Нищо лично няма К. Петков за РС Македония - само бизнес

Нищо лично няма К. Петков за РС Македония - само бизнес
Консултативният съвет при президента приземи навреме премиера, за да не полети към пропаст.

 

Първият пилот на държавата Румен Радев поправи навреме втория пилот Кирил Петков, преди България да поеме погрешен курс към РС Македония. 

 

От изявленията на премиера Петков по македонския въпрос досега личеше, че познанията му се свеждат до транспортната сфера. Смяташе за неудобно да лети до Скопие през Виена и го повтаряше многократно. Беше се амбицирал да отвори пряка въздушна линия София-Скопие, която несъмнено би представлявала транспортно удобство, но не си даваше сметка дали щеше да се чувства удобно, ако на пристигане в македонската столица го чакаха графити по стените с надпис "Умрете, бугари!" Там щяха да го вразумят, че не всичко, което хвърчи, се яде.

 

За негов късмет Консултативният съвет по национална сигурност (КСНС), свикан от президента Радев, го приземи още преди да се отправи за Скопие, където възнамеряваше да представи на новия премиер Димитър Ковачевски идеите си за българо-македонско сътрудничество. Като човек от бизнеса, който отскоро се е прехвърлил в политиката, той

 

продължаваше да си мисли, че държавата се управлява като фирма,

 

а отношенията ѝ с другите страни наподобяват търговски преговори и сделки. Затова бе склонен да чертае план-графици и да поставя кратки срокове за уреждане на проблеми с далечна предистория. Въобразяваше си, че набързо ще развие бизнес със Скопие, и наричаше своя оригинален подход "надграждане", т.е. нещо повече от досегашната българска политика. Не си даваше сметка, че ако македонците са имали интерес към такъв бизнес, нямаше да чакат три десетилетия, а щяха да се възползват, защото никой у нас не ги е спирал. Смяташе, че за 6 месеца ще се разбере с тях да се държат учтиво с България и ще триумфира през юни на конференцията в Париж "ЕС-Западни Балкани", като обяви край на българското вето за старт на преговорите на РС Македония за членство в Евросъюза.

 

Скопските политици, които вече показваха, че губят търпение в чакане България да се натутка, му стискаха палци да вземе успешно завоя. Те се надяваха България да се отклони от единствената си принципна европейска позиция, за да стане неспасяемо уязвима от външна критика. За да не полети към катастрофа,

 

премиерът трябваше да си зададе няколко прости въпроса: 

 

в случай че работата не потръгне с предлаганите от него бизнес комисии, както не ѝ провървя на историческата комисия, щеше ли да е в състояние да продължи ветото? Кой в Европа би приел тезата, че България спира РСМ за ЕС, защото бизнесът между двете страни не върви? Още на първия Европейски съвет младият премиер щеше да бъде намачкан да престане да създава пречки, защото изначалната цел на ЕС от времето, когато се наричаше Общ пазар, е да премахне изкуствените държавни бариери пред бизнеса. Щяха да му кажат: щом си недоволен от сегашното състояние на икономическите отношения със Скопие, вдигай по-бързо ветото, за да сложиш край на държавните спънки! В общото европейско пазарно стопанство бизнесът ви ще стане по-лесен, защото ще се подчинява на общи правила, които са наднационални.

 

Македонците пък щяха да си запазят "правото" да развиват антибългаризма като основа на своята идентичност. Ако продължават да тормозят гражданите си с българско самосъзнание, Брюксел щеше да си затваря очите, защото би приел, че този проблем е отпаднал още преди началото на присъединителните преговори.

 

Кирил Петков бе на път да замести главния въпрос с негови производни, както постъпваше и Бойко Борисов. Разликата бе, че под натиска на ВМРО Борисов изкарваше на преден план споровете за историята, а Петков залага на бизнеса. Но липсата на съгласие за историята и липсата на желание за бизнес произтичат от

 

един и същи проблем - антибългаризма

 

Когато градят идентичност на антибългарска основа, македонските политици чертаят червена разделителна линия: или ние - или те. Как да се съберем с тях в ЕС, ако продължават същия курс? Може би България ще трябва да напусне Евросъюза, за да се чувстват комфортно.

 

Ето защо един от първите критерии за членство е страната кандидатка да уреди споровете си със своите съседи, преди да пристъпи към присъединителни преговори. Как си представят скопските политици отношенията с България в ЕС? Да не би да очакват, че ще влязат като победители и ще продължат да я хулят, а тя ще се свива в ъгъла, защото е избрала  да се държи така още преди старта на преговорите.

 

Петков със своя едномесечен премиерски стаж не бива да се унася в македонски романтизъм,

 

защото му предстои среща със закоравели антибългаристи. На 1 април 1997 г. все още неопитният (с 2 месеца и 20 дни стаж) нов президент на България Петър Стоянов се представи пред Парламентарната асамблея на Съвета на Европа в Страсбург. Запитан на пресконференция от македонски журналист дали признава македонския език, както бе склонен предшественикът му Желю Желев, той отговори: "Историята на Македония е част от българската история, бих казал най-романтичната". Емоционалният му отговор не се хареса в Скопие и там му изкараха прякора "президент-романтичар".

 

Кирил Петков не е заплашен да му лепнат прякора "премиер-политичар", защото тепърва ще усвоява тънкостите на политиката. Но има неща, които, ако не са му в сърцето, никога няма да научи. Главното е да не забравя, че след като се отказа от чуждо гражданство, е преди всичко българин. Узаконяването на македонския антибългаризъм чрез европейско членство ще угаси последната надежда на нашите унизени сънародници отвъд Осогово, че някой отнейде ще им протегне ръка. На път за Скопие, не е нужно да репетира наизуст цялата декларация на КСНС, а да запомни само едно изречение от нея: "правата на македонските българи са ключов елемент от Копенхагенските критерии за членство в Европейския съюз и не могат да бъдат предмет на преговори". 

 

Източник: "Сега"

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • първи вот на недоверие

  18 Яну 2022 9:34ч.

  го чака кирчо, най-вероятно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • гербераст

  18 Яну 2022 10:30ч.

  Тая мантра, че Киро схваща политиката като бизнес е повтаряна много пъти. Ти обаче какво предлагаш ? Оная историческа комисия, която вече даже не се събира. И така докога ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Живка Павлова

  18 Яну 2022 10:49ч.

  И аз като Helleborus тутакси забелязах в този авторски материал налагането на президентската теза за правата на българите в РСМ чрез уж скастрянето на Кирил Петков за бизнес подхода му. Ако и на нас, простосмъртните, е разрешено да „надграждаме“, ще си позволя да надградя мнението на Helleborus като отбележа, че последната седмица ми се изясни напълно защо Кирчо все повтаря „отбор“, „отбор“... Какви ли не злободневни теми развихриха неговите „съотборници“ последната седмица, за да отклонят вниманието от посещението му при комшиите и то да мине, ако може, ей така между другото. Истината е проста: в РСМ има българи с промити мозъци и българи с непромити мозъци и разковничето за защитата на правата на вторите е в историята. На тези, които постоянно питат, ама защо сме ги признали преди 30 години, нека е ясно: тогава сме признали тяхната независимост от Югославия, сиреч Сърбия, но за жалост тази независимост все още е формална, а не реална. Когато стане реална, може да се случат хубави неща.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Евгения Асенова

  18 Яну 2022 11:17ч.

  Любопитно е да се проследи в - нетолкова - дългосрочен аспект дали развиването на "прословутите" бизнес връзки с Р Северна Македония не обслужва конкретните бизнес планове на настоящия транспортен министър.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • фют

  18 Яну 2022 11:25ч.

  Аз пък не мога и не мога да разбера и да се съглася с това, държавното управление не само смело да се поверява на толкова неопитни хора, но и да се гледа снизходително на тяхната липса на опит (според мен и на адекватни знания) . "Те ще се научат". Не, те трябва да са се научили, за да се нагърбват с толкова важни, да не кажа съдбоносни задачи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • нема да повтарям!

  18 Яну 2022 11:36ч.

  Радев не е първи пилот, а трети! След премиера и преди кмета на София! Така е по протокол! Не знам как се нарича узурпирането на цялата власт, газенето на Конституцията и подмяна на цялата администрация от двата служебни кабинета, назначени еднолично от президента! Впрочем знам как се нарича, но не знам дали прислужниците на бившия газов крал в личната му многотиражка знаят, че в около 30% от българските общини е въведен режим на тока! Киро ще го държат на власт либерални медии, които в 99% от случаите са свързани с ДС, комунистическата номенклатура и незаконно забогатели партийни тарикати и приватизационни далавераджии, които в унес му облизват харизмата, както и от олигарси, които изгубиха вече търпение да се върнат и да продължат оттам откъдето първо Борисов, а после Гешев ги махнаха!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Аз пък не мога,..да се съглася с това, държавното управление не само смело да се поверява на толкова неопитни хора...

  18 Яну 2022 12:23ч.

  Да да, защото мутрьо имаше солидните знания как да опъва маркуча!!! Които надгради с най-обикновени псувни и цветисти ругатни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Отечествен Фронт

  18 Яну 2022 12:28ч.

  Киро Клъстера това му е прякора вече ,въобще да не си мисли да предава Българските национални интереси . Щото ние Българският народ няма да му го простим и го чака народното възмездие ако предаде загиналите ни войници за обединението на Македония със майка България .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • защото мутрьо

  18 Яну 2022 13:06ч.

  Канеше за сътрудничество, но великите интелектуалци не желаеха да сътрудничат с него. Жаргонът му съдържаше повече информация в сравнение с общите приказки в бъдеще време, които слушахме преди изборите, слушаме и сега.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Македонците не ни искат, защото сме им „татари“.

  18 Яну 2022 13:21ч.

  Е добре — и ние не ги искаме, ЗАЩОТО СА ЕВРЕИ ! ! !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Жаби на бавен огън

  18 Яну 2022 17:52ч.

  "Македонците не ни искат, защото сме им „татари“." Всъщност елетът на македонците са хора с две лица,чекмедже с двойно дъно. Един път има малцинство сърби и втори път има сърби и особено сръбкини пишуващи се по паспорт за етнос -македонци. Втори път има малцинство от куци власи,официално 8-9000 и няколко десетки хиляди куци власи записващи се като етнос - македонци. Това са хора с две лица,чекмеджета с двойно дъно и ползват тава лице или чекмедже според случая и изгодата. Тия двулики хора по същество съставляват над 80% от елита на Македония и държат в шах всички важни постове в тая държава. За мен македонците са българи на които е надянат куцовлашки презерватив и ги работат без да усещат като жаби на бавен огън.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не мога да се въздържа

  18 Яну 2022 19:22ч.

  Още не са узрели. Трябват им поне 20-30г. Гърците ги изчакаха толкова за даване съгласие за влизане в НАТО.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи