Опасната пропаганда на климатичния инфантилизъм

Опасната пропаганда на климатичния инфантилизъм
Скандално е да се разпространява страх и ужас сред нашите деца, вместо да ги въоръжим, за да се изправят пред света. Какво ни казват маршовете и училищните стачки за климата? Че няма материални препятствия в тази област, освен лошата воля на правителствата, попаднали под ударите на групите за натиск? Точно това, което повтарят зелените лобита отдавна, самите те обзети от инфантилния симптом на нетърпение и всемогъщество. Като добри продукти на консуматорското общество, подрастващите искат всичко веднага, изисквайки края на климатичната промяна сега. Температурите да започнат да падат още утре. Ако искаш, можеш, всичко е възможно. Не тях трябва да порицаваме, а учителите на ужаса, които диктуват на една крехка публика емоции и предразсъдъци, пише френският писател и философ Паскал Брюкнер в своя статия във "Фигаро".

 

 

В  “Държавата”, Платон предупреждава за покварата на демокрацията, която се състои в обръщане на йерархиите поради прекалена свобода: когато бащата третира сина си като равен, учителите ласкаят учениците си и старите хора имитират младежта. Ние стигнахме дотук. 

 

Всеки, който е видял демонстрациите на младите хора за климата през последните седмици в Европа, които мобилизираха дори забавачниците и детските градини и където очарователни кестеняви и руси главици рецитират благоговейно лозунги, на които са ги научили родителите, може само да се разтревожи от това истинско упражнение по вентрилоквизъм.

 

Скандалът е двоен: 

 

изпадаме в захлас, откривайки в малчуганите тревогите, които ние сме им втълпили, и примираме пред тази инфантилна ехолалия*. Малките папагали ни мъмрят, давайки ни добър урок, над който трябва да помислим. Но това е просто ехо и при малките лекомислени хора откриваме думи, които ние сме сложили в устата им чрез индоктриниране, дори всекидневно промиване на мозъка още от началните класове. 

 

Позорната пропаганда на страха,

 

срещу която се опълчвам от двадесет и пет години насам, опустошава нашите малчугани: в името на справедлива екологична битка, ден и нощ им говорят още от училище, че земното кълбо ще се запали, катаклизмите ще ни унищожат, човешкият род трябва да се изкупва или да умре. И искаме те да се усмихват? Създаваме поколения деца, ужасени от нашата пропаганда, ограбвайки детството и безгрижието им. “Световната стачка за бъдещето” става в момент, в който 

 

обясняваме на младежта по света, че всеобщият крах е започнал.

 

Лицето на протеста, много младата шведка Грета Тунберг, далеч не разсейва двусмислието. Освен, че афишира своя синдром на Аспергер като блогордническа титла, нейното ужасно тревожно лице сякаш казва: ако не го направите за планетата, направете го поне за мен. Фактът, че научаваме от пресата, че преди четири години е спряла да говори, да яде, да свири на пиано, заради тревогата си за климата, и не се е подобрила, дори когато родителите й решили повече да не пътуват със самолет и да ядат веганска храна, всичко това хвърля сериозни съмнение върху нейните мотиви. Тя е била приета от Кристин Лагард и Еманюел Макрон, и е нарочена за Нобелова награда за мир. 

 

Нейната известност е симптоматична за 

 

безумния характер, който може да придобие  мобилизацията за климата. 

 

Как да не се сетим за детето звезда Жорди, което през 1992 г., на четиригодишна възраст, стана известно, благодарение на песента “Тежко, тежко е да си бебе” (Dur dur d’être bébé!), от която бяха продадена 6 млн. диска, и объркано от преждевременния световен успех, накрая се скара с родителите и звукозаписната си къща, обвинявайки ги, че са го експлоатирали? 

 

“Тежко, тежко е да се тийнейджър, понесъл цялата мизерия на света”, би могла да изпее Грета Тунберг. Много искаме да й помогнем: 

 

но да вземеш земното кълбо за заложник 

 

като семейната терапия, създава усещането за измама. 

 

През 1989 г. ООН гласува спорно решение, според което детето вече е пълноправна човешка личност, пълноправен гражданин и ограничаването му до статут на непълнолетен, заради възрастта, е чисто и просто дискриминация. Впрочем това беше отровен подарък за детството, което предадоха в ръцете на всички възможни манипулатори. Този подход рискуваше да отклони за пореден път задълженията на възпитателите и родителите, защото възложихме на нашето потомство смазваща отговорност, за да се разтоварим по-добре.

 

Независимо дали го искаме или не, детето не е политически субект, то е субект в процес на ставане: то трябва едновременно да бъде защитено и уважавано в неговото лекомислие и снабдено със средства за постепенното му излизане от положението на непълнолетен, докато расте. Ако е необходимо да бъде опитомено, възлагайки му задачи по мярка, опасно е от него да се иска да подражава на възрастните, да заседава, например, в конклав, за да имитира парламентарния живот, или да се дегизира като журналист, за да интервюира известна личност. 

 

Нашата епоха привилегирова една-единствена връзка между възрастите: взаимното подражание. Ние подражаваме като маймуни на децата, които ни копират. 

 

Когато възрастните мечтаят за незрялост, малчуганите трябва да се държат като възрастни. 

 

Скандално е да се разпространява страх и ужас сред нашите деца, вместо да ги въоръжим, за да се изправят пред света. Какво ни казват маршовете и училищните стачки за климата? Че няма материални препятствия в тази област, освен лошата воля на правителствата, попаднали под ударите на групите за натиск? Точно това, което повтарят зелените лобита отдавна, самите те обзети от 

 

инфантилния симптом на нетърпение и всемогъщество. 

 

Но подрастващите все още не са се научили да определят приоритетите на своите желания, да ограничават желанията си. Като добри продукти на консуматорското общество, те искат всичко веднага, изисквайки края на климатичната промяна сега. Температурите да започнат да падат още утре. Ако искаш, можеш, всичко е възможно. Не тях трябва да порицаваме, а учителите на ужаса, които диктуват на една крехка публика емоции и предразсъдъци. Борбата срещу изменението на климата заслужава нещо по-добро от тази мобилизация с детско лице.

 

* Ехолалия - автоматично и неволно повторение на думите на събеседника от болни от някои форми на афазия (бел. пр.).

 

Превод от френски: Галя Дачкова

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • Ина Влахова

  21 Апр 2019 9:15ч.

  СЕГА ПЪК НАТИРИХА УЧЕНИЦИТЕ ДА СЕ БУНТУВАТ ПРОТИВ CLIMATE CHANGE... Значи, побеснявам като се зачеше темата за climate change! При това свързано с pollution-а. Ясно е, че Човекът е мръсник и ще, простете, осере цялата планета - никакво съмнение няма в тоз факт! Но да се твърди, че замърсяването води до промяна на климата е просто СМЕШНО! Още в 40-те години на миналия век, астрономи, астрофизици и прочия учени са открили един зловещ факт - че нашто светило-звезда, наречено Слънце, навлиза в период на черни петна. Повтарям - ЧЕРНИ ПЕТНА, които водят до промяна на климата на планетата. Не му е нито за първи, нито за последен път на Слънцето! Guess what, веднага след черната констатация, умните глави с париците, замислят кръвопускане на нищо неподозиращите производители - да плащат И такси за пушека от комините на фабриките си, сиреч за черните петна, които променят климата и прочия скрити истини... Ама недейте така, моля ви сЪ, 3 000 свръхучени били подписали манифест... Абе-е-е, знаем ги ний тез манифести и тез учени - за пари-и-и-ици кой метеоролог няма да врътне един автограф под измишльотина на Ротшилдерията!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Читател

  21 Апр 2019 9:24ч.

  Хубава статия - точна и пряма. Благодаря за публикацията!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • СТРАХ = ПАРИ

  21 Апр 2019 12:50ч.

  Промените в климата на Земята са циклично явление и тук Човека има принебрежим ефект. НО това се превърна в мощна пропаганда с помощта на псевдо учени и армия журналисти и политици, което тласна милиарди в касите на ЕКОбизнеса и тояга размахана над конкурентни икономики. Където има толкова много пари Гласът на Истината не се чува...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Изместиха Апокалипсиса още с 1000 години и за "жалост" няма да го дочакаме

  21 Апр 2019 15:28ч.

  Още от робовладелските времена се знае, че всяка промяна в природата, както и невежеството на масите, биват използвани за целите на властимащите. Когато богът амон Ра се е разгневил на хората, той скрива лицето си (слънчевото затъмнение). За жалост всички тези глупости и сега не са забравени. Някой пита ли се дали тези "грижовници" мислят за по-земните неща като морал например?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Eisblock

  21 Апр 2019 16:09ч.

  Много сериозна и навременна статия. Благодарности на Гласове и г-жа Дачкова за превода. ... Следя от известно време подвизаването на Грета в Германия и реакциите на публиката - от една страна и официозите, т.е. етаблираните партии и медиите им от целият спектър, по въпроса. Съмнения в "святостта" на подбудителите използващи момичето и в изпълнителите - използвачите на гретината болест, съвпадат в значителна степен. Разделителната черта между трезвите, загрижени по същите точки на статията, гласове (от една страна) и наложеното, граничещо с безумие заради целите и действията си, Статуткво там, е със същите контрахенти от двете си страни, както е и при другите налагани насилствено догми на либерализма. Всички те, на пръв поглед без пряка връзка помежду си: -джендърството, сатанизирането на националните държави, налагането на масовата и безпрепятствена миграция за към Европа, възраждането на тоталната диктатура и пр., са все вектори и цели на един нов "кръстоносен" поход срещу разума, градивното и съзидателно развитие на човека, срещу самото съзидание и не на последно място, срещу основите на европейската цивилизация и население като цяло! *** Може да ви се струва казаното до тук за някаква пресилена реакция и констатация, но ако погледнем всичко уж случайно случващо се, заедно, то не можем да не видим систематичноста в цялостта 'и. А от там следва сами да си отговорим дали това е така с ДА или с НЕ, минавайки по отделните точки според схемата: - Увод, Изложение, Заключение...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Спирачки

  22 Апр 2019 8:35ч.

  ДАЗД са заблудили цяла група деца, че са Съвет на децата. Употребата на деца е съвременна НПО стратегия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Марто

  22 Апр 2019 17:47ч.

  И в България има подобен аналог: опасна пропаганда от хората на Прокопиев от "зелените" и "Демократична България"!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • VA61

  24 Апр 2019 17:20ч.

  Възторжените коментатори тук спомнят ли си как децата в НРБ бяха манипулирани с комунистически лозунги преди? Сигурно си спомняте, които сте по-възрастни, а на много им се иска да се върне това време. Няма лошо учениците да се вълнуват от глобалните проблеми на планетата, не ги подценявайте.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Калина

  04 Май 2019 9:34ч.

  А господинът VA61 дали си спомня за децата, манипулирани от СДС? Знаете ли колко деца ходеха самостоянелно по митинги, събираха подписи и раздаваха брошури по блоковете, висяха по барикадите срещу сандвич и топла напитка, вместо да ходят на училище. Ами "лицето на демокрацията" - г-ца Панделиева, която редовно се изявява тук? И тя беше малолетна, когато я накичиха с тази титла. Тя поне не остана излъгана, пратиха я да учи в САЩ на държавни разноски.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Капитан Кук до VA61

  25 Sep 2019 9:36ч.

  Приятел, значи за тебе е добре, щом комунистите манипулираха децата, сега по същия начин да ги манипулират и демократите?! Май на тебе ти е хубаво, че се връща онова време, само дето лозунгите са различни?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • http://www.xmetman.com/images/cet/Annual%20mean%20anomalies%201659%20-%202015.png

  25 Sep 2019 9:38ч.

  Температурите си се покачват равномерно от 1660 г насам, изглежда и преди това, но са били далеч от науката... В природата всичко е циклично, но това е машина за пари, която остана единствена за Запада - просто се хванаха като удавник за сламка за нея ;)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • качвам я тук

  25 Sep 2019 9:39ч.

  http://www.xmetman.com/images/cet/Annual%20mean%20anomalies%201659%20-%202015.png

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Възторжените коментатори тук спомнят ли си как децата в НРБ бяха манипулирани с комунистически лозунги преди?"

  25 Sep 2019 9:56ч.

  Ето един МНОГО страшен и манипулативен комунистически лозунг: "Чавдарчето е примерно дете. То знае, пее, учи се, чете!!" Ужас някакъв!!! Ето още един, този е смразяващ: "Чавдарчето труда обича, на помощ първо се притича." Стархотия, а?! Каква манипулация на невинните чавдарски души, а ето и този, който ще ни разкрие цялата подлост и двуличие на комунистическата пропаганда: "Чавдарчето учтиво поздравява, то възрастните хора уважава."

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • без имена

  25 Sep 2019 10:18ч.

  Не вземам страна в спора, защото нямам познания по климатология. Смятам, че ние в България трябва да се тревожим за поголовното изсичане на горите, защото това наистина може да промени климата. Има чудесен филм за това на Вим Вендерс „Солта на земята“. Родопите се секат, Странджа се сече, а после се чудим защо няма вода. Спомням си, че отдавна, още бях ученичка, се говореше, че след време у нас климатът ще стане същия като в Гърция. Струваше ми се съмнително, но май натам вървим.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Родопите се секат, Странджа се сече, а после се чудим защо няма вода.

  25 Sep 2019 11:11ч.

  И в Стара планина се сече!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Температурите си се покачват равномерно от 1660 г насам

  25 Sep 2019 11:45ч.

  И това с какво те успокоява, съвестта и по-чиста ли е, че е така, след като току-що ти дадоха примери, че когато масово се секат гори, водата изчезва, появяват се свлачища? И какво значи равномерно? През последните тридесет-четиридесет години е рязко. И един интимен въпрос: когато на теб ти се покачи температурата на тялото, пак ли се успокояваш с приказчици за стотици и хиляди години?? Ако човек е разумен, мерки трябва да се вземат, друг е въпросът че успоредно с това трябва да се освобождаваме от моше-ниците с големите пари, които безмилостно ни манипулират медийно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • лозунги, на които са ги научили родителите - тука не позна.

  25 Sep 2019 15:05ч.

  Гретхен си има наставница, която я следва като сянка - https://pbs.twimg.com/media/EE3O8cPWsAAduAd?format=jpg&name=small. Казва се Луиза-Марие Нойбауер и членува във фондацията “ONE”, финансирана от Гейтс, Боно и Сорос. В България електроенергията от фотоволтаици е точно СЕДЕМ ПЪТИ ПО-СКЪПА от електроенергията от АЕЦ. Разликата я покриваме всички ние, от джоба си. Да живей зелената енергия!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рязко ти е покаването напоследък в шестък

  25 Sep 2019 15:11ч.

  Нищо не разбирате, затова и ви работят както им е кеф - защото сте ТОТАЛ ЩЕТА! Измисленото "глобално затопляне" е бизнес за трилиони долари, борим го с високи цени и такси... нищо не се променя, само сумите се повишават, колегата над мен е дал пример - като е по-полезно, защо не е евтино?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • български лекар

  25 Sep 2019 16:33ч.

  Момичето има необходимост от лечение и медицински грижи, включая социална рехабилитация..а не от фалшиво медийно внимание...фалшиви политически забежки...и в крайна сметка фалшива, но ефективна финансова схема....обаче основното в днешния сбъркан свят са измамите, преставени като ценности...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Айвар Джайевер, нобелов лауреат по физика

  25 Sep 2019 18:10ч.

  "Global Warming is Pseudoscience" https://www.youtube.com/watch?v=SXxHfb66ZgM

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • observer

  25 Sep 2019 18:31ч.

  Поредният философ. И което е още по-лошо, френски. Какво бил казал Платон. Та какво бил казал за глобалното затопляне апологетът на античната педерастия? А, и изобретател на Атлантида. Изобщо работа ли е на разните философи, особи, които от нищо не разбират в дълбочина, плетачи на думи, да се изказват като специалисти? Откъде е това странно и нелепо преклонение към подредените от тях думи в изречения, някакъв условен рефлекс отпреди две хиляди и нещо години, когато заниманието с празни работи е било белег за аристократизъм?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До: observer на 25.09.2019 в 18:31

  25 Sep 2019 19:43ч.

  Ти колко диалога на Платон си прочел? Въпросът е реторичен - не си прочел нито дума. Личи ти от километри. Толкова си ограничен, че не можеш да осъзнаеш колко жалко звучиш в позата на разгневен невежа. Впрочем, точно това те кара да се гневиш - собственото ти невежество. И след като е очевидно, че говориш, без да знаеш и без да си чел, логично е да те питам - от кого си чул, че Платон е "апологет на античната педерастия"? Не ми отговаряй - и този въпрос е реторичен - по всичко личи, че общата ти култура се базира на метода "чул-недочул".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хвала на observer за разясненията!

  25 Sep 2019 21:33ч.

  Аз си мислех, че платоническата любов е нещо възвишено, пък то било апология на античната педерастия! Хвала на такива ерудити! Да помоля за още разяснения - има един друг френски философ, казва се Бернар-Анри Леви и много обича да се снима с вождовете на цветни революции и да им дава полезни съвети. Това Грузия, Либия, Сирия, Украйна - всичките ги е изръшнал. Първи дружки са с чичко Сорос. Та тоя френски философ правилен философ ли е или неправилен?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Bulgarian Alien

  26 Sep 2019 7:52ч.

  Не знаех, че толкова много членове на БАН четат и коментират така ерудирано в Гласове. Генералният извод: Ако с нещо не сме съгласни, значи е пропаганда. ☕

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бръсначът на Окам е изобретение все пак на философ - доobserver на 25.09.2019 в 18:31

  26 Sep 2019 11:50ч.

  Цитат: "Изобщо работа ли е на разните философи, особи, които от нищо не разбират в дълбочина, плетачи на думи, да се изказват като специалисти?" - От думите ти, изпълнени със злоба, излиза, че философите не са никакви специалисти. Понеже си злобен, започваш да ставаш сляп и ограничен. Неведнъж съм казвал по какво са специалисти философите, а то е най-същественото: философията специализира в това КАК знаем и познаваме - не дали, не защо, а как. И може да се окаже, че на т.нар. тесни специалисти нещо изначално им куца с опорните точки. Защото не е въпросът да използваш знанието само като инструмент, но трябва да се питаш и за смисъла и ценността на знанието, в противен случай приравняваш истината до ползата и именно дълбокото - до конюнктура. В този смисъл е пълна нелепица да обвиняваш именно философите в липса на усет към дълбокото. Защото именно философията създаде по-плитките частни науки, т.е. тяхното историческо отделяне от тялото на философията си е техен грях и тяхно самоограничение.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рязко ти е покаването напоследък в шестък на 25.09.2019 в 15:11

  26 Sep 2019 13:17ч.

  Чудя се как не повърнах веднага, като ти видях показването...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Демокрацията е "покварена"!

  26 Sep 2019 14:57ч.

  Изнасилена и опозорена!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • КАНАРИН

  26 Sep 2019 19:35ч.

  Очевидна проява на капиталистически либерално глобалистичен хунвейбинизъм. Всички световни лидери да се поставят на подсъдимата трибуна и да се разкаят , а може да се приложи бой пръчки или изправителна колония!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ключът за палатката

  28 Sep 2019 14:14ч.

  През геологическата епоха ЕОЦЕН преди 34-56 милиона години средните температури на Земята са били по високи с 12-14 градуса. В северозападна Гренландия и Западна Антарктида е имало тропическа растителност. В тая епоха се появяват бозайниците,като растителното и животинското разнообразие достига връх. Към края на епохата настъпва застудяване и заради студа днешните учени го кръщават "великото прекъсване в приемствеността". Анадъмъоооо либерасти??? Заради студа! Несъмнено ще има щети заради вдигане на нивото на Световния океан, но животът в никакъв случай няма да загине,а по-скоро ще добие ново разнообразие. Ще пострадат и бедни нации,нооо.....но бедния какво ще загуби?Цървулите.....и иска не иска ще смени хабитата. Наобратното презадоволени нации като англичани,белгийци,датчани,шведи и особено холандците ще загубят много! Там е ключът за палатката за еколого-либерасткия вой!Половината или целите им държави ще останат под водата. Ами както лапаха предимствата на крайбрежното заселване,така сега ще трябва да изконсумирит негативите. Вероятно ще се преселват и това въобще няма да е първото преселение на човешки популации, а поредното,едно от многото случили се такива. Ще претърпят загуби за хиляди милиарди,нооо...такъв е живота - колело... и колелото сега се завърта. Евреите на немскоезичния свят,т.е. холандците, от сега ги съветвам да се маЩат от тая тяхна отровена и подгизнала земя. В Русия земя бол......ама с тия змийски езици не знам там дали ще ги искат. У нас заради това,че не ни пускат в Шенген също не ги искам. Да си одат в ЮАР,навремето холандски заселници са отишли там и май са били далновидни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Виктор Василев

  30 Sep 2019 14:29ч.

  Промяната на климата няма да настъпи бързо. От нея ще страдат след 10-тина поколения. Но изчерпим ли петрола и с това и пластмасите, човечеството ще пострада много бързо. Цялата ни съвременна медицина е основана на пластмасовите изделия. Без тях няма упойки както спинални така и общи с интубация съотв. няма операции. Няма възможност за реанимация. Край на ражданията чрез цезарово сечение. Смрътността при раждане ще се увеличи стократно. Ще се върнем със сто години назад.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • George Tzenev

  30 Sep 2019 15:57ч.

  "Борбата срещу изменението на климата заслужава нещо по-добро от тази мобилизация с детско лице." Кое е това "нещо по-добро"? И Стинг, и Боно, и Пол Макартни, и Харисън Форд, наред с още много звезди отдавна са на този фронт, но ефект засега НЯМА. Бизнесът си прави каквото си иска и се интересува само от печалбите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи