Пътят на фентанила: Oпиоидната криза в САЩ

Пътят на фентанила: Oпиоидната криза в САЩ

Опиоидната епидемия в САЩ е започнала с прекомерното предписване на болкоуспокояващи през 90-те години на ХХ век, но през последните години се е засилила поради притока на евтин хероин, фентанил и други синтетични опиоиди, доставяни от чуждестранни наркокартели. Кризата се превърна в бич за икономиката на САЩ и заплаха за националната им сигурност.

Кризата в САЩ: 1500 смъртни случая седмично

Фентанилът и другите опиоиди са причина за най-тежката криза с наркотиците в историята на САЩ. Повече от 1500 американци седмично умират от прием на някакъв вид опиоид, което превръща този наркотик във водещата причина за фатални свръхдози в страната. През последните години водеща роля в кризата има незаконния фентанил - изключително смъртоносен синтетичен опиоид.

Фентанилът навлезе на пазара през 2013 г. и скоро се превърна в най-смъртоносната категория опиоиди в САЩ. По оценки на американските Центрове за контрол и превенция на заболяванията през 2017 г. в САЩ над 47 000 души са починали от свръхдоза опиоиди - 28 000 от тях, вследствие на синтетични опиоиди. Според Центровете до голяма степен е резултат от нарастващата злоупотреба с фентанил, отбелязва Центърът Уилсън. Незаконните доставки на фентанил, произвеждан предимно в Китай и Мексико, се внасят контрабандно в САЩ, според Съвета по външни отношения.

Анализаторите твърдят, че опиоидната епидемия е започнала с прекомерното предписване на законни болкоуспокояващи през 90-те години на ХХ век, но през последните години се е засилила поради притока на евтин хероин, фентанил и други синтетични опиоиди, доставяни от чуждестранни наркокартели. Кризата се превърна в бич за икономиката на САЩ, както и заплаха за националната им сигурност и важно външнополитическо предизвикателство.

Кои лекарства допринасят за кризата?

Опиоидите, клас наркотици, получени от растението опиумен мак, могат да бъдат разделени на две големи категории: законно произведени лекарства и незаконни наркотици. Опиоидните лекарства, включително оксикодон, хидрокодон, морфин и фентанил, често се предписват за лечение на силна болка, а метадонът се използва предимно в центровете за лечение на зависимости. 

Опиоидната криза се характеризира с три отделни вълни. През 90-те години на миналия век се наблюдава ръст на смъртните случаи от свръхдоза от лекарства на основата на опиоиди, като Перкосет и Оксиконтин, тъй като лекарите са ги предписвали все по-масово за лечение на хронични заболявания, въпреки опасенията относно тяхната безопасност и ефективност. Този период е последван от възхода на незаконния хероин, който бележи кратка втора вълна в началото на 2010 г. А напоследък синтетичните опиоиди - по-специално фентанилът - са причина за драматичен скок на смъртните случаи от свръхдоза от около 2013 г. насам. 

Фентанилът се произвежда и предписва законно, като анестетик, още от 60-те години на миналия век. Въпреки че той продължава да бъде важно лекарство за здравните заведения, незаконното му производство и разпространение се превърнаха в изключителна заплаха за общественото здраве. През 2022 г. ръководителката на американската Администрация за борба с наркотиците Ан Милграм заяви, че "фентанилът е най-смъртоносната наркотична заплаха, с която нашата нация някога се е сблъсквала". В допълнение продължават да се появяват и нови комбинации от синтетични опиоиди, което усложнява кризата. Съобщава се, че ксилазинът, мощен химикал, използван в успокоителните за коне, и други нови опиоиди имат много по-висока сила от чистия фентанил.

Какъв е мащабът на епидемията?

Предозирането със синтетични опиоиди, предимно фентанил, е водещата причина за смъртните случаи в САЩ при хора на възраст от осемнадесет до четиридесет и пет години. През 2021 г. общият брой на смъртните случаи нарасна до 80 411, което е над 10 пъти повече от броя на членовете на американската армия, загинали във войните в Ирак и Афганистан след 11 септември. Проучване на изследователи от клиниката "Майо" и Йейлския университет установи, че смъртните случаи само от фентанил почти са се утроили от 2016 г. до 2021 г.

Пандемията от Ковид-19 влоши проблема - затрудненията във веригите за доставки принудиха хората да се обърнат към по-малко познатите им наркотици, а мерките за социална изолация накараха повече хора да вземат наркотици сами, което носи по-голям риск от свръхдоза, казват анализаторите.

Наред с пандемията, кризата се изостри и от нарастващата наличност на незаконен фентанил, който често се прикрива от наркокартелите като законен опиоид, отпускан с рецепта. През 2022 г. ДЕА е конфискувала над петдесет милиона фалшиви хапчета с рецепта, съдържащи фентанил, което е повече от два пъти повече от конфискуваното количество през предходната година. Повече от половината от тези фалшиви хапчета са съдържали потенциално смъртоносни количества фентанил, според ДЕА.

Изключителната сила на фентанила също така прави наркотика по-пристрастяващ и по-смъртоносен, което допълнително влошава кризата. За смъртоносна доза са необходими само два милиграма от наркотика - приблизително колкото 10-15 зрънца готварска сол.

Кои са най-засегнатите?

Смъртните случаи, причинени от фентанил, засягат широка част от американското общество. През 2021 г. в САЩ фентанилът е бил основна причина за свръхдози във всички региони на страната и сред всички възрастови, расови и етнически групи. Все пак той поразява някои по-силно от други - американските индианци и коренните жители на Аляска, чернокожите, младите възрастни и мъжете по-често стават жертви на свръхдоза.

Друга обезпокоителна тенденция е увеличаването на смъртните случаи от фентанил сред младежите на възраст между десет и деветнадесет години. Фаталните свръхдози фентанил са нараснали почти двойно при тийнейджърите в периода 2019-2021 г. Експертите обясняват част от това нарастване с лесното закупуване на фалшиви хапчета чрез социалните медии.  

Други демографски групи, включително ветерани от армията, хора с увреждания, хора, които са загубили съпруг/съпруга и хора без здравна осигуровка, също са непропорционално засегнати от опиоидите. 

Какви са икономическите последици?

Според много доклади епидемията от опиоиди нанася тежки поражения на икономиката на САЩ. Според една широко цитирана оценка на Съвместния икономически комитет (СИК) на Конгреса на САЩ през 2020 г. опиоидната епидемия ще струва на САЩ близо 1,5 трилиона долара, или 7% от брутния вътрешен продукт (БВП) за годината, което представлява увеличение с около една трета от последното измерване на разходите през 2017 г.

СИК прогнозира, че това увеличение ще продължи, като се има предвид нарастването на броя на фаталните свръхдози. Тази огромна сума включва цената на здравните грижи за лечение на свръхдози, разходите за борба с трафика на фентанил и за следствие и съд, намалената производителност на работната сила, икономическите разходи за човешкия живот, загубен в резултат на свръхдози, и намалената стойност на живота на оцелелите от свръхдози.  

Откъде идват (хероинът и) фентанилът?

Повечето фентанил в САЩ се внася контрабандно през границата с Мексико, твърдят американски представители, цитирани от Съвета за външни отношения. Контрабандистите го изпращат през границата в превозни средства или с пешеходци, които могат да пътуват с малки, лесно скривани количества от наркотиците поради високата му сила в сравнение с други незаконни наркотици. Средното тегло на конфискуваната дрога е едва 1,2 килограма, което се равнява на над 50 000 смъртоносни дози. До декември 2023 г. на южната граница на САЩ през тази година са били заловени най-малко 12 245 килограма (27 000 паунда).

Според Съвета, Китай е бил водещият източник на фентанил, влизащ в САЩ, но потокът значително е намалял, след като през 2019 г. властите забраниха производството на всички варианти на фентанила. Въпреки това Китай все още е водещ производител на химически прекурсори за производство на фентанил, които се използват при по-голямата част от контрабандния фентанил, влизащ в САЩ през Мексико, според същия източник.

Мексиканските наркокартели са лидери в производството на фентанил. Две организации - картелите "Синалоа" и "Халиско - ново поколение" - управляват по-голямата част от мрежите за производство и разпространение, като често разчитат на американски граждани да пренасят контрабандно фентанил през границата. Между 2017 г. и 2021 г. 86% от трафикантите на фентанил са били американски граждани.  

През октомври 2023 г. картелът "Синалоа" се опита публично да даде знак, че се отказва от трафика на фентанил на фона на засилващото се преследване на неговите операции от страна на американските и мексиканските власти. В качеството си на един от двата основни доставчика това би било значителна промяна, но остава неясно доколко промяната ще бъде реална - или ефективна.

Според Центъра Уилсън, макар да изглежда, че търговията с фентанил е доминирана от двата мексикански картела, тя изисква огромни мрежи от по-малки подизпълнители, които са специализирани във вноса, производството и транспорта на синтетични наркотици. Както големите, така и малките организации изглежда се възползват от рязкото нарастване на популярността на наркотика, който все по-често се влага в други вещества като кокаин, метамфетамин и марихуана - често без крайният потребител да знае. Нарастващият брой конфискации на фалшиви хапчета оксикодон, примесени с фентанил, показват, че пазарът се променя и по други начини.

Силата на фентанила също така отваря вратата за предприемачи, които заобикалят Мексико, като получават доставките си директно от Китай и ги продават в тъмната мрежа, според Центъра Уилсън. Общественото разбиране за разпространението на тази част от търговията е слабо, а още по-малко за средносрочните и дългосрочните ѝ последици. Ниската бариера за навлизане на този пазар и високата му възвръщаемост създават плашещо бъдеще, в което могат да се разпространят синтетични наркотици от всякакъв вид, предупреждава Центърът.

Борбата срещу трафикантите

Миналия месец САЩ и Китай се ангажираха да се борят с трафика на фентанил, демонстрирайки сътрудничество на фона на различията помежду си, съобщи базираната в Кристъл сити, щата Вирджиния, телевизия Пи Би Ес. Американски и китайски официални представители са поели ангажимент да работят заедно за спиране на потока от фентанил в САЩ, заяви ръководителят на американската делегация. Срещата им беше обнадеждаващ знак за сътрудничество,  в момент когато двете световни сили се опитват да управляват по-добре спорните си връзки.

САЩ се стремят към по-голям обмен на информация и сътрудничество в областта на опазването на реда, както и към обозначаване и контрол на химикали, произведени в Китай, които са съставки на фентанил, произвеждан на други места другаде, заяви Джен Даскал, заместник-съветничка по националната сигурност в Белия дом. "Очевидно е, че трябва да видим резултатите и действията", каза тя след срещата. "Но имаше истински дух на сътрудничество и ангажимент за съвместна работа."

Китайският президент Си Цзинпин се съгласи да възобнови сътрудничеството в областта на борбата с наркотрафика и в още няколко области, когато се срещна с американския президент Джо Байдън край Сан Франциско през ноември, припомня Пи Би Ес. Споразуменията бяха малка крачка напред в отношенията, обтегнати от големи различия по редица въпроси. Вашингтон иска Пекин да направи повече и за ограничаване на износа на химикали, които според тях се преработват във фентанил.

Китайският министър на обществената сигурност Ван Сяохун заяви, че двете страни са провели задълбочени и прагматични разговори.

Даскал заяви, че Байдън е изпратил делегация на високо равнище, "за да подчертае важността на този въпрос за американския народ". Тя добави, че след срещата между Байдън и Си е имало известен спад в доставките на прекурсори  от Китай и подчерта значението на обмена на информация, отбелязва Пи Би Ес.

Дотогава Китай отхвърляше призивите на САЩ за помощ, тъй като отношенията между двете световни сили се влошиха. Пекин често отговаряше, че САЩ трябва да се обърнат навътре, за да решат вътрешните си проблеми, а не да обвиняват за тях КНР. Разговорите бяха официално замразени през 2022 г., когато Китай преустанови сътрудничеството в няколко области, включително в областта на наркотиците, в знак на протест срещу посещението в Тайван на тогавашната председателка на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси, според същия източник.

Ледът започна да се разпуква в навечерието на срещата между Байдън и Си през ноември 2023 г. Делегация на Сената на САЩ настоя на въпроса за фентанила при посещението си в Пекин през октомври и заяви, че китайските представители са изразили съчувствие към жертвите на опиоидната криза в Америка.

Но Китай отказа да обсъжда сътрудничество, освен ако САЩ не отменят санкциите срещу Института по криминалистика към Министерството на обществената сигурност, наложени през 2020 г., поради обвинения в съучастие в нарушения на човешките права срещу уйгури и други предимно мюсюлмански етнически групи в китайския Синцзян-Уйгурски автономен регион, припомня Пи Би Ес.

САЩ се съгласиха да отменят санкциите. По-късно китайският външен министър Ван И призна "премахването на пречката на едностранните санкции" в реч за китайско-американските отношения.

Пране на пари: Дубай и Китай

Други опити за борба с трафика на опиоиди се съсредоточават върху борбата с прането на печалбите. Но мексиканските наркокартели извършват тези дейности с помощта на специализирани мрежи в Дубай и в Китай.  Китайското приложение УиЧат им дава възможности за разговори, които американските служби не могат да подслушват, отбелязва британският в. "Гардиън". Нещо повече, с него се извършват и парични преводи - които също са незабавни. Реално изпирането се случва в реално време, нещо немислимо досега.

За разлика от своите предшественици китайските организации за пране на пари нямат интерес да събират от картела такси за услугите си (таксите им са 1-2%, вместо 13-18%, предлагани от колумбийските мрежи, използвани досега, отбелязва разследващата медия ПроПублика, занимаваща се с разследваща журналистика). Вместо това те искат самите пари в брой. Рекламирайки доларите в WeChat или други платформи, те продават парите в брой на китайски граждани на по-висока цена.

Законите, които Китай въведе през 2015 г., за да спре изтичането на пари от страната, създадоха огромен пазар от китайски граждани, които искат да харчат пари в САЩ за големи покупки, като например недвижими имоти и обучение в колеж, но не могат да изнесат парите си от Китай.

С новата схема на работа на престъпните организации, нито един юан не напуска Китай. Вместо това лицето, което купува доларите, изпраща парите по сметка на продавача в Китай и прибира парите, които е купило, лично в САЩ. От своя страна, картелът получава заплащане незабавно, вместо да чака със седмици, както е било в миналото, докато брокерите превръщат доларите в песо, като физически изнасят стоки от САЩ и предоставят на картела приходите, след като те бъдат продадени в Мексико.

Спирането на подобни схеми е изключително трудно, макар че Пекин отхвърля категорично обвинения, че активно подкрепя прането на пари и потока на фентанил и други наркотици към САЩ, отбелязва ПроПублика.

"Днес в континентален Китай има толкова много корупция, че става трудно да се разграничи една политика или кампания от общата престъпност", казва цитиран от базираната в Ню Йорк медия, бивш служител на разузнаването с дългогодишен опит в областта на китайската престъпност и шпионаж.

Европа трябва да се подготвя, заяви комисарката по вътрешните работи

ЕС трябва да се подготви за рязко увеличаване на синтетичния наркотик фентанил, заяви вътрешната еврокомисарка Илва Йохансон след предупреждението на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън, че Европа или има неоткрит проблем със синтетичните наркотици, или скоро ще бъде засегната от такъв.

По време на съпътстващо събитие на Общото събрание на ООН, посветено на заплахите за здравето и сигурността от синтетичните наркотици, Байдън призова съюзниците си да се отнесат сериозно към заплахите, свързани с фентанила, каза Йохансон.

"Когато разговарях със секретаря Блинкън, той се изрази така по отношение на синтетичните наркотици: "Или това е проблем, който имате  и за който не знаете, че го имате, или е проблем, който ще имате", подчерта Йохансон в интервю за Политико. САЩ искат да действат като "канарче във въглищна мина", каза тя, "така че другите да не се сблъскат със същия проблем".

 Според Йохансон за момента фентанилът и другите синтетични наркотици все още не са най-голямата грижа на ЕС: канабисът е най-често употребяваният наркотик, а кокаинът е наркотикът, чието потребление нараства най-бързо.

Но за разлика от САЩ, където синтетичните наркотици се внасят контрабандно от страни като Мексико, Европа разполага с лабораторен капацитет за производство на синтетични наркотици, което може бързо да предизвика криза, предупреждава еврокомисарката.

"Капацитетът за производство на фентанил в ЕС е налице", каза Йохансон. "Това означава, разбира се, че в момента, в който решат да започнат да го правят и смятат, че има търсене, това може да стане много бързо."

Според Европейския доклад за наркотиците за 2023 г. през 2021 г. в ЕС са били ликвидирани общо 434 незаконни лаборатории за производство на синтетични наркотици.

По-рано тази година експерти от Агенцията на ЕС по наркотиците предупредиха, че забраната за отглеждане на мак от талибаните в Афганистан може драстично да намали предлагането на хероин в Европа и да създаде възможност за увеличаване на синтетичните опиоиди.

Според Йохансон ЕС вече укрепва мандата на своята агенция по наркотиците, която се занимава както със здравните аспекти на незаконните наркотици, така и с тези на сигурността, и ѝ предоставя "много повече правомощия и двойно повече ресурси".

Планът за действие на ЕС за борба с трафика на наркотици, обявен от председателя на Комисията Урсула фон дер Лайен в речта ѝ за състоянието на Европейския съюз, ще бъде стартиран до края на тази година, потвърди еврокомисарката по вътрешните работи.

Миналият месец телевизия Дабъл Ю Джи Екс Ей съобщи, че мъж в Дъблин е бил осъден миналата година на над 10 години затвор, след като у него били открити големи количества фентанил, метамфетамин и други наркотици.

Според шерифската служба на окръг Лоурънс Дексадрик Грейди е бил арестуван и обвинен в трафик, след като при обиска са намерени близо 226 грама фентанил, над 836 грама метамфетамин, 34 грама метонитазон, 27 грама евтилон и пистолет.

Той е осъден на 12 декември 2023 г., а престоят му зад решетките ще бъде последван от три години условно освобождаване под надзор.


Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Коментари

 • Перпетуум мобиле

  22 Фев 2024 12:51ч.

  Китай си връща на англосаксите за опиумните войни от средата на 19-и век;)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Много интересна асоциация!

  22 Фев 2024 13:59ч.

  Но все пак англичаните още не са засегнати

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тихомир Томов

  22 Фев 2024 15:41ч.

  скоро и у нас ..........................

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • " ... се е засилила поради притока на евтин хероин, фентанил и други синтетични опиоиди, доставяни от чуждестранни наркокартели"

  22 Фев 2024 12:55ч.

  Значи са пробити границите на САЩ, затова войската да пази националната сигурност по границите на САЩ. Вместо да се мъкнат американски войски по чуждите държави и да тормозят чуждите народи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  22 Фев 2024 13:01ч.

  Добро сравнение с опиумните войни! Макар там да е замесена Англия! Иначе нищо не е пробито.Тва си е бизнес на "big Pharma". Този бизнес е по-голям дори от петрола и оръжията. Почти всички северноамерикански англосакси са на ХАПЧЕТА! Всеки гълта нещо. Наскоро Британска Колумбия почна да предписва фентанил на деца.Тъкър Карлсън има цел монолог по сий повод.... :)) Така е и с "джендърството".Има хиляди клиники за смяна на пола. Затва е целия шум... :))

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Канадски ливади

  22 Фев 2024 23:29ч.

  В Канада наистина си зобят децата като гламави с всякакви неща от малки. Познати се изнесоха от Квебек с мръсна газ, когато за всяка детска пакост от самото училище им предписваха не обичайното за нас мъмрене или кисели директорски физиономии, а директно транквиланти (нещо с р..., което не запомних)! Повечето деца са постоянно хай - било от хапчета, било, в най-най-безобидния случай от трева. Можеш да пафкаш билки, но не и цигари или да пиеш бира. Само съвестните балкански и източноевропейски субекти пият, всичко друго зоби яко, каквото свари.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • фармацевт

  22 Фев 2024 13:19ч.

  Който си въобразява че наркотичните "кризи" възникват ей така, от само себе си, и са нещо като новопоявили се пазари с "търсене-предлагане" , той е много наивен. Който си въобразява че властите не контролират главните канали на производство и трафик на наркотици, е безкрайно наивен. И който си мисли че управляващите не могат да обезглавят наркоманията с брутални и драконовски мерки, той просто не помни какво имахме преди 1989. Една спокойна страна и истинска Държава. Наркоманията беше екзотична картина от "гнилия запад" , а у нас наркоманите бяха единици, толкова редки и толкова малко на брой, че не представляваха никаква "обществена заплаха". Трябва просто да се върнат практиките от тогавашната ни Държава. Но затова първо трябва да има Държава, а ние нямаме...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гредата

  22 Фев 2024 13:51ч.

  А в България как е?.....Има ли някой да изчисли статистически каква е опоидната криза? Да не се окажат катастрофите по пътищата връх на някакъв айсберг. Или да приложите малко повече, много малко интелектуални усилия съизмерими с тези дето свързвате точки и получавате картинка: нарочно управление за нахлуващи чужденци през южната граница на САЩ, 'мигрантски пакт' в ЕС до пълно заместване на населението в Европа. И като добавка - пропаганда за джендърство за податливата и понякога празноглави младежи, и дрога- предназначена пак за по слабите и податливи (разбира се всеки народ, абсолютно всеки има своите черни овце). И към тези дето употребяват обобщението за някакви англосакси: кои са тези, добронамерен въпрос. Саксите са наследници на германците - но Германия в момента е превзета страна. Англичните - та днешна Великобритания е с неузнаваеми вече райони, начело стои пакистанец. Направете си труда и направете справка администрацията на Байдън - какъв е процента на т.нар. англосакси (под 4% е). И най накрая храна за размисъл: няма натиск за миграция към Китай,Турция, Индия, Иран, Саудитска Арабия, цяла Южна Америка.......Свързахте ли ги тия точки накрая?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Води се война

  22 Фев 2024 13:55ч.

  срещу нас от глобалистките елити. Все още безкръвния начин за защита са уви изборите които да елиминират подлогите им в отделните държави.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  22 Фев 2024 14:29ч.

  При положение, че България е гара разпределителна за цяла Европа, отделно, че се готви почти във всеки малък градец... положението е 6 точки, българските деца почти не се друсат, за разлика от белите ти англосакси, които ако днес не са се онодили поне веднъж на улицата -все едно не са живели, друсането и пиянството няма да го коментирам!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  22 Фев 2024 14:31ч.

  Даже и балоните вече не вървят, независимо от мощната им реклама по платените медии!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  22 Фев 2024 14:21ч.

  КРИЗА? ... Глупости! Цялата икономика на САЩ в момента се държи от опиоидите и никой няма намерение да ги бори, напротив!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Викт

  22 Фев 2024 14:28ч.

  Евтина дрога - Транк - tranq Фентанил и Ксилазин. Държи ги с часове, като зомбита са. Прилича на дрогата Крокодил от 2000ната в Русия. Пристрастяваш се от първата доза, след 3 мес. губиш ръка, след 6 крак.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Фентанил венозно

  23 Фев 2024 3:09ч.

  Държи около 15-30 минути, според дозата. Може да си напраскат и 50-100-200 микрограма … (ако са вече привикнали). Но вместо по-продължителен ефект просто ще си нахакат СВРЪХДОЗА и до там.? За да ги държи “с часове” има други молекули като дипидолор например, с фентанил не става.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ghost

  22 Фев 2024 14:34ч.

  Поне научихме че УиЧат не могат да следят, че и пари може да превеждаш. Китайците да почерпят за рекламата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател13

  22 Фев 2024 14:47ч.

  През Виетнамската война китайците са хвърляли на американските войници чували с хероин с отпечатаната червена петолъчка.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Караман

  22 Фев 2024 15:43ч.

  В статията не се говори за проценти, а за абсолютни числа на починали/засегнати. В последните 30 години САЩ е нараснал със 100 млн. души!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Така започва - За лечение на силна болка

  22 Фев 2024 15:59ч.

  се предписват опиоидните лекарства, включително оксикодон, хидрокодон, морфин и фентанил.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи