„Политико“: ЕС реже Украйна за скорошно присъединяване

„Политико“: ЕС реже Украйна за скорошно присъединяване

ЕС ще полее със студен душ надеждите Украйна за бързо присъединяване, пише „Политико“.

Това гласи проект за декларация, до което изданието е получило достъп. Тя ще бъде огласена на двудневната среща Украйна-ЕС в Киев, която започва на 3 февруари.

В документа не се споменава нищо за поставената от украинския премиер Денис Шмигал амбициозна цел страната да се присъедини към ЕС до две години. Той заяви за тази цел именно пред „Политико“ преди два дни. Още тогава обаче изданието коментира, че никой в ЕС не смята това за реалистично.

„ЕС ще вземе решение за следващи стъпки, щом всички условия, посочени в мнението на Европейската комисия, бъдат изпълнени. Украйна подчерта решимостта си да изпълни необходимите изисквания, за да започне преговори за присъединяване възможно най-скоро“, се казва в проекта според „Политико“.

Думите са резултат от отпора, който някои страни са дали на прекомерните обещания за Киев, пише изданието. Макар лидерите на страните членки да не ходят на срещата в украинската столица, Съветът на ЕС е в постоянен контакт със столиците за заключителния текст на документа.

Има напрежение между Полша и балтийските държави, от една страна, и други държави от ЕС за езика на текста за присъединяването, твърди представител на Брюксел.

Отделно влияние оказват търканията между председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и шефа на Европейския съвет Шарл Мишел. Двамата се състезавали кой да „надцака“ другия пред украинците.

Същевременно се очаква напредък в други други сфери - например безвизов режим за индустриални стоки, отмяната на митата за износа от Украйна за още една година, присъединяване на страната към европейската разплащателна схема, улесняваща трансфера на евро, както и нейното интегриране в зоната за безплатен роуминг.

Очаква се също ЕС да обяви хуманитарен пакет в размер на 25 милиона евро за справяне с последиците от поставянето на руски мини.

В декларацията също така се изтъква необходимостта от всеобхватно и постоянно прилагане на съдебните реформи в Украйна. Те трябва да бъдат извършени в съответствие с препоръките на Венецианската комисия. Особено е важно реформирането на Конституционния съд в Киев. Става дума най-вече за правомощията и съставянето на органа, който подбира кандидатите за КС.

 

Източник: Клуб "Z"

 

Коментари

 • Не може ли да се разменим с бившата УССР в ЕС и НАТО

  01 Фев 2023 20:10ч.

  Ние излизаме, те влизат. Нека се радват завалиите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Случаен

  01 Фев 2023 20:53ч.

  Не е по темата но гадовете спряха още 2 руски телевизии. Дано се разпаднат по скоро.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • malart

  01 Фев 2023 21:01ч.

  На тая противната кога й изтича мандата?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • паф

  01 Фев 2023 21:01ч.

  какви руски мини бе? всички мини там са сложени от укрите, защо руснаците ще слагат когато настъпват? айде, не сме израсли от последния дъжд!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Всичко по реда си

  01 Фев 2023 21:07ч.

  Украинците ще изядат солта и боя, ще има и друго и накрая ще загубят и войната.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • https://ok.ru/video/4359937854080

  01 Фев 2023 21:13ч.

  Докато укрите ги събират направо от къщите с автомати да стават пушечно месо, "политици" и техните любовници обикалят из Тайланд, Испания и т.н. Даже някакъв слепец искат да пратят да громи "окупатора"! Има видео. Трябва укрите, които са с акъла си да обърнат оръжието срещу Киев! Това е единственото им спасение! Или да се предадат на руснаците. Вече има доста такива случаи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ФЪРКАТИЧКО

  01 Фев 2023 22:37ч.

  Каква харизматична жена и лидер на обединена и демократична Европа! Мечтая и ние да си имаме такива лидери и водачи, каквито имахме в миналото - Петър Стоянов, Костов, Надя Михайлова, Плевнелиев, Ал. Йорданов... цяла звездна демократична плеяда.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЕСТЕСТВЕНО - НЯМА КАК ДА ПРИЕМАТ В ЕС СТРАНА, ЗА КОЯТО ТЕ САМИТЕ ЗНАЯТ,

  02 Фев 2023 11:25ч.

  ...че скоро няма да съществува. Тя вече е рапределена.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • малко абсурдно ще се получи иначе

  02 Фев 2023 12:11ч.

  ЕС не може да приеме Украйна, защото ЕС вече стана придатък на Украйна.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи