Офертата за втечнения газ е изтекла. Поредната измама ще ни докара глад и студ

Офертата за втечнения газ е изтекла. Поредната измама ще ни докара глад и студ

Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев направи своя прочит на писмото на "Булгаргаз", което публикува в профила си във Фейсбук.

От секретното писмо на шефа на "Булгаргаз" Людмил Йоцов до БЕХ и до енергийния министър Александър Николов се разбра, че газ няма и не са осигурени в пълен размер необходимите количества за покриване на потреблението на клиентите за четвъртото тримесечие на 2022 година. Преди то да стане известно, премиерът в оставка Кирил Петков се похвали на предпоследното заседание на кабинета, че са осигурили 7 танкера с втечнен газ, само трябвало служебното правителство да уреди транспортирането им. Енергийният министър Александър Николов до последно отрича да има дефицит и повтаря, че газ има и е осигурен от кабинета.

Междувременно работодателите вече алармираха, че заради действията на правителството "Петков", липсата на синьо гориво и спирането на договора с "Газпром", се очертават фалити и освобождаване на поне 250 000 работници.

Изводът, който прави Велев, след като се е запознал с писмото на "Булгаргаз" за фактическото състояние на българските запаси, е, че втечненият газ хем го няма, хем е по-скъп от този по договора с руснаците, хем няма как да бъде транспортиран до страната ни, а и за капак - офертата вече е изтекла. За председателя на АИКБ няма съмнение, че отново иде реч за "кризисен пиар и поредната измама" на досегашното правителство.

"Даже и да доставим митичния газ от митичните танкери, ще имаме недостиг от 39,4 % за последното тримесечие", посочва той. "Даже и да долети газът от танкерите до газопреносната ни мрежа (слот и склад за разтоварване и капацитет за пренос няма свободни), то той ще бъде с 1/3 по-скъп от газа по договора ни с руснаците, от който се отказваме", констатира още работодателят. Велев напомня, че въпрек че не купуваме руски газ по договора с "Газпром", ние ще трябва да заплатим 80% от невзетото количество, според клаузите. 

"Реших да облекча тези, които не могат да изчетат 4-страници пълни с букви и цифри. Ето какво пише в писмото на Булгаргаз до Министерство на енергетиката и Българския енергиен холдинг от 27-07-2022г.:

1. Газ за последното тримесечие на 2022г. (октомври, ноември и декември) има осигурен само по договора с азерите в размер на 2,637 тераватчаса при заявени 9,546 тераватчаса. Това е 27,6%, а не една трета, т.к. през зимата консумираме почти два пъти повече, а по договора с азерите ще получаваме едно и също количество всеки божи ден, независимо дали е лято или зима (за разлика от договора с руснаците). Или, недостига е 6,908 тераватчаса.

2. Даже и да доставим митичния газ от митичните танкери, ще имаме недостиг от 39,4 % за последното тримесечие, т.к. 3 х 1,050 тераватчаса прави 3,150 тераватчаса и остава недостиг от 6,908 - 3,150 = 3,758 тераватчаса при заявени 9,546 .

3. Даже и да долети газът от танкерите до газопреносната ни мрежа (слот и склад за разтоварване и капацитет за пренос няма свободни), то той ще бъде с 1/3 по-скъп от газа по договора ни с руснаците, от който се отказваме. Цена на митичния газ в пристанище в южна Гърция 175 $/мвтч. при цена на газа по договора с Газпром експорт докаран до България = 131 $/мвтч.

4. Но всъщност какво обсъждаме? Офертата е с изтекъл срок. Едно голямо нищо! Или 7 по-малки нищА. Кризисен пиар и поредната измама. Но за сметка на това, неустойките, които ще трябва да платим (ние, данъкоплатците, а не К&А), са съвсем истински и ще прехвърлят милиард долара, т.к. условията за плащане при обявения от доставчика форсмажор, свързан със санкциите, са ПРИЕТИ от европейки-съюзо-образуващите държави, Германия, Франция и Италия, както и от редица др. И няма оправдание в съда за нашата глупост. За глупост се плаща скъпо. И ще трябва да заплатим по договор 80% от недовзетия газ. С лихвите за забавата и хонорарите на адвокатите ведно.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • Иванов

  02 Авг 2022 10:48ч.

  Всяка сутрин,след ставане,отправете ясен взор на Запад и произнесете сакралните слова:"Благодарим ти Америка,че и тази сутрин съм все още жив!".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Little Man

  02 Авг 2022 12:20ч.

  Врагът е другаде, Америка е само извинение за нещастния ви живот. Такива като теб, а те са явно много, по нищо не се различавате от другите, на които Путин им е виновен за всичко.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Идеалист

  03 Авг 2022 16:56ч.

  Тази благодарност заслужава внимание!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ретранслатора

  02 Авг 2022 10:51ч.

  Ей няма да се научите, как да се изказвате. Започва се с мантрата, че не сте за Газпром и за Путин, защото газът не им е демократичен, а е носител на тирания и азиатщина, НО и т.н.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Haho

  02 Авг 2022 11:22ч.

  Ама ако мине през Украйна , руския газ чудотворно се демократизира .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Идеалист

  03 Авг 2022 16:57ч.

  Добро попадение!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Рене от съпротивата

  02 Авг 2022 11:02ч.

  Как така глад и мизерия, нали има евроатлантически ценности и баннани целогодишно, моля ви се не разпространяваите руска пропаганда. Херо Мустафа, америка за България, БТВ, Нова, ЕВронюз, Дневник, Капитал и т.н. къде спите еишшш

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Рене от съпротивата

  02 Авг 2022 11:07ч.

  Газ може и да няма ама има свещи, оня ден по телевизора с гордост показаха един български гражданин от ромски произход който каза, че 28 години живее на свещи, ето това са истинските евроатлантиески ценности с които ние българите трябва да се гордеем.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мери

  02 Авг 2022 11:36ч.

  Много съжалявам, че го казвам, но не са виновни само некадърните ни ръководители през последните 32 години, полуобразовани и нямащи представа от пазарната икономика поради държавните си синекурни позиции. Чиновникът е чиновник, бизнесменът е бизнесмен и трябва да спазва законите!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мери

  02 Авг 2022 11:37ч.

  А народните представители - ЗАКОНИ, ГОСПОДА! Вие трябва да сте елитът, да не кажа какво сте! А т.нар. журналисти, политолози, социолози и т.н. Голям срам!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • съждител

  02 Авг 2022 11:53ч.

  Трудно се чете от снимките. На 28-ми кирилчо ни зарадва с ВЕСТТА. Офертата е била валидна до 27-ми, но разгласяв и е принудило доставчик да удължи до 28-ми, 16.00 ч. Да игнорир проблеми с доставката и др. условия (има такива в текста). Фактът е ясен, той ни известява за нещо, което е било актуално само няколко часа, а уж оставя важно наследство. Това е или лудост, или мошеничество!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • поредната измама

  02 Авг 2022 11:58ч.

  Нещо повече, не е ясно доколко офертата е реална - фирмата може да достави танкерите - или е "едно рамо" за чуждите агенти в България, да не им лъщят прекалено д-тата. Аз бих искал да попитам г-н експерта за първото тримесечие на следващата година как стоят нещата. Осигурен ли е поне 1/3 от необходимия газ за месеците Голям Сечко, Малък Сечко и Баба Марта се сърди?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Доктор

  02 Авг 2022 12:23ч.

  Баси секретния документ, след като някакъв льольо-индустриалец го публикувал във фейса!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Актуално

  02 Авг 2022 12:24ч.

  Така всички вие комунистически селски екземпляри които унищожихте и ограбихте тази прекрастна страна продължавате да ближите подметките на САЩ само и само да сте на власт.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Изясни си понятията

  02 Авг 2022 12:37ч.

  Комунистите и селяните са естествени антагонисти..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Има и друга разлика

  02 Авг 2022 13:29ч.

  И тя е огромна. Разликата между комунисти и партийни членове.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Има и друга разлика -допълнение

  02 Авг 2022 13:32ч.

  Забравих нещо . Много българи не знаят, че по време на социализма/комунизма, в България имаше двупартийна система. Обясни го на Актуалният, защо комунистите поддържаха двупартийната система.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Що пък двупартийна?

  02 Авг 2022 14:31ч.

  ОФ-то, не го ли броиш? На актуалния , кво да му обяснявам, той е от ония, дето всичко знаят, но не могат да мислят самостоятелно..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • митето

  02 Авг 2022 18:27ч.

  ОФ-то не беше партия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ама,

  02 Авг 2022 19:22ч.

  Участваше на избори..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ОФ-то беше прото СДС-то - смачкан сбор от партийки

  03 Авг 2022 12:34ч.

  Следователно, ТОТАЛНА ЛЪЖА Е, ЧЕ Е ИМАЛО ТОТАЛИТАРНА ВЛАСТ В НР БЪЛГАРИЯ. Властта в НРБ беше точно толкова демократична, колкото демократична беше и е властта в САЩ. На практика имаше трипартийна система с водещата роля на БКП. Затова Конституционният преврат от 1990 г. беше задача №1.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Най-сетне конкретни данни

  02 Авг 2022 13:27ч.

  Който е грамотен - да чете. Който е умен - ще разбере. Който е с промит мозък и служи на чужди интереси - ще продължава да говори идиотщини.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Една българка

  02 Авг 2022 14:19ч.

  Преди малко по БНР един пишман енергиен “експрт” някой си Васко НИЩОНЕЗначещ се изказа, че служебното правителство трябва спешно да приеме офертата, която както сега разбираме, вече е изтекла. Защото не можело вечно да отказваме протегнатата ръка от ЕС. И понеже е енергиен “експерт”, обвърза аргументите си с това, че иначе Митрофанова щяла да си припише добре свършена работа. Ку-ку!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • bodar4uk

  02 Авг 2022 14:47ч.

  Правителството на Киро, незабавно да даде отчет, какво позитивно е свършило за 7м. живуркане във властта, щото май нищо, само поразии - там отчетът ще е на 6+.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Глас

  02 Авг 2022 15:54ч.

  Петков трябва да бъде разследван и да понесе цялата отговорност.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дачков . ру

  02 Авг 2022 17:03ч.

  Направи това, което направиха всички европейски правителства.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Типично по овчи

  02 Авг 2022 19:24ч.

  Разсъждавате евроатлантиците, па са имате и за много умни..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дачков, ру

  02 Авг 2022 21:46ч.

  България гледа какво прави Германия, вие копейкаджиите може да си гледате какво прави Русия

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Само потвърждаваш

  02 Авг 2022 23:59ч.

  че не си способен за самостоятелно мислене.. Все се оглеждаш, кви ги върши овена..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ники

  03 Авг 2022 18:41ч.

  Истински синьо лилав болшевишки интелект.Не дай си боже на запад да почнат да се бесят тоя сам ще си надене въжето.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • тъкача

  02 Авг 2022 21:01ч.

  Важното е да има банани...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Обаче

  02 Авг 2022 23:29ч.

  няма матрьошки

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • На стара коза яре

  03 Авг 2022 15:19ч.

  Нормално за кочината и колонията.Куче влачи диря няма!И ще е така докато някой си самоволно,на лични чувства и заповеди прави каквото си иска ,нарушавайки законите.Ако съм аз ще ми е цар майката! Тъпа гадна колония.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи