Митрополит Теодосий от Йерусалимската патриаршия: САЩ говорят за ценности и права на човека, а насърчават геноцида в Газа, в който основните жертви са децата

Митрополит Теодосий от Йерусалимската патриаршия: САЩ говорят за ценности и права на човека, а насърчават геноцида в Газа, в който основните жертви са децата

Митрополит Теодосий от Йерусалимска Патриаршия с призив към БПЦ да вдигне глас срещу геноцида в Газа

Автор: Мария Мусорлиева, "Евроком"

Негово Високопреосвещенство Севастийският митрополит Теодосий (Хана), палестинец по произход, е православен архиерей към Йерусалимска Патриаршия, в близост до ивицата Газа. През 2017 г. митрополит Теодосий е гостувал в България.

Добър вечер, Ваше Високопреосвещенство, владико Теодосий.

– Благодаря за тази покана, чувствам се горд, че говоря пред една българска телевизия за българския народ. Искам да използвам тази възможност да изкажа признателност и благодарност към Българската Православна Църква и към целия български народ.

– Благодарим Ви много и ние, Ваше Високопреосвещенство, за труда, който положихте да влезете в студиото.

Какво се случва с християните в Газа и въобще в Близкия изток и те въобще дали ще успеят да празнуват Коледа?

– Преди да отговоря на този въпрос, искам да поздравя всички християни в България и целия свят по този случай. Искам от вас да се молите за Палестина и Газа, всички да вдигнем глас против тази война, да спрем тази война, защото цената на тази война плащат най-вече децата и мирните хора.

Ранени след бомбардировка на болница в Газа, при която загиват стотици

Християните тук в Палестина са 100% християни и 100% палестинци, те принадлежат на тази земя, те са и палестинци, и християни. Ние не сме малцинство в нашата родина. Ние сме против някой да ни гледа като малцинство в нашата родина, в Палестина, ние сме част от тази родина, както и от целия регион. Заради обстоятелствата около нас всъщност някои хора гледат на нас като малцинство, ние сме против това и не искаме това да стане.

Предизвикателствата пред палестинските християни са същите, каквито са пред целия палестински народ. Ние мечтаем най-накрая тук да има справедливост за целия палестински народ и най-накрая да се осъществи най-дълго чаканата мечта палестинският народ да разполага със свободата си в тази Свещена земя.

– Тъй като Вие сте част от Йерусалимската Патриаршия, тя какви стъпки предприема за мира в ивицата Газа?

– Първо, ние призоваваме войната да спре. Всички водачи на църквите в Палестина обявиха тази година да няма никакви празненства, само молитви. Това направиха като знак против войната и солидарност с роднините и родителите на загиналите в тази война и срещу тези агресии срещу църквите в Газа, където хората търсят убежище.

– Да, църкви и болници.

– В Газа има една православна църква, която е много стара, построена през 4 век, църквата „Свети Порфирий“. Много цивилни хора търсиха убежище в тази църква. Израел бомбардира съседна на църквата сграда и бяха убити 18 души в тази бомбардировка.

Унищожената след бомбардировката сграда

 

Опело на убитите при бомбардировката

В Газа има две църкви – едната е православна църква, другата е католическа. Християните в Газа са около хиляда души, всички напуснаха своите къщи, защото бяха разрушени. От самото начало на войната те вече няма къде да живеят и са в църквите – 500 в православната църква и 500 в католическата.

Положението в Газа е катастрофално не само за християните, за всички хора там няма нито едно място, където може човек да каже, че е сигурно и може да остане в него. Това не е обикновена война, нито обикновена битка и агресия. Това е изтезание на палестинския народ, за да го изгонят от собствената му родина.

– Мюсюлмански и православни духовни водачи правят неистови усилия за мир. Кой пречи?

– Този, който пречи на мира, ако искаме да говорим откровено, не е само Израел, но и Съединените Щати. Америка носи отговорност – и морална, и политическа – че войната продължава и до днес. Преди няколко дена в Съвета за сигурност имаше предложение за прекратяване на огъня и всички, почти всички, гласуваха „за“, а Съединените Щати наложиха вето и провалиха и попречиха на тази инициатива.

Странно и учудващо за мен е как държава като Съединените Щати цял ден говорят за права на човека и за ценности, и в същото време пречи за прекратяване на огъня в тази война, в която плащат най-много децата.

– Има ли евреи, които подкрепят палестинците?

– Разбира се, има такива евреи и при нас тук, в Йерусалим, и навсякъде в целия свят. Тези милиони демонстранти, които излизат и участват в тези демонстрации – мюсюлмани, християни, евреи, и от всички религии, те всички са против тази война и призовават към прекратяване на огъня.

Митрополит Теодосий с Негово Светейшество Неофит. Снимка: архив

– Последен въпрос имам, кои църкви най-много подкрепят Йерусалимската Патриаршия? Може да са и от други религии, разбира се, но основно кои християнски църкви, на кои държави?

Всички църкви в Палестина са на едно мнение, единодушно всички са против войната и призовават тази война да бъде спряна. Тук е Свещената земя, тук е Витлеем, тук е роден Иисус Христос, в момента тази земя кръвоточи заради войната, затова ние призоваваме всички от целия свят, всички църкви, да полагат усилия тази война да бъде спряна.

Много църкви в целия свят, православни, католици, англикани, всички имат връзка с нас и изразяват мнение против тази война, и ние се надяваме Българската Православна Църква да вдигне глас против тази война и да призовава към спирането на тази война, да иска спирането на войната.

Това не е политическа цел, това е човешка, това е морална и преди всичко това е християнска задача. Ние сме против войните, против насилието, против убийствата под каквато и да е форма.

– Много благодаря, Ваше Високопреосвещенство, желая Ви здраве и, разбира се, Ви давам думата да кажете нещо за нас в края.

Поздравяваме всички, които искат спирането на тази война в целия свят, особено предвид това, че днес има международна инициатива за протест в подкрепа на палестинския народ. Поздравяваме всички съвестни хора, които призовават към спирането на войната.

– Благодарим много, Ваше Високопреосвещенство.

Източник: Телевизия Евроком, „Балотаж“, 11.12.2023 г.,

 

Коментари

 • Дядо Владика не чете вестници!

  22 Дек 2023 9:57ч.

  САЩ отдавна не говорят за права на човека (без тези на извратеняците), християнски ценности, свобода на словото и други подобни архаизми!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тук е Свещената земя, тук е Витлеем, тук е роден Иисус Христос, в момента тази земя кръвоточи...

  22 Дек 2023 10:04ч.

  Православните трябва да кажете истината каква е целта за унижението на Иисус Христос - виждаме из целия свят принизява се Рождество Христово, даже се забранява и се провокира гавра. Разбрахте ли в София защо беше избран площада около вторият по големина православен храм на Балканите - храм Ал.Невски да има бъчви, миризма на кюфтета, и WC от страната на олтара? .... Кажете уважаеми митрополите, защо се цели унижение на Учителя на човечеството, и дори отричане на 10 Божий заповеди. Това не реабилитира ли, мисленето и поведението на предателя Юда?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • въстанието срещу природното чрез Христа - един парадокс, който до ден-днешен не е уравновесено съвместен във всеки от нас

  22 Дек 2023 10:17ч.

  Има сили на тая Земя, които са невидими, и които се олицетворяват от определени (считащи се за органично избрани и привилегировани) народи и хора, които неистово мразят Човешкия Син и самата идея за Богочовечество, и във всеки жив миг правят всичко възможно да ги потискат и да им противодействат всячески. За съжаление тоя проблем изглежда да е извечен и ще съществува дотогава, докато божиите чеда продължават да робуват сляпо на органичния живот и принизеното си себеотразяване.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • САЩ са сатанистка сатрапия

  22 Дек 2023 10:09ч.

  Капитализмът е общество на култоваците - култ към безконтролно богатство за едни, базирано на култ към смъртта и разрушението у други. (В това отношение т.нар. култ към личността при соца е жалка крехка фиданка и не си струва да се обсъжда.) И всичките тия неустоими измерения на култа - обединено в една синергия, предопределяща от векове дневния ред на всички, населяващи глобуса.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 404

  22 Дек 2023 10:58ч.

  За да има мир по света, САЩ трябва да бъдат изолирани така, както днес е изолирана Северна Корея !!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • !!!

  22 Дек 2023 13:55ч.

  Много интересно. А позицията на Йерусалимската патриаршия след атаката от 7ми октомври - благопожелания за мир и безлично осъждане на всеки акт на насилие срещу цивилни лица. Изключително жалко е, когато подли страхливци в раса говорят от името на Църквата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Яков Кедми: „Аз помня как израелските военни и специалните служби се гордееха с това как ние сме помогнали създаването на ХАМАС! Не знам какви зверове те възпитаха! И сега като слушам как демагогстват…“

  23 Дек 2023 0:12ч.

  Хамас е създаден за да се държи под контрол палестинското население, висшите им разведки го разкриват. Яков Кедми – экс-глава израильской спецслужбы «Натив» – в эфире программы «Нейтральная зона» телеканала Вальдман-LINE анализирует военно-политическую ситуацию в Израиле и вокруг него после нападения в субботу 7 октября боевиков ХАМАСа на юг страны.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ТАЙНА

  22 Дек 2023 22:48ч.

  666 милиона човека ли съдържат сега териториите били в Римската империя? И когато Израел, Украйна, Турция и арабите влязат в ЕС. ЕС който бе ранен 1945г. от СССР, но бе излекуван от друг звяр, на когото заради това, всички се поклониха. Пустинята е Русия, където бе скрито детето на бременната църква. Скрито да не попадне в ръцете на звярът Римски, ЕС, католиците, сега новият Вавилон.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ТАЙНА

  23 Дек 2023 2:08ч.

  Крипто е факт, изк. инт. е факт. И даде му се да даде дух на образа звяров, така щото да продума образът звяров и да стори щото които се не поклонят на звяровия образ да бъдат убити. 16И струваше всичките, малки и големи, и богати и сиромаси, и свободни и раби, да приимат белег на дясната си ръка или на челата си, 17и да не може никой да купи или да продаде освен който има белега или името звярово, или числото на неговото име. Карл I Велики (Karl der Große) управлява от 768г. и до 2028г. е 1260 години.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ТАЙНА

  23 Дек 2023 2:27ч.

  Karl der Große – Begründer des christlichen Europas https://cf.katholisch.de/KNA_281371_karl_der_grosse_aachen.jpg

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • STARец

  23 Дек 2023 13:54ч.

  На въпроса защо избиват децата ли ? Има такава ФАШИСТКА идея : Като избиеш децата им няма да има кой да ти отмъсти .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Анатема

  25 Дек 2023 16:53ч.

  Анатемосай ги, отче ! Краварете(ФАЩ), са световни терористи, чийто "демократични" бомби са отнели живота на милиони хора на плланетата ни, а ционистите са безбожни псета и сатанисти, следващи пътя по примера на господарите си - ФАЩ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи