Проф. Мира Кожухарова: Светът се държи неадекватно от епидемиологична гледна точка

Проф. Мира Кожухарова: Светът се държи неадекватно от епидемиологична гледна точка
Към момента няма точни научни данни, че новите щамове на коронавирус се разпространяват по-лесно, кометнира епидемиологът проф. Мира Кожухарова пред БНТ. Пандемията следва своя естествен ход, който при всички епидемии досега се е изразявал в няколко последователни вълни. "Не виждам никакви основания за отново раздухване на паника сред хората", каза проф. Мира Кожухарова.

Интервюто с проф. Кожухарова можете да видите тук

 

Към момента няма информация от болниците в България, пък и в другите страни, че вирусът става по-опасен. Става дума за едно остро респираторно заболяване, което е ново за хората заради това се разпространява като пандемия, която ще следва своя естествен ход, но в това няма нищо страшно. Човечеството се е срещало с пандемии и е оживявало, обясни проф. Кожухарова. 

С пандемията не можем да се справим, в смисъл да я ликвидираме. 

"Неразумно е да се плаши обществото като цяло. Общо взето по време на епидемия от дихателна инфекция е важно да концентрираме нашите обръщения към хората, които са изложени на висок риск от тежко заболяване и от смърт", каза проф. Кожухарова. 

В България е предостатъчно това, което се прави по отношение на мерките срещу коронавирус. Радвам се, че започва и присъственото обучение на учениците. Светът се държи неадекватно от епидемиологична гледна точка, коментира още тя. 

"Фактът, че пандемията продължава да се разпространява, че приключи трета вълна в Испания, а в други страни предстои, показва, че мерките могат да бъдат частично ефективни и те са полезни по отношение на рисковите хора. По отношение на цялото общество ползва няма", каза проф. Кожухарова. 

Трябва по-умерено да се говори и тогава хората повече ще ни вярват. Думите "спазване"и "дисциплина" вече ми идват прекалено много, споделя тя.

 

 

 

 

 

Коментари

 • Rattrack

  11 Фев 2021 12:39ч.

  Вече взех да се обърквам. Точно проф. Ангелов започна да ми става симпатичен и дори взех да му вярвам и си купих нова маска, сега проф. Кожухарова ме казва, че съм си дал парите напразно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Че "светът се държи неадекватно"

  11 Фев 2021 12:41ч.

  сме забелязали от година насам. Истериите, лъжите и манипулациите - също. Докога ще продължава мрачната драма зависи от сценаристите и няма нищо общо с т.н. "епидемия". Май дойде време да свалят маските, хората не са чак толкова видиотени, колкото им се искаше. ПЛАНдемията върви към провал.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Марин К.

  11 Фев 2021 15:03ч.

  Радвам се да чуя трезва оценка на фона на ковидалната истерия, разпалвана от платени пишман-здравни експерти и медийни лакеи. Много поздрави на проф. Кожухарова!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Браво!

  11 Фев 2021 17:14ч.

  Арх. Пламен Мирянов - българинът, влюбен в природата, родолюбецът, свързан с Бога, творецът с най-въздействащите късометражни филми - това е съвременният млад патриот, който днес празнува своя 32-ри рожден ден!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гери

  11 Фев 2021 18:43ч.

  Проф. Кожухарова! Респект!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • царят е гооол!

  11 Фев 2021 20:23ч.

  Чудесна приказка с чудесна ковид илюстрация

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • SIMO

  11 Фев 2021 21:06ч.

  Когато експертите говорят, политиканите трябва да млъкнат! Браво на проф. Кожухарова, това е един истински лекар! Респект.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Чейнчаджия

  11 Фев 2021 22:05ч.

  Тази професорка не си ли сменя твърде бързо мненията ? Нещо така , флексибилити ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Зоро

  11 Фев 2021 22:24ч.

  "Професорката" отдавна трябва да е разбрала, че не става дума за "респираторно" заболяване. Този вирус стига навсякъде включително и в мозъка. Тепърва ще стават ясни поразиите, които може да докара.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "С пандемията не можем да се справим, в смисъл да я ликвидираме. Неразумно е да се плаши обществото като цяло."

  11 Фев 2021 23:03ч.

  Мммм, даааааа... За разлика от продажните нощтни калинки Мангъров се оказа прав?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Баба Злата

  12 Фев 2021 10:38ч.

  Единственият експерт в тази държава, на когото свалям шапка, е доц. Мангъров, който заради тенденциозното и манипулативно противопоставяне от медиите вече една е година сам срещу всички, но не смени позицията си! Добре е, че и други постепенно се осмеляват и признават, че живеем в дирижирана истерия, но вече е малко късно за медали...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • мокро въженце

  13 Фев 2021 13:12ч.

  Защо тази жена се извъртя така? За всеки непредубеден е очевидно, както и тя настояваше когато показваше графиките на статистическия институт, че в България и дума не може да става за епидемия, камо ли за пандемия. Защо сега прие, че имало пандемия, след като всичко си остана същото. Нарастването на броя на починалите в края на Ноември се дължи на занемаряването вследствие на паниката на истинските страшни смъртоносни болести. От Януари отново графиката спадна под нивото на общата смъртност през други години. Няма абсолютно никакво основание да се налагат каквито и да са ограничения. Явно скърцането със зъби на мафията, когато не говориш првилните неща, е по-смъртоносна от всякакъв вирус и няма професор, няма доцент, сменяш си мнението начаса, иначе …

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дали , дали ... ?

  13 Фев 2021 14:35ч.

  Няколко "хлъзгави" експерти вече се завъртат за втори и трети път... Сега наблюдаваме извъртане към "облекчаване" на мерките и намаляне децибелите на "пандемията" . Що така ? Кипи някаква вътрешна война сред демонските сили /високо над БГ/ , геноцида с "ваксините" БОКСУВА навсякъде , не само м БГ. Хората масово се съпротивляват ! Плановете на сатанистите са застрашени ? Може би се готвят да направят крачка назад ? /"Крачка назад , после две напред!" - любимият девиз на Ленин , те са едно котило със сатанистите/ Имат агенти на влияние - "експерти" , които въртят ловко ханша по медиите. Създава се "многовариантност" , ходът на нещата може да тръгне и тако , и вако...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До Зоро

  15 Фев 2021 19:11ч.

  Ако стига до мозъка ти няма от какво да се притесняваш предвид факта,че си безмозъчен ковидиот!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи