Нека цялата истина влезе в учебниците – и за пребоядисаните комунисти

Нека цялата истина влезе в учебниците – и за пребоядисаните комунисти
Кампанията “да разкажем истината за комунизма” не цели цялата истина, а част от нея. Тя е политическа акция, затова и хората от образователните среди не й обръщат внимание, откликват само силно политизирани лица. Акцията цели чрез овладяване на миналото да се определя настоящето. Прозата е смесена с водевил. Защото за “цялата истина за комунизма в учебниците” настоя и Цветан Цветанов. Найс, а?

 

 

 

Един призрак обикаля българското медийно пространство  – на бутиковия антикомунизъм. Роптае срещу начина, по който периода на Тодор Живков е представен в учебниците по история. Телевизии, сайтове, радиа и социални мрежи преливат от сърцераздирателни вопли за “спестената истина”, а в същото време електронната петиция за промяна на учебниците е събрала едва 3000 души подкрепа.

 

Зад недоволството стоят изследователят на ДС Христо Христов, проф. Евелина Келбечева от Американския университет в Благоевград, с мнение се пришиха Александър Йорданов, Вили Лилков, не останаха назад дясно-либерални политолози и икономисти, а най-отгоре изгря политическата коалиция “Демократична България”. Преди да разгледаме какво точно настояват, следва да се цитира класика Йорданов. За периода преди 9 септември той каза: 

 

“Как уж има фашизъм, пък Вапцаров си издава книжката "Моторни песни"!?”. 

 

За нормалните хора темата спира дотук. Намесването на разстреляния поет може да предизвика единствено презрение.

 

Темата обаче няма да затихне на медийния фронт, а образованието не е лесна система, макар всички да са убедени в обратното. Затова е необходимо подробно да се разкаже как точно се преподава тоталитарния период в училищата и какво конкретно настояват тези хора. “Борбата за истина” е съчетана с изричането на много неистини.

 

Периодът след Втората световна война се изучава в училище два пъти. Първият е в 7и клас, вторият в 10-и. Така е отдавна (по едно време досегът на децата дори бе в 6-и клас). Старият рефрен “Комунизмът да влезе в учебниците” винаги е бил лъжа, защото не ги е напускал.

 

Недоволството сега касае учебното съдържание в 10-и клас. То е ново след поредните “реформи”, учебниците всеки момент ще бъдат в школата. Инициаторите на кампанията твърдят, че за първи път сега комунизмът е представен в раздел – затова било важно как точно ще бъде изучаван. 

 

Отново не е вярно. 

 

В 7и клас темата също е обособена в раздел (7 урока в учебника на едно от издателствата). На масовата публика се спестява и самия факт, че разделът в 10 клас не е първата среща на децата с темата. Ползва се същия трик, до който прибягват “патриоти”, недоволни от представянето на османското владичество. Те тръбят: “Левски е разказан само в един урок, ужас, подмяна!...”. А истината е, че Левски е разказан в много повече уроци през годините, но “патриотите” обръщат внимание само на учебника от четвърти клас, когато е нормално поради детската възраст информацията да е представена кратко. Така и с комунизма – учи се в два класа чрез около 15 урока, упражненията и преговорът са отделно.

 

 

Преминаваме към същността – какво точно пише в учебниците. Следват огромни изненади за всеки скорозреен антикомунист. Ето какво пише в учебник за 7и клас: “На 9 септември 1944 г. е извършен преврат”…“Т.нар “Народен съд” започва физическа разправа  с реални или възможни противници на новия режим. 

 

Хиляди българи са избити без съд и присъда.

 

Смъртни присъди получават 2730 души. Сред тях са регенти, министри от военновременните правителства, депутати, царски съветници, банкери, журналисти, военни. В края на 1944 г. е взето решение за създаване на лагерите – т.нар. “трудовъзпитателни общежития за политически опасни лица”, в които се затварят хора без съдебен процес”… “След 1947 г. се установява тоталитарен режим от съветски тип. БКП бързо се сраства с държавата”… “Партията ликвидира свободата на словото”… “Работещите задължително членуват в единствения профсъюз”…”Извършват се вътрешнопартийни чистки”…”Унищожена е частната собственост в града и селото”… 

 

 

“Номенклатурата е новата класа”… “Режимът на Тодор Живков, пътят на едноличната власт – с поредица от ловки ходове той отстранява съперниците си…”. 

 

И т.н. Нещо да е спестено? Не. И за репресиите учат децата, и за пакта Рибентроп-Молотов по-рано, и за култа към вожда, за горяните е разказано, пропагандата, позицията на БКП по македонския въпрос, за съдбата на Георги Марков… Дори репресиите срещу Лея Иванова са описани. Нищо не липсва. В същото време по медиите се обяснява, че истината за комунизма била спестена.

 

 

Стигаме до въпроса срещу какво точно роптаят недоволните. Накратко, недоволни са от: акцентирането на следвоенния период, а не върху социализма нататък, липсвала информация за фалитите, външния дълг, образът на Живков бил положителен, безчинствата на ДС - спестени, Лукановата зима я няма, скромно било разказано за зърнената криза при Виденов... Негодуват от всичките одобрени пет учебника, макар да признават, че критериите и изискванията за написването им са спазени. “Що си с шапка, защо без” е работата. И се пренебрегва фактът, че образованието не е наука. 

 

То е процес, педагогика. 

 

Важното е децата да бъдат научени на нещо, а не просто море от информация да им бъде стоварено. Пренебрегва се също, че няма как учебниците да съдържат цялата информация за битието, много неща после се учат в университети, а и човек сам се образова цял живот… С други думи, авторите на пет колектива са преценили, че точно такъв обем и данни следва да фигурират, но медийните антикомунисти са по-големи експерти от тях.

 

Но най-любопитно е, че хронологията на недоволството им спира във Виденов, макар учебното съдържание да не свършва. То продължава и с “реформите на Костов”, влизането в ЕС и НАТО, споменати са дори правителствата на Бойко Борисов и избирането на Румен Радев. Петър Стоянов грее като светъл образ по страниците. Уважаеми антикомунисти, след като сте принципни и искате децата да знаят пълната истина, 

 

защо не настояхте да бъде разказано и за приватизацията при Костов – братовчедите, “Олимп”, “Агнешките главички”?... 

 

Нима те не са следствие от комунизма? Защо не поискахте да се разкаже за пребоядисването на отявлени активисти и пропагандатори на БКП в демократи, за метаморфозата на агенти на ДС в политици от “демократичния сектор”? Именно те са спестени. Нима това не е история, която предопределя и днешния ден? Подобни искания няма. Защо? 

 

Отговорът е прост. Кампанията “да разкажем истината за комунизма” не цели цялата истина, а част от нея. Тя е политическа акция, затова и хората от образователните среди не й обръщат внимание, откликват само силно политизирани лица. Акцията цели чрез овладяване на миналото да се определя настоящето. Прозата е смесена с водевил. Защото за “цялата истина за комунизма в учебниците” настоя и Цветан Цветанов. Найс, а?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • thee

  25 Юни 2019 13:50ч.

  Имам чувството, че живеем в някаква перманентна гражданска война, в която половината хора приемат положително социализма, а другата половина го ненавиждат и водят непрекъснати спорове за това или онова. Кой ще обясни на хората, че са минали 30 (тридесет!) години от краха на онзи строй? За тези години колко хора са си заминали, колко са се родили и колко неща са се променили, а все се намира някой да обвинява някакви въображаеми комунисти за всички проблеми в държавата! Улицата му разбита от 15 години - виновни са комунистите! Кога ще се спре с тези безсмислени спорове, които само разделят хората и изпиват всичката ни енергия?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • CMEXXX

  25 Юни 2019 13:51ч.

  Ясно, в учебниците има цялата лъжа за соца! Ама не им стига, искат още лъжи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Румен Геров

  25 Юни 2019 13:59ч.

  Добре бе, напишете истината, щом искате. Ама защо не сте така яростни, че историята ни отиде в небитието? Че децата ни растат безродници? Че младежта ни не уважава нищо, никого, и не знае историята и литературата си? Защо учебниците пишат пълни измислици? Цинични измислици!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Sin

  25 Юни 2019 14:02ч.

  "Кога ще се спре с тези безсмислени спорове, които само разделят хората и изпиват всичката ни енергия?". Когато мафията, създадена и предана на Кремъл, бъде изтребена. Мафията - това е БСП, Герб, ДПС и някои други по-малки "партии". Тя тръби, че висчко лошо идва от И.Костов и ЕС. С изчезването на мафията ще изчезнат и сайтове като този, финансирани от Русия и сеещи омраза и разделение, изчезнат. Просто е. И не е далеч - за радост Джак Ричар и Харват са вече в България.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • observer

  25 Юни 2019 14:43ч.

  Нищо не разбрах. Картинката илюстрира нещо си в стила на политическите карикатури от времето на Сталин, сякаш изобразения Сорос (той ли е наистина) е по-лош от Ленин на другото байряче. Какво е общото ѝ с тезата, че за комунизма в аспекта на неговата престъпна същност децата учели предостатъчно; защо разните там дето искали да се учи още повече били лоши; учи ли се изобщо за другите страни на комунизма, все пак животът на хората тогава не се изчерпваше с Народен съд, горяни и лагери? Ние българите хронично сме неспособни на обективен поглед към собствената си история. Представяме я на децата като изпълнена със световно величие, невиждани никъде по света страдания, безпримерна храброст, невиждано коварство на враговете и какво ли още не.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • observer

  25 Юни 2019 14:59ч.

  Междувременно партизаните от 25000 спаднаха до 800, за сметка на горяните които пък от 800 станаха 25000 и 50000 заедно с ятаците. Човек да се чуди как така нямаше едно събитие подобно на тези в Унгария, Чехословакия и Полша при такава всенародна борба. Дисидентите ни се появиха с перестройката и се бореха срещу замърсяването на въздуха от Румъния. Комунизмът трябваше да бъде демонтиран от Политбюро, защото други не се намериха.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ала_Бала

  25 Юни 2019 15:30ч.

  Аз съм бил активист на СДС през 90-години. Нъкъде не съм виждал Бойко Боприсов и Цветан Цветанов да се наредят до нас. Нека Цветанов да разкаже от първо лице за ДС и какви папки е носил в дълго прикривания от обществото 7-ми отдел! Да се каже истината за Буда и дейноста му в Будапеща! Да се каже истината за планираната хиперинфлация през 1996 - 1997 г. и как бяха ограбени спедтяванията на 2 поколения!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • без коментар!

  25 Юни 2019 15:41ч.

  Кълнете комунистите, че съсипаха столицата ви и измряха с разбойническите за вас думи: свобода или смърт, хляб или куршум! Плюйте на техните трупове и на труповете на онези жертви на цивилизацията, кои сте прегръщали и прегръщате в лицето на жените си, на сестрите си, на майките си и днес наричате бесни блудници, защото имаха още сила да се хванат за оръжие и избавят от вертепа на разврата! Хвъргайте кал и камъни връх гроба на Домбровски, защото не стана слуга на някоя коронясана глава, а поборник на велика идея, на висока цел и с гърди твърди се опря на предателите на Франция и виновниците на толкова злочестини в човещината. Цял свят оплака Париж, цял свят прокле комунистите, и нашата бедна журналистика и тя не остана надире, и тя заплака за бездушното и прокле разумното.Смешен плач!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Sin-ко,

  25 Юни 2019 15:48ч.

  дядо ти май е дал повод на Антон Страшимиров да напише "Хоро", а?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • OLD

  25 Юни 2019 16:09ч.

  Страхотен колаж !!!!! Благодаря ! Той казва всичко, без думи ! Нещо не различавам, кой им е вождЪТ на новите пионери с шапката на чичо Сам ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • OLD

  25 Юни 2019 16:12ч.

  П.П. Наблюдател, благодаря за пояснението за извезания лик , чак сега прочетох поста Ви ! Май си познавате домочадието или касиерът или гурото ? Да Ви е жив и здрав , но да няма кинти с какво да ви храни .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мильо Лудия

  25 Юни 2019 16:31ч.

  Sin на 25.06.2019 в 14:02 Ех, мъко седерастка, като гледам резултатите от последните избори електората на такива тебе е паднал на 60 000, при 30 % контролиран вот, значи към 42 000..., кви мафии, какъв Кремъл, какви 5 лева, ми то вие сте останали два файтона хора.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Евангелие на съзиданието –инж. Иван Пехливанов “Свидетел на историята”

  25 Юни 2019 16:46ч.

  Преди десетина дни излезе от печат допълненото и преработено издание на знаменитата книга на инж. Иван Пехливанов “Свидетел на историята”. Инж. Пехливанов е сред авторите, които не се появяват често на нашите страници, но затова пък всеки негов текст е най-верният ориентир за истината в морето от отрицание и лъжи, които от 25 години заливат умовете на младите хора на България. “Свидетел на историята” е книга - евангелие на съзиданието за 45-годишния период на отричаното днес социалистическо могъщество на България. Тя е жива енциклопедия не само на инженерното израстване и съзряване на Иван Пехливанов, но и свидетелство за гигантския скок в икономическия живот на България от бедна аграрна страна до държава с модерно селско стопанство и могъща промишленост, с машиностроене и енергетика, които нямат равни по темпове на развитие на Балканите и които изведоха България на завидното 29-о място според класацията на ООН сред държавите в света. В този брой проектантът, конструкторът и ръководителят инж. Иван Пехливанов дава отговор на някои от най-спекулативните твърдения на критиците на социалистическото съзидание, както винаги спокойно, аргументирано и ясно. В редакцията на “Нова Зора”, откъдето преди години студентите бяха разбрали, че могат да си набавят първото издание на книгата, ставахме възторжени свидетели на изумените им от щастливо удивление очи, на възторжените им коментари за една друга България, открадната от тяхната младост и зачертана от лъжата и наглостта на отрицанието. Но велика е правдата ни живота: истината застига лъжата и правдата възтържествува. На добър час на обновения и обогатен с факти “Свидетел на историята” и неговата щастлива среща с младостта и с честните хора на България. Минчо Минчев

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Sin-ко, на 25.06.2019 в 15:48

  25 Юни 2019 16:46ч.

  Те са традиционни остри ръбове, не вдяват от написано, защоно не четат. Само дърво трябва. И ще им дойде времето.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Инж. Иван Пехливанов: Свидетел на Историята Цялата книга в EPUB

  25 Юни 2019 16:47ч.

  Инж. Иван Пехливанов: Свидетел на Историята Цялата книга в EPUB файл Свидетел на Историята Цялата книга в EPUB файл; Инж. Иван Пехливанов - https://drive.google.com/file/d/0BxOF_iANI2TrTW83Nlg4RDhCakU/view

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Веска

  25 Юни 2019 17:03ч.

  Кога е имало комунистически режим в България? Нека този соросоид хрхр да каже в какво жилище е живял и живее сега? Нека да каже какви жилищни сгради облепват сегашните специалисти със стиропор за милиарди, а колко струват самите сгради? Нека да каже какви заводи и фабрики е имало, къде са работили родителите му, а той колко е заплатил за обучението си в училище, в университет?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ефрейтора на 25.06.2019 в 16:31

  25 Юни 2019 17:38ч.

  ефрейтора на 25.06.2019 в 16:31, твоят "елит" започна война срещу народа на България още в началото на XX срещу бунтуващите се селяни от Дуранкулак, през Войнишкото въстание, 9 юни 1923 година и отрязаната глава на А. Стамбилийски, белия терор 1923-1ч925 година, Съпротивата през 1941-1944 г. и 50 000 лева за отрязана партизанска глава, трите национални катастрофи, заради които граничим с исконни български земи, варварските бомбардировки на англосаксонците с няколко хиляди убити цивилно население и огромни разрупшения, плащания на репарации (70 000 000 скъпи долари) на Гърция и никаква благодарност на Йосиф Виссарионович, който спаси България... "Чудя се дали ако, дай Боже, скоро има Народен съд, който да осъди на смърт цялото Народно събрание, цялото правителство, повечето кметове, хиляди общински съветници и известен брой обикновени престъпници, след време историците ще говорят как е бил избит цветът на нацията? Защото цветът на нацията в момента са Борисов, Цветанов, Доган, Пеевски, Плевнелиев, Горанов, Местан, Каракачанов, Симеонов, Сидеров и други подобни." К.К.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тия съвсем перкулясаха

  25 Юни 2019 17:39ч.

  При живи свидетели на този период, какво искат? Да настроят бнук и дядо един срещу друг? Глупаци! Абсолютни глупаци. Тази тема изобщо не е необходима да се изучава в детайли! Като искат нещо да пишат, да посочат, че България е космическа държава например! Пълни идиоти!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До кога евтини промивки на детски мозъци

  25 Юни 2019 18:48ч.

  Благодаря за убликацията! Значи има проблем в осветляването на реалната история, в т.ч. не само с "пребоядисалите се к...", но и с авторите, получили безплатно образование, нормално здравеопазване на животът им, та могат днес да ПРОДАВТ за жълти стотинки и да хулят собствената си България (а може тяхната Б=я са само стотинките, независимо кой им ги дава). Къде духът на Д.Благоев със своя труд "Що е социализъм и има ли той почва у нас?", Г.Димитров, който 1933 г. в логото на хитлеризма нанесе НЕСЪКРУШИМ МОРАЛЕН удар на фашизма, с което показа "на тях, на бъдещите хора" как се отстоява ИСТИНАТА за възраждането на Човека и бе ЕДИН от малцината, който пред Й.В.Сталин защитаваше МНОГОПАРИЙНАТА система на управление в България, за което заплати с живота си. Счита се неговите грешки са повече от това, за което скачаха някои "пребоядисали се …" след 11.11.1989 г. Защо за т.н. Народен съд не се пише, че той е резултат на международно решение воглаве с най-коварния БОРЕЦ срещу Комунизма за времето си У.Чърчил и енговата "хуманна "свита. Годините 1944-89 г. не са само прекрасна или измислена приказка, където всичко е идеално. Напротив, имае много недъзи в обществото и държавата, но това е естествено, защото НОВОТО се раждаше в БОРБА на старите привички и реалите мести "животът да бъде по-хубав, по-мъдър…" Оказа се , че той, животът през 1944-1989 г. е пъти "похубав и по-мъдър" от днешната ДЕМОКРАДНА и соросидна ЛЪЖА за нашето минало и нашите национални ценности! Нека несоросоидната интелегенция в България да възроптае на унищожаването на обекти вната българска история с аргументи и истрически документирани факти, а не с пристрастията на комплексантите, дето н могат да видят държавния интерс и перспектива! Оказа се готои МОДЕЛИ никъде няма! Животът е БОРБА в името и за лагото на Човека! Дерзайте, братя, като Левски и Ботев, Д. Благоев и Г.Димитров и хилядите Българи, техни творчески последователи! Всички сме грешни, над нас е БЪЛГАРИЯ!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • тзт

  25 Юни 2019 19:18ч.

  Тоз с пионерската връзка да не е бойко борисов? Може и плевенлиев да е.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ПРОТЕСТИРАМ

  25 Юни 2019 19:23ч.

  ...и повода е снимката /колажа /. ИСКАМ И АЗ да бъде сложен колаж или сНимка със стройните редици на бодро маршируващите ученици от всички гимназии в цялата страна , облечени в КАФЯВИ куртки и панталони...в кафяви куртки и поли и с кафяви кепета на глави и с гордо вдигнати по хитлеристки ръце за поздрав към приемащия парада им държавен "елит" и с маршова песн на уста "НИЙ БРАННИЦИ СМЕ..." Не забравяйте и преди тях бодро маршируващите с вдигната по хитлеристки ръце ОРЛЕТА.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ефрейтора

  25 Юни 2019 19:38ч.

  До 17.38...ало...комунето...да виждаш някъде нещо написано от мен , за да ми отговаряш ? Или чуваш гласове ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • observer

  25 Юни 2019 19:51ч.

  OLD, понеже заслужаваш уважение, ще ти отговоря. Не си ме разбрал. Понеже и аз не съм YOUNG, та съм видял доста. Нямам нужда да ме учат в училище що е социализъм и има ли почва у нас. Виждам лъжи, лъжи на политически измекяри, които никакви ги нямаше през страшния социализъм, а сега вдигат шум до небето. Един с дамска прическа например. Но виждам и опити за знак на равенство между идеите привлекли онеправданите и практиките на сталинизма. Виждам и друго, че няма и най-малкото желание да се представи историята обективно. Както нас някога ни учеха, че животът на дядовците и бабите ни е бил ад, така сега се опитват да заличат и всичко положително от нашето минало. А и това го имаше. От статията нищо не разбрах. В новините обаче бяха по-конкретни. Учебникът не си вършел работата. Трябвало да се постараят още. Да сведат сложната и противоречива история до елементарно промиване на мозъците на децата, възприемани като нищо повече от тълпа.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Денев

  25 Юни 2019 19:54ч.

  Ако се изнесе истината за оня период, ще се види, че тогава е било сравнително лошо, но сега за Бг и българите е доста по-лошо.Деструктивното тогава е вървяло с немалко положително, деструктивното сега върви главно с тежки вреди за държавата и народонаселението.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Отговорен

  25 Юни 2019 19:56ч.

  Много вярно, целта е да се учи избирателно и образованието да "възпитава". Който помни онези "комунистически" времена ще се сети тутакси за прилики. Който помни ще се сети и че най-заклетите партийци не наричаха съвремието "комунистическо". Най-амбициозните говореха за "развито социалистическо общество". И сега някакви патологии и набедени преподаватели скачат да обясняват как комунизма ни разказа цивилизационния код и унищожи перспективите. Питайте келбечева защо българското население расте до 1988-ма ?! Да вземе да обясни какво точно неконкурентно имаше в милионите тонове месо, пилешко, агнешко, свинско?! Да обясни и защо сега 80% от зеленчуците ни са внос?! По всички останали въпроси да прочетат инж. Пехливанов! Нека е истината, цялата. Като разказват за "лагерите на смъртта" да не забравят и да намерят място за тайните затвори на една велика сила където "без съд и присъда....." и т.н. и т.н.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • гнфнф

  25 Юни 2019 19:57ч.

  Колаж ясен като слънце - комунистчетата станаха капиталисти.Обаче хитлеристките униформи са били много шик - др. Хуго Босс ги е дизайнирал по заказу на другарите /национал/ социалисти.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ввв

  25 Юни 2019 20:08ч.

  Българският комунизъм и съветсккия , чието копие е бил се оказаха на бунището на историята - факт. Оцеля единствено правилния комунизъм на др. Дзин или както се казва настоящият махтхабер на народната република Китай , доразвил марксизма до непонятни висини в днешен комунистически китай.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Това е идея!

  25 Юни 2019 20:30ч.

  Сложете снимка в учебниците за децата снимка на Борисов като пионерче, чавдарче, има ли значение.! Ей така ще се разкаже цялата история

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • OLD

  25 Юни 2019 20:49ч.

  RE : observer на 25.06.2019 в 19:51 ; Благодаря ! Оценявам жеста . Съгласен съм за нуждата на обективност, но кога, къде и от кого ? При положение , че ние с Вас и още мнозина сме свидетели и участници в нещата и преди и сега ! Може би статистиката, която е безпристрастна ? При заложена справедлива сравнителна база .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Zoro

  25 Юни 2019 21:36ч.

  Някои от критиките са правилни. Фалитите по време на социализма трябва задължително да са в учебниците за да се сложи край на спекулациите за икономическите успехи на строя. В икономически план социализмът у нас беше пълен провал не само по начинът по който завърши, а и чрез фалитите преди края. Това е начинът да се сложи край на раздувките за "безплатно" образование, евтино парно и т.н. Заплатата при социализма беше официално "резултативна и остатъчна" - т.е. за да получиш заплата трябваше да гърбиш при отвратителни условия на труд ("резултативна"), след което държавата прибираше всичко, което и трябваше за номенклатурата и тъпите социалистически експерименти и раздаваше остатъчните трохи като заплати на баламите ("остатъчна"). Сега разбирате защо образованието беше "безплатно". Комунягите просто прибираха доходите предварително. Аз лично бих предпочел моите родители да бяха получавали лекарски заплати като в нормалните страни и те да решат в кой частен университет да ме пратят да уча, а не да разчитат на скапаното "безплатно" комунистическо образование.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рмм

  25 Юни 2019 21:38ч.

  Дедовците казваха,че преди 9 септимври си живеели добре, не го харесваха социализма и единия доживя краха на комунизма, като се видяхме запя шуми марица и каза щастлив съм, че ги видях да падат от власт тия...колко паднаха от власт е друг въпрос де , от днешна гледна точка...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • вйв

  25 Юни 2019 22:24ч.

  Не само , че никога никъде не е имало комунизъм, най-вероятно няма и да има. Залагам по-скоро на възкресението на мъртвите отколкото на комунизма, нищо че живеем в постхристиянката епоха.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ким чен ун

  25 Юни 2019 22:25ч.

  https://bgr.news-front.info/2016/08/25/blgarskiyat-monarho-fashizm-i-narodnoto-vzmezdie-nashiyat-tsivilizatsionen-izbor/ БЪЛГАРСКИЯТ МОНАРХО-ФАШИЗЪМ И НАРОДНОТО ВЪЗМЕЗДИЕ : НАШИЯТ ЦИВИЛИЗАЦИОНЕН ИЗБОР Ключовият проблем на хипостазираните български антикомунисти, русофоби и евроатлантисти са две понятия, които те развяват като национално знаме за щяло и нещяло : „новия български цивилизационен избор” и „присъствието на България в нова геополитическа реалност”. Като се съгласим формално с общоприетия смисъл на двете понятия, ще се помъчим да изясним историческата „сянка” хвърляна от тях и достатъчните основания, върху които те уж са дефинирани.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ким чен ун

  25 Юни 2019 22:28ч.

  https://bgr.news-front.info/2016/02/01/narodniyat-sd-vzmezdieto/ НАРОДНИЯТ СЪД — ВЪЗМЕЗДИЕТО, През пролетта на 1942 г. се заражда идеята сред антихитлеристката коалиция за създаване на международен военен трибунал за съдене на военнопрестъпниците от Втората световна война. Народният съд върна България в лагера на победителите от Втората световна война и даде път на Отечественофронтовското правителство. Виновните за третата национална катастрофа получиха заслуженото. Присъдите бяха подкрепени от милиони българи, усетили на гърба си теглото на фашисткия режим.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • вчфтз

  25 Юни 2019 22:51ч.

  Ми то и сега е като преди 9 септември , ако има такива за насилствено сваляне на строя, властта ще ги вкара в кауша, обаче такива няма. Измряха комунистите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Азъ

  26 Юни 2019 0:01ч.

  “Как уж има фашизъм, пък Вапцаров си издава книжката "Моторни песни"!?”. - "класикът" Йорданов. И още: "Какъв фашизъм, когато в парламента е имали комунисти". Този "класик" дали е чувал за Законът за защита на държавата, за ясребинчета, за отрязаните глави на партизаните ("терористи", според него!)... И този човек ще отиде депутат в Европейския парламент!?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Николов

  26 Юни 2019 6:21ч.

  Не знам само защо и до ден днешен се крие от децата нещо, което и децата вече знаят, а именно, че СССР е разпалил ВСВ със Адолф Хитлер, наречен още от Кремъл - Ледоразбивач на Световната Революция, а също и че ВЕИЛЕНИН е започнал да упражнява терористична дейност още двадесетгодишен, когато в град Женева, окръг Женевски в Народна република Швейцария заедно с други руснйяци живеещи в изгнание той подучва италянският анархист Луджи Лучано как да изпили ТЪНКО своята пила и да ръчни с нея приз курсета ПРИНЦЕСА ДИЯНА на 19 век - Ахидукесата Куинконсорт Елизабета вон Ойстерайш като по този начин поставя в траур цялата Аустро унгарска емперия и самият Френсис Джоузиф и така слага края на тази империя която е пример за ранно мултикултурно сосайъти, а вместо нея остава да съществува умразната Руска емперийа кумандвана ут масови убийци които идин ден изпращат нивинната дивойка Зойа Кусмунафка само по комбинезон на снига да пали къщити на селяните посред зима. След това по същия начин на смърт бяха изпратени цели даржаве от Источния блог, а някои от тях като Югославия престанаха да блогуват.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Николов на 26.06.2019 в 06:21

  26 Юни 2019 6:46ч.

  Лошо есе. Бих му писал само двойка. И не бих платил за подобен" труд" , породен от невежество. Но един въпрос, Мастър Николов : кой прати В И Ленин да прави революция и кога ? И втори - та кой финансира и двете страни -Германия и СССР за да се случи ВСВ и преди това предизвика оня черен петък на май 29-10-1929 година ? -: ))

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • за __ Zoro на 25.06.2019 в 21:36

  26 Юни 2019 11:24ч.

  Виждам, че си "осведомен". А сега кажи, комунизъм няма и какви са дълговете на държавата, каква е икономиката, какво да пише в учебниците за днешна България, все пак трябва да има сравнение. Колко безработен народ се изнесе навън завинаги! Какво кара хората да напускат Рая!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ама трол, много нещо, прости на всичкото отгоре!

  26 Юни 2019 11:26ч.

  Кой е разпалил ВСВ, , а мериканците да не дава Господ да подпалят Иран, тогава промитите Ви мозъци може и да се стреснат и да не пишете простотии!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Точно както управляващите в периода 44-та - 89-та

  26 Юни 2019 12:15ч.

  изкривяваха историята до ПСВ, така и днешните им наследници изкривяват историята през 45-те години до 89-та. Не можахме да се излекуваме от тази болест да оплюваме всичко добро, което се е вършело преди. Днешните управленци смятат, че с оплюване на социализма ще прибавят дивиденти към образа си на демократи. Както през т. наречения `социализъм` имаше хора, които с умиление си спомняха за годините до 44-та, така и днес има хора, за които социализма има и добри черти. И те не са малко. Крайно време е да се научим да казваме истината на следващите поколения и да се изправим срещу миналото си без страх и манипулации.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • стига с тия “комунисти”

  26 Юни 2019 13:39ч.

  Едините ми дядо и баба стават комунисти след разгрома на Септемврийското въстание 1925г., а другият ми дядо е царски офицер. Обичам ги всичките, а вие си гледайте работата и си намерете по-достойно занимание, вместо с мръсни ръце да ровите в историята.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Няма да се стреснат промитите мозъци

  26 Юни 2019 14:55ч.

  Ако американците подпалят Иран, веднага ще се намерят новинари (може и клипчета да разиграят), които да докажат, че Русия е виновна, а промитите мозъци ще ни го повтарят от всеки сайт и блог.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Азъ на 26.06.2019 в 00:01

  26 Юни 2019 16:12ч.

  Нали се говори , че е роднина на оня , който е убил невръстните деца от Ястребино ? Или си е чистата истина ? Пък се изучил в СУ за литературен критик. Комунистите му разрешили ,вместо да е говедар / за каквото има качествата/ да се изучи. Мамка им, че са дали шанс за промяна на подобед/подобни !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ама трол, много нещо, прости на всичкото отгоре! на 26.06.2019 в 11:26

  26 Юни 2019 16:35ч.

  Драго ми , недостатъчно самообразоващо се нещо, един велик човек , Алберт Айнщайн има нещо споделено за такива като Вас ."Само две неща са безкрайни − Вселената и човешката глупост. За първото не съм сигурен."

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • OLD

  26 Юни 2019 16:38ч.

  Колега по форум, изобщо няма да те разбере, нито ще се върне във форума. Хвърля лайната на бунището, кукурига пак там пред кокошките и сяда пред салатката и ракийката, доволен. Това е положението, с Вселената и обхвата и !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Моето дете,

  26 Юни 2019 17:12ч.

  което е отличник, ме пита, дали няма училище в което да НЕ се изучава история - толкова е противна и непоносима за децата ни. Само политидиотите от МОН не го разбират.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Моето дете, на 26.06.2019 в 17:12

  26 Юни 2019 17:26ч.

  -: )) Без история, драги и децата ще са без пол . Твоето с какъв е ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Kubis

  26 Юни 2019 18:49ч.

  Четох постовете! Различни от тъмното, та чак до светлото. В мрачния, лъжовен и презрян свят в който живеем няма само тъмно и светло. Историята трябва да отрази различни те събития с факти. Вярно, че единение /съединение/ в нашата държава няма и не е имало, но факти има и те трябва да залегнат в Историята. Разбира се това не се отнася до Sin –той е уникален тъпоглавец, щом някой каже нещо вярно го нарича подлога на Кремъл, или на Путин и т.н., а всъщност човека просто обича истината /фактите/ и Родината си България!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • непрекъснато чувам как сме били “тъпкани и мачкани” по време на “комунизма”

  26 Юни 2019 21:11ч.

  Аз не се чувствам “смачкан”, но съм готов да се съглася, че на Келбечева и Христов определено им личи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • малко ще почакате

  26 Юни 2019 21:37ч.

  А бе малоумници, ние още сме живи и помним това, онова. Ще ви се наложи да ни изчакате да измрем и тогава си променяйте историята както си искате. До тогава си ебете путката майна. Вече 30 години разграбвате построеното от социализма и има още за крадене. Тези, които разграбваха си построиха апартаменти с покривни остъклени тераси и персонални асансьори. Искам в учебника, в раздел Държавна сигурност да се отбележи специално, че бащата на Цвък Цвък е бил личният шофьор на шефа на ДС Григор Шопов. Ако не го отбележите ще се чувствам лично засегнат. Айде бягайте за здраве!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Вичо

  27 Юни 2019 0:43ч.

  Тая Келбечевата не слиза от телевизора. Така съм се накелбечил напоследък, че само комунисти виждам и сънувам. Впрочем, никога не съм ги виждал, но като слушам тия страхотии за тях, започвам да си ги представям: КГБ, ДС, терористи, кръвопийци, закусват с малки деца, вечерното меню не знам какво е, но става все по-страшно. Питах баба си за тия работи, но тя ме отсвири директно - "паяшки гъзини, не се връзвай". Май по история съм далеко от шестицата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • според Келбечева режимът преди 10.11. бил "престъпен"

  27 Юни 2019 1:03ч.

  Някой може ли да ми каже сегашния какъв е, че не мога да намеря точната дума.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Горките дечица.

  27 Юни 2019 10:44ч.

  Напълно ги разбирам, че са отвратени от историята. Особено тези, които имат живи баби и дядовци. От тях слушат едно, от телевизиите друго, от учебниците трето. Младите хора са най-чувствителни за истината и целият този тюрлю гювеч няма начин да не ги отврати. Така както предишният строй ни отвращаваше с лъжите за Царство България и чувствахме, че това с което ни пълнят главите не е истина, така и днешната история, която поднасят на младите е същата изкривена истина. Както тогава, така и сега историята е само опит на настоящите политици да доказват колко те са `правилни` и незаменими. Навремето имаше един виц за една детска градина, където учителката разказвала на децата за `великия чичко Сталин`. А едно детенце казало: `Пък, другарко, баба казва, че чичко Сталин е глупак` След разговор с родителите детето излязло пред групата и казало : `А пък баба се осъзна!` Както и да е - днес пак им пълнят главите с фалшиви послания. Защото тогава имаше и много социални придобивки, за които днес можем само да мечтаем.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мери

  27 Юни 2019 11:47ч.

  Снощи случайно попаднах на предаването на Кулезич - разговор между професорка по история и друга жена. Заслушах се, защото чаках да чуя проф. Коста Костов, чийто материал за днешните изедници ми направи особено впечатление във всяко отношение. Изслушах и спора между двете госпожи и категорично подкрепям професорката по история (не им запомних имената), която каза, че всяка историческа епоха има и плюсове и минуси. Просто факти! Това е положението. Другата не желая да коментирам. Направи ми впечатление обаче, че водещата буташе разговора в определена посока, което не бива да се прави. Също така се натрапва усещането, че разговорът за тези събития е доста манипулативен преди избори. Г-жо водеща, това БСП не е онова БКП с лагерите и изселванията. Всеки момент от историята на нашата държава трябва да се разглежда с фактически материал, който иска да чете подробно, ще стане историк. Да занимаваш деца на 17 години и да им промиваш мозъците, защото са бъдещи гласоподаватели, е отвратително. А 3 милиона българи, които напуснаха родината си за последните 15 години, що това не коментирате, г-жо водеща! За кой ли път повтарям, че съм привърженик на демокрацията и на пазарната икономика, каквито у нас все още няма. НИКОГА НЕ СЪМ ВИСЯЛА НА ДЪРЖАВНАТА СОФРА! Всеки лев съм изкарала с честен и квалифициран труд, не с празни приказки!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 60 годишен

  27 Юни 2019 13:35ч.

  Живях 30ет лета в развития социализъм при плановата икономика и вече 30 в демократична България с пазарна икономика и евроатлантически ценности, тогава карах Москвича на баща ми, сега Опел, тогава имах телевизор София 82, сега Сони,тогава пломбите на зъбите ми ги правеха безплатно, сега една пломба отива към 70лв. и т.н.т. Но не мога да се съглася с разни квазидоценти и доцентчета и най-гнусно ги псувам когато искат да лъжат децата ми, че едва ли не сме живяли в концлагер преди, а сега живеем в рай! А за историята във времето в което съм живял аз ще разказвам на внуците си! И преди и сега обичам Джулай морнинг и Жена е черно!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Що е комунизъм

  27 Юни 2019 14:05ч.

  Що е комунизъм и има ли представа авторът на статията от това понятие, за да го представя като нещо, което някога е съществувало? В предходен коментар посочих критерийте за наличието на обществено-икономическа система, която би могла да се нарича комунизъм, но едни страхливци тук ми изтриха коментара. Да не би нещо да научат хората...На тези страхливци ще кажа, че на пързалката на конформизма, по която се пързалят един ден и техния сайт ще бъде изтрит. Ще остане само сайтът "pik.bg". Защото камбаната бие за всички...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До Thee

  27 Юни 2019 14:26ч.

  Според мен не сте прав. Спорът е толкова сериозен, защото става дума не просто за история (историята почти никога не е "просто" история, дори в научния дискурс. На карта е заложена самата ни идентичност чрез многобройни конотации и други противопоставяния. Разделението в българското общество не се дължи на мнението за комунизма per se, а на дихотомиите "(икономически) елити - (икономически) пролетарии", "включени в политическите процеси - невключени в политическите процеси", "русофили - русофоби". Разказът за епохата на комунизма е изключително важен и поради тази причина е експлоатиран. Свидетели сме както в България, така и в Европа и Америка (с Азия и Африка не съм достатъчно запознат) на ясно изразена "култура на крещящото малцинство" (ако перифразирам заглавието на книгата на А. Гуревич). Малка група кресливи хора превземат публичното пространство и твърдят упорито, че царят има прекрасни дрехи. Очевидно е и не се нуждае от доказване, че мнозинството от българите са живели по-добре при управлението на "автократа" Тодор Живков, отколкото при плутократичните народни предатели след 1989 г. Обратната теза е изключително трудна за лансиране и поради тази причина се използва огромен набор от пропагандни средства, които рядко въвличат в играта на ценности широкото мнозинство. Поради факта, че повечето активни политици са принудени от политкоректността да споделят "европейските" либерални идеи и да говорят на брюкселския чиновнически език, броят на реалните гласове е толкова ограничен. На немски има чудесен термин, отразяващ един феномен, който е подобен в Третия Райх и днес - това е понятието "Gleichschaltung". То се превежда обикновено като "насилствена конформност" и представлява случая, при който големи масиви от обществото се принуждават да се съобразяват с определени идеи и да демонстрират споделянето им, независимо от собствените си виждания и схващания.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Като извод...

  27 Юни 2019 15:33ч.

  ... обществото на глайхшалтунга 1944-1989 г. продължи да налага диктатура, (само)контролира всеки независим опозиционен глас и деградира след 10-ти от същия този пропагандаторски, тоталитарен и грабителски "елит" и техните наследници. А децата, новото поколение, бързо схващат и като самозащита се самоизолираха от историята, търсят своята истина и се посветиха на своето его/воля/надежда и вяра да се справят сами. Тоталитарната система може да подведе "овчата" душица към "стадото", но не може да задуши вълчия независим и борбен дух. Нали, като в онази притча за двата вълка и победа за онзи, който храним. Децата ни от малки са разделени с илюзиите си. Наблюдавайки колко несправедлив е живота с всички битовизми и ежедневие на овластяване на хора корумпирани, невежи, безсъвестни, силови, арогантни, алчни и т.н. от малки прозират в какво общество живеят днес, каквото ще им разказват, че са живяли и родителите и бабите, и дядовците им. Така, както Джордж Оруел описа във "Фермата на животните" тоталитаризма с максимата "Всички са равни, но някои са по-равни от другите." Това не може обаче да ги спре да се развиват по пътя, както не са спряли и дедите им...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Името ми е Червен

  28 Юни 2019 8:05ч.

  Гледах и аз предаването на Кулезич с двете професорки Евгения Калинова и Евелина Келбечева. След това прочетох главата от учебника по история за 10 клас "България след ВСВ до 1989 г.", написана от Е. Калинова. Намирам текста не само за балансиран, но дори за доста политкоректен спрямо евроатлантическата ни ориентация.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи