слава Янакиева лично аз не я познавам и не сме имали възможност да се запознаем. Това че тя казва че добре ме познава за мен е новина. Ако тя е идвала в нашият храм, то това е било много рядко и не се е представяла коя е. Аз с удивление разбрах от интервю по БНР мнението на госпожа Янакиева за моята дейност в качеството си на свещенослужител. Знаете ли, ние имаме такава пословица - сам си измислил, сам си повярвал. Дяволът ние наричаме лукавия. Лукавия е измамник. А как лукавия мами? Той не само измисля това което не е било, но и обръща с краката нагоре определени факти. Например той е излъгал Ева преди да изяде забранения плод с думи, за това че Бог е забранил на хората да ядат плодовете от всички дървета от рая, практически представяйки Бог за жесток. След това е лъгал като е говорил че не, вие няма да умрете но само Бог знае че когато ядете от тези плодове ще ви се отворят очите и вие ще станете като боговете, познаващи добро и зло. По този начин дяволът е съблазнявал хората за смъртен грях и ги е лъгал. Аз нямам намерение да се оправдавам пред Янакиева за моята дейност и организация на православни военно патриотични клубове в Република Беларус. Аз мога да дам отговори на моята държава, а моята страна е в течение на това, че тези клубове са били създадени и са работили заедно с държавните учреждения за образование и държавните силови структури. Нашата дейност беше съвършено посветена на обществото и държавата. Програмите бяха утвърдени на ниво държавни структури. Във всеки клуб имаше избран родителски съвет, който контролираше всички занятия и родителите можеха да присъстват на тях. В тези клубове се възпитаваха достойни граждани на страната. Те се учиха на основите на Православната вяра да обичат Бога и своето отечество и в нужният момент вътрешно да бъдат готови да го защитават. Аз не виждам в това престъпление.

- Вашите енориаши скърбят за Вас. На 24 септември организираха многолюден митинг пред руската църква във Ваша защита. С какви чувства напуснахте България, предвид грубото отношение на официалната власт?

- България напуснах с тъга и в онова състояние на душата, когато, знаете ли, не ви се иска да повярвате. Това беше като страшен сън! Когато в денят на празника на Божията майка, след Божествената литургия и причастие нас ни извикаха в миграционната служба, прочетоха ни постановление за нашата екстрадация от България и арест, качиха ни в полицейския автобус, не ни дадоха по човешки да съберем своите лични вещи, не разрешиха да се сбогуваме с енориашите, отведоха ни на границата в Сърбия и ни изгониха от страната. Но аз съм благодарен на Бога и на нашите енориаши за тяхната любов и вяра. Ние следяхме по новините за това, как те се молят около храма, как носят там цветя, как охраняват този храм. Ние от разстояние чувстваме тяхната любов към нас. Това означава че ние не напразно сме служили в този храм.

- Бихте ли се върнали отново в България след 5 години?

- На въпроса бих ли се върнал след пет години в България и този храм аз бих отговорил: всичко е в ръцете на Бога. Ако съм жив, ако имам благословията на светейшия патриарх, ако властите на България се съгласят на моето пребиваване и служение, разбира се аз с любов и смирение пред волята Божия бих дошъл и служил в този храм. Но, вътрешното ми чувство ми подсказва че за съжаление това няма да се случи.

- Коя е най-голямата опасност която стои в днешно време пред Православието? За какво трябва да сме бдителни православните християни?

- В настоящия момент има гонение на православието, големи предизвикателства пред него. И аз виждам възможност за голям разкол. Видимата причина е в разкола на Украйна, признаването на ПЦУ нарушава множество канони на църквата и поставя въпроса за изкривяването на православните догми на църквата. Това е много голяма опасност. Всички православни християни трябва да останат в рамките на каноническото православие.

- В София се вълнуваме кога отново ще отвори врати Руската църква. Имате ли някаква информация дали ще е в скоро време?

- Аз знам че светейшия патриарх Неофит влезе в кореспонденция със светейшия патриарх Кирил по въпросите за възобновяване на службите в руския храм. Цялата информация се намира в софийската Митрополия.

- Животът на Свети Серафим Софийски, чийто мощи почиват в Руската църква, винаги е бил свързан по еди или друг начин с Божията майка. Дори и решението му да имигрира в България е взел след дълга молитва пред иконата на Света Богородица. Виждате ли съвпадение във факта, че вас ви изгониха, а храмът затвори врати на празника Рождество Богородично?

- В съвпадението с празника Рождество на Божията майка аз виждам Нейната промисъл и любов към нас.

 

Източник: Фейсбук

Коментари

 • rusnak

  30 Sep 2023 12:56ч.

  Споко, Страшния съд идва.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • affona

  30 Sep 2023 14:07ч.

  https://www.fr-garmin.com/

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • сащ е агресор

  30 Sep 2023 15:39ч.

  СтрашнияТ. Ех, кога ли ще прочета някой коментар, който да показва грамотност...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Norparry

  30 Sep 2023 16:49ч.

  https://banger-music.com/

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • rusnak

  30 Sep 2023 18:09ч.

  Като дойде, вече няма да има смисъл да чакаш.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Македонците си признаха, че нямат доказателства срещу руския свещеник и са го изгонили защото са член на НАТО

  05 Окт 2023 14:31ч.

  и защото ЕС наложил санкции на Патриарх Кирил. А ние изгонихме руските свещеници защото РСМ ги е изгонила. РСМ предявява към България неоснователни претенции и Атанас Атанасов застава на страната на РСМ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Да, но…

  30 Sep 2023 14:04ч.

  Да служиш на Бога и на хората е тежък, непростим грях за Запада и, естествено, за техните слуги.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Така е,

  30 Sep 2023 14:10ч.

  вие служите на Бога и църквата, но враговете ни служат на тъмните сили и сатаната.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Ние сме работили за укрепване на братските отношения между Руската и Българсата православни църкви."

  30 Sep 2023 14:21ч.

  Перфектна причина за игонване от натоящото българско правителство. Но Божията промисъл е над всичко.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Kubis

  30 Sep 2023 14:23ч.

  Евгении, няма да те чуят! Ти бе изгонен от Умния Кирчо , а той се очерта като фашист! По делата ще го познаете, че е такъв! От ДАНС му казаха, че няма данни за вас, че сте шпиони! Но фашистите са длъжни да изпълняват Сатанински дела! Жалкото е, че УмнияКирчо след време ще ибяга в Канада и няма да бъде справедливо наказан!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • УмнияКирчо след време ще ибяга в Канада и няма да бъде справедливо наказан!!!

  30 Sep 2023 14:31ч.

  Дори да отиде отвъд Канада Божието наказание ще го настигне. Имайте вяра в Господ !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • БПФ

  30 Sep 2023 14:38ч.

  Хахахах, точно пък озверялата и психически болна от русофобия слава янакиева е ходила редовно в руската църква !!!! Това е още по-нелепо от мисълта, че Ботев е ходил на джамия.... да ме прощава Ботев, че дори теоретично го сравнявам с това същество !!!! Козешката утайка е готова на всякакви мерзости, за тях едно лъжесвидетелство е нищо работа.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • русский "освободитель"

  30 Sep 2023 15:24ч.

  правилото при изгонените е много просто: и на калъп да те хванат, ще отричаш. Това е причината да няма случай с изгонен шпионин и той да си признае, че се е занимавал с шпионска дейност. Малко по малко излизат новини защо например Васиан бе изгонен от С. Македония, и то заедно с още 3 руски дипломати по същото време-записани са техни разговори, при които те се опитват да подкупят македонски митрополити за определени "услуги". А раята нека да се заблуждава със сладки приказки за православие и борбата на "другите, лошите" срещу него,(подобен случай имаше преди няколко години в Гърция пак с руски дипломати относно Атон и подкупи, и пак бяха изгонени руснаци)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Важното е, че сектите у нас нахлуха още 1989 година

  30 Sep 2023 15:42ч.

  Та до днес. С олио и захар подкупват наивния човек.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • И при нас така

  30 Sep 2023 16:16ч.

  Дори за скорошната възхвала на укро-SS-овеца от канадския парламент беше обявен Путин за виновен. Абсурдът (като това: "духовенството е наш враг") е новата нормалност за сатанистите и техните слуги.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • П.П.

  30 Sep 2023 15:38ч.

  Още веднага след изгонването на руския свещеник стана ясно, че е под диктовката на северомакедонските(?!) служби и се спомена (не в официозните медии естествено), че е защото свещеникът е подкрепил истината, че Охридската епископия е българска, тоест работил е за българския национален интерес. Вчера и В. Хаджиолов го написа. Тоест изгонен е от US подлогите в МС и ДАНС като "руски шпионин" именно защото е работил за нашите национални интереси. От тях друго не се и очаква, но след заповедта на Патриарха и остана голяма въпросителна. Държаха се така достойно за ИК, за ювеналната юстиция, а сега...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Коментар

  30 Sep 2023 15:38ч.

  Скандалният американски шпионин про100$ к!р0 хвърли бомбата: Напускам политиката и заминавам за сащ за смяна на пола!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • KitCat

  30 Sep 2023 16:53ч.

  Грях им е на македонците, първо тях са притиснали, като "по-лесни", после и нас. Можем само да се надяваме на времето, когато сегашната управляваща сган ще офейка, но не го виждам скоро. Американците отказват да предадат Александър Цанков на България, но връщат на Съветския съюз всички, които той е поискал. Така че е въпрос на споразумения между силните на деня - а Русия сто на сто ще е победител.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Виктор

  30 Sep 2023 18:30ч.

  Според най великият християнски писател Фьодор Михайлович Достоевски "Всеки е виновен за всичко пред всички", това е по валиден закон дори от Нютоновите 3 закона! Празна и провалена е православната вяра, ако не беше така, нямаше да има братоубийствен война, свещениците щяха да дефинират злото пред миряните и хората да вземат мерки, за съжаление обаче това не се случи! Как пък не се намери един православен да е учил есхатология и поне малко да се ориентира в Откровението на Йоан... 2000 години и нищо, до степен гнусните сатанисти да маршируват по всяко едно направление и във всяка една институция! Дебили номерът на звяра WWW е прифексът на интернет, мрежата с която са уловени всички хора по света за да могат да се поклонят на антихриста и да се включат във войната против Бога и това тече със страшна сила и пълна пара! Като се по натрупа достатъчно информация за всичките хора, някоя сатанинска отрепка ще се свърже директно с интернет и ще се обяви за Бог! П.П Все пак искам да обърна внимание че патриарх Кирил преди пландемията 2019 сподели "Който използва смартфон, помага на Антихриста да дойде" което беше величествена истина, но с началото на пландемията 2020, всички тези неща се забравиха, и руснаците и те се сдобиха с електронен сертификат а вече и с електронна рубла! Положението е трагично и не обратимо!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Необичаен

  30 Sep 2023 19:54ч.

  Не знам дали семейство Янакиеви осъзнават каква глупост направиха.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не осъзнават

  30 Sep 2023 22:04ч.

  Имам чувството, че това семейство и вкъщи когато си белят яйце и гледат черупката изпадат в умопомрачение щом чуят Русия, което е феномен защото там където е ума има нещо служещо за равновесие.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Идеалист

  30 Sep 2023 20:43ч.

  Ние говорим славянски език, защото в миналото много българи са имали жени - славянки и децата им са научили славянския език от майките си. Бащите през пролетта и началото на лятото са били по нивите и след жетва са тръгвали поредната грабителска война по Тракия и бързали да се приберат за засяването житото. Затова сме славяни и Православни. Когато съм бил в Русия не съм чувствал никаква културна или религиозна разлика, за разлика от Западна Европа! Една малка група от материално зависими политици от Запада иска да откъсне от корените ни. Но кръвта вода не става!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Минчо

  30 Sep 2023 21:24ч.

  Става, не става ....... Ама първите ни хора/ Софиски миллет/ искат да са "Негри в Алабама" ... https://www.youtube.com/watch?v=HwFhaZ8mLr8

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • така грубо се отнесоха с православни свещеници в православна страна

  01 Окт 2023 9:54ч.

  Така им бе наредено от онуй-ТО. ОТ-Рогатият 666, чрез представителите Му. Какво и колко трябва още да се случи, та да се разбере най-сетне, че пезевенци с погача не се гонят, а с копралите?! Не разбрахме ли, че еСС брюкселски нямат право да налагат над държавите разни директиви джендърски и те просто трябва да се изритат по дебелите дирници?! Колко още трябва за да се види и схване, кои-кои са и колко струват, та шайката им да се пропъди на 4-те посоки на света? Чакайте, търпете - и разстрелите фашистки скоро ще почнат. Шайка мошеници, предатели, пладнешки разбойници да се качат на главите на цял народ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Алексий Слав

  04 Окт 2023 22:38ч.

  Протестантите, какво ще кажете за своеволието и корупцията на държавата. Тя не представи доказателства. Но изгонените не са протестанти, така че няма значение. Nobody is paying for your protest this time, right?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи