Петков призна, че е водил лично своя външна политика с цел вдигане на ветото за РСМ

Петков призна, че е водил лично своя външна политика с цел вдигане на ветото за РСМ

Премиерът и външнополитическият му съветник Весела Чернева водят своя политика с македонския премиер Димитър Ковачевски.

След месеци обещания, увъртания, манипулации, взаимни обвинения между коалиционните партньори и опити за сплашване срещу несъгласните, Кирил Петков най-сетне призна, че наистина подготвя вдигането на българското вето за започване на преговори за членство в ЕС на РСМ, предаде репортер на БГНЕС.

Вчера, в интервюто си пред бТВ, в типичния си неясен и не съвсем артикулиран стил, той призна, че от доста време е оставил външния министър Генчовска и нейния екип "абсолютно самостоятелно да движат нещата със Северна Македония". В същото време, той изрази възторжено своя оптимизъм от постигнатите от Генчовска и екипа й миналата седмица резултати, като ги окачестви като "голям напредък". В същото време, на въпроса каква е била целта му преди месец да поиска от президента свикване на Консултативен съвет по националната сигурност, той се изпусна и каза, че е искал да запознае останалите партии с новите предложения, които били идентични с постигнатото сега от екипа на Генчовска. Всичко това навежда на мисълта, че подготвяните от Кирил Петков и екипа му предложения са били "сугестирани", вероятно от заинтересовани външни фактори, на преговорния екип на МВнР.

В този смисъл, "оттеглянето" на Петков от темата е само привидно и манипулативно, с ясната цел да се създаде впечатление, че компромисът е дошъл от самите дипломати. Кирил Петков загатна също, че подготвяният компромис би бил "безпрецедентен успех" за България, защото вписването на българите в конституцията на РСМ щяло да се случи преди провеждането на първата междуправителствена конференция на ЕС за Северна Македония (което и е реалното започване на преговори), и че това щяло да бъде гарантирано от Европа. Това е всъщност потвърждение на вече написаното от БГНЕС миналата седмица, че готвеното споразумение ще бъде представено на българското общество като огромна победа и изцяло припокриващо условията за вдигане на ветото от досегашната позиция. Това, разбира се, не отговаря на истината.

Припомняме, че досегашната българска позиция е изцяло базирана на изключително ясно описани условия и етапи в Рамковата позиция на България от октомври 2019, подкрепена с декларация на Народното събрание и от два Консултативни съвети по националната сигурност при президента. Редно е да се припомни и че основно място в Рамковата позиция има темата с обективизирането на общата история и прекратяването на фалшификациите, касаещи общи исторически фигури и събития. Изрично упоменати условия за насрочване на първа междуправителствена конференция е намирането, от страна на Смесената историческа комисия, на договорени исторически наративи за Гоце Делчев, Илинденското въстание и ВМРО/ВМОРО, както и приемането на план график от страна на властите в Скопие за промяна на учебниците по история, в които да бъдат вписани договорените наративи. Освен това, се предвижда и договарянето на конкретни дати за общо отбелязване на събитията и личностите, по които е постигната договореност. Не на последно място е и условието при отбелязване на събития и личности, по които е постигната договореност, политическите фигури, представителите на държавни институции в Република Северна Македония, както и на медиите, финансирани от държавния бюджет, да базират своите официални изявления и коментари на договорените от Историческата комисия текстове.

Изрично упоменати предварителни условия са и задействане на процес на реабилитация на жертвите на югославския комунистически режим, репресирани поради българското им самосъзнание; задействане на процес на осветляване на сътрудниците от днешна Република Северна Македония на службите за сигурност на бивша Югославия; предприемане на системни мерки за премахване от табели и надписи върху паметници, паметни плочи и сгради на текстове, насаждащи открито омраза към България, - например такива, съдържащи квалификации като „българския фашистки окупатор“.

В по-общ аспект, ясно упоменато условие за одобрение на Преговорната рамка от страна на България е и добросъседството да фигурира като хоризонтален критерий в рамките на целия процес на присъединяване на РСМ.

Дано Кирил Петков и неговите съветници да осъзнават, че въпросните условия са задължителни атрибути на каквото и да е компромисно споразумение за промяна на позицията по отношение на Северна Македония и вдигането на българското вето. Каквито и "гаранции" да получат, ако по същество съдържанието на намерения компромис е изпразнено от основните елементи на досегашната българска позиция, особено в частта ѝ, свързана с историческите въпроси, представянето му като "огромен успех на българската дипломация" би било в най-добрия случай поредната нелепост от страна на българския премиер. За съжаление, в този конкретен случай и по тази конкретна тема, с фатални за националните ни интереси последствия.

 

 

 

 

Коментари

 • Виктор

  09 Юни 2022 8:36ч.

  Кики не е способен нищо да води, НЕГО ГО ВОДЯТ ЗА НОСА, избират си така кретени и олигофрени, да изпълняват мокри поръчки, като покушение над цяла държава! Политиките определят изроди като Сорос, а маши като Чернева ги реализират по места!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Black Vessi

  09 Юни 2022 13:10ч.

  Взели сме Булгаристан под ръчно управление, операторите сме тук в страната , а директорът е на дистанция, пари има - действаме!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Иван

  09 Юни 2022 8:48ч.

  Че този момък работи срещу интересите и народа на България е факт, само дано не ни вкара във война, щото с макетата и сърбоманите натам отиват нещата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пияния майстор

  09 Юни 2022 9:05ч.

  Тая приказка "сугестирани от външни фактори" много ми хареса. :)))

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тодорка Боева

  09 Юни 2022 9:22ч.

  Не отиват на добре работите, понеже партньорите изрично казаха, че ветото трябва да бъде вдигнато сега, и преговорите да почнат веднага. Изрично казаха, че историческите въпроси нямат значение. Че не може да се правят искания, засягащи идентичността на македонците - това не подлежи на преговори. Т.е., ще бъдем наказани, въпросът е - как? Който има по-развинтена фантазия - може да се пробва!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ако няма сех, ще има бох!

  09 Юни 2022 9:25ч.

  Освен това, държа да отбележа, че цялото мотане е поради една-единствена причина: да се попречи на войната със Сърбия, което за партньорите е абсолютен приоритет и трябваше вече да се е случило. Такъв тип обструкции няма как да бъдат търпени, и се наказват по много тежък начин.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • нито вътре, нито вън!

  09 Юни 2022 9:28ч.

  Сещам се за натовската бригада, съставена изцяло от българи, която предложи ген. Янев.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Иванов

  09 Юни 2022 9:47ч.

  Искам наказанието да е максимално тежко,бих казал направо жестоко - да ни изхвърлят от ЕС и НАТО и да плашат с нас останалите непослушковци и гаргите!Хак ни е!!!!Дано ... .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нарушил Конституцията с нагли къжи,

  09 Юни 2022 9:37ч.

  Нарушил решение на НС, държавен изменник... и на този фон гешефтурата е заета да променя НК по посока на тежки наказания за недифинираното никъде "слово на омразата" срещу ЛГБТИ++++++++++. Тцъ-тцъ-тцъ!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Да се чете

  09 Юни 2022 9:38ч.

  "лъжи", простете.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • съждител

  09 Юни 2022 10:25ч.

  Не възнамерявам да повтарям личната си гледна точка по повдигнатата тема, ще използвам друг подход. Известно е, че след дълго мълчание вчера г-жа Меркел имаше значима обществена изява, при което бяха засегнати и много принципни въпроси. Ще публикувам един откъс от нейното изказване, коректно преразказан от една медия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • съждител

  09 Юни 2022 10:29ч.

  "Тя призна, че никога не е била наивна по отношение на "нанавистта", която руският президент Владимир Путин изпитва към западния модел на демокрация. По думите и тя е предупреждавала на няколко пъти колегите си, че той иска да разбие ЕС, който според нея Путин смята за дъжерен проект на НАТО, съществуването на който руският президент е използвал като повод за война."

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • съждител

  09 Юни 2022 10:35ч.

  очевидно е, че г-жа Меркел политизира и се опитва да представи западната демокрация като висше обществено достижение, но тук интересното е друго. Тя познава ли достатъчно добре Путин и има ли право в твърденията си за неговите виждания и вярвания. Ако "да", моделът па прием го потвърждава. Първо НАТО (Финл. изключение), после - ЕС.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • съждител

  09 Юни 2022 10:38ч.

  Т.е. не трябва да правим разграничение между двете. ЕС е нещо като регионално разклонение (отдел) на НАТО. Всяка структура естесвено се бори за утвърждаване, вкл. растеж. Усещате ли, че някак сега естествено може да разберем, защо натискът от двете страни на Атлантика е толкова голям. Натискът като същност е един общ, а не два отделни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • съждител

  09 Юни 2022 10:42ч.

  Методите за осъществяване на натиск и реализиране на целта са различни. В процеса е включен един културно и национално чужд на народа и страната ни гражданин (Петков), който без никакви скрупули прокарва "сугестията" на външни фактори. Най-дълбокият проблем е, че вече открито се върви към заличаване на национална идентичност и суверенитет.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • съждител

  09 Юни 2022 10:47ч.

  Казвам открито, но не защото те го заявяват директно и в прав текст, а защото действията им го доказват категорично. След провала на проекта за приемане на европ. Конституция през вече далечната 2005 г., сега проектът за демонтаж на суверенитета върви по линия на специално законодателство, ликвидиране на национални валути, поемане на общ дълг и др. инструменти.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • съждител

  09 Юни 2022 10:52ч.

  Не мога да знам, не мога да разбера, не мога да приема - това момче (Петков) в състояние ли въобще да си даде сметка колко жалко и низко изглежда в очите на някакъв макар и ограничен контингент от хора, които могат да анализират и прозрат същността на случващото се. Подозирам, че онези идиоти в Повардарието масово въобще не знаят какво се случва.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Да, съждителю, колко жалко и низко човече е Кирето, става ясно на все повече българи.

  09 Юни 2022 13:30ч.

  Само че като него са цяла камара полуинтелигентни, напористи, форматирани антибългарчета. По опасен обаче е Асенчо. Той прихвана инициативата на Тиквун да влезем в кошарата на солидарните длъжници с държавите PIGS - тези, задлъжнелите с над 100% от техния БВП. Асенчо командва и насажда фашизъм. Фашизмът отпреди 99г., 09.6.1923г.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Весела Чернева е знакова фигура на

  09 Юни 2022 11:24ч.

  соросоидизма в България. Да се оставя външнополитическата инициатива в такива ръце - това е гаранция за бъдещи катаклизми и дори утилизация на страната ни. Да припомним - Сорос заяви, че Украйна била "най-успешният му проект" (?). Какви аналогии са възможни със ситуацията на Балканите?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Брутализъм

  09 Юни 2022 11:52ч.

  Не опонирам - сигурно е такава. Впечатленията ми са за хладна, рационална жена, водена от амбиции. Идеите при нея са толкова застъпени, колкото можем да ги намерим при ПопКремчева и Н.Михайлова - наши момичета, тип дялан камък, който може да се нагоди към всяка политическа дрешка. В природен и еволюционен план жената не е проектирана за хвърляне в идеи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Брутализъм

  09 Юни 2022 12:00ч.

  Каламбур. Повече идеи могат да се открият в онова идиотче Ламбето, което подпали центъра в Битоля. Там има някакъв набор от фактори, някои от които поне се отъркват в идеите: амер. школовка в свобода, борец за макеидент., болезн. потребност от изява (дори внушена) и любов от публика, маркетинг съобр., потомствена простотия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Водил бил Лично Своя външна политика

  09 Юни 2022 12:23ч.

  На коя държава, бе аланкоолу, си я водил таз своя лична външна политика? На Киростан ли?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • bodar4uk

  09 Юни 2022 12:43ч.

  Нито е президент, нито сме президентска република, на някакъв си необитаем остров, за да си позволява подобни своеволия, ама такива са харвардско-соросоидните творения, над всичко и над света на хуманоидите . Хай да се отшели като Робинзон Крузо нанякъде и да си дерибейства, ако има кой да го търпи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Маги

  09 Юни 2022 16:45ч.

  Не са изпълнили предното споразумение, каква е гаранцията, че новото ще се изпълни?!? За да чакаме за трето?? Честните хора си изпълняват обещанията!! Лъжливите овчарчета, ако има кой да им повярва...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Костов

  09 Юни 2022 23:30ч.

  Всъщност Петков не е признавал нищо подобно. Жълтини....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • КОЙ и КАК

  10 Юни 2022 1:24ч.

  Кой и как може да разследва един минпред за конфликт на интереси и държавна измяна в течение на мандата му? Или за свръхголемите престъпления няма възмездие!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пак Маги

  10 Юни 2022 11:27ч.

  Тия са супер нахалници и ще стоят, докато не ги махнем. Те са сключили явно договор да ни вкарат в "релсите"и докато не направят всичко възможно, няма да се откажат доброволно, твърде са зависими от външните си господари. Затова умните хора в страната да направят нужното, вече няма никакво време!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нима има все още

  10 Юни 2022 11:38ч.

  наивници, които мислят, че някои престъпници доброволно ще си признаят?!? Няма да има никакво признаване, ще се работи докато се изпълни поръчката, или докато я предотвратим, когато ги махнем!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи