Поставен от Русия шеф в Херсонска област: Министърът на отбраната да обмисли дали да не се самоубие!

Поставен от Русия шеф в Херсонска област: Министърът на отбраната да обмисли дали да не се самоубие!

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Руският министър на отбраната трябва да обмисли дали да не се самоубие заради позорните поражения в Украйна. Това заяви Кирил Стремоусов, поставеният от Русия заместник-ръководител на анексираната Херсонска област, предадоха Ройтерс и БТА. 

Стремоусов не назова директно името на Сергей Шойгу, но разкритикува "генералите и министрите" в Москва за това, че не могат да разберат проблемите на фронта. 

"Всъщност мнозина казват: ако бях министър на отбраната и ако бях допуснал подобна ситуация, като офицер щях да се застрелям", заяви той във видеопослание в Телеграм канали. "Но знаете, че думата "офицер" е неразбираема за мнозина", каза Стремоусов. 

"Херсон е укрепен като крепост, нацистите няма да влязат тук. И не трябва да се хвърля сянка върху цялото министерство на отбраната заради някои — не говоря за предателите — бездарни военачалници, които трябва да отговарят за всички тези провали и пропуски", обяви той. 

Според него Министерството на отбраната не се състои само от министри, генерали, продажни мародери и прочее измет, те са малко на брой. 

Коментарът на Стремоусов е изненадваща публична обида срещу висшето военно ръководство на Русия, след като в последно време руските сили претърпяха редица загуби на бойното поле в Украйна. 

Публичните критики, които някога бяха табу, се увеличават, след като двама съюзници на руския президент Владимир Путин изразиха недоволство от некомпетентния според тях начин на водене на войната. 

Чеченският лидер Рамзан Кадиров и основателят на наемническата компания "Вагнер" Евгений Пригожин заявиха наскоро, че руската армия е засегната от връзкарство и че висши офицери би трябвало да бъдат разжалвани и пратени на фронта, за да изкупят греховете си.

Стремоусов похвали Кадиров и изрази мнение, че Москва скоро ще уреди проблемите.

Много руски националисти критикуват Шойгу и висшите военни за всичко – от лошо планиране и слаба логистика до остаряла тактика и загуба на информационната война въпреки значителните инвестиции в армията при управлението на Путин. 

Миналата седмица двама пенсионирани генерали, които сега са депутати в Държавната дума от управляващата партия "Единна Русия", се присъединиха към критиците, като обвиниха министерството на отбраната в корупция. 

А в сряда председателят на комисията по отбрана на Държавната дума на Русия генерал-полковник Андрей Картаполов (бивш зам.-министър и бивш командващ руските войски в Сирия) заяви, че руското Министерство на отбраната трябва да спре да лъже за войната в Украйна и да дава неверни данни. Според него това може да доведе до загуба на доверието на хората.

 

Коментари

 • Горещо

  07 Окт 2022 18:52ч.

  Вътрешната битка се изостря. Война със запада не е разходка в парка. Заровете са хвърлени. Рубикон остана назад. Боже пази ни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Това е, защото

  07 Окт 2022 19:17ч.

  в Русия има пълна свобода на словото и на изказването на мнения! За разлика от положението на Запад1

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Военен

  07 Окт 2022 20:09ч.

  Ако знете що за клоуни са генералите в американската армия ще се напикаете от смях. Рашките, къде с повече или по-малко проблеми, водят истинска война s 44 държави и ще я спечелят. Янките са като от филм със сценарий като "Спри или мама ще стреля" с кривогледия Рамбо...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Марин

  07 Окт 2022 20:11ч.

  /Сер/Гей Шойгу - на първата линия на фронта! Със заградителен отряд откъм задните му части!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Dma

  07 Окт 2022 20:20ч.

  За такова изказване в Украйна щяха да го пребият с камъни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Леля Фанка

  08 Окт 2022 21:31ч.

  Заслужава да се замислим именно доколко авторитарна е властта на Путин. В Украйна - наистина биха го убили с камъни, в Европа би бил съсипан до степен да се самоубие.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • j.jelevban

  07 Окт 2022 20:45ч.

  Шойгу,Путин и Медведев са от котилото на Елцин.Мисля Шойгу бе определен да замести Путин.Дали Ген.щаба му извъртя номер,дали толкова си може но кариерата му приключи.Трябва да се търси друг замесник на Путин.Този е отсвирен.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • лалю

  07 Окт 2022 22:03ч.

  Не трябва да се замоубива ни армейски Генерал Шойгу, ни Президента Путин. Чудесна работа вършат и е много важно да я довършат!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  08 Окт 2022 22:16ч.

  Жестоката истина е, че Русия се е докарала дотам, че отново е нужен КАВКАЗЕЦ ЗА ЛИДЕР ! Кадиров президент може така да ги стегне, че ще рецитират устава, като стихотворение !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи