Откриха пари и златни кюлчета в дома на американски сенатор, който критикуваше България за корупция. Обвинен е за взимане на подкуп

Откриха пари и златни кюлчета в дома на американски сенатор, който критикуваше България за корупция. Обвинен е за взимане на подкуп

Автор: "Ройтерс"

В петък американски прокурори обвиниха влиятелния сенатор Робърт Менендес и съпругата му във вземане на подкуп от трима бизнесмени от Ню Джърси, което може да усложни усилията на демократите да запазят крехкото си мнозинство в Сената на САЩ на изборите догодина, съобщава "Ройтерс". "Менендес се оттегли временно от поста си на председател на сенатската комисия по външни отношения, докато делото не бъде решено", заяви в изявление лидерът на мнозинството в Сената Чък Шумър, като добави, че Менендес има право на справедлив процес. 

Прокуратурата на САЩ в Манхатън съобщи, че 69-годишният Менендес е приел пари в брой и златни кюлчета на стойност стотици хиляди долари в замяна на това, че е използвал властта и влиянието си като висш сенатор на Ню Джърси, за да облагодетелства правителството на Египет и да попречи на разследванията на бизнесмените от страна на правоохранителните органи.

"Гласове" припомня, че в началото на март 2021 г. Боб Менендес и неговия колега Джим Риш предупредиха за постоянна корупция и политизирано правосъдие в България. В отворено писмо те призоваха България да уважава демократичните ценности и върховенството на закона. Според тях "постоянната корупция, влошаването на медийната свобода, политизирането на правосъдието и други заплахи за върховенството на закона поставят сериозни предизвикателства пред двустранните американско-български отношения". Тяхното обръщение бе направено в навечерието на предсрочните парламентарни избори през април 2021-а. Според различни публикации, то бе платено през лобистка фирма от братя Бобокови.

"Ройтерс" отбелязва, че Менендес е важен съюзник на колегата си демократ Джо Байдън, докато президентът се опитва да утвърди влиянието на САЩ на световната сцена, да събере подкрепа за помощта на Конгреса за Украйна и да дава отпор на засилващия се Китай.

Губернаторът на Ню Джърси Фил Мърфи, демократ, както и няколко други представители на Демократическата партия и членове на Камарата на представителите на САЩ, призоваха Менендес да подаде оставка от Сената.

"Предполагаемите факти са толкова сериозни, че компрометират способността на сенатор Менендес да представлява ефективно народа на нашия щат", се казва в изявление на Мърфи - който ще назначи временен заместник на Менендес, ако той си тръгне.

Менендес обаче заяви, че няма намерение да подава оставка.

"Струва ми се, че някои бързат да съдят един латиноамериканец и да го изместят от мястото му. Няма да си тръгна", заяви той в изявление късно в петък.

Прокурорите искат конфискация на имуществото на Менендес, включително домът му в Ню Джърси, кабриолет Mercedes-Benz от 2019 г. и около 566 000 долара в брой, златни кюлчета и парите в банковите му сметки.

Обвинителният акт съдържа снимки на златни кюлчета, иззети от следователите от дома на Менендес, както и пликове, пълни с пари, намерени в сакове с името на Менендес, окачени в гардероба му. Прокурорите заявиха, че са открили повече от 480 000 долара в брой.

Джеймс Смит, помощник-директор на ФБР в Ню Йорк дава пресконференция с доказателствата срещу Менендес и съпругата му. Пари в брой и златни кюлчета са открити в дома им.

Деймиън Уилямс, висш федерален прокурор в Манхатън, отбеляза, че на уебсайта на Менендес се казва, че като сенатор той не може да принуждава агенция да действа в нечия полза или да влияе на дела, свързани с частен бизнес.

"Зад кулисите сенатор Менендес е вършил тези неща за определени хора - хората, които са подкупвали него и съпругата му" - каза Уилямс. Той добави, че разследването продължава.

Менендес заяви в изявление, че прокурорите неправилно са описали рутинната законодателна работа.

"Превишаването на правомощията на тези прокурори е очевидно", каза Менендес. "Фактите не са такива, каквито са представени."

Адвокатът на 56-годишната Надин Менендес, която е омъжена за сенатора от 2020 г., заяви, че тя отрича да е извършила нарушение и "енергично ще се защитава" срещу обвиненията в съда.

Срещу Мендес е имало и други проверки

Разследването е третото срещу Менендес, който все още не е осъждан.

През януари 2018 г. федералните прокурори в Ню Джърси прекратиха дело, по което Менендес беше обвинен, че е приемал частни полети, средства за кампанията и други подкупи от богат покровител в замяна на служебни услуги. Процесът по тези обвинения през 2017 г. завърши в полза на Мендес пред съдебните заседатели. Той е бил разследван и през 2006 г.

Правилата на Демократическата партия в Сената изискват всеки член, обвинен в престъпление, да се откаже от лидерския си пост, въпреки че може да го възобнови, ако бъде признат за невинен. Очаква се сенатор Бен Кардин отново да влезе в ролята на председател на Комисията по външни отношения, както направи след обвинението срещу Менендес през 2015 г.

Менендес, който кара трети мандат, заяви, че ще се стреми към преизбиране и през следващата година.

Разследването може да усложни усилията на демократите да разширят крехкото си мнозинство от 51-49 места в 100-членния Сенат, въпреки че Ню Джърси не е избирал републиканец в Сената от 1972 г. насам.

Американец от кубински произход, Менендес е най-твърдият противник от демократите срещу всяка стъпка на администрацията на Байдън за смекчаване на политиката спрямо Куба и Венецуела.

Той също така е един от най-яростните критици на Саудитска Арабия и престолонаследника Мохамед бин Салман в Сената, като особено се противопоставя на големи оръжейни сделки за кралството.

Наказателните обвинения срещу членове на 100-местния Сенат са сравнително редки. Тед Стивънс, бивш републикански сенатор от Аляска, беше признат за виновен в корупция през 2008 г., но впоследствие присъдата беше отменена поради нарушения на прокуратурата. Лари Крейг, републиканец от Айдахо, е арестуван за непристойно поведение в публична тоалетна през 2007 г. и се признава за виновен по по-леко обвинение в нарушаване на обществения ред.

 

Боб и Надин Менендес

Има обвинения и срещу бизнесмени

Очаква се Менендес, съпругата му и бизнесмените - Уаел Хана, Хосе Урибе и Фред Дайбс - да се явят пред федералния съд в Манхатън на 27 септември, за да им бъдат повдигнати обвинения в заговор за подкуп, измама и търговия с влияние.

На Боб и Надин Менендес също така е повдигнато по едно обвинение в изнудване и злоупотреба със служебно положение. Всеки от двамата е заплашен от до 45 години затвор, въпреки че присъдата в крайна сметка ще бъде определена от съдия и вероятно ще бъде много по-малка.

Според обвинителния акт Хана, който е родом от Египет, е организирал срещи през 2018 г. между сенатора и египетски официални лица, на която те са поискали от Менендес да подпише военна помощ, която Вашингтон е спрял заради опасения относно спазването на човешките права в страната.

В замяна 40-годишният Хана назначил на заплата Надин Менендес в компанията си, която имала изключителното право да сертифицира халал месо, доставяно в Египет от Съединените щати, твърдят прокурорите.

По-късно сенаторът се опитал да убеди Министерството на земеделието на САЩ да не предприема никакви действия, за да попречи на монополния статут на компанията, според обвинителния акт.

"Все още разглеждаме обвиненията, но въз основа на първоначалния ни преглед те са абсолютно неоснователни", заяви в изявление говорител на Хана.

Египетското посолство във Вашингтон не отговори на молбата ни за коментар.

Прокурорите твърдят, че Урибе, който е работил в сферата на товарните превози и застраховането, е дал на Надин Менендес 15 000 долара в брой, за да помогне за покупката на кабриолет Mercedes-Benz, след като съпругът ѝ е помолил служител в главната прокуратура на Ню Джърси да разреши благоприятно разследванията за измами на сътрудниците на Урибе.

Дайбс, строителен предприемач, дава на Менендес златни кюлчета и пари в брой, след като Менендес се опитва да повлияе на федерално наказателно дело в Ню Джърси срещу него за получаване на заеми под фалшив претекст, твърдят федералните прокурори в Манхатън. Дайбс се признава за виновен и получава условна присъда.

Адвокатите на Урибе и Дайбс все още не са отговорили на молбата ни за коментар.

 

Източник: "Ройтерс"

Превод: "Гласове"

 

 

Коментари

 • Ретранслатора

  23 Sep 2023 12:42ч.

  Има Господ!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Откриха пари и златни кюлчета в дома на американски сенатор, който критикуваше България за корупция. Обвинен е за взимане на подкуп

  23 Sep 2023 15:07ч.

  Това са веществени доказателства за българската корумпираност, които сенаторът е конфискувал и съхранил.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • свободен

  23 Sep 2023 17:02ч.

  Да проверят номерата и произхода им, да не би случайно да съвпаднат с тези на онзи от Банкя.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • на снимката

  23 Sep 2023 17:50ч.

  Боб и Надин Менендес - на челата им е изписано: "Аз съм идиот".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Шмайз

  24 Sep 2023 21:26ч.

  КРАДЕЦЪТ ВИНАГИ ВИКА: ДРЪЖТЕ КРАДЕЦА!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Някой го е натопил

  23 Sep 2023 12:43ч.

  Да захлеби. Иначе всичките са един дол дренки.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Стефан

  23 Sep 2023 12:43ч.

  Случая напомня за "Крадеца вика дръжте крадеца" ...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • джо гладника

  23 Sep 2023 12:52ч.

  "Пари в брой и златни кюлчета са открити в дома им." -- а на мен ми напомня един териториален случай. заметен под килима на резиденцията в бояна.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Valpet

  23 Sep 2023 14:58ч.

  Съвсем точно го казвате, Стефане! Може още да се каже, че въпросният Менендес "много компетентно е оценил" корупцията в БГ. Човекът е бил "вътре в нещата" така да се каже. Браво на него!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 'Spreading freedom and democracy' по света.

  23 Sep 2023 12:58ч.

  Най-великата демокрация в света е сияйната цел, към която се стреми и нашето комплексарско общество...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кюлчо Кюлчев Златарев

  23 Sep 2023 13:05ч.

  Имаме Батка № 2 , американска версия !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Момчето" от Банкя

  23 Sep 2023 13:06ч.

  ще да се окаже невинна жертва на игра, която са го научили лошите батковци от САЩ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Поп Вечерко

  23 Sep 2023 13:06ч.

  Е, стига де, снимките са филшиви.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ей такъв един бял човек казва:

  23 Sep 2023 13:07ч.

  I believe, българът Милан Димитров (майка рускиня), е работил в полза на Русия, вярвам че е нарушил ембаргото изнасяйки микро-чипове в Русия (https://trud.bg/%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82-%D0%BC%D0%B5-%D0%B2-%D0%B7%D0%B0%D1%82%D0%B2%D0%BE%D1%80%D0%B0-%D0%B7%D0%B0-80-%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B8-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D0%BD-%D0%B5-%D0%B7%D0%B0%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D1%88%D0%B5%D0%BD-%D0%BE%D1%82-%D0%B5%D0%BA%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B5-%D0%B2-%D1%81%D0%B0%D1%89-%D0%B8%D0%B7%D0%BF%D0%BF%D1%80%D0%B0%D1%89%D0%B0%D0%BB-%D0%BD%D0%B5%D0%B7%D0%B0%D0%BA%D0%BE/ ), така че вярвам че трябва да бъде екстрадиран в уса за да бъде осъден на 80 години затвор, ефективно...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Поп Вечерко

  23 Sep 2023 13:08ч.

  Е, стига де, снимките са филшиви.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Поп Вечерко

  23 Sep 2023 13:09ч.

  ...извинявам се, стана дублиране.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • и тоя ли е викал "дръжте крадеца" бе....

  23 Sep 2023 13:18ч.

  Тоя прилича на тъдявашните тролове хипердемократи от фондациите и нпо-тата на ФАЩ, обвиняващи ни по с присъщия си диктаторско-наставнически маниер на месии - в диктатура и комунизъм.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Даа

  23 Sep 2023 13:34ч.

  Злото е като бумеранг, винаги се връща към този който го прави...да се готвят следващите участници...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Капитан Кук

  23 Sep 2023 13:44ч.

  Критикувал България... Естествено и нормално е корумпиран помияр да критикува помиярска колония.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • хамалин

  23 Sep 2023 13:52ч.

  за мени е важно, че на български езикъ днес си е един много слънчев Уйййййййкиндъ. колимЕеее майчин език, както не са го клали турци. (днес преди много години е имало клане,за което мълчим кът пеееермънентни прадливци, стремежът за свобода на един народ шайка български негодници превърнаха 23 въ виц) .иначе на тази шайка не им пречи за 24 часа да си станат милионери .преди девети е имало села въ бг на които съ им викали Въъъъшкавите и затова путкин ги е насъскал срещу папийонките съ бомбета и бъстунчетъ .не е по темата, но. америка (штатите) са идиал на света за момена сълза.хахахахаха като викъ евроатлантическата политологосоциолого зган (днес съм оцапал гаштити) г-н Даааачков разпространява (на бг език е деструбутиръ) лъжлива (на бг е Фейййк) новинъ. азъ не вервам на ,че този човеколюбивец е урод.неееееее

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Email

  23 Sep 2023 14:09ч.

  Този представител на агресора сащ лесно може да бъде изпран от българската проКУРатура - снимките са фалшиви, това е сигурното заключение!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • баба Яга

  23 Sep 2023 14:16ч.

  Този сенатор да пита наш Боко как се оправя ситуация с пари и кюлчета. Има начин, изпробван е. Само ще трябва да си изберат президенти на ротация, да изгонят прокурора и да си намерят кой да го играе Пеевски. Това последното е по-трудно, но САЩ са голяма страна, все ще го докарат от някъде. А после очаквам такъв живот, че само си пея....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гост

  23 Sep 2023 14:27ч.

  Менендес като шеф на комисия беше този който измисли и приложи "санкциите от ада" за Русия. А той си се оказа американско Баце. И това между другото не му е за пръв път, но най-вероятно и този път ще се измъкне като смок. Щото е на правилната страна на историята.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Жалко за обикновените почтени американци,

  23 Sep 2023 14:43ч.

  които вярват, че живеят в страна не само преборила корупцията, но и бореща се срещу нея в целия свят по закона Магнитски. Пък то Байдън, пък то тази персона, а хич да не говорим за корупцията с власт да си сенатор, поддържащ войната в Украйна, защото си акционер в Lockheed Martin.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ами какво друго

  23 Sep 2023 15:07ч.

  Да се очаква от демократи ,глобалисти и либерал фашисти . Ами то си е във кръвтта им да крадат ,впрочем доберат ли се до властта демократи и либерали и глобалисти във която и да е държав по света ,след тях само разруха остава . .Я погледнете България на какво дередже е от управлението на въпросните либерал фашаги .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Къде са троловете на Г. от ПосолствоТО

  23 Sep 2023 15:35ч.

  Да ни пратят пак в Северна Корея, понеже сме недостойни за "цивилизования" - според тях - свят?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Петър

  23 Sep 2023 16:12ч.

  Най-сетне разбрахме какви са Евроатлантическите ценности.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Б.Б.

  23 Sep 2023 16:48ч.

  Ех колега, и при теб ли пратиха Мата Хари със същата постановка, кюлчета и пачки. Това е работа на руснаците. Невинни сме!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • МатаХари банкянска

  24 Sep 2023 6:04ч.

  Провериха ли дали кюлчетата и парите не са били и в чехмеджето на БОКо?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател 13

  23 Sep 2023 18:19ч.

  Нещо работата намирисва, зад египтяните наднича Чепига. Поради бюджетни ограничения рушвета е бил само 15хил. което е смешна сума и не може да се приеме за такъв.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Така е в "белите" държави

  23 Sep 2023 18:25ч.

  Прокурорът може да намери кюлчетата, да хване тези които са ги дали, да ги обвини, да си признаят, и да чакат справедлив процес. Следва оттегляне, днес може би и оставка. А при нас?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • nan

  23 Sep 2023 19:00ч.

  това, което Ройтерс не написа в статията си е. че Менедес е основният лобист на Украйна за санкциите срещу Русия и оръжейните доставки.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Цоко

  23 Sep 2023 19:19ч.

  Добро утро. Някой да не си мисли, че Иван Костов и Боко тиквата са измислили корупцията. Те просто чевръсто направиха цивилизационния си избор - евроатлантическите ценности.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Боко Тиквата

  23 Sep 2023 19:21ч.

  Жьо суи Мендес!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бате Винету

  23 Sep 2023 19:39ч.

  Веднага нашият другар да се свърже с нас! Снимките са манипулирани, парите не са истински. Пипи дългото чорапче е направила постановка. Ще го оправим!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • русский "освободитель"

  23 Sep 2023 20:09ч.

  навсякъде, където има пари, има корупция. Разликата в държавите е какво става след това: ще се разнище случая и ще го осъдят. На друга територия прокуратурата, след "обстойно" разследване, съобщава, че спира делото(срещу ТулупЪ).На трета територия хващат човека, който изнася случаите за корупция и той е в кауша (и там ще бъде докато В.В.Путьо е жив), а на раята обясняват, че той е терорист и екстремист и затова Навални е за двадесети път в шизото им, а безнадеждните дебили викат "там му е местото!"

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Коментар

  23 Sep 2023 20:39ч.

  Според тази персона ако демократични ценности е да взимаш подкупи в особено големи размери, не благодаря не ви ги искаме ценностите. Дръжте си ги. Прогнила от корупция държава, като почнеш от президента им и надолу, но дават ценни съвети на останалия свят как да живее. Пълен абсурд.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • абе тая

  23 Sep 2023 22:20ч.

  жена му да не е драг кралица някаква?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • CMEXXX

  24 Sep 2023 0:46ч.

  Ще ви кажа под секрет - НЕ САМО ТОЗИ АМЕРИКАНСКИ СЕНАТОР Е КОРУМПИРАН!!! Всъщност, няма даже един, който да не е корумпиран - всички прибират долари срещу влияние и законодателни промени!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  24 Sep 2023 1:04ч.

  Не вярвам на дописката. Човекът има много честен поглед. Като на мишле в брашно. Като един Станиславски да кажа: Не верю!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • The Man With No Name

  24 Sep 2023 1:10ч.

  Смях. Баце толкоз лепи на челото и по-надоле на Мата Хари за един белиденс от 1001 нощ на Шехерезада. Тия са пълни аматьори, излагат се за джобни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • д-р Гилотен

  25 Sep 2023 10:45ч.

  "Струва ми се, че някои бързат да съдят един латиноамериканец и да го изместят от мястото му. Няма да си тръгна", заяви той в изявление късно в петък.-Предлагам Сорос да спонсорира ново движение, допълващо "Black Lives Matter!", "Всеки с испанска фамилия, барнат да крадне се оневинявам защото така!"

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи