Нямаме основания да смятаме 5G за безопасна технология

Нямаме основания да смятаме 5G за безопасна технология
Повече от 240 изследователи, които са публикували експертно проверени научни публикации върху биологичните или здравните последствия от нейонизиращи електромагнитни полета, подписаха Международен научен апел, който призовава за по-строги нива на допустимо излагане. Апелът твърди: „Множество скорошни научни изследвания показват, че електромагнитните полета въздействат на живите организми в нива доста по-ниски от препоръчаните в отделните държави и в международни документи. Ефектите включват повишен риск от рак, оксидативен стрес на клетките, повишаване на опасните свободни радикали, генетични увреждания, структурни и фукционални промени на репродуктивната система, дефицити в способността за учене и паметта, неврологични разстройства и негативно въздействие върху доброто общо състояние на човека. Вредата се разпростира значително отвъд човешкия род и доказателствата за вредните ефекти върху животните и растенията се множат.“ Учените, подписали Апела, са може би по-голямата част от експертите в областта на нейонизиращата радиация. Те са публикували повече от 2000 научни труда и писма по въпроса в професионални научни списания.

Д-р Джоуел Московиц е директор на Центъра за семейно и общностно здраве във Факултета по обществено здраве на Университета в Калифорния, Бъркли. Той превежда  и разпространява проучванията върху здравните ефекти на безжичната радиация от 2009 г. след като той и негови колеги публикуват обзорно изследване, според което дългогодишните потребители на мобилни телефони са в по-голям риск от мозъчни тумори. Неговият уебсайт Electromagnetic Radiation Safety има над два милиона преглеждания от 2013 г. Носител е на наградата Джеймс Мадисън 2018 за принос към свободата на информацията.

 

Телекомуникационните компании и техните експерти обвиниха учените, които изследват ефекта на радиацията от мобилните телефони, във всяване на страх от въвеждането на 5G в безжичната комуникации. Тъй като значителна част от нашите проучвания са публично финансирани, вярваме, че е наша етична отговорност да информираме обществеността какво ни казва експертно проверената научна литература за рисковете за здравето от безжичната радиация. 

 

Председателят на Федералната комисия по комуникаци (ФКК) наскоро обяви в прессъобщение, че Комисията ще потвърди допустимите нива на излагане на радиочестотно лъчение (РЧЛ), които бяха приети в края на 90-те години на XX век. Тези допустими нива са определени въз основа на промените в поведение на плъхове, изложени на микровълново лъчение, и са въведени с цел да ни предпазят от краткосрочните рискове от прегряване заради излагане на радиочестотна радиация.

 

И все пак, откакто ФКК наложи тези нива, най-вече въз основа на изследвания от 80-те години, преобладаващите експертно проверени научни изследвания (повече от 500) намират вредни биологични или здравни последствия от излагане на радиочестотно лъчение с твърде нисък интензитет, за да предизвика значително нагряване. 

 

Позовавайки се на този огромен обем проучвания, повече от 240 изследователи, които са публикували експертно проверени научни публикации върху биологичните или здравните последствия от нейонизиращи електромагнитни полета, подписаха Международен научен апел, който призовава за по-строги нива на допустимо излагане. Апелът твърди:  

 

„Множество скорошни научни изследвания показват, че електромагнитните полета въздействат на живите организми в нива доста по-ниски от препоръчаните в отделните държави и в международни документи. Ефектите включват повишен риск от рак, оксидативен стрес на клетките, повишаване на опасните свободни радикали, генетични увреждания, структурни и фукционални промени на репродуктивната система, дефицити в способността за учене и паметта, неврологични разстройства и негативно въздействие върху доброто общо състояние на човека. Вредата се разпростира значително отвъд човешкия род и доказателствата за вредните ефекти върху животните и растенията се множат.“

 

Учените, подписали Апела, са може би по-голямата част от експертите в областта на нейонизиращата радиация. Те са публикували повече от 2000 научни труда и писма по въпроса в професионални научни списания.  

 

Допустимите нива на радиочестотно лъчение, определени от ФКК, регулират интензитета на излагането, като вземат предвид честотата на вълните, но игнорират сигналните свойства на радиочестотната радиация. Заедно с моделите на вълната и продължителността на излагането, определени характеристики на сигнала (пулсации, поляризация) разширяват биологичните и здравните ефекти от излагането.  Нужно е да се определят нови допустими нива, които да отчитат тези диференцирани ефекти. Нещо повече, тези нива, трябва да бъдат определени на база биологичните ефекти, не да бъдат основани върху промените в поведението на лабораторен плъх. 

 

Международната агенция за изследване на рака (IARC), звено на СЗО, класифицира радиочестотното лъчение като „възможно канцерогенно за хората“ през 2011 г. Миналата година, изследване за 30 милиона долара, проведено от Националната токсикологична програма на САЩ, намери „безспорни доказателства:, че двегодишно излагане на радиочестотно лъчение от мобилни телефони, увеличава рака в мъжките плъхове и уврежда ДНК на плъхове и мишки от двата пола. Институтът Ramazzini в Италия възпроизведе ключовите резултати от това проучване при плъхове, използвайки различна честота и много по-слабо излагане на радиация от мобилни телефони. 

 

Въз основа на публикуваните през 2011 г. изследвания върху хора и животни както и на механични данни, IARC обяви за приоритет преразглеждането на радиочестотното лъчение в следващите пет години. Като се има предвид, че много от учените в сферата, смятат, че има достатъчно доказателства радиочестотната радиация да бъде определна като вероятен или известен кацероген при хората, вероятно IARC ще повиши канцерогенния ѝ потенциал в близко бъдеще. 

 

Въпреки това, без да бъде проведена формална оценка на риска или системен преглед на проучванията за ефектите на радиочестотното лъчение върху здравето, американската Агенция за храните и лекарствата (FDA) потвърди нивата, определени от Комисията по комуникации от 1996 г., и заяви, че агенцията е „достигнала до заключение, че засега няма основание за изменение на настоящите стандарти“ и че „експерименталните изводи на  Националната токсикологична програма не бива да бъдат съотнасяни към употребата на мобилни телефони от хората.“ В писмото се твърди, че „известните научни доказателства към момента не подкрепят тезата за вреди върху здравето на хората при излагане при или под сегашните допустими нива.“

 

Най-новата 5G технология за първи път  използва милиметрови вълни в допълнение на микровълните, които се използват при по-старите мобилни технологии от 2G до 4G. Поради ограничения си обхват, 5G ще изисква антени на всеки 100 до 200 метра, като излага много хора на радиацията на милиметровите вълни. 5G използва и нови технологии (например активни антени, които могат да образуват лъчи – т. нар. "beamforming", фазирани антенни решетки, MIMO технологията), които поставят особени предизвикателства за измерване на ефектите от излагането на радиация. 

 

Милиметровите вълни се абсорбират в рамките на няколко милиметра от човешката кожа и в повърхностните слоеве на роговицата на окото. Краткосрочното излагане може да има вредни физиологични ефекти върху периферната нервна система, имунната и кръвоносната системи. Изследване показва, че дългосрочното излагане може да доведе до рискове за здравето на кожата (като меланом), очите (като очен меланом) и тестисите (стерилитет).

 

5G е нова технология и няма изследвание за влиянието ѝ върху здравето, затова, ако цитираме един американски сенатор, „летим на сляпо“. Въпреки това имаме значими проучвания за вредните ефекти на 2G и 3G. Малко се знае за ефектите от излагане на 4G, технология на 10 години, защото правителствата пренебрегнаха финансирането на подобни изследвания. Междувременно в регистрите на онкозаболяванията виждаме увеличение на определени видове тумори на главата и шията, които могат поне частично да бъдат отнесени към разпространението на радиацията от мобилни телефони. Този ръст е в съответствие с проучвания по метода „случай-контрол“ на туморни рискове при хората, използващи значително мобилни телефони. 

 

5G няма да измести 4G, те ще съжителстват в близко бъдеще, а вероятно и дългосрочно. Ако има синергични ефекти от едновременното излагане на различни видове радиочестотно лъчение, рискът от вреди от него нараства значително. Ракът не е единственият риск, има достатъчно доказателства, че радиочестотното лъчение предизвиква неврологични разстройства и репродуктивни проблеми, вероятно свързани с оксидативния стрес. 

 

Като общество, трябва ли да инвестираме милиарди, за да внедрим 5G, клетъчна технология, която изисква да се инсталират 800 000 или повече нови антени в САЩ в близост до местата, в които живеем, работим и играем?

 

Вместо това би трябвало да подкрепим препоръките на 250 учени и лекари, които подписаха Апела срещу 5G, който призовава за незабавен мораториум върху разполагането на 5G и да настояваме нашето правителство да финансира изследвания, необходими за въвеждане на биологично обосновани допустими стойности на излагане на радиочесточно лъчение, които защитават нашата безопасност и здраве.

 

 

Статията е публикувана на 17.10. 2019 г.

Източник: scientificamerican.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • Препоръка

  15 Юни 2020 13:41ч.

  Пратете тази статия на Ирина Недева от БНР, която днес цяла сутрин говори срещу "конспиративните теории" за 5-G технологиите и наивните млади българи, които им вярвали. Друго си е да си дърт/а соросоид/ка, нали!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  15 Юни 2020 13:57ч.

  "5G е нова технология и няма изследвание за влиянието ѝ върху здравето, затова, ако цитираме един американски сенатор, „летим на сляпо“. " Само в САЩ летите на сляпо. От 8-ми до 12-ти юни 2015г в Лондон се проведе International Conference on Communications. На тази конференция бяха изложени редица проучвания по отношение на 5G вълните - радиовълни в милиметровият спектър. Само Nokia и Huawei предложиха 5G демонстрации. Редица доклади бяха посветени на влиянието на милиметровите радиовълни върху човека. От изследванията се видя, че този тип вълни не могат да проникнат по дълбоко в човешкото тяло от ПОЛОВИНАТА дебелина на кожата. Не e лошо разни пишман доктори да се запознаят по-добре с материала, преди да пишат идиотщини.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ...

  15 Юни 2020 14:06ч.

  Не ставайте роби на технологиите. Има някаква системна грешка да подчиняваш все повече живота си на апаратура..... Какво като може да се прави какво ли не? 4Г какво донесе? Телевизора в телефона..... Което е просто излишно. Изяжда времето за общуване с природата и с други хора. Не се заблуждавайте. Сторипорените изолоации вече почнаха да дават дефекти.....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хуй Ай уей

  15 Юни 2020 14:06ч.

  Наблюдател, ти тъкмо от Нокиа и Хуауей ли чакаш да научиш рисковете за здравето?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  15 Юни 2020 14:47ч.

  Не от тях, а от сувместен доклад на Polytechnic School of Engineering, Brooklyn и Department of Radiology, 660 First Ave, New York. https://arxiv.org/ftp/arxiv/papers/1503/1503.05944.pdf Има огромен брой изследвания и доклади на темата, но са предназначени за грамотни хора.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Не ставайте роби на технологиите. Има някаква системна грешка да подчиняваш все повече живота си на апаратура....."

  15 Юни 2020 15:08ч.

  Отлично! Браво!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Помпео

  15 Юни 2020 15:10ч.

  Наблюдателю, не пиши неверни твърдения! Още от началото на петдесетте години на миналия век в „Известия на Президиума на Народното събрание“ („Държавен вестник“) излиза наредба за намалено работно врене на работещите с електромагнитни полета, както и допълнително възнаграждение и отпуск. Професор Марко Марков за 5G и вредата от електромагнитните мрежи - 1во интервю https://www.youtube.com/watch?v=DbxL6TQLG-M 2-ро интервю с професор Марков по отношение на 5G и вредите от електромагнитната радиация https://www.youtube.com/watch?v=j6JWfq2POUo 2-ро интервю с професор Марков по отношение на 5G и вредите от електромагнитната радиация Професор Марков е един от меценатите на българската и световна наука в сферата на влиянието на електромагнитните полета върху биологичните организми. Атомен физик, биофизик, радиобиолог и магнитобиолог, професор Марков има издадени 23 книги на тема електромагнитни полета, почетен гражданин е на 3 държави и още през 2001 година заявява на един международен форум, че електромагнитната радиация е геноцид спрямо децата ни. Чуйте мнението на един истински, независим и международно признат научен капацитет, дали е нужно да се въвежда 5G в България, как то и доста пикантерии от кухнята на научните среди. Това е 2-то по-кратко интервю.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  15 Юни 2020 15:18ч.

  "4Г какво донесе? " 4Г е за обикновените хора. 5G е за индустрия, медицина и всичко което е нужно да се прави от разстояние. 5G НЕ Е необходима на Сульо и Пульо. В открити рудници камионите вече се управляват дистанционно с 5G технология. На всички опасни места се работи с роботи управлявани с 5G технология. Лекари могат да провеждат животоспасяващи операции дистанционно с помощта на 5G технологии. А ако се опасявате толкова много от 5G радиовълните, тогава трябва да изобретите специални чадъри, които да ползвате когато сте на открито. Защото сателитната телевизия работи с вълни с тази честота. 5G вълните са с ниска честота 600-700МегаХерца, средна - 2.5-3.7ГигаХерца и висока 25-39ГигаХерца. Сателитната телевизия 12-18ГигаХерца.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  15 Юни 2020 15:24ч.

  Гн Помпео, България е толкова изистанала, че 5G не й е необходима. 5G е за дистанционно управление. Без високотехнологична индустия е безсмислена. А понеже земята българска ражда корифеи като професор Марков, затова сте цъфнали и вързали.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "То навремето такива дедуновци са се изказвали и за атомната енергия колко е вредна, и са препоръчвали да се копа повече кюмур?"

  15 Юни 2020 15:27ч.

  АЕЦ „Три майл айлънд“, АЕЦ "Чернобил" и АЕЦ "Фукушима" са три напълно безопасни аварии с ядрени електро централи и докато във втория случай централата е била държавна и потушаването на последствията от аварията съвсем логично е била държавна политика , то в първия и третия случай приходите са били за честните частници капиталисти, а разходите по утилизацията на радиоактивното замърсяване за държавата. Обикновен капитализъм!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Не ставайте роби на технологиите. Има някаква системна грешка да подчиняваш все повече живота си на апаратура....."

  15 Юни 2020 15:32ч.

  Отлично! Браво!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  15 Юни 2020 15:44ч.

  Знаете ли, че максимално възможното облъчване което човек може да получи от ВСИЧКИ възможни изкуствени източници е ПО-НИСКО от облъчването, което човек получава, когато е навън, по време на слънчев ден? Затова професор Марков, който е загрижен за здравето на децата, трябва да съветва родителите да не позволяват на децата да играят навън през лятото, когато грее слънце. Това особено важи за географска широчина около 45 градуса, в която се намира и България. Не ходете на море през лятото и не стойте на слънце, много по опасно е от 5G мрежа.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Друг Доктор

  15 Юни 2020 16:26ч.

  Абе тъпанар "наблюдател" , ти докога ще тролиш тука с тъпащините и лъжите си ? Специалистите ти обясняват това което обясних и аз завчера ! Изброяват и допълнителни беди и болести , които може да предизвика това мощно електромагнитно лъчение , разположено близко до хората (100-200 метра) ! Ти , тъпанар , продължаваш с водопада от тъпотиите си ! "Радиацията в милимотровия спектър прониквала само в дълбочината на кожата" ! И ти кожата не я ли броиш за важен орган ? Ти за опаковка на човека ли я броиш ? Дали си наясно , че това е един от най-големите органи , и с многобройни функции ? Дали си наясно че без 30-50 % от кожата си (при изгаряния) човек най-често умира ?!! Дали си наясно че кожата е основна бариера в имунната система ? В обмяната , в синтеза на хормони , за предпазване от канцерогени ( споменали са риска от меланом !!! Знаеш ли колко е малигнен този рак ???) И това че стоящите по цял ден с клетъчен телефон на ухо са в пъти по-предразположени от мозъчни тумори като астроцитоми например ? Или глиобластоми ? Тумори на слуховия апарат ? Или за тебе тъпак , не е важно , че хората излагани на мощно електромагнитно лъчение получават увреждане на роговицата ? Или това не те касае ? Ей , тъпунгер , ако си тука да дращиш за стотинки , бъди проклет , заедно с тия които са те пратили ! Но ако ги пишеш всички тия идиотии по собствена инициатива , знай че си завършен игнорант и малоумник !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Eisblock

  15 Юни 2020 16:48ч.

  Положителните отзиви за безопасното ползване на ВЧ (високо-честотни) излъчватели и в частност, за мобилните телефони в огромната си част, ако не и за всички, се финансират от съответните лобита. Или някои наистина вярват или си въобразяват, как заинтересованите сами ще признаят грешки и престъпления? Да не би безпрекословните изследвания в началото на мобилната истерия/мания за увреждания на мозъка от държането на телефона дори за под минута време до ухото, да не бяха истински или неизвестни? Бяха разбира се, но индустриалните гиганти наложиха тези изследвания да се неглижират и направо - скрият. Сега е същото с 5G. Основното е, че самата носеща висока честота освен че е вредна по принцип - дори и да прониквала само под кожата, то цялостното излъчване е много по-вредно. То е сумарен продукт на една носеща висока честота и вкараният в нея (има различни начини за целта) информационен поток. Той модулира ВЧ-то по точно определен начин. Имаше преди време съобщения, че модулацията със самото кодиране на информационните пакети при 5G са се оказали много вредни. Първоначално тази технология се е разработвала за нуждите на лъчевите оръжия. Друг е въпросът, защо точно тези приемо-предаватели със съответните антени трябва да се поставят така на гъсто. От една страна, вярно е, че излъчваната мощност е по-малка от тази на стандартните GSM-и (стига някой да не я "надуе" както му отърва, но от друга - полето е много по-хомогенно и в резултат - по-ефективно. Огромната информационна плътност с количеството данни са далеч, много повече от нуждите за каквото и приложение да си помислим. Освен когато, ако това се направи и плебса - приеме, ще е за нуждите за чипиране на хората. Самите чипове (вече и на кучетата се слагат) имат маломощен предавател - това обуславя гъстата мрежа от клетки (антени), а много слабата им мощност на чиповете изисква и гъстотата за да има всеобхватно покритие. Не напразно тестовете се правят по протежение на гъсто населени и много-използвани от плебса, улици. До колкото се чу, даже и в София се правят тестове в центъра, но още не са с най-високата носеща честота, а с тази за 4G. ... Разбира се, полит-коректното третиране и коментиране на цялото това начинание 5G не следва да се опира на конспиративни теории (защо ли се сещам за вица с двете прасета и свинската Коледа?) и трябва още по-малко да третира снимките с множеството измрели птици около 5G - антените. Кой пък им е крив? Да не са дръзвали да четат именно тези "теории"!!! Теории ли? - Вече се обърках, дали не са практики, все пак?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хирург

  15 Юни 2020 16:59ч.

  "Лекари могат да провеждат животоспасяващи операции дистанционно с помощта на 5G технологии. " ...Верно си голям дебил ! Аз съм хирург в Западна Европа. И спасяваме хора с ДВЕТЕ СИ РЪЦЕ. Плюс цялата техника и инструменти , които ни са необходими. Никога , подчертавам , НИКОГА - човешките животи няма да бъдат спасявани от сами роботи , 5 G-та , и подобни диванни фантастики .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Браво Докторе!

  15 Юни 2020 17:09ч.

  Повечето хора сме с тебе! Наблюдател е много арогантен пич (меко казано). Ами като мислиш така за БГ, какво правиш да пишеш тука - или искаш да се правиш на голям Тука, щото Там не те признават? - Защо не се махнеш на май.ната си и ни оставиш на мира. Хайде разкарай се ! Ние нямаме нужда от тебе.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Смях!

  15 Юни 2020 17:42ч.

  Станиоловите шапки се разшетаха :) Хорската неграмотност е покъртителна. Както господата Дънинг и Крюгер правилно са забелязали, най-невежите са най-гласовити и с готовност тълкуват материя, за която им липсват дори начални познания.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • nabludatel

  15 Юни 2020 17:52ч.

  Triabva da ima vse poveche hora ,kato DRUG DOKTOR, zada braniat ISTINATA. Intelekt bez moral e ravno na chudovishe,no ne I na chovek.Giv I zdrav badete DRUG DOKTOR .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • „България е толкова изостанала, че 5G не й е необходима." - АМИН!

  15 Юни 2020 17:56ч.

  Дай Боже, както сме изостанали с Ваксините, така да изостанем и с 5Г ! - но страхувам се, че нашите са първите слуги на Европа, и САЩ, и ще ни го наложат

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Виктор

  15 Юни 2020 19:41ч.

  https://www.youtube.com/watch?v=l3ge9M54l7E https://www.youtube.com/watch?v=xPsCrtcEb-Y Тези видеа са за провокатора Наблюдател. Това беше още преди 5G Наблюдател чини ми се че се имаш за над нещата и застрахован за разлика от другите, плебей и простаци които вярват на конспирации...не си застрахован просто по дълбоко потънал в мрежите за лова на на хора. Физиката ти може да обясни само на дядо ти ВЕФа не и безкрайната мерзост на звяра.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Знаят за 5Г точно както СЗО знае за бъдещите вируси - от производителите

  15 Юни 2020 20:54ч.

  https://trud.bg/проф-кантарджиев-тази-година-грипът-щ/ ---- "Всяка година Световната здравна организация определя кои ще бъдат най-разпространените грипни вируси и въз основа на това се приготвя ваксина." --- Противо-грипните ваксини искат 8-10 месеца за производство, значи СЗО знае най-късно през месец Март, или дори по-рано, кои грипни вируси ще бъдат разпространени през Декември и следващата сима? --- и определя ваксините мин. 10 месеца напред ??? --- По-скоро тази „прогноза" идва от производителите на ваксини, какво те планират да продадат, това се налага като „научна" прогнозиране. ... Точно такъв тип е информацията за безопасните 5Г , тоест, идва от производителите ------- Глупаци сме ако вярваме.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Виктор

  15 Юни 2020 22:38ч.

  По повод пържените яйца. Старите комуняги и левичари имат един израз за младите комундета, че са недо мътени. Та си мисля това е концепцията на световния комунизъм да се опържат ЕГОТАТА докато са млади та за това наблюдаваме този дяволски омлет 2020 по 5G технология в сладко кисел сос... поклон на Господа Бога Иисуса Христа самата технология, е недо мътена от недо мътени, пишман готвачи ей това е. Все още има надежда добре, че не зависи от хората, народите и цялата земна твар и гад. :)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бай Иван

  15 Юни 2020 23:48ч.

  Подразниха ме писанията на оня дебил наблюдател и затова искам да му напомня да не омаловажава работата и заключенията на проф. Марков и други независими учени. Той вероятно повече вярва на инж. Израел не знам си кой, който явно е стимулиран с финикийски знаци и ни обяснява, колко безопаснна е 5G технологията. Учудва ме, че за несравнимо по-несъществени проекти от законите се изискват изследвания за въздействие на околната среда, а за такава всеобхватна световно обхващаща технология няма никакви изследвания! Това е просто абсурдно. В последните години се дига луд шум за замърсяване на въздуха в София, защото това е видимо, а никой не му пука за радиочестотното замърсяване на ефира около нас! Никой ли не му пука, когато срещу прозорците на апартамента му се инсталират антени на GSM оператори, или, че детето му по цял ден си говори по телефона или си гледа филми по същия този телефон. Сега ще започне ново инсталиране на още огромно количество такива антени, които ще работят в милиметровия честотен диапазон и това не безпокои никой! Да ви припомням ли формулата за енергията на кванта, че е пропорционална на константата на планк h умножена с честотата на кванта v (ни). Това означава, че колкото по-висока е честотата му, толкова е по-висока енергията. Затова и по-вредни за здравето са по-високочестотните кванти, респективно мекото рентгеново лъчение от старите кинескопи е много по безопасно от твърдите рентгенови лъчи на рентгеновия апарат, а още по опасни са гама лъчите, които са с още по-висока честота! Разбира се това не означава, че техническия прогрес трябва да бъде спрян, но той трябва да е безопасен за здравето на хората, защото ние не сме роботи и техническия прогрес се обезмисля, ако е в противоречие с нашето здраве.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Чукча читател

  16 Юни 2020 0:06ч.

  Евала на сайта Гласове за тази статия. Евала просто.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Коментатор

  16 Юни 2020 1:02ч.

  Отдавна хората са в плен на технологията,и ще продължава така. Представете си след 10 години. И ако си мислите че протестите срещу 5g ще помогнат,еми няма да помогнат. Технологията е нужна заедно с 5G. Страхувате се за децата си,нападате Бийл Гейтс,не щете ваксина,ама не ви пука че с все по големи темпове убиваме планетата си.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ми кат нема пет жи

  16 Юни 2020 1:15ч.

  с кво ша управлйават бългърити, куит Мони Царот им смини чипа и сига треба Бойко да им гу смини пак да ни ги ублъчи Бил Гатес!+?+ И посли треба на сички българе да им бийат пу идна инжекцийа антипутлиризъм форте

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • БЕЗСИЛНИ СМЕ

  16 Юни 2020 2:55ч.

  Какво предизвикват радиовълните в антената? Електрически импулси! Човек е антена. Слънцето не кара металът да прави високо напрежение, но микровълните го правят. Радио вълните са ток. И тесла експериментите го доказват. Още в човешката кожа има нервни - йонни канали, проводници, свързани с мозъкът. Радиовълните са ток, индукция, ето защо преминават през стените, а слънчевата радиация - не.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • како

  16 Юни 2020 3:09ч.

  Прониква на милиметър в кожата? Сложете телефонът си в торбичка, или го опаковай те с найлоново фолио. И го обвийте с един два сантиметра кайма или пържоли, или сланина. Позвънете му!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • И всички тук забравят, че 5G не е част от пъклените замисли на Сорос и Бил Гейтс с неговите чипове

  16 Юни 2020 7:46ч.

  а идва от братски комунистически Китай.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Hchcjvjvj

  16 Юни 2020 8:38ч.

  Рисковете с 5g технологията са свързани не толкова с облъчването. По-големите рискове са свързани с други неща ,като например масово следене, големи групи от по нискоквалифицирани хора и не само ще са без работа, защото 5G в съчетание с изкуствения интелект ще изисква по-малко човешка намеса. А това означава съвсем друг тип икономика. Само преди няколко седмици Microsoft уволни журналистите си и обяви , че новините и статиите ще се пишат от изкуствен интелект. И оттук идва големият проблем , какво да се прави с “излишните” хора. Така че ни чака един вид технологичен фашизъм!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • световната констипация

  16 Юни 2020 9:07ч.

  САЩ свалиха забраната за сътрудничество на US компании с Huawei за 5G: https://bgr.news-front.info/2020/06/16/sashh-svaliha-zabranata-za-strudnichestvo-na-us-kompanii-s-huawei-za-5g/

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • пародия

  16 Юни 2020 9:11ч.

  Дааааааа ... Всичко което НЕ работи за САЩ е вредно ! 5G технологията е вредна , щото е Китайска , а Руският газ може да е евтин , но МИРИШЕ и не е демократичен !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бъртран Ръсел

  16 Юни 2020 9:52ч.

  "В съвременния свят глупавите са прекалено самоуверени, докато умните са изпълнени със съмнения."

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  16 Юни 2020 12:43ч.

  "двегодишно излагане на радиочестотно лъчение от мобилни телефони, увеличава рака в мъжките плъхове и уврежда ДНК на плъхове и мишки от двата пола" Когато някой е кретен и парадира, че е учен, е много по опасен от тихият идиот в селото. ПРОДЪЛЖИТЕЛНОСТТА на живот на плъхове и мишки е ДВЕ ГОДИНИ!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  16 Юни 2020 12:51ч.

  До " Eisblock на 15.06.2020 в 16:48 " Гн Идиот. Напиши ТОЧНО и ясно какво казват "специалистите" за вредата. Как точно влияе на човека? А ти, ако се боиш от излъчване, трябва да не ползваш ел ток в къщи (от всеки проводник по който тече ток има излъчване), да не ползваш никакви ел уреди (всеки електрически уред излъчва) Да не ползваш радио и телевизия (те се основават на радиовълни). С една дума, стой си на село, осветлявай се с газена лампа и живей с говедата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  16 Юни 2020 13:08ч.

  До " Бай Иван на 15.06.2020 в 23:48 " И ти ли бе тъп селянино. 4G мрежата е МНОГО по-опасна (ако може да се твърди) от 5G мрежата. Променлив ток с малка честота и ниско напрежение ЩЕ ТЕ УБИЕ. Високо напрежение с много висока честота е безвредно. Преди 130 години Тесла го е демонстрирал с помощта на създаденият от него т.н. "Трансформатор на Тесла". По-добре демонстрирай "познания" пред бабите от родното ти село.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Master of 5G Puppets

  16 Юни 2020 13:45ч.

  наБлюдател, вижда се, че държиш да си фиешън, да си в джаза, да си на гребена на вълната, която ти обещават, че щяла да те носи безметежно из океана, без да ти споменават дребната подробност, че същата тази вълна ще те удави и размаже на парчета. Но заслепен от розовия 5G "гювеч" дето ги го обещават, пропускаш очевидните доказателства за вредите спрямо здравето и Живота и вредите за подмяна на човека от машини, застрашаващо генерално човешкото съществуване. И драги наБлюдател, няма никакво значение дали канцерогенното влиание на вълните ще е 5 мм или 2 см. все води до кожен или очен меланом с фатални последици. Впрочем хубво беше да се замислиш, че щом радиолъчението на кратко живеещите плъхове оказва тежки последици върху телесните им органи само за 2 години, то каква ще е акумулираната вреда за човек подложен на облъчване за 5, 10 или 15 години. Отговора е очеизваждащ - промени в клетките, известни като РАК с фатален изход. Това е светлото 5G бъдеще, което очаква и теб, ентусиазирания фен на джитата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Противен трол

  16 Юни 2020 14:08ч.

  Не разбра ли че си нежелан тука , трол наблюдател ? Няма кого да тролиш , тук е разумен и интелигентен форум. Лъжите ти не спират ден след ден - ПЛЪХОВЕТЕ ЖИВЕЯТ МЕЖДУ 2 и 5 ГОДИНИ !!! http://www.preventa.bg/%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%BA%D0%BE-%D1%81%D0%B0-%D1%83%D0%BC%D0%BD%D0%B8-%D0%BF%D0%BB%D1%8A%D1%85%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B5/ Мишките живеят между 1-3 години , в изкуствена среда средно 2-3 години , но някои породи https://www.google.com/search?hl=bg&sxsrf=ALeKk02JfUhL9tN1Qmj1hvVJJzf2mtOxXw:1592305463566&q=Pachyuromys+duprasi&stick=H4sIAAAAAAAAAOPgE-LRT9c3LDTLysgyTC9S4tTP1TewsKjKNtTSyU620k_KzM_JT6_Uzy9KT8zLLM6NT85JLC7OTMtMTizJzM-zyslMSy0uSMxbxCockJicUVlalJ9bWayQUlpQlFicuYOVEQBZAlToYgAAAA&sa=X&ved=2ahUKEwjkg56MmIbqAhU_A2MBHZR1DIsQmxMoAjAOegQIBxAE&biw=1536&bih=722 живеят до 7 години ! Не си на ниво , ходи да тролиш в ПИК , Дневник , Сега ...не по-високо от тревата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  17 Юни 2020 13:17ч.

  До последните двама кретени: Не сте вие тези дето ще определят кой може и кой не може да троли. А за да имате думата да се изказвате на тази тема, ще трябва да сте учили поне колкото мен - поне 20 години и да сте работили в областта на електромагнитни вълни поне толкова колкото мен - поне 40 години.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дърт трол

  17 Юни 2020 15:52ч.

  Трол на 60 години ! Забележително... По-скоро обикновен гербав кухавелник.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи