"Ню Йорк таймс": Ударът с 15 жертви на пазар в Донбас е от украинска ракета

"Ню Йорк таймс": Ударът с 15 жертви на пазар в Донбас е от украинска ракета

Ударът на пазара в Костянтинивка (известна на руски като Константиновка) в Донецка област на 6 септември, един от най-смъртоносните от началото на войната в Украйна, най-вероятно е резултат от погрешно изстрелване на ракета на украинската противовъздушна отбрана.

Това сочи визуално разследване на "Ню Йорк таймс", публикувано тази нощ. Най-малко 15 бяха жертвите, а 30 ранените, когато пазарът бе засегнат, а украинският президент Володимир Зеленски обвини Русия два часа след станалото. Медиите в Москва веднага прехвърлиха вината към Киев.

"Доказателствата, събрани и анализирани от "Ню Йорк таймс", включително фрагменти от ракети, сателитни изображения, разкази на свидетели и публикации в социалните медии, категорично предполагат, че катастрофалният удар е резултат от украинска противовъздушна отбранителна ракета, изстреляна от система "Бук"", продължава вестникът.

Разказва се, че свидетели чули или видели как украинските сили изстрелват ПВО ракета от Дружкивка, на 18 км от Костянтинивка, в момента на удара. Доказателства, събрани на пазара, сочат, че тъкмо от тази посока - т.е. от северозапад - е дошла и ракетата. Това, според медията, се вижда и на кадрите от охранителна камера, достъпни от момента на експлозията: посоката е откъм контролирана от Украйна територия, а не откъм подконтролна на Русия. В началото на записа минувачи дори поглеждат към посоката, от която идва ракетата.

Първоначално украинските власти опитвали да попречат на журналистите от "Ню Йорк таймс" да получат достъп до отломките. Освен това Киев по-рано заяви, че няма да разследва станалото, тъй като е "очевидно", че това е руски ракетен удар.

Причините са неизвестни

Става дума за две ракети "земя-въздух", чието изстрелване е дочуто и от репортери на "Ню Йорк таймс", намирали се към момента в Дружкивка. Конкретно с "Бук" - каквито иначе използват и Украйна, и Русия - може да се свърже необичайно гръмкият шум, който описван местните при изстрелването (от техни сведения и публикации в "Телеграм" може да се направи извод за пуск на ракети във времето около удара, малко след 14 ч. местно и българско време).

Освен това ракетата С-300, използвана според Украйна, е с друга глава, различна от взривилата се на пазара в Костянтинивка. Пожелали да запазят анонимност експерти свръзват отломките на пазара с изстрелвана от "Бук" ракета 9М38.

Експерт по взривни вещества обяснява, че образувалата се дупка и щетите в района на мястото също говорят за северозападна посока.

"Защо ракетата с максимален обсег 30 км може да се е приземила в Костянтинивка, е неясно, но е възможно да е отказала и да се е разбила, без да достигне зададената цел", продължава американският вестник. В такъв случай тя най-вероятно се е приземила и с неизразходено гориво в двигателя, което би се взривило или изгоряло при удара, а това може да е обяснение на следите от горене по ракетата.

Ударът съвпада с момент, в който за Костянтинивка има размяна на удари между Москва и Киев; градът е обстрелван от руските сили предходната вечер. В група в "Телеграм" се съобщава за артилерийски огън минути преди трагичните събития на пазара.

 

Източник: "Дневник"

 

Коментари

 • "Ню Йорк таймс"

  19 Sep 2023 14:03ч.

  мръсни руски подлоги са тия. скъсан вестник, който никой не чете - настроение "ирнично". хубава мисъл от Илон Мъск - "Историята се пише от победителите. Загубилите редактират Уикипедия".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ввв

  19 Sep 2023 14:51ч.

  Добрютро! Аз гледах видеото от камерата още следващия ден се разбра какво е станало. А нацитата гърмяха от там цяла вечер и ден, видеото си беше бонус за зеления.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • off

  19 Sep 2023 15:51ч.

  нещо подобно се случи на пазар в Босна, а после и в Мостар хърватите взривиха стария мост и обвиняваха бошняците

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Киев 9 години избива рускоговорящото население в Украйна

  20 Sep 2023 11:36ч.

  Това е геноцид, колкото и да му е смешно на Шолц. Това е причината за войната.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бай Марин

  20 Sep 2023 16:49ч.

  "Таймс",ти си вмирисан съсел,умрял преди два месеца.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Леся Украинка

  19 Sep 2023 14:09ч.

  А-у-у, у-у-у, караул!!! Путинисти и тръмписти са превзели "Ню Йорк Таймс"! Лъжат!!! Мамят!!! Разпространяват руска дезинформация!!! То не беше рев от българските соросоиди за "дечицата" от пазара в "Костянтинивка", то не бяха солени сополи, то не бяха люти клетви срещу руснаците... А сега какво излиза?! Че военният герой, незаменимият стратег, новият Наполеон Зеленски е избил собственото си население със собствена украинска ракета! Не вярвам! Не восприимам!! Тук се говорят размирни думи срещу Негово Величество Зеленски и аз излазям!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гост

  19 Sep 2023 14:18ч.

  Откриха топлата вода. Още тогава имаше видео където ясно се вижда че ракетата идва от запад от украинските позиции. Не им е за пръв път. Миналата година на гарата в Краматорск пак обвиниха руснаците и свободната западна преса вдигна шум до небесата. След като италиански журналист публикува остатъци от ракетата се оказа че е украинска Точка-У и всички моментално замлъкнаха все едно нищо не се е случвало.. Това са случаи когато свестни журналисти се докопват до някаква информация. А колко са случаите за които няма разследвания един Господ знае.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ина

  19 Sep 2023 15:53ч.

  загинаха 60 души, освен ранените и осакатените

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хохлите удариха цивилни когато Блинкен бе на посещение в Киев

  19 Sep 2023 14:19ч.

  Ню Йорк таймс публикува разследването си когато Зеленски е на посещение в Ню Йорк.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гост

  19 Sep 2023 16:51ч.

  Това че такава статия се появява в такъв вестник като НЙТ прилича на предупреждение за Зеленски да приключва с театралните представления по време на посещенията на западните му господари с цел да им покаже какви зверове са руснаците. Те затова са негови господари защото са по-умни от него и разбират че за мислещите хора тези съвпадения доказват точно обратното на желания ефект.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ню Йорк таймс ... ЛЪЖЕ !!!

  19 Sep 2023 14:22ч.

  По бтв-ту и нова казаха, че руснаците там са пуснали атомна бомба! ........ Не харесвали зеленчуците , нещо. Изверги! Свобода и толерантност за зеленчуците!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • д-р Косев

  19 Sep 2023 14:29ч.

  Във всички случаи вината за жертвите е на Русия, която започна тази война. Украинската армия има право да защитава територията и населението си и дори е задължена да прави това. Нейната единствена вина е, че не се предаде на врага и си позволи да разкрие слабостта на руската армия. Това кремълските фашизоиди не могат да го простят, както и местните им мекерета в България.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Че то по-голямо мекере от тебе има ли?

  19 Sep 2023 14:40ч.

  ........ "Във всички случаи......" Чие си?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Su38

  19 Sep 2023 15:48ч.

  Косев, Косев, одъртяваш, но акълът ти все не идва. Не можа ли нещо по-умно да измислиш? Ако са ме нападнали, трябва ли да се оправдават ранените поради моята некадърност мои близки? Да ти имам и логиката и докторските претенции. Не знам, дали си лекар или нещо повече, научен работник, но дипломата ти явно подлежи на преразглеждане...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • baba Pena

  19 Sep 2023 16:17ч.

  Като чета коментарите на този пишман доктор, се сещам за учебника по научен комунизъм :) Същият патос и помпозност.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Другарю Кусев

  19 Sep 2023 17:31ч.

  Укронацистите убиваха своя народ във донбас ,жените и децата . Чувал ли си за алеята на ангелите във Донецк и Луганск . Чувал ли си за минските споразумение и как европейските фашисти лъгаха осем години Русия и Путин че всичко е наред . И понеже се правиш на ударен във главата със мокър парцал . Ще дам един факт ,украйнската армия се готвеше да настъпи във донбас на 24 -ти феруари 2022 година ,Путин ги изпревари със два дни и тръгва да защитава своите сънародници във източна украйна , защото западно украйнските фашаги и нацисти се готвеха да ликвидират всичко що е Руско .. Другарю Гусев и ти си същото чугунено либерално фашистко мекере като твоите атлантически господари . НЕ се поддаваш на никакво възпитание .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  19 Sep 2023 17:44ч.

  Ся, ако напсувам в прав текст гражданина Косев, ще е виновна Русия. Защото, ако не беше влязла в Юкрейн, нямаше да го има сий дискурс, където гражданинът Косев ломоти глупости ангро и секаш Светът се е излюпил на 24.02.2022. Секаш преди това не го е имало ни светът, ни Косев.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • д-р Косев

  19 Sep 2023 18:53ч.

  Войната, започната от Русия вече доведе до стотици хиляди жертви от двете страни и краят й се не види. По-голямата част от убитите и пострадалите са руснаци и рускоговорящи. Какво точно спасява кремълския джуджак? По-скоро изглежда, че си е поставил за цел унищожи всичко руско в тази част на света. Ако бяхте наистина русифили, а не некакви оскотели реакционни сталинисти, то щеше да сте на протест пред руското посолство, а не да кълнете украинците, че продължават да се съпротивляват.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Куци Коньов

  19 Sep 2023 20:03ч.

  Ако беше наистина човекофил, а не некакъв оскотел реакционен евроатлантико-укронацист, то щеше да си на протест пред американското и британското посолства, а не да кълнеш другите, че продължават да се съпротивляват на манипулациите на американците и британците. Да напомня, че войната можеше да се избегне чрез изпълнение на Минските споразумения. Да напомня, че още на 24 март 2021 г. Зеленски подписа указ, който предвиждаше превземането на Крим и Донбас. Да напомня, че още през март 2022 г. Украйна се бе договорила за мир с Русия, но едно посещение на Борис Джонсън в Киев сложи прът в преговорите за мир и удължи ненужно конфликта.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • @д-р Косев 19 Sep 2023 11:29ч.

  19 Sep 2023 14:36ч.

  тотален разпад на социалната държава и услуги, щом са дали достъп до интернет на психично болните.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • д-р Психопатов

  19 Sep 2023 14:38ч.

  Много хуманно са умъртвили виновните мирни жители , щъкащи по пазара

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Статията в NYT

  19 Sep 2023 14:42ч.

  е това, което на запад наричат "limited hangout". Всички много добре знаят, че укрите бомбят Донбас, и специално Донецк, и най-специално цивилните там, от 2014, ама рий'ш ли, сега това било "грешка". вЕрваме ви! Първата работа на "храбрите защитници на родината", когато получиха Storm Shadow, беше да ударят Луганск, който дотогава им беше извън обсег.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Първата работа на "храбрите защитници на родината"

  19 Sep 2023 14:50ч.

  и да си нашарят с нацистки кръстове подарените танкове.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нарушение на къмендмънтс и велююс

  19 Sep 2023 14:48ч.

  За всеки, обладаващ способността да разсъждава, снабден дори със съвсем малко информация, още на 6-ти беше кристално ясно, какво се е случило. С други думи - това не е никаква новина! Новина е нещо друго! Нарушена е една от водещите "ценности" - "При всякакви обстоятелства защитавай другарчето, положило клетва на олтара на тези ценности, дори когато то неволно или пък умишлено е извършило голяма поразия, лъжи брутално, без мигване на окото, прехвърляй вината на този, който вече е бил осъден в аванс от нас, за да можем да живеем ние, най-добре ако може да са гадните руснаци, а рупорите ни да вдигнат вой до небесата и неуморно ще водят пропагандната битка за сразяване на мръсния и омразен враг ... до крайна, окончателна и необратима победа!" Питаме се, каква е играта на НЙТ, че така брутално нарушава ценността? НЙТ предатели ли са?! Или играта е много по-дълбока и става въпрос на явни предвестници на някакъв нечистоплътен договорняк, а сега просто започваме да подгряваме стадото, като постоянно тестваме телесната му температура. Ами нашият Дневник какъв е? Дневник, как не те е срам, баш от теб не сме очаквали такова нещо! Участието на Дневник в тази Хроника на не едно неочаквано и непредизвестено предателство, как да я окачествим?! Не, не и пак НЕ! Баш пък Дневник! Не на нас тези! ДНЕВНИК ПУБЛИКУВА ТАЗИ СТАТИЯ ПО НЕЧИЯ КОМАНДА! Нещо май се преобръща?! Нека не забравяме, какво каза за този случай дори самият мистър Блинкен: https://www.youtube.com/watch?v=W14ezHl2zbk Той е видимо убеден поддръжник на ценностите, дори от устата му се отронва напълно човешкия въпрос: За какво? (For what?), с което сякаш се опитва да ни убеди, че съставителите на ценностите действително са хора и ние следва да им вярваме. Дневник опитва да замаже все пак, твърдейки, че разследването било "визуално"??! От текста излиза, че си е било пълноценно и се базира на данни и информация от най-разнообразни източници!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Питаме се, каква е играта на НЙТ

  19 Sep 2023 15:48ч.

  Написахме я по-горе - "limited hangout". Изкарваш много малка и много видима част от истината, която досега си крил и отричал, и да продължаваш прикриването ѝ би ти донесло повече вреди, отколкото полза, за да прикриеш останалата, голямата част от истината. Или, в случая, "Избомбихме ги веднъж по погрешка" вместо "бомбим там цивилни от десетилетие и нямаме намерение да спитаме".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Ню Йорк таймс" нищо не разбира!

  19 Sep 2023 14:57ч.

  Този удар е носител на демократични ценности и лгбт-нещо си равноправие и толерантност. ......... Тяхното равноправие! .......... И нашата толерантност! ........... И техният "ред".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • паф

  19 Sep 2023 15:12ч.

  не мога да разбера, какво още ги чака путин тия бандити, какво ги дундурка, абе заграждай и избивай, жива сила имаш, супертехника имаш, а си като милосърдна сестра!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • не бърза

  19 Sep 2023 15:36ч.

  този световен ред бавно,неотменно...и безвъзвратно..си отива..това няма да стане изведнъж,с магическа пръчка..но е логично и закономерно...до 2г светът ще е друг..вовчо е наясно,че времето работи за него и протака...гледа им сеира на глупаците..оказа се по умен отколкото се предполагаше...а ес,който се оказа много по кофти от ссср,тъй като е съграден на неравноправни основи и води политика противна на интересите му,му предстои да се разпадне на малки регионални съюзчета...на първо време-докато се преформатира целия свят...ние сме при унгария..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Иван

  19 Sep 2023 15:42ч.

  Както нашите, Зеленски прекрасно изпълнява задачата си да унищожава украинския народ. Украйна имаше население от 52 млн. сега са около 25. Ние бяхме 9млн. сега сме около 5.5млн.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мери

  19 Sep 2023 15:44ч.

  Сълзи за всички невинни хора - избити, осакатени, прогонени от родните си места, които искат само нормален живот за себе си, децата и родителите си, съседите, съгражданите си, хората от другите държави, бели, черни, жълти и т.н....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • мда

  19 Sep 2023 15:59ч.

  всички опити на зеленски да ангажира НАТО се провалиха и и в Краматорск, и убитите поляци от украинска ракета на полска територия, и сега. Ракетите се взривяват вече в Западна Украйна, и полша понижи тон, връща украинци в наборна възраст, които се занимават с трафик на имигранти, дори Унгария не го прави - за унгарците това са хора които не искат да участват във войната на зеленски

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бай Пън

  19 Sep 2023 16:04ч.

  Зельо, пиши там "К$Р" и да бЕгаме.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гост

  19 Sep 2023 16:37ч.

  Какво може да се очаква от надрусаните украинските войници барабар със Зеленски.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гост

  19 Sep 2023 16:44ч.

  Измени поне шрифта за да ни различават форумците.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Ню Йорк таймс": Ударът с 15 жертви на пазар в Донбас е от украинска ракета

  19 Sep 2023 16:41ч.

  А Ню Йорк Таймс удари украинците, точно когато Зеленски е в Ню Йорк, за да произнесе реч пред общото събрание на ООН...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Положение хуже губернаторское !

  19 Sep 2023 17:06ч.

  Товарищи либерасти, фашисти, трансхуманисти, ковидари и ЛГБТ ! Пробити сме отвътре ! Щом нашият фронтмен-вестник НЙТ се продаде за шепа копейки, значи Путин е навсякъде !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Лидия

  19 Sep 2023 18:41ч.

  Прав си, в този вестник е пълно с агенти на Путин!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • дзен-будист

  19 Sep 2023 18:10ч.

  Същото като Буча. К*рвенска история, за пореден път, обаче не хваща дикиш. Будното съзнание пречи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • русский "освободитель"

  19 Sep 2023 18:45ч.

  същото като Буча, но само в главите на рашистките дебили...в Буча има и видеа, и свидетели. Мария Шекерова(Захарова) с патос питаше какви са имената на загиналите, не им ги давали нарочно(при условие, че ги имаше в интернета). Може би и тя като В.В.Путьо не чете в интернета? Няма проблеми, в Буча откриха паметник с написани имената на 501 загинали цивилни, да отиде там и да ги прочете.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • соросиада по макет (като от пазара в Сараево)

  19 Sep 2023 19:19ч.

  Свидетелите ви са все ваши хора, охранени с грантове, като твоя милост. Как пък да не ги подразбираш като безпристрастни...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гост

  19 Sep 2023 21:51ч.

  Да има свидетел от Буча. Един френски волонтьор който като се върна във Франция разказа за всичко което е видял по тв. След това се опитаха да го убият.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • русский "освободитель"

  20 Sep 2023 4:56ч.

  явно този "свидетел" е лъгал като Шарлатанина БО и на някой му е писнало от това лицемерие

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Боби

  20 Sep 2023 16:11ч.

  А случайно да знаеш че западни журналисти се докопаха даннита на аутопсиите на въпросните загинали хора в БУЧА? Почти всички са загинали от Артилерийски обстрел - натъпкани са с осколки от артилерийски снаряди. Хайде сега като задачка закачка изгледай отново материала от ДВ и то сниман с ХД качество виждат ли се НЯКАКВИ СЛЕДИ ОТ ОСКОЛЪЧНО ПОРАЖЕНИЕ НА АСФАЛТА ИЛИ ОКОЛНИТЕ СТЕНИ НА КЪЩИ? Или с други думи са артистично поставени да има Журналистите какво да снимат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • медицински случай за пословично посредствен син тип

  19 Sep 2023 18:21ч.

  Такъв е седесарският синдром - наричаме го "синдромът на д-р Косев". Инфантилно съзнание, слаба информираност за събитията и процесите, доверие в най-плиткоумните медийни фишеци, желаещо мислене на дилетант във всичко, обладано обаче от синдрома на Дънинг-Крюгер. Отвсякъде личи англоамериканската му обща култура. Направо изкуствен интелект във все още естествен жив организъм!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Викт

  19 Sep 2023 21:48ч.

  Замазаха леко положението. Ударът е нанесен от украинска страна с американска противорадиолокационна ракета AGM-88 HARM изстреляна от украински су27.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 404

  21 Sep 2023 1:48ч.

  Нацистка yкропия е ТЕРОРИСТИЧНА ДЪРЖАВА !!!! Подкрепяйки я, престъпната политическа клика в България, подкрепя ТЕРОРИСТИ !!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи