Забравете Европа, която познавахте някога*

Забравете Европа, която познавахте някога*
Орди от алчни имигранти задръстиха Европа. Авторката е посетила няколко европейски страни, където всекидневно прииждат десетки хиляди хора от Африка и Близкия изток. Но това изобщо не са класически бежанци. Те се чувстват стопани на новите места, презират помагащите им местни жители и търсят за себе си нови и нови блага.

Малкият град Канижа се намира на сръбско-унгарската граница. Всяка сутрин в 6 часа камбаните на църквата „Петър и Павел“ започват своята тъжна песен. Те плачат така пронизително и отчаяно до 7 ч. сутринта, че да се спи повече е невъзможно. Отивам до прозореца и дръпвам пердето. Площадът пред хотела пустее. Те са си отишли. Останали са само „наблюдателите“ – няколко мургави мъже, спящи на тревата под дърветата.

 

 

Канижа

 

Но ето че първият международен автобус спира на централната спирка, изсипвайки прясна порция бежанци. Основно това са мъже до 30 години в джинси и тениски. Но има и жени с кърпи на главата и малки деца на ръце. Въпреки изнурителната жега жените са опаковани с тъмни вълнени дрехи. Някои дори са с черни ръкавици. Всичките тези хора очевидно са достатъчно самоуверени и абсолютно равнодушни към очарованието на старинното християнско градче. Към 9 часа отварят кафене „Венеция“, където бежанците отиват, за да заредят новите си айфони и лаптопи, да отидат в тоалетната или дори да си измият косата в мивката.

 

 

Лагерът на имигрантите на централния площад в Канижа

 

Вечерта в центъра на Канижа няма къде игла да се хвърли. Стотици хора са се разположили във временните лагери на двата централни площада. По най-скромна сметка те са около 2 хиляди души. Седят на тревата, ядат, пият и с презрение наблюдават чистачите, които прибират пластмасови торбички, бутилки, фасове и остатъци от храна.

 

 

Нощта се спуска. Тъмнината е сигнал. Хората се разделят на групи от 30-50 човека. Всяка група си има свой водач. Към 11 ч. вечерта групите пеша се отправят към сръбско-унгарската граница. Жителите мълчаливо наблюдават през прозорците как през тихото, сякаш мъртво градче се придвижват тъмните сенки на имигрантите.

 

 

Група бежанци се готви нелегално да мине границата през унгарската гора

 

„Те излизат пеша от града, а после ги вземат с автобуси циганските мафиоти – разказва таксиметровият шофьор Виктор. – На нас не ни е разрешено да извозваме нелегалните. Полицията вече спря от движение пет коли от нашата фирма. А циганите си правят каквото искат. Те са главните каналджии на бежанци по всички балкански маршрути. Циганите докарват бежанците до самата граница, а после ги прекарват през гората в Унгария по известни само на тях пътеки. Всичко започна през януари. Хората взеха да пристигат организирано всеки ден. И потокът непрекъснато нараства. Честно да ви кажа, направо взе да става страшно. Какво ще стане с нас?“

 

Великото преселение на народите

 

През 2015 г. Европа се взриви. Това, което започна като тънко поточе от имигранти, изведнъж се превърна в мощна човешка вълна, готова да помете уютната, подредена Европа. Към двата предишни маршрута: през Гибралтар в Испания и Средиземно море до италианската Лампедуза – се прибави нов, удобен и безопасен балкански маршрут. Отначало от турския Измир до гръцките острови (като първата жертва падна знаменитият остров Лесбос. Гърци са ми разказвали, че турците всячески помагат на имигрантите. Говори се, че Турция умишлено спонсорира бежанците и буквално ги изтиква в международни води). След Атина, Македония, Сърбия, Унгария по-нататък потокът се разделя на две части – Австрия и Германия или Словакия и Чехия. Дори Англия, която с такова чувство за превъзходство бомбардира нещастната Либия, изведнъж забеляза, че островният й статут няма да я спаси от нашествието. Тунелът под Ламанша ежедневно е щурмуван от озлобени бежанци. А в Германия властите бяха принудени да прибягнат към помощта на армията, която предостави палатки на имигрантите и охрана срещу разярените местни жители.

 

От януари до юли само по балканския маршрут са минали 100 хиляди души. Социолози прогнозират, че до края на годината те ще бъдат вече 250 хиляди. А за следващата година обещават катастрофа.

 

Много пъти съм работила в „горещи точки“ на събитията и в живота си съм видяла огромен брой бежанци. Плачещи жени в домашни дрехи и чехли на бос крак, мърляви деца, увити в дрипи, мъже с каменни физиономии, гневни на собствената си безпомощност. Те се радваха на бутилка вода, на парче хляб и малка парична помощ. При тези бежанци ме порази външният израз на благополучие и умението бързо да създават тук свои правила.

 

 

 

Бежанци в Белград

 

Паркът в Белград е до автогарата. Той изглежда като повечето паркове в европейските градове. Мъже, миещи се във фонтаните, цели семейства, спящи на тревата. Веднага след като влязох на територията на парка, на пътя ми застана група младежи. „Не можете да снимате тук“, заяви един от тях на приличен английски, показвайки с ръка фотоапарата ми. „Как така?! – възкликнах аз с ръце на кръста. – Паркът е публично място, а аз съм журналист и си върша работата.“ „Тук са нашите жени!“ „И какво? Вашите жени са покрити от главата до петите. Ако не им харесват тукашните правила, могат да се върнат обратно. Знаете ли, че Белград е столица на православна християнска държава? И жените тук ходят с открити лица? От колко часа сте в Белград?“ „От три дни“, отговаря ми моят объркан събеседник. „И вече установявате свои правила? Това не е ваша земя.“

 

Тук и двамата снижаваме тона и сключваме примирие. Новият ми познат се казва Халид, той е от Дамаск, на 21 години. „Аз съм истински сириец – с гордост казва той. – Не съм като всички тези…“ С презрителен жест той посочва хората, окупирали площада. „А защо това да е важно?“, дивя се аз. „Всички тук лъжат, че са от Сирия. Просто Сирия сега е много на мода. Във вестниците пишат. Никой не го е грижа за бежанците от Ирак, Афганистан, Либия, Тунис. Тук дори афганистанците са започнали да се наричат сирийци.“

 

Халид и приятелите му са избягали от Сирия, за да не ги призоват в армията. „За какво ми е да воювам за Асад. По-добре да отида в Германия.“ „А защо не потърси убежище в Гърция, Македония или тук в Сърбия?“ „Това са все бедни страни – презрително мръщи нос Халид. – Дори не си представях, че Европа е толкова бедна. Ние в Сирия преди войната живеехме доста по-богато. Само за пътя до Белград платих на превозвачи и каналджии 3000 долара. А до Германия ще ми се наложи да дам още 1500 долара. Аз имам пари. Мога да платя за петзвезден хотел в Белград, но тук не ни пускат, местните власти ни дават само 72 часа да останем в страната. А регистрацията ми свърши днес. Дори тук, в парка, плащам за душ и тоалетна. Но след това в Германия всичко ще бъде безплатно: образование, осигуровки, жилища за имигрантите. Там е хубаво! Искам да постъпя в университет по икономика. Като се устроя, ще доведа цялото си семейство: двамата ми братя, баща ми, майка ми и трите ми сестри.“

 

Пет симпатични млади жени със забрадки са се настанили на пейка в сянката на голямо дърво под охраната на двама мъже със свирепи физиономии. „Селям алейкум!“, приветствам ги аз. „Хелоу“, дружно ми отговарят те. Една от тях на име Аиша поема ролята на преводач. Трудно подбирайки английските думи, тя обяснява, че те са сирийци от Алепо и отиват със семейството си в Германия. Пътуват вече десет дни. Не познават никого в Германия, но са чували, че там приемат всички бежанци. Казват, че имат пари. Пътешествието на цялото семейство надхвърля сумата 20 хиляди долара. Майка им има диабет, но те са уверени, че немците са длъжни да ги лекуват безплатно. Омъжената Бетул ми показва изранените си крака. „Това е от онзи ден, когато през нощта минахме македонската граница през гората – обяснява тя. – Ти си красива, защото имаш бяла кожа. Но и аз бях красива, докато не ме хвана слънцето. Ето, виж.“ Бетула запретва ръкав и показва границата между загорялата и бяла кожа. „Аз ще живея в Европа и отново ще стана бяла. На север има по-малко слънце.“

 

Бежанците в Белград никак не приличат на сирийските бежанци, които видях в Ливан. Там те бяха трагични личности, хора, лишили се от всичко и бавно умирайки под жестокото слънце, наблъскани в лагерите. Тези, които се добират до Европа, са елитът. С парите си и със своите свръхзадачи.

 

Как се става бежанец?

 

Рано сутринта от унгарската гора недалече от градчето Ашотхал на пътя излиза група мургави хора с раници на гърба. Всички те са минали нелегално границата миналата нощ и вече няма от какво да се страхуват. Ориентират се отлично по GPS на телефоните си. Главната им задача е като срещнат първия полицай, да му представят искането си, че търсят убежище. Ако в групата никой не говори криво-ляво английски, показват написана думата „asylum“ (убежище). На официален език това се нарича „изразяване на намерение за убежище“. От този момент нататък те получават право на престой в страната за 72 часа. И не само. Имат право на легло в центъра за бежанци, три пъти на ден хранене, дрехи и обувки втора употреба и безплатни билети за пътуване из цялата страна.

 

Золтан, як снажен младеж в камуфлажна униформа, ме кара до едно от местата за бежанци. Золтан е от групата на унгарските доброволци, националистически (или патриотично) настроени, пазещи границата и със сила препятстващи проникването на бежанци. Но той не е военен и фактически няма никакви пълномощия. Но лошо им се пише на тези бежанци, които попаднат в ръцете на неговата организация. В най-добрия случай те с ритник ги пращат обратно през границата.

 

 

Унгарската гора, недалеч от границата. Бежанците са под надзора на полицията

 

На полянка в гората под охраната на полицаи удобно са се разположили бежанци от различни страни. Един от тях, младият афганистанец Аманул, ми разказва, че той два месеца и половина пътувал пеша до тук, докато се добрал от Кундуз през Иран и Турция заедно с приятелите си с надеждата да се устрои в Германия. Той ми показва за потвърждение мазолите на краката си.

 

Редом с тях се е разположила група млади сирийци, които изглеждат като истински европейци. Руси, със светли очи, свободно говорещи английски. Заедно с тях е предизвикателна рижа млада жена, пушеща цигара от цигара. Тя е сирийка сунитка, както и приятелите й, но се държи смело сред жените със забрадки. Всички те са решени да се доберат до Швеция. Рижата се безпокои от факта, че са им взели отпечатъци от пръстите. „Чух, че могат да ни върнат обратно в Унгария дори ако се доберем до Швеция. Това е нова договорка между шенгенските страни. Длъжен си да останеш там, където са ти взели отпечатък от пръстите.“ (Тя е абсолютно права, но аз я успокоявам, че тази договорка съществува само на хартия.)

 

 

 

 

Смуглият сунит от Идлиб на име Джамил с две деца ме пита кога автобусът ще ги вземе и ще ги настанят на мястото за почивка. Той е крайно възмутен от тази „дезорганизация“. Трудно е да се повярва, че този човек предната нощ нелегално е пресякъл границата. Държи се като пътник на автобусна спирка, ядосан от това, че автобусът не идва по разписание. Той поиска аз да се разправям с полицаите. А те са страшно изморени от потока бежанци: „Нямаме достатъчно коли, за да ги превозим всичките на гарата в Сегед. От сутринта заминаха шест пълни автобуса. Чакаме да се върнат и да откараме и останалите.“

 

 

Добре дошли

 

 

Чай и халялна чорба (супа с месо) за имигрантите от благотворителна организация

 

Унгарският град Сегед. Железопътна гара. Дървена къща, където вече всичко е готово за приемането на бежанците от доброволците от благотворителна организация. Вода, плодове, сандвичи и „халялна чорба“ (месна супа). „Защо „халялна“? – питам аз пълна, некрасива, но добродушна жена, която мие тротоара пред къщата. – Нима чужденците не са длъжни да привикват към условията на живот в Европа?“ „Естествено, че не! – възмущава се тя. – Това може да оскърби религиозните им чувства. Те са много раними.“ Тя черпи радост и взъхновение от това, че „служи на нещастните хора“.

 

За чужденците са приготвени химически тоалетни, душове, водни вентилатори за освежаване, безплатен интернет и подробни инструкции как да се държат с властите. Всичко е изчистено до блясък, на подноси са сложени ябълки, лицата на доброволците сияят от предстоящата среща с „жертвите“.

 

 

 Подробни инструкции за бежанците на железопътната гара в Сегед, Унгария

 

 

 

Това, което се случва по-късно, ме оскърбява до дъното на душата ми. На автогарата спират няколко автобуса, напълнени до откат с млади мъже. Излизайки на улицата, те мигновено започват да говорят по телефоните и да включват модни джаджи към интернет. Небрежно, без да обръщат никакво внимание на зачервените от вълнение доброволци, те вземат бутилките с вода, сандвичи, чинии със супа. Дори не благодарят!

 

 

„Откачени бабички – споделя впечатлението си Джунет от Пакистан. – Защо децата или внуците им не ги гледат? Защо ги пускат свободно на улицата? Навсякъде, където и да отидем, ни посрещат тези луди.“ Аз направо се задъхвам от възмущение и възкликвам: „Те правят всичко това от благородство! За да ви помогнат!“ Джунет малко е смутен: „Но аз не споря, че те са добри. Но къде са мъжете им? И нима е прилично възрастни жени да се шляят по улиците вечер и да общуват с млади мъже? Минахме през цяла Европа, хората тук са странни. Видяхме дори млади жени, които ни раздаваха сандвичи. Бяха доста разсъблечени, а бяха на не по-малко от 20 години. Толкова стари в Пакистан не могат да се омъжат. А ти защо си сама? Къде е мъжът ти?“

 

„На две крачки от теб – казвам отмъстително. – Той фотографира.“

 

Хилавият Джунет отклонява поглед от внушителната фигура на съпруга ми – хърватски журналист, и веднага сменя тона.

 

„Това е правилно – одобрява той. – Жената не трябвада остава сама.“ И изведнъж се паникьосва: „Нека само да не ме снима. Забранявам! Трябва да преминавам още много граници. Искам да стигна в Лондон, защото там има много пакистанци. Когато се добера до Англия и доведа двете си сестри, няма да им разреша да излизат на улицата без придружител. Виж, за най-малката – тя вече е на 14 – в Англия сме намерили приличен жених. Може да е втората му жена, но той е един приличен човек.“ „Но нали в Англия никой не регистрира подобни бракове“, възмущавам се аз. „И не е необходимо. За нас важното е благословията на Аллах в джамията. И после всичко е точно. Като дойдат децата, за англичаните тя ще е непълнолетна самотна майка. Нямаш представа колко пари ще взема за това! И медицина, транспорт, храна, образование – всичко е безплатно. Англичаните са наши бивши колонизатори. Те ще си платят за всичко. Иншаллах!“

 

 

Бежанци на железопътна гара в Сегед, Унгария

 

 

„Великата“ унгарска стена

 

Сръбско-унгарската граница. Стоя пред внушителна 4-метрова ограда, която трябва да прегради 175 км. Това е вече знаменитата унгарска стена, която ще трябва да спре нашествието на имигрантите в Унгария. Засега тя не е достроена и бежанците минават границата всяка нощ.

 

 

 

При „великата“ унгарска стена

 

 

„Странно чувство – казва Вероника, сътрудник на кмета от малкото градче Ашотхал. – Никога не съм мислила, че моята страна ще живее зад бодлива тел. Само дето не знаеш от коя страна е затворът.“

 

 

Момиче доброволка раздава вода на бежанците

 

 

„Всички големи неправителствени организации протестираха“, заявява Вероника. „Да, тук може да има жертви“, съгласявам се аз, като си представям как се борят с мрежата и как в среднощна схватка със стоманената тел изтича кръвта на бежанците.

 

„Разбирате ли, та нали бедните диви животни могат да пострадат“, обяснява Вероника и аз с удивление се вглеждам в спокойното й лице, подозирайки, че тя иронизира. Но няма никаква ирония. „Местни глигани и елени вече напират към стената – казва тя с безпокойство. – Могат и да се наранят.“ „Да, могат. А хората, така или иначе, ще намерят някакъв изход – забелязвам аз. – Ще копаят под мрежата или ще изрежат дупки в нея.“

 

 

 

„Достатъчно е да се купи хубав швейцарски нож от магазина – казва член на унгарския парламент от партия „Йобик“ Мартон Дьондеш. – Стената не е препятствие. Ако имигрантът е изминал хиляди километри,за да се добере до Европа, за него няма да е проблем да заобиколи стената или да си купи нож. Може би не веднага, но имигрантите винаги намират решение. Те са навсякъде в Будапеща. В обществените паркове спят направо върху тревата. Ние не знаем от какво боледуват, какви вируси пренасят със себе си.

 

Това е истинска катастрофа!

 

Преди две години заявленията за убежище не превишаваха 2 хиляди. А тази година в края на юли ние получихме 100 хиляди заявления. Нямаме никаква инфраструктура, за да се справим с такъв наплив от хора. В Евросъюза не искат да говорят за реалните проблеми. Бюрократите от Брюксел говорят само за икономически и социални причини за новото преселение на народите. Но ако искаме да видим корена на проблема, сме длъжни да осъзнаем, че основната причина е външната политика на Запада. Намесата в Северна Африка и Близкия изток, дестабилизацията на такива страни като Ирак, Сирия, Афганистан, Тунис, Ливан, Египет, Либия. И това е само началото. Ние и досега не знаем какво количество имигранти ще дойдат при нас от Украйна, ако ситуацията колабира и настъпи икономическа катастрофа (а то е само въпрос на време). Европа все още се лута около мултикултурната политика, толерантността и правата на бежанците. Но Евросъюзът е като пациент, който не знае, че е болен.

 

 

За Унгария всичко това е обидно. Унгария никога не е имала колониално минало. А Франция и Англия ще си платят за своите престъпления. Те колонизираха източните народи, а сега бившите роби се завръщат и търсят компенсации. Но ние няма от какво да се срамуваме.“

 

„А вие наистина ли сте сигурни, че няма от какво да се срамувате? Чуйте историята на доктор Ахмад от Либия.“

 

 Унгарски митничари търсят бежанци в автомобили

 

 

„Невинни няма!“

 

С доктор Ахмад се запознавам в сръбското гранично градче Канижа в кафене „Венеция“. Веднага обърнах внимание на този син на Африка с тъмно лъскаво лице и дебели изпъкнали устни. Маска на африканско божество. Той бавно пие кафето си и пуши цигара, а аз гледам ръцете му, огромни и красиви, с точни и прецизни движения. Ръце на хирург. И познах.

 

Представям се и започваме разговор. Говорехме за „модерните“ и „немодерните“ войни, за това, че всички бежанци уверяват местните власти, че са от Сирия.

 

„Модерни войни! – саркастично се изсмя доктор Ахмад. – Но вие сте права. Европа не иска да чува за бежанци от Ирак и Афганистан. Готови са да запушат ушите си с памук. Но още по-оскърбително реагират на бежанците от Либия. Нали именно Франция и Великобритания бомбардираха моята страна. А сега се отвърнаха от нас!

 

Един вид, ние ви донесохме демокрацията, а вие не можахте да се възползвате от плодовете на свободата! Вие, либийците, трябва да се срамувате, че излъгахте нашите очаквания. Съжалявам, че бях такъв глупак. Имаше еуфория, когато свалиха Кадафи. Синът ми беше едно такова възторжено момче, което подкрепяше революцията, но загина.“

 

Лицето на доктор Ахмад остава спокойно, когато говори за сина си. Фатализмът на мюсюлманина и сдържаността на жителя на Изтока.

 

„Имам две дъщери. Избягахме в Европа почти веднага след като настъпи хаосът, оставих гроба на сина си. Аз съм лекар, но не си намерих работа по специалността в Египет. Навсякъде си има вътрешна конкуренция. Не обичат чужденците. Не искам да ви преразказвам скучната истрия на моите скитания. Надявам се в Европа да признаят дипломата ми. Английският ми е добър. Може би ще ми провърви.“

 

„Но местните жители са в паника от нашествието! – казвам. – Гърци, сърби, унгарци, словаци, чехи твърдят, че не са го заслужили! Че не е тяхна вината, че целият Близък изток и Северна Африка са потопени в кръв.“

 

„Как така!“ – възкликва доктор Ахмад и жълтеникавото бяло на огромните му африкански очи се пълни с кръв. – Аз нямам претенции към сърбите. Засега. Но Гърция, Унгария, Словакия, Хърватия – те са членки на НАТО. Да, те не са бомбардирали моята страна, но нали са плащали пари за военния бюджет на НАТО? Нима не са изпращали свои войници в Афганистан и Ирак? Няма да им се размине наказанието. НАТО заля с кръв целия Близък изток и сега слабата Европа, която даде власт над себе си на американския Сатана, ще бъде унищожена. Нашите жени ще нараждат деца. След пет години лицето на Европа напълно ще се промени. Аз не се радвам от това. Уважавам великата европейска култура и не искам вместо църкви тук да стоят минарета. Но така ще бъде. Това е възмездие. Иншаллах!“

 

„Дойде време вината да се сподели от всички“

 

„А нима не е прав вашият доктор! – неочаквано възкликва Мартон Дьондеш, член на унгарския парламент от партията „Йобик“, когато му разказах историята на доктор Ахмад. – Унгария е член на ЕС и НАТО. И когато тази организация води агресивна полиитка, за да разруши Сирия, Тунис, Либия и Ирак, ние не сме длъжни да пазим мълчание.

 

Ние трябва честно да кажем на нашите съюзници: „Чуйте! Това е против интересите на Европа и против интересите на нашата страна.!“ Да, ние не сме взимали участие в бомбардировките на Ирак и Сирия, но наше е мълчанието – наша е вината.

 

Аз и досега смятам, че направихме огромна грешка, като се присъединихме към НАТО. На хартия се присъединихме към отбранителен съюз. На практика обаче Унгария е член на агресивна настъпателна организация, която разрушава Близкия изток и провокира Русия със ситуацията в Украйна. Лидерите на Европа са или глупаци, или предатели. Въпреки че когато от материалите на Уикилийкс разбереш, че дори Меркел е под постоянно наблюдение от американските спецслужби, то разбираш: повечето лидери на Евросъюза могат да станат обект на шантаж.“

 

 

Живадин Йованович

 

Живадин Йованович, бивш министър на външните работи на Сърбия, принадлежи към тези хора, които виждат тясната връзка между миналото и настоящето.

 

„Новата разрушителна вълна на имиграцията е следствие от империалистическата политика на Запада – твърди той. – Всичко започна в Сърбия след разпадането на Югославия и натовските бомбардировки над Белград. Именно тук беше направена първата крачка за атаката на Сомалия, Судан, Афганистан, Ирак под предлог борба с тероризма и защита на правата на човека. Америка винаги е преследвала политиката на хаос, която й дава в ръцете контрол над природните ресурси, стратегически линии за комуникация и трафик на хора, наркотици и оръжия.

 

Последствията падат върху Европа, но Евросъюзът не е толкова съюзник на САЩ, колкото техен съперник. Ето защо Америка принуди ЕС да участва във всички военни операции, спонсорирани от САЩ, започвайки войната от Югославия. В действителност европейците воюват против самите себе си. Атаката над Либия беше варварство, символ на което стана чудовищно жестокото убийство на Кадафи. Сега получихме огромна безконтролна територия за разгул на бандитизма. Войната в Либия показа лицето на Запада – егоистично и неоколониално. Видяхме Франция, страдаща от комплекс за малоценност, отдавна загубила престижа си, и Саркози, разиграващ ролята на Наполеон. Видяхме Британия, която има огромен колониален исторически опит, на която не достига военна мощ. Именно англичаните често се изявяват като подстрекатели в конфликти, опитвайки се да обединят своите амбиции на бивша империя с американската сила и власт. А сега и англичаните, и французите хорово закрещяха, че трябва нещо да се направи с имигрантите. Всъщност си имаме работа с класически ефект на бумеранга.

 

Да, имиграционната бомба избухна, но причините за взрива са по-сложни, отколкото изглеждат на пръв поглед. При нас идват млади, образовани мъже с пари. Всички модни фризьорски ателиета в Белград са пълни с хора от Близкия изток. В скъпите сервизи за химическо чистене се дават цели чували с дрехи. Ясно е, че някой им помага финансово.

 

Полицията признава, че сред имигрантите има екстремисти. Всичко, което полицията може да направи, е да вземе отпечатъци от пръстите им. Пред нас са т. нар. „спящи клетки“. Когато му дойде времето, те ще се събудят и Европа ще бъде залята от вълна на терор.

 

Паника на Балканите!

 

Мигранти минават границата на Гърция за Македония

 

Македония. В страната е обявена извънредна ситуация. Пълен хаос на гръцко-македонската граница. Полицията е блокирала всички проходи и монтира бодлива тел. Бежанците щурмуват. Полицаите са принудени да използват сълзотворен газ и да призоват на помощ армията. Бежанци лежат на релсите, поради което е прекъснато влаковото движение между Гърция и Македония. В неутралната зона са се скупчили хиляди хора. Македонците обвиняват гръцката полиция в това, че бездейства и се опитва да прекара чужденците от Гърция.

 

 

Мигранти от Ирак си почиват на улицата. Прешево, Сърбия

 

Сърбия. Правителството говори за хуманитарна криза. Бежанците са вече около 80 хиляди, а в имиграционните центрове са устроени едва няколко хиляди. Въпреки че бежанците не искат да останат в Сърбия (хватката е известна – обявяват намеренията си за убежище, но без да пишат официално заявление), но жестокият контрол на границата с Унгария ги поставя в безизходна ситуация. Почина първият сърбин, заразен с нилска треска.

 

Група мигранти от различни страни си почиват на пътя след пресичане на границата със Сърбия

 

Хърватия. Загрижена за летните си туристически проблеми, Хърватия внезапно се събуди и изпадна в паника, когато откри, че бежанци се опитват да пресекат сръбско-хърватската граница. Което е логично: на границата между Хърватия и Словения (шенгенска зона), са разположени гъсти гори, през които цигани преди са превеждали китайци. А след Словения започва богатата Австрия и между тях няма граница. В самата Хърватия се намират не малко „полезни идиоти“ от средите на неолибералите, които призовават своите съграждани да отворят сърцата и вратите си за близкоизточните имигранти. Неолибералният вестник „Jutarnji list“ вече предложил места, където могат да се настанят бежанците в прекрасната Хърватия – празни военни казарми в Пула, Вараждин, Карловац, в Далмация. И дори в изоставения дворец на Естерхази, недалеч от очарователния Илок.

 

Но малката, затворена в себе си Хърватия неотдавна преживя шок – в Кайро преди месец терористите от „Ислямска държава“ отвлякоха гражданин на Хърватия и му отрязаха главата. Фотографията бе публикувана в интернет, на която 30-годишният баща на две деца държи собствената си глава в ръцете. Можем да си представим, че евентуалното чуждо нашествие ще доведе до истерия местното население. Неотдавна в интернет се появи следният плакат: „Скъпи имигранти! Добре дошли в Хърватия! Няма работа, няма пари, няма бъдеще. Моля, минете в Словения. Благодарим ви!

 

 

Плакат в хърватския интернет

 

 

Бранислав Джорджевич

 

„Забравете Европа, която познавахте някога – със страст казва директорът на сръбския Институт по международна политика и икономика проф. Бранислав Джорджевич. Европа е стисната в мюсюлманските геополитически клещи: Испания, Италия и Балканите. Дори в Букурещ, където на практика няма мюсюлмани, Турция построи най-голямата джамия в Европа. Неотдавна Балканите бяха посетени от Виктория Нюланд, която заяви в интервю: за да победи „Ислямска държава“, на САЩ са необходими от 5 до 10 години. Аз съм бивш военен. За да се победи ИД, е нужно не време, а воля. Вие питате, кой има интерес от хаоса в Близкия изток? Само сметнете колко хора в САЩ работят за военно-промишления комплекс. Пряко или косвено. Сметнете и членовете на семействата им. А колко избиратели ги поддържат? За да се развива военната промишленост, трябва да се изтъргува вече готовото оръжие. И да се изпробва новото. Не може просто да го произвеждате. Това е най-голямата индустрия на света. По-голяма, отколкото е газовата и нефтената. И още един въпрос: нуждае ли се Америка от силна Европа?“

 

„Естествено че не – казвам. – И все пак: кой е главният виновник?“ Най-тъжното в професията на журналиста е когато задаваш въпрос и знаеш отговора. И знаеш защо събеседникът ти не може да отговори честно. Доктор Бранислав Джорджевич, директор на института, който последователно върви след Евросъюза, е внимателен в коментарите. „За всичко нас ни наблюдава Големият Брат. Знаете как се казва. Защо питате?“

 

 

 

Заглавието е на Гласове

Превод: Рени Нешкова

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • много сериозно

  31 Авг 2015 19:16ч.

  Отдавна не сте публикували такъв точен и актуален анализ по супер гореща тема - безспорни факти и аргументирани изводи.От еврогейските ни политици едва ли се очаква някакъв прочит на това,на дано повече хора се замислят по тази тема и да разберат най-важнато - САЩ изнасят хаос,агресия и наглост от която печелят само за себе си,те са храднокръвни подлеци - нямат приятели,само интереси и умения да не бъркат за горещите кестени - за това си имат платени папагали,част от които ни управляват.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • observer

  31 Авг 2015 19:27ч.

  Обикновен сблъсък на култури. До преди сто години това би било невъзможно. Европа беше силна, поробваше останалия свят и го изтребваше, когато сметне за необходимо. И Римската империя е загинала така, изчерпала се е и варварите, земите на които дотогава са били единствено източник на суровини и роби, са я покорили. Днешната Европа е построена от някогашните варвари.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Атанасов

  31 Авг 2015 19:28ч.

  Тъжна действителност! А какво ни чака занапред?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Маги

  31 Авг 2015 20:14ч.

  А къде са нашите управляващи, нашите в България и в Европа?!? Или си избираме само тъпи и страхливи глави, които не само са тъпи, но и не се вслушват в гласа на умните хора? Тази паплач ще затрие Европа, и нашите деца и внуци ще бъдат следващите гяури в родните си земи! Нашият народ вече се е "радвал" 500 години на ислямските ценности, къде са нашите избраници-ръководители на България, да не се скатават, а да предприемат мерки, да поемат водеща роля в битката с това нашествие, както го правят унгарските!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • кривата краставица

  31 Авг 2015 20:39ч.

  Сега толерастите ще вият на умряло.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Свободна Европа

  31 Авг 2015 20:42ч.

  Наистина това не са емигранти,а хора,които търсдят работа и по-добър живот.Германците трябва да им кажат,че са нежелани,само ще цапат и ще правят мръсотии и престъпления.Германия трябва да мобилизира целия си ресурс-армия,полиция,дори доброволци да изхвърли емигрантската напаст.Предварително да ги сплашат да не ходят там,ще окипазят хубавата страна,ще ни стане жал,че разни арабски боклуци ще съсипят люлката на Европа.Това не са хора,които бягат от хаоса и диктатурата,а хора,които имат нечисти намерения-престъпници,мошеници и измет безпособна.Цяла Европа трябва да се надигне и да ги изгони,да даде отпор на бежанската измет,на арабската помия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Свободна Европа

  31 Авг 2015 20:42ч.

  Наистина това не са емигранти,а хора,които търсдят работа и по-добър живот.Германците трябва да им кажат,че са нежелани,само ще цапат и ще правят мръсотии и престъпления.Германия трябва да мобилизира целия си ресурс-армия,полиция,дори доброволци да изхвърли емигрантската напаст.Предварително да ги сплашат да не ходят там,ще окипазят хубавата страна,ще ни стане жал,че разни арабски боклуци ще съсипят люлката на Европа.Това не са хора,които бягат от хаоса и диктатурата,а хора,които имат нечисти намерения-престъпници,мошеници и измет безпособна.Цяла Европа трябва да се надигне и да ги изгони,да даде отпор на бежанската измет,на арабската помия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Свободна Европа

  31 Авг 2015 20:42ч.

  Наистина това не са емигранти,а хора,които търсдят работа и по-добър живот.Германците трябва да им кажат,че са нежелани,само ще цапат и ще правят мръсотии и престъпления.Германия трябва да мобилизира целия си ресурс-армия,полиция,дори доброволци да изхвърли емигрантската напаст.Предварително да ги сплашат да не ходят там,ще окипазят хубавата страна,ще ни стане жал,че разни арабски боклуци ще съсипят люлката на Европа.Това не са хора,които бягат от хаоса и диктатурата,а хора,които имат нечисти намерения-престъпници,мошеници и измет безпособна.Цяла Европа трябва да се надигне и да ги изгони,да даде отпор на бежанската измет,на арабската помия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Това е решението

  31 Авг 2015 20:53ч.

  Волен ПРЕМИЕР!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • спасение няма

  31 Авг 2015 21:01ч.

  Преселенията на хора винаги са ставали по подобни причини. Някога Великото преселение на народите е било провокирано от промени в климата, самото заселване с Хомо сапиенс в Европа е засегнало интересите на неандерталците и то много сериозно. Днес имаме световни медии, филмите пропагандират по цял свят живота в богатия Север, пътуванията са по възможностите на всеки. Единственият начин да се спре този процес е с тотална война на богатия Север сещу бедния Юг, война, пред която досегашните ще бледнеят. И която ще разруши света, в който живеем.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Cicero

  31 Авг 2015 21:38ч.

  Всичките да ги товарят и право в Британия, тъй като острова е подходящ за изолация от континента впоследствие.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • мурзилка

  31 Авг 2015 21:38ч.

  "Комсомолска правда"!? :)))

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Българин от Б

  31 Авг 2015 21:44ч.

  Византийците (източният Рим) преди 13 века и кусур и на нас, българите, са гледали по същия начин-кривокраки, черни, миризливи варвари, дошли на Балканския п-в за да чопнат нещо и да разрушат готината им империя(и даже още гледат на нас по подобен начин:)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Уляна

  31 Авг 2015 21:48ч.

  Тази булка е най-неприятната руска журналистка

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Българин от Б

  31 Авг 2015 21:50ч.

  ми Комсомолььььская правда не е вече като онази предишната Комсомольььская правда:) А пък Даря дали и след като се е омъжила се занимава още с публикуването на своите секси снимки? Със сигурност Даря ще продължи да пише за БГ гадни статии(ако сте чели преди от нея, знаете какво значи гадни статии)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • georgieff/vienna

  31 Авг 2015 21:56ч.

  the solution: shut down on the border! all pigs captured:either in KZ,or back! no help! no merci! the choice is theirs! forget all humanity! they are pigs and beasts!a mob! you must *ve understood that after having read that article! and "un dernier mot":do your best (Rot Front) to ruine and exterminate the fucked/wicked America! chiao!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • golemia satana

  31 Авг 2015 22:07ч.

  Daria nasranova sluga na Hitlerinio

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Еремия

  31 Авг 2015 22:45ч.

  Възхитен и същевременно разплакан съм от репортажа на Даря Асламова. За съжаление ние губим нашата Европа - същата Европа на Калин Янакиев, който в портала "Култура" и по разни интервюта си навлече греха да я разграничи от велика православна бяла Русия и за което ще си плащаме всички, понеже то е все едно да вдигнеш ръка срещу Бога - дотолкова праведна и невинна беше Русия и в културно, и в геополитическо отношение, и най-вече заради санкционната политика, и хулите, и горещата война в Донбас, които отнесе и продължава да отнася. Жалко, че целият този сатанински проект на воинстващата толерастия, скудоумие и двойни стандарти, имащи главно англосаксонски и френски адрес, се обръща и срещу нашата собствена източноевропейска и балканска идентичност. Защото България е малка страна и повече няма никакви сили за съпротива, нейният народностен имунитет бе убит от тия медийни промивки, продължили 26 г., както и от непрекъснато вменяваното й чувство за национален нихилизъм и псевдо-вина заради (уж) комунизма. И днес вече нямаме никакво морално право, именно заради нашите циклофренични русофоби и толерасти по политически амвони, медии и стъгди, да молим Русия да ни помага отново, още повече когато и сега, в тия дни, пред лицето на всичкото това, което наблюдавахме в репортажа, разни псевдоексперти като Владимир Чуков (действащ агент на ЦРУ) най-нагло продължават да будалкат българската общественост, че по времето на Кадафи, Саддам Хюсеин и Асад преди американо-саудитската намеса в Сирия, бил генериран "международен тероризъм", не по-малък от настоящия. Хак да ни е, че продължаваме да търпим тия медийни демагози! Това се нарича напълно изчерпан кредит. Че Русия няма да ни прости предателството и бездействието е ясно! Дано поне православният Господ още веднъж ни прости и се смили!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • пурко

  31 Авг 2015 23:40ч.

  тази сволоч даря асламова не беше ли оплюла нееднократно българия? и да, тази комсомолска правда не е онази комсомолска правда, а 10 пъти по-отвратителна. не случайно заедно с московски комсомолец е един от двата най-любими вестника на злото джудже путя.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • lll

  31 Авг 2015 23:59ч.

  Bezpodobna komunisticheska propaganda! A Darja ja znaem otdavna! Pozor!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ор2

  01 Sep 2015 0:13ч.

  Авторката е права. Имах досег до "бежанците", които минаваха нашата граница през миналата година. Имаше от Сирия, Афаганистан, Северна и Централна Африка, Бангладеш, та дори и от Шри Ланка. Не можеш да изпиташ съчувствие към тях. Повечето въобще не страдат от това, че са напуснали родините си. Към българите и българската държава се отнасят презрително. Интересуват се само от помощите, които могат да получат. Искрено се възмущават от лошите условия сякаш са тръгнали на екскурзия. Знаят само в коя държава отиват, но не искат да станат европейци. Не ги привлича нито демокрацията, нито културата на Европа. Причините са единствено финансови. Няма шанс да се интегрират.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не случайно е променено оригиналното заглавие

  01 Sep 2015 0:13ч.

  Защо ли? Ами защото стилът на авторката е грозна провокация - с обидни, омаскаряващи средства тя се опитва да насъсква читателите й към описваните от нея обекти. По същия начин авторката е описвала и България в двете части от труда й със заглавие "Почему Болгария стала кладбищем православного братства". Прочетете и многобройните коментари към двете части. Правете си изводи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • относно ПУРКО

  01 Sep 2015 0:15ч.

  Пурко ли си,безмадурко ли си,но ти си типичен тъп милиционерски трол - не коментираш фактите и умните анализи над теб,защото не знаеш и си прост галош,вместо това крякаш като НПО-шки малоумник - щото не можеш да мислиш, а ти е казано - щом е от руснак или от Русия,значи е вредно.Нещастник.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • анонимен

  01 Sep 2015 0:24ч.

  това е преселение на народите целта е подчинена унищожена европа унищожено е християнството кой е виновен сащ с безмозъчните си центрове какво стана след арабската пролет това което гледаме в мом спасението е обратно към страните си и оръжие за да си построят живота към който се стремят в зап европа след 10 години европа ще се раздира от войни и мизерия а краварите ще гледат от 20 000 км и ще се хилят

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Койчо Койчев

  01 Sep 2015 0:43ч.

  Страхливи евромишоци, защо не кажете на тези отвъд Океана да си приберат резуртатите от войните, които водиха.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Анка

  01 Sep 2015 0:47ч.

  Трябва незабавно да се спре тази напаст,ако искаме да запазим „уютния си европейски дом“! Много ме е яд на Меркел,че допуска това. И ще ми е жал,ако Германия бъде съсипана от бежанската сган.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Рашко

  01 Sep 2015 0:55ч.

  Е това е ЕС солидарност в действие- всеки да се спасява сам,засега Четвъртият райх се отлага. И папата няма да организира кръстоносен поход отново,но вече е време- мюсюл.нашественици са пред стените на Виена. Източнотоевропей ците и източноправославните да вървят на майната си. Унгарците вкусиха "само" 150 години от осмаското нашествие и робство и явно не са генетично увредени като мнозинството българи след 25 поколения турско робство. А кой ритна кошера с пчелите в Бл.Изток и сев.Африка- даже и бяхме съюзници- какво правят нашите рейнджъри дори и в Мали сега,а границите ни като порта у поле.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тези отвъд океана искаме първо да си спомните

  01 Sep 2015 1:12ч.

  кой учеше сирийските офицери в руски и български военни академии КАК ДА ИЗБИВАТ СОБСТВЕНИЯ СИ НАРОД и стРОЕШЕ ГНИЛ СОЦИАЛИЗЪМ ПО КРЕМЪЛСКИ ЛИЦЕНЗ -- А ЯЖТЕ СЕГА ГОВНАТА СИ ДЕТО САМИ ГИ ЗАБЪРКАХТЕ И КРЕМЪЛСКИ МАЙМУНИ - искахте да черпите от земния газ на Сирия и да прайте комундеризъм а, и затва идваше един път месечно мерцедеса на сирийското посолство във ВОенна Академия да им плати заплатите в ДОЛАРИ аа даскалите българи не сееха една цигара БОРО да земат от тее маймуни да неги докладват на ВКР-то. АЙДЕ СЕГА НЕДЕЙТЕ СА КРИ ЗАД ГОЛЕМИЯ САТАНА, ЩОТ ИМА И МНОГОООО ГО ПО$ГОЛЕМ САТАНА, ДЕТ ДРИСКА В КРЕМЪЛ И В ПОМОРИЕ. Знайм ва кви сте нищощества комунистически, да не ви напомням как сирийците правеха "САНДВИЧ" - двама сирийци и една българка за долари между тех заклещена, щот я водеха после на КОРЕКОМ и й купуваваха дрешки АЙЙЙЙЙ ДЕ СКРИЙТЕ СЕ В МРЪСНИТЕ КОМУНИСТИЧЕСКИ ДУПКИ И МАЙМУНИ ЛУБЯНСКИ!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • легионер

  01 Sep 2015 1:22ч.

  Тези отвъд океана си поемайте боклука, и да ви е ясно, че не ви щем повече ботпазарската дерьмокрадция, нито калпавата стока под каквато и да е форма - всъщност никога не сме ви искали ни меда, ни жилото, защото сме православни и славяни, така че да сте наясно, сатанински изчадия адови такива...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • НИкви православни не сте вие,

  01 Sep 2015 1:38ч.

  и ти не си никакъв легионер, ими си кремълска маймуни, мужих маймунски, дето са завирате по мазите на панелките зимно време уж да претакате зелето па пийте ракия по комшийски са натаралянквате в подмемията пълни с мишки и въшки за маймуни като вас, а ний ша ва САНИРАМЕ с евро-пари, Теб ли бе маймун лубянсски да санирам ДЕТ БЛИЖИШ ГЪЗА НА ПУТЛЕРИНЯ като близалка Лоли ПОП? Дето от мойте данъци плащам на шести флот да плува долу в средиземно море да ти пази маймунския гъз да не са събудиш неко сутрин с неко ГАЗОВА ТРЪБА ДЕТ ТИ Я НАРЪГАЛ ПУТЛЕР В ГЪЗА!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • гост

  01 Sep 2015 1:47ч.

  Защо Комсомолска Правда не се упражни върху темата- НИКОЙ НЕ ИСКА ДА ЕМИГРИРА В РУСИЯ !!!Защо сирийците ,които всяка вечер в окопите "палят свещ" за Путин и воюват с руско оръжие търсят спасение в гадната Европа.Защо матушка Русь не приеме всички бежанци ,земя бол ,пространства дал господ ,природни изкопаеми колкото щеш.Населението на Русия за 20 години е намаляло с 10 милиона ,има републики с мюсюлманско вероизповедание.Скажи комсомолка ,почему никто не хочет жить в России ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Жолио Кюри

  01 Sep 2015 2:00ч.

  Психичноболните олигофрени (като горния "гост") пак изпълзяха от дупките, още даже не забелязали, че в днешно време е щастие не да ти идват емигранти, а даже да не те поглеждат. Кара си я като типичен бот пак по старата раздрънкана грантова русофобска програма, на първосигнално чуване на ключова дума ("Русия"), като автоматична пералня, гиди козяшкия му шебек малоумен...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • гост

  01 Sep 2015 2:08ч.

  Глупако Кюри ,аз съм завършил в Русия ,а ако не знаеш завършилите там българи с изключения на децата на комунистическата и ченгеджийската номенклатура са най-големите критици на Русия .Там българите стават най-големи патриоти,защото виждаш нашето превъзходство във всяко едно отношение.Хилядите българи там им отворихме очите за света, а списание Паралели имаше въздействието на 100 телевизионни канала. Нямаме бъдеще на Изток ! Набий си го в тъпата глава подлоги кагебистката !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • алхимик

  01 Sep 2015 2:26ч.

  Какво превъзходство може да има над другите човек с толкова примитивно предметно мислене като тебе бе, боте невменяемий, има хора под това небе, творци и светци, които се гордеят с абстрактното на мисълта и душата си , със способността си да разпредметяват идеално, отколкото да опредметяват материално, а ти като типичен еснаф си тръгнал да ни се фукаш с луксозността на бакалските си тефтери, тъкмо за тебе важат прозорливите думи на Христа към фарисеите, че отвънка сте се издокарали като варосани гробници, а отвътре сте пълни с кости и всякакви нечистотии... пубер нещастен...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Опитайте

  01 Sep 2015 2:28ч.

  да напишете коментар в цитирания вестник! Чака се поне два часа да го пусне цензурата. Част от коментарите не се публикуват изобщо, друга част се появява чак след ден-два - след дъжд качулка. Сигурна съм, че ако авторката беше написала подобна статия, но за имигрантите от Средна Азия, щурмуващи Москва, в Русия щяха да я съдят за "разжигание межнациональной розни и ненависти".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Прочетохте ли

  01 Sep 2015 2:56ч.

  как авторката плюе по България в статията й от две части "Почему Болгария стала кладбищем православного братства"? Коментарите прочетохте ли? Русофили, кажете нещо в нейна защита! Или на вас ви харесва? ...той си мисли, че дъжд го вали?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Станислав

  01 Sep 2015 2:58ч.

  Даря Асламова не заслужава да се нарича журналистка. Но верно е че от съвестко време насам Комсомолската правда трябва да се доставя на всички. "Орди от алчни имигранти", които "се чувстват стопани на новите места" и "презират помагащите им местни жители". Статията започва без заобиколки. Имигрантите са алчни и нямат морал, разхождат се из Европа с "новите си айфони и лаптопи". И продължава по същия начин. Може би има и такива. Но авторката не споменава хилядите удавени, десетките умрели по камионите, воийната в Сирия била само претекст. И това било журнализъм. Срам.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Точоолу

  01 Sep 2015 3:15ч.

  Че кое не е вярно в обвиненията на г-жа Асламова? Нима един български външен министър най-официално не се проникна "Майната му на православието"? Нали същият тоя мискинин джудейски рева от щастие, когато ни приеха в ционисткото НАТО и с това обезоръжиха армията ни? Цялата ни слугинска политическа върхушка от 10 ноември насам се държа така лакейски на протестантския Запад, и така хулеше братска православна Русия, както не подхожда на една православна и славянска страна, получила независимостта си именно от Русия. Народът ни и особено младото поколение, похули православните си ценности с тоя ултралиберален консумеризъм, принудиха децата ни да се погейчат - кое му е православното и християнското на всичкото това гнило и недостойно, което дойде и продължава да иде от Запада под формата на евроатлантизъм и прочие педализми?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • За новите айфони и лаптопе

  01 Sep 2015 3:29ч.

  За руснаха всеки айфон или лаптоп изгледа НОВ и ЛЪСКАВ, щот тее още взривяват влакове, даже Путлир им свали цел самолет на ДОНБАЧКИТЕ БАНДИТИ, да оберат след тва по поляните квот си аресат от КОРЕКОМ, щот тее немат нищо там в Рашата, даже бръснарското ножче не можаха да направат ми откраднаха севернокорейското, дет кат са бръсниш с него и ривеш за Ленин ХАХАХАХАХХАХАХ

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Маги

  01 Sep 2015 5:12ч.

  Цялата тази инвазия е организирана! И то с неприкритата цел заради помощи и след време завземане на Европа отвътре чрез свръх раждаемост. И самите "мигранти" неволно се изпускат, че ще имат и втора жена, която да им ражда деца, чрез заобикаляне на законите( като "самотна" майка например)! И, разбира се, ще получава заради това пари от европейските помощи, ощетявайки жителите на Европа! Не е изключен и вариантът със засилване на атентати и други въоръжени сблъсъци, -не ви ли прави впечатление , че повечето от тях са мъже , не по-стари от 30 г.? може да са и бивши войници от ИДИЛ?!?Големи глупаци са тези европейски "началници", или ако не са заплатени за това предателство. Ако Меркел има нужда от работна ръка, има други начини да привлече такава, а не по най- неприемливия. А може това и да и е натрапено от САЩ, знае ли човек? Не напразно я подслушват, дали изпълнява заповедите... ,

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Маги:Към Опитайте...

  01 Sep 2015 5:16ч.

  (Не лъжете, госпожо! Моят коментар излезе веднага, след като го изпратих!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Чехльо от Аспен

  01 Sep 2015 6:02ч.

  Кеф, до няколко години вековните врагове на България западняците ще паднат под ударите на ятагана, св. Петър в Рим ще е с минарета, му ха ха ха.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Опитайте

  01 Sep 2015 8:05ч.

  Маги, да, в ГЛАСОВЕ коментарите излизат веднага. Опитайте да напишете коментар в КОМСОМОЛЬСКАЯ ПРАВДА, откъдето е оригиналният текст (тук е преводният) :)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Парижанин музикант

  01 Sep 2015 15:52ч.

  Живея в Олни су боа. Северно предградие на Париж. Напълно потвърждавам тенденцията , последните 1-2 години вълната на пришълците е страшна. Хиляди и хиляди турци , кюрди , пакистанци пристигат и запълват града . В някои квартали вече рядко можеш да видиш бял човек. За разлика от предишните поколения имигранти , които идваха със желание да се интегрират /френскоговорящи от Магреба , френска Африка.../ тия изобщо не говорят френски. Те идват тук и се разпростират , точно както е описано в репортажите ! Пренасят своите мюсюлмански родини тук на место и искат другите да се съобразяват с тяха , те не се съобразяват с Франция. Полицаите ги е страх да се разправят с тях , само патрулират... В предградия като "Сарсел" , където са повече черни ,въобще не смеят да влизат. Европейската цивилизация тук изчезва бързо и пред очите ни. Никога не ми е харесвал ФН , но по неизбежност се налага да гласувам за Льо Пен. Само те са адекватни по тоя проблем.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ели

  01 Sep 2015 16:06ч.

  прекрасно написано!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мери

  01 Sep 2015 16:47ч.

  Веднъж и ние да извадим късмет, че сме бедни и прости, та ни заобикалят тълпите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мери

  01 Sep 2015 16:47ч.

  Веднъж и ние да извадим късмет, че сме бедни и прости, та ни заобикалят тълпите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Винаги съм се чудил

  01 Sep 2015 17:26ч.

  как нявга си е представял Мишел дьо Нострадам завладяването на Европа от арабите — според както се говори в неговите пророчества. Е, най-сетне разбрах как ще стане! Не чрез пряка военна конфронтация с някой велик ориенталски шейх, халиф или султан (както в отколешните рицарски времена), а чрез «битова инвазия» на бежанци, подгонени от мизерни терористи, които са подли като кучета и затова действат из засада и всяват ужас и отчаяние чрез най-презрените средства на насилието. А мизерните терористи пък съвсем не са отдадени на Исляма правоверни, а сган от най-долни авантюристи и бандити, каквито са могли да подберат диверсионните централи на юдео-американските „ястреби”, поставили си за цел да ликвидират Стара Европа. Но и „ястребите” са глупави стратези — отначало разчитаха, че ОТРАВЯНЕТО на Стара Европа (което трябваше да доведе до умъртвяването ѝ) може да се постигне чрез отприщената от Източна Европа ЦИГАНСКА НАПАСТ, но се измамиха. Циганите се оказаха смръдлива паплач, на която не може да се разчита. Затова „ястребите” комплектоваха глобални шпиц-команди от разни въведени набързо в исляма безбожни непрокопсаници и сформираха измислицата ИДИЛ (подобна на неуспешните ТАЛИБАНИ и Бен-Ладенови пехливани от преди това, които имаха недостатъка, че наистина бяха мюсюлмани — по рождение). А защо трябва да бъде унищожена Европа? Защото каквото и да става, Европа е цитадела на Християнството, а то изключително много пречи на юдео-масонството.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Да, ама не точно така

  01 Sep 2015 17:51ч.

  Виждаме в този, макар и силно манипулативен в идеологическите си антилиберални изводи репортаж, крайният резултат от самоубийствената политическа коректност на нашата цивилизация, приемането на ултралиберализма с неговата безгранична толерантност към всички, които са привлечени от западното благоденствие, но не желаят да приемат западните ценности. А всъщност тези ценности съвсем не са само "западни", а исторически формирали се и работещи принципи на световната цивилизация - свобода на личността, съчетана с лична отговорност, ограничена и отговорна пред гражданите държавна власт, плурализъм и зачитане на правата на различни социални групи, без те да се третират като нуждаещи се от привилегии (политически) малцинства, равенство пред закона, независимо от мястото в социалната йерархия. Тези ценности и до днес обаче не са приети , а силно критикувани и отхвърляни от множество заинтересовани групи - финансови, икономически, политически, религиозни, идеологически. Тези влиятелни групи съвсем не са лишени от реална власт - напротив! И те реално я упражняват, включително и в най-свободните страни. Затова битката за тези ценности никога не е приключвала, а днес е още по-силно изострена. Враговете на цивилизацията обаче не случайно не представят алтернатива - тяхната алтернатива през ХХ-ти век - социализмът - безславно се провали. Но те желаят да подрият и взривят основите на цивилизацията, така както ислямистите взривяват световното културно наследство в Палмира и навсякъде където господстват радикалният екстримизъм и фундаментализъм. А те господстват не в цивилизования свят, а в повечето арабски и мюсюлмански страни, както и в родината на авторката на репортажа. Само че там господства т.нар. православен фундаментализъм , или по-точно кагебистки, доколкото руското православие, както смята правилно новият руски самодържец, е по-близо до исляма, а не до християнството, особено след като попада под пълния контрол на НКВД и КГБ... Сега руските националсоциалисти и комуно-фашисти се опитват да използват ислямската вълна като средство за разрушване на омразните им по-горе споменати цивилизационни ценности. Техните интереси съвпадът напълно сега с интересите на ислямските фундаменталисти. Но да не се окажат сметките им криви... Не ислямските терористи и фундаменталисти да разрушат Запада, а със своята безумна политика Русия да взриви основите на своето собствено съществуване.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Аз иска вас да обясни малко.

  01 Sep 2015 17:55ч.

  Аз бил студент в България малко и научил Бългързки преди иде довърши свой образование в Лос-Анжелиз. Аз иска вас каже каде ваш грешка. Вие мисли, че мой единоверен араб от Сирия, от Ирак, от Либия, от Судан и от фсекаде иска доди в Европа и прави лошо на европеец. Не! Мой араб иска даде на вас свой Велика Култура. Той иска вас направи цивилизован хора. Да не стои така нещастен без Светлината на Пророк, дето да огрева негова лице и просветлява негов мисъл. Мой араб не иска повече вие стои като маймуна на дърво. Вие требва научи малко елементарна хигиена. Вие мръсни и требва научи се да мие свой ЗАДНИК с вода кога СРАЛ. Не може така ходи и мирише. И требва се научи обрязва свой момче кога още малък, за момче да стане ГОЛЕМ МЮСОЛМАН кога стане мъш. Вие чуди се защо толкова много наш жени размножава наш раса и наш става многоброен. Защото наш има мъже, които годни да прави разплод, а не като ваш маже, кои импотентен, защо необрезан. Ваш племе бързо загине защо не размножава се поради хомосексуализъм, а наш жени бъде вечно бременна, защо наш мъже не губи свой време.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Освен тва наш мъже много обича

  01 Sep 2015 18:05ч.

  съвокуплява с еврейка, като съща, дето напишела реплика „Да, ама не точно така” по-горе. Кога наш арапски мъш съвокуплява такъв еврейка, еврейка става бременен и ражда АРАБЧЕ, а не еврейче, защото арабски кръф по-силна от еврейски помия, гдето тече в русофобски жили…

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Милко Стоянов

  01 Sep 2015 18:21ч.

  Ами не бях чел толкова зобра статия по въпроса, пълна с анализи, намеци и директни предсказания. Може ли да се спре този процес? При сегашните объркани, либерални и колебливи управляващи в Европа - НЕ. Трагично е, но е факт.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бежанците?

  01 Sep 2015 18:32ч.

  Това пренаселяване на Европа и унищожението й е отдавна планирано... Европа трябвало да стане "мултикултурна"! Някой, които не са европейци, са решили вместо нас, това! https://www.youtube.com/watch?v=zlIwtcPPT24 САЩ е 100% в ръцете на еврейте и за това изпълняват този план и го финансират... http://www.veteranstoday.com/2014/01/11/burying-sharon/ Въпросът е какво го интересува българският народ всичкото това? Искаме ли да бъдем пренаселени с чалми - хора от друга култура, които на всичкото отгоре се размножават и в геометрична прогресия? Това е начин да унищожиш един етнос, като нашият. Ние в момента сме в демографска криза, а ни "пробутват" да храним други, които скоро ще ни изместят от собствената ни родина

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Всичко това, което става

  01 Sep 2015 18:58ч.

  с насила провокираното всемирно БЕЖАНСТВÒ, вероятно си има съответното военно-стратегическо название. Например: ШВАРЦВАЛДСКА КУКУВИЦА (по подобие на ПУСТИННА БУРЯ и други подобни от сорта). Натовските стратези от край време се впечатляват особено много от начина на съществование на КУКУВИЦАТА — птица, която зарязва яйцето си в чуждо гнездо и разчита на МАЛОУМИЕТО на приемната птича двойка, които отглеждат кукувичия натрапник в ущърб на собственото си потомство. Е, очевидно Европа е гнездото на такива малоумници, на които им се пада да им снасят «кукувичи яйца». Пък и нещо още по-драстично…

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • гласувайте за гербъ

  01 Sep 2015 19:38ч.

  Няя проблеми, бат бойко е говорил със световните началници и нещата са у ред. Гласувайте за герб. Тренирайте молитви 6 пъти на ден. Не е трудно, само дето гъзът остава навирен нагоре и некои работи стават по-удобно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Възмутен

  01 Sep 2015 20:01ч.

  Поредната статия насаждаща ксенофобска омраза. Хей ОСЪЗНАЙТЕ СЕ. Всички сме хора. Всички заслужаваме да живеем добре. Ами ако в България се водеше война и вие бяхте от другата страна, как щяхте да се чувствате да отидете в чужда държава, без абсолютно никакъв багаж. СРАМ МЕ Е, че има такава журналистика в България. Срам ме е от всички неонацисти и т.н. идиоти, които си мислят, че само защото са родени бели са нещо повече от другите народи и раси.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ники

  01 Sep 2015 20:13ч.

  Тази статия е много добра и дава реална представа какви хора са имигрантите. Четох преди 1-2 години и Ориана Фалачи и още тогава се потресох от арабските имигранти. Колониалните държави трябва да приемат всички имигранти. Просто е брутално това,което се случва и ще се случва. Те са толкова нагли,че не изключвам като чеченците през 90-те когато са изхвърляли руснаците от домовете им,и са ги убивали. Арабите превземат Родините ни,домовете ни,парите ни,ресурсите ни, бъдещето ни Дои се потресох от думите на едната арабка,че белите са красиви,и тя на север сега ще изсветлее и ще е красива. Та те са истински расисти. Ужас. Ще се върнем с тези хора в средните векове и ще водим религиозни войни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ники

  01 Sep 2015 20:15ч.

  Тази статия е много добра и дава реална представа какви хора са имигрантите. Четох преди 1-2 години и Ориана Фалачи и още тогава се потресох от арабските имигранти. Колониалните държави трябва да приемат всички имигранти. Просто е брутално това,което се случва и ще се случва. Те са толкова нагли,че не изключвам като чеченците през 90-те когато са изхвърляли руснаците от домовете им,и са ги убивали. Арабите превземат Родините ни,домовете ни,парите ни,ресурсите ни, бъдещето ни Дои се потресох от думите на едната арабка,че белите са красиви,и тя на север сега ще изсветлее и ще е красива. Та те са истински расисти. Ужас. Ще се върнем с тези хора в средните векове и ще водим религиозни войни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Веселин Алексиев

  01 Sep 2015 23:16ч.

  Тази вълна на емигранти е само симптом. Навсякъде виждаме тежки примери за международно нефункциониращ социален апарат.. Война в Украйна, тежка финансова криза в Гърция, рязък икономически разпад в Китай, военни конфликти между Източна и Северна Корея и какво ли още не. Ставаме свидетели на безпрецедентен глобален хаос, който, в усилията си да бъде контролиран, поражда само рискове и още хаос. Кой си е помислял че 15 години след началото на новото хилядолети все още ще ставаме свидетели на публични обезглавявания... Идеята, която вече се е превърнала в клише, е, че е нужна не просто промяна, а социална и морална еволюция.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ПИЧКОМАНДА

  02 Sep 2015 0:59ч.

  KLETA MAJKA BALGARIQ - SMART ZA BEJANSITE, PREVZEHA KOLONIALNA EVROPA KOQTO SE OPTIA DA NI KOLONIZIRA I NAS CHREZ EVROGEISKO-MASONO-ARABSKA ORGANIZACIQ NATO I ES!!! AMAN1!!!!11! DOKOGA 6TE TARPIM, BRAT1 I SESTRI, NA ORAJIE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Белински

  02 Sep 2015 1:52ч.

  Тук някой се изсра върху системата в Россия, че не била либерална по западен образец. Не виждам на кого и защо е нужно в руския специфичен религиозен, езиков и общокултурен контекст да бъде либерална. Вехта е вече тая концепция за догонващата модернизация на Русия спрямо Запада - а пред лицето на това ново преселение на южните народи на Северозапад - очевидно и неактуална. Ще стане така, че тъкмо Русия ще оцелее от тая черна нецивилизована напаст. Принципно Русия е евразийска геополитически и православна религиозно, тя не е длъжна пред никого да се намества в тяхната протестантска модерност и да усвоява технократичния бюрократизъм на Запада, който пресъздава слаба имунна защита на обществото и упадък на ценностите. Русия си има свой път и не е нужно този път даже да е чак толкова концептуално ясен на простолюдието, защото яснотата на полит-иконом рационализациите, както видяхте, обърква всичко.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • някой

  02 Sep 2015 2:30ч.

  Коментара на @Възмутен на 01.09.2015 в 13:[email protected] е нагледен пример за малоумието на неолибералната гмеж, на късо именувана "козяци". Точно с такива платени и доброволни слуги, изчадията паразити съсипват света ни. Искате да лекувате последствията с още отрова ликвидираща бяла, християнска Европа. Разбира се, че сащ са инициатори и основните виновници за началото на третата световна война. И по точно, бандата паразити окупирала тази държава и цяла редица в прибавка.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Притча от Анатолий Димитров

  02 Sep 2015 6:47ч.

  Имало някога едно семейство — татко, мама, дете и куче. Задружно си живеели те, докато един ден детето не открило, че по кучето пълзят бълхи. „Татко, мамо” — изтичало то при родителите си, — „кучето има бълхи! Трябва да направим нещо!” „Нищо няма да правим! — отсякъл бащата, който бил модерно мислещ човек. — „Бълхите имат право на съществуване, кучето трябва да се научи да живее с тях!” И оставили кучето да си живее с бълхите — по-скоро оставили бълхите да си вилнеят на воля по животинката… След време обаче детето забелязало и кърлежи. „Татко, мамо! Кучето е цялото в кърлежи! Трябва да му помогнем!” „Не трябва да му помагаме!” — заявил отново таткото, който бил умен и демократичен мъж. — „Кърлежите имат права, кучето е длъжно да се научи да живее с тях!” Детето се натъжило, защото обичало кучето си, но нямало какво да направи — така повелявали ценностите на баща му. Оставили и кърлежите да дебелеят спокойно по кучето, а то вече било цялото проскубано и се дръгнело до кръв. След седмица детето забелязало, че кучето слабее, и отново отишло при родителите си: „Татко, мамо! Кучето е цялото в бълхи и кърлежи и не мяза на нищо; освен това отслабва и подозирам, че има глисти! Не може ли да направим нещо? Намерих една фирма, предлагат средства за вътрешно и външно обезпаразитяване…” „Нищо не трябва да правим!” — прекъснал го ядосано таткото. — „Щом са се заселили в него, кучето е длъжно да осигури на глистите достойни условия за съществуване. А фирмата, за която говориш, е екстремистка организация, проповядваща омраза!” „Добре де, но не може ли поне да го храним в къщи, а не на двора? Отслабнало е и уличните кучета влизат и му крадат храната” — примолило се детето. „Не” — отсякъл бащата. — „Това е дискриминация! Уличните кучета имат същите права, каквито и нашето.” И така я карали още известно време, след което кучето умряло, майката напуснала таткото, той пък заживял с друг мъж, а детето разбрало две неща: организъм, който не убива паразитите, е обречен, а мъж, проповядващ толерантност, неизменно се оказва педераст…

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бай Петьо комшията

  02 Sep 2015 6:56ч.

  Прецакани сме и нямаме никакъв шанс. Ебано ни е в гръб.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Параграф 22

  02 Sep 2015 7:41ч.

  Излизате от натото и безмисления ес, качвате ги на кораби и - сбогом гринго към уса!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Сашо Радев

  02 Sep 2015 9:02ч.

  И всичко е под маската /завесата/, пред кулисите, на Хуманитарността!?! Раздвоени са усещанията и Чувствата на Европоидите!?! Този път Трако-Българите са в Периферията, като Юго-Източна Европа. Руската Европа пък е зад Мантинелата!?! Острието е насочено към наследниците на Блудницата Европа /ЗЕС/. Там са събрани и значителна част от Българо-Емигрантите. На другия край на "Луканката" са Емигрантите ни в Чикаго - САЩ и КАНАДА!?! В края на краищата - "... всяко нещо си има край, но Луканката има два края ..."!?! - Сашо Радев /Диви Дядо 38/

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Сашо Радев - Див Дядо 38

  02 Sep 2015 9:03ч.

  И всичко е под маската /завесата/, пред кулисите, на Хуманитарността!?! Раздвоени са усещанията и Чувствата на Европоидите!?! Този път Трако-Българите са в Периферията, като Юго-Източна Европа. Руската Европа пък е зад Мантинелата!?! Острието е насочено към наследниците на Блудницата Европа /ЗЕС/. Там са събрани и значителна част от Българо-Емигрантите. На другия край на "Луканката" са Емигрантите ни в Чикаго - САЩ и КАНАДА!?! В края на краищата - "... всяко нещо си има край, но Луканката има два края ..."!?! - Сашо Радев /Диви Дядо 38/

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Сашо Радев - Див Дядо 38

  02 Sep 2015 9:04ч.

  И всичко е под маската /завесата/, пред кулисите, на Хуманитарността!?! Раздвоени са усещанията и Чувствата на Европоидите!?! Този път Трако-Българите са в Периферията, като Юго-Източна Европа. Руската Европа пък е зад Мантинелата!?! Острието е насочено към наследниците на Блудницата Европа /ЗЕС/. Там са събрани и значителна част от Българо-Емигрантите. На другия край на "Луканката" са Емигрантите ни в Чикаго - САЩ и КАНАДА!?! В края на краищата - "... всяко нещо си има край, но Луканката има два края ..."!?! - Сашо Радев /Диви Дядо 38/

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Olga Petrova

  02 Sep 2015 12:04ч.

  Kakva tragedija! Dano tezi hora namerjat badeshte i dom!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Стивън Коен - откъси от едно интервю

  02 Sep 2015 15:25ч.

  Будучи российским лидером, Путин с годами менялся, особенно в вопросах внешней политики, но также и в том, что касается внутренних дел. Его первым импульсом было движение в сторону проведения большего количества реформ в духе свободного рынка и против прогрессивных налогов. Он установил 13-процентный плоский налог — Стив Форбс (Stave Forbes) был бы в экстазе, не так ли? Он предлагает Джорджу Бушу младшему то, что Клинтон так и не смог предложить Ельцину, а именно — полноценное партнерство. И что он делает? 11 сентября 2001 года он позвонил Бушу и сказал: Что бы вы ни захотели сделать, мы с вами. Буш отвечает: Ну, мне кажется, что мы вынуждены будем начать войну в Афганистане. И Путин говорит: Я могу вам помочь. У нас имеются большие ресурсы и возможности в Афганистане. У меня там даже есть армия под названием «Северный альянс». Я передам ее вам. Вы хотите получить право пролета? Считайте, что оно у вас уже есть! Сколько жизней американцев спас Путин во время нашей наземной войны в Афганистане? А вам известно, какую политическую цену он заплатил за это в России? Потому что все его люди, занимающиеся вопросами безопасности, были настроены против. — Они были против? Пожалуйста, объясните. — Конечно, они были против. Вы считаете, что они не хотели бы увидеть Америку на коленях? На них так часто нападали. Пусть и Америка знает, что это такое! Однако Путин полагал, что он добился того, чего не смог сделать Ельцин, и это принесет выгоду российскому государству. У него было настоящее стратегическое партнерство с Америкой. Вспомните также о том, что он тогда уже был озабочен проблема радикального ислама, поскольку в России примерно 20 миллионов собственных граждан мусульманской веры. Россия находится как на Востоке, так и на Западе; она расположена на линии фронта. А что Буш дает ему в ответ? Он вновь расширяет НАТО и в одностороннем порядке выводит Соединенные Штаты из Договора по противоракетной обороне, который был основой ядерной безопасности России — это настоящее предательство. Так ли следует ответить человеку, который спас жизни граждан вашей страны? Именно здесь слово «предательство» входит в дискурс…….Таким образом, Путин определяет свой курс, а затем следует его известная речь, которую он произнес в 2007 году в Мюнхене — и при этом Маккейн сидит в первых рядах в зале. Путин говорит: Послушайте, мы хотим быть вашими партнерами; именно это мы хотим сделать с момента прихода к власти Горбачева. Мы верим в идею единого европейского дома. Но каждый раз, когда мы обращаемся к вам или ведем с вами переговоры или полагаем, что у нас с вами есть договоренность, вы ведете себя как гегемон, и все должны делать именно то, что вы говорите, если они хотят быть на вашей стороне. Путин приехал туда для того, чтобы сказать им: вы рискуете своим плохим поведением в отношении постсоветской России начать новую холодную войну. Джон Маккейн интерпретирует эти слова как объявление новой холодной войны. Однако демонизация Путина началась еще раньше, еще до его мюнхенской речи, когда он стал выдавливать из страны некоторые (нефтяные компании), принадлежавшие поддерживаемым американцами олигархам. Я специально посмотрел: не в одной крупной нефтедобывающей стране не разрешается иностранное мажоритарное владение нефтяными компаниями на своей территории. То есть это очень и очень долгая история о том, как Путин в американских средствах массовой информации превращался из безусловного демократа, стремящегося стать партнером Америки, в сегодняшнего Гитлера, как его назвала Хиллари Клинтон. Вы видите, в какую болезнь превратилось все это, вся эта путинофобия….Я считаю, что украинский кризис представляет собой сильнейший удар по национальной безопасности Америки — даже более сильный, чем война в Ираке с ее долгосрочными последствиями, — и причина здесь проста: путь к национальной безопасности Америки вновь проходит через Москву……Посмотрите: я имею в виду ту национальную безопасность Америки, которая меня беспокоит, которая обеспечивает безопасность моих детей, внуков и меня самого — и все это происходит в тот период, который намного более опасен, чем эпоха холодной войны, потому что в настоящее время меньше структур, больше негосударственных игроков и больше бесконтрольных ядерных технологий и материалов... Безопасность может быть лишь частичной, однако эта частичная безопасность зависит от полномасштабного американо-российского сотрудничества — и точка. Как раз в этот момент мы теряем на Украине Россию для целей национальной безопасности Америки, и даже если мы завтра прекратим свои действия, Россия теперь уже никогда — по крайней мере в течение жизни целого поколения — не будет хотеть сотрудничать с Вашингтоном по вопросам безопасности, как это было до начала нынешнего кризиса. Поэтому архитекторы американской политики в отношении России и Украины разрушают национальную безопасность Америки — и поэтому именно я являюсь патриотом, а они наносят вред безопасности Америки. Вот о чем идет речь, и любой разумный человек, не страдающий путинофобией, способен ясно это увидеть.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Доктор Хук

  02 Sep 2015 20:27ч.

  Понеже българите беха глупави и си разрушиха работеща държава , за да угодят на господарите си. И получиха от трите най-дългия, най-четвъртития и най-тъпия шанс да строят нова държава върху руините на старата, отречена и разпиляна държава. Но, не им се получава вече двайсе и кусур годин. И понеже са си глупави и кротки и търпеливи като овчици , нема да им се получи да построят светлия капитализъм , от който другите се отказаха отдавна. "Когато един народ е глупав - това е завинаги." - стара мъдрост.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Александър

  02 Sep 2015 22:51ч.

  Прочетох тук по коментарите, че статията е пропагандна... а в кое място по-точно е пропаганда? Къде е "московската лъжа"? Кое не е правда?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Българин1959

  03 Sep 2015 3:13ч.

  Америка създаде ИДИЛ,това го знаем всички.Но защо в Сирия?Ами там,защото са мислели,че руснаците,защитавайки православието,ще поемат всички бежанци.Да,ама,не!Ембарго за Русия от ЕС,хайде сега еврогейовете да се справят.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • хайдегерианец

  03 Sep 2015 3:17ч.

  Александре, задаваш излишни въпроси. Западното свръхтехнологизирано полукълбо на човечеството отдавна дрънчи на ботова тенекия, ти си тръгнал да искаш от него аргументи и факти.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ники

  03 Sep 2015 4:00ч.

  В Германия наистина оказват радушен прием на ордите орки. Все едно,че в Германия са полудели. раздават им добре обзаведени стаи или домове, пари за хранителни продукти, безплатни лекарски грижи при лекари мъже за мъжете,и жени за гжените, безплатни курсове по немски, 2800 евро на месец . Много ясно,че всички ще щурмуват Германия. След това Германия ще каже, много са цялия Ес трябва да вземе орки. БГ не може да им осигури такъв разкош. Дори при положение,че бг народ бедства е кощунство бг държава да се грижи за тези паразити,които ще добави към паразитиращите роми. Престъпния контингент ще се напълни още,не че не е пълен. БГ правителство не е ясно какво мисли по въпроса и какво прави.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • висок

  03 Sep 2015 19:58ч.

  Мдаа, втора статия в "Гласове от Масква", която ми харесва и съм напълно съгласен с написаното. Поздравления! Ако до 3-4 месеца с оръжие, огън и кръв не бъде отблъсната тази орда от нови завоеватели.... до 4-5 г. Европа ще е халифат!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • висок

  03 Sep 2015 20:03ч.

  И запомнете: Те не бягат от ВОЙНА, те бягат към БЛАГА !!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • историк

  03 Sep 2015 22:24ч.

  Няма как евробюрокрацията да се задейства и да ги отблъсне с огън и кръв, понеже злобата й е натопорчена срещу Русия. Типичният Запад отдавна си люби и ухажва гаджала срещу нас, славяните. Примери от българското Възраждане и от събитията около Освобождението - колкото щеш.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Staija hush

  04 Sep 2015 15:58ч.

  Germania zagubi nad 20 miliona prez vtorata svetovna voina+emigranti v USA.Sega e momenta da si vaztanovi ubitite hora s mladi emigrnti koito 6te hranjat sled nekolko godini pensionerite.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Staija hush

  04 Sep 2015 15:58ч.

  Germania zagubi nad 20 miliona prez vtorata svetovna voina+emigranti v USA.Sega e momenta da si vaztanovi ubitite hora s mladi emigrnti koito 6te hranjat sled nekolko godini pensionerite.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Staija hush

  04 Sep 2015 15:58ч.

  Germania zagubi nad 20 miliona prez vtorata svetovna voina+emigranti v USA.Sega e momenta da si vaztanovi ubitite hora s mladi emigrnti koito 6te hranjat sled nekolko godini pensionerite.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • паразити

  04 Sep 2015 18:53ч.

  Германия загива! Всичките чалми искат да отидат там, понеже са чули за безплатно жилище, обучение, медицина и т.н... НО няма нищо безплатно! Ако тези "бежанци" получават нещо "безплатно", то немците Йенс, Дирк, Сузана и т.н... плащат данъци и социални осигуровки да ги хранят и тези паразити... Нали САЩ направиха революциите и войните а след това тези "побегнаха" към Европа? Да отидат в САЩ! За какво са ни тука разните цигани? Те освен да ядат и се размножават, за нищо друго не стават! И за "интегриране" и дума не може да стане! В Германия напр. имаше и има огромен проблем за "интегрирането" даже и на немците от бившото ГДР, та какво остава за хора от съвсем друга култура, друг език и манталитет? Никога не може да стане това! По- е вероятно да се народят милиони от тях и претопят Европа в чалмарско гробище! Краят на Европа се вижда вече, но нали всички в нея се кланят на САЩ? Да мрат тогава!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пази Боже

  05 Sep 2015 5:13ч.

  Европа,цивилизована Европа-една от люлките на цивилизациите след 10-20 години ще е история.Погледнете тези кърлежи какво оставят след себе си ! Отидете на пазара в Скопие,където е пълно с албанци и вижте каква мизерия е там.Е- тези са още по-големи мизерници.Няма как да бъдат интегрирани.Един човек,ако желае да се интегрира в християнско общество,ще свали шалварите и забрадките,ще си смени ислямското име,ще се постарае да научи езика и да търси законна работа,а не да разчита на състрадателността и глупостта на хората.А тези не само,че няма да го направят,а и ще започнат да строят джамии,да разпространяват радикалните си идеи.Европа е прекалено изнежена и няма да може да им се противопостави.Не трябваше да бъдат допускани.Ако европейските лицемерни лидери бяха прочели малко история, щяха да осъзнаят едно ислямско нашествие до какво би довело....Ашколсун,братя европейци-скоро сами ще си блъскате главите в стените,ако не са ви ги отсякли преди това...и когато вашите деца, недай Боже,бъдат снимани,избити от тази сган-вас няма да има кой да ви жали.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кубис

  06 Sep 2015 19:05ч.

  Много правдиви неща, каквито съм наблюдавал и у нас няколко пъти! И кой може да плюе тази публикация защото е руска!!! Само ненормални хора, изключвам дежурните плювачи, те са си луди, и плюенето пада неизбежно по техните глави! Крайно време всички да осъзнаят, че ”империята на злото” са САЩ които поднесоха този безценен подарък на ЕС и на нас – похода за ислямизиране на Европа, а безмозъчните чиновници от Гей-Европа са безсилни да се справят с проблема! Крайно време е ЕС заедно с Русия да вземат вярното решение – да изпращат с кораби тези имигранти в САЩ – с техните камъни по техните глави! Докато престъпните САЩ не спрат да разпалват войни по целия свят злото винаги ще идва в ЕС и у нас!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нагла руска пропагандистка!

  20 Яну 2016 3:05ч.

  И тукашните са такива! По корем лазят да избягат от своята "Родина" и да завлекат някой от "предателските съюзници на НАТО" дето са виновни за всички войни (понеже руснаците са страшни миролюбци) и после да крещят с цяло гърло отдалече колко е велика тяхната кочина. Чакали били емигранти от Украйна - да де, ама дори руснаците от Украйна отиват в омразната Полша, защото РУСИЯ НЕ Е ЗА ХОРА.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи