НАТО зад маската на НПО: Алиансът обяви милитаризация на цивилния сектор в Европа

НАТО зад маската на НПО: Алиансът обяви милитаризация на цивилния сектор в Европа

Автор: Борис Субашич, novosti.rs  Следвайте "Гласове" в Телеграм

Наскоро НАТО обяви, че ще инвестира 1,1 милиарда долара в европейски фирми, за да ги насърчи да работят за военния сектор, като се предвижда и увеличение на бюджета за неправителствени организации, които насърчават "евроатлантическите ценности".

Такива организации все по-често канят журналисти, членове на неправителствени организации и „лидери“ на курс за разпознаване на дезинформация и борбата с нея.

Това звучи като голям завой в политиката на НАТО, ако вземете предвид, че Алиансът извърши агресията си срещу Сърбия през 1999 г. без мандат на ООН, след ужасна дезинформационна кампания, която кулминира в „случая Рачак“.

Разширяване на операциите

Експертите казват, че няма повратна точка в политиката на Алианса, но че се планира разширяване на дейността, съдейки по обявената милитаризация на индустрията и организациите за разширяване на общественото влияние в Европа. 

"Целта на НАТО в милитаризацията на европейския граждански сектор е ЕС, особено източната му част, да стане автономен, но не в смисъл на вземане на решения, а по отношение на материалните и логистични нужди за независима война в европейското пространство. Така че САЩ и техните най-близки съюзници Великобритания, Австралия, Южна Корея и Япония да се концентрират повече срещу Китай. Що се отнася до присъствието на НАТО в медийната сфера, в областта на пропагандата на неговите интереси и цели, неправителствените организации винаги са имали голямо значение. 

Водещите членове на Алианса смятат, че трябва да се увеличи интензивността на дейността на неправителствения сектор, тъй като те имат голям проблем, откакто в Европа се появиха неправителствени организации, които не са под техен контрол. Ето защо САЩ и водещите членки на ЕС са на прага да инвестират много по-големи средства в пропагандата. Що се отнася до Сърбия, се наблюдава интересен феномен, че подобна подкрепа постига обратния ефект. Колкото повече суми се отделят за подпомагане на организации, които защитават интересите на НАТО, толкова по-ниско е тяхното влияние и репутация", – казва университетският проф. д-р Митар Ковач, пенсиониран генерал.

През последните 24 години сърбите се научиха как да разпознават тайната дипломация на великите сили, скрита зад маската на граждански сдружения, които само на хартия са загрижени за демократичните свободи и правата на човека. Тези организации са неправителствени, доколкото работят срещу независимостта на сръбските правителства, с помощта на финансите и авторитета на НАТО.

През юни 1999 г. бомбардировката с крилати ракети и авиобомби на Алианса беше спряна, но бомбардировката с лъжи не беше. Бяха измислени масови гробове на футболни стадиони, "Операция Подкова" за етническото прочистване на всички албанци от Косово, но нищо не се каза за преследването, отвличанията и убийствата на сърби след пристигането на КФОР, в което страните от НАТО бяха най-силни контингент.

Защо най-малките НПО са най-мощните

След 2000 г. няколко малки неправителствени организации, с невероятно влияние, действаха буквално като протегнатата ръка на Хагския трибунал и албанските лобисти, обвинявайки и съдейки всички без доказателства  -  политици, през офицери до журналисти, и в същото време принуждаваха Сърбия да присъединете се към Алианса. Много показателна е международната конференция за отношенията между Сърбия и НАТО през 2010 г., когато представители на някои неправителствени организации произнесоха почти религиозни формули: „За мен НАТО и Европейският съюз са символи на цивилизацията и модернизма и символ на най-висшия човешки живот. " Те обвиниха сръбските интелектуалци, че са виновни, защото: „в Сърбия доминира антицивилизационно отношение, особено засилено след бомбардировките“ и се чудеха „Защо всяко споменаване на членство в НАТО веднага е последвано от медиен ефект срещу него“.

Изключително неуместно и безотговорно е да се обобщават и поставят под общ знаменател около 35 000 граждански сдружения в Сърбия с малкия брой НПО-та, които от десетилетия получават медийно внимание, напълно непропорционално на броя на техните членове и влияние. Всъщност те напълно изопачиха смисъла на гражданското сдружаване.

"Ако искате да знаете откъде идва силата им, вижте откъде се финансират и всичко ще ви стане ясно. Много честото обобщение "те получават пари от Запада" е погрешно. Вижте настоящите масови безредици и стачки във Франция и Германия. Те свидетелстват за това, че на Запад живеят нормални хора, за които пенсиите и заплатите са само извинение да излязат на улицата. По същество те се страхуват да не бъдат въвлечени във войната в Украйна против волята си. Истинската причина за европейските протести е страхът от отнемане на свободите, защото хората осъзнаха, че социалните процеси се управляват от така наречената „дълбока държава“, че изборната демокрация се е превърнала в илюзия, защото някои хора, които не са избрани от никого, но назначени от някого, по същество управляват, както в случая с членовете на Европейската комисия", - казва социологът д-р Слободан Вукович.

Анонимни властници и цензори

Вукович посочва феномена, че политиката на ЕС се води от хора, които не са публично избрани, чиито биографии и качества са неизвестни, които обаче притежават огромна власт.

"Това важи и за т. нар. „неправителствен сектор“, който носи основната отговорност за популяризирането на догмата на „религията на Давос“ и стигматизирането на онези, които й се противопоставят. Около тях е създадена атмосфера на недосегаемост, както в настоящия случай с развалянето на сръбския език. САНУ (Бел. прев. -Сръбска академия на науките и изкуствата), институти, "Матица сръбска" (Бел. прев. - най-старото научно, книжовно и културно дружество в Сърбия), абсолютно цялата научна и професионална общественост застанаха в защитата на сръбския език, но много упорито се противопоставят неправителствените организации, защото имат власт, която не е тяхна, а идва от спонсори от западния политически мейнстрийм, който ги финансира", – казва още социологът д-р Слободан Вукович.

НПО, които пряко подкрепят НАТО или неговите могъщи членове, като инвестират огромни ресурси в тях през десетилетията на нашето страдание, са разпознати от обществеността като клонове на Алианса, негови говорители, които хората не подкрепят и не уважат, твърди проф. д-р Митар Ковач.

"Въпреки това тези организации постигнаха известни успехи, тъй като проникнаха както в правителството, така и в опозицията, заплашвайки я с влиянието на своите могъщи спонсори или предлагайки различни "предимства" от тяхно име. Най-успешни са по отношение на цензурата, блокиране на истината и преследване на различно мислещите и пишещите. Смятам, че тя ще бъде все по-сурова и че процесът ще продължи с публично брандиране и определени санкции срещу организации, медии и лица, които публично изразяват позиция, която не е в съответствие с интересите на "неправителствените НАТО организации".  За щастие тази негативна реклама води до обратния ефект сред хората и брандираните като "неправилни" организации, медии и личности се припознават от народа като патриотични" - смята проф. д-р Ковач.

НПО парти в посолството 

Разследването на източниците на финансиране на НПО в Сърбия, които действат най-агресивно спрямо Сърбия, улесни публикуването на депешите на американското посолство в Белград от WikiLeaks. Например в доклад 07BELGRADE709 от 21 май 2007 г. се посочват седем медийно известни жени и един мъж от „неправителствения сектор“, които американският посланик е поканил в резиденцията си по време на изборите на новото сръбско правителство на 15 май: „По време на партито, когато новото правителство се формираше, посланикът седнал с правозащитни групи, за да изслуша техните опасения, да обсъди общи интереси и да изрази подкрепа за тяхната роля в гражданското общество".

Милитаризация на медиите 

Американският генерал Уесли Кларк, военният командир на агресията на НАТО срещу Югославия през 1999 г., я нарече „първата модерна война в Европа“ и подчерта водещата роля на милитаризирания граждански сектор, предимно медиите, и прогнозира, че всички бъдещи конфликти ще се случват така.

"Новите технологии повлияха силно на политиката на всички нива. Настоящият поток от новини, и особено изображенията, надминаха способността на правителството да обяснява, разследва, координира и потвърждава. Нарекохме го „факторът CNN“ и хората на шега започнаха да говорят за необходимостта да се проследят движенията на кореспондента на CNN Кирстиан Аманпур, чиито „зашеметяващ принос и репортажи на място биха могли да превърнат далечна криза в текуща вътрешна политическа тревога“. Беше ясно, че новите технологии могат да окажат невероятно силен натиск върху политиците на всички нива...

В бъдещи действия може да се разчита на още по-агресивно събиране на информация и още по-интензивно, медийно фокусиране върху всички аспекти от горе до долу.

Превод: Владислав Наков

 

 

 

 

Коментари

 • Самото съществуване на НАТО и неговия отдел ЕС е престъпление срещу човечеството!

  11 Май 2023 9:04ч.

  Не на човеконенавистническата геноцидна идеология на евроатлантизма!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Демек

  11 Май 2023 9:39ч.

  поне още година, две най-много жълтопаветната секта ще получава мъниста вместо да упражнява общественополезен труд

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ПЕНТАГОНА е НАТО, ЕС му е военен придатъкна

  11 Май 2023 10:52ч.

  Окупацията обрича бг демографията ни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Терористична организация

  11 Май 2023 11:15ч.

  Като цяло САДО е инструмент за рекет, натиск и контрол - политически, икономически и военен. В по-нови времена всички видяхме Сърбия и Либия като най-очевадни и по-близки примери. Но не всички са наясно със сенчестите терористични групировки, създадени от САДО, ЦРУ и МИ6, и действащи на територията на цяла Европа. Засега някаква известност имат само групировките в Италия ('Гладио'), действащи още от 60-те години. В други държави (Франция, Австрия, Финландия и. т.н.) такива групировки са образувани почти веднага след края на войната. Документирано е съществуването на такива групировки в цяла Европа - Англия, Италия, Франция, Испания, Португалия, Белгия, Холандия, Люксембург, Дания, Норвегия, Гърция, Германия, Турция. Препоръчвам книгата на Даниеле Гансер "NATO's secret armies". С малко търсене може да се намери нa PDF, разбираемо е защо тази книга няма да получи голямо разпространение.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Целта на НАТО в милитаризацията на европейския граждански сектор е ЕС, особено източната му част, да стане автономен, но не в смисъл на вземане на решения, а по отношение на материалните и логистични нужди за независима война в европейското пространство"

  11 Май 2023 11:23ч.

  Краварите бленуват европейска война с Русия. ........... ОТНОВО !!! Е, надявам се на другият ТВД китайците и северно-корейците да им покажат, че Слънцето може да изгрее и от Запад! Докато съществуват сащ и глобалният елит зад тях мир на тази планета няма да има! Комунистите едно време ПАК се оказаха прави!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Редовите, митингуващи за пари жълтопаветници........... войната ще дойде и при вас!

  11 Май 2023 11:40ч.

  Мислите си, че господарите ви ще ви пожалят?! Тц, няма! И вие сте предвидени за курбан! Както тези, срещу които подскачате и плюете!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мдаа, дистопията (конспиративна, уж) вече придобива зловещи очертания!

  11 Май 2023 11:45ч.

  Някои си мислят, че ще са поне слуги........... не............. и вие ще сте разходен материал........ просто вече няма да им трябвате, както досега!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • бензинджия

  11 Май 2023 11:46ч.

  нещата са, както са описани, за съжаление. на теритоирята е повече от 30 години. и не е само в този сектор. имам странични наблюдения, че в околната среда, например, е същото, че и по-зле. там господата са особено ефективни, защото загрижените и добронамерени хора са много лесна плячка за такива добре организирани шайки.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Виктор

  11 Май 2023 11:46ч.

  Чистене на човешки отпадък ето това се случва и на Изток и на Запад, който не иска малка стоманена игличка, да заповяда на куршумите и автоматите, панаира на екологичната депопулация е отворен за всички и начини за терминиране има много! Ето например над България, климатичното пръскане със самолети не е спирало, последните месец и половина е всекидневно и през нощта, градусите са като за март месец, и това се случва от години, финните прахови химикали които се разпръскват са вредни(за мен те са Ковид1984), но насекомите които грешно се наричат хора, няма как да разберат, затова е по добре да бъда зачистени и пратени на война... Нека тука бъдем оригинални и да си имаме наша война- по пътищата и да е всеки срещу всеки с пълна газ, последният оцелял българин печели мерцедес Г класа, нека това бъде нашата депопулация- оригинална, да цъкат Гейтс и Швааб на този изключително прост и самобитен тъп народ!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "НАТО обяви, че ще инвестира 1,1 милиарда долара в европейски фирми"

  11 Май 2023 11:53ч.

  НАТО - инвеститор. Смях в залата. Откога НАТО стана бизнес фирма и откъде има пари?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • То вече всичко, което идва от запад е трагико-комично!

  11 Май 2023 12:15ч.

  Не съм мислел преди 30 години, че така ще презирам Запада! А беше точно обратното.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • твърдо за традиционното общество

  11 Май 2023 16:10ч.

  Накрая ще им отрежат оптичните кабели под водната повърхност, ще им ликвидират спътниците, и ония ще се върнат в каменния век - ще правят високи технологии, обработвайки заоблени камъни. Жалки оджендърени мечтатели, превърнали се в мъчители на народите, които са окупирали и колонизирали.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • всички НПО

  11 Май 2023 20:16ч.

  да декларират от къде са им парите, като не произвеждат и продават нищо!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пари на вятъра

  11 Май 2023 22:32ч.

  Внушаване и поддържане на лъжи е трудно и скъпо; НАТО трябва да инвестира много повече от 1,1 милиарда долара в продажни медии, НПО-та, долнопробни PR агенции и псевдо политици..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • хера

  12 Май 2023 23:18ч.

  Second Global Workshop for 2023 VNR Countries4-5 April 2023 sofia Organized by the UN Department for Economic and Social Affairs UN DESA) and hosted by the Ministry of Foreign Affairs of Bulgaria with the support of the European Union този форум на ООН обучава правителства и институции как да привличат задължително НПО и местни власти по различни задачи

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • топло, горещо, пари

  13 Май 2023 11:24ч.

  НПО-та, чуждо финансиране, ДД, отнемане на права и свободи. Звучи някак познато.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи