Превръщат България в мишена. Дали Варна и Ямбол ще бъдат благодарни за перспективата да получат ядрени удари?

Превръщат България в мишена. Дали Варна и Ямбол ще бъдат благодарни за перспективата да получат ядрени удари?

Това не изглеждаше така в началото на руската специална военна операция. Дори през април 2022 г. конфликтът беше пред мирно разрешаване, но намесата на Запада го предотврати. Там вероятно са решили, че подготвената и въоръжена от тях украинска армия ще може да нанесе стратегическо поражение на Русия. Решението обаче се оказа погрешно и конфликтът премина в обикновена позиционна война, превърнала се през последните месеци в методично настъпление на руската групировка. Така САЩ не успяха да осъществят една от двете си главни цели – военно поражение на Русия, но успяха да постигнат втората - прекъснаха икономическите връзки на ЕС с руската икономика. Да, но на Запад знаят интересите си и вместо тях ще заплаща този, които не знае своите или не умее да ги отстоява. Като нашата страна, например. При нас един верноподаник си отива, други двама се надпреварват да го заместят, а трети на висок глас обявява, че по-добър от него нема. С действията си те упорито подготвят страната ни като обект за поразяване. Нима вярват, че Варна и Ямбол ще им бъдат благодарни за перспективата да получат ядрени удари като резултат от техните усилия? 

В украинския конфликт САЩ постигнаха и няколко други важни цели. Те провериха устойчивостта на политическата и икономическа система на Русия на функциониране в сложни условия, на способността ѝ да реагира на политическа изолация и мощен икономически натиск. Внимателно наблюдаваха реакцията на командването на руските въоръжени сили на редица нови тактически действия и използване на нови оръжия, подготвени и наложени на украинската армия от Комитета на началник-щабовете на Пентагона. Правеха изводи за собствените си войски и предприемаха съответни действия за подобряване на обучението и въоръжението им.

Превръщайки Украйна в изпитателен полигон за своите оръжия и тактически схващания, конфликтът се оказа много ценен за Пентагона и именно поради това проведеното „разузнаване с бой“ стана източник на информация, която няма как да бъде получена и при най-обхватното и прецизно компютърно моделиране или при най-мащабното войсково учение.

САЩ не успяха да осигурят европейския си тил чрез победа над Русия, което е необходимо, за да се съсредоточат върху противоборството с Китай. Затова днес им се налага да се готвят за борба със силен противник и в Европа, и на Тихоокеанския регион. Във военно отношение те залагат на приетата и започнала вече да се осъществява стратегическа концепция „Multi-Domain Operations“. Тя предвижда едновременно провеждане на бойни операции на сушата, в океана, въздуха, космоса, информационното и кибернетично пространства.

Концепцията беше приета през 2017 г. и на нейна основа през 2019 г. Пентагонът разработи план за модернизация на въоръжените сили („Army Modernization Strategy 2019“). Той трябва да се осъществи до 2035 г. на четири етапа. Първият етап (2020-2022 г.) завърши, без да бъде реализиран напълно, днес се осъществява вторият (2023-2025 г.), а следващите са значително по-сложни и мащабни. Едва след успешното им завършване и при добро обучение на войските ще може да се твърди, че САЩ са създали високоефективни въоръжени сили.

Постиженията в науката и технологиите вече позволяват едновременно провеждане на бойни действия в посочените пространства под единно командване, с постоянен обмен на информация между всички войскови звена, определяне характера и приоритета на целите с изкуствен интелект и поразяването им с високоточни оръжия в реално време.

Едновременното провеждане на бойни действия в посочените пространства ще позволи за броени часове да се нанесат масирани удари по противника на дълбочина 300-500 км. Бойните действия ще се разпространят на огромна територия, при което фронтът ще се разпадне на многобройни малки по мащаб сражения. Така противникът няма да може да използва в пълен обем военно-промишления си капацитет и мобилизационни възможности, а без тях той е обречен на поражение. Ето такава война готвят САЩ на противниците си с новата концепция. Практическата ѝ реализация вече е в ход. САЩ планират създаване на пет оперативни многодоменни групи: една за европейския театър на военните действия, две за Индо-тихоокеанския, една за Арктика и една за използване при възникване на заплаха за интересите на САЩ където и да е на планетата.

На 12 април 2021 г. министърът  на отбраната Лойд Остин обяви увеличаване на американския контингент в Германия с 500 човека. С тях се полага началното формиране на части от бъдещата многодоменна оперативна група (Multi-Domain Task Force, MDTF) за европейския театър на военните действия: батальони за разузнаване, информация, радиоелектронна борба, кибер- и космически операции (Intelligence, Information, Cyber/Electronic Warfare & Space Bataillons) и Артилерийско командване(/Theater Fires Command).

Създаденото Артилерийско командване, всъщност ракетно, е възстановяване на 56-то артилерийско командване, което от 1963 до 1991 г. управляваше поделенията, въоръжени с ядрените балистични ракети „Пършинг“. Днес то ще използва нови ракетни комплекси, разработвани още преди излизане на САЩ от Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег и някои от тях вече са приети на въоръжение. Именно те показват защо САЩ едностранно денонсираха този договор на 2 август 2019 г. Тези комплекси са HIMARS с нова ракета „Precision Strike Missile“ (PrSM) с обсег 500 км, „Typhon Weapon System“ с ракети „Tomahawk“ и модернизираната зенитна „Standard Missile-6“ (SM-6) за борба със земни цели и „Dark Eagle“ с хиперзвукова балистична ракета с далечина на полета 2800 км. От тях в оперативна готовност са HIMARS и „Typhon“, а третият е в изпитания. Привеждам тези данни, за да не изглежда голословно твърдението, че

Европа отново ще бъде принудена да живее под сянката на приведени в бойна готовност ракетни комплекси, както това беше през 80-те години на ХХ век.

Те ще създават за европейците заплаха и несигурност, ще пораждат протести и противоречия в ЕС. Защото противниковата страна, Русия, не само че няма да остави без отговор приготовленията на САЩ, но нейните средства за противодействие практически са готови. Ще спомена само известния ракетен комплекс „Искандер“ (500 км), приетата на въоръжение хиперзвукова универсална ракета „Циркон“ и наземния вариант на крилатата с морско базиране „Калибър“ с обсег 2500 км. Нещо повече. Днес на територията на Украйна Русия частично отработва свое виждане за съвременната война, което не се различава съществено от многодоменната операция на Пентагона. Ударите, нанасяни по обекти на цялата украинска територия, съгласно макар и официално неприетата „доктрина Герасимов“, доказват именно това.

Вече става ясно, че започва нов кръг от надпреварата във въоръжаването между развитите във военно отношение страни и особено в триъгълника САЩ-Русия-Китай. Характерна за него ще бъде интелектуализацията на новите оръжия на основата на изкуствения интелект, пример за която са навлизащите вече на въоръжение отделни образци, макар и все още несъвършени, роботизирани системи оръжия.

Разтегленото във времето преструктуриране и модернизиране на  въоръжените сили на САЩ показва, че в близките години те няма да са готови за война със силен противник като Русия или Китай. Само един пример. Страните от НАТО нямат производствен капацитет да произвеждат необходимото количество боеприпаси за водене на продължителна война с Русия. Като машиностроителна база могат да се справят, но те нямат и в близките години няма да имат нужните суровини и мощности за  производство на взривни вещества и следователно на боеприпаси.

През ноември 2022 г. германският „Ди Велт“ публикува статия, в която твърди, че производството на метателни заряди от бездимен барут за артилерията и танковите оръдия зависи от доставката на специфичен вид памук, чийто най-голям производител е Китай. Това е проблем за целия ЕС, при това не е единствен. На военната му промишленост са необходими и други суровини, например различни стомани, с които ЕС не разполага в достатъчно количество. Фактът, че представители на САЩ/НАТО обикалят непрекъснато планетата, за да търсят 155 мм артилерийски снаряди за Украйна, е доказателство за катастрофалното положение в тази област. Впрочем, за да не затъва в подобни проблеми, Пентагонът приема концепцията за многодоменната операция, с която се надява чрез бърз мащабен удар едновременно от всички посочени по-горе пространства да се справи със своите противници.

САЩ/НАТО се убедиха, че в близките няколко години война с Русия не е в техен интерес. Затова ще изпращат оръжие, ще командироват инструктори, ще плащат на наемници и ще обучават украински войници, но няма да участват в преки бойни действия с нея. Те ще увеличават ескалацията на украинския конфликт до последната червена линия, но няма да я преминат. Въпреки това Русия вече проведе учение за използване на тактическо ядрено оръжие, с което само напомня, че на Запад трябва да внимават какво говорят и да не си и помислят да осъществят това, за което говорят.

Опасност от война между Русия и САЩ/НАТО създава Украйна чрез редица провокативни действия. Тя настойчиво предлага на Полша да прехваща руски ракети със свои средства над украинска територия, което означава пряк сблъсък Полша-Русия, а Полша е членка на НАТО. Освен това на 25 май Украйна нанесе удар по РЛС „Воронеж-ДМ“, изградена в гр. Армавир, Краснодарския край. Тази РЛС е част от руската система за ранно оповестяване за изстреляни междуконтинентални балистични ракети. Елементите от нея са първостепенни цели за поразяване в началото на световна ядрена война. САЩ и СССР/Русия никога досега не са си позволявали посегателство върху такива стратегически важни обекти.

Защо го направи Украйна? Защото оцеляването, не на украинския народ, а на украинското ръководство е възможно само при война на Русия с НАТО. Именно поради това то извършва всякакви провокации, включително редовно обстрелване на граждански обекти, за да предизвика Русия на война с НАТО. Ненапразно генералният секретар Столтенберг няколко пъти повтаря, че Алиансът няма намерение да воюва с Русия, но в Киев изглежда не чуват това. Логиката на ръководството му е ясна – накарахте ни да воюваме, убиваме народа си, разрушаваме страната си, а вие стоите настрана, затова искаме и вие да воювате.

Да, но на Запад знаят интересите си и вместо тях ще заплаща този, които не знае своите или не умее да ги отстоява. Като нашата страна, например.

При нас един верноподаник си отива, други двама се надпреварват да го заместят, а трети на висок глас обявява, че по-добър от него нема. С действията си те упорито подготвят страната ни като обект за поразяване. Нима вярват, че Варна и Ямбол ще им бъдат благодарни за перспективата да получат ядрени удари като резултат от техните усилия?   

Ударът по РЛС „Воронеж-ДМ“ не може да е дело само на Украйна. По всяка вероятност това е планирана операция от щаба на САЩ/НАТО в Лвов и е изпълнена под негово ръководство. Тя е красноречив факт за ескалация на конфликта, за който допринасят и думите на Йенс Столтенберг – страните да снемат част от забраните си за удари в дълбочина на руската територия с доставяните от тях оръжия.

Вероятната цел е принуждаване на Русия към прекратяване на бойните действия и започване на преговори, най-добре до ноември. Ако това стане, Западът ще тръби по всички възможни информационни канали, че Русия е победена. Следователно администрацията на президента Байдън ще получи силен импулс и ще очаква победа в предстоящите избори. Това действително ще е така, защото Русия няма да е постигнала обявените цели на специалната военна операция. В такъв случай раздвоението и брожението сред руското общество могат да станат непредсказуеми. Допускам, че тази цел по този начин няма да бъде постигната.   

Конфликтът в Украйна, независимо дали се определя като специална военна операция, прокси война или във военен аспект като „разузнаване с бой“, е част от битката между Русия и Запада. Тя вече променя еднополюсната политическата система, установена след края на Студената война, и Западът, каквито и средства да използва, не може да спре този процес и да запази хегемонията си над планетата.

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

 

Коментари

 • НАРОДЕН СЪД 2.0

  27 Май 2024 13:41ч.

  Сирко Станчев е изправен пред Народния съд (1944 – 1945) не защото е бил царски служител, а заради това, че е гласувал някои фатални решения в Народното ни събрание - за влизането на България в Тристранния пакт и за обявяването на война на Англия и Америка...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кой ще ни пита, щом сме

  27 Май 2024 13:57ч.

  Окупирани от Пентагона.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  27 Май 2024 14:05ч.

  Бягайте към Русия, докато още може.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Но кога мнението на туземцитее интересувало "белите хора", дори когато черният Остин е сред тях.

  27 Май 2024 14:14ч.

  След разпадането на СССР Фидел КАСТРО дълбоко е разбирал същността на протичащите процеси. https://ic.pics.livejournal.com/nandzed/12688987/975850/975850_original.jpg

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Няма нужда

  27 Май 2024 14:41ч.

  Русия ще дойде тук. Колесничарите да се закачат на колесника, докато още може.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  27 Май 2024 17:14ч.

  Не е трудно да се досетите, че аз съм третополовият крадец на никове. Днес пазарувах памперси, чух от Столтенберг, че скоро ще ми трябват!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ти си едно кирливо менте

  27 Май 2024 17:33ч.

  Защо крадеш никове бе, манго? Окрадохте де що видите в тая държава бре! Всичките ли педроатлантици с туй си изкарвате хляба?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • viva

  28 Май 2024 9:04ч.

  Да, когато САЩ отказали да съдействат на Кастро, първом към тях се насочил за това, му светнало, че ще му се наложи да строи социализЪм! По пътя към комунизЪма.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нима вярват, че Варна и Ямбол ще им бъдат благодарни за перспективата да получат ядрени удари като резултат от техните усилия?

  27 Май 2024 13:50ч.

  След като ескалацията на войната е приритет и според присъстващите висши военни, народни представители, служебни министри и цяла тълпа най-различни НПО-та, Черно море трябва спешно да се милитаризира, най-удачно би било въпросните лица да дадат личен пример - той е единственото средство за убеждаване на околните в правотата на безумните им възгледи. Нека, като кулминация на бутафорната милитаристична "асамблея" на НАТО в София, Ефтимов да сформира набързо едина рота или батальон от доброволци, които да набере сред войнастващият евроатлантически елит и най-вече сред присъстващите на това мило тържество, да минат през някое бойно поделение, за да получат необходимото снаряжение и да отпрашат за Източния фронт! По този начин всички войнолюбци и украински патриоти, които незнайно защо се подвизават като "български политици и общественици", ще имат възможността да се закалят в бой с врага на техния "цивилизован розов свят" и да защитят майка Украйна. И след като в Незалежната вече мобилизират жени и душевно болни, то всички ограничения пред родният ни "политически елит" са премахнати и може да се товари и да заминава всичко живо - в това число Лена и Киро! Списъците с доброволческата дружина следва да се изготвят старателно и с нужното внимание, за да не остане някой поборник пренебрегнат - никой не трябва да бъде забравян. Доблестта, мъжеството и себеотрицанието им в името на иконата Зеленски ще останат в историята като ненадминат в своята морална и патриотична висота подвиг, за който ще се пеят песни и ще се пишат романи и повести от поколенията в свободна и демократична Украйна. След време за тези нови интербригадисти на либерализма ще пише, че са паднали в името на евроатлантизма и неговият прекрасен нов свят. Страхил АНГЕЛОВ

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Откъде накъде Варна и Ямбол!!

  27 Май 2024 14:47ч.

  Честта да поеме ядреният удар се пада на столицата! Все пак там живеят войнолюбците, които ни вкараха във войната! Нека бъдат изпържени първи!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не купувайте имоти във Варна

  27 Май 2024 15:44ч.

  Официално за предстоящото изграждане на натовската база бе съобщено по време на посещението на генералния секретар на алианса Йенс Столтенберг . Тя ще бъде ситуирана във Варна. Основният център обаче ще бъде край Шабла.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тарильома

  27 Май 2024 13:50ч.

  България ще бъде горда да стане масово гробище на нато. Слава на евроатлантизма и неговите апостоли- тук и по целия свят. евроатлантизъм или СМЪРТ! Това е нашият завет от времето на Атила,... Аспарух..., Крум..., Самуил,... Калоян,... Ботев, Левски, Раковски, Апостолите на Априлското въстание, Делчев и Груев.... и всички знайни и незнайни герои на България и чак досега. Да живеят тагарев и запрянов, борисов и главчев, петков и василев, атанасов и иванов... Името им е легион, защото "Исус го попита: Как ти е името? А той каза: Легион; защото много бесове бяха влезли в него."

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  27 Май 2024 14:04ч.

  Отиде му на Путьо двореца в Геледжик.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нов Кмет

  27 Май 2024 17:18ч.

  Скъпа, пак те е изпрала шизофренията и крадеш никове и пишеш несвързани глупости - за кой Путьо пишеш, Тагарев ли ? Той няма дворец в Геледжик, другаде си пере парите от корупционните сделки!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • смях

  27 Май 2024 14:13ч.

  Само не разбрах, защо Варна и Ямбол ще го отнесат. Гергинов, говори за атомните бомби като за конфети.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  27 Май 2024 16:00ч.

  Удар по централи и бази на НАТО с тактическо ядрено оръжие.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • смях

  27 Май 2024 16:27ч.

  централи в ямбол и варна ли бе чичо .... О_о. Вие вярно сте в голям филм.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Време е да спреш да ползваш ника ми.

  27 Май 2024 19:03ч.

  Всяко търпение има граници.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Чочо

  27 Май 2024 14:45ч.

  Тагаренко и сегашният министър на войната (не заслужава да му знам името) заедно със зеленият чорап, който изчезна в Унгария - вие си знаете какво…

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Браво г-н офицер,

  27 Май 2024 14:51ч.

  Благодаря за мнението Ви по важни въпроси от днешния дневен световен ред. Човек на възраст/според фотото/, но офицер с подредена точна, ясна, логическа, богата мисъл и начин на изразяване. Бих бил сигурен и доволен, ако действащите български офицери могат по този ясен начин да разсъждават и представят такива доклади на върховния главнокомандващ. Г-н Гергинов, бъдете здрав и запазете още дълго време възможността да запознавате читателите Ви с теми и въпроси, касаещи военната тематика!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Еврокомисар

  27 Май 2024 14:59ч.

  Зелен чорап, стига писа небивалици, че папардаците ще напълнят памперсите от изумление и уплаха.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Зелените чорапи

  27 Май 2024 17:19ч.

  Твоят вече е пълен до горе, съдейки по миризмата, не знаех, че си толкова бъзлив

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хайдукът Софиянски

  27 Май 2024 15:14ч.

  Как НАТО тласка Русия към ядрената опция. И защо Радев обърна гръб на натовската асамблея в София. https://www.youtube.com/watch?v=9nNzBSsetMQ

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  27 Май 2024 15:24ч.

  Вие гледайте Орландовци да не удари.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Зелените чорапи

  27 Май 2024 17:21ч.

  Ти гледай Курило да не удари, крадецо небинарен, че тогава от теб и зле миришеща купчинка няма да остане!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • омен

  27 Май 2024 15:39ч.

  Kито варненци, нито ямболци протестират, значи им харесва да ги онождат натовски джендъря. И на децата им ще им хареса. Стойте и гледайти поредните изборни гъбари.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • преди обяд

  27 Май 2024 15:45ч.

  Украински изтребител МиГ-29, носещ американски планиращи бомби с радиус на действие 110 км е бил ударен и свален от руски ЗРК С-400 край Волчанск.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • това е фейк

  29 Май 2024 8:38ч.

  Първо - JDAM дори в най-далекобойния си вариант ER , планира до 70-75 км. (Възможна е по-голяма далекобойност само ако се пусне от свръхзвуков МФИ на крейсерски режим, което е по силите само на V-то поколение, в САЩ са правени тестове с Ф 22 "Раптър"). Украйна няма носители които да пуснат боеприпас JDAM на такива разстояния. МИГ 29 изобщо не става за такива бомби, ако са подкачили от ВСУ - това са някакви "Мосю Бриколаж" присобявания, в никакъв случай няма да дадт 110 км., дори няма да дадат стандартната далекобойност за боеприпаса. В предишни месеци урките се опитваха да подкачат западни ракети Сторм Шедоу и СКАЛП на бомбардировачи СУ 24. Руската ПВО най-вероятно е свалила МИГ 29 с някакви минимални модификации, но не и с подкачени планиращи бомби с "радиус от 110 км"...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Очевидно

  27 Май 2024 19:11ч.

  Авторът има тежки когнитивни проблеми. Правилно е да кажеш доменни пещи, каквито отдавна няма в България, но да напишеш “многодоменна” операция или “многодоменна” група означава, че пишещият е убеден в неграмотния си правопис. Правилно е да напише многодомейнната, ако много държи да ползва тази чуждица.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ядрен специалист

  27 Май 2024 19:51ч.

  Авторът сигурно си мисли, че рзстоянието между Варна и Ямбол е 40000км и една ядрена ракета във Варна ще изпепели само града, а не цялата държава заедно с Румъния.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Георги Ат.

  28 Май 2024 8:35ч.

  Ти що си мислиш, че големи заряди ще се мятат? Турците какво са им направили, че и тях да изпепеляват, нали алъш-вериша трябва да върви :)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Михали

  28 Май 2024 5:20ч.

  Аз ще ви кажа какво ще стане съвсем скоро. Укрите ще почнат да бомбят по руска територия и до 2м. Русия ще обяви война на Украйна и тогава нещата вече ще станат други.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • viva

  28 Май 2024 9:01ч.

  Не беше отдавна, когато Ямбол и Варна бяха ядрени мишени! Но тогава на полк. Гергинов не му е пукало, защото бяхме застанали като Матросов на ядрената амбразура и вероятно пламенно е обяснявал на курсантите как това е върховен дълг в името на вечната и нерушима дружба! Вероятно е наясно и колко ядрени мишени имаше в НРБ. Ако народонаселението знае цифрата ще му настръхне косата, това Ямбол и Варна, дори и барабар Орландовци е едно нищо... Но на о.з. полк. Гергинов му пука, че РБ ще е мишена на РФ. На тези, за които беше запрял гърди на амбразурата. На времето, когато се говореше за деполитизацията в армията и МВР ген. Семерджиев, лека му пръст, каза: ще напуснат партийните си организации, но това, което е в главата? Толкова за "анализа".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ако народонаселението знае цифрата

  29 Май 2024 8:45ч.

  А ти знаеш ли "цифрата", симеоновски глупак ? Да не си бил в ГЩ на БНА ? Не мисля, все пак там имаше подготвени висши офицери, ти в най-добрия случай си лъскал коридора като дневален и си подреждал партенките на стилажите... В най-добрия случай !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • viva

  29 Май 2024 12:37ч.

  Да, и докато лъсках коридора се снимах за спомен с генерал Мойсеев. Ако си наясно кой беше. И междувременно хвърлих поглед към "цифрата". Която все пак "настръхне косата" е да не изпадне в ужас. Ако знае на какво е била мишена НРБ. Това Варна и Ямбол е като за детската градина песничката на един чалгар.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи