Недоволството от властта ще увеличи подкрепата за "Възраждане"

Недоволството от властта ще увеличи подкрепата за "Възраждане"
Най-голямото предизвикателство е социалното напрежение заради цените, твърди пред "Сега" политологът Димитър Ганев.

 

- Г-н Ганев, случва ли се наистина промяна, каквато управляващите твърдят, че има?

 

- Всяка поява на нови хора безспорно е свързана с нов стил на поведение. Но за промяна съобразно предизборните обещания е твърде рано да говорим. Трябва да се отчете, че от първия ден управляващите бяха посрещнати от каскада от кризи и едва ли промяната е възможна точно както са си я представяли. Сред многото проблеми – здравни, геополитически и т.н., бих откроил скока на цените, който тепърва ще бъде тяхното голямо предизвикателство. А ако все пак се върнем на предизборните обещания, то нека си припомним, че промяната най-напред бе заявена като “нулева корупция“. После понятийният апарат бе леко изменен към “нулева толерантност към корупцията“. В крайна сметка се прицелиха в “съдебна реформа“ по отношение на Главна прокуратура. Притеснявам се обаче, че нулевата корупция е утопия, а за съществена съдебната реформа е нужно конституционно мнозинство, тоест подкрепа от опозицията. Не мисля, че опозицията е готова да влезе в консенсус. Затова “промяната“ е изправена пред серия предизвикателства.

 

- А неслучването на съдебната реформа може ли да ликвидира коалицията?

 

- Не. Вероятно в очите на повечето хора коалицията изглежда доста крехка, все едно ще се разпадне всеки момент…  Но тя няма да се разпадне. Ще я спояват не някакви успехи, а един съществен елемент – никоя от четирите формации не иска предсрочни избори. Състоянието на БСП е ясно, ДБ си има проблеми – и двамата им лидери са в оставка, ПП не е партия дори, г-н Трифонов също няма интерес от разваляне на коалицията. От друга страна, аз не виждам интерес и от страна на ГЕРБ и ДПС за предсрочен вот сега. Например нима ГЕРБ ще си увеличи гласовете? Би било доста трудно.

 

- Сбърка ли ПП, че не стана партия?

 

- Според мен трябваше да я направят веднага. Когато си на върха на вълната, около теб се завъртат политическа енергия, хора, ентусиазъм. След година и половина, когато на дневен ред ще дойдат местните избори, общественият устрем малко или много ще е ерозирал. А за местните избори е абсолютно задължително да са партия. Местният вот е най-големият тест за ПП дали ще се окаже дългосрочен проект. На първите си местни избори НДСВ се представи далеч от постижението през 2001 г. и не се затвърди като жизнен проект. Обратно, първите избори на ГЕРБ бяха местни, те им дадоха огромна опора да атакуват централната власт.

 

- Скокът на цените ли е наистина кризата на кризите за хората в момента?

 

- Да. Като че ли в последните няколко месеца ковид темата започна да става фонова - 2 години минаха с нея, българите, колкото и грубо да звучи, посвикнаха. А и вариантът Омикрон изглежда по-лек. Последните данни показват, че проблемът с цените е в пъти по-голям за обществото. Трябва да се има предвид, че тази криза ще се задълбочава, защото тя не е нещо, което може да се реши от кабинета. Инфлацията е глобална. Нито от едно от предишните български правителства няма вина за нея, а настоящото не разполага с лостове за справяне. Струва ми се, че кабинетът се концентрира върху други проблеми, но не бива да подценява задаващото се социално напрежение. Всяка власт стартира с надежда, устрем, порив. Така е и с настоящата, но те са тефлоново покрие, което високите цени лесно може да изчегъртат. А и да не забравяме, че през пролетта най-вероятно мораториумът за тока и парното ще падне, което е предпоставка за още по-голям скок.

 

- Цените наистина галопират, в този смисъл забелязва ли се вече разочарование от управлението?

 

- Общественото мнение е инерционен процес. Нещата не стават видими веднага. Последните данни, общо взето, показват подкрепа на кабинета, която е доста сходна с началото на първото правителство на Стефан Янев. Одобрението и неодобрението са приблизително около 40%. И да има разочаровани групи, а несъмнено ги има, все още не са придобили масов характер, че да се забелязват емпирично.

 

- А от разочарованието, което така или иначе ще настъпи, ГЕРБ ли ще извлече полза? Споменахте в началото на разговора, че тя трудно ще разшири електоралното си влияние...

 

- Очевидно стратегията на ГЕРБ е изчакване, разчита се на неуспеха на правителството. Но дали партията ще разшири електоралното си влияние, зависи от евентуалните вътрешни реформи. Ако тя изглежда по начина, по който изглеждаше през април, юли и ноември, няма как да очакваме сериозно възстановяване. При плавна ерозия на обществената подкрепа към управлението немалка част от недоверието ще подсили партията на негласуващите, а друга немалка част – ще прелее към “Възраждане“. “Възраждане“ имат потенциал да оберат немалка част от вота на недоволство. Не казвам, че тя ще стане първа сила, а че има потенциал да расте повече, отколкото е сега.

 

В крайна сметка това правителство, провидяно от хората по-скоро като ляво-либерално, глобално, като инструмент на Вашингтон и прочее интерпретации, ще създаде консервативна реакция. Част от нея ще припознае “Възраждане“. Всичко това е и голямата задача пред ГЕРБ – да направи така, че да вземе от тази реакция. В този смисъл “Възраждане“ са им очевиден политически опонент. Вероятно Борисов е усетил всичко това, защото, ако забелязвате, се ориентира към по-консервативна реторика. На младежката конференция на ГЕРБ в Пампорово през декември той говореше за християнско семейство, национални устои, консерватизъм. Това е завой в идейната политика.

 

- Като говорим за вътрешни реформи в ГЕРБ, реформата май би била една-единствена – Борисов да се откаже от лидерския пост...

 

- Проблемът е доста сложен. Огромна част от електората на ГЕРБ гласува за самия Борисов. До голяма степен това е персонализирана партия. И ако, хипотетично, Борисов отстъпи на друг, 60-70% от електората им просто може да си замине. Но при всички случаи промяната на ГЕРБ преминава през лица, послания, ако щете и идеологическа хомогенност.

 

- Преди Коледа министърът на отбраната Стефан Янев се открои с една самостоятелна проруска изява във Фейсбук, потвърдена после от него като линия на поведение. До днес няма обяснение за този изненадващ ход, вашето какво е?

 

- Това определено бе странна изява на лична позиция. Но не бива да има съмнение, че тя е популярната в Българя. Трябва да се отчете също, че Стефан Янев натрупа политически капитал като премиер. Изявата му според мен е сигнал, че този политически капитал може да бъде използван в бъдеще. Не казвам, че ще прави партия, че подготвя президентския проект и т.н. Но очевидно е линия, която се поддържа. Може да излезе нещо от нея, а може и да не излезе.

 

- А какво ще произлезе в ляво след “триумфалното“ преизбиране на Корнелия Нинова?

 

- Последните 20 години непрекъснато се говори за създаване на нов десен субект. Но следващият нов ще е ляв. От една страна, изборният резултат на БСП е катастрофален. От друга, инфлацията, цените и предстоящата социална криза благоприятстват нов проект именно в лявото. Като част от управлението  БСП няма да може да отговори на социалните предизвикателства и ще се задълбочи нуждата от нещо ново. Доста хора загряват на това поле.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • ха ха ха

  28 Яну 2022 10:03ч.

  Късно е чадо - на фона на крадци и педерасти, ВЪЗРАЖДАНЕ са вече номер едно! Виж, че само те са адекватни там ;)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • мунчо спасов

  28 Яну 2022 10:14ч.

  костя рубльов е копие на сидеров. а сидеров нищо конструктивно не направи. само с критикарство не става.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • гербераст

  28 Яну 2022 10:22ч.

  ха ха ха на 28.01.2022 в 10:03 само така - пий белина срещу ковид и благославяй Копейкин.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ...

  28 Яну 2022 10:31ч.

  Херо Мустафа да каже.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • пий белина срещу ковид

  28 Яну 2022 10:32ч.

  Не остана белина за мен, всичката си я изкупил :DDD

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Няма как да има! Няма как да стане! Няма как да се случи!

  28 Яну 2022 11:09ч.

  Бойко и Кирил: Ще правимЕ, ходимЕ, биемЕ...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • до 11:09

  28 Яну 2022 11:18ч.

  Синергия. В смисъл такъв.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Боже, пази ни от Възраждане.

  28 Яну 2022 11:48ч.

  Тази партия прилича на Атака 2. Сидеров много говореше, обещаваше, а видяхме как завърши това. Същото ще е и с Възраждане? Русофилите я крепят тази партия. Част от комунистите също се насочиха към нея.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • И какво като говори правилно Костадинов

  28 Яну 2022 12:29ч.

  да не би да е първия в това? Наслушахме се и се нагледахме на оратори, които щом се стигне до най-малкото дело което трябва да свършат се излагат елементарно. Костадинов може да говори скоростно по теми за които се е подготвил предварително, това е цялото му можене. Ако го запитат за други теми, продължава със същата скорост, но вече ръси глупости, мисленето не е като емоциите, трябва му време и спокойствие, само че при него емоциите са доминиращи. И той ще си загроби партийката както преди него Сидеров и прочие патриотични вождове, защото поставя егото си пред общите цели. Това напоследък се видя със случая "Дренчев". Защо не подаде оставка след като го хванаха в лицемерие, тази дума дори не се чу в партийката им? Защото са мафия и се държат един за друг, не за идеята която уж така страстно говорят пред публиката. За сравнение, един депутат от ИТН наскоро подаде оставка само защото е на обща снимка с Пеевски в кулоарите на НС, която сам е направил и качил във фейсбука си. Поддръжниците му се възмутиха и той подаде оставка. Подобни морални постъпки винаги са били чужди на лъже-патриотите, иначе отдавна нито Сидеров, нито другите вождове щяха да си останат на постовете. Вместо тях партийките им слязоха от сцената. Затова сега е наред "втората линия" вождове, като заместникът на Каракачанов във ВМРО Костадинов, който не успя да стане председател на ВМРО и си направи собствена партийка. Що да не направи, има потенциал да говори скоростно, няма кой да го контролира морала в партийката, старата песен на нов глас.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  28 Яну 2022 12:30ч.

  Няма. Българите са мазохисти.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  28 Яну 2022 12:33ч.

  "Сидеров много говореше, обещаваше, а видяхме как завърши това." А как мислеше, че ще свърши, след като не го подкрепихте? Предпочетохте да подкрепите чужда пропаганда. Колкото по-негативни сте спрямо родолюбци и националисти, толкова по-мизерно ще живеете.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • А като подкрепихме лъже-патриотите, те кого подкрепиха?

  28 Яну 2022 13:19ч.

  Крепиха до последно Герб-СДС при всички протести които имаше срещу тях заради кражбите и наглостта на Борисов и Гешев. Такива патерици на мафията подкрепихме, които обаче много страстно говореха против ограбването на народа, против Нато и ЕС, въобще големи борци бяха на думи. Христос е казал ясно "По делата им ще ги познаете". Затова не хвалете говоренето на Костадинов, посочете какво направи той за да подаде оставка Дренчев след като го хванаха в лицемерие. Нищо не направи, значи и говоренето му също нищо не струва, освен за следващите наивници да гласуват за партийката му.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • И какво като говори правилно Костадинов на 28.01.2022 в 12:29 да не би да е първия в това?

  28 Яну 2022 14:47ч.

  Значи, по вашата логика, по-добре е да се доверяваме на откровени лъжци и измамници, а не на тези които говорят правилно, щото видиш ли после тези, които говорели правилно щели да се изметнат, както се били изметнали някви други. А пък тези откровените измамници са за предпочитане, щото така и така не говорят правилно. Тва вашето си е откровена шизофрения.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Недоволството от властта ще увеличи подкрепата за "Възраждане"

  28 Яну 2022 14:57ч.

  Браво! Митко е прозрял това, което дори просто Кирчо Кривото от курсовете за ограмотяване в Харвар още в изборния ден е разбрало, ако не бяха машинките Възраждане щеше да е втора парламентарна сила, не ли?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • красимир ганчев

  28 Яну 2022 15:54ч.

  Според мен е абсолютно нормално формации на основата "Либерали-П-дали" да получат заслуженото си историческо място.На тяхно място да дойдат други........!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • И какво като говори правилно Костадинов да не би да е първия в това? на 28.01.2022 в 14:47

  28 Яну 2022 18:48ч.

  Само първото изречение ли прочетохте? По-нататък нещо да кажете, защо думи и дела не се покриват, защо Дренчев не подава оставка, а Костадинов се прави че нищо няма? Не е ли това подкрепа на лицемерие? Щом още отсега се покриват един друг, какво остава ако дойдат на власт, ще са различни ли? Трябва ли да изядеш цялата ябълка за да разбереш че е развалена? Поносимостта към липсата на морал е най-голямата загуба на хората в България, за да се разбере това трябва да се поживее в чужбина. Трудно ще разберете, щом обиждате другите когато нямате доводи срещу тяхното мнение.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • observer

  28 Яну 2022 21:35ч.

  Народното недоволство е докарвало на власт кого ли не. В Германия например, след една загубена война, комунистически революции и съветски републики, хиперинфлация (един долар - 4 трилиона марки), развала и упадък, модернизъм и свободни нрави, идва Хитлер и както знаем, първо въвежда ред, последван от възход и така до знаете какво накрая. У нас историята я повтаряме като поредица от фарсове, та до поредния спасител и водач, по-познат с прякора си.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Върховният интерес на България,налага това !

  28 Яну 2022 21:51ч.

  Възраждане идва и в това е надеждата !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • terrarium

  29 Яну 2022 1:14ч.

  Подкрепата за "Възраждане" вече се е увеличила. Сигурно ще се увеличи още повече, защото парламентът гъмжи от майкопродавци и чужда агентура, която заедно с правителството прави много грешки и нанася вреди на България и чрез лесната срещу такива политическа критика лесно се печелят симпатиите на потърпевшите. Въпросът обаче е: какво ще прави със значително повишения си рейтинг "Възраждане". Засега там се вижда един Костадинов, а и той е доста неясен в роля на обществено убедителна личност с перспектива да управлява с подготвена за целта партия и обкръжение от експерти. От него и партийката му лъха на провинциализъм. Според мен им трябват поне 4-5 години, за да тръгнат да взимат власт.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Интересът на България не в още една нова партия

  29 Яну 2022 12:01ч.

  а в един морал за всички, наши и чужди, свои хора и всички останали, специални и обикновени. В това число и лидерите, те също трябва да са обект на критика и смяна ако е необходимо. По-нататъшното продължаване с модела "лидер с партия от свои хора" би било същото което виждаме в Герб като крайна форма на изява: те не могат да свалят лидера си защото веднага партията им ще изгуби повечето от електоралната си поддръжка. Така цялата партия отива в посока на крайностите избрани от лидерът-партия, докато напълно се провали. После на нова сметка се губи време и обществена енергия за лансиране на нова партия с нов лидер, както сега Възраждане замести ВМРО защото Костадинов не може да измести Каракачанов на конгреса им. Само че нищо не е научил, щом запазва двойния стандарт да критикува морала на другите партии, а да си мълчи и да не прави нищо когато неговите хора се изявят каъо лицемери. Това значи само, че и той е като тях и силното му говорене е само маска, или по думите на Христос "вълци в овчи кожи".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • баба мара

  29 Яну 2022 15:59ч.

  недоволството ще избие не към възраждане а към нови формирования това вече не се изтраива герб дпс бсп дб хвани единия удари другия дано до следващите избори се появи нещо полезно за българия

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи