Петнадесет пъти по-скъп ток в Европа, отколкото в Русия

Петнадесет пъти по-скъп ток в Европа, отколкото в Русия
Поскъпването на електроенергията в Европа за осем месеца възлиза на почти 1000%, а в Русия - около 4%, руският енергиен сектор е надежден и конкурентоспособен, каза генералният директор на компанията Борис Ковалчук. "Общото покачване на цените на електроенергията в Европа днес възлиза на почти 1000%. В Русия - 4%", - каза Ковалчук на съвещание по проблемите на енергетиката с участието на руския президент Владимир Путин.

 

Той посочи, че към 7 октомври средната цена в Германия е 302,5 евро за MВтч, във Франция - 298,3 евро за MВтч, във Великобритания - 320,1 евро за MВтч. В същото време в Русия цената е около 20 евро за MВтч.

Ковалчук отбеляза, че чуждестранните пазари имат почти 10 пъти по-високо ценообразуване от руския пазар.

„Руският енергиен сектор, благодарение на работата на правителството, наистина осигурява надеждно и конкурентно производство на електроенергия“, заключи Ковалчук.

Интер РАО е диверсифициран енергиен холдинг, който управлява активи в Русия, както и в Европа и ОНД. Общата инсталирана мощност на електроцентралите на компанията е 30,8 гигавата, а компанията е единственият оператор за износ и внос на електроенергия в Руската федерация.

 

 

 

 

Коментари

 • observer

  20 Дек 2021 8:44ч.

  Абсолютно безполезна статия на поглед инфо, токът в Русия бил евтин “благодарение на работата на правителството”. Много задълбочено обяснение, няма що.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Вашите имена /задължително/

  20 Дек 2021 9:14ч.

  observer- ре само това ли измисли рано сутрин

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • observer- ре

  20 Дек 2021 9:15ч.

  “благодарение на работата на НАШИТЕ правителства” нашия ток е доста скъп

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • логореята

  20 Дек 2021 9:16ч.

  Защо не се каже направо, че Западът не може да произведе електроенергия със себестойност поне равна на произведената от руската страна? Кой говореше за силни западни икономики, измерими в БВП? Къде е тук ролята на високото БВП и как се компенсират при такъв тренд на събитията такива огромни разлики?! Икономика със слабо суровинен сектор и разчитаща на евтината работна ръка във вторичния и третичен сектори от страна на китайци, малайзийци и мексиканци, не може да бъде силна и независима - впрочем, икономиката всякога ще зависи от суровините, и най вече енергийните. А Русия ги има и ще ги има, още повече, че в атомната енергетика е доказано номер 1.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • momo

  20 Дек 2021 9:40ч.

  Удачен пример доказващ, защо западните страни имат по-голям БВП спрямо Русия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Иван Иванов

  20 Дек 2021 10:09ч.

  Олигофренията на западняците е забележителна (с изключение на французите донякъде). Затвориха си ТЕЦ-овете и АЕЦ-ите и карат на перки, соларки и лайнарки (така им викам на биоцентралите, дето правят ток от лайна). Като няма вятър и слънце, остават само на лайна. А и още не са се научили да държат тока в кофи. Сега като минат и на 100% електрички, хептен ще го вапсат. А иначе въглеродните оксиди се премахват чрез залесяване. А затоплянето си е периодичен процес, като колебанията в морското равнище. Сега като се стопят ледниците в Антарктида и Гренландия, ще се вдигне нивото с още 70 метра. Така че няма да им е цената на тока проблемът. Тъпанари, сър! Безнадеждни при това.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • bot

  20 Дек 2021 10:09ч.

  Tокът в САЩ е 10 пъти по евтин от този в ЕС. Подобно на всички "горещи" прокси войни, САЩ в момента водят прокси енергийна такава с Русия, за сметка на ЕС. В Германия е инсталирано (както и у нас) абсолютно васално на САЩ правителство. Ще направят всичко, каквото им е наредено, независимо дали това е в ущърб на самите тях. За 70 години САЩ (подобно на Япония) успяха изцяло да подчинят и сломят немския дух. От Германия остана само името.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Това е основателна причина русофилите

  20 Дек 2021 10:11ч.

  да поискат от Митрофанова да ги уреди с руско поданство. Същото може да се постигне ако поканят Путин да ни вземе нй-после за 16та република. Пардон - не за 16та, че те известен брой републики се скатаха гадно и отказват да припознаят Путин за върховен лидер на човечеството. Ама поне за 10та република ще се уредим.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • А пък немския дух така беше подчинен ужасно,

  20 Дек 2021 10:14ч.

  че загубилите най-кървавата война на човечеството - Втората световна -успяха да станат първа икономика на Европа само 16 години след края и и след като бяха под американски ботуш. А пенсиите им бяха достатъчни да си обикалят света на воля нищо, че бяха окупирани. Което не може да се каже за победителите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • волк

  20 Дек 2021 10:22ч.

  Русия току що заяви, че е готова да воюва с НАТО в името на сигурността и стратегическите си приоритети.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Желев Желязко-логореята на 20.12.2021 в 09:16 Защо не се каже направо, че Западът не може да произведе електроенергия със себестойност поне равна на произведената от руската страна?

  20 Дек 2021 11:09ч.

  Преди месеци или година првих съпоставка м/у цените на електроенергия в Г-20.Очаквах в Русия да е най-евтината енергия.Но не беше.САЩ имаха най-евтината електроенергия.В нета могат да се намерят достатъчно такива съпоставки.Въпроса опира до източника на данни.Има и друга подробност.Монополизирания и картелен пазар.Примерно за Германия знам че след втората световна война САЩ са искали по подобие на България да разбият пазара на множество несвързани стоп субекти и не са успели. Така че продавача на ток може да печели,производителя на ламарина да губи,производителя на коли да губи но собственика на всичко това да печели.Въпрос на технология.При нас беше губиш/закривай.Сега само корнишони можем да произвеждаме.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Голямата лъжа и сметката за тока

  20 Дек 2021 11:19ч.

  Това е защото ЕС се намира под контрола на ционистите, които искат да ни върнат в каменната ера и да превърнат територията в арена за конфронтация. И под контрола на християнските фанатици, които имат - как да кажа - малко по-особени разбирания за структурирането на съвременното общество. Например джендърските простотии до голяма степен идват от Ватикана - човекът като метаморф. У нас Герджиков беше кандидата на германските християн-демократи, които преди това 15 години подкрепяха мафиотско-фашисткото управение у нас, а Радев беше кандидата на ционистите, които искат да ни вкарат във война с поне три съседни държави. Воля за съпротива няма, на стадото не се обяснява и не знае кои са неговите управници, какви са им разбиранията и целите на тяхната политика. Ще плащате като ненормални за едно нещо дето преди беше почти без пари - и сега може да е почти без пари, ако се изрежат паразитите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • А пък немския дух така беше подчинен ужасно, на 20.12.2021 в 10:14

  20 Дек 2021 11:27ч.

  разсъждения на 10 годишен.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  20 Дек 2021 11:54ч.

  Вината не е в отделните правителства на държавите от ЕС. Вината е в колективното управление. Група от хора/фирми/организации си пълнят джобовете от държавни дотации за "чиста" енергетика. Те са и много гласовити, използващи пикли от рода на шведката. Искат да унищожат въглищните, атомните и газовите централи чрез директиви и закони на ЕС. Е, донякъде успяха. Но сега ВСИЧКИ ще плащат нереално високата сметка. Казано по-просто, опитваха се да научат камилата да не яде, а тя пък взе че умря.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Да се предложи на всички читатели на Поглед-инфо в бърз порядък

  20 Дек 2021 12:14ч.

  да изпълнят следния маршрут с влака на дружбата: Чемодан, вокзал, Сибир. Там е най-евтиния ток. Говори се даже, че там ток се плаща! Вперед, товарищи ! То се видя, че Червената армия няма пак да дойде, така че дерзайте?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • поправка

  20 Дек 2021 12:16ч.

  ....Говори се даже, че там ток не се плаща изобщо!...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Желев Желязковолк на 20.12.2021 в 10:22 Русия току що заяви, че е готова да воюва с НАТО в името на сигурността и стратегическите си приоритети.

  20 Дек 2021 12:16ч.

  Не ,в ЗАБЛУЖДЕНИЕ СИ! Кимчо прави такива заявления и е доста категоричен.И има осезаем ефект.На руснаците работата малко прича на Б.Борисовата.Едно говорят ''на килимчето'' друго пред медиите.В съвременните условия спечелена войната е загубена кауза.Дори срещу маломощен противник. Важно е да овладееш икономиката на държавата.САЩ са овладяли напълно икономиката на Русия.Като погледнете балансите им е ясно.Е лакомията граници няма и може и да сглупят.Щът не щът руснаците трябва да дадат отговор. Големият проблем на САЩ и Запада е комунистите в Русия да не се върнат.И с Путин това им е общия интерес.Че тогаз ще е майка плаче.Колкото и опоскана да е Русия за 10г ще се дигне.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  20 Дек 2021 12:16ч.

  Не ги изпращай в Русия. МНОГО трудно е да се получи разрешение за пребиваване в Русия. Много хора от Запад чакат напразно да получат разрешение. Много по-лесно е да емигрираш в САЩ отколкото в Русия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Sin

  20 Дек 2021 12:59ч.

  Какво като имаш евтина електроенергия, когато не можеш да произведеш дори една кафемашина ? Евтината енергия в Русия само показва, че няма икономика. Има копачи и добивачи, а от другата страна - гълтачи за битови и социални цели . С този ток не се създава стойност. Той и затова е евтин - промишленост липсва, както на Запад.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • hshs

  20 Дек 2021 13:26ч.

  ей сега тръгвам за росия...:)))

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • То е ясно!

  20 Дек 2021 13:30ч.

  Путин е виновен!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • observer

  20 Дек 2021 14:21ч.

  Да обясня на неразбралите реагирали. Плоското обяснение, че токът в Русия бил евтин благодарение на правителството е същото, като обяснението, че бензинът в Саудитска Арабия е евтин благодарение на кралската фамилия. С други думи това не е обяснение, а в такъв случай по-добре да не губиш и времето на читателите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Sin-ко,

  20 Дек 2021 14:35ч.

  Не знам дали Русия може да произвежда кафеварки, но Италия може. Знам обаче, че Русия произвежда атомни централи, космически ракети и орбитални станции. Но не съм чул Италия да е произвела подобни неща. Явно въпрос на приоритети. Айде Син-ко, кажи кво произвежда България ! Доколкото се сещам, най-високо технологичното нещо е чушкопек тройка.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Sin на 20.12.2021 в 12:59

  20 Дек 2021 16:49ч.

  Сине, не си прав брат. Знай'ш ли какви хубави кафе-машини на 9 маха правят руснаците. Докато мигнеш и кафето е готово. ще ти обадяпод-секрет, че американците много искат да могат да правят същите кафе машини, но нъц, нещо не става. И да, енергийната независимост, както и държавния суверенитет, днес са най-конвертируемите ценности глобално. п.с. нелепо е Бай Ганя, чието единствено вселенско творение е чушкопека, да дава мнение за това, какво може да прави.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ловкия

  20 Дек 2021 16:58ч.

  Тия с 9-те маха дето се оказаха анимация ли,тавариш ? За оная кафе машина дето се счупи на парада на алкашите та я влачиха на буксир сещаш ли се ? А за оная кафе машина Кузя дето одими половин планета,сещаш ли се ? Я си капни малко баяришник, да удавиш мъката по матушката си :)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Удивен

  20 Дек 2021 17:01ч.

  До observer: Плоското обяснение, че цените на енергоносителите в Европа не се дължат на дивашките идеи на ЕК и ЕП - борсова търговия с енергия и енергоносители по схеми от типа "ден напред", както и разделянето на доставчици от разпределители на енергия, са основна причина за безумните цени на ток и природен газ в момента, също не е обяснение. Но купища наблюдатели губят времето на читателите ...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не само

  20 Дек 2021 18:02ч.

  Е то при руснаците не само токът е по-евтин. И горивата,и парното,и наемите...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Минаващ

  20 Дек 2021 20:35ч.

  Не знам, какви хора пишат тук, но искрено ме разсмиват. Явно за повечето нещата опират до виза, живей тук, живей там и други подобни. Защо трябва някой да отиде да живее в Русия, след като просто може да изнесе част от производството си там?! Работя за западна компания - световен лидер в областта си, с изнесено производство ( клон ) в Русия и трябва да ви кажа, че в момента печалбите ни от производство са... Предполагам, всеки мислещ човек може да си направи изводите, къде отиват парите от местни данъци и такси, заплати и прочие. Разбира се, че ниските цени се дългат на държавата, защото тя забранява износа, докато не се покрие вътрешното потребление. Руснаците увеличиха доставките за Европа, след като напълниха собствените си хранилища. Същото важи и за електроенергията. За съжаление, ние в България не можем, защото това ще означава ниски цени на произведените стоки и с това ще закопаем конкурентите от западните държави.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Удивен на 20.12.2021 в 17:01

  20 Дек 2021 20:37ч.

  Пропуснал си и въглеродните емисии, оито гонят вече 90 евро, при максимална глоба за неплащане от 100 евро.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не бива да се будалкаме

  20 Дек 2021 20:41ч.

  От памти века е важно не каква е цената, а каква заплата имаш и какво можеш да си купиш с нея. А тя е толкова, че да се възпроизвежда СТОКАТА "Работна сила". Заплата-цени трябва да определят покупателната способност на населението и ще бъде честно да се сравнява именно ПОКУПАТЕЛНАТА СПОСОБНОСТ. Другото е манипулация и евтин популизъм...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Sin на 20.12.2021 в 12:59

  20 Дек 2021 20:52ч.

  Доста ограничено мислене, което определено не изненадва. Ще кажа само, че в момента текат процеси, които съвсем скоро ще се усетят сериозно. Германските индустриалци, които поради санкциите не могат да изнасят, респективно произвеждат в Русия, търпят огромни загуби. Както самите те казват, проблемът обаче не е в това. Основният проблем е, че пазарът веднага бива запълван от китайски компании и връщането им в този сегмент става невъцможно. Що се касае до самата Германия... В момента тя губи над 2 млрд евро на ден. И това е официална информация, която можете да промерите навсякъде. В това число и в IHK.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи