"Политико": Балканският Трюдо е победителят в българските избори

"Политико": Балканският Трюдо е победителят в българските избори

 

Кирил Петков - или както Боряна Джамбазова го нарича Балканският Трюдо - е големият победител в неделните избори в България, на които се представи изненадващо силно, пише брюкселското издание "Политико". Неофициалните резултати засега му дават шанс и да поведе опитите за съставяне на коалиция, която трайно да отстрани ГЕРБ от властта, след като през април Бойко Борисов не успя да сглоби кабинет с нужната подкрепа в парламента.


Изданието цитира интервюто на Петков за "Дневник", в което той казва, че той е кандидатурата на "Продължаваме промяната" за премиер, а Асен Василев - за финансов министър, но с уточнението, че това не е предварително условие за сглобяването на коалиция. Няма гаранции, че ПП ще успее.


"Искам да изясня, че споразумяхме по принципите на управление и сме единодушни. Ако трябва да изберем някой друг на премиер, така и ще бъде, стига това да служи на крайната цел", цитира думите му изданието.


Петков отрича раждането на проекта им по някакъв начин да е свързано с президента Румен Радев, макар че го подкрепиха за изборите.

 

Още преди гласуването Боряна Димитрова от "Алфа Рисърч" казва за "Политико", че шеметният възход на популярността на ПП се дължи на разочарованието на хората от другите партии като "Има такъв народ", сдружението "Демократична България" и "Изправи се! Ние идваме".


Петков опитва да позиционира проекта като "новия център", но според Ружа Смилова той "не изглежда като партия, искаща да е основен играч, а като нещо, което максимално да се възползва от успешния мандат на двамата като служебни министри".


Джамбазова говори за "Партия на Бръшляновата лига" (Ivy League party), защото една трета от кандидатите били завършили университети от тази група от 8 елитни ВУЗ на североизточния бряг на САЩ. Иначе казано, "разчитат на новаци в политиката, а и предизвикаха учудване, когато използваха за регистриране за изборите партия, които преди си партнираше с обединение на крайнодесни партии".


В интервю за "Политико" Петков казва: "Не се боим и знаем как да свършим работата. Просто ни трябва повечко време. Ситуацията е почти като тази, когато преди да си купите нещо в магазина, ви дават безплатна мостра. Предложихме на българските избиратели безплатна мостра в продължение на 4 месеца."

 

Източник: dnevnik.bg

 

 

 

 

Коментари

 • Фибата

  15 Ное 2021 15:11ч.

  Слушам ги от ГЕРБ да говорят за партията на Радев? Ама тя не е на Радев, а на Черепа, Цецо Василев, Бобокови, Миньо итн! Точка първа на Киро Петков е махането на главния прокурор! Ясно като бял ден! ГЕРБ се гънат насам-натам и ги е страх да си кажат правичката, че им беше наредено да загубят! Корупцията за либералната демокрация е като слънцето и въздуха, обаче важно е кой е в нея и кой я контролира! За Байдън и Украйна не сте ли чували?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Жална Ни Майка

  15 Ное 2021 15:24ч.

  Жалки проценти! Претенции за победа над корупцията. Да, трябва да се чете, какво сътвори Байдън в Украйна. Явно има още за обиране в Родината ни. Този път ще ни обират Шугър Бейби и Блестящи Очички. Честита да ни е Претоплената Попара!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кико

  15 Ное 2021 17:26ч.

  Големи капацитети тук!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Байденов 4овек

  15 Ное 2021 18:00ч.

  Ясен е този американска партенка обу4ена в САЩ за да служи вярно на Америка.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • мунчо спасов

  15 Ное 2021 19:08ч.

  щото трюдо е на другия бряг. и киро ли е ? щом като с ляв инструмент ще прави десни далавери....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • софиянец

  15 Ное 2021 20:43ч.

  преждекоментиращите колеги са изчерпали темата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • скука

  15 Ное 2021 21:32ч.

  И Трюдо ли го назначават служебно като този мошеник от харвард?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • vessi

  16 Ное 2021 11:39ч.

  След няколко месеца заедно ще плачем от този български Трюдо

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Д.Д.

  16 Ное 2021 12:40ч.

  Да се надяваме, че не е нашият Трюдо, защото "Justin Trudo is all style and no substance ". Цитат. Казано по нашему, форма без съдържание.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • без имена

  16 Ное 2021 16:43ч.

  Балкански Трюдо комплимент ли е или обида?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи