Правителството пусна в "Булгаргаз" Троянски кон на "Газпром"

Правителството пусна в "Булгаргаз" Троянски кон на "Газпром"
Само двама в избрания, но още невписан в Търговския регистър нов борд на директорите на “Булгаргаз”, са с опит в газа. Това са Людмил Йоцов и Анжела Славова. Останалите са заемали управленски позиции в компании, които са далеч от газовата сфера. Йоцов е избран за шеф на газовата компания, а председател на съвета на директорите ще бъде Иван Топчийски. Людмил Йоцов е бил финансов директор на “Булгаргаз” до 2015 г. Връща се като изпълнителен директор от “МЕТ енерджи” - швейцарската компания, която игра за капацитет в “Балкански поток” и е на българския пазар на газ и ток. Негови колеги казват, че е минал през няколко фирми, докато започне в “МЕТ енерджи”, за която е писано, че е в добри отношения с “Газпром”. Спускането на директор от МЕТ в креслото на изпълнителния директор на „Булгаргаз“ позволява „Булгаргаз“ бързо да бъде изместен от българския пазар и да влезе посредник, свързан с „Газпром“.

 

От изявления на министъра на енергетиката Александър Николов и на определения за нов председател на съвета на директорите на „Булгаргаз“ Иван Топчийски става ясно, че се подготвя промяна в модела на ценообразуване, която ще позволи на посредници да отхапят лъвския пай от сегашния милиарден пазар на „Булгаргаз“.

 

На „Булгаргаз“ ще му бъде вменено да продава по-евтиния газ само на топлофикационни и газоразпределителни дружества, а индустрията ще бъде принудена да купува на европейските цени от руския доставчик. Апетити има и дружеството на Валентин Златев - „Енергико“ - филиал на руската „Литаско“, с което отново ще бъде възкресена забравената от българския пазар схема за внос на руски газ през посредници.

 

И вместо ползите от добрите условия по договорите на „Булгаргаз“ да достигат индустрията и всеки потребител на природен газ стотици милиони левове отново ще се стичат към посредници, а оттам под една или друга форма финансовите потоци ще отиват към Русия за сметка на България. България ще бъде уязвена и политически. Индустрията ще бъде поставена изцяло в зависимост от волята на посредниците. След като овладеят „Булгаргаз“, пътят на газовата олигархия в България е отворен.

 

И всичко това се случва пред очите на Херо Мустафа зад плътната димна завеса, спусната от красивите приказки на харвардските любимци.

 

Намеренията на четворната коалиция да обезсили „Булгаргаз“ като фактор на националния газов пазар не са тайна, но са добре замаскирани в многословието на публикуваното коалиционно споразумение. В Приложение № 3 „Енергетика“, в „Дългосрочни мерки“, т. 20 гласи: „Проучване на възможностите и ефектите от премахване на лиценза на „Булгаргаз“ като обществен доставчик в дългосрочния контекст за преструктуриране на енергетиката – постигнато съгласие.“

 

Въпросът е само в чий частен интерес ще се извърши това преструктуриране.

 

 

 

 

 

Коментари

 • Митето

  31 Яну 2022 9:08ч.

  Особено кефи израза " ... и всичко това се случва пред очите на Херо Мустафа ..." !Какво уважение блика,какво верноподаничество,какъв лек намек за привличане на вниманието и каква надежда блика само от този малък отрязък от материала.Колко щастие и каква мъка от несподелената любов на автора!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Месията

  31 Яну 2022 9:32ч.

  Честито, започва новото харвардско летоброене на американската „демокрация“ !!! “Слава Американу, слава Булгаристану, героям слава!" И накрая - АМИН !!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ?????

  31 Яну 2022 10:09ч.

  Това за "очите на Херо Мустафа" избива рибата. То май за това е цялата писаница. Е и жалбата за европейските цени. Но нали сме в Европа. Или авторът иска в Евразийския икономически съюз? Това пък не се вързва с "очите на Херо Мустафа".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кака Херо още ли е на работа.

  31 Яну 2022 10:10ч.

  Наивна жена, да не кажа нещо друго. Такива поразии направи тук, че се чудя как Байдън не я е уволнил още. Ако не сте чули, една част от кюрдите винаги са клонели към Москва и са получавали от нея оръжие, идеологическа, финансова и друга подкрепа. Вярвам, че Херо и нейните родители не са "от тях"!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Важното

  31 Яну 2022 10:37ч.

  е кой ще е посредника, за когото е келепира. Ако пак е нашето момче хънтър, Херо харесва това.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пак пушилки за сучене от дойлки

  31 Яну 2022 11:27ч.

  Този вик е твърде подозрителен - когато публично се казва, че посредникът бил свързан с Газпром, значи не е! .... Схемите в енергетиката вече и децата ги разпознават. .... Кой казва че България е бедна държава. Каква олигархия заформихме и все е гладна! ........ Беден е народа, защото оставя тарикатите да го баламосват с трохички, помощи и прочие унижения. ... Обачеее пак историята показва, че празно няма - стореното зло се връща на злосторника, щот си е негова собственост.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Помнещ

  31 Яну 2022 11:56ч.

  Стефан Джендов, Литаско АД е толкова руска, колкото аз съм космонавт. Регистрацията и е в Швейцария и зад нея се крие Ротшилд. Затова Херо благо мълчи..... Но ти влез в общия хор и наплюй Русия - днес това е модерно и доходно....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • висок

  31 Яну 2022 12:03ч.

  90% от печалбата от тока остава вчастни джобове. Сега посредниците в газа ще приберат и те 90% от печалбата. Това е целта на упражнението. Тъпите българи сами избраха тези измамници да им дерат кожите. Следва зануляване на спестяванията в банките. Някои са забравили, а други са млади и не знаят що е Виденова зима..и стопяване на спестяванията в банките. Сега ще го преживеят.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  31 Яну 2022 12:10ч.

  Не е ясно, какво общо има Газпром. Газпром продава газ и то на "европейски"цени, каквито искаха от ЕС и сега изобщо не се интересува какви игри се играят в България.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  31 Яну 2022 12:20ч.

  Оставете го Стефан Джендов. Нека се изживява като "специалист". Договора за доставка на газ за България с Газпром изтича на 31 декември ТАЗИ година. Нека да видим как ще се справят "новите" управници на Булгаргаз. Дали ще сключат договор, подобен на този на Унгария и Сърбия, или ще послушат ЕС и НЯМА да сключват договор, а ще купуват месец за месец газ на европейската борса.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Джендов, Джендов,

  31 Яну 2022 12:27ч.

  тази Мустафа собственик на държавата ни ли е, управител или какво? Бива русофобия, бива, ама чак пък толкова! Да стоим на студено, за да не счупим хатъра на американците и умниците, които ни натрисат зелените си измислици?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • няма ли край

  31 Яну 2022 13:21ч.

  Вероятно изненадани няма, след като изключително бързо видяхме, че това набързо стъкмено правителство от незнайни и недоказани случайници работи за чужди интереси и против благото на българите. Дойдоха с едни захаросани обещания за светло бъдеще, а яхнали властта се обърнаха на 180 градуса и започнаха да работят против националните интереси. На фона на мизерията и оцеляването на българите, те се заеха с ваксинацията и приемането на РСМ в ЕВ против всякаква логика за държавно управление. Лъжци, крадци, предатели и престъпници са яхнали управлението на пропадащата ни държава и изчезващия народ. Кой ни ги натресе и не трябва ли ТОЙ да понесе всички отговорности по безобразията на протежетата си?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кун Фузъ

  31 Яну 2022 15:28ч.

  Който е разбрал откъса за Херо като поклони на килимчето ѝ, трябва или да препрочете отново материала или да върне в училище за да научи четенето с разбиране.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ..........

  31 Яну 2022 16:40ч.

  не ми е ясно само защо ги търпим ами не ги изметем вече докато не са нанесли непоправими щети за българския народ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи