Председателят на Камарата на общините на канадския парламент подаде оставка заради скандала с украинския нацист

Председателят на Камарата на общините на канадския парламент подаде оставка заради скандала с украинския нацист

Председателят на Камарата на общините на парламента на Канада подаде оставка заради допускането в пленарната зала на бивш нацистки военен и отправяне на похвални думи към него, предадоха световните агенции.

Инцидентът стана по време на визитата на украинския президент Володимир Зеленски в парламента на Канада в петък. Тогава сред гостите в пленарната зала, поканени заради гостуването на Зеленски, беше и украинец, който е бил член на нациските сили. Към него председателят на Камарата на общините Антъни Рота отправи приветствени слова. Но когато се разбра кой е бил този човек, се разрази истински скандал. Реакция имаше и от страна на Русия, а веднага последваха призиви за оставката на Рота.

"С натежало сърце аз информирам членовете на парламента, че подавам оставка като председател на Камарата на общините", заяви Рота и изрази дълбокото си съжаление за допуснатата грешка, визирайки инцидента с бившия нацистки военен.

Руското посолство в Отава изпрати нота до канадското външно министерство, както и до кабинетите на премиера Джъстин Трюдо и председателя на Камарата на общините Антъни Рота заради посрещането в канадския парламент на украинския нацист, служил в дивизията на  СС "Галиция", заяви пред ТАСС руският посланик в Отава Олег Степанов.

"Изпратих вчера [нота] с лични придружителни писма до министър-председателя, министъра на външните работи и председателя на Камарата на общините", каза дипломатът. Степанов уточни, че до момента не е получил никакъв отговор.

По-рано Асошиейтед прес публикува снимки, на които се вижда, че по време на речта на украинския президент Володимир Зеленски в канадския парламент на 22 септември публиката е поздравила 98-годишния украински националист, служил в СС дивизията "Галиция" по време на Втората световна война. Тя е сформирана от жители на Западна Украйна през 1943 г. През юли 1944 г. е почти напълно унищожена в битката при Броди, след което е формирана наново и използвана в Словакия, Югославия и Австрия. През април 1945 г. е изведена от СС, преименувана е на 1-ва украинска дивизия и става част от Украинската национална армия. През май войниците ѝ се предават на британските и американските сили, припомня ТАСС.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Още от На фокус

Коментари

 • Какво се правят на ударени?!

  27 Sep 2023 8:37ч.

  Всички са знаели кой е този човек! "Воювал с руснаците". Воювал, ама в тила. Щото 14 Вафен СС дивизия " Галичина" е била там, а не на фронта. Задачата и е била да чисти окупираните територии от нежелателни елементи- евреи, цигани, неукраинци, комунисти и.т.н....За да ти каже някой, че е бил срещу руснаците на източния фронт през ВСВ, не е нужно да си гений, за да се сетиш къде може да е служил. Да ви имам западните "герои". Бабий Яр- голямо геройство, няма що.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Зеленски пък

  27 Sep 2023 8:40ч.

  Е с дядо завоювал две звезди на пагоните в редовете на Червената армия. Той ли не е слушал истории, той ли не знае кого аплодира?!? Айде бе!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Valpet

  27 Sep 2023 9:23ч.

  Скоро ще ръкоплещят и за някой "герой воювал срещу руснаците" в Бабий Яр.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бай Петко на Кирча

  27 Sep 2023 8:49ч.

  Имало един канадец с малко достойнство. Моят простоват синковец кога???!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Bacho Кольо

  27 Sep 2023 8:49ч.

  Така или иначе, спикерът на Долната камара е постъпил достойно. Независимо дали решението е негово или е бил попритиснат. Все още има на каво да се учим, дори от фашизиращия се Запад...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • MMN

  27 Sep 2023 9:30ч.

  Изкупителна жертва, всички перфектно са знаели в какво се забъркват. 90-годишен "герой", бил се срещу руснаци, какъв ли може да е той?!?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гост

  27 Sep 2023 9:55ч.

  Бачо той си е просто козёл отпущения за да прикрие Трюдо. Който иска да потърси във фейсбук Theresa Hunka - внучката на есесовеца и да прочете хвалбата ѝ за срещата на Dedo с Трюдо и Зеленски(ако не го е изтрила след като се вдигна шум).

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Dimitrov

  27 Sep 2023 11:17ч.

  Не срещу руснаци се е бил, ами срещу съветските войски и мирното население.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Поп Вечерко

  27 Sep 2023 8:57ч.

  Пак е нещо, но не чуваме нищо от негодниците на дясната снимка.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Doktor

  27 Sep 2023 9:03ч.

  Негодници! Срам за човечеството!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • тралала

  27 Sep 2023 9:33ч.

  Сега и Зеленски да подаде оставка.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател 13

  27 Sep 2023 9:48ч.

  Ако не се бяха разбунили еврейските лобита по света всичко щеше да си остане незабелязано. Тъжно но факт.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ама признайте,

  27 Sep 2023 9:51ч.

  Че беше безценно да гледаме как украински евреин аплодира офицер от Вафен СС " Галичина"...Заедно с парламента на държава от антихитлеристката коалиция. На крака!! Безценно!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • баба мара

  27 Sep 2023 10:08ч.

  сащ и канада са убиици по генезис къде са евреиските организации нещо се умълчаха всичко е нормално няма нищо неестествено в цялата топурдия никои не иска мир оръжие и смърт бизнес и печалби

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • >>>

  27 Sep 2023 10:38ч.

  Е, след такъв гигантски усер, това е най-малкото, което може да направи... Друг, на негово място с по-хлабави нерви, би си теглил направо куршума...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бушон

  27 Sep 2023 11:05ч.

  Просто един малък бушон. Ами Трюдо? Ами другите аплодиращи в залата? А, ако никой не беше се изказал против това? Тогава сигурно нашите либерални медии щяха да пишат новини. Дори CNN са отразили случая, докато някои от нашите баш-либерални медии ИЗОБЩО не са написали и думичка по въпроса за този международен скандал. МЪЛЧАНИЕ. В друг пък сайт коментарите РЕХАВИ под новината, което рядко е било в този сайт, защото явно либералното "общество" там е основната действаща единица, която коментира. А за тези две новини — тук-там... и то някакви глупости я срещу Путин, я срещу МОЧА... Нещо да се напише там, че да изкарат за едно кафе за деня поне. В профилите на видни либерали тука пак НИЩО, а иначе са "на всяко гърне мерудия". Мълчат, бе. Мълчат. Лицемери.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • горд евро-гей

  27 Sep 2023 12:57ч.

  А във Канада хората се питат - как поне един от тия циркаджий в парламента , които ръкопляска прави на Хунка не се замисли че ако канадския и украински ""герой" се сражавал срещу СССР- руснаците значи се е сражавал и срещу Канада при положение че тогава Канада и СССР са били съюзници. Канадския цирк ше е пелен ако и Израел поиска екстарадация на Хунка за да го съди за военни престъпления.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи